Водич за WordPress Кеширање и зошто е толку важно

Напишано од

Како WordPress корисник, сигурно сте налетале на статии во врска со WordPress оптимизација на брзината. Забрзување а WordPress страницата вклучува многу фактори, а меѓу нив кеширањето е исклучително важен фактор.

Кеширањето кога е правилно имплементирано може да го намали времето на вчитување на вашиот WordPress сајт кој може понатаму придонесе за рангирање на оптимизација и достави а подобро корисничко искуство.

За целосно искористување на кеширањето WordPress, важно е да се разбере неговиот механизам и да се научат ефективни начини за негово спроведување.

Како работи кеширањето?

Кеширањето е привремено складирање кое ја задржува копијата на статичните веб-страници за да се намали времето на вчитување. Обично кога корисникот го посетува вашиот WordPress страница, тој испраќа барање до вашиот веб-сервер за секоја акција што ја извршува на вашата веб-страница.

За возврат, вашиот веб-сервер го повикува вашиот WordPress да го забавувате секое барање на посетителот на вашата страница. Овие трансакции напред-назад може да предизвикаат одложувања ако серверот е зафатен со сообраќајот или ако растојанието помеѓу посетителот и серверот е преголемо.

Понекогаш корисникот бара исти барања одново и одново. На пример, заглавието или подножјето на страницата не се ажурираат како што се ажурираат објавите и кога ќе се вчитаат не треба да се преземаат од серверот додека не се сменат. Во случај на динамична содржина, која често се ажурира, механизмот за кеширање е способен да го исчисти стариот кеш и да генерира нова со ажурирана содржина.

Кеширањето задржува копија од HTML-датотеки кои веќе биле сервирани еднаш од серверот во неговата RAM меморија и веднаш ја доставува до корисникот без никаква обработка како што беше првиот пат. Оваа размена е побрза и става помал товар на серверот за хостирање.

Видови на кеширање

Ако трчате а WordPress сајт, тогаш треба да задржите два типа на кеширање во вашиот ум.

 1. Кеширање од страна на серверот
 2. Кеширање од страна на клиентот

Кеширањето на серверот се врши на ниво на сервер, а кеширањето на прелистувачот се врши на страната на клиентот. Ајде да ја истражиме секоја опција за да го разбереме нејзиниот ефект врз брзината на веб-страницата.

1. Кеширање од страна на серверот

Кеширањето направено на ниво на сервер е поврзано со кеширање од страна на серверот. Ги складира барањата претходно побарани од клиентот и наместо повторно да го помине целиот процес и едноставно го испорачува крајниот резултат. Ова го прави преземањето на податоците побрзо и се подобрува во целина перформанси на страницата. WordPress домаќини како Кинста и Cloudways прават кеширање од страна на серверот.

Тука, исто така, треба да разбереме два вообичаени методи: Кеширање на објекти и Кеширање на целосна страница.

Кеш на објекти: Наместо кеширање на целата страница, кешот на објектот ги кешира само резултатите од повторените барања. Различни прашања се направени до базата на податоци за да се добијат потребните податоци што ги бара корисникот. Кешот на објекти го складира резултатот од овие често барани прашања за побрз одговор.

Кеш на цела страница: За разлика од кешот на објекти, овој метод зачувува целосна HTML страница или целосен приказ што го бара корисникот. Овој метод го прави вчитувањето на страницата побрзо бидејќи не треба да генерира веб-страница за секоја следна посета.

Механизам за кеширање на хостирање

Многу провајдери на хостинг нудат оптимизиран хостинг кој има вградени способности за кеширање од страна на серверот. Овие провајдери ги оптимизираа своите сервери на основни нивоа што е поефективно од користењето било кој WordPress приклучок.

Пример за ова може да се види во Cloudways што е a успеа WordPress облак хостинг. Нивниот оџак е добро опремен со напреден механизам за кеширање кој произведува побрзи веб-страници. Ајде да испитаме кои алатки ги имаат имплементирано за кеширање и кои функционалности ги извршуваат.

Nginx

Ова е многу брз веб-сервер кој е познат по обратно прокси, кеширање и балансирање на оптоварување. Nginx се користи од страна на повеќето локации со голем сообраќај бидејќи може да се справи со голем број истовремени корисници. Тоа е лесен веб-сервер со високи перформанси, создаден да работи со илјадници врски.

Кеш за лак

Исто како Nginx, Varnish е исто така обратно кеширање на прокси. Ова се смета за исклучително брзо и рече дека ја зголемува брзината на веб-страницата на многу високи нивоа. Корисници на Cloudways исто така може да примени сопствени правила за лакови преку нивната платформа која е неопходна за WooCommerce и WPML сајтови.

