Статистика и трендови на OpenAI [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања

OpenAI е една од најнапредните компании за истражување на вештачка интелигенција во светот. Основана во 2015 година од Илон Маск и Сем Алтман, OpenAI направи значителен напредок во областа на вештачката интелигенција. Еве поглед на некои од најсовремените OpenAI статистики и трендови.

Од своите рани денови како истражувачка лабораторија со отворен код, OpenAI прерасна во организација со мисија „да ја унапреди дигиталната интелигенција на начин што најверојатно ќе му користи на човештвото како целина“.

Истражувањето на OpenAI се фокусираше на создавање системи за вештачка интелигенција кои можат да решаваат сложени проблеми и да комуницираат со луѓето на природен јазик.

Конкретно, OpenAI разви неколку производи како што се ChatGPT, GPT-1, GPT-2, GPT-3, GPT-3.5, DALL·E 2, OpenAI Five и OpenAI Codex.

Икона OpenAIСтатистика на OpenAI и ChatGPT за 2024 година

Еве еден поглед на некои од најсовремените статистички податоци за OpenAI, DALL·E, ChatGPT и GPT-3.5.

На крајот на 2023 година, OpenAI беше проценет на 100 милијарди долари. Тоа го прави вториот највреден стартап во САД.

Извор: CNBC ^

OpenAI е истражувачка лабораторија за вештачка интелигенција основана во 2015 година од Илон Маск, Сем Алтман, Грег Брокман и Илја Сутскевер. Создаден е за истражување и развој на технологии за вештачка интелигенција со фокус на безбедноста и етиката.

Во декември 2023 година, OpenAI беше пријавено дека е во вредност од $ 100 милијарди, кога OpenAI затвори продажба на акции од 300 милиони долари по проценка од 27 до 29 милијарди долари. Мајкрософт, исто така, инвестираше 10 милијарди долари во OpenAI во јануари 2023 година, со што неговата вкупна вредност ќе достигне 30 милијарди долари. Известено е дека Мајкрософт има 49% од акциите во компанијата.

Тоа го прави OpenAI на 2nd највреден стартап во Соединетите Американски Држави.

Највредните стартапи во САД се:

 1. SpaceX (180 милијарди долари)
 2. OpenAI (100 милијарди долари)
 3. Stripe (95 милијарди долари)
 4. Кларна (45.6 милијарди долари)
 5. Инстакарт (40 милијарди долари)
 6. Robinhood (32 милијарди долари)
 7. Airbnb (30 милијарди долари)
 8. Databricks (30 милијарди долари)
 9. Magic Leap (29.5 милијарди долари)
 10. Unity Software (28 милијарди долари)

Се предвидува дека OpenAI ќе заработи 1 милијарда долари приход до 2024 година.

Извор: Ројтерс ^


Ројтерс известува дека OpenAI, сопственик на четботот GPT-3, е проектирајќи приходи од 1 милијарда долари до 2024 година, според три извори запознаени со ова прашање. Во него се наведува дека OpenAI планира да продолжи да инвестира во своите способности за вештачка интелигенција, да развива нови производи и да бара партнерства со големи компании и влади. Компанијата бара да изгради услуги засновани на вештачка интелигенција за низа сектори, вклучувајќи здравство, финансии и малопродажба. OpenAI исто така бара потенцијални инвестиции за да го поддржи нејзиниот раст.

Дали знаевте дека инженерите во OpenAI наводно заработуваат околу 925,000 долари годишно, главно од опции за акции.

OpenAI собра вкупно 11.3 милијарди долари средства од своето основање во 2015 година, вклучително и 1 милијарда долари од Microsoft.

Извор: Crunchbase ^

OpenAI собра вкупно Финансирање од 11.3 милијарди долари од своето основање во 2015 година, вклучително и инвестиција од 1 милијарда долари од Microsoft во јули 2019 година. Финансирањето ќе му помогне на OpenAI да продолжи да ја унапредува својата мисија за развој на вештачка општа интелигенција (AGI).

Последниот круг на финансирање на компанијата беше круг од Серија Е на 28 април 2023 година, за 300 милиони долари. Еве преглед на рундите за финансирање на OpenAI:

 • Семе круг (2015): 100 милиони долари
 • Серија А круг (2016): 200 милиони долари
 • Серија Б круг (2018): 600 милиони долари
 • Серија Ц круг (2019): 1 милијарда долари
 • Серија Д круг (2020): 1.7 милијарди долари
 • Серија Е круг (2023): 300 милиони долари

ChatGPT беше лансиран на 30 ноември 2022 година и беа потребни само 5 дена за да стигне до 1 милион корисници.

