Кои се сојузите за разузнавање со 5 очи, 9 очи и 14 очи?

Напишано од

Најмоќните светски државни агенции за надзор формираа сојузи за споделување разузнавачки информации познати како сојузите со 5 очи, 9 очи и 14 очи, а нивната цел е следење и споделување на онлајн активноста на интернет корисниците за заштита на националната безбедност.

Но, она што можеби не го знаете е дека ако услугата VPN што ја користите, нејзината јурисдикција може да биде предмет на Алијансата Пет очи, девет очи и четиринаесет очи закони за наметлив надзор, задржување податоци или за споделување податоци. Дознајте повеќе за тоа што значи сето ова за вашата онлајн приватност во ова упатство.

Што е Алијансата Пет очи

Алијансите за споделување разузнавачки информации Five Eyes се група од пет земји - Австралија, Канада, Нов Зеланд, Обединетото Кралство и Соединетите Држави - кои споделуваат разузнавачки информации една со друга.

Алијанса за разузнавање и споделување на пет очи

Овој сојуз ги следи своите корени уште од Договорот UKUSA од 1946 година, кој беше потпишан од САД и Обединетото Кралство за време на Студената војна.

Договорот воспостави партнерство за разузнавање на сигнали меѓу двете земји, кое подоцна се прошири за да вклучи и други земји како Канада, Австралија и Нов Зеланд според Договорот БРУСА.

Атлантската повелба, потпишана од Соединетите Американски Држави и Обединетото Кралство во 1941 година, ги постави темелите на алијансата и вклучи посветеност на соработка во областите на размена на разузнавачки информации и безбедност.

Почнувајќи со она што е, Алијансата Пет очи (FVEY) се роди од а Ера на Студената војна разузнавачки пакт наречен UKUSA договор.

 • Соединети Држави
 • Обединето Кралство
 • Канада
 • Австралија
 • Нов Зеланд

историја

Спротивно на она што луѓето имаат тенденција да мислат за тоа сега, на Алијанса за пет очи всушност беше еден договор за споделување разузнавачки информации меѓу Соединети Држави и Обединето Кралство за време на Студената војна.

Зошто требаше да имаат договор за споделување разузнавачки информации меѓу себе, прашувате?

Тие се обидуваа да го дешифрираат рускиот разузнавач на Советскиот Сојуз, и ова (заедно со другите Очи сојузи) на крајот е РОДЕН.

Во име на шпионирање на странски влади, договорот на крајот стана основа за електронски шпионски станици низ целиот свет.

(Не толку забавен факт: Стана основа на партнерства меѓу разузнавачките агенции! Таков пример би бил Интелигенција на сигнали (СИГИНТ) договори на Запад!)

Да, тоа вклучува договори за СИТЕ податоци преку телефонски повици, факсови и компјутери.

Вклучувајќи ги и твоите и моите податоци? Можеби е време самите да дознаеме…

5-Очи членови

5 Очи Алијанса9 очи (вклучува 5 очи)14 очи (вклучува 9 очи)
Соединети ДржавиСоединети ДржавиСоединети Држави
⭐ Обединетото КралствоОбединето КралствоОбединето Кралство
⭐ КанадаКанадаКанада
⭐ АвстралијаАвстралијаАвстралија
⭐ Нов ЗеландНов ЗеландНов Зеланд
 ДанскаДанска
 ФранцијаФранција
 ХоландијаХоландија
 НорвешкаНорвешка
  Белгија
  Германија
  Италија
  Шпанија
  Шведска

Подоцна 1950и, на крајот се приклучија уште неколку земји. Следното од овие пет очи (FVEY) земјите се КанадаАвстралија, и Нов Зеланд.

Во партнерство со оригиналот Соединетите Американски Држави (САД) и Обединетото Кралство (Велика Британија), ја имаме целата листа на земјите со пет очи!

Како што одминуваше времето, врските и договорите меѓу овие пет земји стануваа СЕ ПОЈАКНИ меѓу себе.

Документи

Овој аранжман меѓу земјите од Five Eyes остана во строга тајна на неодреден период!

Сепак, беше само прашање на време (поточно 2003 година) пред Националната агенција за безбедност (НСА) конечно ја откри разузнавачката агенција Five Eyes.

