Како да креирате веб-страница во 2024 година?

in Градежни веб-страници

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Има веб-страница за се. Повеќето од нас купуваат на веб-локација; го бараме времето на возот на веб-локација; еј, во моментов гледате на веб-локација за да научите како да се создаде веб-страница во 2024 година!

како да креирате веб-страница во 2024 година

Ние сите го гледаме тоа исто така - разликата помеѓу добра веб-страница... и не толку добра веб-страница.

A добар веб-страницата е уметничко дело и ќе ги поканува корисниците повторно и повторно. Веб-страница која не е толку добро ќе има спротивен ефект, така никогаш потценете ја моќта на градење добра веб-страница.

Па, како воопшто да одите за изградба на веб-страница, во секој случај?

Ајде да погледнеме. Јас сум подготвен да се обложувам на тоа градењето веб-страница е многу полесно отколку што мислите!

Содржина
 1. Дали ми требаат технички вештини за да направам веб-страница?
 2. 6 чекори за создавање веб-страница
 3. Изградете ја вашата веб-страница со Wix
 4. Изградете ја вашата веб-страница со Bluehost
 5. Каков тип на веб-страница ќе креирате?
 6. 3 начини да ја изградите вашата веб-страница
 7. Градежни на веб-страници наспроти CMS наспроти кодирање
 8. Работи што треба да ги земете предвид пред да започнете веб-страница
 9. Работи што треба да ги направите пред да започнете веб-страница
 10. Што прави добра веб-страница: Совети и трикови
 11. Совети за создавање различни типови на содржина за вашата веб-страница
 12. Најчесто поставувани прашања
 13. Резиме

Чекор-по-чекор водич за креирање веб-страница за апсолутни почетници. Не е потребно техничко или кодирање искуство!

како да креирате веб-страница за почетници 2024 година

Потребно искуство:
Никој (за почетници)

Потребно време:
60 - 90 минути

Цена:
Приближно 25 долари месечно

Краен резултат:
Веб-страница со име на домен

Потребна ви е помош за да ја пронајдете вистинската алатка за градење веб-страници. Земете го квизот!
(Последно ажурирано: јули 2024 година)

Дали е ова ваш прв пат да креирате веб-локација?
Дали треба да користите алатка за градење веб-страници или како CMS WordPress? Земете го нашиот квиз!
Дали е ова ваш прв пат да креирате веб-локација?
Дали треба да користите алатка за градење веб-страници или како CMS WordPress? Земете го нашиот квиз!

Со лесен за користење интерфејс за влечење и спуштање, разновидни приспособливи шаблони и врвно хостирање и поддршка, Wix го олеснува креирањето на веб-страницата од вашите соништа. Започнете да ја градите вашата веб-страница од соништата денес!

 • # 1 рангиран визуелен создавач на веб-страници со влечење и спуштање
 • 800+ шаблони за секоја индустрија
 • Достапен е 100% бесплатен план
 • Вградена е-трговија и маркетинг

Лесни за употреба, зачудувачки шаблони и врвно хостирање и поддршка, Squarespace го олеснува донесувањето на вашата веб-страница на следното ниво. Придружете се на милионите корисници кои го користеа за да ја создадат својата веб-страница од соништата.

 • Изработувач на веб-локации со влечење и спушти пријателски за почетници
 • 100 шаблони за секоја индустрија
 • 30-дена бесплатен пробен период
 • Вградена е-трговија и

Креирајте веб-локации со професионален изглед, без потреба од кодирање. Со голем број приспособливи шаблони и дизајн со влечење и пушти, Zyro го прави едноставно за секогода креирате убава, функционална веб-страница за само неколку минути.

 • Лесен за користење со интерфејс за влечење и пушти и приспособливи шаблони
 • Вградена вештачка интелигенција - не е потребно кодирање
 • 30-дена бесплатен пробен период
 • Вградена е-трговија и

Со лесен за користење интерфејс за влечење и спуштање, разновидни приспособливи шаблони и врвно хостирање и поддршка, Wix го олеснува креирањето на веб-страницата од вашите соништа. Започнете да ја градите вашата веб-страница од соништата денес!

 • # 1 рангиран визуелен создавач на веб-страници со влечење и спуштање
 • 800+ шаблони за секоја индустрија
 • Достапен е 100% бесплатен план
 • Вградена е-трговија и маркетинг

Лесни за употреба, зачудувачки шаблони и врвно хостирање и поддршка, Squarespace го олеснува донесувањето на вашата веб-страница на следното ниво. Придружете се на милионите корисници кои го користеа за да ја создадат својата веб-страница од соништата.

 • Изработувач на веб-локации со влечење и спушти пријателски за почетници
 • 100 шаблони за секоја индустрија
 • 30-дена бесплатен пробен период
 • Вградена е-трговија и

Креирајте веб-локации со професионален изглед, без потреба од кодирање. Со голем број приспособливи шаблони и дизајн со влечење и пушти, Zyro го прави едноставно за секогода креирате убава, функционална веб-страница за само неколку минути.

 • Лесен за користење со интерфејс за влечење и пушти и приспособливи шаблони
 • Вградена вештачка интелигенција - не е потребно кодирање
 • 30-дена бесплатен пробен период
 • Вградена е-трговија и

Со лесен за користење интерфејс за влечење и спуштање, разновидни приспособливи шаблони и врвно хостирање и поддршка, Wix го олеснува креирањето на веб-страницата од вашите соништа. Започнете да ја градите вашата веб-страница од соништата денес!

 • # 1 рангиран визуелен создавач на веб-страници со влечење и спуштање
 • 800+ шаблони за секоја индустрија
 • Достапен е 100% бесплатен план
 • Вградена е-трговија и маркетинг

Избери Bluehost за вашите потреби за веб хостинг и добијте сигурен и евтин хостинг кој ќе ја одржува вашата веб-страница непречено во функција. Добијте бесплатно име на домен, неограничено складирање и пропусен опсег и лесна инсталација со еден клик WordPress.

 • Опсег на планови за хостирање што одговараат на различни типови на веб-страници
 • Бесплатен домен, SSL, CDN и неограничено складирање и пропусен опсег
 • Евтини цени почнувајќи од 2.95 УСД/месечно

Webflow е градител на веб-страници кој се фокусира на веб дизајн и прилагодување и создава уникатни, професионални веб-страници кои се издвојуваат од толпата. Пробајте го Webflow бесплатно и видете колку е лесно да се создаде веб-локација со неговите алатки ориентирани кон дизајн.

 • Опсег на шаблони и алатки за дизајн за прилагодување на вашата веб-страница
 • Неверојатни можности за е-трговија и оптимизација
 • Достапен е бесплатен план и бесплатен пробен период

Со лесен за користење интерфејс за влечење и спуштање, разновидни приспособливи шаблони и врвно хостирање и поддршка, Wix го олеснува креирањето на веб-страницата од вашите соништа. Започнете да ја градите вашата веб-страница од соништата денес!

 • # 1 рангиран визуелен создавач на веб-страници со влечење и спуштање
 • 800+ шаблони за секоја индустрија
 • Достапен е 100% бесплатен план
 • Вградена е-трговија и маркетинг

Избери Bluehost за вашите потреби за веб хостинг и добијте сигурен и евтин хостинг кој ќе ја одржува вашата веб-страница непречено во функција. Добијте бесплатно име на домен, неограничено складирање и пропусен опсег и лесна инсталација со еден клик WordPress.

 • Опсег на планови за хостирање што одговараат на различни типови на веб-страници
 • Бесплатен домен, SSL, CDN и неограничено складирање и пропусен опсег
 • Евтини цени почнувајќи од 2.95 УСД/месечно

Webflow е градител на веб-страници кој се фокусира на веб дизајн и прилагодување и создава уникатни, професионални веб-страници кои се издвојуваат од толпата. Пробајте го Webflow бесплатно и видете колку е лесно да се создаде веб-локација со неговите алатки ориентирани кон дизајн.

 • Опсег на шаблони и алатки за дизајн за прилагодување на вашата веб-страница
 • Неверојатни можности за е-трговија и оптимизација
 • Достапен е бесплатен план и бесплатен пробен период

Пробајте го Shopify бесплатно и видете како може да ви помогне да креирате и да управувате со успешна онлајн продавница. Пријавете се за бесплатен пробен период и започнете да го градите вашиот бизнис за е-трговија денес!

 • Приспособливи шаблони и опции за дизајн
 • Обработка на плаќања и алатки за управување со залихи
 • Широк опсег на интеграции со други деловни алатки
 • Бесплатно 14-дневно судење

Со лесен за користење интерфејс за влечење и спуштање, разновидни приспособливи шаблони и врвно хостирање и поддршка, Wix го олеснува креирањето на веб-страницата од вашите соништа. Започнете да ја градите вашата веб-страница од соништата денес!

