20+ експерти за сајбер безбедност ги споделуваат најдобрите алатки за приватност и безбедност на интернет

Напишано од

Во денешното дигитално доба, приватноста и безбедноста на интернет станаа поважни од кога било досега. Од хакери до владин надзор, приватноста на интернет стана главна грижа за сите што користат интернет.

Со зголемениот број на сајбер закани и стапките на сајбер криминал кои вртоглаво се зголемуваат, од суштинско значење е да се преземат повеќе мерки за да се обезбеди вашата онлајн безбедност.

За да ни помогне подобро да ги разбереме достапните алатки за заштита на нашата приватност, допревме до експерти од областа на сајбер безбедноста, приватноста и технологијата да ја споделат својата експертиза.

Им го поставивме следново прашање: Кои се првите три најдобри алатки што ги користите и препорачувате за приватност и безбедност на интернет?

Кои се првите три најдобри алатки што ги користите за приватност и безбедност на интернет?

Во овој експертски преглед, секој експерт ги дава своите три најдобри препорачани алатки и ги објаснува причините зошто ги смета за толку ефикасни.

Рејн Чанг - Кобалт

Рејн Чанг

1. Сајбер-безбедност SIEM што работи 24/7 за откривање или следење закани така што добиваме предупредувања кога постојат основни ризици.

Со тоа имаме можност рано да започнеме да истражуваме и да утврдиме дали постои реална закана или едноставно бучава, што ни овозможува повеќе време да се справиме со потенцијалниот ризик и да го ублажиме доколку има какви било злонамерни обиди да се пробие во нашиот систем за да се украде или уништи нашите податоци.

2. Платформа за едукација на корисници кој се фокусира на обезбедување на гејмифицирани обуки и редовно тестирање на фиш за да ги обучиме нашите вработени за да бидат изложени на најновиот тренд на напади и да останат будни наместо да бидат лабави во текот на целата година.

Сметаме дека ова е најисплатливото решение. Ние силно веруваме во изградбата на човечки заштитен ѕид. Алатката што ја користиме дефинитивно помага.

3. Алатка за автоматизација на усогласеноста

Ние ја користиме оваа алатка за брзо следење и поедноставување на процесот на постигнување и сега порелевантно е одржувањето на усогласеноста.

Усогласеноста е корисна на начин што ни дава насоки и структура, ги разбираме основите за заштита на важни податоци и може да спроведеме релевантни и потребни контроли.

Исто така, на нашите клиенти и нам ни дава уверување дека правиме работи кои се меѓународно признати како витални за заштита на податоците.

Следниве се трите најважни алатки што ги користам за заштита на мојата приватност и безбедност додека сум онлајн:

1. Виртуелна приватна мрежа (VPN)

Користам виртуелни приватни мрежи за шифрирање на мојата врска со интернет и за чување на моите податоци приватни додека сурфам на интернет анонимно. Невозможно е да ве следат додека сте онлајн, кога ја криете вашата IP адреса и ги шифрирате вашите податоци.

2. Управувач со лозинки

Програма која ги чува сите информации за најавување шифрирани и помага лесно да се креираат и одржуваат комплицирани лозинки. Јас користам менаџер за лозинки за да создадам силни, комплицирани лозинки за сите мои онлајн сметки, што помага да се намали веројатноста да бидам компромитиран.

3. Блокатор на реклами

Приклучок за прелистувач што спречува онлајн реклами да се прикажуваат на веб-локации, ја заштитува мојата приватност и спречува преземање на злонамерен софтвер на мојот компјутер преку реклами. Моето прелистување е исто така многу побрзо, бидејќи спречува да се преземаат реклами.

Пери Тун - Thexyz

Пери Тун

1. Виртуелна приватна мрежа (VPN)

VPN е алатка која го шифрира вашиот интернет сообраќај и ја крие вашата IP адреса, што го отежнува секој да ја следи вашата онлајн активност.