Забавен факт: 10 години подоцна, Едвард Сноуден протекоа некои ДОКУМЕНТИ како изведувач на НСА.

Какви информации имала НСА за нив?

Откри Едвард Сноуден од НСА податоци од владиниот надзор на граѓаните и интернет корисниците“  онлајн активност.

И не заборавајте за информациите на НСА за тоа како мрежата за споделување разузнавачки информации била ТОЛКУ ПОГОЛЕМА од она што сите мислеле.

Што е Сојузот на девет очи

Потоа, го имаме Сојузот на девет очи.

Nine Eyes Intelligence Surveillance & Sharing Alliance

Тоа е група на народи кои делат интелигенција меѓу себе. Девет очи е сличен на поранешните сојузи бидејќи сега може да помине за систем за надзор.

 • 5-Очи состојби +
 • Данска
 • Франција
 • Холандија
 • Норвешка

9-Очи членови

5 Очи Алијанса9 очи (вклучува 5 очи)14 очи (вклучува 9 очи)
Соединети Држави⭐ Соединетите Американски ДржавиСоединети Држави
Обединето Кралство⭐ Обединетото КралствоОбединето Кралство
Канада⭐ КанадаКанада
Австралија⭐ АвстралијаАвстралија
Нов Зеланд⭐ Нов ЗеландНов Зеланд
 ⭐ ДанскаДанска
 ⭐ ФранцијаФранција
 ⭐ ХоландијаХоландија
 ⭐ НорвешкаНорвешка
  Белгија
  Германија
  Италија
  Шпанија
  Шведска

Повторно составен од оригиналните земји-членки на Five Eyes, Деветте очи исто така ги вклучува ДанскаФранцијаХоландија, и Норвешка како трети лица.

Бидејќи тоа ги сочинува сите Очи сојузи и договори, дали ова значи дека сите тие имаат пристап до податоците? Секако дека го прави.

цел

Иако се чини дека неговата сегашна намена сè уште не поминала низ медиумско протекување, се чини дека овој сојуз за масовно следење изгледа повеќе како ЕКСКЛУЗИВЕН клуб на SSEUR.

тоа е не поткрепени со никакви договори и моментално е само познат како договор помеѓу разузнавачките агенции SIGINT.

Што е Сојузот на четиринаесет очи

Постоејќи во различни форми на информациски сојузи оттогаш 1982, алијансата Fourteen Eyes е разузнавачка група која се состои од земјите од 5 Очи и некои нови членки.

Алијанса за разузнавање и споделување на четиринаесет очи

За ваша информација, сојузот Fourteen Eyes всушност не е неговото име. Нејзиниот официјален наслов е SIGINT (Интелигенција на сигнали) Сениори на Европа (SSEUR)!

 • 9-Очи состојби +
 • Белгија
 • Германија
 • Италија
 • Шпанија
 • Шведска

14-Очи членови

5 Очи Алијанса9 очи (вклучува 5 очи)14 очи (вклучува 9 очи)
Соединети ДржавиСоединети Држави⭐ Соединетите Американски Држави
Обединето КралствоОбединето Кралство⭐ Обединетото Кралство
КанадаКанада⭐ Канада
АвстралијаАвстралија⭐ Австралија
Нов ЗеландНов Зеланд⭐ Нов Зеланд
 Данска⭐ Данска
 Франција⭐ Франција
 Холандија⭐ Холандија
 Норвешка⭐ Норвешка
  ⭐ Белгија
  ⭐ Германија
  ⭐ Италија
  ⭐ Шпанија
  ⭐ Шведска

Земјите членки на Четиринаесет очи се следните: на Пет очи (5 очи) земји, БелгијаДанскаФранцијаГерманијаИталијаХоландијаНорвешка, Шпанија, и Шведска.

Заедно, останатите земји учествуваат во ПОТПИС споделување како трети лица.

цел

Како и Петте очи, неговата првична мисија беше да добие податоци за СССР на Советскиот Сојуз. Но, едно нешто што треба да се забележи во врска со сојузот Fourteen Eyes е тоа всушност не е формален договор.

Сфатете го тоа како ДОГОВОР направен помеѓу агенциите SIGINT.

