55+ статистики и трендови на Facebook [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања

Фејсбук статистики и факти за 2024 година

Facebook сè уште владее во универзумот на социјалните медиуми и е, без сомнение, една од најмоќните достапни платформи за социјални медиуми. Општо познато е дека Марк Закерберг го коосноваше Фејсбук (првично наречен „Фејсбук“) во 2004 година, а компанијата брзо се прошири.

Во 2009 година Фејсбук го купи Инстаграм, а потоа во 2014 година го купи Whatsapp. Во октомври 2021 година „Facebook Inc“, матичната компанија на сите три платформи, го промени своето име во мета.

Дали сега пукна балонот? Откако стана Мета, компанијата отфрли неверојатни 700 милијарди долари од нејзината максимална пазарна вредност од 1 трилион долари во септември 2021 година.

И покрај овој катастрофален пад на вредноста, Facebook продолжува цврсто да се држи до својата титула како најпопуларна светска платформа за социјални медиуми.

Еве, јас сум составил 55+ ажурирани статистики на Facebook за 2024 година да ви даде сеопфатен увид во моменталната состојба на омилената светска платформа за социјални медиуми.

Глава 1

Општа статистика на Фејсбук

Прво, да започнеме со збирка општи статистики и факти на Facebook за 2024 година:

 • Приходите од рекламирање на Facebook во третиот квартал од 3 година беа 2023 милијарди долари, што е за 33.6% повисоко отколку во третиот квартал 23 година.
 • Дневно има 1.98 милијарди активни корисници на Фејсбук
 • Во просек, имало 2.09 милијарди дневни активни корисници (DAU) за септември 2023 година, што е зголемување од 5% во споредба со септември 2022 година.
 • Во јануари 2024 година, вредноста на акциите на Мета беше близу 370 долари. Неговата највисока цена на акции беше 382.18 долари (на 09 година)
 • Фејсбук сè уште владее, пред второпласираниот Инстаграм и третопласираниот ТикТок

Погледнете ги референците

статистика на Фејсбук

До Q3 2024 година, Facebook приходите од реклами изнесуваат 33.6 милијарди долари, 23% повеќе отколку во К-3 2022 година.

Фејсбук Месечните активни корисници (MAU) пораснале за 91 милион на 3.04 милијарди во К-3 2023 година, во споредба со 2.95 милијарди во К-3 2022 година. Тоа претставува зголемување од 3% на годишно ниво.

Имаше 2.09 милијарди Дневни активни корисници (DAU) во просек за септември 2023 година, зголемување од 5% во однос на септември 2022 година.

Reality Labs, одделот за VR и AR на Facebook, заработи 210 милиони долари во приходите во К-3 2023 година, што е за 26.3% помалку во споредба со 285 милиони долари во К3 2022 година.

Мета отпушти 21,129 вработени од третиот квартал 3 година, што е намалување на бројот на вработени за 24%. Компанијата сега има 66,185 вработени заклучно со четвртиот квартал од 3 година.

Во јануари 2024, Вредноста на акциите на Мета беше близу 370 долари. Неговата највисока цена на акции беше 382.18 долари (на 09 година)

Фејсбук ширум светот Просечниот приход по корисник (ARPU) беше 11.23 УСД во К3 2023 година, што е за 3% повисоко отколку во Q3 2022. Во Q3 2022, ARPU на Facebook беше 10.90 долари.

Фејсбук Просечниот приход по корисник (ARPU) во САД и Канада беше 56.11 УСД во К3 2023, највисок во светот. Во Q3 2022 година, ARPU на Facebook во САД и Канада беше 58.77 долари. Тоа е пад од 4.5% на годишно ниво.

Топ пет најпопуларни Фејсбук страници се Facebook (189 милиони фанови), Кристијано Роналдо (168 милиони фанови), Samsung (161 милиони фанови) и Мистер Бин (140 милиони фанови).

Индија е водечки во вкупните корисници на Фејсбук, Индија може да се пофали со вкупно 329 милиони корисници на Фејсбук. Тоа е приближно 23.88% од вкупното население на Индија од 1.38 милијарди

Теми од Мета е најбрзо растечката платформа за социјални медиуми во историјата (100 милиони корисници за само пет дена).