VPN може да се користат за заобиколување на гео-ограничувања, пристап до блокирани веб-локации и спречување на хакерите да ги украдат вашите лични податоци. Некои популарни VPN вклучуваат NordVPN, ExpressVPN и CyberGhost.

2. Управувач со лозинки

Управувачот со лозинки е алатка која генерира и складира единствени и сложени лозинки за сите ваши сметки. Ова ја елиминира потребата од запомнување на повеќе лозинки, што човечкиот мозок едноставно не може да го направи. Го намалува ризикот од хакирање на вашите сметки поради слаби лозинки. Еден што ми се допаѓа е BitWarden.

3. Алијаси за е-пошта

Кога вашата адреса на е-пошта е вклучена во прекршување на податоците, хакерите може да ја користат вашата адреса за е-пошта за да ве имитираат или да се обидат да добијат пристап до вашите сметки.

By користејќи псевдоними за е-пошта, можете да ја ограничите потенцијалната штета што може да произлезе од прекршување на податоците. Ако алијас е компромитиран, тоа нема да влијае на вашата главна адреса на е-пошта и на сите сметки поврзани со него.

Алијасите за е-пошта може да се користат и за креирање посебни адреси за е-пошта за различни цели. На пример, можете да креирате псевдоним специјално за купување преку Интернет или за пријавување за билтени. Со Thexyz, адресите за е-пошта се бесплатни и неограничени.

1. Мрежна поддршка

Мрежната поддршка им помага на бизнисите да ги одржуваат и обезбедуваат своите компјутерски мрежи. Ова ги вклучува и локалните мрежи (LAN) и мрежите со широка област (WAN).

Мрежната поддршка гарантира дека компјутерските системи можат правилно да комуницираат меѓу себе и дека мрежата е заштитена од сајбер закани.

2. VoIP (Глас преку IP)

VoIP е вид на телефонска услуга која им овозможува на луѓето да остваруваат телефонски повици преку интернет наместо да користат традиционални телефонски линии.

VoIP услугите често нудат дополнителни функции како што се видео конференции, снимање повици и транскрипција на говорна пошта.

3. Управувана ИТ инфраструктура

Управувана ИТ инфраструктура е услуга која им помага на бизнисите да управуваат и да ги одржуваат своите технолошки системи. Ова вклучува работи како сервери, бази на податоци и облак услуги.

Управуваните услуги на ИТ инфраструктурата можат да помогнат да се намали времето на застој и да се осигура дека системите се ажурирани и работат непречено.

Харман Синг - Сајфера

Харман Синг

Како експерт за сајбер безбедност, топло препорачувам да ги користите следните алатки за да ја заштитите вашата приватност и безбедност на интернет:

1. Виртуелна приватна мрежа (VPN)

VPN го шифрира вашиот интернет сообраќај и го насочува преку оддалечен сервер, што го отежнува никого да ја следи вашата онлајн активност. Има многу VPN-услуги таму, но погрижете се да изберете реномиран провајдер кој има политика за забрана на логирање.

2. Управувач со лозинки

Користењето силна, единствена лозинка за секоја онлајн сметка е од клучно значење за одржување на вашата приватност и безбедност на интернет.

Сепак, може да биде тешко да се запаметат сите тие лозинки. Тоа е местото каде што менаџерот за лозинки е корисен. Безбедно ќе ги складира сите ваши лозинки на едно место, за да не треба да се грижите дали ќе ги запомните сите.

3. Двофакторна автентикација (2FA)

2FA додава дополнителен слој на безбедност на вашите онлајн сметки со тоа што бара од вас да обезбедите дополнителна информација (обично шифра испратена до вашиот телефон) покрај лозинката. Ова го прави многу потешко за некој да добие пристап до вашата сметка, дури и ако ја има вашата лозинка.