Redis

Ова е сервер со податоци што се користи за складирање на типови на податоци на високо ниво, како што се низи, хешови, списоци, множества и битмапи, итн.

Зачуван

Memcached се занимава со кеширање податоци и објекти во RAM меморијата за да испорача брзи податоци без поврзување со надворешен извор на податоци или API секој пат кога корисникот ќе поднесе барање.

2. Кеширање од страна на клиентот

Кеширањето со кое се ракува во корисничкиот прелистувач е поврзано со кеширањето од страна на клиентот. Обично кога корисникот прелистува веб-страница, тој не само што ја вчитува содржината, туку и датотеките JavaScript и Stylesheet кои работат зад сцената на веб-страницата.

Кеширање на прелистувачи

Кеширањето на прелистувачот е најефективниот метод за кеширање од страна на клиентот. Кога корисникот посетува веб-страница во прелистувач, тој ги кешира ресурсите потребни за прикажување на страницата, како што се датотеките JavaScript, листови со стилови и медиумска содржина. Оваа содржина е привремено зачувана во прелистувачот и се служи директно од локалното складирање наместо повторно да се бара од веб-серверот.

Спроведување на кеширање во WordPress

WordPress е динамична платформа која поддржува функционалности богати со податоци и теми богати со содржина. Има многу простор за кеширање на оваа содржина за да се постигнат побрзо вчитани страници. Веќе видовме како можеме да искористиме од кеширањето на серверот и клиентот. Ајде да видиме како WordPress приклучоците можат да ни помогнат во изградбата на ефикасен механизам за кеширање од страна на клиентот.

WordPress Кеширање додатоци

Има многу WordPress приклучоци за кеширање кои тврдат дека го прават вашиот сајт да се вчитува побрзо. Наведовме три популарни WordPress приклучоци за кеш.

Ветре

бриз wordpress додаток за кеширање

Ветре е бесплатен лесен приклучок од Cloudways. Ги нуди сите карактеристики потребни за кеширање од страна на клиентот.

Приклучокот ги нуди следните истакнати карактеристики:

 • Минификување на CSS, JS, HTML
 • Компресија на Gzip
 • Кеширање на прелистувачи
 • Групирање на CSS и JS
 • Оптимизација на базата на податоци
 • Правила за лакови

WP ракета

Поставки за кешот на ракетата wp

WP ракета е приклучок за кеширање со високи перформанси кој е лесен за поставување и доаѓа со сите основни и напредни функции за управување со кеширањето од страна на клиентот на вашиот WordPress сајт. Некои од WP Rocket's карактеристики се:

 • Превчитување на кешот
 • Статичка компресија на датотека
 • Кеширање страница
 • Компресија на Gzip
 • Оптимизација на базата на податоци
 • Кеширање на прелистувачи

W3 Вкупно Кеш

W3 Вкупно Кеш wordpress додаток за кеширање

Со над еден милион активни инсталации, W3 Вкупно Кеш приклучокот е еден од популарните WordPress приклучок за кеширање.

Приклучокот може да се преземе бесплатно од WordPress.org и лесно може да се конфигурира преку WordPress контролна табла. Има посебни делови за секоја функционалност. Некои од истакнатите карактеристики се:

 • Кеш на страница
 • Кеш на база на податоци
 • Минимизирање
 • Кеш на објекти
 • Кеш на прелистувач
 • Групи за колачиња

Предности на WordPress Кеширање

Има многу предности од имплементирање на правилно кеширање на вашиот WordPress сајт.

 • Ја подобрува брзината на вашата WordPress сајт, како и подобрување на корисничкото искуство.
 • Бидејќи на серверот не се врши пинг за секое барање секој пат, тоа го намалува оптоварувањето на серверот за хостирање.
 • Како и сите го знаат тоа Google сака побрзи сајтови. Затоа, го подобрува и Оптимизација рангирање.
 • На страната на клиентот, пропусниот опсег е исто така зачуван бидејќи користи од содржината на кешот складирана во локалната меморија наместо да носи податоци директно од серверите.

Ако сè уште не сте имплементирале кеширање на вашиот WordPress страница, тогаш предлагам да го сторите тоа следејќи ја оваа статија. Осигурајте се да направите целосна резервна копија на вашата страница, бидејќи се виде дека потоа WordPress страницата се прекинува по спроведувањето на кеширањето. Исто така, тестирајте ги перформансите на вашата страница пред и по спроведувањето на кеширањето за да ја видите разликата што може да ја донесе кај вас WordPress сајт.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.