Топтал преглед за 2023 година (Дали вреди премиум трошокот за вработување хонорарен?)

Напишано од

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Топтал им помага на компаниите да ги ангажираат само најдобрите freelancerе од нејзината глобална мрежа на проверени таленти. Овој преглед на Toptal внимателно го разгледува она што тие го нудат, за да ви помогне да одлучите дали тоа е вистинскиот хонорарен пазар што треба да го користите за вашиот бизнис.

Помеѓу $60-$200+ на час

0 $ такса за регрутирање и 2 недели бесплатен пробен период без ризик!

Топтал (вработи врвни 3% таленти)
4.8

Топтал само им дозволува на апсолутните најдобри таленти да се приклучат на нивната платформа, па ако сакате ангажирајте ги првите 3% од freelancerи во светот, тогаш ова Топтал е ексклузивната мрежа од која ќе ги ангажирате.

Трошоците за вработување а freelancer од Топтал зависи од видот на улогата за која ја ангажирате, но можете да очекувате да платите помеѓу $60-$200+ на час.

Позитивни:
 • Топтал може да се пофали со стапка на успех од 95% од пробно до ангажирање, со такса за регрутирање од 0 долари за првите 3% од глобалниот хонорарен талент-пул. Ќе се запознаете со кандидатите во рок од 24 часа од пријавувањето, а 90% од клиентите го ангажираат првиот кандидат што Топтал ќе го претстави.
Конс:
 • Ако ви треба помош само за помал проект, или сте со мал буџет и можете да си дозволите само неискусни и евтини freelancers – тогаш Toptal не е хонорарен пазар за вас.
Пресуда: Строгиот процес на скрининг на Топтал за таленти гарантира дека ќе ги ангажирате само најдобрите freelancerкои се проверени, сигурни и експерти за дизајн, развој, финансии и управување со проекти и производи. За повеќе детали прочитајте нашиот преглед на Топтал овде.

Вработувањето вработени со полно работно време не е секогаш најдоброто решение, особено кога треба само да ангажирате некој да работи на краткорочен проект. FreelancerТие се најпогодни за овие типови на проекти каде што ви треба експерт, но не сакате/треба да ги ангажирате со полно работно време.

Дали вреди да се вработи премиум цената freelancers?

Иако постојат стотици хонорарни пазари таму, Повеќето од freelancerНа овие платформи не се експерти.

Да се ​​најде сигурен freelancer со кои можете да работите на повеќе и сложени проекти, ќе треба да ангажирате неколку freelancers пред да најдете некој кој совршено одговара на вашите потреби.

Дури и тогаш, можете да ги изгубите ако одлучат да ги зголемат стапките, да згаснат или едноставно да исчезнат.

Тука влегува Топтал. Нивната платформа ви помага ангажирајте ги првите 3% од freelancerи во светот од над 100 земји, а повеќето се наоѓаат во Америка и Европа.

врвни три проценти

Кога работите со Toptal, Можете да лесно најдете експерт freelancer за вашиот проект во првиот обид како и сите на freelancerсе проверени и интервјуирани пред да бидат дозволени на платформата. И вие сте во сигурни раце бидејќи Топтал работи со компании како Airbnb, Skype, Hewlett Packard, Zendesk, Motorola, Bridgestone, Shopify, и многу други.

ДЕЛ

0 $ такса за регрутирање и 2 недели бесплатен пробен период без ризик!

Помеѓу $60-$200+ на час

reddit е одлично место за да дознаете повеќе за Топтал. Еве неколку објави на Редит кои мислам дека ќе ви бидат интересни. Проверете ги и придружете се на дискусијата!

Што е Toptal.com?

врвен преглед 2023 година

Топтал е хонорарен пазар слични на слични на Upwork. Она што го разликува Топтал од други пазари (како Upwork) е тоа што ви дава пристап до најдобрите од најдобрите freelancers од целиот свет.

За разлика од другите хонорарни мрежи/пазари, Топтал ветеринари и интервјуа freelancers и прифаќа само експерти кои можат да се докажат.