Генерално, користењето на овие алатки може многу да помогне во заштитата на вашата приватност и безбедност на интернет. Само не заборавајте секогаш да бидете внимателни и да бидете внимателни кога споделувате лични информации на интернет.

Виктор Хси - Vctr.co

Виктор Хси

1. Онлајн генератори на идентитет

Имањето повеќе псевдоними е еден од најдобрите начини за заштита на вашата приватност на интернет. Со создавање различни кориснички имиња и адреси на е-пошта за различни онлајн сметки, можете да го минимизирате количеството на лични информации што ги споделувате на интернет.

Лично, јас ги разредувам моите псевдоними со лажни информации; на тој начин, дури и ако се следи назад - информациите нема да бидат штетни или корисни.

2. Анонимни кредитни картички

Алатките како privacy.com ви дозволуваат да креирате виртуелни дебитни картички кои се поврзани со вашата банкарска сметка. Ги користам овие виртуелни картички за да купувам преку Интернет без да ги споделувам вистинските информации за вашата кредитна картичка. Ова го минимизира ризикот од украдени мои финансиски податоци.

3. VPN

Користам VPN кои можат да помогнат во заштитата на вашата приватност и безбедност на интернет. Од замена на IP адреси до заобиколување на геолокови. Со користење на VPN, можете да се поврзете на друга локација на серверот и да изгледате како да се наоѓате во друга земја. Сепак, тоа е технички специфично.

Мојот еден совет од искуство е само да не стекнувате нешто премногу вредно и да го фалите. Особено корисничките имиња со 1 збор со висока вредност, тие носат неверојатен раст од пребарувањата за точно совпаѓање - сепак, количината на хакирање/социјален мотор.

Најдобрите алатки за заштита на вашата приватност и безбедност на интернет се менаџерите со лозинки, автентикацијата со повеќе фактори и безбедната комуникација.

1. Управувачи со лозинки се одлични затоа што ви дозволуваат да ги складирате и водите сметката за вашите информации за најавување.

Со апликациите и екстензии на прелистувачот, тие можат автоматски да ги внесат вашите информации за најавување на веб-локациите што ги користите. Тие исто така можат да генерираат нови лозинки кои се сложени и уникатни, но никогаш не треба да се грижите дали ќе ги заборавите.

Тие можат да управуваат со вашите информации за псевдонимот така што ќе ви помогнат да запомните која адреса на е-пошта каде сте ја користеле.

Управувачот со лозинки ќе ве заштити така што ќе ви помогне да креирате и управувате уникатни најавувања и лозинки за секоја локација. Ако една страница има прекршување и ја објави вашата лозинка или најавување, нема да треба да се грижите бидејќи тие се единствени.

Препорачуваме Bitwarden за управувач со лозинки базиран на облак и KeePassXC за офлајн управувач со лозинки. Тоа го користат и препорачуваат експертите за безбедност.

2. Повеќефакторска автентикација ги штити вашите сметки од пристап од луѓе кои ја имаат вашата лозинка, но немаат пристап до вашиот мултифакторски метод.

Најслабиот мулти-факторски метод е СМС. Ова е подобро од ништо, но има свои слабости. Предлагаме на нашите клиенти да користат апликација за автентикација како Authy или хардверски уред за автентикација како YubiKey. Овие се многу безбедни и се она што го користат и препорачуваат експертите за безбедност.

3. Сигурна комуникација значи комуникација помеѓу вас и друга страна до која никој друг не може да пристапи. Google може да ги прочита сите ваши е-пошта и ќе ги предаде доколку тоа го бара законот.

Вашиот мобилен провајдер (Verizon или кој било друг) има пристап до вашите повици и текстуални пораки и може да ги споделува исто така. Зум, WhatsApp, Messenger, iMessage и многу други апликации за комуникација имаат пристап до она што го испраќате преку нивните платформи.