 • # 1 рангиран визуелен создавач на веб-страници со влечење и спуштање
 • 800+ шаблони за секоја индустрија
 • Достапен е 100% бесплатен план
 • Вградена е-трговија и маркетинг

Лесни за употреба, зачудувачки шаблони и врвно хостирање и поддршка, Squarespace го олеснува донесувањето на вашата веб-страница на следното ниво. Придружете се на милионите корисници кои го користеа за да ја создадат својата веб-страница од соништата.

 • Изработувач на веб-локации со влечење и спушти пријателски за почетници
 • 100 шаблони за секоја индустрија
 • 30-дена бесплатен пробен период
 • Вградена е-трговија и

Пробајте го Shopify бесплатно и видете како може да ви помогне да креирате и да управувате со успешна онлајн продавница. Пријавете се за бесплатен пробен период и започнете да го градите вашиот бизнис за е-трговија денес!

 • Приспособливи шаблони и опции за дизајн
 • Обработка на плаќања и алатки за управување со залихи
 • Широк опсег на интеграции со други деловни алатки
 • Бесплатно 14-дневно судење

Со лесен за користење интерфејс за влечење и спуштање, разновидни приспособливи шаблони и врвно хостирање и поддршка, Wix го олеснува креирањето на веб-страницата од вашите соништа. Започнете да ја градите вашата веб-страница од соништата денес!

 • # 1 рангиран визуелен создавач на веб-страници со влечење и спуштање
 • 800+ шаблони за секоја индустрија
 • Достапен е 100% бесплатен план
 • Вградена е-трговија и маркетинг

Лесни за употреба, зачудувачки шаблони и врвно хостирање и поддршка, Squarespace го олеснува донесувањето на вашата веб-страница на следното ниво. Придружете се на милионите корисници кои го користеа за да ја создадат својата веб-страница од соништата.

 • Изработувач на веб-локации со влечење и спушти пријателски за почетници
 • 100 шаблони за секоја индустрија
 • 30-дена бесплатен пробен период
 • Вградена е-трговија и

ClickFunnels е број 1 платформа за продажба и маркетинг кој нуди низа функции за да им помогне на бизнисите да создадат и да управуваат со ефективни продажни инки. Добијте приспособливи шаблони, целни страници, интеграции на е-пошта и сеопфатни алатки за анализа и известување.

 • Докажани продажни инки кои ги претвораат посетителите во клиенти кои плаќаат
 • Го насочува вашиот процес на продажба, ги зголемува конверзиите и заштедува време на рачни задачи
 • 30-дена бесплатен пробен период

Лесно креирајте и управувајте со ефективни продажни инки. GrooveFunnels доаѓаат со сеопфатен пакет на алатки за маркетинг и продажба, вклучително и создавач на целни страници, маркетинг преку е-пошта и вебинар платформа, како и можност за продажба на физички и дигитални производи.

 • Лесен за користење со интерфејс за влечење и пушти и приспособливи шаблони
 • Заменува до 18 маркетинг апликации за кои можеби веќе плаќате
 • План за бесплатен живот

GetResponse е сеопфатен пакет за онлајн маркетинг кој нуди низа алатки кои ќе ви помогнат ефективно да допрете и да се вклучите со вашата публика.

 • Создадете продажни инки што поттикнуваат конверзии
 • Креирајте целни страници, автоодговори, вебинари и испраќајте насочени, персонализирани е-пошта до претплатниците врз основа на нивното однесување и преференции
 • Испробајте ги сите функции бесплатно 30 дена

ClickFunnels е број 1 платформа за продажба и маркетинг кој нуди низа функции за да им помогне на бизнисите да создадат и да управуваат со ефективни продажни инки. Добијте приспособливи шаблони, целни страници, интеграции на е-пошта и сеопфатни алатки за анализа и известување.

 • Докажани продажни инки кои ги претвораат посетителите во клиенти кои плаќаат
 • Го насочува вашиот процес на продажба, ги зголемува конверзиите и заштедува време на рачни задачи
 • 30-дена бесплатен пробен период

Лесно креирајте и управувајте со ефективни продажни инки. GrooveFunnels доаѓаат со сеопфатен пакет на алатки за маркетинг и продажба, вклучително и создавач на целни страници, маркетинг преку е-пошта и вебинар платформа, како и можност за продажба на физички и дигитални производи.

 • Лесен за користење со интерфејс за влечење и пушти и приспособливи шаблони
 • Заменува до 18 маркетинг апликации за кои можеби веќе плаќате
 • План за бесплатен живот

GetResponse е сеопфатен пакет за онлајн маркетинг кој нуди низа алатки кои ќе ви помогнат ефективно да допрете и да се вклучите со вашата публика.

 • Создадете продажни инки што поттикнуваат конверзии
 • Креирајте целни страници, автоодговори, вебинари и испраќајте насочени, персонализирани е-пошта до претплатниците врз основа на нивното однесување и преференции
 • Испробајте ги сите функции бесплатно 30 дена

Но прво… (Или прескокнете го ова и скокнете на како да започнете да ја градите вашата веб-страница)

Дали ми требаат технички вештини за да направам веб-страница?

За да креирате веб-страница, ќе ви треба некои технички вештини. Сепак, специфичните вештини што ви се потребни ќе зависат од типот на веб-локација што сакате да ја креирате и алатките што ќе ги изберете да ги користите.

reddit е одлично место за да дознаете повеќе за најдобрите создавачи на веб-страници. Еве неколку објави на Редит кои мислам дека ќе ви бидат интересни. Проверете ги и придружете се на дискусијата!

Ако сакате да креирате веб-локација користејќи градител на веб-страници, не ви требаат никакви напредни технички вештини. Креаторите на веб-страниците се кориснички алатки кои ви дозволуваат да креирате веб-локација користејќи претходно дизајнирани шаблони и функции за влечење и пуштање.

Меѓутоа, ако сакате да креирате понапредна веб-локација или да ја прилагодите вашата веб-страница подетално, ќе ви требаат некои технички вештини. Тие може да вклучуваат:

HTML

HTML (HyperText Markup Language) е стандарден јазик за означување за креирање веб-страници. Можете да користите HTML за да ја структурирате содржината на вашата веб-локација, како што се наслови, параграфи и списоци.

CSS

CSS (Cascading Style Sheets) е јазик на стилски лист кој се користи за опишување на изгледот и форматирањето на документ напишан во HTML. Можете да користите CSS за да го контролирате изгледот, фонтот и бојата на содржината на вашата веб-локација.

Го вклучите Javascript-

JavaScript е програмски јазик кој ви овозможува да додадете интерактивност на вашата веб-страница. Можете да користите JavaScript за да креирате динамични ефекти како што се анимации, валидација на формулари и одговорен дизајн.

PHP

PHP (Hypertext Preprocessor) е популарен програмски јазик кој често се користи за развој на веб. Може да се користи за креирање динамични веб-локации и веб-апликации и често се користи во врска со HTML, CSS и JavaScript.

