Антивирус, против малициозен софтвер наспроти безбедност на Интернет - која е разликата?

Напишано од

Антивирус, анти-малициозен софтвер и безбедност на Интернет се термини кои често се користат наизменично, но навистина, овие два се сосема различни.

Како прво, вирусот е ФОРМА на малициозен софтвер додека малициозен софтвер се однесува на сите малициозни софтвери. Сега, каде доаѓа безбедноста на Интернет?

Во оваа статија, ќе ве водам низ различни нивоа на заштита што ги добивате од антивирус, анти-малициозен софтвер и безбедност на Интернет и падот на сите работи што ќе ги направат вашите интернет пребарувања БЕЗБЕДНИ цело време.

Првите работи Прво, која е разликата помеѓу безбедноста на Интернет, вирусот и малициозниот софтвер?

Интернет безбедност наспроти антивирус наспроти малициозен софтвер

Интернет заштита

Безбедноста на Интернет се однесува на мерките и практиките што се применуваат за да се заштитат компјутерските системи, мрежите и информациите од неовластен пристап, кражба, оштетување или други злонамерни активности на интернет.

Тоа вклучува различни техники, вклучувајќи шифрирање, заштитен ѕид, антивирусен софтвер и безбедни протоколи, за да се обезбеди доверливост, интегритет и достапност на дигиталните информации и ресурси.

вирус

Слично како вирусот во вашето тело по лош дождлив ден, вирусот се шири од еден компјутерски систем на друг со дуплирање и менување на програмирањето на вашите датотеки.

забелешка дека вирусот е а код и се само-реплицираат во тоа! Различни видови компјутерски вируси можат да влијаат и да предизвикаат алармантно оштетување на вашиот компјутер.

малициозен софтвер

Малициозен софтвер генерално се однесува на секој лош софтвер. Ве предупредувам: овие лоши момчиња нанесуваат луда штета на вашиот уред, па дури и крадат информации од вас!

Наизменично, помислете на малициозен софтвер како чадор термин кој вклучува Тројанци, црви, па дури и вируси под неговиот меур!

Кратко резиме: Која е разликата помеѓу безбедноста на интернет, антивирус и малициозен софтвер?
Интернет безбедност се однесува на мерки и практики кои ги штитат компјутерските системи, мрежите и информациите од онлајн закани. антивирус е софтверска алатка во рамките на безбедноста на интернет која открива, спречува и отстранува малициозен софтвер од компјутер или мрежа. малициозен софтвер е секој тип на софтвер дизајниран да му наштети, попречи или компромитира компјутерски систем, мрежа или уред. Тоа е една од заканите од кои имаат за цел да се заштитат безбедноста на интернет и антивирусниот софтвер.

Антивирус против малициозен софтвер: дали тие се исто?

Краткиот одговор е НЕ.

антивирус е како твојот општо решение за класичните видови закани. Сосема очигледно, антивирусните програми ги таргетираат вирусите, но тие не се ограничени само на нив!

Тие се добра одбрана против вообичаените видови на малициозен софтвер и „постарите“ и „потрадиционалните видови на закани како црви и нападите на фишинг што може да ги добиете од отворањето сомнителни прилози за е-пошта.

Антималвер, од друга страна, се занимава со поновите, поопасни видови закани. Размислете за оваа заштита од малициозен софтвер како вашата сестра тинејџерка која секогаш е во потрага по најновите трендови.

Програмите против малициозен софтвер агресивно ги штитат вашите уреди обидувајќи се да го направат тоа бидете во тек со најновите закани и ја препишува својата борбена книга за да знае како ефикасно да се бори против своите непријатели на Интернет.

Додека и антивирусот и антималверот имаат специфичен тип на вируси и малициозен софтвер за борба, и двете нудат одредено добро ниво на безбедност секогаш кога сурфате на мрежата.

Како функционира безбедноста на Интернет?

Антивирусен софтвер и други безбедносни производи, како што е безбедносен софтвер, се од суштинско значење за заштита на ИТ системите од напади на малициозен софтвер.

Програмите за малициозен софтвер доаѓаат во различни форми, вклучувајќи соеви на малициозен софтвер, компјутерски вируси и злонамерен софтвер.