Извор: Yahoo Finance ^

Тоа го објави извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман ChatGPT доби 1 милион корисници за само 5 дена по неговото лансирање.

https://twitter.com/sama/status/1599668808285028353

Еве колку време им требаше на другите стартапи да стигнат до еден милион корисници:

 • Го зеде Твитер 24 месеци да достигне 1 милион корисници.
 • Фејсбук достигна 1 милион корисници во 10 месеци.
 • Беше потребно Dropbox 7 месеци за да стигнете до 1 милион корисници.
 • Spotify достигна 1 милион корисници 5 месеци по неговото лансирање.
 • Инстаграм достигна 1 милион корисници 3 месеци.

ChatGPT-4 оди мултимодално, може да зборува, гледа и слуша.

Извор: Училиште Вартон ^

GPT-4, кој беше објавен на 14 март 2023 година, претставува значаен напредок во можностите на моделите на јазици со вештачка интелигенција. За разлика од неговите претходници, GPT-4 се протега надвор од интеракциите базирани на текст, нудејќи мултимодални функционалности. Ова значи дека може да разбере и генерира не само текст, туку и да обработува и да реагира на визуелни и аудитивни влезови

ChatGPT4 на OpenAI постигна 90% на Униформниот правосуден испит и 99% во вербалниот дел GRE.

Извор: WSJ ^

Постигнувањето на GPT-4 на постигнувајќи 90% во Униформниот правосуден испит и 99% во вербалниот дел GRE е значаен напредок во способностите на вештачката интелигенција, покажувајќи ја неговата способност да разбере и анализира многу сложени текстуални информации.

Овој напредок, евидентен кога ќе се спореди со GPT-4 (без визија) и GPT-3.5, го нагласува потенцијалот на GPT-4 за апликации во образовни и професионални поставувања и означува нов репер во развојот на вештачката интелигенција.

Chat GPT3 на OpenAI положи МБА испит во Вартон

Извор: Училиште Вартон ^

Белата книга на Кристијан Тервиш, професор на Факултетот Вартон на Универзитетот во Пенсилванија, откри дека Chat GPT3 на OpenAI ќе положи испит во типичен курс за МБА во Вартон.

Тој заклучи дека ChatGPT би заработил солидна Б до Б- одделение и би ги надминал некои луѓе на патеката во Вартон.

Во јануари 2023 година, ChatGPT беше забранет во јавните училишта во Њујорк

Извор: Wall Street Journal ^

Тоа го известува WSJ Одделот за образование на Њујорк забрани ChatGPT да се користи во државните училишта поради загриженоста за изневерување и плагијат.

Едукаторите се плашат дека ChatGPT ќе го олесни мамењето од кога било, бидејќи ChatGPT има способност да пишува есеи слични на луѓето и да прави домашни задачи на учениците.

Учениците и наставниците од Њујорк повеќе не можат пристап до ChatGPT. Одлуката е донесена по прегледот на програмата од страна на Секторот за образование.

Во текот на 2023-24 година, многу други училишта и образовни институции низ САД и други земји во странство ја забранија употребата на ChatGPT на нивните мрежи и уреди.

34.32% од корисниците на OpenAI (GPT-3, DALL·E 2 и ChatGPT) се жени, а 65.68% се мажи.

Извор: Tooltester ^

Половата поделба на корисниците на производите за машинско учење на OpenAI е тоа 34.32% од корисниците на овие производи се жени, а 65.68% се мажи. Можните објаснувања може да вклучуваат разлики во пристапот до производите, разлики во нивоата на интерес во технологијата или разлики во достапноста на ресурсите за да научите како да ја користите.

Моделот DALL·E на OpenAI е обучен на 12 милијарди слики и може да генерира слики од текстуални пораки.

Извор: OpenAI ^

DALL·E, бил обучени на 12 милијарди слики од интернет за да генерирате слики од текстуални инструкции. Ова значи дека корисниците можат да дадат текстуална порака, како што е „насмеана мачка со капа“, а DALL·E ќе генерира слика на мачка во капа што се насмевнува. Оваа технологија може да се користи за низа апликации, како што е создавање анимирани филмови или генерирање слики за употреба во виртуелна или проширена реалност.

Илон Маск е ко-основач на OpenAI, но поднесе оставка од одборот во февруари 2018 година.

Извор: OpenAI ^

OpenAI е основана во Сан Франциско кон крајот на 2015 година од Сем Алтман (ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР), Елон Musk, Илја Сутскевер (Главен научник), Грег Брокман (Претседател и претседавач), Војчех Заремба (Раководител на Кодекс истражување и јазик), и Џон Шулман (Раководител на засилено учење (RL)), кој колективно вети 1 милијарда американски долари.

Дали Илон Маск сè уште поседува OpenAI? Илон Маск беше еден од ко-основачите на OpenAI, но наведувајќи можни конфликти на интереси поради работата на Тесла со вештачка интелигенција, Маск поднесе оставка од одборот во февруари 2018 година. Илон Маск сè уште е донатор на OpenAI.