Речник на термини за градење веб-страници за апсолутни почетници
 • A име на домен е единствено име што идентификува веб-локација. Тоа е адресата што корисниците ја внесуваат во нивниот веб-прелистувач за да пристапат до одредена веб-локација. На пример, „google.com“ е име на домен.
 • A URL (Униформен локатор на ресурси) е адресата на одредена веб-страница или датотека на интернет. Се состои од името на доменот, заедно со дополнителни информации за страницата или датотеката до која се пристапува. На пример, „https://www.google.com/search?q=example“ е URL што ги насочува корисниците до страницата со резултати од пребарувањето на Google.
 • на заднинската на веб-локација се однесува на технологиите и процесите од страна на серверот кои го поддржуваат функционирањето на веб-локацијата. Ова ги вклучува серверите што ја хостираат веб-локацијата, програмските јазици и рамки што се користат за изградба на веб-страницата и базата на податоци што складира и презема податоци за веб-локацијата. Заднината обично не е видлив за корисниците и до него пристапуваат и управуваат програмери и ИТ професионалци.
 • на предниот крај на веб-локација се однесува на технологиите и процесите од страна на клиентот со кои корисниците комуницираат кога пристапуваат до веб-локација. Ова ги вклучува HTML, CSS и JavaScript кодот што го сочинува корисничкиот интерфејс на веб-локацијата, како и сите интерактивни елементи како што се формулари, копчиња за социјални медиуми и мени за навигација на веб-локација за заглавие и подножје. Предниот дел е она што корисниците го гледаат и со кое комуницираат кога пристапуваат до веб-локација.
 • A база на податоци е збирка на податоци која е организирана и складирана на структуриран начин, што овозможува ефикасно пребарување и манипулација со податоците. Веб-страниците често користат бази на податоци за складирање на податоци како кориснички информации, содржина и други податоци потребни за поддршка на функционирањето на веб-локацијата. До базата на податоци се пристапува и управува задниот дел на веб-локацијата, а податоците обично се користат за генерирање на содржината и изгледот на веб-локацијата што корисниците ги гледаат на предниот дел.
 • A CMS (систем за управување со содржини) е софтверска апликација која им овозможува на корисниците да креираат, уредуваат и објавуваат содржина на веб-локација. Обезбедува кориснички интерфејс што им олеснува на нетехничките корисници да управуваат со содржината на веб-локацијата.
 • WordPress е популарен CMS со отворен код кој нашироко се користи за градење веб-страници. Тоа им овозможува на корисниците да креираат и објавуваат содржина, да го прилагодат изгледот на нивната веб-локација и да ја прошират неговата функционалност со приклучоци.
 • A градител на веб-страници е алатка која им овозможува на корисниците да креираат и дизајнираат веб-локација без потреба од знаење за кодирање на веб програмери. Креаторите на страници обично обезбедуваат низа шаблони и алатки за влечење и спуштање што го олеснуваат создавањето веб-локација со професионален изглед.
 • A провајдер на веб хостинг е компанија која обезбедува технологија и услуги потребни за хостирање на веб-страница на интернет. Кога купувате план за веб-хостинг, во суштина изнајмувате простор на сервер каде што корисниците можат да складираат и пристапуваат до датотеките и податоците на вашата веб-локација.
 • Одговорен веб дизајн е дизајнерски пристап кој осигурува дека распоредот и содржината на веб-локацијата се оптимизирани за гледање на кој било уред, без оглед на големината или резолуцијата на екранот. Веб-локацијата со респонзивен дизајн автоматски го прилагодува својот распоред за да одговара на екранот на уредот на кој се гледа, обезбедувајќи оптимално искуство за гледање за корисникот.
 • A шаблон за веб-страница е претходно дизајнирана веб-страница или веб-страница што може лесно да се прилагоди со вашата содржина и брендирање. Шаблоните за веб-страници обезбедуваат почетна точка за градење веб-локација и можат да заштедат време и напор со елиминирање на потребата од креирање веб-локација од нула.
 • SEO (Search Engine Optimization) е процес на оптимизирање на веб-локација за да се подобри нејзиниот ранг на страниците со резултати од пребарувачот. Со оптимизирање на веб-локација за релевантни клучни зборови и фрази, бизнисите можат да ја зголемат својата видливост на страниците со резултати од пребарувачот и да привлечат повеќе квалификуван сообраќај кон нивната веб-локација.

Ако сте нови за веб-развој и немате технички вештини, можете да започнете со учење основите на HTML и CSS и испробување кодирање на игралишта како ова.

6 чекори за создавање веб-страница

Создавањето сопствена веб-локација никогаш не било поедноставно.

Секако, можете да потрошите часови по часови правејќи го навистина епско, или можете да ги одржувате работите едноставни и структурирани и да го вклучите вашиот бизнис онлајн во шест лесни чекори.

 1. Подгответе детален план за вашата веб-страница со јасно наведување на целта, содржината и структурата. Ако го направите ова на почетокот, вашата веб-страница ќе биде фокусирана. Вашата содржина треба да биде достапна за посетителите на вашата страница; леснотијата на навигација е една од најважните цели за секоја алатка за градење веб-страници!
 2. Изберете (и регистрирајте го) вашето име на домен. Изберете како би сакале да ја именувате вашата веб-страница. Се разбира, има многу сајтови таму, така што некои од најдобрите имиња веќе се земени, (Извинете, не можете да ја повикате вашата страница Google исто така), но сепак можете да смислите прекрасно име на домен за вашата страница.
 3. Изберете го вистинскиот градител на веб-страници или CMS. Градителот на сајтови или CMS се софтверски апликации кои го олеснуваат едноставното градење на веб-страници без потреба од кодирање.
 4. Се е до темата! Дизајнирањето на бесплатна веб-локација користејќи платформа за градење веб-страници или CMS ќе ви претстави неколку теми да изберете од. Некои се минималистички и професионални, додека други се светли и шарени, и забава. Изберете оној кој е соодветен за природата на вашата страница.
 5. Содржина. Која е поентата во изградбата на веб-страница ако немате што да објавите на неа? Во зависност од тоа дали вашата страница е деловна веб-страница или онлајн продавница, па дури и личен блог, вашата содржина ќе се фокусира на текст; слики; видеа; или огласи за производи.
 6. Оптимизација на пребарувачи. Чекорот за правење или прекин за вашата веб-локација, овој чекор е за зголемување на видливоста на вашата страница за да се привлечат алгоритмите на пребарувачот. Сакате вашиот сајт да биде добро структуриран и лесен за навигација бидејќи пребарувачите do индексирајте ја вашата мапа за да ја проверите и Да, структурата на локацијата ќе влијае на вашето рангирање во пребарувањето.

Кога ќе завршите со чекор шест, можете да продолжите и да ја стартувате вашата веб-локација, а потоа да се вратите и да чекате за тој многу важен сообраќај на веб-страницата.

Звучи лесно, нели? Па, тоа е... и не е.

Создавањето веб-локација е неверојатно логично и со неколку опции за градење од кои можете да изберете, речиси секој може да продолжи и да направи еден од овие шест, концизни чекори.

Сепак, секој чекор бара малку време и посветеност... под претпоставка дека вие всушност сакате сообраќајот на таа веб-страница?

Првото нешто што можете да направите е дознајте за оптимизацијата на пребарувачите. SEO ја опфаќа структурата на страницата, содржината и онлајн присуството.

Ако го разбирате, тогаш пребарувачите сакаат Google се твоите пријатели… и кои не сакаат да се дружат со Google?

Изградете ја вашата веб-страница со Wix

Со Wix, секој може да креира веб-локација дури и ако нема апсолутно никаква идеја од каде да започне.

градител на веб-страници wix

Големата предност на Wix е неговата едноставност. Намерата е да ги научиме корисниците како да креираат веб-страница без да ги исплашат со непотребен технички жаргон.

Wix останува еден од најпопуларните и најпознатите производители на веб-страници и услуги за веб-домаќини во светот сепак, тие се подобро погодни за некои сајтови од други:

 • Wix претпочита деловни страници - можете да го откриете само со проверка на нивниот избор на шаблони. Повеќе од тоа, Wix има низа дополнителни деловни функции, вклучувајќи формулари за контакт и алатки за резервација на состаноци.
 • Со зголемувањето на личните веб-локации, Wix додаде повеќе функции за да остане претендент и за овие клиенти.
 • Потоа, тука се блогерите… Градителот на веб-локации Wix е одличен сеопфатен со натпросечни можности за блог страници.

Бесплатно име на домен

Првиот чекор кога ќе започнете да го користите Wix е да го изберете вашето бесплатно име на домен. Со Wix, можете да ја проверите достапноста на избраното име на домен.

Името на доменот е адресата што посетителите ја користат за пристап до вашата веб-страница на Интернет.

Екстензија на домен е наставката што се појавува на крајот од името на доменот, како на пр .com, .org, .net, .веб-страница или .блог. Изборот на вистинското име на домен и екстензија е важно бидејќи може да влијае на видливоста и кредибилитетот на вашата веб-страница.

Ако се случи да градите бизнис веб-страница, тогаш веројатно сакате нешто поврзано со наведениот бизнис.

Повлечете и испуштете уредник за градење веб-страница

Wix има а повлечи и пушти функција и тоа е апсолутно една од причините зошто толку многу клиенти продолжуваат да ги користат нивните услуги.

Во ред, можеби нема звучи толку импресивно, но верувајте ми, оваа функција го прави уредувањето на вашата страница неверојатно лесно и сигурно ќе ги поттикне комплетните почетници да станат креативни и да ги поместат границите.

Wix Editor и Wix ADI се две алатки за веб дизајн понудени од Wix, популарна алатка за градење веб-страници. Wix Editor е уредник за почетници кој им овозможува на корисниците да ја дизајнираат и прилагодат својата веб-страница без никакво знаење за кодирање.

Wix ADI (Artificial Design Intelligence) е алатка за вештачка интелигенција која создава веб-страница за корисниците врз основа на нивните одговори на неколку едноставни прашања. Двете алатки му олеснуваат на секој да креира веб-локација со професионален изглед брзо и лесно

Оваа функција за влечење и спуштање напојувана со вештачка интелигенција значи дека сè на страницата може да се репозиционира со едноставно кликнување, држење и влечење.

Вклучува веб хостинг

Покрај тоа што функционира како градител на страници, Wix исто така делува и како давател на хостинг со повеќе облак за сајтовите што им помагаат да се создадат.

Провајдерот на веб-хостинг е составен дел од креирањето на вашиот сајт бидејќи функционира како место за складирање на вашата содржина. Замислете веб-домаќин како дигитално складиште - тоа е таа мала полица некаде на интернет каде што го ставате целиот текст, слики, сè што сакате на вашиот сајт.