Разликата помеѓу антивирус и антималвер лежи во начинот на кој тие откриваат и отстрануваат вируси и малициозен софтвер.

Антивирусниот софтвер обично се фокусира на откривање и отстранување на познати вируси, додека антималверот користи машинско учење и скенирање во заднина за да открие и отстрани и познати и непознати закани од малициозен софтвер.

Експертите за безбедност препорачуваат користејќи антивирусен и антималвер софтвер за максимална заштита од постојано развивачкиот пејзаж на сајбер закани.

Дополнително, навиките за прелистување веб и дистрибуција на малициозен софтвер, исто така, играат значајна улога во одредувањето на ефективноста на антивирусниот софтвер и другите безбедносни производи.

Со оглед на тоа што пејзажот на сајбер заканите продолжува да се развива, поважно е од кога и да е да имате сигурен безбедносен софтвер за да ги заштитите вашите ИТ системи од напади на малициозен софтвер.

Антивирусниот софтвер и другите безбедносни производи користат напредни техники како машинско учење и скенирање во заднина за откривање и отстранување на различни форми на малициозен софтвер, вклучувајќи вируси, видови на малициозен софтвер и злонамерен софтвер.

Сепак, важно е да се разбере разликата помеѓу антивирус и антималвер софтвер, бидејќи секој од нив има свои предности и слабости во откривањето и отстранувањето на малициозен софтвер.

Дополнително, навиките за прелистување веб може да играат значајна улога во спречувањето на напади на малициозен софтвер и важно е да останете информирани за најновите закани од малициозен софтвер и методи за дистрибуција.

Консултацијата со безбедносни експерти и редовното скенирање, откривање и отстранување на малициозен софтвер од вашите системи може да помогне да се заштити вашата организација од овие постојано присутни закани.

Интернет безбедноста е општите термин кој опишува безбедносен софтвер за заштита на вашите компјутерски уреди од лошите работи на Интернет.

Можете дури и да ги класифицирате антивирусните програми под безбедност на Интернет.

Додека добивате некаква форма на предупредување за закана со антивирусна програма, софтверот за интернет безбедност продолжува дополнителни милја за целосно да ги блокирате овие ризични врски.

Некои заштитни карактеристики кои се наоѓаат во Интернет безбедност се заштитен ѕид и анти-шпионски софтвер.

Софтверот за интернет безбедност, исто така, осигурува дека сите важни податоци што ги ставате на интернет, како лозинки, па дури и броеви на кредитни картички, се безбедни!

Разликата помеѓу антивирусните и програмите за безбедност на Интернет е дека вториот може да биде a малку поскапо во споредба со вашите самостојни антивирусни програми пронајдени на вашиот компјутер.

Но, јас ви велам, дополнителните безбедносни карактеристики обезбедени во софтверскиот пакет за интернет безбедност ЌЕ ОДИТ ДОЛГ ПАТ за да ве поштедат од какви било скршеници и главоболки во иднина.

РЕЦЕПП: Разликата помеѓу антивирус наспроти анти-малициозен софтвер наспроти софтвер за безбедност на Интернет

сајбер нападите растат

Кога станува збор за заштита на вашите ИТ системи од постојано менување на пејзажот на сајбер закани, безбедносниот софтвер како што се антивирусни програми и други безбедносни производи се од суштинско значење.

Овие безбедносни софтверски програми користат машинско учење и други напредни технологии за скенирање, откривање и отстранување на закани од малициозен софтвер, вклучувајќи различни форми на видови на малициозен софтвер, како што се вируси и малициозен софтвер.

Тие исто така нудат скенирање и заштита во заднина за да се спречат нападите на малициозен софтвер пред да се случат.

Сепак, важно е да се разбере разликата помеѓу антивирус и антималвер софтвер, бидејќи секој од нив има свои предности и слабости во откривањето и отстранувањето на малициозен софтвер.

Со тоа што ќе останете свесни за навиките за прелистување веб и со користење на експертизата на безбедносните експерти, можете подобро да се заштитите од дистрибуција на малициозен софтвер и потенцијални напади.