Наместо тоа, ви требаат провајдери со нула знаење. Тие не знаат што праќате. За е-пошта го препорачуваме Proton, а за разговор/глас/видео го препорачуваме Signal.

Користам многу алатки за приватност и безбедност, така што ми е тешко да изберам. Но, би рекол дека моите топ 3 (конкретно за моите Windows и Linux компјутери) се:

1. Изменет-за-приватност Firefox (релевантна алтернатива за правење на сите измени потребни за да се направи Firefox поприватен е вилушката, Librewolf).

2. Потекло на uBlock: блокатор на тракери со широк спектар со отворен код.

3. Заштитување на Portmaster: Portmaster е заштитен ѕид за апликации со отворен код кој може да ги блокира дојдовните и појдовните врски на машината - исто така може да врши блокирање реклами, блокирање тракери и контрола на телеметрија/„телефонирање дома“ за целиот систем.

Џорди Вардман - OneStopDevShop

Џорди Вардман

1. Виртуелна приватна мрежа (VPN)

VPN го шифрира вашиот интернет сообраќај и го насочува преку оддалечен сервер, што го отежнува секој да ја пресретне и чита вашата онлајн активност. Ова е особено корисно кога користите јавни Wi-Fi мрежи или пристапувате до гео-ограничена содржина.

2. Управувач со лозинки

Управувачот со лозинки безбедно ги складира сите ваши лозинки и генерира силни лозинки за вас. На овој начин, не мора да запомните повеќе лозинки или да користите иста слаба лозинка на различни сајтови, што може да ги доведе во опасност вашите онлајн сметки.

3. Двофакторна автентикација (2FA)

2FA додава дополнителен слој на безбедност на вашите онлајн сметки барајќи од вас да внесете единствен код или да користите физички уред покрај лозинката. Ова го прави многу потешко за некој да добие неовластен пристап до вашите сметки, дури и ако ја има вашата лозинка.

Рејмонд Мобајед - 4it Inc

Рејмонд Мобајед

Прекршувањата на интернет станаа почести дури и во компании од висок профил во овој момент во 2023 година. Затоа, важно е секое лице или компанија да ги заштити своите информации на интернет колку што е можно повеќе. Ова се нашите препораки за заштита на себе и вашите информации на интернет:

1. Земете VPN бидејќи ја шифрира вашата интернет конекција и ја насочува преку оддалечен сервер, криејќи ја вашата IP адреса и отежнувајќи го секој да ги следи вашите онлајн активности. Ова е особено корисно кога користите јавен Wi-Fi или пристапувате до чувствителни информации.

2. Инсталирајте анти-вирус и анти-малициозен софтвер на вашиот компјутер и други мобилни уреди бидејќи тоа може да ве заштити од злонамерен софтвер кој може да ги украде вашите лични информации или да му наштети на вашиот уред.

3. Поставете двофакторна автентикација (2FA) како дополнителен слој на безбедност што бара втор облик на идентификација, како што е текстуална порака или апликација за автентикација, за да се најавите на вашите сметки. Ова е исклучително корисно за да се избегне финансиска загуба, особено со мобилното банкарство.

Ли Ханивел - Висок афион

Ли Ханивел

Моите три омилени алатки би биле:

1. Добар менаџер за лозинки како 1Password или Bitwarden, за да биде лесно да се има различна лозинка на секоја локација, апликација и услуга што ја користам.

2. Хардверски безбедносен клуч Yubikey да се чуваат чувствителни сметки како Google и Фејсбук безбедно

3. Ажуриран оперативен систем и прелистувач на мојот компјутер и мобилни уреди - цената на напаѓачот да упадне во уред кој е целосно зафатен со безбедносни закрпи е далеку, далеку поголем од оној каде што сте кликнувале „потсети ме подоцна“ еден месец.