SIGINT Сениори состанок се одржува помеѓу раководителите на агенциите за споделување на разузнавачки сигнали, кои вклучуваат ЗимскиотGCHQБНДФранцуски DGSE, и повеќе!

Како што можете да очекувате, тука тие споделуваат податоци за разузнавање и надзор.

Дали тоа го прави да звучи подобро во однос на нивниот надзор над информациите на активноста на интернет?

Повторно, кажи ми.

Соработници од трета страна

Алијансата за споделување разузнавачки информации Five Eyes се состои од пет земји: Австралија, Канада, Нов Зеланд, Соединетите Американски Држави и Обединетото Кралство.

Сепак, овие земји не се единствените вклучени во размената на разузнавачки информации.

Покрај алијансата Пет очи, постојат и други разузнавачки сојузи и договори меѓу земји како Данска, Франција, Холандија, Италија, Шпанија и Шведска.

Иако спецификите на овие договори и сојузи може да варираат, сите тие вклучуваат одредено ниво на соработка и споделување на разузнавачки податоци меѓу земјите-членки.

Важно е да се има предвид дека иако овие разузнавачки мрежи можат да играат важна улога во напорите за национална безбедност и борба против тероризмот, тие исто така можат да предизвикаат загриженост за приватноста и човековите права.

Покрај горенаведените земји, има и трети лица соработници кои се земји кои припаѓаат на Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО) 

Земји вклучувајќи Грција, Португалија, Унгарија, Романија, Исланд, Балтичките држави, и многу други Европската земји), како и други „стратешки“ сојузници за споделување разузнавачки информации кои вклучуваат Израел, Сингапур, Јужна Кореја, Јапонија.

Мислам дека можеби вреди да се напомене дека другите партии се осомничени на размена на информации со огромниот систем за надзор на податоци.

Како што можете да видите, тие се исто така добро познати во светот како сопственици на МНОГУ податоци!

Како овие сојузи влијаат на корисниците на VPN

Алијансите за споделување интелигенција Five Eyes имаат значително влијание врз индустријата за VPN, особено во однос на приватноста на корисниците.

Како Алијансите 5 очи 9 очи и 14 очи влијаат на корисниците на VPN

Разузнавачката заедница, вклучувајќи ги прекинувачите на кодови, човечката интелигенција, сигналната интелигенција и експлоатацијата на компјутерската мрежа, постојано се во потрага по информации кои можат да им помогнат на нивните активности.

Ова значи дека ако користите VPN лоциран во една од земјите од Five Eyes, безбедносните служби потенцијално би можеле да им пристапат на вашата онлајн активност и податоците за разузнавање.

Како резултат на тоа, од суштинско значење е да изберете VPN што нема политика за логирање, бидејќи тоа може да помогне да се заштитат вашите податоци и да се обезбеди вашата приватност.

Сигурен сум дека сте свесни за овие системи за масовен надзор на податоци. Значи, што предлагам да се прави со споменатите земји?

Целта на оваа статија е да ве научи за импликации на овие разузнавачки агенции, се разбира!

Онлајн закони и регулативи

Кој има јурисдикција над корисничките податоци на граѓаните, особено кога корисниците на интернет се на услуга VPN, зависи од многу фактори.

Тоа би можело да биде физичка локација на граѓанителокација на серверот, или локација на даватели на VPN.

Сето тоа.

Ако граѓаните сакаат да бидат безбедни, во нивен најдобар интерес би било да знаат за законите на СИТЕ ТРИ ФАКТОРИ за масовно следење на податоците на корисниците.

Закони за приватност на земјата во која живеете

Една од првите работи што треба да ги знаете за регулативите во вашата земја е дали VPN воопшто е ДОЗВОЛЕНО.

Поголемиот дел од времето, земјите дозволуваат употреба на такви приватен интернет пристап услуги. Сепак, ова не е секогаш случај!

Треба да знаете и за заштитата на податоците закони за приватност присутни во вашата земја. Колку се заштитени вашите податоци под спроведување на законот во вашата земја?

Иако верувам дека сојузите нема едноставно да наведат дека им ги одземаат податоците, сепак е добро да се знае!!

