Што е плагијат? (Со примери + бесплатен онлајн квиз)

in Ресурси и алатки

Чарлс Кејлеб Колтон еднаш рече: „Имитацијата е најискрената форма на ласкање“. Иако ова чувство е секако вистинито, имитирањето е далеку од ласкање кога станува збор за копирање на туѓи дела. Научете што е плагијат и што е различно видови плагијати (со примери) ⇣

Ако ги земате зборовите и идеите на другите, без разлика дали се работи за напишан текст, видео содржина, музика или слики, и преправајќи се дека се ваши, е крадење. Никогаш не е во ред да се копира или плагијат, дело на другите.

Колку добро го познавате плагијатот? Направете го овој квиз со 8 прашања за да дознаете!

што е плагијат (дијаграм на текови)

А сепак, во а студија спроведена од Центарот за младинска етика на Институтот Џозефсон, еден од секои три средношколци анкетираните призна дека користел интернет за плагијат на задача. А работите не одат подобро ниту на универзитетско ниво.

Во студија спроведена од Доналд Мекејб, беше откриено дека:

 • 36% на додипломци примени на „Парафразирање/копирање на неколку реченици од интернет извор без фуснота“.
 • 7% пријавена работа за копирање „Речиси збор до збор од пишан извор без цитирање“.
 • 3% на примени студенти да ги добијат своите трудови од фабрика за терминска хартија.

Шокантно нели?

Користење на зборови, идеи, информации или креативна работа на друго лице (како што се уметност, музика или фотографија) е дозволено, но само ако го признаете оригиналниот автор и да дадете признание таму каде што ви треба заслуга. Ако не го правите тоа, им ја плагијат работата.

За жал, многу луѓе не ја разбираат сериозноста на копирањето на работата на другите.

Затоа денес ќе го разгледаме подетално што е плагијат, различните видови на плагијат, и последиците се соочувате ако направите плагијат.

Што е плагијат? – дефиниција и примери

Според Речник на Мериам Вебстер, да се плагијат значи:

 • Крадете и предадете ги (идеите или зборовите на друг) како свои
 • Користете (туѓо производство) без да го наведете изворот
 • Направете книжевна кражба
 • Презентирајте како нова и оригинална идеја или производ добиен од постоечки извор

Сепак, плагијатот е сложен концепт што се проширува надвор од едноставно преземање нечија работа и пренесување како своја.

Иако се различни, термините плагијат, кршење на авторски права и прекршување на заштитен знак често се користат наизменично. Сепак, секој од нив има свои посебни значења и примени:

Плагијати

што е плагијат

Плагијат е користење на туѓи дела или идеи без припишување соодветна заслуга и прикажување на работата или идеите како свои. Се смета академска повреда, иако не е незаконски во кривична или граѓанска смисла. Кога некој прави плагијат, делото е против авторот на делото.

Некои примери на плагијат вклучуваат:

 • Создавање лажни цитати за да се „заслужат“ идеи кои не се ваши
 • Цитирајќи ги зборовите на некој без да ги признаете
 • Копирање или купување на истражувачки/семинарски труд и негово претворање како своја
 • Користејќи ги точните зборови на некој друг во вашата работа без да го наведете изворот или да го заслужите авторот
 • Парафразирање или преструктуирање на идеите додека премногу се потпираат на оригиналното дело на авторот
што е авторско право

Прекршувањето на авторските права се случува кога некој користи дело заштитено со авторски права и го репродуцира, дистрибуира, изведува или јавно го прикажува делото без дозвола на сопственикот на авторските права.

Авторските права им даваат на луѓето лесен начин да ја информираат јавноста дека делото е нивно и да добијат соодветно признание кога се користи.

За делото заштитено со авторски права обично стои известување за авторски права, иако тоа не е задолжително. Одговорност на другите е да ја истражат работата што ја користат за да се осигураат дека нема авторски права поврзани со неа.