Топтал може да биде ваш партнер кој ви помага да ги завршите сите ваши проекти.

Без разлика дали ви треба некој што ќе го дизајнира корисничкиот интерфејс за вашата нова апликација за iPhone, заднината на вашата сложена апликација за веб-сервер или привремен финансиски директор - Toptal може да ќе ви помогне да го пронајдете вистинскиот експерт кој може да ја заврши работата.

Нивната мрежа вклучува проект менаџери, менаџери на производи, експерти за финансии, дизајнери и програмери.

врвен талент
Ангажирајте таленти од светска класа како што се развивачи на iOS, напредни развивачи, развивачи на софтвер, UX дизајнери, дизајнери на кориснички интерфејси, експерти за финансии, дигитални проект менаџери, менаџери на производи

Топтал има пет општи категории на таленти што можете да ги ангажирате:

 • Програмери – напредни и задни програмери, софтверски инженери, софтверски архитекти + повеќе.
 • дизајнери – UI, UX, визуелни, интерактивни дизајнери, илустратори, аниматори + повеќе.
 • Менаџери на производи – AI/e-commerce/blockchain/cloud PM, привремени CPO, сопственици на производи и многу повеќе.
 • Експерти за финансии – финансиско моделирање/вреднување/прогнозирање, привремени финансиски директори, CPA, консултанти за блокчејн + повеќе.
 • Проектни менаџери – Асана, дигитална трансформација, дигитални и технички PM-и, scrum masters и многу повеќе.

Како работи Топтал

За разлика од другите хонорарни пазари, Тимот на Топтал лично ви помага да го пронајдете најдоброто freelancer за вашите деловни потреби.

Топтал го дозволува само најдоброто од најдобрите freelancerво светот да се приклучат на нивната платформа по ригорозен процес на интервју што може да трае со недели. Високиот квалитет на хонорарни таленти достапен на оваа платформа е нивниот најголем диференцијал.

процес на вработување

Кога ќе се регистрирате, мора пополнете едноставна анкета, што трае помалку од две минути. Тоа му помага на Toptal подобро да ги разбере потребите на вашиот проект.

Откако ќе се регистрирате, ќе бидете назначи експерт кој ќе стапи во контакт со вас за подобро да ги разберете барањата на вашиот проект. Овој чекор му помага на тимот на Toptal да разбере колку голем и сложен ќе биде вашиот проект.

Тимот на Топтал потоа ќе најде а freelancer кој одговара на вашите барања. Ќе добиеш претставени на кандидатите во рок од 24 часа од пријавувањето, а 90% од компаниите го ангажираат првиот кандидат што им го претставува Топтал.

Топтален пример за биографија
Секој кандидат на Топтал има длабинска биографија со неговата/нејзината биографија, образование, вештини, сертификати, историја на вработување, локација и работни моменти.

Процесот на скрининг

Она што го разликува Toptal од другите хонорарни пазари е неговото ригорозен процес на скрининг што прифаќа само 3% од сите апликанти.

Причината зад нивното енергично скрининг и интервјуирање е да се отстрани неквалитетот freelancerкои немаат доволно искуство.

На Топтал процесот на скрининг има 5 чекори и тоа само искусен и стручен freelancerОние кои се сериозни во врска со својата работа, на крајот успешно ја завршуваат.

процес на топтален скрининг

на првиот чекор на процесот е за сите тестирање на комуникациски вештини и личност. Апликантот мора да биде способен исклучително добро да комуницира на англиски јазик. Тие исто така тестираат за да видат дали апликантот е навистина страстен и целосно ангажиран во работата што ја работат.

Само 26.4% од апликантите го поминуваат овој чекор.

на втор чекор е длабински преглед на вештини што го отстранува секој неквалитетен freelancerкои не се исклучителни во работата што ја работат. Овој чекор ја тестира способноста и интелектот на апликантот за решавање проблеми. Од апликантот се бара да заврши различни задачи за да ги докаже своите вештини.