Закони за приватност на земјите што обезбедуваат VPN

Друга важна работа за која треба да знаете е спроведување на законот на законите за надзор во деловна земја.

Во зависност од земјата, од давателот всушност може да се побара да ИСПРАТИ информации и кориснички податоци на граѓаните со кои управува.

Особено затоа што договорите меѓу разузнавачките агенции и сојузите „Очи“ дозволуваат лесно прекршување на информации за приватноста на граѓаните.

Ако нешто, ве советувам да НЕ избирате VPN провајдер со седиште во земја поврзана со Сојуз на четиринаесет очи!

Закони за приватност на VPN Земји Сервер

Освен локацијата на давателите на VPN, советувам дека вреди да се знае и за законите за приватност на земјите каде што сервер се наоѓа!

Можеби ќе ви требаат затоа што различни места во светот имаат различни начини за чување на нивните податоци безбедни. Или не.

Нема политики за дневници

Знам дека VPN-овите лесно се под јурисдикција на земјите на Eyes, и токму затоа ви велам дека најдобрите VPN се оние со политики без дневници!

Ова значи дека VPN-от НЕМА ДА ЗАДРЖИ никакви информации што би можеле да се користат за масовен надзор од каков било вид.

Затоа, вие како корисник и вашиот онлајн активност нема да постигне договори за споделување разузнавачки информации на земјите од Очите.

Тоа е точно! Изборот на вистинскиот VPN ја штити вашата приватност и вашите сограѓани!

Нема политики за дневници: Амблем на приватност

Сега имам приказна за вас!

Пред некое време, а Истрага на турската полиција партијата влезе во многу специфичен случај за масовен надзор.

Корисник на Express VPN меѓу властите се обиде да прашајте го давателот на VPN да им ги предаде КОРИСНИЧКИТЕ ПОДАТОЦИ и информациите за граѓаните кои ја користат наведената услуга.

Но, поради нема политика на дневници на Express VPN, властите беа не може да најде релевантни податоци и информации!

Верувам дека ова е навистина утешно. Но, граѓаните исто така мора да забележат дека тоа е недоволно за провајдер на VPN да тврдат тие немаат политики за дневници.

Алијансата 5 очи, 9 очи и 14 очи се многу попаметни од тоа, затоа погрижете се да ги држите очите отворени поради тој договор за приватност!

Најдобрите VPN за земји надвор од Алијансата Пет очи

Човековите права и законите за приватност се основни права кои треба да се почитуваат и штитат.

Со подемот на интернетот и технолошките компании, стана поважно од кога било да се осигура дека личните информации се чуваат безбедни и безбедни.

Политиките без дневници се суштинска алатка за постигнување на оваа цел, бидејќи ги спречуваат компаниите да складираат или споделуваат кориснички податоци без нивна согласност.

Технолошките компании имаат одговорност да им дадат приоритет на законите за човекови права и приватност, а имплементацијата на политиките за без логови е критичен чекор во тоа.

Знам дека се справив со обидот да бидам свесен за вашата околина како корисник на VPN, но тоа не е доволно за да ви кажам што ТРЕБА, а што НЕ ТРЕБАШ да правите.

Па еве го мојата листа на најдобри VPN надвор од сојузот 5 очи!

1. NordVPN

почетната страница на nordvpn

Обезбедете ја вашата приватност на интернет со NordVPN, водечки обезбедувач на VPN на кој му веруваат милиони корисници ширум светот. Со NordVPN, можете да прелистувате на интернет со мир на умот знаејќи дека вашите онлајн активности се заштитени со шифрирање од воено ниво и врвни безбедносни карактеристики.

Предности:

 • Останете безбедни и приватни онлајн со врвни функции за шифрирање и безбедност
 • Пристапете до гео-ограничени содржини и веб-локации од каде било во светот
 • Уживајте во молскавична брзина со неограничен пропусен опсег и без ограничувања за податоци
 • Заштитете ги сите ваши уреди со лесните за употреба апликации на NordVPN за Windows, Mac, iOS, Android и повеќе
 • Изберете од над 5,500 сервери во 59 земји за максимални опции за поврзување

Карактеристики:

 • 256-битна шифрирање на AES
 • Двојна VPN и кромид преку VPN за врвна приватност
 • Технологијата CyberSec блокира малициозни веб-локации и реклами
 • Automatic Kill Switch го запира целиот интернет сообраќај ако падне врската VPN
 • Строга политика без дневници
 • 24 / 7 поддршка на корисниците
 • 30-дневна гаранција за враќање на парите за сите планови.