Еве ги најчестите типови на дела со авторски права:

 • Литература
 • музика
 • Аудио-визуелни
 • Звучни записи
 • Уметност
 • Архитектонски планови и цртежи

Еден од најочигледните примери за прекршување на авторските права е употребата на музика во видео содржини што немате дозвола да ја користите. Ако сте заинтересирани да читате за познат случај за прекршување на авторските права, проверете го случај на Napster наспроти различни компании за снимање.

Прекршување на трговска марка

што е заштитен знак

За разлика од авторските права, кои првенствено ги штитат литературните и уметничките дела, трговската марка ги штити делата како што се имиња, симболи, бои и звуци на стоки и услуги. Тие им даваат на компаниите начин да ги заштитат нештата што помагаат во „брендирање на бизнис“ и градење на препознатливост меѓу клиентите.

На пример, популарната компанија Acme Publishing Company би сакала авторски права на книги и филмови што ги создала, но ги означувала името и логото на компанијата.

Други дела заштитени со заштитен знак вклучуваат:

 • Наслови, слогани и ознаки
 • Процедури и методи
 • Списоци на состојки
 • Познати симболи, како што е знакот „Забрането пушење“.

Еден лесен за разбирање пример за повреда на трговска марка вклучени Apple Corps (музичка компанија основана од Битлси) и Apple Inc. (технолошка компанија основана од Стив Џобс).

Вообичаени видови на плагијат (10 примери на плагијат)

Во обид да се разјасни плагијатот и за воспитувачите и за студентите, Турнитин изврши истражување низ целиот свет од речиси 900 инструктори од средно и високо образование за да ги идентификуваат најчестите форми на плагијат и да ги стават на она што е наречено спектар на плагијат.

видови плагијати со примери

Овде ќе го разгледаме спектарот на плагијат и ќе дадеме примери за јасност користејќи едноставен пасус за слоновите, кој се наоѓа во Енциклопедија Колумбија, 6-то издание.

 1. Клон плагијат
 2. CTRL + C плагијат
 3. Ремикс плагијат
 4. Најдете и заменете го плагијатот
 5. Рециклирајте плагијат
 6. Хибриден плагијат
 7. 404 грешка плагијат
 8. Агрегатор плагијат
 9. Mashup плагијат
 10. Повторно твитирајте плагијат

1. Клон плагијат

клон плагијат

Клон плагијат е чин на преземање на туѓа работа, збор до збор, и поднесување како своја. Ова често се гледа во училишните задачи поднесени од студенти или на веб-локации кои бришат содржина од реномирани веб-локации и ја залепуваат на нивната сопствена страница како да е нивно пишување.

Пример за клон плагијат:

Оригинален изворПисателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.

Писателот зел пасус од оригиналното дело, го пресекол и залепил од збор до збор и го направил да изгледа како да е нивно.

2. CTRL + C плагијат

ctrl+c плагијат

CTRL + C плагијат слично на плагијат со клонови, иако има такви мали промени во содржината. Поголемиот дел од работата, сепак, е сече и залепи и се чини дека е дело на писателот.

Пример за плагијат CTRL + C:

Оригинален изворПисателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.Слоновите прелистуваат животни што се хранат на плодовите, лисјата, ластарите и високите треви. Тие консумирајте стотици килограми храна дневно и пијте до 50 литри вода. Слоновите имаат нема фиксно место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни. Тие се предводена од млад, силен маж. Покрај тоа, млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња се дел од групата. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.

Забележете како поголемиот дел од пасусот на писателот е копија од збор до збор од оригиналниот извор, со мали промени во транзицијата.

3. Ремикс плагијат

ремикс плагијат

Ремикс плагијат е чин на собирање информации од повеќе извори, комбинирање во едно дело од парафразирање, а потоа да го тврдите како сопствено дело. Ова се смета за плагијат кога нема цитати во кои се наведуваат изворите на информациите.

