Онлајн статистика и трендови за е-учење за 2023 година

Напишано од

Образовното нарушување предизвикано од непредвидената пандемија донесе невидена револуција во образовниот пејзаж. Предавањата и семинарите или учењето од кој било вид повеќе не мора да бидат ограничени на физичко место благодарение на дигиталните кутии со алатки - кои се движат од мобилни уреди до виртуелни системи за учење до онлајн курсеви.

Извонредната промена од традиционалната настава во класата кон дигиталното учење проследена со вртоглавиот раст на индустријата за е-учење не покажува знаци на забавување.

Без разлика дали сакате да скокнете во Е-учење како студент или инструктор за курсеви, кој има за цел да го искористи својот потенцијал, еве неколку моменти кои ги сочинуваат најкритичните статистики опфатени во оваа статија за да можете да работите:

  • 2 од 5 компании на Fortune 500 се потпираат на алатки за е-учење
  • Глобалниот пазар за е-учење се предвидува да достигне 457.8 милијарди долари до 2026 година
  • Се предвидува дека Кина ќе стане најголемиот пазар за е-учење до 2026 година
  • Само САД и Европа сочинуваат над 70% од индустријата за е-учење
  • 4.4 милиони американски домаќинства немаат пристап до алатките за е-учење

Нашиот преглед на 21 клучна онлајн статистика за е-учење може да ви помогне да развиете подобро разбирање за главните трендови за е-учење и онлајн образование и што носи иднината за нив:

Пазарот за е-учење се очекува да достигне 457.8 милијарди долари до 2026 година

Извор: GlobeNewswire ^

Бидејќи се повеќе институции нудат можности за мобилно учење на луѓето од далечните области, пазарот за е-учење треба да расте со стапка од 10.3% и да достигне огромни 457.8 милијарди долари.

Сеопфатните програми за обука водат до 218% зголемување на приходите по вработен.

Извор: eLearning Industry ^

Врз основа на извештајот на индустријата за е-учење, Deloitte спомена дека на просечниот вработен му требаат 24 минути или 1% од неговата работна недела за цели на учење. Овој пристап на микроучење им помага на вработените да ги апсорбираат најновите знаења и вештини кои им се достапни. Процесот води до повисоки приходи и зголемена конкурентска предност.

Се предвидува Кина да стане најголемиот пазар за е-учење до 2026 година, со проценка од 105.7 милијарди американски долари

Извор: StrategyR ^

Кинескиот пазар за е-учење ќе ги надмине САД со достигнување на проектираните САД $ 105.7 милијарди големината на пазарот од 2026. Засилувањето се припишува на политиките на Кина за забрзување на преминот кон понови методи на учење зависни од Интернет.

65% од милениумците ги избрале своите сегашни работни места поради можностите за личен и професионален развој.

Извор: eLearning Infographics ^

Според eLearning Infographics, 65% од милениумците ги претпочитаат нивните моментални работни места кои им даваат поголеми шанси и за личен и за професионален развој. Овие дигитални домородци го ценат балансот помеѓу работата и животот со поголема флексибилност и професионален раст што бара повеќе простор за континуиран процес на учење преку Интернет.

Студиите откриваат дека просечната плата за професионални развивачи на е-учење е 79,526 долари.

Извор: Glassdoor ^

Според Glassdoor, студиите откриваат дека просечната плата за професионални програмери за е-учење е 79,526 долари. Ова покажува дека програмерите на LMS не само што имаат возбудлива и исполнета кариера. Тие, исто така, добиваат наградна плата што може да биде и над таа бројка. Ова исто така докажува дека системите за управување со учењето се остварлива кариера бидејќи е повисока од националната просечна годишна плата за 20 илјади долари.

68% од вработените велат дека обуката и развојот се најважната политика на компанијата.

Извор: Clear Company ^

Повисоки премии се ставаат на вработените кои имаат повеќе вештини во однос на другите. Ова е извонредната причина зошто 68% од вработените велат дека обуката и развојот се најважната политика на компанијата. Вработените сакаат континуирано е-учење, обука и развој не само за да стекнат повеќе вештини што можат да ги искористат за да ја подобрат својата кариера, туку и за да добијат повисоки позиции.

Пандемијата COVID-19 дури ги зајакнува и дава предности на статистиката и трендовите за онлајн е-учење за 2023 година. Дури и по својот врв, е-учењето стана тренд и продолжува да станува норма, а не само мода.

Учениците на MOOC надминаа за 180 милиони во 2020 година.

Извор: Класа Централ ^

Според Class Central – компанија за истражување и анализа, Massive Open Online Courses (MOOCs) надминаа 180 милиони ученици, поради пандемијата.

72% од организациите веруваат дека е-учењето им дава конкурентна предност

Извор: Elearningindustry ^

Давајќи им на вработените знаењето што им е потребно за добро да ги извршуваат своите оперативни одговорности може да го подобри квалитетот на нивните испораки и целокупната крајна линија. Затоа, мнозинството од анкетираните организации сметаат дека е-учењето е голема конкурентна предност.

