Дали треба да го користам SiteGround Приклучок за оптимизатор? (Дали вреди да се добие или не?)

Напишано од

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Ако вашата веб-страница е бавна, повеќето луѓе кои ја посетуваат никогаш нема да купат ништо од вас. Бавната веб-страница не само што ја уништува вашата репутација, туку и ја уништува вашата стапка на конверзија. Брзата веб-локација овозможува подобро корисничко искуство што резултира со повисоки конверзии. Не само тоа, пребарувачите мразат бавни веб-страници.

Од 2.99 долари месечно

Добијте до 80% ПОПУСТ SiteGroundплановите на

Siteground прави се што може за да ги оптимизира своите сервери за брзина.

Тие се обидуваат да направат сè што е можно попријатно за почетници. Затоа препорачувам Siteground за почетници.

Пред неколку години, Siteground лансираше бесплатен WordPress повикан приклучок Siteground Оптимизатор. Доаѓа однапред инсталиран со вашиот WordPress сајт кога ќе започнете еден со Siteground.

Ја оптимизира вашата WordPress сајт за да биде побрз…

… НО дали треба да го користите? Дали има нешто подобро таму? и Можеби е бесплатен, но всушност вреди да се користи?

Во оваа статија, прво ќе објаснам што е Siteground Приклучокот за оптимизатор е и што прави. Потоа, ќе зборувам за тоа дали треба да го користите или не…

reddit е одлично место за да дознаете повеќе SiteGround. Еве неколку објави на Редит кои мислам дека ќе ви бидат интересни. Проверете ги и придружете се на дискусијата!

Што е Siteground Оптимизатор?

Siteground Оптимизатор е бесплатен WordPress Вклучи, Поврзи што е претходно инсталирано кога ќе стартувате нов WordPress сајт со Siteground.

Ја оптимизира вашата веб-страница за брзина за да се вчита побрзо.

siteground приклучок за оптимизатор што вреди да се добие

WordPress стандардно е многу брзо, но ако не ја користите стандардната тема или ако имате инсталирани додатоци на вашата веб-страница, тогаш може да стане навистина бавно. 

И бавната веб-страница резултира со пониски стапки на конверзија и уште пониско рангирање на пребарувачите.

зошто брзината на страницата е важна

Тука доаѓаат приклучоците за оптимизација на брзината…

Тие ја оптимизираат содржината и кодот на вашата страница за да ја направат побрза. Ова вклучува компресирање на датотеките со слики и кодот. Вклучува и комбинирање на повеќе датотеки CSS и JS во една.

Тоа е само дел од она што го прави приклучокот за оптимизација на брзината. Подолу ќе зборувам за што Siteground Оптимизатор прави за вашата веб-страница.

Ако размислувате Siteground и се уште се на оградата, прочитајте го мојот детален преглед на Siteground хостинг каде што зборуваме за доброто, лошото и грдото на Siteground. 

Не се пријавувајте со Siteground пред да прочитате за кого е, а за кого не е…

Што прави на Siteground Оптимизатор Дали?

Кеширање

Една клучна карактеристика на сите приклучоци за оптимизација на брзината, вклучително и оптимизатор на Sitegorund е кеширањето.

По дифолт, WordPress извршува илјадници линии код секогаш кога се бара страница. Ова може да се додаде ако добиете многу посетители.

Приклучок за оптимизација на брзината како на пр Siteground Оптимизатор ја кешира (зачувува копија од) секоја страница и потоа ја опслужува таа претходно генерирана копија за да заштеди ресурси. Ова може да го намали времето на вчитување на вашата веб-страница на половина.

siteground кеширање на оптимизатор

Најголемата придобивка од кеширањето е подобрувањето на Time To First Byte (TTFB). TTFB е мерка за тоа колку брзо се прима првиот бајт на страницата од серверот. 

Колку повеќе време ѝ треба на вашата веб-страница за да го генерира првиот бајт, толку полошо ќе работи во пребарувачите.