Чад Лаутербах - Бидете структурирани

Чад Лаутербах

1. Виртуелна приватна мрежа (VPN) – Приватен пристап до Интернет (PIA) и VyprVPN

Користењето на доверлива VPN услуга како Приватен пристап до Интернет (PIA) или VyprVPN е од клучно значење за приватноста на интернет. VPN ја шифрира вашата интернет конекција, ја крие вашата IP адреса и ги штити вашите податоци од пресретнување од хакери или следење од интернет провајдерите.

Претпочитам PIA поради неговата ниска цена, брзи брзини на поврзување и строга политика за без логови, додека VyprVPN се издвојува со својот комерцијален протокол Chameleon, кој помага да се заобиколи интернет цензурата во рестриктивните земји. Двата VPN гарантираат дека вашите онлајн активности се приватни и безбедни.

2. Управувач со лозинки – 1Лозинка

Правилното управување со лозинката е од витално значење за безбедноста на интернет.

1Password е управувач со лозинки кој генерира и безбедно складира сложени лозинки за сите ваши онлајн сметки. Тоа исто така syncе на повеќе уреди и нуди двофакторна автентикација за дополнителна безбедност.

Препорачувам 1Password бидејќи го поедноставува управувањето со лозинки додека одржува високи безбедносни стандарди, што го прави суштинска алатка за поединци.

3. Апликација за шифрирани пораки – сигнал

За безбедна комуникација, Signal е мојата апликација за шифрирана пораки. Користи шифрирање од крај до крај за да се осигура дека само наменетите примачи можат да ги читаат пораките и поддржува текстуални, гласовни и видео повици.

Сигнал е проект со отворен код, што значи дека неговиот код е јавно достапен и е ревидиран од независни безбедносни експерти.

Ова ниво на транспарентност, заедно со неговата силна шифрирање, го прави Signal одличен избор за одржување на приватноста во онлајн комуникациите.

4. Користете 2FA/MFA и TOTP преку SMS секогаш кога е можно

Дополнителен совет за подобрување на безбедноста на интернет е да овозможите двофакторна автентикација (2FA) или автентикација со повеќе фактори (MFA) секогаш кога е можно. Ова додава дополнителен слој на заштита на вашите сметки со барање втор облик на потврда покрај вашата лозинка.

Секогаш кога е можно, одлучете се за автентикација на еднократна лозинка (TOTP) базирана на време преку СМС, бидејќи е помалку подложна на пресретнување и обезбедува посигурен метод за верификација.

Приватен пристап до Интернет (ПИА), VyprVPN, 1Password, Сигнал и употребата на 2FA/MFA со TOTP се најефективните алатки и совети за заштита на вашата приватност и безбедност на интернет како поединец.

Тие нудат робусно шифрирање, безбедна комуникација и интерфејси прифатливи за корисниците, што ги прави основни алатки за секој што сака да го заштити својот дигитален отпечаток.

Стив Вајсман - Измамица

Стив Вајсман

Заштитата на вашата приватност на интернет може да изгледа како невозможна задача, но преземањето на неколку основни мерки на претпазливост може да го олесни. Еве неколку работи што треба да ги земете во предвид.

1. Имајте посебна адреса за е-пошта и број на мобилен телефон кои ги ограничувате за користење за сметки каде што треба да ги дадете овие информации. Адресите на е-пошта и броевите на мобилните телефони што ги користите генерално можат да дадат информации што лесно може да ги искористи крадецот на идентитет, па затоа е добро да имате фрлања.

2. Силни уникатни, лозинки засилено со двофакторна автентикација е исто така императив. Управувачот со лозинки е исто така добра опција.

3. Затегнете ги безбедносните поставки на сите ваши онлајн сметки и ограничете ја количината на информации што ги објавувате на интернет.

4. Блокирајте ги пребарувачите да ги собираат вашите лични податоци или уште подобро би било да користите Duck Duck Go кој не ги собира вашите лични податоци.

5. Користете VPN за вашите онлајн пребарувања, прелистување и е-пошта.