Пример за ремикс плагијат:

Оригинален извор(и)Писателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи. (извор)

 

Најголемиот копнеен цицач на земјата, африканскиот слон тежи до осум тони. Слонот се одликува со своето масивно тело, големите уши и долгото стебло, кое има многу намени, од користење како рака за подигање предмети, како рог до предупредувања за труба, крената рака во знак на поздрав до цревото за вода за пиење. или капење. (извор)

Африканските слонови, најголемиот копнеен цицач на земјата, тежат до осум тони. Слоновите имаат масивно тело, големи уши и долго стебло. Една од причините зошто слоновите се толку големи е тоа тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Слонови немаат фиксно место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак. Старите машки слонови обично живеат сами или во мали групи.

Со ремикс плагијат, постои мешавина од клон плагијат и CTRL + C плагијат. Некои фрази се копирани од збор до збор, додека други се копираат парафразиран и да има транзиции за да тече текстот. Клучот овде е, сепак, што не постои ниту еден извор на цитат.

4. Најдете и заменете го плагијатот

најдете и заменете плагијат

Најди и замени плагијат вклучува менување на клучни зборови и фрази на оригиналната содржина, но непроменети главните делови од оригиналниот извор. Овој тип на плагијат е многу близок и со клон и со CTRL + C плагијат.

Пример за наоѓање и замена на плагијат:

Оригинален изворПисателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.Слоновите се нестационарни животни, јадење плодови, лисја, ластари и високи треви. Тие јадат стотици килограми храна дневно и пијте до 50 литри вода. Тие не живееј на едно место, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално сам или живеат во мали групи.

Овде, писателот менува некои од клучните зборови и фрази, без да ја менува главната содржина. Повторно, нема извори да се наведат од каде потекнуваат информациите.

5. Рециклирајте го плагијатот

рециклира плагијат

Исто така познат како самоплагијат, рециклира плагијат е позајмување од сопствената претходна работа без соодветно наведување на изворите. Обично не е намерно, иако има некои случаи каде што е.

На пример, користењето на истиот термин за две различни класи се смета за плагијат. Дури и ако првиот труд што сте го предале бил оригинален (не е плагијат), минутата кога ќе го свртете истиот труд по втор пат, тоа се смета за плагијат бидејќи тоа дело повеќе не се смета за оригинално.

Примери за плагијат за рециклирање:

 • Превртување на хартија што претходно сте ја предале на друга класа
 • Користење на истите податоци од претходната студија за нова
 • Поднесување на парче за објавување знаејќи дека содржи дело што е веќе споделено или објавено
 • Користење на стари хартии во нови без да се наведувате себеси

Ова не е најсериозната форма на плагијат што можете да ја извршите. Сепак, многу универзитети со презир гледаат на повторната употреба на работата и може да резултира со неуспешна оценка, суспензија или дури и протерување. Кога доаѓа на Интернет, објавувањето дупликат содржини на повеќе веб-страници не е само самоплагијат; тоа ги повредува вашите вкупни напори за оптимизација и може да доведе до пониски рангирања за пребарување.

6. Хибриден плагијат

хибриден плагијат

Хибридниот плагијат е а спој на дело што е правилно цитирано заедно со копирани пасуси од оригинален извор кој не е наведен. Овој тип на работа ја дава суштината дека не е плагијат, благодарение на неколкуте цитати, но сепак содржи клон плагијат.

Пример за хибриден плагијат:

Оригинален изворПисателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. „Како резултат на тоа, овие големи цицачи поставуваат големи барања за животната средина и често доаѓаат во конфликт со луѓето во конкуренција за ресурси. ¹ Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.
¹ „Факти“ Светски фонд за дивиот свет. WWF. 11 септември 2019 година.

Како што можете да видите, постои еден пример кога писателот правилно го навел изворот на информацијата. Сепак, без да знае читателот, остатокот од пасусот е клон плагијат.