Проверете го мојот преглед на NordVPN и научете како може да ја заштити вашата онлајн приватност и безбедност!

2. Surfshark

почетната страница на surfshark

Нурнете во онлајн светот безбедно со Surfshark, вашиот робустен VPN придружник. Со Surfshark, движете се низ дигиталните океани без да ги откривате вашите траги, осигурувајќи се дека вашите онлајн активности ќе останат потопени од љубопитните очи.

Придобивки:

 • Останете заштитени на интернет со шифрирање и врвни безбедносни протоколи.
 • Отклучете свет на содржини, заобиколувајќи ги гео-блоковите без напор.
 • Искусете брзи врски без ограничувања на пропусниот опсег или податоците.
 • Чувајте ги сите ваши уреди користејќи ги интуитивните апликации на Surfshark, достапни за Windows, Mac, iOS, Android и пошироко.
 • Поврзете се преку огромна мрежа со повеќе од 3,200 сервери низ 65 земји.

карактеристики:

 • Индустриски стандард 256-битна AES шифрирање.
 • Функција CleanWeb за блокирање реклами, тракери и злонамерни веб-локации.
 • Строга политика за забрана на дневници што гарантира дека вашите активности не се зачувани.
 • Whitelister (поделен тунел) за да одлучите кои апликации ќе го заобиколат VPN.
 • MultiHop за поврзување преку повеќе земји истовремено за подобрена приватност.
 • 24/7 посветена поддршка на клиентите.
 • 30-дневна гаранција за враќање на парите за мир на умот.

Прочитајте повеќе во мојот сеопфатен преглед на Surfshark и откријте зошто е висок меѓу највисоките провајдери на VPN во денешното дигитално доба.

3. ExpressVPN

почетната страница на expressvpn

Заштитете ја вашата онлајн приватност и безбедност со ExpressVPN, најбрзата и најсигурната VPN услуга. Со ExpressVPN, можете да пребарувате на интернет без никакви ограничувања, да пристапите до која било содржина од каде било во светот и да останете безбедни од љубопитните очи.

Предности:

 • Останете безбедни и приватни онлајн со воено шифрирање и напредни безбедносни карактеристики
 • Пристапете до гео-ограничени содржини и веб-локации од каде било во светот
 • Уживајте во молскавична брзина со неограничен пропусен опсег и без ограничувања за податоци
 • Заштитете ги сите ваши уреди со лесните за употреба апликации на ExpressVPN за Windows, Mac, iOS, Android и повеќе
 • Изберете од над 3,000 сервери во 94 земји за максимални опции за поврзување

Карактеристики:

 • 256-битна шифрирање на AES
 • TrustedServer технологија за максимална безбедност и приватност
 • Automatic Kill Switch го запира целиот интернет сообраќај ако падне врската VPN
 • Сплит тунелирањето ви овозможува да изберете кои апликации користат VPN, а кои не
 • Нема дневници за активност или поврзување
 • 24 / 7 поддршка на корисниците
 • 30-дневна гаранција за враќање на парите за сите планови.

Прочитајте го мојот детален преглед на ExpressVPN и научете како да ја постигнете врвната слобода и безбедност на интернет со оваа премиум услуга VPN.

4. Сајбер-дух

киберхост

Останете безбедни и анонимни на интернет со CyberGhost, услугата сè-во-едно VPN. Со CyberGhost, можете слободно да прелистувате на интернет и да пристапите до која било содржина од каде било во светот без да ја загрозите вашата приватност или безбедност.