OpenAI моментално е составен од тим од 375 луѓе распространети низ 7 земји, вклучувајќи ги САД, Обединетото Кралство, Германија, Канада, Израел, Сингапур и Индија.

Извор: Аналитика Индија списание ^

OpenAI беше основан во 2015 година од Сем Алтман, Илја Сутскевер, Грег Брокман, Војчех Заремба, Илон Маск и. Џон Шулман. Денес прерасна во тим од 375 луѓе кои се шират во 7 земји и работи на различни проекти како роботика, обработка на јазици и длабоко учење.

Во 2023 година, Мајкрософт се очекува да ја вклучи технологијата Chatbot на OpenAI ChatGPT во својата е-пошта Word, Excel, PowerPoint и Outlook.

Извор: Информации ^

Информациите велат дека Мајкрософт бара да интегрирајте ја технологијата за чет-ботови на OpenAI ChatGPT во нејзините производи на Microsoft Office и е-пошта. Оваа технологија ќе им овозможи на корисниците да имаат поприроден разговор со ботови и ќе им олесни на луѓето да комуницираат со услугите на Microsoft. Мајкрософт веќе купи мал стартап наречен Lobe, кој е специјализиран за машинско учење, за да им помогне со овој проект.

Компаниите, вклучително и образованието (Duolingo, Khan Academy) и финансиите (Deloitte, Stripe), ги вградија производите на OpenAI во нивните услуги.

Се вели дека GPT-4 има ~ 1.76 трилиони параметри, за споредба, GPT-3 има капацитет од 175 милијарди ML параметри, а GPT-2 има 1.5 милијарди параметри.

Извор: Декодер ^

GPT-4 е технологија за обработка на природен јазик (NLP) од следната генерација од OpenAI, лабораторијата за вештачка интелигенција со седиште во Сан Франциско. GPT-4 беше официјално лансиран на 13 март 2023 година, со платена претплата што им овозможува на корисниците пристап до алатката Chat GPT-4. Сепак, сè уште не е достапен за јавноста преку API на OpenAI. OpenAI сè уште не објави кога GPT-4 ќе биде достапен за јавноста преку API, но најверојатно тоа ќе биде во наредните месеци.

Се вели дека GPT-4 има ~ 1.76 трилиони параметри. Ова го прави значително поголем од неговите претходници, GPT-3, кој има 175 милијарди параметри и GPT-2 кој има 1.5 милијарди параметри. Ова зголемување на капацитетот му овозможува на GPT-4 да обработува посложени задачи и да генерира попрецизни резултати.

Моделот GPT-3 на OpenAI е обучен на 45 TB текст и може да генерира текст од едноставни инструкции.

Извор: OpenAI ^

GPT-3 е систем за обработка на природен јазик кој може да генерира текст сличен на човекот од едноставни инструкции. Обучен е за 45 терабајти податоци, кои вклучуваат широк спектар на текстови од книги, веб-локации и други извори.

Со оваа обука, моделот може да го разбере контекстот, да идентификува обрасци и да произведе текст со сличен стил и тон на текстот на кој е обучен. Ова му дава на GPT-3 потенцијалот да се користи за различни апликации, од помош на автори и новинари до обезбедување интерфејси на природен јазик за роботи и други машини.

Во декември 2023 година, веб-страницата на OpenAI имаше 1.9 милијарди посети на веб-страници, што е повеќе од 266 милиони посети на веб-страници во декември 2022 година

Извор: Similarweb ^

Според Similarweb, openai.com имаше 1.9 милијарди посети месечно во последните 30 дена заклучно со август 2023 година. Ова е повеќе од 1 милијарда посети месечно во јануари 2023 година и 266 милиони посети месечно во декември 2022 година.

Во 2023 година, Соединетите Американски Држави (13.07%) беа првата земја што испрати посети на openai.com, следена од Јапонија (4.28%) и Бразил (3.19%).

Извор: СличниWeb ^

Кои земји придонесуваат најмногу за користењето на веб-страницата openai.com? Во 2023 година, на Соединетите Американски Држави беа првата земја која испрати посети на openai.com, што сочинува 13.07% од вкупниот веб сообраќај на веб-страницата. Јапонија беше втор најголем придонес со 4.28%, а Бразил беше трет со 3.19%.

GPT-3 е искористен за генерирање на преку 10 милиони приказни и написи, вклучително и роман со целосна должина.

Извор: OpenAI ^

Генеративниот претходно обучен трансформатор (GPT-3) од третата генерација на OpenAI е дизајниран да генерира текст сличен на човекот од дадено известување. Искористен е за генерирање на преку 10 милиони приказни и написи, како што се блог постови, написи за вести, па дури и роман со целосна должина.. GPT-3 се смета за голем чекор напред во полето на генерирање на природен јазик и е пофален за неговата способност да произведува текст сличен на човекот.