Веб хостингот е комплициран, поради што повеќето нови создавачи на веб-страници избираат да дозволат реномирана компанија како Wix да управува со нивните услуги за веб-хостинг.

Wix користи хостирање со повеќе облак, минимизирајќи го ризикот од губење на податоци или прекини од напади или прекини на струја.

Wix бесплатниот веб-хостинг тврди дека е без кавга, справување со хостирањето на клиентите од нивно Воена соба Викс. Тие нудат глобална покриеност и ги таргетираат сопствениците на мали бизниси и создавачите на нови веб-страници.

Веб хостинг Wix има за цел да им дозволи на клиентите да се фокусираат на ажурирање на нивната веб-локација и да изгледаат најдобро, додека безбедно се грижи за техничката страна на нештата.

Како да ја изградите вашата веб-страница со Wix?

Еве ги чекорите што можете да ги следите за да креирате веб-страница користејќи Wix:

 1. Одете на веб-страницата Wix (wix.com) и кликнете на копчето „Регистрирај се“ во горниот десен агол на страницата.
 2. Пополнете го формуларот за регистрација со вашите лични податоци и креирајте корисничко име и лозинка.
 3. Откако ќе се регистрирате, ќе ве однесат на контролната табла на Wix. Оттука, можете да започнете со изградба на вашата веб-страница.
 4. За да започнете, кликнете на копчето „Креирај нова страница“.
 5. Ќе биде побарано да изберете образец за вашата веб-страница. Wix нуди широк спектар на шаблони за различни типови веб-страници, како што се деловни, е-трговија и лични. Изберете го образецот кој најдобро одговара на вашите потреби.
 6. Откако ќе изберете шаблон, ќе бидете префрлени во уредникот Wix, каде што можете да ја прилагодите вашата веб-страница. Можете да влечете и испуштате различни елементи, како што се текстуални полиња, слики и видеа, на страницата за да го креирате распоредот што го сакате.
 7. За да додадете содржина на вашата веб-локација, кликнете на елементот и внесете го текстот што сакате да го прикажете. Можете исто така да го користите уредувачот Wix за да го форматирате вашиот текст, да додавате врски и да вметнувате слики и видеа.
 8. За да го промените изгледот на вашата веб-локација, кликнете на табулаторот „Дизајн“ во горното мени на веб-локацијата. Оттука, можете да ја прилагодите шемата на бои, фонтот и другите елементи на дизајнот на вашата веб-страница.
 9. Кога сте задоволни со вашата веб-страница, кликнете на копчето „Објави“ во горниот десен агол на страницата. Вашата веб-локација сега ќе биде во живо и ќе биде достапна за сите на интернет.

Тоа е тоа! Со Wix, лесно е да се создаде веб-локација со професионален изглед, дури и ако немате претходно искуство за веб дизајн.

Прочитај ми целосен преглед на Wix за подетални информации.

Wix.comSquarespace.comShopify.com
Бесплатен план?ДаНе (30-дневен бесплатен пробен период)Не (14-дневен бесплатен пробен период)
Цени од$ 16 / месец$ 16 / месец$ 29 / месец
Шаблони и апликации800+ шаблони, 300+ апликации150+ шаблони, 30+ апликации100+ шаблони, 8,000+ апликации
Бесплатен доменДа за една годинаДа за една годинаДа за една година
Подршка на купувачотТелефон, е-пошта и разговор во живоТелефон, е-пошта и разговор во живоТелефон, е-пошта и разговор во живо
Најдобро за…Најдобро за почетници со многу шаблони за употреба за секоја индустријаНајдобро во дизајнот на веб-страницата и корисничкото искуствоНајдобро за е-трговија и продажба преку Интернет
 • Wix е најлесен за користење и има широк спектар на шаблони и опции за прилагодување. Има добри можности за е-трговија и алатки за оптимизација.
 • Squarespace има умерен опсег на шаблони и ограничени опции за прилагодување, но има добри можности за е-трговија и алатки за оптимизација.
 • Shopify е лесен за употреба и има умерен опсег на шаблони и опции за прилагодување. Има одлични можности за е-трговија и добри алатки за оптимизација. Тоа е најскапата од трите опции.

Погледнете подетално на секоја платформа и размислете која најдобро одговара на вашите потреби и буџет. Можете исто така да ги испробате нивните бесплатни проби за да добиете чувство за нивниот кориснички интерфејс и карактеристики пред да одлучите кој да го користите.

Изградете ја вашата веб-страница со Bluehost

Алтернативно, можеби ќе одлучите да се обидете да ја изградите вашата веб-страница користејќи Bluehost. Bluehost е еден од најпопуларните веб-домаќини во светот и останува еден од главните даватели на хостинг за WordPress сајтови.

bluehost wordpress градител на веб-страници

Bluehost не е целосен CMS, туку веб-локација хостинг провајдер со WooCommerce WordPress способности за градител на сајтови.

Ова значи дека е пристојна, дури и конкурентна опција за почетници, но нема да ги понуди сите сложени карактеристики на вистински систем за управување со содржина како WordPress.

WordPress доаѓа претходно инсталирано

WordPress е систем за управување со содржини со отворен код; во основа, уште еден навистина лесен начин да изградите своја сопствена веб-страница.

Bluehost е популарен за почетници бидејќи вклучува автоматско WordPress инсталација, така што клиентите кои избираат да го започнат своето патување со веб-градење Bluehost автоматски ги добивате најновите и најбезбедните верзии на WordPress.

Веб хостинг со високи перформанси

Ова е местото каде што Bluehost доаѓа во свое. Клиентите имаат корист од 24-часовна поддршка, како и a како да водич за веб хостинг.

Bluehost нуди достапен веб-хостинг, идеален за веб-локација за мал бизнис или за оние кои штотуку почнуваат. Нивниот основен план моментално започнува од 2.95 долари месечно.

Bluehost понудете им на клиентите бесплатен SSL сертификат, што значи дека вашата страница може да управува со безбедни трансакции со е-трговија; како и бесплатен CDN за одвраќање на малициозен софтвер.

Бесплатно име на домен

со Bluehost, добивате бесплатно име на домен за првите 12 месеци. Се разбира, ова важи само ако изберете име на домен што чини 17.99 долари - ако изберете име на домен што чини повеќе ќе треба да платите за тоа.

За повеќе информации, прочитајте го мојот детални Bluehost преглед.

Bluehost. СоDreamHost.comHostGator.com
Цена на услугите за хостирање$ 2.95 месечно
(наплата за една година)
$ 2.59 месечно
(наплата за една година)
$ 2.75 месечно
(наплата за една година)
Регистрација на домен (.com)Првата година бесплатно,
17.99 $ годишно цена за обновување
Првата година бесплатно,
15.99 $ годишно цена за обновување
Првата година бесплатно,
17.99 $ годишно цена за обновување
Прилагодена професионална е-поштаслободен
(4 сметки за е-пошта)
19.99 $ годишно
(по сметка на е-пошта)
слободен
(неограничени сметки)
Простор за складирање50 GBнеограниченнеограничен
Пропусен опсегнеограниченнеограниченнеограничен
Вкупно за првата година$106.20$93.24 + 19.99 УСД по сметка на е-пошта$103.60
 • Bluehost, DreamHost и HostGator сите нудат широк спектар на планови за хостирање и имаат добри гаранции за време на работа и корисничка поддршка.
 • Сите три хостинг провајдери нудат a бесплатно име на домен со одредени планови и неограничено складирање и пропусен опсег со одредени планови исто така.
 • Bluehost, DreamHost и HostGator имаат слична цена, Со Bluehost да биде најскап и DreamHost е најмалку скап.
 • Bluehost е најдобрата вкупна веб-хостинг услуга од многу клиенти поради неговата комбинација на карактеристики, сигурност и достапност.

Погледнете подетално на секој давател на хостинг и размислете кој најдобро одговара на вашите потреби и буџет. Можете исто така да ги проверите прегледите на клиентите и да ги испробате нивните услуги за хостирање со бесплатен пробен период или гаранција за враќање на парите пред да одлучите кој да го користите.

