100+ Интернет статистики, факти и трендови за 2023 година

Напишано од

Интернет статистика 2023 година

2023 година е тука, а сопствениците на веб-локации од секаков вид – било да се тоа блогери, маркетери, компании или сопственици на онлајн продавници – се подготвуваат за сосема нова година за да ја направат најуспешна досега.

Оваа статија ги сумира некои од најинтересните 🌐 интернет статистики за 2023 година. Сметам дека е корисно да ги споделам навидум најважните статистики и факти за онлајн светот со секој што сака да знае.

Оваа објава првично беше објавена во 2018 година, но е ажурирана за да ги вклучи најрелевантните интернет статистики за 2023 година.

Глава 1

Интернет статистика и факти

Ова е збирка на интернет статистики и факти за 2023

Клучни преземања:

 • Заклучно со 6 јануари 2023 година, имало 5,569,200,301 (5.6+ милијарди) корисници на интернет.
 • Просечниот глобален корисник на Интернет поминува седум часа онлајн секој ден.
 • Заклучно со ноември 2022 година, имало над 1.14 милијарди веб-страници.
 • Се предвидува глобалната продажба на малопродажба на е-трговија да изнесува 6.5 трилиони долари во 2023 година.

Погледнете ги референците

интернет статистика

Колку луѓе ќе користат интернет во 2023 година? На 31 јули 2022 година имаше 5,473,055,736 (5.4+ милијарди) корисници на интернет ширум светот. За да се илустрира масовното зголемување на користењето на интернет, имаше 3.42 милијарди корисници забележани на крајот на 2016 година.

Просечниот глобален интернет корисник троши седум часа онлајн секој ден. Тоа е зголемување за 17 минути во споредба со ова време минатата година.

Бројот на глобални интернет корисници годишно е зголемен за 4% или +192 милиони.

Азија го продолжува трендот на најголем број интернет корисници на глобално ниво, сочинуваат 53.6% од интернет светот. Второпласираните се Европа (13.7%), Африка (11.9%) и Латинска Америка/Карибите (9.9%).

Интересно, Северна Америка сочинува само 6.4% на сите интернет корисници ширум светот.

Кина има најголем број активни корисници на интернет во Азија: 1,010,740,000. Веднаш зад неа е Индија, со Корисници од 833,710,000 година. Следните најблиски земји ги вклучуваат САД, со повеќе од 312,320,000 (Овој број го надмина предвидениот износ од 307.34 милиони интернет корисници за 2022 година), а Русија со 124,630,000 интернет корисници.

Од 31 јули 2022 година, постојат 334,149,126 луѓе кои живеат во САД. Скоро три пати тој број луѓе користат интернет во Кина, која има население од 1,448,314,408.

Северна Америка има највисока стапка на пенетрација, со 93.4% од нејзините луѓе користат интернет. По оваа бројка следат Европа (89.6%), Латинска Америка/Карибите (81.8%), Блискиот Исток (78.9%) и Австралија/Океанија (71.5%).

Колку веб-страници има во 2023 година? На 31 декември 2022 година, на интернет беа над 1.97 милијарди веб-страници. Објавена на 6 август 1991 година, info.cern.ch беше првата веб-страница на интернет.

На 31 јули 2022 година, светот имаше просечна стапка на пенетрација на интернет од 69% (во споредба со 35% во 2013 година).

Северна Кореја останува земја со најмалку корисници на интернет скоро 0%. 

Google сега процеси 8.5 милијарди пребарувања секој ден ширум светот. Просечниот интернет корисник спроведува помеѓу 3 и 4 Google пребарува на дневна основа.

Кога Google лансирана во септември 1998 година, таа беше обработена приближно 10,000 барања за пребарување дневно.

Google Хром ужива неверојатно 65.86% од глобалниот пазар на веб-прелистувачи. Другите популарни интернет прелистувачи се рангирани на следниов начин - Safari (18.7%), Firefox (3.04%), Edge (4.44%), Samsung Internet (2.68%) и Opera (2.28%).

Во април 2022, 63.1% од светското население користело интернет. Во 1995 година, помалку од 1% од светското население имаше интернет конекција.

Повеќе луѓе пристапуваат на интернет преку мобилни уреди отколку преку десктоп компјутери. Од ноември 2022 година, мобилните уреди создадоа 59.6% од глобалниот сообраќај на веб-страници.