7. 404 грешка плагијат

404 грешка плагијат

404 грешка плагијат се однесува и на физичките извори на информации и на изворите пронајдени на интернет. Кога ќе извршите плагијат со грешка 404, вие сте цитирајќи непостоечки извор или даваат неточен извор информации. Ова често се прави за да се додаде доказ на академски труд без да има вистински изворни информации за да се направи резервна копија. Тоа дава лажна изговор дека информациите што ги давате се реални и вистинити.

Пример за плагијат на грешка 404:

Оригинален изворПисателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.„Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода“. ¹ Спротивно на она што луѓето го веруваат, слоновите не јадат месо. И покрај нивната големина, тие се прилично послушни освен ако не се испровоцирани и со задоволство ги јадат своите растенија и плодови на мир. „Бидејќи слоновите се толку огромни, сепак, можат да скршат автомобил или дури и мал дом“. ² „Како резултат на тоа, овие големи цицачи поставуваат големи барања за животната средина и често доаѓаат во конфликт со луѓето во конкуренција за ресурси“. ³
¹ Encyclopedia.com „Слон“. Колумбија енциклопедија, 6th издание. 11 септември 2019 година.
² „Слоновите во дивината“ кул факти за слоновите. Мојата веб-страница за слон. 11, септември 2019 година.
³ „Факти“ Светски фонд за дивиот свет. WWF. 11 септември 2019 година.

Овде примерот покажува дека ако читателот кликне на дадениот извор кој е непостоечки, ќе добие 404 грешка на екранот. Истото може да се направи и со лажни публикации.

8. Агрегаторски плагијат

агрегатор плагијат

Агрегаторскиот плагијат вклучува правилно цитирање на извори. Уловот е таму многу малку оригинална работа во парчето, што значи дека писателот едноставно исече и залепи цели пасуси од извори, ги цитираше и го предаде или објави делото под свое име.

Пример за плагијат на агрегатор:

Оригинален изворПисателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.„Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода“. ¹ „Како резултат на тоа, овие големи цицачи поставуваат големи барања за животната средина и често доаѓаат во конфликт со луѓето во конкуренција за ресурси“. ²
¹ Encyclopedia.com „Слон“. Енциклопедија Колумбија, 6th издание. 11 септември 2019 година.
² „Факти“ Светски фонд за дивиот свет. WWF. 11 септември 2019 година.

Во овој пример на плагијат, нема транзиции, нема оригинални мисли и нема нови информации од писателот. Има само факти копирани и залепени во документ.

9. Mashup плагијат

mashup плагијат

Mashup плагијат е чин на мешање на копирани информации од повеќе извори да го создадеш она што го чувствуваш е ново и оригинално дело, и покрај тоа што нема оригинални мисли. Исто така, нема цитати, што го прави ова сериозна форма на плагијат.

Пример за машуп плагијат:

Оригинален извор(и)Писателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи. (извор)

 

Најголемиот копнеен цицач на земјата, африканскиот слон тежи до осум тони. Слонот се одликува со своето масивно тело, големите уши и долгото стебло, кое има многу намени, од користење како рака за подигање предмети, како рог до предупредувања за труба, крената рака во знак на поздрав до цревото за вода за пиење. или капење. (извор)

Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви. Најголемиот копнеен цицач на земјата, африканскиот слон тежи до осум тони. Тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Слонот се одликува со своето масивно тело, големите уши и долгото стебло, кое има многу намени, од користење како рака за подигање предмети, како рог до предупредувања за труба, крената рака во знак на поздрав до цревото за вода за пиење. или капење.

Ако ги прочитате двата оригинални извори, а потоа и делото на писателот, ќе ги видите деловите за копирање и залепување на секое оригинално дело „препарирани“ за да се направи нешто што изгледа како ново дело. Сепак, нема изворни цитати или оригинална мисла што го прави овој документ дело на писателот.

10. Повторно твитирајте плагијат

повторно твитување плагијат

Плагијатот со повторен твит вклучува соодветни цитати, но во голема мера се потпира на оригиналното дело кога станува збор за структурата и формулацијата, и нема оригинална мисла, идеи или аргументи.