Платформите за онлајн учење ги користат 43 проценти од учениците за помош за домашните задачи.

Извор: Markinstyle.co ^

Студентите силно се потпираат на платформи за учење преку Интернет да им помогне со нивните домашни задачи. Врвните универзитети ги направија своите лекции достапни на интернет за да го подобрат квалитетот на образованието.

2 од секои 5 компании на Fortune 500 го користат е-учењето

Извор: Findstack.com ^

Fortune 500 компании ја препознаваат вредноста на е-учењето и го вградуваат во нивните деловни модели. Истражувањата покажуваат дека постои корелација помеѓу употребата на е-учење во овие компании и нивниот успех.

Соединетите Американски Држави и Европа сочинуваат 70% од глобалната индустрија за е-учење

Извор: Тапанот ^

Соединетите Американски Држави и Европа заедно сочинуваат 70% од глобалниот пазар за е-учење - тренд што покажува дека оние во развиените земји го водат најголемиот дел од активностите за е-учење.

Електронското учење предизвикува зголемување од 25-60% во стапките на задржување

Извор: Форбс ^

Според Истражувачки институт на Америка, Е-учењето може да ги зголеми стапките на задржување со 25-60% во споредба со традиционалниот тренинг. Истражувањето наведува поголема контрола врз процесот на учење како еден од клучните двигатели на повисоко задржување.

Во 2020 година, е-учењето беше усвоено од 90% од компаниите ширум светот

Извор: Истражување и пазари ^

Извештајот „Корпоративно е-учење – глобален пазарен изглед (2017-2026)“ од Research and Markets покажува дека е-учењето било користено како алатка за обука од страна на повеќето компании ширум светот. Масовната промена се припишува на пандемијата COVID-19.

70% од учениците се согласуваат дека онлајн часовите се подобри од традиционалните поставки во училницата

Извор: Универзитетот на Потомак ^

Приближно 70% од сите ученици веруваат дека онлајн наставата е добра или подобра од традиционалната поставка во училницата. Резултатите беа дел од истражувањето спроведено за да се спореди онлајн учењето со традиционалното учење.

Во една типична недела, 56 проценти од студентите на колеџ во САД користат лаптопи во училницата

Извор: статистика ^

Фаќањето белешки на вашиот лаптоп е многу полесно, особено ако инструкторот на курсот зборува брзо! Оваа студија исто така покажа дека 51 процент од луѓето користат таблети секоја недела.

75% од наставниците веруваат дека дигиталната содржина за учење ќе ја замени печатената

Извор: Делоит ^

Според Делоит „Истражување за дигитално образование“, 75% од анкетираните наставници веруваат дека содржината за дигитално учење целосно ќе ги замени печатените учебници во следната деценија.

Инвестициите на EdTech достигнаа 18.7 милијарди американски долари во 2019 година

Извор: Бизнис инсајдер ^

Глобалните инвестиции во образовната технологија (EdTech) достигнаа околу 18.7 милијарди американски долари во 2019 година, со ширењето на понови, побрзи и широко достапни гаџети.

9 од 10 наставници пријавуваат проблеми со решавање проблеми кога се занимаваат со технологија за онлајн учење

Извор: Едвик ^

Скоро 9 од секои 10 наставници велат дека одвоиле повеќе време технологија за решавање проблеми отколку кога користеле физички училници. 

4.4 милиони домаќинства со деца немаат пристап до онлајн учење

Извор: Бирото за попис на САД ^

Според Анкета за пулсот во домаќинството од страна на Бирото за попис што опфати 52 милиони домаќинства, 4.4 милиони домаќинства со деца не можат постојано да пристапуваат до компјутери за целите на онлајн учење.

Учениците кои поминуваат повеќе од 60 минути/неделно на активности за е-учење имаат подобри резултати

Извор: McKinsey ^

Според глобалната анализа на податоци од McKinsey, американски студенти чија употреба на уреди варира наоколу 60 минути неделно постигнуваат подобри академски резултати.

12% и 32% од наставниците во САД ги сметаат паметните телефони како корисни за училишните задачи

Извор: Министерството за образование на САД ^

Според извештајот за истражување на американскиот оддел за образование, помеѓу 12% и 32% од САД наставниците се согласуваат со корисноста на паметните телефони за задачите на нивниот ученик.

Онлајн статистика за е-учење: резиме

Драстичната образовна промена што доведе до пораст на е-учењето е потребата на часот, со оглед на постоечката непристапност на образовните ресурси во различни региони. Меѓутоа, бидејќи методите за е-учење брзо се применуваат, ефективни и достапни, нивното брзо усвојување низ целиот свет се чини дека е трајно по природа.

Споделете на...