Во првата половина на 2022, 42% од целиот интернет сообраќај беше автоматизиран сообраќај (27.7% дојдоа од лоши ботови, а 25% беа составени од добри ботови). Луѓето сочинуваат преостанати 36%.

Колку имиња на домени има во 2023 година? На крајот на четвртиот квартал од 2022 година, 349.9 милиони регистрации на домени кај сите домени на највисоко ниво, намалување од 0.4%, во споредба со вториот квартал од 2022 година. Регистрациите на домени се зголемени за 11.5 милиони, или 3.4%, од година во година.

 

.com и .net имаше комбинирано вкупно 174.2 милиони регистрации на имиња на домени на крајот на 3-ти 2022 година, намалување од 0.2 милиони регистрации на имиња на домени, или 0.1%, во споредба со вториот квартал од 2022 година.

Најпопуларниот јазик на интернет е англискиот. 25.9% на интернет е во англиски19.4% е во Кинески, и 8% е во шпански.

Глава 2

Статистика и факти за онлајн рекламирање

Еве збирка статистики и факти за онлајн рекламирање и интернет маркетинг за 2023 година

Клучни преземања:

 • Глобалните трошоци за дигитално рекламирање се очекува да изнесуваат 681.39 милијарди долари во 2023 година.
 • 12.60% од сите Google 2022 кликнувања на реклами за пребарување беа направени преку мобилни уреди.
 • Во 2021 година, вкупниот приход од рекламирање на Мета (поранешен Фејсбук) достигна 114.93 милијарди долари.

Погледнете ги референците

статистика за онлајн рекламирање

Експертите го предвидуваат тоа 681.39 милијарди долари ќе бидат потрошени за онлајн рекламирање на глобално ниво во 2023 година.

Пребарајте трошоци за рекламирање беше предвидено да изнесува околу 260 милијарди долари во 2022 година.

Надвор од $ 220.93 милијарди потрошени за рекламирање на онлајн медиуми во САД во 2022 година, $ 116.50 милијарди се очекуваше да се потроши на реклами за пребарување.

Google се очекуваше да има контрола на речиси 28.6% од глобалните трошоци за дигитални реклами во 2022 година.

12.60% од сите Google 2022 кликнувања на реклами за пребарување беа направени преку мобилни уреди.

Во Q3 2022 година, Мета (порано Facebook) вкупно приходите од реклами биле 27.2 милијарди долари, што е намалување од 4% на годишно ниво

Во 2022 година, просечното трошење на реклами за пребарување по корисник на интернет се предвидуваше да достигне $ 50.94.

TikTok се очекува да ги зголеми приходите од реклами за 55% во 2023 година 18.04 милијарди долари.

Snapchat има изградено самопослужувачка мобилна платформа за рекламирање каде што бизнисите од сите големини можат да креираат реклами во различни формати. Ова е важно затоа што, во 2022 година, 363 милиони луѓе ја користеле апликацијата дневно во просек.

Глава 3

Статистика и факти за блогирање

Што се случува во светот на статистиките и фактите за блогирање за 2023 година? Ајде да дознаеме.

Клучни преземања:

 • Најновото истражување покажува дека дневно се објавуваат 7.5 милиони објави на блогови.
 • WordPress продолжува да биде најпопуларна CMS и платформа за блогирање на интернет. Напојува 43% од сите веб-локации на Интернет.
 • 46% од луѓето ги земаат предвид препораките од блогерите.
 • 75% од луѓето никогаш не се движат покрај првата страница од резултатите од пребарувањето, а помеѓу 70-80% од луѓето игнорираат Google реклами.

Погледнете ги референците

статистика за блогирање

Колку блог постови да се објавувате секој ден во 2023 година? Според последните податоци, Дневно се објавуваат 7.5 милиони објави на блогови.

Колку блогови има? На почетокот на 2022 година, речиси 600 милиони блогови беа хостирани на WordPress, Wix, Tumblr и GoogleБлогер на.

WordPress продолжува да владее како најпопуларна CMS и платформа за блогирање на Интернет. WordPress овластува 43% од сите веб-локации на Интернет.

Долга форма содржина на 3000+ зборови добиваат три пати повеќе сообраќај отколку статии со просечна должина (901-1200 зборови).

Веб-страниците со блогови генерираат 55% повеќе сообраќај, и Најмногу внимание привлекуваат насловите на блоговите кои содржат 6-13 зборови.