Пример за плагијат на повторно твитување:

Оригинален извор(и)Писателско дело
Слоновите прелистуваат животни, се хранат со овошје, лисја, ластари и високи треви; тие консумираат стотици килограми храна дневно и пијат до 50 литри (190 литри) вода. Тие немаат одредено место за живеење, но патуваат во стада до 100 животни, предводени од млад, силен мажјак, вклучувајќи млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи.Слонови се познати по тоа што се прелистување животни, хранење со овошје, лисја, ластари и високи треви. Тие јадат стотици килограми храна дневно и пијте до 50 литри вода исто така. Слоновите немаат фиксно место за живеење, туку патуваат во групи до 100 животни. Тие се предводена од млад, силен маж а групата вклучува млади бикови (мажјаци), крави (женки) и телиња. Старите мажјаци се генерално осамени или живеат во мали групи. ¹
¹ Encyclopedia.com „Слон“. Енциклопедија Колумбија, 6th издание. 11 септември 2019 година.

Овде, писателот ги наведува изворите, што е одлично. Но, наместо да го копира пасусот збор до збор и да го цитира оригиналниот автор, писателот прави да изгледа дека само неколку мисли се од изворот, а остатокот е оригинален.

На прв поглед може да изгледа дека многу од овие вообичаени форми на плагијат се исти. Но, кога ќе погледнете поблиску, малите детали како цитирање без оригинална мисла, само користење преодни зборови или едноставно сечење и лепење цели пасуси се тие што го издвојуваат секој вид плагијат.

Резиме на вообичаени форми на плагијат (и инфографик)

Еве кратко резиме на најчестите видови плагијати:

 1. Клон плагијат: Копирање на точен пасус (или целата работа) и го пренесувате како свој. Нема цитати.
 2. CTRL + C плагијат: Копирање на точен пасус (или целата работа) и правење мали промени во содржината за да се создадат мазни транзиции и да се чини дека содржината не е копирана. Нема цитати.
 3. Ремикс плагијат: Комбинација од парафразирање и копирање пасуси без цитати. Направени се мали промени во содржината за да се создадат непречени транзиции.
 4. Најдете и заменете го плагијатот: Копирање точни пасуси (или цели дела) и менување на клучни зборови низ целото парче без промена на главниот дел од содржината. Нема цитати.
 5. Рециклирај плагијат: Познато и како самоплагијат. Вклучува повторно користење на сопственото дело или неуспехот да се цитирате себеси во последователна работа што го повикува оригиналот. Нема цитати.
 6. Хибриден плагијат: Комбинација од совршено цитирани извори и копирање на пасуси без цитати.
 7. 404 Грешка плагијат: Цитирајќи извори кои се неточни или непостоечки за да ги поддржат вашите тврдења.
 8. Агрегатор плагијат: Правилно цитирајќи ги сите извори во делото, сепак, изоставувајќи ја секоја оригинална мисла, идеи или аргументи.
 9. Mashup плагијат: Копирање пасуси од повеќе извори и нивно мешање во новото дело. Нема цитати.
 10. Повторно твитирајте плагијат: Правилно ги наведува сите извори во делото, но премногу се потпира на формулацијата и структурата на оригиналното дело.

и еве инфографик што можете слободно да го користите:

10 видови плагијати - инфографик

Последиците од плагијатот (примери од реалниот живот)

Иако плагијатот во која било форма не се смета за незаконски, се соочувате со последици доколку ве фатат како плагијат на работа на друг. Тежината на тие последици ќе зависи од сериозноста на видот на плагијатот што го правите.