Како да изградите веб-страница со Bluehost

Еве ги чекорите што можете да ги следите за да креирате веб-локација користејќи Bluehost:

 1. Оди на Bluehost веб-страница (www.bluehost. Со) и кликнете на копчето „Започнете сега“.
 2. Изберете хостинг план што ги задоволува вашите потреби. Bluehost нуди разновидни планови за различни типови на веб-локации, вклучувајќи основни, плус и врвни.
 3. Следно, ќе треба да изберете име на домен за вашата веб-страница. Ако веќе имате име на домен, можете да го внесете во полето „Имам име на домен“. Ако немате име на домен, можете да изберете една од опциите под „Нов домен“.
 4. Пополнете го формуларот за пријавување со вашите лични податоци и детали за плаќање со кредитна картичка.
 5. Откако ќе завршите Bluehostпроцесот на пријавување, ќе ве одведат во Bluehost контролен панел. Оттука, можете да започнете со изградба на вашата веб-страница.
 6. За да започнете, кликнете на „Инсталирај WordPress" копче. Ова ќе ве однесе до WordPress страница за инсталација, каде што можете да го поставите вашиот WordPress веб-страница.
 7. Следете ги инструкциите за инсталирање WordPress и креирајте корисничко име и лозинка за вашата веб-страница.
 8. Еднаш WordPress е инсталиран, ќе бидете однесени во WordPress контролна табла. Оттука, можете да започнете со прилагодување на вашата веб-страница со додавање страници, објави и медиуми.
 9. За да го промените изгледот на вашата веб-локација, кликнете на табулаторот „Изглед“ во левото мени и потоа изберете „Теми“. Оттука, можете да прелистувате и инсталирате различни WordPress теми за промена на изгледот и чувството на вашата веб-страница.
 10. Кога ќе бидете подготвени да ја објавите вашата веб-страница, кликнете на табулаторот „Поставки“ во левото мени и потоа изберете „Општо“. Оттука, можете да ја промените видливоста на вашата веб-локација и да ја поставите на „Јавно“.

Тоа е тоа! Со Bluehost WordPress, можете лесно да креирате веб-локација со професионален изглед со широк спектар на опции за прилагодување.

Каков тип на веб-страница ќе креирате?

Пред да започнете да барате регистратор на домени или да одлучите кои алатки за оптимизација да ги користите, ќе треба да откриете каков тип на веб-локација ќе креирате.

Деловни веб-страници

Изградбата на професионална деловна веб-страница е императив за да се воспостави онлајн присуство на вашиот бренд.

Деловната веб-страница треба да ја одразува деловната култура естетика. Изборот на боја и слики треба да бидат веднаш препознатливи како вашиот Бизнис.

на намена ќе биде исто за веб-локација за голем или мал бизнис, но, се разбира, буџетирањето ќе биде прилично различно. Голем бизнис веројатно може да ангажира искусен кодер за да ја изгради својата локација од нула целосно на неговите спецификации.

Поприфатлива опција за мал бизнис би била да се најде вистинската платформа за градење веб-страници или CMS за нивниот буџет. Има многу достапни опции за градење веб-страници за мал бизнис.

Повеќејазична веб-локација е страница со содржина на повеќе од еден јазик и со глобалниот досег на интернетот, повикот за повеќејазична содржина е поголем од кога било.

Ако сакате вашиот бизнис да има меѓународна привлечност, размислете за изградба на повеќејазична веб-страница или користете додаток за превод за да ја претворите вашата постоечка, еднојазична страница повеќејазичен.

Продавница за е-трговија

Повеќето од нас купуваат работи преку Интернет, нели?

Па, страницата за е-трговија ви овозможува да продавате производи на потрошувачите преку Интернет; или да продавате производи од дистрибутер од трета страна.

Добрата вест е што овие веб-страници се меѓу најчесто посетуваните. На помалку добра вест е тоа безбедноста е императив како што буквално барате од луѓето да ги предадат нивните банкарски податоци.

Најдобрите градители на веб-страници за е-трговија ќе ви помогне да креирате професионална веб-локација која е лесна за навигација, но сепак изгледа добро, истовремено обезбедувајќи натпросечна безбедност на интернет.

Придружни страници и блогови

Придружни веб-страници се оние кои промовираат производи и услуги преку социјалните медиуми и сајтовите за блогирање, во замена за парична провизија.

блогови се еден вид веб-страница каде што создавачот може да ги сподели своите мислења или искуства со својата публика.

Блоговите започнаа како еден вид интернет списание, но еволуираа за да станат поинформативен тип на веб-локација, често со неколку соработници.

3 начини да ја изградите вашата веб-страница

Во ред тогаш, за да знаете точно каков вид на веб-локација треба да изградите и речиси сте подготвени за некои дигитални сам!

Податоци за користење cms за градител на веб-страници
https://trends.builtwith.com/cms/traffic/Entire-Internet

Сега треба да одлучите како да се обидете да ја изградите вашата прекрасна нова веб-локација – бидејќи постојат три различни начини на кои можете да пробате.

Метод 1. Изградете веб-локација користејќи градител на веб-страници

Најлесен начин да се изгради веб-страница е да се користи градител на веб-страници.

Изборот на вистинската алатка за градење веб-страници ќе се сведе на две главни работи:

 • Каков вид на веб-локација сакате да изградите
 • Колку буџет треба да потрошите

Има многу реномирани креирачи на веб-локации и страници од кои можете да изберете, но ние ќе разгледаме три од најпознатите.

Squarespace

квадратен простор

Можете да ја креирајте приспособлива веб-локација со Squarespace, па дури и искористете го максимумот од нивниот бесплатен пробен период. Squarespace се здоби со популарност како совршен создавач на веб-страници за креативни видови, вклучувајќи музичари, уметници и фотографи.

Во поново време, Squarespace додаде дополнителни функции, вклучително и претходно изградени шаблони што го даваат тоа професионална vibe, како и алатки за маркетинг преку е-пошта и алатки за резервирање состаноци во обид да се зголеми нивната разновидност и привлечност за поширок опсег на корисници.

Shopify

продавница

Веројатно најдобриот градител на веб-страници за веб-страници за е-трговија, Shopify нуди поддршка преку телефонски број, како и онлајн курсеви и упатства наменети за новодојденците во светот на градењето веб-страници за е-трговија.

Shopify може да се пофали со водечка безбедност во индустријата, но компромисот е што тие не се најприфатливи и можеби се надвор од буџетскиот опсег за некои почетни онлајн продавници.

Исто така, прилагодување е не нивната работа. Има опции, секако, но ако изберете Shopify, тоа е навистина за безбедност и поддршка - за естетика, одете на друго место.

Wix

Wix

Wix е еден од најуспешните, добро заоблени создавачи на веб-страници кои го предводат пазарот денес. Wix има за цел клиентите да градат веб-страница за прв пат со намера да го олесни процесот што е можно повеќе.

Започнете со користење на Wix во шест лесни чекори:
 1. Пријавете се и изберете Шаблон

Кога ќе се регистрирате на Wix, само треба да ја дадете вашата адреса за е-пошта и да ја изберете тип на веб-страницата што сакате да ја креирате.

Одлучете дали користите бесплатен градител на веб-страници или платен план. Има осум платени планови, кои се движат од 16 до 59 долари месечно.

Следно, сакате да го изберете вашиот совршен шаблон. Wix има над 800 шаблони за избор, но тие ги делат по индустрија за да ве спасат од лизгање низ многу што е тотално несоодветно.

Кога ќе забележите некој што ви се допаѓа, прегледајте го шаблонот пред да го извршите затоа што откако ќе го објавиш е не лесно се менува. Се е готово? Одете напред и кликнете на уредување копче.

 1. Креирајте страници

За да додадете нови страници, кликнете управување со страници за да се појави менито за уредувач на страници. Оттука, треба да имате опција да додавате или уредувате страници.

 1. Додајте лого и приспособете ги заглавјето и подножјето

Прилагодувањето е сè! Не, сериозно - it is. Без разлика дали градите бизнис веб-локација или започнувате личен блог, воспоставувањето сопствен, препознатлив бренд е сигурен начин да оставите свој белег во дигиталниот свет.

До сменете го заглавието (или подножјето) едноставно кликнете на него, а потоа кликнете промена на дизајнот на заглавието. Оттука, можете да изберете една од многуте претходно поставени опции или да го прилагодите вашиот сопствен дизајн.

За навистина да го засилите вашето брендирање, зошто да не го поставите логото на вашата компанија како заглавие? Да, можете да го направите тоа. Само кликнете додадете на левата страна на уредникот.

Потоа кликнете слика. Изберете ја саканата слика и додадете на страницата. Ова ќе ја засади вашата избрана датотека со слики на вашето ново и ново ремек дело на Wix.

Wix има корисна функција за влечење и спуштање која ви дава малку поголема контрола врз распоредот на страницата. Едноставно повлечете и пуштете ја вашата слика кон заглавието или подножјето и отпуштете ја кога прикачи на заглавјето се појавува порака.

За да ја промените големината, повлечете ја и спуштете ја рачката за истегнување на дното на заглавието додека не изгледа како што треба.

Изберете слика со a добра резолуција која одговара на просторот за заглавие. Искривување на преголема слика или развлекување пикселирана неред нема да изгледа добро, ќе изгледа... добро, сите знаеме како ќе изгледа.