храна е најпрофитабилната ниша за блогирање, со највисока просечен приход од 9,169 долари.

Блогирањето е втор најпопуларен канал за маркетинг на содржина (по социјалните медиуми) и сметки за 36% од целиот онлајн маркетинг.

81% од потрошувачите им веруваат на информациите пронајдени на блоговите. Всушност, 61% од американските онлајн потрошувачи направиле купување врз основа на препораки од блог.

Поверојатно е да користат B2B брендови блогови, студии на случај, бели документи и интервјуа како дел од нивната маркетинг стратегија.

75% од луѓето никогаш не скролувајте покрај првата страница од резултатите од пребарувањето и помеѓу 70-80% од луѓето игнорираат Google реклами.

Google обработува 8.5 милијарди барања за пребарување секој ден ширум светот. Просечниот интернет корисник спроведува помеѓу 3 и 4 Google пребарува на дневна основа.

83% од пазарот верувајте дека е поефективно да се создаде поретко поквалитетна содржина.

Просечниот број на зборови на високо рангирана содржина на Google е за 1,447 зборови, додека објавата мора да содржи над 300 зборови да има шанса за добро рангирање.

Глава 4

Статистика и факти за име на домен

Ајде сега да се нурнеме во статистиката и фактите за имиња на домени за 2023 година

Клучни преземања:

 • На крајот на четвртиот квартал од 2022 година, имаше 349.9 милиони регистрации на имиња на домени во сите домени на највисоко ниво (TLD)
 • Од четвртиот квартал на 3 година, доменот на највисоко ниво .com е регистриран 2022 милиони пати
 • Cars.com е најпродаваното име на домен некогаш јавно снимено; се продаде за 872 милиони долари во 2015 година.

Погледнете ги референците

статистика за име на домен

Колку имиња на домени има во 2023 година? На крајот на четвртиот квартал од 2022 година, 349.9 милиони регистрации на имиња на домени во сите домени на највисоко ниво, намалување од 0.4%, во споредба со вториот квартал од 2022 година. Сепак, регистрациите на домени се зголемени за 11.5 милиони, или 3.4%, од година во година.

.com и .net имаа вкупно 174.2 милиони регистрации на домени на крајот на 3-ти 2022 година, намалување од 0.2 милиони регистрации на домени, или 0.1%, во споредба со вториот квартал од 2022 година.

Топ 5 најскапи јавно пријавени имиња на домени некогаш продадени се:

Cars.com (872 милиони долари).
CarInsurance.com (49.7 милиони долари)
Insurance.com (35.6 милиони долари)
VacationRentals.com (35 милиони долари)
Privatejet.com (30.18 милиони долари)

.com сè уште е најпопуларната екстензија на доменот. Од К3 2022 година, имаше 160 милиони регистрации на домени .com.

Новите генерички домени на највисоко ниво (ngTLD) се зголемуваат во популарност. Во 2021 година фаворит беше .xyz, со 3.6 милиони регистрации на домени.

Петте најпопуларни екстензии на имиња на домени се моментално .com (53.3%), .ca (11%), .org (4.4%), .ru (4.3%) и .net (3.1%).

Google.com, YouTube.com, Facebook.com, Twitter.com и Instagram.com се најпопуларните имиња на домени во 2022 година.

Најпопуларните TLD за стартапи поддржани со ризичен капитал се .com, .co, .io, .ai

GoDaddy е најголемиот регистратор на имиња на домени, со над 76.6 милиони имиња на домени, проследено со NameCheap со 16.5 милиони имиња на домени.

Глава 5

Веб хостинг статистика и факти

Сега, ајде да го погледнеме најновото веб хостинг статистика и факти за 2023 година

Клучни преземања:

 • До 27 ноември 2022 година, постоеја 1.4 милијарди веб-страници. Сепак, 83% од нив се неактивни.
 • WordPress, системот за управување со содржини со отворен код, напојува 43.1% од сите веб-локации на интернет.
 • 53% од потрошувачите ќе остават страница на која се вчитуваат подолго од три секунди. И 64% од потрошувачите кои се незадоволни од перформансите на страницата велат дека следниот пат ќе одат на друго место.
 • 40% од потрошувачите ќе остават страница на која се вчитуваат подолго од три секунди.
 • Првата веб-страница во светот беше објавена на 6 август 1991 година од Тим Бернерс-Ли.
 • Еве го нашиот преглед на најсовремените статистика за веб хостинг.