Исла Сибанда - Приватност Австралија

Исла Сибанда

Првите три најдобри алатки за заштита на вашата приватност и безбедност на интернет се:

1. Управувач со лозинки

Повеќето поединци се невнимателни со формата на лозинки што ги избираат за нивните витални онлајн сметки. Уверувам дека користам лозинка која е тешко да се погоди која ги проверува сите полиња што го прави предизвик за хакер да ги идентификува.

Сепак, запомнувањето на сите овие лозинки не е лесно и менаџерот за лозинки ми помага да ги складирам, управувам и заштитам сите мои лозинки.

2.ВПН

Во случај да сакате да прелистувате критични веб-локации или сметки на неприватни интернет линии, треба да инсталирате VPN на вашиот мобилен телефон или лаптоп. Виртуелна приватна мрежа е кога преку шифрирање можете да креирате безбедна приватна мрежа преку Интернет.

Како што живееме во свет каде што изгледа дека сите очи се вперени во нас во секое време преку безбедносните камери или уредите за надзор. VPN ќе го запре интернет надзорот бидејќи ги шифрира сите информации што минуваат низ приватна мрежа.

3. ДНС

Системот за имиња на домени ги конвертира имињата на домени во IP адреси кои им овозможуваат на прелистувачите да стигнат до веб-локацијата и другите ресурси.

Иако, измамата на DNS е ситуација за која сите треба да бидеме свесни бидејќи хакерите можат да го измамат да веруваат дека го насочува прелистувачот на друга IP адреса, наместо на оригиналната.

Затоа, од клучно значење е да се одлучите за приватен DNS кој ќе има зголемена безбедност во споредба со другите DNS опции.

Дру Ромеро - Ткксел

Дру Ромеро

Јас би ги препорачал следните три најдобри алатки за заштита на вашата приватност и безбедност на интернет:

1. Виртуелна приватна мрежа (VPN)

VPN го шифрира вашиот интернет сообраќај и го насочува преку оддалечен сервер, што им отежнува на хакерите да ја пресретнат вашата онлајн активност. Исто така, ја крие вашата IP адреса, што им отежнува на веб-локациите да ја следат вашата локација и однесувањето на интернет.

2. Управувач со лозинки

Управувачот со лозинки е софтверска апликација која ви помага да генерирате и складирате силни лозинки за сите ваши онлајн сметки. Исто така, може автоматски да ги пополнува вашите ингеренции за најавување, заштедувајќи ви време и намалувајќи го ризикот од повторна употреба на лозинка или слаби лозинки.

3. Антивирусен софтвер

Антивирусниот софтвер помага да се заштити вашиот компјутер или мобилен уред од малициозен софтвер и други сајбер закани. Го скенира вашиот систем за вируси, шпионски софтвер и друг злонамерен софтвер и ве предупредува доколку открие какви било закани.

Ми се допаѓаат овие алатки бидејќи се лесни за употреба, достапни и обезбедуваат дополнителен слој на безбедност на мојата онлајн активност.

VPNs, менаџери за лозинки, и антивирус софтвер се суштински алатки за заштита на вашата приватност и безбедност на интернет, и топло ги препорачувам на секој кој редовно користи интернет.

Клаудија Монтеас - Технографкс

Клаудија Монтеас

1. Тор – е високо софистицирана и извонредно ефикасна алатка што претставува врв на заштита на приватноста во доменот на интернет конекција.

Со помош на рутирање на сообраќајот низ глобална мрежа на шифрирани сервери, тој им овозможува на корисниците да пребаруваат на веб во целосна анонимност, со што се заштитува нивната онлајн слобода и безбедност.

Понатаму, тој служи како витално средство за заобиколување на цензурата и опструкциите што некои влади и интернет провајдери ги наметнуваат на пристапот до интернет.

Не е ни чудо што Tor стана префериран избор на новинари, активисти, свиркачи и кој било друг кој го негува нивното право на неограничен и безбеден пристап до дигиталната област.