Само 7.4% од апликантите го поминуваат овој чекор.

на третиот чекор е скрининг во живо каде ќе биде апликантот проверени од стручно лице. Овој чекор е повеќе како интервју еден на еден со експерт во примарниот домен на експертиза на апликантот.

Само 3.6% од апликантите го поминуваат овој чекор.

Оваа четврти чекор му доделува на барателот со тест проект кој имитира сценарија од реалниот свет и ја тестира нивната способност да решаваат проблеми од реалниот свет. Само 3.2% од апликантите го поминуваат овој чекор.

на последен чекор е тековен тест за континуирана извонредност. Топтал не зема низок квалитет далечинско работење и слаба комуникација лесно. Овој чекор гарантира дека само најдоброто од најдобрите freelancerостануваат на мрежата.

Само 3.0% од апликантите го поминуваат овој чекор и им е дозволено да станат а freelancer во мрежата Топтал.

Како да се регистрирате (како клиент/работодавач)

Пријавувањето за Toptal како клиент/работодавач е многу лесно. Тоа вклучува само одговарање на неколку прашања за да му дадете на тимот на Toptal идеја за вашите барања за проектот.

Кога ќе посетете ја страницата за пријавување за Toptal, ќе видите формулар за анкета:

Топтален процес на пријавување - 1

Првото прашање на кое треба да одговорите е кого барате да вработите. За овој пример, ајде да работиме со дизајнери. Откако ќе го изберете типот на талент што сакате да го ангажирате, кликнете на копчето Започнете.

Сега, треба да изберете каков тип на проект ви треба помош:

Топтален процес на пријавување - 2

Во повеќето случаи, ќе работите на нов проект, па да го избереме „Нов проект“ како тип на проект. Кликнете на големото сино копче Следно на долниот десен дел од формуларот за да продолжите.

Сега, треба да изберете дали имате јасни спецификации за проектот или не. Ова во основа му кажува на Топтал колку далеку сте стигнале во процесот на замислување:

Топтален процес на пријавување - 3

Повеќето од вашите проекти можат да имаат корист од придонесот од експерт дизајнер или развивач. Освен ако веќе немате подготвени јасни спецификации за вашите проекти, изберете ја опцијата „Имам груба идеја за тоа што сакам да изградам“ и кликнете на копчето Следно.

Сега, треба да одлучите колку долго ќе ви треба дизајнерот:

Топтален процес на пријавување - 4

За повеќето проекти, тоа ќе биде само неколку недели, па ајде да избереме „1 до 4 недели“. Ако сè уште не сте сигурни или сакате да го оставите отворено за дискусија, изберете „Ќе одлучам подоцна“.

Сега, треба да изберете колку дизајнери ви се потребни:

Топтален процес на пријавување - 5

За повеќето проекти, ќе ви треба повеќе од само дизајнер или развивач. Ќе ви треба некој од вашиот тим кој ќе се справи со други делови од проектот. Значи, ајде да избереме „Вкрст-функционален тим“.

Ако сè уште не сте сигурни или сакате да го оставите отворено за дискусија, изберете „Ќе одлучам подоцна“. Кликнете Следно за да продолжите.

Сега, треба да го изберете нивото на временска посветеност што го бара вашиот проект:

Топтален процес на пријавување - 6

За сериозни деловни проекти, ова ќе биде со полно работно време или барем со скратено работно време, па ајде да избереме скратено работно време. Ако сè уште не сте сигурни или сакате да го оставите отворено за дискусија, изберете „Ќе одлучам подоцна“. Кликнете Следно за да продолжите.

Сега, одберете ги вештините што ќе ги има вашиот идеален кандидат за овој проект:

Топтален процес на пријавување - 7

За проект за веб дизајн, ќе ви треба веб дизајн, одговорен веб дизајн и дизајн на кориснички интерфејс. Изберете ги соодветните вештини и кликнете на копчето Следно.