Погледнете ги референците

статистика за веб хостинг

Колку веб-страници има во 2023 година? На 1 јануари 2022 година, на интернет беа над 1.97 милијарди веб-страници, од 1.8 милијарди во јануари 2022 година.

Првата веб-страница во светот беше објавена на Август 6, 1991, од британскиот физичар Тим Бернерс-Ли.

Најпопуларните системи за управување со содржина (CMS) вклучуваат WordPress, Shopify, Wix и Squarespace, со WordPress имајќи пазарен удел од околу 65.3%

WordPress, системот за управување со содржини со отворен код, овластувања 43.1% од сите веб-локации на интернет.

Во декември 2022, 32.8% од сите веб-страници на интернет не користел систем за управување со содржина.

62.6% од сите веб-страници денес се хостирани на било кој Apache или Nginx, и двата веб-сервери со отворен код бесплатни за употреба.

Најистакнатите сајтови кои користат WordPress во 2022 година се Магазин Time, Sony Music, TechCrunch, TEDblog и Vogue.

Просечната брзина на вчитување на веб-страницата е 10.3 секунди, а Amazon.com би изгубила 1.6 милијарди долари годишно ако нејзината веб-локација се забави за 0.1 секунда или повеќе. Волмарт имаше пораст од 1%. во приходите за секои 100 ms зголемување на брзината на преземање.

53% од потрошувачите ќе остават страница што трае подолго од три секунди да се вчита. И 64% од потрошувачите кои се незадоволни од перформансите на страницата кажете дека следниот пат ќе одат на друго место.

Squarespace, Wix, и Shopify се најмногу популарни градители на веб-страници за да креираат страница со. Сепак, според buildwith.com, сајтовите создадени од a градител на веб-страници само шминка 5.6% од топ 1 милион сајтови на Интернет.

Глава 6

Статистика и факти за е-трговија

Еве го прегледот на статистика за е-трговија и факти за 2023 година

Клучни преземања:

 • Експертите предвидуваат дека продажбата на е-трговија ќе се зголеми на 6.51 трилиони долари во 2023 година.
 • Се очекува оваа година 2.14 милијарди од светското население да купува онлајн. Ова е зголемување од над 48% од 2014 година.
 • Главната причина за напуштените колички е поради негативните критики, проследени со недостаток на политика за враќање, а потоа и бавните стапки на вчитување на веб-страниците.

Погледнете ги референците

статистика за е-трговија

За сајт кој заработува 100,000 долари дневно, a Доцнењето од една секунда може да чини 2.5 милиони долари во изгубени продажби на годишно ниво.

92% од глобалниот обем на пребарување доаѓа од Google, и корисниците кликнуваат на првиот резултат од пребарувањето 39.6% од времето.

Достигната е продажба на е-трговија $ 2.29 трилиони во 2017 и се очекуваше да стигнат 5.4 трилиони долари во 2022 година. Експертите предвидуваат дека оваа бројка ќе се зголеми на 6.51 трилиони долари во 2023 година.

Иако е тешко прецизно да се измери, Продажбата во е-трговија сочинува над 17% од вкупната глобална продажба на мало. Бројка која е повеќе од двојно зголемена во изминатата деценија.

Се очекува 2.14 милијарди од светското население да купува онлајн во 2023 година. Ова е зголемување од над 48% од 2014 година.

Во 2021 година се создадени дигитални и мобилни паричници 49% од сите онлајн плаќања, додека кредитните картички учествуваа со 21%. Интересно е што Северноамериканците ги претпочитаат кредитните картички (31%) пред дигиталните/мобилните паричници (29%).

Во 2022 година, онлајн купувањето намирници ќе има а глобална вредност од 354.28 милијарди долари. До 2030 година се очекува ова да се искачи на очајно 2,158.53 милијарди долари.

Откако започна пандемијата на коронавирус во 2020 година, 6% од сите канадски потрошувачи купувале онлајн за прв пат. И Франција има 6%. ОК, Нов Зеланд, Австралија и Индија беа 5%, додека САД беа 3%.

Секој четврти човек ќе продолжи да купува онлајн барем еднаш неделно, а сепак само 28% од малите бизниси во САД ги продаваат своите производи преку Интернет.

Купувачите прво гледаат на интернет 60% од шопинг прилики. И 87% од купувачите велат дека им е важно да добијат добра зделка.

28% од онлајн купувачите ќе ја напуштат својата количка ако трошоците за испорака се премногу високи.