Кеширањето може да го подобри времето до првиот бајт на вашата веб-локација со намалување на времето што му е потребно на серверот да генерира одговор.

Компресија на слика

Ако вашата веб-страница е бавна, еден веројатен виновник е големината на сликата.

Страниците на вашата веб-локација што содржат многу слики ќе се вчитуваат навистина бавно бидејќи прелистувачот треба да ги преземе сите слики.

Компресијата на сликата ја намалува големината на вашите слики со минимална загуба во квалитетот. Губењето на квалитетот е речиси незабележливо за човечкото око. 

Ова значи дека вашите слики ќе изгледаат исто, но ќе се вчитуваат двојно побрзо…

SitegroundПриклучокот Optimizer го прави компресирањето на сликата навистина лесно. Го избирате нивото на компресија што го сакате и ви покажува како вашите слики ќе изгледаат по компресија и колку ќе се намали нивната големина:

компресија на слика

Исто така, ви овозможува да ги конвертирате вашите слики во WebP и да го користите тој формат наместо стандардниот:

веб-слики

WebP е многу подобар формат од jpeg и PNG за веб. Ја намалува големината на вашите слики со многу мала загуба во квалитетот.

Оптимизации на предниот дел

Делот од вашата веб-локација што се доставува до прелистувачот на вашите посетители, односно кодот (JS, HTML и CSS датотеки) се нарекува Frontend на вашата веб-локација.

Siteground Оптимизатор ги оптимизира предните датотеки на вашата веб-страница за да ја зголеми брзината на вашата веб-страница. 

Тоа го прави тоа со компресирање (минификување) на CSS, JavaScript и HTML на вашата веб-локација:

siteground оптимизатор minify css

Предниот код на вашата веб-локација содржи многу знаци кои се таму само за читливост од луѓе.

Ако ги отстраните овие знаци како што се празни места, прекини на линии и вдлабнатини, може да ја намалите големината на вашиот код на помалку од една четвртина.

Минимизирањето на CSS и JS-датотеките на вашата веб-локација може да ја намали големината на кодот на вашата веб-страница за над 80%.

Ова е само дел од тоа како овој приклучок го оптимизира вашиот Frontend за брзина…

Исто така, ви овозможува да комбинирате повеќе датотеки CSS и JS во една од секоја:

комбинираат css датотеки

На овој начин, прелистувачот на вашиот посетител ќе треба да вчита само една JS и една CSS датотека. Имањето многу CSS и JS датотеки на вашата веб-страница може да го зголеми времето на вчитување.

Siteground Оптимизатор, исто така, нуди многу мали подобрувања во Frontend како што се:

  • Фонтови однапред вчитување: Оваа функција однапред вчитува фонтови кои се апсолутно неопходни и најчесто користени на вашата веб-страница. Вчитувањето на фонтот во насловот на кодот на вашата веб-локација го намалува времето што му е потребно на прелистувачот да го вчита.
  • Оптимизација на веб-фонтови: Оваа функција се вчитува Google Фонтови и други фонтови што ги користите на вашата веб-локација на малку поинаков начин за да го намалите времето на вчитување на вашата веб-локација.
  • Оневозможи емотикони: Иако сите сакаме емотикони, WordPress емоџи скриптите и CSS-датотеките може да ја забават вашата веб-страница. Оваа опција ви овозможува засекогаш да ги оневозможите емотиконите на вашата веб-страница.

Одложи го JavaScript со блокирање на рендерирање

Ако некогаш сте ја тестирале вашата веб-страница со алатка за тестирање брзина како на пр Google Увид на страниците на брзината, веројатно сте го виделе ова:

го одложи блокирањето на javascript

Кога има многу JavaScript код на вашата веб-локација, прелистувачот се обидува да го вчита пред да ја прикаже содржината. Ова може да го уништи корисничкото искуство.

Одложувањето на JavaScript со блокирање на рендерирање осигурува дека прелистувачот прво прикажува важна содржина, а потоа го вчитува JavaScript кодот. 