Глава 2

Статистика за користење на Фејсбук

Како луѓето го користат Фејсбук? Ајде да ја провериме статистиката за користење на Фејсбук за 2024 година

 • 1.8 милијарди луѓе користат Фејсбук групи секој месец
 • Највисокиот ангажман на Facebook се одржува од понеделник до петок во 3 часот наутро, вторник во 10 часот и пладне
 • Во просек, Фејсбук страниците со меѓу 10 и 100 фанови имаат стапка на ангажираност од еден на 455 следбеници

Погледнете ги референците

статистика за користење на Фејсбук

Корисниците на Фејсбук генерираат 4 милиони лајкови секоја минута.

Секој ден, наоколу 1 милијарда Фејсбук приказни се споделуваат.

1.8 милијарди луѓе користат Фејсбук групи секој месец.

На секои 30 дена, просечниот корисник на Фејсбук сака 11 објави, остава пет коментари, повторно споделува една објава и кликнува на дванаесет реклами.

Има 203.7 милиони корисници на Фејсбук во САД, и секој човек троши 33 минути во просек на платформата дневно.

Се случува највисокиот ангажман на Facebook Понеделник до петок во 3 часот наутро, вторник во 10 часот и пладне. Најлошиот ден за објавување на Фејсбук е сабота.

81.8% од корисници користете го Фејсбук само на а мобилен уред.

Секој ден на Facebook се поставуваат 350 милиони фотографии. Тоа се 250,000 во минута или 4,000 во секунда.

Секој месец, 20 милијарди пораки поврзани со бизнисот се разменуваат на Facebook Messenger. Во САД, во моментов има 135.9 милиони Facebook Messenger корисници.

71% од корисниците на Фејсбук одат на платформата за да останат ажурирани со саканите, додека над 59% исто така бидете информирани за актуелните вести и настани.

Facebook Marketplace е достапен во 70 земји во светот и е до кој пристапуваат над 800 милиони корисници месечно. Ова вклучува едно од три лица во САД.

Просечната објава на Фејсбук ужива ан органски дофат од 6.4 допаѓања.

Повеќе од 50% од светското население зборува јазик кој не е еден од првите десет говорни јазици во светот. Затоа, Мета моментално предава Вештачката интелигенција веднаш ќе преведе 100 јазици во реално време.

Просечно, На Facebook се пристапува 8 пати на ден, следен од Instagram (6 пати на ден), Twitter (5 пати на ден), и Facebook Messenger (3 пати на ден).

Во просек, Фејсбук страниците со меѓу 10 и 100 фанови имаат стапка на ангажираност од еден на 455 следбеници. Страниците со над 100 илјади обожаватели имаат еден ангажман на 2,000 следбеници.

Глава 3

Демографска статистика на корисници на Фејсбук

Сега, ајде длабоко да се нурнеме во демографските статистики и факти на Facebook за 2024 година:

 • Најголемата возрасна група која користи Фејсбук се 25-34-годишници.
 • Највисоката демографија на Facebook се мажи на возраст од 25-34 години (17.6 отсто од глобалната база на корисници).
 • Корисничката база на Фејсбук од 13 до 17 години е преполовена од 2015 година.

Погледнете ги референците

фејсбук демографска статистика

Од 2024 јануари, 56.5% од корисничката база на Фејсбук беа мажи, а 43.5% беа жени.

Во јануари 2024 година, најголемата возрасна група што користеше Фејсбук беше 25 – 34 годишници. Платформата е најмалку го користат 13-17-годишниците.

Топ пет водечки земји врз основа на големината на публиката на Фејсбук се Индија (349.7 милиони), САД (182.3 милиони), Индонезија (133.8 милиони), Бразил (114.7 милиони) и Мексико (92.1 милиони).

Во јануари 2024, 5.3% од вкупните активни корисници на Фејсбук ширум светот беа возрасни на возраст од 65 или повеќе години.

Топ демографски на Facebook е мажи на возраст од 25-34 години, сочинуваат 17.6 отсто од глобалната база на корисници.

Фејсбук врвната рекламна публика е помеѓу 18-44 години, со најмногу ангажирани мажи на возраст од 25 – 34 години.