Сега, изберете го бројот на вработени кои работат во вашата компанија:

Топтален процес на пријавување - 8

Ајде да избереме помалку од 10 за овој пример. Кликнете Следно за да продолжите.

Сега, изберете кога ви треба дизајнерот да започне да работи со вас:

Топтален процес на пријавување - 9

За повеќето проекти, тоа ќе биде најмалку 1 недела и до 3 недели. Ако сè уште не сте сигурни или сакате да го оставите отворено за дискусија, изберете „Ќе одлучам подоцна“. Кликнете на копчето Следно за да продолжите.

Сега, треба да одлучите дали сте отворени за работа со Remote талент или не:

Топтален процес на пријавување - 10

За повеќето видови проекти, дури и сложени, ова нема да биде важно, но ако не сте сигурни, изберете „Не сум сигурен“. Кликнете на копчето Следно за да продолжите.

Сега, изберете го вашиот буџет за оваа улога:

Топтален процес на пријавување - 11

Препорачувам да изберете „51$ – 75$/час“ како повеќето freelancers на платформата наплаќаат најмалку 60 долари/час. Кликнете Следно за да продолжите.

Сега, пополнете ги вашите податоци за контакт за да го завршите пријавувањето:

Топтален процес на пријавување - 13

Сега, пополнете ги вашите податоци за контакт, за да може тимот на Топтал да ве повика за да го започнете процесот:

Тоа е се. Го завршивте процесот на пријавување. Сега, ќе добиете повик за почеток од Toptal каде експерт ќе одговори на сите ваши прашања и ќе побара повеќе детали за вашиот проект за да може да ви го постави најсоодветниот freelancer за вашиот проект.

Топтални стапки и цени

За да го вработите вашиот прв freelancer на Топтал, треба да направите еднократна, повратен депозит од $500. Ако одлучите да не вработувате во која било фаза од процесот, ќе добиете рефундирање.

Во спротивно, 500 долари подоцна ќе бидат додадени како кредит на вашата сметка и ќе се користат за плаќање freelancerсо кои работите од далечина. Овој депозит кажува Топтал дека сте сериозни во врска со вработувањето а freelancer.

За разлика од платформите како Upwork, нема да најдете евтини freelancerе на оваа платформа.

Најдобрите од најдобрите freelancerдоаѓаат со скапа цена. Повеќето freelancers на оваа мрежа наплаќајте најмалку 60 долари на час или уште повеќе во зависност од нивото на вештини и искуство.

Колку чини Топтал?

Топтал нуди флексибилни цени во зависност од барањата на клиентите и нивната географска локација.

Подолу бројки за трошоците на toptal.com може да се користи како упатство:

Трошоци за програмери:

 • Стапка на час: $60-$95+/час
 • Скратено работно време: 1,000-1,600 долари +/неделно
 • Со полно работно време: $2,000-$3,200+/неделно

Цена на дизајнерот:

 • Стапка на час: $60-$150+ на час
 • Скратено работно време: 1,200-2,600 долари + неделно
 • Со полно работно време: 2,400 $ - 5,200 $ + неделно

Трошоци за финансиски експерт:

 • Стапка на час: $60-$200+ на час
 • Скратено работно време: 2,000-3,200 долари + неделно
 • Со полно работно време: 4,000 $ - 6,400 $ + неделно

Цена на проект менаџер:

 • Стапка на час: $60-$150+ на час
 • Скратено работно време: 1,300-2,600 долари + неделно
 • Со полно работно време: 2,600 $ - 5,200 $ + неделно

Цена на менаџерот на производи:

 • Стапка на час: $60-$180+ на час
 • Скратено работно време: 1,500-2,800 долари + неделно
 • Со полно работно време: 3,000 $ - 5,600 $ + неделно
 
 

Запомнете. Ако не сте задоволни со нивниот настап во првите две недели, Топтал ќе го направи тоа ви ги враќа и депозитот и сите трошоци за freelancerработа.