Само 4% од купувачите на божиќните празници со седиште во САД не користеле никакви дигитални канали да купат нешто во 2021 година. Тоа значи дека 96% од сите американски купувачи купиле онлајн.

Според Google Увид на потрошувачите, купувачите донесуваат одлуки за купување врз основа на unboxing видеа, блогови за подобрување на домот и напишани рецепти.

67% од гледачите на YouTube купиле како резултат на гледање спонзорирана содржина.

9 од 10 потрошувачи велат дека бесплатната испорака е поттик за купување преку Интернет. Нарачките кои вклучуваат бесплатна испорака се, во просек, За 30% повисока вредност.

61% од потрошувачите најверојатно ќе ја напуштат својата кошничка или ќе го откажат купувањето ако не добијат бесплатна испорака. 93% од онлајн купувачите ќе купи повеќе ако тоа значи добивање бесплатна испорака.

Се предвидува дека купувањето на мобилни уреди ќе надмине $ Милијарди долари во 430 2022 и се очекува да се искачи на 710 милијарди долари во 2025 година.

Во 2021 година, проценетата глобална вредност на онлајн напуштените колички беше 4 трилиони долари, додека во САД вредноста на напуштените коли беше 705 милијарди долари.

Главната причина за напуштените колички е поради негативни критики, проследено со недостаток на политика за враќање, а потоа и бавни стапки на вчитување на веб-страниците.

Вкупното време што луѓето го поминуваат во прелистување апликации за купување ширум светот е на врвот 100 милијарди часа во 2022.

49% од корисниците на мобилни телефони ги користат нивните уреди за да споредете ги цените на производите или услугите пред да изберете да купите. 30% ги користат своите мобилни телефони за да најдат повеќе информации за некој производ, а 29% бараат предмети на продажба.

на главните причини за напуштање на количката вклучуваат: трошоците за испорака премногу високи, не се подготвени за купување, не се квалификуваат за бесплатна испорака, трошоците за испорака прикажани премногу доцна во процесот на купување и веб-локациите што се вчитуваат премногу бавно.

Shopify (преглед овде) овластува над 1.75 милиони трговци. На крајот на третиот квартал од 2022 година, Кумулативниот GMV на Shopify (бруто обемот на стока) беше 47 милијарди долари. Shopify е трет по големина онлајн трговец на мало во Соединетите држави, по Amazon и eBay.

2022 Црн петок забележа соборување на рекорди Продажба од 9 милијарди долари, што е зголемување од 2.3% од 2021 година. Опциите за плаќање „Но сега плати подоцна“ се зголемија за 78% во периодот на продажба.

58.2% од купувачите претпочитаат да користат големи продавници или големи трговци на мало за нивниот шопинг. Сепак, 31.9% ќе купуваат директно од познати брендови за е-трговија, додека само 9.9% ќе изберат ниша или независен трговец на мало.

Од 2022 јуни Амазон учествува со 37.8% од сите онлајн продажби во САД. Walmart, следниот највисок, постигна 6.3%.

33.4% од американските купувачи претпочитаат купување преку Интернет за одење во продавница. Истото важи и за 36.1% од купувачите во ОК и 26.5% од Австралијците.

Купувачите сакаат решенија за плаќање „купи сега, плати подоцна“ (BNPL). Во 2022 година се проценува дека ќе има 360 милиони луѓе ширум светот моментално користат BNPL, и се предвидува дека оваа бројка ќе се зголеми на 900 милиони во 2027 година.

Според Пингдом, најбрзата веб-страница досега е bhphotovideo.com, проследено со hm.com и bestbuy.com, од кои сите имаат брзина на вчитување на страници помали од 0.5 секунди.

Глава 7

Статистика и факти за мобилен интернет

Мобилните се најпопуларниот начин за поврзување преку Интернет. Еве ги најдобрите статистики и факти за мобилниот интернет за 2023 година

Клучни преземања:

 • Мобилниот сообраќај се предвидува да се зголеми за 25% до 2025 година. Зголемувањето во голема мера се должи на зголемувањето на видео содржините што се гледаат
 • Луѓето трошат 90% од времето за мобилни медиуми на апликации
 • 92.1% од сите корисници на интернет поседуваат мобилен телефон.

Погледнете ги референците

статистика за мобилен интернет

Малопродажбата изнесува 30.91 милијарди американски долари во расходи за мобилни реклами во 2021 година. Второто највисоко место беше пакуваната стока за широка потрошувачка со 21.83 милијарди.

