Дали ми треба антивирус ако користам VPN?

in Онлајн безбедност, VPN

Често се поставува прашањето дали ви треба или не антивирусен софтвер ако веќе користите VPN. После се, нели VPN-ите треба да ве заштитат? Брзиот одговор е дека - да, ви треба антивирус и VPN. Зошто?

Па, тие ве заштити од различни видови закани на интернет.

Антивирусен софтвер спречува малициозен софтвер и друг злонамерен код да пристапат до вашиот уред, додека VPN ве одржува вас и вашите податоци приватни додека прелистувате онлајн. 

компјутер заразен со вируси

TL;DR: Антивирусен софтвер и VPN се надополнуваат и работат заедно за да ви дадат највисоко можно ниво на заштита. За да бидете безбедни, се препорачува да ги инсталирате и користите двата типа софтвер.

Сè уште не сте сигурни? Ајде да истражуваме во детали за тоа што точно е антивирусен софтвер и VPN и како тие функционираат.

Што е антивирусен софтвер?

Многу злобни типови таму би сакале да ги задржат вашите лични податоци или да добијат контрола над вашиот компјутер или уред. За да го направат ова, тие развијте специјален код дизајниран да „зарази“ или инфилтрира вашиот оперативен систем.

Овие парчиња код се различни во нивните типови, но колективниот термин за нив е „Злонамерен софтвер“.

Антивирусниот софтвер има база на податоци за вируси складирана на вашиот уред, која во суштина е библиотека на сите познати глобални закани, и ова редовно се ажурира. Затоа, точно знае на што треба да внимава кога скенира за малициозен софтвер.

Развојот на вируси и малициозен софтвер се движи брзо. Штом се открие еден вид, на негово место се појавува друг. Затоа, од суштинско значење е ажурирањето на вашиот антивирусен софтвер ако сакате да ги заштитите вашите уреди од инфекција.

што е антивирус

Како работи антивирусен софтвер?

Антивирусниот софтвер работи на два начина. Прво, тоа го штити вашиот компјутер или уред од заразување со малициозен софтвер. Второ, тоа отстранува секој малициозен софтвер што некако се проби на вашиот компјутер.

Автоматски скенира

Сето ова го прави со вршење на редовни скенирања. Кога прелистувате онлајн, отворате датотеки или преземате врски, антивирусниот софтвер ќе биде во заднина, зафатен на работа. Ако открие некој малициозен софтвер, софтверот ќе го стори тоа да ве предупреди и да ве спречи да продолжите.

Ако малициозниот софтвер веќе се нашол на вашиот уред, антивирусниот софтвер ќе го направи тоа „фати“ и карантин тоа пред да прашате сакате да го направите со него. Во повеќето случаи, можете едноставно да изберете да го избришете малициозниот софтвер.

Рачно скенирање

Додека антивирусниот софтвер врши автоматско скенирање, можете и рачно да го изберете за да извршите a целосно скенирање на вашиот компјутер или уред. Ова може да потрае и до еден час, но е темелно. Антивирусниот софтвер ќе погледне во секој ќош и пукнатина за да ископа се што изгледа сомнително, а потоа ќе ве праша што да прави со него.

Врши здравствена проверка

Некои антивируси исто така ви дозволуваат да извршите „здравствена проверка“ на вашиот компјутер. Наместо да барате нешто злонамерно, здравствената проверка ќе направи проверете дали има непотребни датотеки, активни програми и веб-колачиња Дека може да го забави вашиот компјутер централна процесорска единица (CPU).

Кога ќе завршите, можете да ги избришете сите ѓубре и да ги приспособите поставките на вашиот уред за да го направите да работи поефикасно.

Кои се придобивките од антивирусниот софтвер?

Има многу придобивки од инсталирањето антивирусен софтвер на вашиот уред:

 • Го заштитува вашиот уред и податоци од постоење хакирани, нападнати или украдени.
 • Помага во спречување и заштита од кражба на идентитет и измама.
 • Помага да го задржите вашето онлајн сметки заштитени.
 • Ве предупредува за опасни врски, датотеки и веб-страници пред да кликнете на нив.
 • Одржува вашиот уред да работи оптимално.
 • Тие се слабо одржување и работи во позадина без да се меша со она што го правите (освен ако не открие нешто).
 • За просечниот корисник, повеќето антивируси се многу евтино за купување или дури и бесплатно.
 • Некои оперативни системи (како што е Windows 11) дојде со вклучен антивирус.

Дали има некои недостатоци на антивирусен софтвер?

Ажурирањето на вашиот антивирусен софтвер е единственото нешто што навистина треба да го знаете. Повеќето антивирусни софтвери го прават тоа автоматски, но вие треба редовно проверувајте дали е сè уште ажуриран.