Истражувањето на OpenAI е цитирано над 16,800 пати во академски трудови.

Извор: Microsoft Academic Graph ^

Истражувањето на OpenAI е објавено во многу публикации од висок профил, вклучувајќи ги Nature, Science и Nature Machine Intelligence, како и во академски списанија. Според неодамнешниот извештај, Истражувањето на OpenAI е цитирано во повеќе од 16,800 академски трудови. Ова го покажува влијанието на нивното истражување на полето на вештачката интелигенција.

Истражувањето на OpenAI е прикажано во преку 12,800 статии во печатот.

извор: Google научник ^

Според Google Научен, Истражувањето на OpenAI е прикажано во над 12,800 статии во печатот. Ова е значителен број написи и сугерира дека истражувањето на OpenAI има значително влијание врз јавната свест.

Истражувањето на компанијата беше покриено и во популарните и во научните вести, почнувајќи од Њујорк Тајмс до Природата. Истражувањето на OpenAI се фокусира на развојот на вештачката општа интелигенција (AGI) и нејзините апликации во реалниот свет. Компанијата објави неколку проекти и производи, вклучително и генератор на текст со вештачка интелигенција и роботска рака.

OpenAI објави над 800 јавни истражувачки трудови и над 200 проекти со отворен код.

Извор: OpenAI ^

OpenAI има објави над 800 јавни истражувачки трудови и над 200 проекти со отворен код кои ќе бидат достапни за јавноста. Овие проекти се очекува да помогнат во унапредувањето на полето на вештачката интелигенција и да обезбедат повеќе увид во тоа како функционира вештачката интелигенција и како може да се користи.

OpenAI има освоено бројни награди, вклучително и Туринговата награда и AAAI Classic Paper Award.

Извор: OpenAI ^

OpenAI постигна голем успех, заработувајќи бројни награди вклучувајќи ја и наградата Туринг, кој препознава значаен придонес во областа на компјутерските науки, и AAAI Classic Paper Award, со кој се почестуваат трудови кои имале значително влијание на полето на вештачката интелигенција.

Најновите награди што ги доби OpenAI:

 • Награди за добра технологија за 2023 година за нејзината работа на GPT-4 и ChatGPT.
 • Наградата TR2023 за преглед на технологијата MIT за 35 година за нејзината работа на вештачката општа интелигенција.
 • Награда за технолошки пионер на Светскиот економски форум за 2023 година за нејзината работа на безбедна и корисна вештачка интелигенција.

Овие награди се доказ за работата што OpenAI ја прави за да го унапреди полето на вештачката интелигенција и да обезбеди дека вештачката интелигенција се користи за добро.

Просечната плата на софтверски инженер OpenAI е 925 000 долари годишно.

Извор: Levels.fyi ^

Според Levels.fyi, просечната плата на вработен во OpenAI е 925,000 долари годишно. Ова е значително повисока од просечната плата за софтверските инженери во САД, која е 105,000 долари годишно.

Просечната возраст на корисникот на OpenAI е 25-34 години.

Извор: НиколаРоза ^

Просечната возраст на корисникот на OpenAI е 25 години. Ова е според студијата на Similarweb, која ја анализираше старосната распределба на сообраќајот на веб-страницата на OpenAI.

Студијата покажа дека 30.09% од сообраќајот на веб-страницата на OpenAI доаѓа од корисници на возраст меѓу 25 и 34 години. Следната најпопуларна возрасна група е 35-44 години, со 21.47% од сообраќајот на веб-страниците.

Трошоците за водење на OpenAI се 700,000 долари дневно.

Извор: Бизнис инсајдер ^

Се проценува дека трошоците за водење на јазичниот модел GPT-4 на OpenAI се околу 700,000 долари дневно. Ова се заснова на количината на компјутерска моќ што е потребна за да се обучи и стартува моделот.

GPT-4 е голем јазичен модел и бара голема компјутерска моќ за да се тренира и работи. Моделот е обучен на кластер од суперкомпјутери, чие работење чини значителна сума пари.

Од 2024 година, 156 земји имаат пристап до производите на OpenAI. Сепак, земјите како Кина, Русија и Иран немаат пристап поради цензурата на локалната власт.

Извор: Бизнис инсајдер ^

ChatGPT е забранет во седум земји, вклучувајќи ги Авганистан, Белорусија, Кина, Иран, Русија, Украина и Венецуела.

Причините за овие забрани варираат од земја до земја, но генерално произлегуваат од контролата на информациите, политичката цензура и загриженоста за националната безбедност.

Извори

Ако сте заинтересирани за повеќе статистики, проверете ја нашата Интернет статистика од 2024 година.

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...