Околу 46% од сите пораки се отворени на мобилни уреди. Персонализираните пораки имаат просечна отворена стапка од 18.8% во споредба со неперсонализираните со 5.7%.

Во текот 84% од Американците пристапуваат на интернет преку мобилни телефони, 51% глобалниот онлајн сообраќај е преку мобилен уред.

Мобилниот сообраќај се предвидува да се зголеми за 25% до 2025 година. Зголемувањето најмногу се должи на зголемувањето на видео содржините што се гледаат и поголемиот пристап до услугите за стриминг.

67% од корисниците на мобилни телефони наведете дека страниците и врските кои се премногу мали и не се оптимизирани за мобилни екрани се бариера за онлајн купување.

92.1% од сите корисници на интернет поседуваат мобилен телефон.

Луѓето трошат 90% од времето за мобилни медиуми на апликации а останатите 10% на веб-страниците. 3.8 трилиони часа беа потрошени користејќи апликации на мобилни уреди во 2022 година.

Дизајнот на веб-локација пријателски за мобилни телефони беше врвен маркетинг тренд за 2022 година, а бизнисите инвестираат повеќе во видео содржини со кратки форми за нивната стратегија за мобилен маркетинг.

Американците барем ги проверуваат своите телефони 96 пати на ден или еднаш на секои десет минути. А просечниот Американец барем го користи својот телефон пет часа и 24 минути дневно.

Кога користите апликации, 37. 83% од мобилните корисници се подготвени да ги споделат своите податоци за поперсонализирано искуство

Потрошувачите можат да се сетат на мобилна реклама во апликација во 47% од времето и стапките на кликање се за 34% подобри отколку кога рекламите се поставуваат природно.

Глава 8

Статистика и факти за социјалните медиуми

Ова е збирка статистики и факти на социјалните медиуми за 2023 година

Клучни преземања:

 • Социјалните медиуми се маркетиншки канал број еден за 2022 година, при што видеата се врвен медиумски формат за маркетинг содржина трета година по ред.
 • TikTok е преземен 3 милијарди пати и беше најсимнуваната апликација во 2021 година.
 • Корисниците на возраст од 18 до 24 години се најголемата рекламна публика на Snapchat и во просек се создаваат над 5 милијарди Snapchat секој ден.

Погледнете ги референците

Од октомври 2022 година, постојат 4.74 милијарди активни корисници на социјални медиуми ширум светот, што е еднакво на 59.3% од населението.

Социјалните медиуми се број еден маркетинг канал за 2022 година, со видеа како врвен медиумски формат за маркетинг содржина трета година по ред.

Написите How To се еден од најсподелуваните типови на содржина на социјалните медиуми. Како да објавите заработија 18.42% од споделувањата на платформи како Facebook, Pinterest и Instagram.

Просечниот распон на внимание во 2000 година беше 12 секунди. Оваа година, просечниот распон на внимание е само 8 секунди. Тоа е помалку од опсегот на внимание од 9 секунди на вашата просечна златна рипка.

Најпопуларната платформа за социјални медиуми сè уште е Фејсбук. Следени од YouTube, Whatsapp, Instagram и WeChat. TikTok моментално се наоѓа на 6-то место, но тоа беше најбрзо растечката платформа во светот во 2022 година.

Facebook моментално има 2.85 милијарди месечни активни корисници.

Луѓе на возраст од 65 и повеќе години се најбрзо растечката демографска база на корисници на Facebook.

93% од продавачите на социјалните медиуми користат реклами на Фејсбук, а најголем обем на сообраќај на Facebook има тенденција да биде среда и четврток, од 11 до 2 часот

Врвни брендови на Instagram гледаат а стапка на ангажираност по следбеник од 4.21%, што е 58 пати повисоко отколку на Фејсбук и 120 пати повисоко отколку на Фејсбук Twitter.

Твитер моментално има 450 милиони месечни активни корисници. Кога Илон Маск ја презеде платформата, нејзината корисничка база се зголеми за 2% повеќе од вообичаеното.

Од октомври 2022, Твитер беше најпопуларен во САД, проследено со Јапонија, Индија, Бразил, ОК и Индонезија.

Инстаграм ќе има 1.44 милијарди корисници во 2022 година. Овој број го надмина предвидувањето за 2021 година од 1.13 милијарди.

