Топ 80 ресурси и алатки за пристап до веб

Напишано од

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Оваа колекција на 80 ресурси за веб-пристапност ⇣ е наменета за секој кој е заинтересиран да научи како да дизајнира, развива и тестира инклузивни и достапни веб-локации, апликации и онлајн документи. Бидејќи правењето пристапна мрежа обезбедува еднаков пристап до приближно 1 милијарда луѓе во светот со посебни потреби.

Оваа страница обезбедува листа на висококвалитетни и доверливи ресурси и алатки за пристапност на веб, насочени кон поддршка на пристапниот веб дизајн, развој и тестирање.

Овде можете прелистувајте ресурси за пристапност по категорија: стандарди и законодавство, упатства и листи за проверка, алатки за проверка и валидација на кодови, алатки за читање на екран и контраст на бои, алатки за pdf и word, курсеви, сертификати и застапници и компании.

Ресурси за пристапност: Заврши

Постојат различни ресурси за пристапност на веб достапни на интернет. Некои од врвните ресурси ја вклучуваат веб-страницата на Иницијативата за пристапност на Интернет (WAI), Упатствата за пристапност на веб-содржини на W3C (WCAG) и веб-страницата ADA на Министерството за правда на САД.

Овие ресурси обезбедуваат информации за тоа како да се направат веб-страниците достапни за лицата со попреченост. Тие, исто така, обезбедуваат упатства и стандарди што веб-програмерите можат да ги следат за да се осигураат дека нивните страници се достапни.

Да се ​​има пристапна веб-локација повеќе не е опција; тоа е задолжително. Затоа што е важно тоа интернет е достапна за секого со цел да се обезбеди еднаков пристап и можност на лицата со посебни потреби.

А пристапноста веќе не може да биде последователна мисла, или пријатна, затоа што…

Врховниот суд на САД им го отвори патот на лицата со посебни потреби ги тужи трговците на мало ако нивните веб-локации не се достапни. Ова има далекусежни импликации за сите бизниси затоа што ги известува дека не само што нивните физички локации мора да бидат усогласени со ADA, туку и нивните веб-локации и мобилни апликации мора да бидат достапни.

Ако претпочитате да пристапите до оваа листа на ресурси за пристапност на веб како Word документ (со поддршка за брајово писмо, читач на екран и лупа), тогаш еве го линкот.

Ако имате повратни информации, корекции или предлози, тогаш слободно контактирајте не овде.

Често поставувани прашања

Кои се 3-те најдобри алатки за пристапност на веб-страниците?
Овие компании за пристап до веб се меѓу најпопуларните:

- WAVE Алатка за оценување на веб-пристапност (WAVE): WAVE е бесплатна, веб-базирана алатка која ги проценува веб-страниците за проблеми со пристапноста. Обезбедува визуелно преклопување на страницата, истакнувајќи ги потенцијалните проблеми со пристапноста. WAVE, исто така, дава детални објаснувања за секој проблем, како и совети како да ги поправите.
- секира од Деке: ax е платена, веб-базирана алатка која обезбедува посеопфатно тестирање за пристапност од WAVE. Може да се користи за тестирање на веб-страници, веб-апликации и PDF-датотеки. ax, исто така, обезбедува детални извештаи за проблемите со пристапноста што ги наоѓа, вклучувајќи препораки за тоа како да се поправат.
- светилникот: Lighthouse е бесплатна алатка со отворен код што може да се користи за ревизија на перформансите, пристапноста и оптимизацијата на веб-страниците. Интегриран е во Chrome DevTools и може да се користи за тестирање на која било веб-страница. Lighthouse обезбедува извештај за проблемите со пристапноста што ги наоѓа, како и совети како да ги поправат. Таа е една од најпопуларните алатки за пристап до веб.

Што е веб-проверка за пристапност?

Проверка на пристапност на веб-локации е софтверска алатка дизајнирана да ја процени усогласеноста на веб-локациите со упатствата за веб-пристапност, овозможувајќи им на корисниците со посебни потреби пристап до онлајн содржините.

Систематски ги скенира веб-страниците и ги идентификува потенцијалните бариери кои може да ја попречат пристапноста на веб-локацијата за лица со визуелни, аудитивни или когнитивни оштетувања.

Со испитување на различни аспекти како што се текстуални алтернативи за нетекстуална содржина, навигација со тастатура, контраст во боја и структурирани наслови, проверувачите на веб-пристапност обезбедуваат усогласување на веб-локациите со стандардите за пристапност. 

Кои се алатките за проверка на пристапноста на веб-локациите и кои се најдобрите сертификати за пристапност на веб-страниците?

Веб-пристапноста се однесува на инклузивен дизајн и развој на веб-локации и дигитална содржина за да се осигури дека лицата со попреченост можат да пристапат и да се движат низ нив без напор. За да се потврди дека веб-локацијата ги исполнува највисоките стандарди за пристапност, најдобрата сертификација за веб-пристапност е сертификатот Упатства за пристапност на веб-содржини (WCAG). 

Што се проверки за пристапност на веб-страниците?

Проверките за пристапност на веб-страниците се алатки кои помагаат да се процени пристапноста на веб-локацијата, осигурувајќи дека таа може лесно да се пристапи и да се користи од лицата со попреченост. Овие дама го анализираат дизајнот, структурата и содржината на веб-локацијата, истакнувајќи ги сите потенцијални бариери што може да ја попречат пристапноста.

Со проценување на фактори како контраст на бои, навигација со тастатура, алтернативен текст за слики и правилно означување на полињата со формулари, проверките за пристапност на веб-локациите обезбедуваат вредни увиди за дизајнерите и програмерите да ги направат потребните прилагодувања. Овие алатки играат клучна улога во промовирањето на инклузивноста и еднаков пристап до информациите на интернет.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...