Добрите и лошите страни на Toptal

на најголема придобивка на ангажирање хонорарни таленти од Топтал е дека нивните ригорозниот процес на скрининг го отстранува секој што не е експерт.

Кога вработувате некого од Топтал, можете да бидете уверени дека знае како да го реши вашиот проблем или да ви помогне со вашиот проект.

Но, тоа е исто така еден од најголемите недостатоци на работа со Топтал. Бидејќи тие нудат само пристап до многу најдобро freelancers, стапките може да бидат прилично скапи ако штотуку почнувате или имате малку буџет.

Ако сте на а низок буџет или потребна е само помош со мал проект, тогаш има многу повеќе смисла да се оди со хонорарен пазар како што е Upwork.

Но, оди со хонорарен пазар сајтови како Upwork што му овозможува на секој да се приклучи како freelancer ќе се соочи со точниот проблем Топтал ви помага да го решите. Вработување на совршени freelancer ќе земе малку проба и грешка.

И ова, во многу случаи, може да значи губење пари (и време) да се најде најдоброто freelancer за вашиот проект.

Друга голема придобивка од работењето со Toptal е тоа што не сте сами. За разлика од другите платформи и пазари кои едноставно ви даваат список на freelancers, Експертски тим на Топтал работи со вас за да го пронајдете совршениот хонорарен талент за вашиот проект врз основа на вашите барања.

ДЕЛ

0 $ такса за регрутирање и 2 недели бесплатен пробен период без ризик!

Помеѓу $60-$200+ на час

Toptal ЧПП

Дали Топтал е легален?

Toptal е реномиран глобален пазар за таленти за хонорарци што работи со познати брендови како Airbnb, HP, Zendesk и Motorola.

Основана е во 2010 година од Тасо Ду Вал (извршен директор) и Бринден Бенешот, а неговото седиште е во Силиконската долина.

Што е Топтал?

Toptal е хонорарна платформа која ги поврзува бизнисите и организациите со врвни хонорарни таленти во различни области, вклучувајќи софтверско инженерство, дизајн, финансии и многу повеќе. Создаден е за да им овозможи на клиентите пристап до висококвалификувани професионалци кои можат да дадат исклучителни резултати за нивните проекти.

За да се обезбеди квалитетот на својот базен на таленти, Топтал има строг процес на скрининг кој ги прифаќа само првите 3% од апликантите. Овој фокус на квалитетот, во комбинација со неговиот персонализиран процес на склопување и гаранција без ризик, го прави Toptal врвна платформа за хонорарци за клиенти кои бараат најдобри можни резултати.

Колку чини Топтал?

Трошоците за вработување а freelancer на Toptal зависи од видот на улогата, но очекувајте да платите помеѓу 60-200 долари на час за freelancer.

Има и еднократен депозит од 500 УСД кој може да се врати. Ако одлучите да не вработувате во која било фаза од процесот, ќе добиете рефундирање. Во спротивно, 500 долари подоцна ќе бидат додадени како кредит на вашата сметка.

За кого е добар Топтал?

Топтал е совршен за бизниси кои бараат клучен партнер кој може да гарантира врвни хонорарни експертски таленти, без да мора да ангажирате некого со полно работно време или во куќата за сложени проекти за дизајн, развој и финансиски услуги.

Кои се најдобрите алтернативи на Toptal?

Водечкиот конкурент на Топтал е Upwork. Со Upwork, треба сами да поминете низ процесот на проверка и вработување.

Toptal го прави тоа за вас и како резултат на тоа, може да гарантира висок квалитет на freelancerсо кои работите.

Топтал против Upwork?

Има многу Топтал конкуренти таму и Upwork е главната. Главниот Топтал vs Upwork разликите е процесот на скрининг на Топтал и квалитетот на freelancers.

Ако сакате да ги ангажирате најдобрите freelancerчие стручност се проверува во кратка временска рамка, потоа го избра Топтал. Ако имате време да поминете низ процесот на вработување и проверка за да најдете добро freelancerси самиот, па одбери Upwork.