 1. Стилирајте ја веб-страницата со фонтови и бои

Држејќи се со воспоставување на вашиот бренд нешто, изберете ги фонтовите и боите кои најдобро одговараат на идентификацијата на вашата компанија (или ID на Co.).

Приспособувањето на текстот навистина не може да биде многу полесно; само кликнете на него и ќе добиете шанса да го изберете совршениот фонт и да одлучите која боја го прави поп.

 1. Додадете име на домен

Веројатно го знаевте името што го сакате од самиот почеток, нели? Wix има алатка која ви овозможува да ја проверите достапноста на вашето сопствено име на домен.

Кога сте подготвени да објави ја вашата страница, Wix ќе ве поттикне да ги изберете вашите имиња на домени.

Ако го користите бесплатниот план на Wix, тоа ќе го вклучи wixsite во името; ако имате платен план, можете да продолжите и да земете a . Со or . Нет име на домен

 1. Објавете ја веб-страницата

Тоа е се народе. Можете да продолжите и да кликнете на тоа објавува копчето сега.

Можете да ја преглед вашиот сајт во секоја фаза во текот на процесот и кога ќе одлучите дека сте задоволни со тоа како изгледа; сте ги додале вашата содржина, вашите слики и сите алатки што ви се потребни на вашата веб-страница, можете да одите!

Се разбира, секогаш можете да ја уредувате вашата страница ако нешто се промени или ако забележите a faux pas подоцна. Кликнете управување со страницата во вашата контролна табла; тогаш уредување сајт да се направат какви било измени.

Метод 2. Изградете веб-локација користејќи WordPress (CMS)

Систем за управување со содржина (или CMS) е другиот најпопуларен начин да започнете со вашата сопствена веб-локација и WordPress е главниот конкурент за CMS што го води пазарот денес.

Најпрво: CMS не е исто што и градител на веб-страници. Со оглед на тоа што создавачите на веб-страници имаат тенденција да бидат малку полесни за користење, системот за управување со содржина како WordPress му овозможува на корисникот поголема контрола; повеќе опции за прилагодување; поголема моќ над посакуваниот исход.

WordPress.org е бесплатен за употреба систем за управување со содржина со отворен код. Во 2024 година, WordPress се рангира како најчесто избран CMS во светот.

првично WordPress таргетирани блогери и креативни градители на сајтови, но нивните опции се проширија што ги прави подеднакво погодни за градење веб-страници за професионални, деловни и е-трговија.

Тајната за совладување на вашата WordPress веб-страницата го открива WordPress контролна табла. Контролната табла е местото каде што креирате и управувате со содржина; додадете алатки; и израмнете ја вашата страница со приклучоци.

Веб хостинг

Wordpress. Со е хостиран и совршен за блогери. Ова овозможува лесно, поевтино стартување, но е ограничено и не може да прифати приклучоци.

Wordpress. Организации бара надворешен хостинг, но компромисот е што оваа платформа е суштински неограничена. Ова е верзијата за која зборуваме овде.

Три од најпопуларните WordPress опциите за хостирање во 2024 година се:

име на домен

Ако се користи WordPress бесплатно, вашето име на домен ќе го следи форматот: вашето име.wordpress. Ком.

На платен план вашиот обичај името на доменот ќе биде претпочитаниот формат: yourname.com.

WordPress инсталиран

Поголемиот дел од мејнстрим веб-домаќините автоматски се инсталираат WordPress во ваше име, за да добивате ажурирања за софтверот и безбедноста секогаш кога тие ќе бидат во живо.

Можете исто така да инсталира WordPress себе.

Подготвени за да започнете на вашиот WordPress сајт во само девет, лесни чекори?

1. Поставете го вашето име на домен

Изберете го вашето име. Можете да го користите WordPress алатка за проверка на име за да ја проверите достапноста на вашето сопствено име на домен.

За попрофесионален изглед, изберете платен план и изберете сопствено име на домен.

2. Изберете услуга и план за веб хостинг

Постојат неколку веб-домаќини за избор, вклучувајќи Bluehost or SiteGround.

Очигледно, го сакате најдобриот хостинг план што можете да го добиете, нели? Колку е подобар планот, толку повеќе чини.

Кога избирате хостинг план со Bluehost, на пример, можете да изберете од:

 • $ 2.95 месечно
 • $ 5.45 месечно
 • $ 13.95 месечно

секој Bluehost WordPress хостинг план нуди различни карактеристики, кои се подобро прилагодени на различни типови на веб-страници.

3. Направете ја вашата сметка и изберете пакет

Над главата на WordPress.org и креирајте ја вашата сосема нова сметка!

Првото нешто WordPress ќе праша дали ви е удобно да добивате сопствен хостинг и регистратор на домени или дали сакате да инсталирате WordPress преку еден од нивните одобрени домаќини.

4. Инсталирајте WordPress

Многу услуги за веб-домаќини автоматски се инсталираат WordPress во ваше име.

Можете лесно инсталира WordPress себе.

5. Почнете да го прилагодувате вашиот WordPress сајт

Забавниот дел.

Веднаш по најавувањето ќе бидете упатени на WordPress табла. На врвот на страницата, алатникот ќе ви покаже како изгледа вашиот сајт во моментов: прилично благ, нели?

6. Изберете ја вашата тема

За да започнете да го правите вашиот сајт ваш сопствен, изберете го вашиот шаблон за веб-страница од стотиците теми WordPress има да понуди.

Можете лесно да ја промените темата во секое време. Упатете се кон изглед > теми екранот и скролувајте низ опциите додека не ја пронајдете онаа што е соодветна за вашата страница.

Потоа кликнете активирате под него.

7. Прилагодете го вашиот дизајн

Дополнителни теми може да се купат од креатори на теми од трети страни како што е Themeforest. Само погрижете се да добиете добро кодиран и тема за брзо вчитување.

Алтернативно, можете да ги приспособите темите доколку сте во можност и сакате да го промените основното кодирање.

Ова е доста напреден подвиг за комплетен почетник, но ако ви останат малку пари во буџетот, може да најдете freelancer подготвени да помогнат во креирањето на вашата визија.

8. Инсталирајте некои приклучоци

Една од причините зошто клиентите избираат да ја користат WordPress е огромна палета на опции за приклучоци. Ова се дополнителни функции што можете да ги додадете на вашата веб-страница и буквално имате илјадници да изберете.

Како што споменав претходно, можете да инсталирате приклучок што ви овозможува да ја преведете страницата за да допрете до поширока публика. Алтернативно, можете да инсталирате посветен додаток за оптимизација за да го подобрите вашето рангирање во пребарувањето.

9. Додадете страници и објави на блогови

Најважното нешто… што објавувате на вашата сјајна нова веб-страница. Од WordPress табла, кликни постови, потоа кликнете нов пост. Внесете ја вашата содржина и кога сте задоволни со неа, кликнете објавува. Навистина е толку лесно!

Метод 3. Изградете веб-локација од нула (кодирање)

Опцијата број три за креирање на вашата веб-страница е најтешката досега: градење од нула, како и во, буквално од основниот код нагоре.

Сериозната предност на ова е што добивате апсолутна контрола и апсолутна моќ над својот мал свет. Негативната страна? Потребен ви е огромен тон трпение и бидете подготвени за супер-стрмна крива на учење.

Or, можете да ангажирате професионалец. Во овој случај, се што ви треба е визија и флексибилен буџет.

Четирите главни типа на јазик за кодирање може да се користат во низа, речиси како градежни блокови за да се создаде идеална веб-страница:

 • HTML (HyperText Markup Language) е основната шифра или дигитални градежни блокови што се користат за креирање и структурирање на веб-локација и целата нејзина содржина.
 • CSS (Cascading Style Sheets) е кодот што се користи за стил напишана веб-содржина.
 • JS (JavaScript) се надоврзува на HTML и CSS за да ја подобри функционалноста и да ја направи веб-локацијата поинтерактивна.
 • PHP (Hypertext Pre-processor) е јазик за скриптирање од страна на серверот кој се користи за подобрување на владеењето на HTML.

Постојат повеќе веб-локации посветени на учење на новите корисници да кодираат, при што некои се специјализирани за само еден или два јазици за кодирање, а други ги користат сите четири како секвенцијални градежни блокови.

 • Laravel: PHP рамка со отворен код
 • Bootstrap: CSS рамка со отворен код, која исто така содржи HTML и JS шаблони
 • CSS на ветрот: рамка која се фокусира на учење CSS во HTML
 • Webflow: платформа за градење веб-локации со вградени шаблони HTML, CSS и JS
 • vue JS: JavaScript рамка за градење алатки за подобрување на HTML и CSS кодирањето
 • React JS: JavaScript рамка за градење кориснички интерфејси со минимално кодирање

Дали треба да го направам тоа сам или да нарачувам а freelancer?