Ова осигурува дека вашиот посетител не мора да зјапа во празна страница додека чека да се вчита вашата веб-страница.

одложи js

Google не сака веб-локации кои бавно прикажуваат содржина на корисникот бидејќи тоа е лошо за корисничкото искуство. Затоа, препорачливо е да ја овозможите оваа опција.

Добрите и лошите страни

Додека SitegroundПриклучокот за Optimizer не е нешто што го препорачуваме, подобро е отколку да не користите ништо.

Пред да започнете со употреба Siteground Оптимизатор имајте на ум дека некои од неговите функции се достапни само за Siteground клиенти. 

Овие функции се достапни во други приклучоци и функционираат без оглед на тоа кој веб-хостинг провајдер го користите. 

Значи, ако го смените веб-домаќинот на вашата веб-страница, ќе мора да го промените и вашиот додаток за оптимизација на брзината.

Имајте ги на ум овие добрите и лошите страни пред да започнете да го користите Sitegorund Optimizer…

... и не заборавајте да ја прочитате нашата пресуда и нашата препорачана алтернатива на овој приклучок во следниот дел.

Добрите

  • Компресијата на сликата ја намалува големината на вашите слики: Функцијата за компресија на сликата може да избричи многу мегабајти од големината на вашата веб-локација без никаква загуба во квалитетот.
  • Функциите за кеширање може да го подобрат вашето време до првиот бајт: TTFB е важна метрика за брзина на веб-локација која пребарувачите ја користат за да утврдат дали вашата веб-страница е брза или не. Пониското време може да ве стави пред вашата конкуренција во резултатите од пребарувањето.
  • Моќни карактеристики за оптимизација на предниот дел: Овој приклучок ви овозможува да ги комбинирате и компресирате JS и CSS датотеките на вашата веб-страница. Ова го намалува времето потребно за прелистувачите да го преземат кодот на вашата веб-локација.

Конс

  • Нема некои важни карактеристики: Нему му недостасуваат некои напредни функции што се достапни во други приклучоци за оптимизација на брзината, како што е WP Rocket.
  • Компресија на слики и конверзија на WebP се ограничени на Siteground само корисници: Ако префрлите веб-домаќини, ќе треба да инсталирате некој друг додаток за оптимизација на брзината ако сакате да продолжите со компресија на нови слики. Ќе потрошите десетици часови ако се префрлите на нов приклучок за оптимизација на брзината.
  • Некои карактеристики се Siteground ексклузивно: Постојат некои функции што ги нуди овој приклучок кои се ексклузивни за Siteground, што значи дека ако го смените вашиот веб-хостинг провајдер, ќе го изгубите пристапот до овие функции. Другите приклучоци немаат такви ексклузиви.

Дали треба да користите Siteground Оптимизатор?

Siteground Оптимизатор е бесплатен приклучок што доаѓа претходно инсталиран со сите Siteground WordPress Планови. 

Иако може да ја подобри брзината на вашата веб-страница, тој не е најдобриот приклучок таму. Има уште десетици WordPress приклучоци кои го прават тоа подобро и имаат десетици повеќе функции.

Ако сакате да ја зголемите брзината на вашата веб-страница, подобро е да користите WP Rocket. Доаѓа со многу повеќе функции и е многу подобро оптимизиран од Siteground Оптимизатор. 

WP ракета има десетици напредни функции кои можат да ги избричат ​​секундите од времето на вчитување на вашата веб-локација.

Ако сте подготвени да се регистрирате за Siteground, прочитајте го нашиот водич понатаму како да се регистрирате со Siteground. И ако сте заинтересирани да започнете а WordPress сајт со Siteground, прочитајте го нашиот водич понатаму како да инсталирате WordPress on Siteground.

Алтернатива на WP Rocket е да ја хостирате вашата веб-страница на веб-сервер LiteSpeed и користете го бесплатниот приклучок LiteSpeed ​​LSCache. 

Litespeed хостинг е многу побрз од повеќето други серверски софтвери таму, вклучувајќи ги Apache и Nginx.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...