Предности:

 • Останете безбедни и приватни онлајн со воено шифрирање и напредни безбедносни карактеристики
 • Пристапете до гео-ограничени содржини и веб-локации од каде било во светот
 • Уживајте во брзи брзини со неограничен опсег и без ограничувања за податоци
 • Заштитете ги сите ваши уреди со лесните за употреба апликации на CyberGhost за Windows, Mac, iOS, Android и повеќе
 • Изберете од над 6,900 сервери во 90 земји за максимални опции за поврзување

Карактеристики:

 • 256-битна шифрирање на AES
 • Automatic Kill Switch го запира целиот интернет сообраќај ако падне врската VPN
 • Политика за записи
 • Блокатор на реклами и малициозен софтвер
 • Сплит тунелирањето ви овозможува да изберете кои апликации користат VPN, а кои не
 • 24 / 7 поддршка на корисниците
 • 45-дневна гаранција за враќање на парите за сите планови.

Прочитај ми детален преглед на CyberGhost и дознајте зошто овој VPN е еден од најдобрите на пазарот во моментов.

Водич од земја до земја

Сега ги разгледав спецификите на вистинскиот VPN и бизнисот со 5 очи и верувам дека сте подготвени да дознаете повеќе за спецификациите на секоја можна земја!

Колку повеќе знаење имате, толку побезбедна ќе биде вашата приватност.

Австралија

Почнувајќи од ѕвездата на статијата, тоа е точно Австралија нема никакви ограничувања за користење и пристап до интернет. И VPN-овите се легални и овде!

Но, работите што сакам да ги извадите од овој дел е дека Австралија е членка на пет очидевет очи, И четиринаесет очи земји. Да, тоа е една од основните земји на Алијансата 5 очи.

Австралија, исто така, бара од нивните телекомуникациски компании чувајте ги корисничките податоци 2 години. Всушност, имало случаи на австралиски спроведување на законот пристап до такви информации!

Не можам да кажам дека вашата приватност ќе биде обезбедена во моментот кога ќе дојде до очите на Австралија бидејќи таа учествува во договорите за споделување разузнавачки информации.

Британски Девствени острови

Дури и ако Британски Девствени Острови падне на територијата на Обединетото Кралство (Велика Британија), тоа е самоуправен и има свои закони и законодавно тело.

Таквите закони го вклучуваат неговото невклучување во договор за споделување разузнавачки информации, и покрај Велика Британија да се биде главен член на 5-те очи.

Всушност, Британските Девствени Острови се дом на Експрес VPN, што е една од најприватните VPN што можете да ги добиете за себе!

Телекомуникациски провајдери на Британските Девствени Острови исто така не се подложени на закони за задржување податоци   владин надзор на ОК.

5 очи? Не ги сметајте Британските Девствени Острови!

Канада

Иако би сакал да можеме, не можеме да ги избегнеме основните членови на 5-те очи во оваа листа!

VPN се легални во Канада, но оваа земја се случува да биде и една од основните земји на 5 Очи Алијанса9 очи, И 14 очи.

Имаат силни закони за заштита за слободата на говорот и печатот, а нивната влада исто така силно поддржува мрежна неутралност. Меѓу сите овие, Канада дава и иницијатива за универзален пристап до интернет на сите нејзини граѓани и тие го чуваат СИТЕ неограничен.

Иако морам да признаам дека сите овие се одлични, не може едноставно да се игнорира нивното учество во 5-те очи. Некој податок што поминува или е зачуван во Канада? Безбедно да се каже, постои ризик да биде дел од договор за споделување разузнавачки информации.

Популарни VPN со седиште во Канада вклучуваат BetternetBTGuard VPN, SurfEasyWindScrib, и TunnelBear!

Кина

Познат како најлошиот насилник во светот на слободата на интернетот, ограничувањата на интернет активноста на Кина продолжуваат да се заоструваат благодарение на нејзините строги закони за сајбер безбедност.

Но, повеќе од него тешка цензура, Кина исто така бара од нејзините граѓани да користат локализација на податоци   регистрација на вистинско име за интернет провајдери.

Секогаш кога владата бара документи, телекомуникациските компании треба да ги предадат.

Без разлика на принципите на приватност.

VPN? Единствени дозволени се оние кои се одобрени од владата.

Дали спомнав дека корисниците на интернет кои се обидуваат да пристапат до меѓународните интернет мрежи без одобрение од владата се подложени на казни?

Хонг Конг

По дискусијата за Кина, Хонг Конг всушност не следете ги овие рестриктивни упатства. На крајот на краиштата, тие можат сами да владеат.