2.KeePass – е вистински лек за прашањата за управување со идентитетот. Како бесплатен и менаџер со лозинки со отворен код, го олеснува создавањето и складирањето на силни и сложени лозинки за мноштво сметки и услуги.

Користејќи робустен механизам за шифрирање, тој осигурува дека лозинките остануваат безбедни и недостапни за никого освен за корисникот.

Но, тоа не е сè, KeePass, исто така, може да се пофали со низа одлични карактеристики како што се автоматско пишување, генератор на лозинка и приклучоци, кои придонесуваат за неговата разновидност и употребливост.

3. Метасполоит – е неопходна алатка за спроведување на сеопфатно и темелно тестирање на пенетрација.

Тоа им дава овластување на професионалците да ги идентификуваат и искористат ранливостите во широк спектар на системи и мрежи, овозможувајќи им да развијат и имплементираат робусни одбранбени стратегии.

Од веб-базирани апликации до сервери и мрежи, Metasploit нуди неспоредлива разновидност и флексибилност, овозможувајќи им на корисниците да симулираат напади од реалниот свет и да го проценат нивото на ризик на нивните системи.

Шанал Агарвал - TechAhead

Шанал Агарвал

Кога станува збор за заштита на приватноста и безбедноста на интернет, еве ги моите главни три препораки:

1. Виртуелна приватна мрежа (VPN)

VPN го шифрира вашиот интернет сообраќај и го насочува преку оддалечен сервер, што го отежнува секој да ги пресретне вашите податоци. Тоа е суштинска алатка за заштита на вашата онлајн приватност и безбедност.

2. Управувач со лозинки

Управувачите со лозинки генерираат и складираат уникатни лозинки за секоја од вашите онлајн сметки, осигурувајќи дека секоја сметка има силна и единствена лозинка.

Ова го елиминира ризикот од повторна употреба на лозинка и го отежнува пристапот на хакерите до вашите сметки.

3. Двофакторна автентикација (2FA)

2FA обезбедува дополнителен слој на безбедност освен само лозинка. Таа бара од корисниците да обезбедат втор облик на идентификација, како што е отпечаток од прст или код испратен до нивниот телефон, пред да пристапат до сметката.

Ова им отежнува на хакерите да добијат пристап до вашите сметки, дури и ако ја имаат вашата лозинка.

Генерално, овие три алатки работат заедно за да обезбедат сеопфатен пристап кон безбедноста на интернет. Во TechAhead, работиме со експерти за сајбер-безбедност кои можат да ги имплементираат овие алатки за да ги зачуваат податоците на нашите клиенти безбедни.

Овидиу Цикал – Cyscale

Овидиу Цикал

Кога станува збор за заштита на приватноста и безбедноста на интернет, VPN на врвот на листата.

VPN е алатка која ја шифрира вашата интернет конекција и ја насочува преку сервер лоциран во друга земја, што го отежнува хакерите, владите или другите трети страни да ја следат вашата онлајн активност.

VPN може да се користат за заштита на вашите лични информации, маскирање на вашата локација и пристап до гео-ограничена содржина.

Важно е да се напомене дека иако овие алатки можат да бидат ефективни, но подеднакво е важно да се практикуваат навиките за безбедно прелистување и да се внимава на информациите што се споделуваат на интернет.

Скот Лард - IS&T

Скот Лард

Виртуелна приватна мрежа (VPN) е меѓу најдобрите алатки за да се постигне ова.

Вашиот уред и интернетот се безбедно поврзани и шифрирани со VPN, гарантирајќи ја приватноста на вашите онлајн трансакции и чувајќи ги од хакери и други злобни страни.

Можете да користите VPN за да пристапите на интернет без да се грижите за хакирање или пресретнување на вашите податоци. Вашата IP адреса и локација исто така може да се сокријат, додавајќи дополнителен слој на безбедност и приватност.