За комплетен почетник, тоа ќе биде стрмна крива на учење и неверојатно фрустрирачки.

Меѓутоа, ако сте подготвени за предизвикот, тогаш ќе научите вештина на која можете да се надградувате и да ја користите повторно и повторно. Ќе се спасите и себеси freelancer такси.

Градежни на веб-страници наспроти CMS наспроти кодирање: Кој е најдобриот начин да се изгради веб-страница?

Опцијата што ќе ја изберете се сведува на личен избор, како и на буџетот што го имате на располагање.

wordpress cms наспроти градители на веб-страници

Сепак, постојат неколку фактори кои треба да се земат предвид.

Градежни веб-страници

Леснотија на користење?

Најлесната опција за почетници; насочена кон комплетниот почетник.

Типична цена?

Wix (на пример) нуди бесплатна верзија или можете да плаќате 16+ $ месечно.

Приспособување?

Зависи од давателот. Обично можете да ги приспособите темите и изгледот, но дополнителните функции се поограничени отколку со CMS.

Колку време е потребно?

Можеш да работиш за помалку од еден час!

Одржување?

Софтверот и одржувањето на безбедноста го управува создавачот на веб-страницата. Можете да ја ажурирате вашата содржина толку често (или не) колку што сакате.

За каков тип на сајт е добар?

Блогови и веб-страници за мали бизниси. Веб-страници базирани на текст, без повик за премногу дополнителни алатки.

Позитивни:

 • Неверојатно лесен за употреба
 • Не е потребно искуство
 • Со сите комплицирани битови се справува компанијата за изработка на веб-страници

Конс:

 • Ограничени опции за прилагодување
 • Честопати не е толку професионален изглед
 • Споредбено понизок ранг на оптимизација

CMS

Леснотија на користење?

Не е премногу тешко со малку трпение, но понезгодно од градители на веб-страници.

Типична цена?

Достапно бесплатно. WordPress (на пример) нуди бесплатна верзија, но ако сакате сопствено име на домен, потребен ви е платен план.

Приспособување?

Многу опции за прилагодување со дополнителни теми и шаблони се достапни од веб-локации на трети страни. Можете да изберете од илјадници на алатки и додатоци за подобрување на функционалноста на вашата страница.

Колку време е потребно?

Потребно е малку време да се навикнеш, но брзо се користи со малку вежбање.

Одржување?

Услуга за хостирање како Bluehost ќе управува со автоматски ажурирања и безбедност. Можете да ја одржувате содржината толку често колку што е потребно.

За каков тип на сајт е добар?

Достапноста на приклучокот значи дека оваа опција е погодна за сите веб-локации.

Позитивни:

 • Зголемено прилагодување
 • Можете да додадете која било алатка или функција што ја сакате
 • Достапни се многу опции за трошоци
 • Оптимизација пријателски алатки

Конс:

 • На поголем ризик од хакери, освен ако не се одржува безбедноста
 • Корисниците со знаење за кодирање стануваат фрустрирани од ограничувањата

Кодирање

Леснотија на користење?

Тешко за учење. Во суштина втор јазик, така што вежбањето и трпеливоста ќе ја подобрат леснотијата на користење.

Типична цена?

Ако го направите тоа сами, практично бесплатно. Ако ти ангажира хонорарен кодер, очекувајте да платите над 25 долари на час.

Приспособување?

Неограничено! Ако можете да го сонувате, можете да го направите тоа.

Колку време е потребно?

Да научиш? Долго време. Искусниот кодер често може да пишува и уредува код неверојатно брзо, во зависност од сложеноста на дизајнот на веб-страницата.

Одржување?

Овде нема поддршка, така што треба да ја одржувате вашата веб-страница целосно сами или да ангажирате a freelancer, што ќе чини повеќе од користење на градители на веб-страници.

За каков тип на сајт е добар?

Кодирањето добро се посветува на која било локација. Сè што е малку креативно, интерактивно или нејасно ќе има корист бидејќи веб-дизајнерот не е ограничен од постоечките шаблони.

Позитивни:

 • Единственото ограничување е владеењето на кодерот
 • на повеќето исплатлива опција, ако го направите сами

Конс:

 • Неверојатно тешко да се научи
 • Нема поддршка ако нешто тргне наопаку

Работи што треба да ги земете предвид пред да започнете веб-страница

1. Цели за вашата веб-страница

 • Да правиш пари
 • Да се ​​воспостави присуство на интернет
 • За Забава

2. За што ќе биде вашата веб-страница?

 • Е-трговија – продажба на производи и услуги
 • Бизнис – да ја подобрите видливоста на вашиот бизнис онлајн
 • Блог – опција за кариера или само за забава; блогот може да биде за сè!

3. Како ќе ја изградите вашата веб-страница?

Во зависност од целта на вашата страница, како и вашиот буџет, одлучете помеѓу:

 • Градежни веб-страници
 • CMS
 • Кодирање

4. Дизајн и пријателство за корисникот

Не се работи само за содржината, ако сакате вашата веб-страница да биде позитивен одраз на вас или на вашиот бизнис, треба да бидете сигурни дека нуди корисничко искуство.

Изградете ја архитектурата на вашата веб-страница

Архитектурата се однесува на навигацијата на веб-страницата. Како е сè поставено? Дали е лесно за посетителите да го користат?

Архитектурата на веб-страниците е важна за SEO, бидејќи пребарувачите ја лазат вашата архитектура и ја рангираат според тоа како лесен за употреба е.

Поврзете ги вашите веб-страници со менија

Имате голема конкуренција таму, затоа одржувајте ја вашата страница едноставна и лесна за употреба за клиентите изберете да се врати

Користете менија за да ја поедноставите навигацијата помеѓу страниците на вашата страница. Сакате корисничкото искуство да проток.

Која тема ќе ја користите? (ако е применливо)

Некои од темите таму изгледаат прилично привлечно, нели? Во ред, но ако е премногу темно или премногу згрчено, нема да биде забавно за посетителите да го гледаат, нели?

Клучот е да изберете нешто што се истакнува доволно за да ве забележи, но не толку за да стане очигледно дека никогаш претходно не сте дизајнирале веб-страница.

Изберете го вашиот бренд и шема на бои

Правило еден: изберете светла позадина и бои кои се надополнуваат една со друга. Сакате да изгледа добро, да, но сакате луѓето да можат да ја читаат содржината лесно премногу.

Правило второ: без разлика дали сте воспоставен бренд, веб-локација за мал бизнис или блогер, ви треба брендирање. Изберете бои и изберете фонтови и бидете доследни со нив.

5. Како ќе ја одржите вашата веб-страница безбедна?

Ако користите градител на веб-страници, безбедноста ќе биде управувана за вас.

Со CMS или кодирана веб-локација, безбедноста е изложена на поголем ризик. Користете лозинки за фрази за да се минимизира ризикот од хакирање осигурете се дека безбедноста на софтверот е ажурирана со новите изданија.

6. Како ќе го заработите вашиот сајт?

Има многу начини да заработите пари онлајн, Вклучувајќи:

 • Реклами
 • Продажба на производи
 • Продажба на дигитални производи и услуги (часови, упатства, уредување)
 • Огранок линкови

7. Што ќе покрива вашата политика за приватност и Т&К?

на политика на приватност ја поставува целта на собирањето податоци преку вашата веб-локација, видот на податоците што се складирани и целта. Ова ќе се разликува во зависност од видот на веб-локацијата што ја градите.

на T & Cs се однесуваат на сопственоста на веб-локацијата и авторските права на содржината. Мора да ја одредите соодветната употреба на веб-локацијата и содржината, како и безбедносните процедури доколку има прекршување.

Работи што треба да ги направите пред да започнете веб-страница

1. Изберете и регистрирајте име на домен

Идеално, сакате име на домен што одговара на вашиот име; вашиот бизнис или вие самите.

Изберете нешто лесно за пишување, не премногу долго или комплицирано.

2. Изберете хостинг провајдер

Муабет со хостинг ќе ја хостира вашата веб-страница заедно со други сајтови на истиот сервер. Тоа е прифатлив избор за оние со буџет.

Веб хостинг сервис како Bluehost ќе понуди избор на заеднички хостинг, заедно со други, поскапи опции за хостирање.

3. Направете план за структурата и содржината на вашата веб-страница

Планирајте ја вашата нова веб-страница однапред за да знаете што точно се случува со таа работа!

план за веб-страница за рејтинг
Пример за мапа на веб-локација, основна умствена мапа за websiterating.com

Сериозно, не сакате да го крилоте. Планирањето на вашата структура ќе го подобри изгледот и затоа оптимизација за вашата страница.

Планирањето на содржината ќе обезбеди да вклучите сè што ви треба без да додавате премногу дополнително пената подоцна.

Можете да користите Microsoft Word или бесплатна онлајн алатка како https://octopus.do/ да го направите ова.