Ова го остава Хонг Конг со речиси неограничен пристап до интернет, со само а неколку ограничувања на нелегална содржина (пиратерија и порнографија, на пример)!

Но VPN-овите повторно се легални!.

Неколку од најпопуларните VPN во Хонг Конг се DotVPN, BlackVPN, и PureVPN!

Израел

Да се ​​вратиме назад во земја вклучена во Алијансата за очи, има Израел!

За почеток, Израел покрива силна политики за правна заштита on слобода на говор, вклучително и такво право на интернет. Цензурирање на онлајн содржиниИзраел не бил познат по такво нешто.

Но, Израел е познато дека е еден од трети лица соработници на Eyes Alliances (иако не е официјално членка).

Имаше неколку случаи кога Израел тесно соработува со Соединетите Држави (САД) на иницијативи за надзор, на пример. Што верувам дека сепак треба да го забележите.

Поради тоа што Израел има уште поголеми овластувања од НСА, ова е голема придобивка за САД (една од основните земји на Алијансата 5 очи).

И пред да заборавам, да, VPNs се правни во Израел!

Италија

Како член на 14 Очи Алијанса, имаше неколку случаи на вмешаност на Италија во порибување на податоци.

Ако ништо друго, телекомуникациските компании во Италија всушност се БАРАНИ да чуваат онлајн податоци до 6 ГОДИНИ!

Италија, сепак, заштита на слободата на изразување на луѓето, а граѓаните можат да уживаат во речиси целосно неограничен пристап (освен некое филтрирање на нелегални содржини).

Знам дека се прилично бавно кога ги проширија своите одредби за интернет, а некои жители имаа проблеми со постојан пристап до интернет.

Но, тие дозволуваат употреба на VPNs, од кои најпопуларни се Воздушен VPN!

Нов Зеланд

Продолжувајќи понатаму, имаме и едно од другото основни земји на Алијансата 5 очи, Нов Зеланд!

Тие се член на сите 3 договори за споделување разузнавачки информации и имаат нема цензура со мандат од владата онлајн. Партнери со нивната поддршка за слобода на говор, нуди и нивната влада доброволна поддршкаt за интернет провајдерите кои сакаат да цензурираат дел од содржината онлајн.

И за мала забелешка, верувам дека Нов Зеланд има голема корист од тоа што е дел од Алијансата 5 очи (иако некои фактори сè уште не се откриени во јавноста).

Јужна Кореа

Сега се знае дека Јужна Кореја има некои ограничен пристап до веб-содржини. Ова се должи на ограничувања на нивното слобода на говор за клевета и политички случаи.

Еве ја работата: Јужнокорејците имаат проблеми во врска со тоа системи со вистинско име за корисници дури и ако имаат а уставно право Дека штити нивните приватностаКако што сите знаеме, ова навистина не треба имаат да се охрабруваат.

Ова додава навреда за повреда бидејќи С.Кореа очигледно е а соработник од трета страна на Алијансата 5 очи,

Не е изненадување што овие системи се случај со граѓаните покренување на некои грижи!

Шведска

Шведскапартнерството на со 14 Очи Алијанса збунува многу луѓе, понекогаш вклучувајќи ме и мене.

Тоа е затоа што Шведска ја штити слободата на говоротзабранува повеќето видови на цензура, Па дури и забранува произволно мешање во приватноста.

Всушност, разузнавачките агенции се БАРАНИ да добијат судска дозвола до следете го онлајн сообраќајот   Национално обезбедување!

Обично, тоа би биле карактеристиките на земја која не учествува во договорот за споделување разузнавачки информации, но тука стои Шведска.

На крајот на краиштата, сè уште не може да се каже каде одат податоците штом една земја е поврзана со овие сојузи.

Обединетото Кралство (Велика Британија)

Како еден од основачки членови на 5 очи, ОК веќе има ШИРОК ПРИСТАП до меѓународните мрежи за надзор.

Тие гарантираат за слободата на говорот и печатот, и заштитата на приватноста на жителите е всушност законски заштитена со помош на Владиниот штаб за комуникации (GCHQ).