Зошто Топтал е попростран од Upwork, CloudDevs, Gun.io, Fiverr, итн?

Топтал е поскап затоа што:

– Топтал има ригорозен процес на скрининг за него freelancers, ги прифаќа само првите 3% од сите апликанти.

– Топтал има посветен тим кој ги совпаѓа клиентите со најдобро прилагодените freelancer за нивните проекти.

– Топтал обезбедува гаранција без ризик за своите клиенти, нудејќи им можност за промена freelancers или добиваат целосна рефундација доколку не се задоволни со работата.

– Топтал работи како премиум услуга, наплаќајќи повисоки такси за покривање на трошоците за своите врвни услуги и функции.

Кои начини на плаќање ги прифаќа Toptal?

Топтал прифаќа плаќања од сите главни кредитни картички (Visa, Mastercard, Amex), банкарски трансфери и PayPal.

Која е пробниот период и гаранцијата за враќање на парите на Toptal?

Топтал им дава на клиентите 14 дена да „пробаат а freelancer“, потполно бесплатно. Само кога сте 100% задоволни со freelancer, дури тогаш започнува веридбата со Топтал.

Ако не сте 100% задоволни со freelancerАко сте запознаени, ви е дозволено да го повторите пробниот процес со уште 5 freelancers.

Кој ја поседува интелектуалната сопственост на работата создадена од freelancers?

Клиентот го прави тоа. Единствената улога на Toptal е да ги поврзе хонорарните експерти со клиентите. Сите договори наведуваат дека целата работа е создадена од Топтал freelancer е сопственост на клиентот, а не Toptal – не на freelancer.

Што е тракерот Топтал?

Toptal tracker (TopTracker) е софтвер за следење на слободното време. Може да се користи за без напор следење на напредокот и извештаите.

Клиентите/вработените можат да го користат за лесно следење на напредокот од кој било уред, вклучително и десктоп апликации за Windows и Mac.

Карактеристиките на Toptal Tracker вклучуваат:
- Темпирани слики од екранот.
– Следење на ниво на активност — на внесување на тастатурата и движења на глувчето.
– Креирање на проекти и распределба на вработени по проект.
– Контрола на приватност за вработените да ја разгледаат или отфрлат screenshot-и.
– Детални извештаи за продуктивноста со функционалност за извоз (csv и pdf).
– Рачни и автоматски записи на времето.

Како работи Toptal?

Топтал обезбедува пазар за бизниси и врвни хонорарни таленти за поврзување и соработка на основа од проект по проект. Тие им помагаат на компаниите да го пронајдат вистинскиот талент во вистинско време и по вистинска цена.

Топтал пријавува годишен приход од 200+ милиони американски долари и расте за над 40% од година во година.

Преглед на Топтал 2023 – Резиме

Овој преглед на Топтал го објасни тоа Топтал е фантастичен пазар за таленти за хонорарци ако сакате да го ангажирате најдобриот хонорарен талент на Интернет.

Нивниот ригорозен процес на скрининг на интервју им дозволува само на 3% од апликантите и ги отстранува сите апликанти со низок квалитет.

Ова повеќе од двојно ги зголемува шансите да го пронајдете совршениот стручен хонорарен талент за вашите проекти уште од самиот почеток. За разлика од другите хонорарни пазари како на пр Upwork, не треба да зависите од обиди и грешки користејќи ја нивната платформа.

Иако Топтал го прави наоѓањето одлично freelancerна прошетка во паркот, на freelancers на платформата чинат многу повеќе од вашите најевтини работи freelancers.

Ако штотуку почнувате или сте со низок буџет, тогаш не препорачувам да користите Toptal.

ДЕЛ

0 $ такса за регрутирање и 2 недели бесплатен пробен период без ризик!

Помеѓу $60-$200+ на час

Референци:

Почетна » Продуктивноста » Топтал преглед за 2023 година (Дали вреди премиум трошокот за вработување хонорарен?)

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...