Што е подножје на веб-страница?

Подножјето на веб-локацијата е дел лоциран на дното на веб-страницата што обично содржи информации како што се известувања за авторски права, информации за контакт, врски до важни страници и друга релевантна содржина.

Што е подножје на веб-страница?

Подножјето на веб-локацијата е дел на дното на веб-локацијата што обично содржи важни информации за веб-локацијата, како што се информации за контакт, известувања за авторски права и врски до други страници на веб-локацијата. Тоа е како долниот дел од документот што го вклучува името на авторот, датумот и броевите на страниците.

Подножјето на веб-страницата е често занемарен, но суштински дел од секоја веб-страница. Тоа е дел од содржината што се појавува на самото дно на веб-страницата и обично содржи важни информации како што се известување за авторски права, линкови до политика за приватност, карта на сајтот, лого, информации за контакт, икони на социјалните медиуми и знак за е-пошта - до форма. Подножјето служи како дополнително мени за навигација за посетителите, притоа прикажувајќи други релевантни информации што не се наоѓаат во делот горе (ATF) на страницата.

Подножјето на веб-страницата е визуелна основа на веб-локацијата и се наоѓа веднаш на дното на страницата. Долго време добиваше малку внимание затоа што се сметаше дека корисниците на веб-страниците се премногу мрзливи за да се движат до дното на страницата. Сепак, подножјето содржи информации што ја подобруваат севкупната употребливост на веб-локацијата. Тој им дава на посетителите важни информации што можеби ги бараат, како што се детали за контакт или линкови до сродна содржина. Добро дизајнираната футер, исто така, може да придонесе за севкупната естетска привлечност на веб-локацијата и може да помогне да се зајакне идентитетот на брендот.

Што е подножје на веб-страница?

Подножјето на веб-страницата е дел од веб-страницата што се појавува на дното на страницата. Обично содржи информации кои се важни, но не мора да се релевантни за главната содржина на страницата. Подножјето е суштински дел од дизајнот на веб-локацијата и служи за неколку цели кои го подобруваат корисничкото искуство.

дефиниција

Подножјето на веб-страницата е дел од веб-страницата што се појавува на дното на страницата. Обично се одвојува од главната содржина на страницата со хоризонтална линија. Подножјето често содржи информации што не се директно поврзани со главната содржина на страницата, како што се известувања за авторски права, информации за контакт и врски до други страници на веб-локацијата.

цел

Целта на подножјето на веб-страницата е да им обезбеди на корисниците важни информации кои не се нужно релевантни за главната содржина на страницата. Подножјето е вреден простор што може да се користи за да им обезбеди на корисниците дополнителни опции за навигација, информации за контакт и други ресурси кои можат да го подобрат корисничкото искуство.

Локација

Локацијата на подножјето на веб-локацијата е на дното на страницата, под главната содржина и сите други делови што може да се појават над преклопот. Подножјето обично е одвоено од главната содржина на страницата со хоризонтална линија и може визуелно да се разликува од остатокот на страницата.

Подножјето е суштински дел од дизајнот на веб-локацијата и служи за неколку цели кои го подобруваат корисничкото искуство. Обезбедувајќи им на корисниците важни информации кои не се нужно релевантни за главната содржина на страницата, подножјето може да им помогне на корисниците полесно да се движат на веб-локацијата и брзо да ги пронајдат потребните информации. Дополнително, футерот може да помогне да се разбие визуелната монотонија на страницата и да се создаде визуелно попривлечен дизајн со обезбедување бел простор на дното на страницата.

Елементи на подножјето на веб-страница

Подножјето на веб-локацијата е суштински дел од веб-страницата што се појавува на дното на екранот. Содржи вредни информации кои можат да ја подобрат севкупната употребливост на веб-локацијата. Еве некои од клучните елементи кои вообичаено се наоѓаат во подножјето на веб-страницата.

Контакт информации

Информациите за контакт се еден од најважните елементи на подножјето на веб-страницата. Треба да го содржи телефонскиот број на компанијата, адресата на е-пошта и физичката адреса. Оваа информација им олеснува на посетителите да стапат во контакт со компанијата доколку имаат какви било прашања или проблеми.

Мени за навигација

Менито за навигација во подножјето на веб-локацијата е одличен начин да им помогнете на посетителите да го пронајдат својот пат низ веб-локацијата. Треба да вклучува врски до важни страници како што се почетната страница, за нас, производи или услуги и контактирајте со нас.

Известување за авторски права

Известувањето за авторски права е законско барање што треба да биде вклучено во подножјето на веб-страницата. Тоа им дава до знаење на посетителите дека содржината на веб-локацијата е заштитена со закон за авторски права и не може да се користи без дозвола.

Икони за социјални медиуми

Иконите на социјалните мрежи се одличен начин да се поврзете со посетителите и да го промовирате вашиот бренд на социјалните мрежи. Погрижете се да вклучите линкови до сите ваши профили на социјалните медиуми во подножјето на веб-страницата.