Еве еден поглед на неколку реални примери за тоа како плагијатот може да влијае на вашиот живот:

 • Поранешниот потпретседател на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден, не успеал на курсот на правниот факултет за користење на „пет страници од објавена статија за преглед на законот без цитат или атрибуција“ во статија што ја напишал за Преглед на законот Фордам. Најзначајно, сепак, Бајден мораше да се повлече од претседателската трка во 1988 година поради плагијатните говори на Кенедиите, Хуберт Хемфри и Британецот Нил Кинок.
 • Харолд Курлендер го обвини Алекс Хејли, најпознат по својата книга Корени (која беше претворена во добро позната мулти-серија и резултираше со Пулицерова награда за Хејли), на користење на делови од неговата книга Африканецот. Courlander ја тужеше Хејли и Хејли на крајот призна дека плагијат, што му ја наруши репутацијата и го чинеше она што се претпоставуваше дека е стотици илјади долари во неоткриена населба.
 • Кавија Вишванатан, идна писателка од Универзитетот Харвард, ја уништи сопствената кариера пред да го достигне својот потенцијал кога плагијат на делови од нејзиниот прв роман Како Опал Мехта се бакна, диви и доби живот. После се дозна дека направила плагијат, нејзиното издание одби да го објави вториот роман.
 • Алисон Рутман од Универзитетот во Охајо беше фатена како плагијат на Википедија во есеј што го поднела за шанса да учествува во Семестар на море. Според правилата на универзитетот, таа беше исфрлена од училиштето. Најлошиот дел од сето тоа беше што таа веќе беше на море (во Грција) кога била протерана и морала сама да си го најде патот дома.

Ова се само дел од примерите на плагијат во реалниот свет и како тоа не влијае само на студентите, туку и на креаторите од секаков вид. На крајот, плагијатот е сериозен и најдобро е да се избегне секоја цена. Едноставно кажано, само Наведете ги вашите извори и покријте ги вашите основи.

Онлајн алатки за откривање плагијати

Има широк спектар на корисни алатки на Интернет кои можат да откријат дали есеите, документите и трудовите се плагијати. Еве некои од најдобрите:

 • Плагиум е основна, но моќна бесплатна алатка за откривање плагијат каде што можете да прикачите текст од 5,000 карактери и да го споредите текстот со други поставени датотеки, за да извршите брзо скенирање или длабоко пребарување.
 • Grammarly е лесна за употреба проверка на премиум плагијат што може да открие плагијат од милијарди веб-страници на Интернет, како и да провери со академската база на податоци ProQuest
 • Дапли Дама е бесплатна и лесна за употреба алатка за проверка на плагијати. Можете или да го копирате и залепите текстот или да испратите датотека од вашиот компјутер за да проверите дали има плагијат. Dupli Checker ви овозможува да правите 50 бесплатни проверки дневно.
 • Плагијат е уште една бесплатна и едноставна за користење онлајн алатка која доаѓа и како Firefox и Google Екстензија на прелистувачот Chrome. Можете или да го копирате и залепите текстот или да испратите датотека од вашиот компјутер за да проверите дали има плагијат.

Како да се цитираат извори

можете Треба да секогаш мора да ги наведувате изворите на информации што ги користите во вашата академска работа бидејќи тоа е етичко барање и тоа ја прави вашата работа поверодостојна, и им кажува на вашите читатели каде ги најдовте вашите информации.

Трите најчесто користени стилски водичи во академијата за наведување извори се APA Style, MLA Style и Chicago Style..

најчестите стилови на цитирање

Прво, треба да одредите кој стил на цитирање треба да го користите. Постојат многу различни стилови на цитати кои се користат во различни области на академската средина. Треба да го прашате вашиот претпоставен кој стил да го користите за вашата работа.

Најчестите стилови што се користат во академското пишување се Здружението за модерни јазици (MLA), Американското психолошко здружение (APA) и Чикаго (А и Б).

Квиз за плагијат ⏳

Колку добро го познавате плагијатот? Направете го овој брз квиз за плагијат со 8 прашања за да дознаете!

Финале мисли

Значи, само за брзо резимирање:

Верувај ми, цитирањето на твоите извори и признавањето на другите и нивната напорна работа е доволно ласкаво.

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Линдзи Лидке

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...