Дополнително, VPN може да ви помогне да ги заобиколите гео-ограничувањата и цензурата за да пристапите до содржината што може да биде ограничена во вашата област.

Општо земено, VPN е неопходна алатка за секој кој сака да остане безбеден и безбеден на интернет.

Дури и со работа од далечина, границите на мрежата се сè уште важни, и Заштитен ѕид со дијагностички алатки и можност за шмркање на сообраќајот е само задолжителен.

Тие се од непроценливо значење за дебагирање на проблеми со далечинскиот пристап, пронаоѓање на заразени системи и општо решавање проблеми. Ако ви треба технолошка алатка, ова е број еден. Но, тоа е само дел од поголема загатка.

Никогаш нема да има никаква технологија замена за старомодно човечко расудување. Се разбира, користам а филтер за спам – ги фаќа повеќето, но не сите сонди за фишинг. Но, ги фаќам оние што ги пропуштаат автоматските филтри за спам. И јас внимавам кои веб-страници ги посетувам.

Антивирусен софтвер секогаш е корисен. Но, дури и најдобрите антивирусни пакети фаќаат само познати потписи.

Сепак, антивирусни компании го предводат светот во пронаоѓањето и декодирањето на најновите напади. Затоа, поддржете ги со користење на нивните производи. Ми се допаѓа Софос. Но и другите се добри.

Амир Таригат - Агенција

Амир Таригат

Ако некој бара највисоки нивоа на приватност, Препорачувам да користите компјутер со Qubes OS што работи преку Tor.

Qubes OS ја извршува секоја апликација или прозорец во посебна виртуелна машина, што значи дека би можеле да имате два посебни примери на Firefox што работат на две посебни виртуелни машини.

Така, можам да имам еден кој работи на моето онлајн банкарство и еден поврзан со сметка на социјалните мрежи и ниту еден не би бил „поврзан“ еден со друг дури и ако им се земени отпечатоци од прст.

Целиот сообраќај на вашиот прелистувач е целосно приватен и одвоен од секој оперативен систем и не е поврзан заедно.

Том Киркам - Kirkham IronTech

Том Киркам

Најдобрите алатки за заштита на приватноста кога сте онлајн се менаџерите со лозинки, VPN и MFA.

Управувачи со лозинки ќе создаде уникатни, екстремно тешки за дешифрирање лозинки кои хакерите нема да можат да ги погодат.

VPNs ви дозволуваат приватно да пренесувате податоци преку Wi-Fi мрежа, а МНР е од клучно значење за поставување на одбранбен пристап до вашата безбедност.

МНР ќе помогне да се заштити вашата приватност ако другите два системи не успеат.

Без барем две од тие алатки на место, имате околу 3 минути од хакер да влезе во вашите сметки, да ги промени вашите лозинки и да ве заклучи. Тие дејствуваат брзо и се немилосрдни.

Заврши

Се надеваме дека овој експертски преглед ви обезбеди подлабока перспектива во светот на сајбер безбедноста.

Со имплементирање на препораките дадени од експертите за сајбер безбедност во овој напис, можете да преземете проактивни мерки за да ја обезбедите вашата приватност и безбедност на интернет.

Од VPNs на шифрирани апликации за пораки, облак складирање, антивирусен, и менаџери за лозинки сега знаете кои се најдобрите достапни алатки и апликации за да бидете безбедни на интернет.

Ви благодариме на сите експерти кои придонесоа за овој експертски преглед! Запомнете, првиот чекор за заштита на вашата онлајн приватност е да се едуцирате себеси, затоа бидете информирани и бидете безбедни.

Треба да го проверите и нашиот преглед на експерти за алатки за вештачка интелигенција.

Почетна » Онлајн безбедност » 20+ експерти за сајбер безбедност ги споделуваат најдобрите алатки за приватност и безбедност на интернет

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...