4. Поставете буџет

Изградбата на веб-страница може да биде скапа, но не мора.

Поставете го вашиот буџет веднаш на самиот почеток за да можете да го изберете создавачот на веб-локација, CMS, домаќинот или што најдобро одговара на средствата што ги имате на располагање.

5. Алатки за веб-администратори

Google анализатор ќе ја открие статистиката која одредува колку е видлива вашата веб-страница како можете да го подобрите вашето оптимизација.

Google Барај Конзола ви помага да разберете колку често вашата страница се појавува во резултатите од пребарувањето што гледаат корисниците кога ја посетуваат вашата страница.

Што прави добра веб-страница: Совети и трикови

1. Едноставна за навигација

Исчистете ги насловите и менијата што се лесни за употреба. Ако корисниците треба да бараат премногу, тие ќе бараат друга локација.

2. Пишувајте разговорно

Пишувајте на начин што е лесен за читање. Освен ако не креирате академска страница, не пишувајте користејќи премногу сложен жаргон.

Од друга страна, немој се обиде да звучи модерно или кул. Тоа е веб-страница, а не СМС порака.

3. Релевантна содржина

Чувајте го релевантно. Луѓето сакаат само да читаат што мораат, нема да се движат низ блок непотребен текст бараат за тоа.

4. Оптимизирајте за Core Web Vitals

Оптимизирајте сè.

Забрза – оптимизираното време на вчитување не е повеќе од три секунди. Ако вашиот сајт трае подолго, обидете се да отстраните или компресирате слики или графики, или пак преместете се на друг домаќин.

Слики – да, супер се! Сепак, тие можат да ги забават работите. Користете алатка за компресија за да ја компресирате вашата слика наместо да ја намалувате или отстранувате.

Алгоритмите на пребарувачот се прицврстени за да ја пребаруваат вашата страница барајќи какви било знаци на слабост, затоа користете ја секоја техника за оптимизација што можете.

5. Направете вашиот сајт да изгледа добро

Ова се подразбира, нели? Помина времето кога луѓето ќе трпат дигитална болка во очите само затоа што мораат - затоа што веќе не се имаат да.

Ако сакате вашата веб-страница да биде конкурентна, таа треба да биде привлечна и лесна за употреба.

Совети за создавање различни типови на содржина за вашата веб-страница

1. Главна страница

Ова треба да го привлече и задржи вниманието на посетителите. Треба точно да наведе кој сте, без да бидете преполни со непотребни детали.

Изберете го вашето лого, шема на бои и привлечни фонтови за да ги привлечете посетителите за да сакаат да истражуваат повеќе од вашата страница.

2. За страница

Твојата за страница = Кој си ти?

Користење на истата шема на бои како вашата почетна страница и читлив фонтови, кажете им на посетителите кои сте и зошто вашата е веб-страницата што ја бараа.

3. Контакт страница

Ова може да биде едноставно како да ги наведете опциите за контакт, обично адреса на е-пошта и телефонски број.

Можете лесно да додадете форма за контакт за да ја подобрите функционалноста и леснотијата на користење за посетителот.

4. Целна страница

Целната страница е повеќе од обична реклама, таа е а повик за акција и треба да се фокусира на едната, главна работа што сакате да ја направат посетителите на вашата веб-страница.

Можеби сакате посетителите да купат производ или услуга?

Или можеби сакате да се регистрираат за ажурирања?

Без оглед на целта, има многу дизајни и шаблони за целни страници можете да изберете.

5. Блог/подружница содржина

Така сакате да креирате блог, Дали ти?

Блогот е одличен начин да ги привлечете посетителите на вашата страница и постојано да се враќаат, повторно и повторно. Изберете тема за која луѓето сакаат да читаат и да пишуваат во привлечен, достапен стил.

Користењето на придружна содржина е ефикасен начин за монетизација на вашата веб-страница. Секако, звучи малку изненаден но направено правилно, тоа е целосно над одборот и може да ја претвори забавата од дизајнирање на вашата веб-страница во реномиран бизнис.

6. Содржина за е-трговија

Бидејќи веб-страниците за е-трговија се меѓу најпрофитабилните популарни, ги има многубројни креатори на веб-страници за е-трговија да изберете од тоа може да ве поттикне за кратко време.

Создавањето содржина за веб-локација за е-трговија треба да оди на тенката линија помеѓу промотивниот и охрабрувањето на потрошувачите да купат производ или услуга, додека остануваат вистинити. Чувајте го повеќе како Amazon.com а помалку како продажба во гаража.

7. Деловна содржина

Дури и мал бизнис може да има ефективна веб-страница! Трикот е да напишете содржина што го одразува вашиот бизнис; и двете намена на вашиот бизнис и културата на вашата компанија.

Естетски вашата веб-страница треба да го одразува вашиот бизнис во боја, слики и вибратор, но тонот треба да резонира и со тоа кој сте како компанија.

Содржината на вашата веб-страница треба да се чита како посетителот да ви зборува лично.

Клучна терминологија во градењето на веб-страница

 • Име на домен: името како што се појавува после www. во адресите на веб-страниците. Буквално името на вашиот дигитален домен
 • Веб Хостирање: сервирање или одржување датотеки и содржини за веб-локација. На парче на интернет каде што се чуваат информациите за вашата веб-страница
 • ДНС: Систем за имиња на домени - преведува читливи имиња (како името на доменот) во нумерички, машински препознаени IP адреси
 • Кеширање: привремено складирање на веб-податоци на вашиот хард диск
 • cms: Систем за управување со содржина – софтверска апликација за градење сопствена веб-локација без да се бара да ја кодирате од основата
 • Оптимизација: Оптимизација на пребарувачот - процес на подобрување на квалитетот на веб-страницата или веб-содржината со намера да се заработи повисок ранг на пребарувачот

Најчесто поставувани прашања

Резиме: Значи, вашата веб-страница е отворена, што е следно?

Изградбата на веб-страница е малку како создавање уметничко дело и малку како изведување операција. Тоа е сложено, прецизно и бара многу грижа и внимание - но кога ќе започнете, навистина се работи за логика.

Добрата вест е дека секој може да ја изгради својата веб-страница. Всушност, градењето на вашиот сајт никогаш не било полесно!

Веројатно сакате да започнете со сопствена веб-страница, нели? Затоа, одете напред и одлучете кој пат е вистинскиот за вас:

 • Ако сакате да ги направите работите едноставни или ви треба вашата страница да се вклучи што е можно поскоро, започнете со градител на веб-страници како Wix – Веќе ги опфативме шесте, лесни чекори за да ја подигнете вашата страница и да продолжите.
 • Ако имате малку повеќе време за играње и ви се допаѓа звукот на додадените функции за прилагодување, погледнете Bluehost што доаѓа со WordPress пред-инсталиран – би можело да биде добро да се оди во само девет чекори, нели?
 • Or би можеле да бидете авантуристи и сами да го шифрирате. Сепак, бидете предупредени, кодирањето е тешко да се научи, и ако сте сосема нови во тоа, тоа е не ќе биде брз. Се разбира, можете да ангажирате а freelancer да ја кодираш страницата за тебе... но тоа чини пари.

Пари… Ова нè враќа веднаш на буџетирање. Имајќи спореди различни начини за изградба на сопствена веб-страница, веројатно можете да видите дека на крајот, се сведува на тоа колку пари треба да вложите.

За сопственик на мал бизнис, изградбата на веб-локација сами е лесен начин за заштеда, додека учењето на нова вештина сигурно ќе ја користите повторно.

Без разлика дали вашата страница е блог, е-трговија, деловна страница или нешто сосема друго, одвојте неколку минути за да размислите за естетиката.

Работата е во тоа што со толку многу други веб-локации таму, вашата треба да изгледа добро и да биде лесна за навигација. Вашиот сајт е одраз на тоа кои сте вие ​​како личност, професионалец или бизнис.

Ако посетителите на страницата не уживаат во времето таму, тогаш тие можат само да се вратат на Google и на крајот на краиштата да барате конкурент.

Да се ​​изгради веб-страница од основа е малку како да сте градоначалник на вашиот град, само, знаете… дигитално.

Колку време и труд сакате да вложите ќе покаже за сите да видат, така да, навистина е направи или скрши. Сепак, може да биде многу забавно и најдобро од сè, имате целосна контрола врз вашиот сопствен дигитален домен.

Што чекаш? Оди да градиш!

Референци:

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Мохит Ганград

Мохит е Управен уредник во Website Rating, каде што ја користи својата експертиза во дигиталните платформи и алтернативните работни начини на живот. Неговата работа првенствено се врти околу теми како што се градители на веб-страници, WordPress, и дигиталниот номадски начин на живот, обезбедувајќи им на читателите проникливи и практични насоки во овие области.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...