Пријавување на билтен

Формуларот за пријавување билтен во подножјето на веб-локацијата е ефикасен начин да се соберат адреси на е-пошта и да се зголеми вашата листа на е-пошта. Погрижете се да вклучите јасен повик за акција и краток опис на тоа што претплатниците може да очекуваат да добијат.

Идентитет на брендот

Подножјето на веб-страницата е одлично место за зајакнување на идентитетот на вашиот бренд. Треба да го вклучи логото на вашата компанија, боите на брендот и сите други елементи за брендирање што се конзистентни со вашиот целокупен имиџ на брендот.

Како заклучок, подножјето на веб-страницата е суштински дел од секоја веб-страница. Обезбедува вредни информации кои можат да ја подобрат севкупната употребливост на веб-локацијата и да им помогнат на посетителите да го најдат она што го бараат. Со вклучување на клучните елементи наведени погоре, можете да креирате подножје на веб-страница што е и функционална и визуелно привлечна.

Дизајнирање на подножје на веб-страница

Кога дизајнирате подножје на веб-локација, од суштинско значење е да имате на ум дека тоа е последното нешто што корисникот го гледа пред да ја напушти вашата веб-локација. Затоа, од клучно значење е да го направите визуелно привлечен, информативен и лесен за навигација. Еве неколку најдобри практики што треба да се земат предвид при дизајнирање подножје на веб-страница.

Најдобри практики

  • Бидете едноставни: избегнувајте да го натрупувате футерот со премногу елементи. Држете се до најважното, како што се известување за авторски права, информации за контакт и врски до важни страници.
  • Користете празно место: белиот простор е суштински во дизајнот и не се разликува кога станува збор за подножјето на веб-страниците. Користете празно место за да ги одделите елементите и да го олесните читањето на футерот.
  • Вклучете повик за акција: охрабрете ги корисниците да преземат акција со вклучување повик за акција во подножјето. Без разлика дали станува збор за пријавување за билтен или следење на вашите сметки на социјалните мрежи, повик за акција може да помогне да се зголеми ангажманот.
  • Користете ги анимациите умерено: иако анимациите можат да привлечат око, тие исто така можат да го одвлечат вниманието. Користете ги анимациите умерено и само кога служат за одредена цел.
  • Користете виџети: виџетите можат да бидат корисен додаток на подножјето на веб-локацијата. Без разлика дали се работи за лента за пребарување или додаток за временска прогноза, тие можат да додадат функционалност на футерот.

Белата простор

Белата празнина е суштински елемент на дизајнот и не се разликува кога станува збор за подножјето на веб-страниците. Користењето празно место може да помогне да се одделат елементите и да се олесни читањето на футерот. Исто така, може да направи футерот да изгледа помалку пренатрупано и визуелно попривлечен.

анимации

Анимациите можат да бидат одличен начин за додавање визуелен интерес на подножјето на веб-страницата. Сепак, од суштинско значење е да се користат умерено и само кога служат за одредена цел. Анимациите можат да го одвлечат вниманието и да го одземат целокупното корисничко искуство.

графичките контроли

Додатоци може да бидат корисен додаток на подножјето на веб-страницата. Тие можат да додадат функционалност и да им олеснат на корисниците да се движат на вашата веб-страница. Без разлика дали се работи за лента за пребарување или додаток за временска прогноза, виџетите можат да помогнат во подобрувањето на корисничкото искуство.

Кога дизајнирате подножје на веб-страница, важно е да го имате на ум целокупниот дизајн на вашата веб-страница. Користете HTML и CSS за да креирате подножје што одговара на стилот на вашата веб-страница. Размислете за користење заоблени агли за да му дадете на футерот пополиран изглед. Следејќи ги овие најдобри практики, можете да креирате подножје на веб-локација што е и визуелно привлечно и информативно.

Правни размислувања

Кога дизајнирате подножје на веб-страница, мора да се земат предвид неколку правни размислувања. Еве некои од најважните под-секции што треба да се земат предвид:

Сопственост на авторски права

Оригиналната содржина на веб-локацијата е инхерентно заштитена со авторски права, без разлика дали сопственикот/креаторот ја регистрира или не. Како такво, важно е да вклучите известување за авторски права во подножјето на вашата веб-страница за да ги информирате посетителите дека содржината на вашата страница е заштитена. Можете да го користите симболот за авторски права (©) проследен со годината на објавување и името на сопственикот на авторските права.

Законски усогласен

Подножјето на вашата веб-локација треба да содржи и правни информации за да се осигура дека вашата страница е усогласена со релевантните закони и прописи. Ова може да вклучува информации за вашата компанија, како што се нејзиното име, адреса и детали за контакт. Може да вклучува и информации за какви било сертификати што ги има добиено вашата компанија, како што се ISO 9001 или PCI DSS.