TikTok е преземен 3 милијарди пати и беше најсимнуваната апликација во 2022 година.

Просечниот корисник на TikTok ја отвора апликацијата 19 пати на ден. Децата трошат до 75 минути дневно на апликацијата.

на најпопуларните апликации за пораки за 2022 година (по редослед на популарност) се Whatsapp, WeChat, Facebook Messenger, QQ, Snapchat и Telegram.

Најновото истражување покажува дека од октомври 2022 година, Snapchat има 363 милиони активни корисници дневно низ целиот свет.

Корисниците на возраст од 18 до 24 години се најголемата рекламна публика на Snapchat, и преку 5 милијарди Snapchat се создаваат секој ден во просек.

Над 500 милиони луѓе комуницирајте со Instagram Stories секој ден.

Над 1 милијарда пораки се разменуваат помеѓу брендовите и корисниците секој месец, при што 33% од луѓето велат дека повеќе би сакале да контактираат со бизнис преку пораки наместо телефонски повик.

88% од брендовите имаат посветен буџет за маркетинг на инфлуенсер, а во 2022 година, 68% од маркетерите работат со инфлуенсери и ќе трошат помеѓу 50 и 500 илјади годишно.

Глава 9

Статистика и факти за безбедност на Интернет

Еве ги сите најнови статистика за сајбер безбедност и факти за 2023 година.

Клучни преземања:

 • Нападите со откуп се случуваат на секои 11 секунди, а глобалната цена на сајбер криминалот во 2023 година се очекува да биде 8 трилиони долари.
 • 1 на секои 131 е-пошта содржи опасен малициозен софтвер како што се ransomware и phishing напади.
 • Најхакираниот CMS е WordPress, што сочинува над 90% од сите обиди за хакирање.

Погледнете ги референците

статистика за безбедност на интернет

Се очекува штетите од компјутерски криминал ширум светот чини 8 трилиони долари годишно во 2023 година, од 6 трилиони долари само една година претходно.

73% од сајбер нападите се вршат од економски причини.

веб-сајтови 30,000 секој ден се цел и нападнат.

На секој втор интернет корисник со седиште во САД им биле пробиени сметките во 2021 година. додека од декември 2022 година, ОК има најголем број жртви на сајбер криминал, со 4,783 на милион засегнати корисници на интернет.

Напади со откуп се случуваат секој 11 секунди, а во 2022 година ќе чинат до 20 милијарди долари.

Паметни уреди како што се технологија за помош во домот, технологија за носење и други уреди „Интернет на нештата“ се главни цели за сајбер-криминалците бидејќи тие не се карактеризираат со строга безбедност.

Просечната сума што се бара по напад на откупни софтвер е $1,077.

Се проценува дека постои а жртва на компјутерски криминал на секои 37 секунди. Во 2021 година, 1 од 5 корисници на интернет протекоа нивните е-пошта на интернет,

1 на секои 131 е-пошта содржи малициозен софтвер

46% од операторите на откупни софтвери имитираат авторитетни личности како ФБИ, полицијата и владините службеници. 82% го заклучуваат компјутерот на жртвата без шифрирање датотеки.

Жртвите известуваат дека 42% од напаѓачите на откупни софтвери побарајте некој вид припејд ваучер.

Најчестите злосторства во областа на сајбер безбедноста се измамите со фишинг, интернет-измама, кршење на интелектуална сопственост, кражба на идентитет, вознемирување и сајбер следење.

Најголемото прекршување на податоците досега се случи во 2013 година кога Телефонски броеви, датуми на раѓање и безбедносни прашања на 3 милијарди корисници на Yahoo биле хакирани.

35% од нападите на ransomware пристигнуваат преку е-пошта, додека секој ден се испраќаат 15 милијарди спам пораки.

Во 2022 година, прекршувањето на податоците во просек ги чинеше бизнисите $ 4.35 милиони. Ова е зголемување од 4.24 милиони долари во 2021 година.

Од декември 2022 година, беше откриено дека инвестициската измама е најскапата форма на сајбер криминал, со секоја жртва губи во просек по 70,811 долари.

51% од малите бизниси немаат воспоставено сајбер-безбедност а само 17% од малите бизниси ги шифрираат нивните податоци.

Над 43% од нападите на сајбер криминал се насочени кон малите бизниси, а 37% од компаниите погодени од ransomware имаат помалку од 100 вработени.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...