Треба да бидете претпазливи и за бесплатниот антивирусен софтвер бидејќи, во денешно време, знаеме дека „бесплатно“ всушност не значи бесплатен. Компаниите сè уште треба да заработат пари, па ќе го прават тоа на други начини - како продажба на податоци од историјата на прелистувачот на огласувачите. 

Пред да преземете бесплатна антивирусна програма, секогаш проверувајте ги условите за користење да видиме што ќе биде во позадина.

Што е VPN?

Клучната разлика помеѓу антивирусен софтвер и VPN е тоа што антивирусната програма работи за да го заштити вашиот физички уред од закани. Спротивно на тоа, виртуелната приватна мрежа (VPN) ги штити дигиталните податоци што течат од неа.

Кога сте поврзани на интернет и го користите, вие континуирано разменувајте податоци помеѓу вашиот уред и веб-локацијата што ја користите. Додека се случува оваа размена, вашите податоци се слободно достапни за секој кој знае како и каде да бара.

На пример, на помалку заканувачката страна, веб-локациите ќе ја скенираат вашата историја на прелистување за да разберат која реклами за да ве таргетираат со. Во најлошите случаи, сајбер-криминалците ќе ги користат вашите лични податоци за да го украдат вашиот идентитет.

Користењето VPN го крие вашиот идентитет и ви овозможува да прелистувате на интернет, а вашите лични информации, IP адреса и локација се чуваат приватни.

што е VPN

Како работи VPN?

VPN е дел од софтвер што го инсталирате на вашиот уред. Потоа, ќе ви биде дадена опција за изберете сервер (или земја) за да се поврзете со.

Она што ова во суштина го прави е пренасочување на целиот ваш сообраќај преку овој сервер за да изгледа дека тој сервер е оригиналната локација. Звучи комплицирано? Ќе го разложам понатаму.

Да речеме дека сте во САД и му кажувате на вашиот VPN да се поврзе со сервер со седиште во ОК. VPN ќе отвори безбедна врска и шифрирајте ги податоците што течат низ него.

Како што податоците течат низ вашиот давател на интернет услуги (мрежна врска), тие стануваат толку помешани што стануваат невозможно да се дешифрира. Ова се должи на процесот на шифрирање.

Кога податоците ќе стигнат до вашата избрана локација на VPN серверот - во овој случај, Велика Британија податоците се дешифрираат (стануваат читливи) и испратен до наменетата дестинација. Ова го прави да изгледа како податоците дошле директно од VPN серверот и неговата IP адреса наместо вашиот сопствен уред.

Целиот процес потоа се менува кога податоците ќе се вратат на вашиот уред. Целиот овој процес трае наносекунди и е моментален.

Кои се придобивките од VPN?

VPN носи многу големи – и изненадувачки – придобивки:

 • Сите ваши податоците се шифрирани и затоа заштитени во секое време.
 • Спречува хакери и влади од пристап и прегледување на вашите податоци од прелистување.
 • Повеќето VPN ви дозволуваат заштитете повеќе уреди истовремено.
 • Ви дава пристап до Гео-ограничена содржина и услуги за стриминг. На пример, ако сте во САД и сакате да гледате Netflix во Велика Британија или Бритбокс, можете да ја поставите локацијата на серверот на ОК и ќе имате пристап до содржината.
 • Слично на тоа, ако сте во земја која цензурира голем дел од интернетот - Кина, на пример - VPN ви дозволува да заобиколете го заштитниот ѕид на земјата и пристапи до што сакаш.
 • VPN прави користење јавните мрежи безбедни и безбедни. На пример, кога се поврзувате со Wi-Fi во кафуле или бар, вие сте особено ранливи бидејќи не знаете кој друг демне на мрежата и чека да ви ги украде податоците.
 • Помага во спречување на сајтови како Фејсбук од собирање податоци за насочени реклами.
 • Ви овозможува да работите од далечина од безбедно поврзување со внатрешната мрежа на вашиот бизнис или работно место.
 • VPN се ефтин (понекогаш бесплатно) и ниско одржување да оперира.
 • Еве листа на најдобрите работи што треба да ги направите со VPN.

Дали има некои недостатоци на VPN?

Додека VPN работи постојано во заднина, не можете да игнорирате дополнителни безбедносни мерки. На пример, VPN нема автоматски да ја избрише историјата на прелистување или колачињата. Треба да запомните да го правите тоа сами редовно.

Исто така, нема да ве заштити кога користите нешто што бара вашата вистинска локација. Google Мапи, на пример. Оваа апликација треба да знае каде сте физички за да работите правилно, што е нешто VPN не може да маскира.

Бизнисите и веб-локациите почнуваат да стануваат паметни во откривањето на VPN. Ако завршите на веб-локација што може да каже дека користите VPN, ќе ве избркаат. Бесплатните VPN се познати по ова и ретко ви даваат пристап до сајтови како Netflix без да бидат откриени.