Сега кога ви дадов добро разбирање за основите на овие програми, на клучните разлики што ги добивате со секој од нив се сведуваат на нивото на заштита што можете да го имате од разни закани и различни форми на малициозен софтвер.

Антивирусната програма ви дава класична заштита на вашите „традиционални“ видови вируси. Меѓутоа, штом овие вируси ќе станат понови и посложени, ќе мора да се свртите кон Antimalware за подобра одбрана.

И антивирус и антималвер чуда во давањето безбедност на вашиот уред и неговиот систем.

Но, ако ви треба дополнителна заштита од ИНТЕРНЕТ закани, како можеби карактеристика на заштитен ѕид, ќе ви треба програма за безбедност на интернет.

Некои програми, како McAfee Вкупно заштита, оди многу подалеку со обезбедување на врвен безбедносен пакет кој вклучува сеопфатен одбрана протоколи како „заштита на сметката за криптовалути и складирање на онлајн резервни копии“.

Овој софтвер може да покрие и заштита за најмалку 10 корисници. Со овој пакет, веќе можете да го чувате целото домаќинство безбедно!

Дали ми требаат и антивирус и анти малициозен софтвер?

Општо е подобро да има слоевит безбедносен систем кој се бори против И вашите традиционални вируси (тоа е вашиот антивирусен софтвер) и друг дел за уништување на поновите типови на малициозен софтвер (тоа е вашиот антималвер).

Антивирусен и антималвер софтвер и двете се многу ефикасни безбедносни програми кои можат да ја зголемат заштитата на вашиот компјутер со знаење дека заканите секој пат стануваат посложени и пообемни.

Неверојатно е да се мисли дека сите разлики меѓу антивирус и антималвер софтвер одете рака под рака за да му ја дадете на вашиот компјутер максималната заштита што му е потребна.

Кој е најдобриот антивирусен софтвер?

Добар антивирусен софтвер не само што треба да има Gerçek zamanlı скенирање редовно да ја проверувате безбедноста на вашиот систем, но исто така треба да го имате способност за ажурирање неговите одбрани за справување со нови типови на вируси и ефикасно отстранување на патот!

на Антивирус на Webroot SecureAnywhere често е највисоко оценет антивирусен софтвер кој извршува многу брзо скенирања за безбедноста на вашиот уред и исто така карактеристики заштита од ransomware тоа.

Можете исто така да го добиете McAfee Antivirus Plus или Norton Antivirus Plus - и двете обезбедуваат неверојатна безбедност од веб-локации кои можат да украдат важни податоци како лозинки.

Кој е најдобриот софтвер против малициозен софтвер?

Како антивирусот, софтверот против малициозен софтвер нуди добра количина на одбрана од најновиот тип на закани што демнат на Интернет.

Norton 360 Deluxe е сеопфатна програма која не само што обезбедува безбедност од сомнителни врски, туку има и алатки за отстранување на малициозен софтвер за да го одржите вашиот уред безбеден.

На ист начин, друг сигурен софтвер како BitDefender Вкупно безбедност и Malwarebytes бесплатно процесирајте брзо скенирање со цел да го елиминирате непријатниот малициозен софтвер од вашите уреди.

Често поставувани прашања

Која е разликата помеѓу антивирус и антималвер софтвер?

Антивирусен софтвер и софтвер против малициозен софтвер се и безбедносни производи дизајнирани да откриваат и отстрануваат малициозен софтвер, вклучувајќи вируси и други форми на малициозен софтвер. Главната разлика помеѓу двете е нивниот пристап кон откривање и отстранување на овие закани.

Антивирусниот софтвер обично користи пристап заснован на потпис за да ги идентификува познатите видови на малициозен софтвер, додека софтверот против малициозен софтвер користи анализа на однесувањето и машинско учење за откривање и отстранување на нови и непознати закани од малициозен софтвер. Софтверот за безбедност на Интернет ги комбинира и антивирусни и антималвер способности со дополнителни функции како скенирање во заднина, анализа на навиките за прелистување веб и спречување на дистрибуција на малициозен софтвер за да обезбеди сеопфатна заштита за ИТ системите.