Повторно, не треба да заборавам да напоменам дека имало зголемување на трендовите на владиниот и полицискиот надзор.

Меѓутоа, според ОК, ваквите трендови произлегуваат од нивните напори да ја заштитат земјата од злоупотреба на деца и борба тероризмот.

Како и повеќето земји на оваа листа, VPN се легални во ОК!

Соединетите Американски Држави (САД)

Сега како може некој да заборави да го спомене US?

И покрај тоа што е пандан на основачки членови од 5-те очи, на US ги изрази своите заложби за заштита на приватноста на интернет корисниците, слободата на говорот и медиумите!

Сепак, може да се каже дека САД се доста сомнителни.

Односно, САД имаат пристап до најнапредните технологии за надзор во светот, и тие се

ДЕФИНИТИВНО повеќе од способни да ги искористат сите податоци што ги зачувале како основачки член на 5 Очи!

Исто како и ОК, граѓаните на САД ги бранат нивните растечки трендови во надзорот антитерористички цели.

Што мислите?

Често поставувани прашања

Кои се петте очи?

Петте очи се однесуваат на група сојузи за споделување разузнавачки информации составена од пет земји: Соединетите Американски Држави, Обединетото Кралство, Канада, Австралија и Нов Зеланд. Потеклото на овој сојуз може да се проследи наназад до Договорот UKUSA потпишан за време на Студената војна, кој воспостави рамка за соработка во разузнавањето сигнали.

Името „Пет очи“ е изведено од фактот дека овие земји се согласија да споделуваат разузнавачки информации и да спроведуваат заеднички операции со цел да ја подобрат нивната соодветна национална безбедност. Групата оттогаш се прошири за да вклучи и други договори како што се Договорот БРУСА и Специјалниот комитет на НАТО и се раководи од принципите наведени во Атлантската повелба. Петте очи остануваат еден од најмоќните разузнавачки сојузи во светот денес.

Кои земји се дел од сојузот за споделување разузнавачки информации 5-очи?

Алијансата 5-очи се состои од пет земји: Австралија, Канада, Нов Зеланд, САД и Обединетото Кралство. Сепак, има и неколку трети лица соработници во алијансата, вклучувајќи ги Данска, Франција, Холандија, Италија, Шпанија и Шведска.

Која е улогата на разузнавачката заедница во сојузот 5-очи?

Разузнавачката заедница игра клучна улога во алијансата „5-очи“, која ја сочинуваат Австралија, Канада, Нов Зеланд, Соединетите Американски Држави и Обединетото Кралство.

Алијансата се фокусира на споделување разузнавачки информации, со посебен акцент на кршење кодови, човечка интелигенција, интелигенција на сигнали и експлоатација на компјутерска мрежа. Преку нивната разузнавачка мрежа, овие земји споделуваат разузнавачки податоци и соработуваат со безбедносните служби за да се спротивстават на заканите за националната безбедност.

Како Алијансите за споделување разузнавачки информации со 5 очи влијаат врз законите за човекови права и приватност?

Алијансата 5-очи беше критикувана за потенцијално кршење на човековите права и законите за приватност преку собирање и споделување огромни количини лични податоци. Од некои даватели на VPN што работат во рамките на алијансата може да се бара да се усогласат со владините закони за надзор, што може да ја загрози приватноста на нивните корисници.

Сепак, многу VPN имаат имплементирано политики без дневници, што значи дека не собираат никакви кориснички податоци, обезбедувајќи дополнителен слој на заштита на приватноста. Во последниве години, технолошките компании, исто така, ги засилија своите напори да ја заштитат приватноста на корисниците и да се спротивстават на владините барања за кориснички податоци, нагласувајќи ја важноста на силните закони и прописи за приватност.

Заклучок

Без разлика колку пати некој ќе го погледне, овој тип на надзор може да добие а малку страшно.

Заканата од инвазија на податоци е иста. Ова е вистина без разлика дали зборуваме за Австралија и Нов Зеланд или за основачите на САД и ОК;

И тоа беше реално како и секогаш во изминатите години.

Цврсто верувам дека со доволно знаење треба да можеме да се опремиме со доволно заштита. На таа забелешка, види се со ГРИЖА! И погрижете се да сте во сигурни раце!

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...