Приватност

Врската до вашата политика за приватност треба да биде вклучена во подножјето на вашата веб-страница. Оваа политика треба да наведе како ги собирате, користите и заштитувате личните информации на вашите посетители. Исто така, треба да објасни како посетителите можат да се откажат од какви било активности за собирање или обработка на податоци.

Правила и услови

Подножјето на вашата веб-локација, исто така, треба да содржи врска до вашите правила и услови. Овој документ ги прикажува правилата и прописите што го регулираат користењето на вашата веб-локација. Може да вклучува информации за политиките за плаќање и испорака, како и какви било одрекувања или ограничувања на одговорноста.

Политика на враќање

Ако вашата веб-страница продава производи или услуги, треба да вклучите врска до вашата политика за враќање во подножјето. Оваа политика треба да ги наведе условите под кои клиентите можат да ги вратат артиклите, како и сите поврзани такси или ограничувања.

Сертификати

Ако вашата компанија има добиено какви било сертификати или награди, треба да вклучите информации за нив во подножјето на вашата веб-страница. Ова може да помогне да се изгради доверба кај посетителите и да се покаже вашата посветеност на квалитетот и усогласеноста.

Легална акција

Конечно, подножјето на вашата веб-страница треба да содржи информации за какви било правни дејствија што посетителите можат да ги преземат доколку имаат поплака или спор. Ова може да вклучува информации за регистрираната адреса на вашата компанија, како и за сите релевантни регулаторни тела или услуги за решавање спорови.

Како заклучок, подножјето на веб-страницата е важен дел од секоја веб-локација и мора да вклучува неколку правни размислувања за да се обезбеди усогласеност со релевантните закони и прописи. Со вклучување на сопственоста на авторските права, информации усогласени со закон, политика за приватност, услови и правила, политика за враќање, сертификати и информации за правни дејствија во вашиот подножје, можете да им ги дадете на посетителите информациите што им се потребни за безбедно и самоуверено користење на вашата страница.

Заклучок

Како заклучок, подножјата на веб-локациите се суштински дел од секоја веб-локација, обезбедувајќи безбедносна мрежа за корисниците и нудејќи низа информации и карактеристики кои можат да ја подобрат севкупната употребливост на веб-локацијата. Добро дизајнираниот подножје може да послужи и како вреден дел од недвижен имот на вашата страница, обезбедувајќи можности за внатрешно поврзување, навигациски помагала и други состојки кои можат да им помогнат на потрошувачите да го најдат она што го бараат брзо и лесно.

Според Nielsen Norman Group, подножјата на веб-страниците треба да вклучуваат клучни информации како што се известувања за авторски права, информации за контакт и врски до политиките за приватност. Тие исто така може да се користат за прикажување на иконите на социјалните мрежи и формуларите за пријавување преку е-пошта. За сајтовите за е-трговија, подножјето може да обезбеди врски до категории на производи и други важни страници, додека сопствениците на локални бизниси можат да користат подножја за прикажување локални алатки за оптимизација и други релевантни информации.

Во ерата на вештачка интелигенција, графичките генератори со вештачка интелигенција може да се користат за да се создадат визуелно привлечни подножја кои се и функционални и естетски пријатни. Сепак, важно е да се има на ум дека подножјето треба да биде дизајнирано имајќи ги на ум и луѓето и ботови на пребарувачите и треба да се оптимизираат и за корисничко искуство и за оптимизација на пребарувачите.

Генерално, подножјето на веб-локациите се суштински дел од секоја веб-локација, обезбедувајќи низа навигациски помагала и други функции кои можат да им помогнат на корисниците брзо и лесно да го најдат она што го бараат. Со вклучување на клучни информации и оптимизирање на подножјето и за луѓето и за ботови на пребарувачите, сопствениците на веб-локации можат да ја подобрат севкупната употребливост и ефективност на нивните веб-локации.

Повеќе читање

Подножјето на веб-локацијата е дел од содржината на самото дно на веб-страницата што обично содржи информации како што се известување за авторски права, врска до политика за приватност, карта на сајтот, лого, информации за контакт, икони за социјалните медиуми и формулар за пријавување преку е-пошта . Тоа е дополнително мени за навигација за посетителите, притоа прикажувајќи други релевантни информации што не се наоѓаат во делот горе на страницата. Професионалното подножје е задолжително за секоја локација, бидејќи на посетителите на страницата им овозможува чувство на конзистентност, бидејќи истите информации ќе се појавуваат на дното на секоја од страниците на вашата страница. (извор: Jetpack, Блог HubSpot, ЈОНОС, Ласо, и Wix.com)

Поврзани услови за дизајн на веб-страница

Почетна » Градежни веб-страници » Речник » Што е подножје на веб-страница?

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...