Препорачливо е да користите и антивирусен и антималвер софтвер за откривање и отстранување на различни типови на малициозен софтвер и за одржување на вашиот систем безбеден.

Може ли да се потпрам само на антивирусен софтвер за да го заштитам мојот компјутер од малициозен софтвер?

Иако антивирусниот софтвер е важен безбедносен производ, можеби нема да биде доволно целосно да го заштитите вашиот компјутер од сите видови закани од малициозен софтвер. Антивирусниот софтвер обично се фокусира на откривање и отстранување на вируси, кои се само една форма на малициозен софтвер.

Постојат многу други форми на малициозен софтвер, како што се шпионски софтвер, рекламен софтвер, откуп и тројанци, кои исто така можат да го заразат вашиот компјутер и да предизвикаат штета. За целосно да ги заштитите вашите ИТ системи, можеби ќе сакате да размислите за користење на дополнителен безбедносен софтвер, како што се програми против малициозен софтвер и интернет безбедност, кои можат да понудат посеопфатна заштита од различни форми на малициозен софтвер.

Дополнително, важно е да бидете внимателни во врска со вашите навики за прелистување веб и да ги ажурирате вашите софтверски програми за да го намалите ризикот од напади на малициозен софтвер. Барањето совет од безбедносни експерти, исто така, може да биде корисно во навигацијата низ комплексниот пејзаж на сајбер закани.

Како можам да го заштитам мојот компјутер од закани од малициозен софтвер?

Еден од најдобрите начини да го заштитите вашиот компјутер од закани од малициозен софтвер е да инсталирате реномиран антивирусен софтвер или софтвер против малициозен софтвер. Овие безбедносни производи користат напредни техники како скенирање во заднина, машинско учење и анализа на навиките за прелистување веб за откривање и отстранување на различни форми на малициозен софтвер како што се вируси, црви, тројанци и шпионски софтвер.

Дополнително, важно е да ги ажурирате вашите софтверски програми и оперативен систем и да избегнувате преземање датотеки или кликнување на сомнителни врски. Конечно, добра идеја е редовно да го скенирате вашиот компјутер за малициозен софтвер и да побарате совет од безбедносни експерти ако се сомневате дека вашиот компјутер е заразен.

Резиме - Разбирање на разликата помеѓу антивирус, анти злонамерен софтвер и безбедност на Интернет

Важноста да се има доверлив антивирусен софтвер и безбедносни производи не може да се прецени во денешниот сè поповрзан свет.

Заканата од малициозен софтвер и злонамерни напади е секогаш присутна и од клучно значење е да се воспостават ефективни механизми за откривање и отстранување на малициозен софтвер.

Постојат различни форми на малициозен софтвер, вклучувајќи вируси, црви, тројанци и откупни софтвери, меѓу другото, секој со свои уникатни карактеристики и методи на напад.

Употребата на скенирање во заднина, машинско учење и други напредни техники може да помогне во идентификување и спречување закани од малициозен софтвер.

Исто така, од клучно значење е да се разбере разликата помеѓу антивирусни и антималвер софтверски програми и како тие се надополнуваат едни со други во заштитата на ИТ системите.

Со тоа што ќе останеме информирани и ќе усвоиме безбедни навики за прелистување веб, можеме да го минимизираме ризикот да станеме жртви на дистрибуција на малициозен софтвер и сајбер закани.

Консултацијата со безбедносни експерти, исто така, може да обезбеди драгоцени сознанија за пејзажот на постојано развивање на сајбер заканите и најдобрите практики за обезбедување на нашите дигитални средства.

Интернетот е прекрасно место, но неверојатна количина на опасност се задржува наоколу.

Секогаш е најдобро да дојдете опремен со безбедносен пакет кој ве штити од различни форми на напади на малициозен софтвер и вековниот компјутерски вирус.

Се надевам дека ова кратко читање ви помогна да одлучите каков вид на заштита ви треба за вашите уреди.

Спасете се од идните главоболки и вооружете се со заштита ДЕНЕС!

Референци

Почетна » Онлајн безбедност » Антивирус, против малициозен софтвер наспроти безбедност на Интернет - која е разликата?

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.