Фејсбук Базата на корисници на возраст од 13 до 17 години е преполовена од 2015 година. Егзодусот во голема мера се припишува на младите луѓе кои се преселуваат во ТикТок.

74% од оние со високи примања користете Фејсбук за да барате разновидни производи за купување. Категоријата со високи приходи ги вклучува оние кои заработуваат најмалку 75,000 долари месечно.

Глава 4

Маркетинг статистика на Фејсбук

Еве збирка статистики и факти за маркетинг на Facebook за 2024 година. Клучни преземања:

 • Потрошувачите имаат 53% поголема веројатност да купуваат од бренд кој е лесно достапен преку Facebook Messenger
 • 78% од американските потрошувачи велат дека откриле нов производ гледајќи на Facebook
 • При спроведување на истражување, 48.5% од носителите на одлуки B2B користат Facebook

Погледнете ги референците

Фејсбук маркетинг статистика

Има над 200 милиони бизниси со присуство на Facebook; сепак, само три милиони бизниси моментално се рекламираат на Фејсбук.

62% од луѓето тврдат дека нивниот интерес за некој производ е зголемен откако го виде на видео на Фејсбук.

Потрошувачи се 53% поголеми шанси за купување од бренд кој е лесно достапен преку Facebook Messenger.

78% од американските потрошувачи велат дека откри нов производ со гледање на Фејсбук, и 50% од потрошувачите сакаат да користат Facebook Stories да откриете нови производи.

Има повеќе 60 милиони деловни страници на Фејсбук, и 93% од тие бизниси се активни на платформата.

При спроведување на истражување, 48.5% од B2B носителите на одлуки користете Фејсбук.

Поради високиот ангажман, 81% од бизнисите претпочитаат да користат видео за нивната маркетинг стратегија на Facebook.

Фејсбук е одговорен за над една четвртина од сите трошоци за дигитални реклами; ова е проследено со Google (28.9%) и Амазон (10.3%).

10.15% од корисниците на Фејсбук користете ја платформата конкретно за да барате нови производи за купување.

Глава 5

Статистика за рекламирање на Фејсбук

Конечно, да откриеме неколку многу интересни рекламни статистики за 2024 година:

 • Заклучно со третиот квартал од 3 година, приходите од реклами на Facebook беа 2023 милијарди долари, што е за 33.6% повисоко отколку во кварталот 23 3 година.
 • Во 2022 година, просечната цена по клик на реклама изнесуваше од 0.26 до 0.30 долари.
 • Фејсбук ги казнува рекламите кои не им нудат на потрошувачите добро искуство со испорака на реклами

Погледнете ги референците

статистика за рекламирање на Фејсбук

Фејсбук квартал 3 2023 година приходите од реклами биле 33.6 милијарди долари, што е за 23% повисоко отколку во К-3 2022 година.

Просечниот стапката на кликнување на сите реклами на Facebook е 0.90%. Индустриите со највисоки стапки на кликање се Правни (1.61%), Малопродажба (1.59%) и Облека (1.24%).

Рекламата на Фејсбук во просек чини 0.26 – 0.30 долари по клик, 1.01 – 3.00 долари на 1000 импресии, 0.00 – 0.25 долари за допаѓање и 0.00 – 5.00 долари за преземање.

Со Буџет од 20,000 долари, реклама ќе достигне околу 750,000 луѓе. Ова е драматично намалување од 2020 година, кога со истиот буџет ќе дојдете до 10 милиони.

Секоја година, Фејсбук добива дополнителни 1 милион огласувачи.

Фејсбук ги казнува рекламите кои не им нудат на потрошувачите добро искуство со испорака на реклами. Генеричките реклами нема да го намалат тоа. Затоа, огласувачите треба да размислуваат за обезбедување уникатни и персонализирани реклами за да го привлечат вниманието.

Од сите уреди што се користат за рекламирање, паметните телефони сочинуваат 94%. Фејсбук доби 94% од приходите од рекламирање од мобилни уреди.

Приходите од мобилните уреди беа на 94% во 2023 година. Ова е повеќе од 92% во 2020 година.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...