Плаќање за VPN секогаш гарантира дека ја добивате најмалку услугата што може да се открие плус, како и бесплатниот антивирусен софтвер, бесплатниот VPN често ги собира вашите податоци (самото нешто од кое треба да ве заштити). Затоа, секогаш избирајте VPN што гарантира дека тоа не го прави.

Две од најдобрите VPN на пазарот се ExpressVPN и NordVPN. Прочитај го моето Преглед на ExpressVPN од 2024 година овде, и моето Преглед на NordVPN од 2024 година овде.

Дали ви треба антивирусен софтвер или VPN?

Како што можете да видите, додека антивирусни софтвери и VPN служат за да ве заштитат, секој од нив извршува многу различни функции.

Одговорот за тоа дали ви треба или не ви треба антивирусен софтвер или VPN е обично „Ти требаат и двете“, особено ако сакате да останете целосно заштитени секогаш кога го користите вашиот уред.

Овде можете да ги видите на прв поглед видовите на заштита што ги обезбедува секој тип софтвер: 

Заштитува од?Антивирус или VPN?
Маскирање на вашата IP адресаVPN
Анонимно прелистување на интернетVPN
Откривање на малициозен софтвер и карантинантивирус
Известувања за заканиантивирус
Безбеден пристап до јавните мрежиVPN
Скенирање на здравјето на уредотантивирус
Откривање и отстранување на несакана датотекаантивирус
Пристапете до содржини со гео-ограничени податоциVPN
Заобиколете ги цензорите и заштитните ѕидовиVPN
Интернет шифрирање на податоциVPN
Заштита на отстранлив уред (USB стапчиња итн.)антивирус
Безбедно крипто тргувањеVPN

Можете ли да користите антивирусен софтвер и VPN заедно?

Можете да користите антивирусен софтвер и VPN истовремено. Освен ако вашиот уред или компјутер не е многу стар или застарен, нема да забележите значително намалување на перформансите на уредот кога ги користите двата вида софтвер заедно.

Неодамна, почнавме да гледаме антивирусни компании кои нудат бесплатен VPN или обратно, за да можете да ги купите и двете за една такса и да управувате со нив користејќи една апликација.

Прашања и Одговори

Нашата пресуда ⭐

И двете VPN и антивирусен софтвер се многу корисни алатки за поседување и најдобро се користат заедно. Тие работи во тандем за да ве заштити од закани и кражба на вашите податоци за да можете да пребарувате на интернет и да го користите вашиот уред со мир на умот.

Само внимавајте да користите бесплатни верзии на двата типа софтвер, бидејќи тие најверојатно ќе ги соберат вашите податоци во некоја форма. Секогаш е најдобро да одите кај реномиран провајдер и да платите мала надокнада за услугата.

За да ви помогне да изберете добар провајдер, прочитајте го мојот преглед на најдобриот антивирусен софтвер за 2024 година и мојата струја врвни VPN препораки.

Како тестираме антивирусен софтвер: нашата методологија

Нашите препораки за антивирус и антималвер се засноваат на вистинско тестирање на заштитата, леснотија на користење и минимално влијание врз системот, обезбедувајќи јасен, практичен совет за избор на вистинскиот антивирусен софтвер.

 1. Купување и инсталирање: Започнуваме со купување на антивирусен софтвер, исто како и секој клиент. Потоа го инсталираме на нашите системи за да ја процениме леснотијата на инсталација и првичното поставување. Овој пристап од реалниот свет ни помага да го разбереме корисничкото искуство уште од самиот почеток.
 2. Одбрана од фишинг во реалниот свет: Нашата евалуација вклучува тестирање на способноста на секоја програма да открие и блокира обиди за кражба на идентитет. Ние комуницираме со сомнителни е-пошта и врски за да видиме колку ефикасно софтверот штити од овие вообичаени закани.
 3. Проценка на употребливост: Антивирусот треба да биде лесен за користење. Го оценуваме секој софтвер врз основа на неговиот интерфејс, леснотијата на навигација и јасноста на неговите предупредувања и упатства.
 4. Испитување на карактеристики: Ги испитуваме дополнителните понудени функции, особено во платените верзии. Ова вклучува анализа на вредноста на додатоците како родителски контроли и VPN, споредувајќи ги со помошта на бесплатните верзии.
 5. Анализа на влијание на системот: Го мериме влијанието на секој антивирус врз перформансите на системот. Од клучно значење е софтверот да работи непречено и значително да не ги успорува секојдневните компјутерски операции.

Дознај повеќе за нашето методологија на преглед.

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Нејтан Хаус

Нејтан има извонредни 25 години во индустријата за сајбер безбедност и придонесува со своето огромно знаење за Website Rating како стручен писател кој придонесува. Неговиот фокус опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи сајбер безбедност, VPN, менаџери со лозинки и решенија за антивируси и антималвер, нудејќи им на читателите стручни увиди во овие суштински области на дигиталната безбедност.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...