Како да хостирате сопствена веб-страница? (Локално или со веб-домаќин)

in Веб хостинг

Постојат многу на одлуките што треба да се донесат кога станува збор за градење веб-локација, но можеби ниту една не е поосновна од одлуката дали да ја хостирате вашата страница локално или со провајдер за веб-хостинг.

Ако ова прашање ве запна, можеби ќе сакате да погледнете некои од причините зошто луѓето избираат да бидат домаќини локално или зошто наместо тоа би можеле да изберат хостирање со провајдер.

Резиме: Локално хостирање наспроти користење на веб-хостинг провајдер

  • Има добрите и лошите страни за локално хостирање и за користење веб-хостинг провајдер.
  • Локално хостирање на вашиот компјутер или Mac ја става крајната контрола во ваши раце, но бара многу експертиза, плус прилично значајна инвестиција во време и пари.
  • Користење на веб-домаќин е далеку полесна, помазна опција, но ќе имате помала контрола врз прилагодувањето и надградбите.

Локално хостирање

Најпрво, што значи да ја хостирате вашата веб-страница локално? Па, веб-домаќин во основа е „куќата“ во која живее вашата веб-страница. 

Локалниот хостинг значи дека вашата веб-страница е хостирана на вашата сопствена серверска мрежа и ќе мора да поставите свој сервер.

Во извесна смисла, разликата помеѓу локалниот хостинг и користењето на хостинг провајдер е слична на изградбата на сопствена куќа наспроти ангажирањето на изведувач.

Можеби има многу добри причини да се изгради сопствена куќа, но тоа бара многу време и техничка експертиза.

Па, зошто некои луѓе избираат да бидат домаќини локално? 

Ако имате техничко знаење за успешно да го направите тоа, оваа опција ви дава крајна контрола врз вашата веб-страница

Тоа е супер практичен пристап, што значи дека сите прилагодувања, надградби или подобрувања што сакате да ги направите се ваши за да ги спроведете во секое време без да треба да контактирате со службата за корисници или да барате дозвола.

Сепак, локален хостинг е не добра идеја за секој кој веќе нема прилично високо ниво на компјутерска експертиза.

И дури и ако сте љубител на компјутер, најверојатно ќе треба да ангажирате барем неколку членови на тимот за да ја одржувате вашата мрежа во функција.

Ова - плус целиот хардвер во кој ќе треба да инвестирате - значи тоа ќе имате прилично големи парични трошоци, особено на почетокот.

Хостинг со веб-хостинг провајдер

Користењето на професионален веб-хостинг провајдер за хостирање на вашата веб-локација е далеку полесна опција и затоа повеќето луѓе го бараат кога градат веб-страница.

Иако правите малку компромиси во однос на контролата врз вашата веб-страница, она што го добивате за возврат е опцијата да седите назад и да им дозволите на професионалците да се справат со техничките аспекти на хостирање веб-страница.

Ова го ослободува вашето време (и пари) и ви овозможува да се фокусирате на сите други (искрено позабавни) аспекти на вашата веб-страница, како што се дизајнот, содржината и маркетингот.

Како да хостирате веб-страница локално

Сега кога ги знаете добрите и лошите страни на двете опции за хостирање, ајде да навлеземе во деталите за тоа како функционираат овие опции за хостирање.

Бидејќи локалното хостирање е технички многу покомплицирано, овде ќе ги разгледаме основите.

Едноставно кажано, имате две опции за локално хостирање на веб-локација: можете поставете локален сервер or користете виртуелен домаќин.

Локални сервери

xampp

За локално домаќинство, ќе ви треба локален сервер. Ова е компјутер со инсталиран софтвер, чија цел е да му служи на клиентот во локалната мрежа.

Еден начин на кој можете да поставите локален веб-сервер е да извршите апликација за веб-сервер на вашиот компјутер, што ќе ви овозможи локално да ја хостирате вашата веб-страница и да пристапите до неа од кој било компјутер на вашата мрежа.

Постојат неколку опции за апликации за локални сервери, но тука ќе споменам две: XAMPP WAMP

КарактеристикиXAMPPWAMPMAMP
Поддржани платформиПоддршка за повеќе платформи, Linux, Windows и Mac OSПоддржува Windows OSПоддржува Mac OS
Веб серверApache-тоApache-тоApache-то
Програмски јазициHTML, CSS, PHP, PerlHTML, CSS, PHPHTML, CSS, PHP
Бази на податоциMySQL,MySQL,MySQL,
инсталацијаЛесно се презема, инсталира и конфигурираЛесно се презема, инсталира и конфигурираЛесно се презема, инсталира и конфигурира

Овие може да звучат како знаци на Doctor Seuss, но едноставно кажано, тие се и двата различни типови на софтвер што можете да ги стартувате за да креирате локален сервер за хостирање на вашата веб-страница.

Најлесната и најпогодна за корисниците од нив е XAMPP, апликација за повеќе платформи што може да се извршува на Windows, Linux и iOS. 

Иако сè уште ќе има прилично стрмна крива на учење за почетници, XAMPP е полесен за поставување од повеќето други софтверски опции за локалниот сервер, а сепак ви дава напредна контрола над конфигурациите на apache-то и другите оптимизации.

WAMP е друга опција која работи слично, но е компатибилна само со Windows.

Друга потенцијална опција е да користете едноставен сервер на Python.

Ова е одличен избор ако треба брзо да поставите сервер, бидејќи сè што треба да направите е да инсталирате Python и да имплементирате команда со една линија за да воспоставите едноставен HTTP сервер.

Сите овие опции ви овозможуваат пристап до вашата веб-локација од кој било уред во вашата мрежа.

облак хостинг

облак хостинг

Амазон и Google и двете нудат неуправуван облак хостинг, што е еден вид хибридна опција помеѓу хостирање на вашата веб-страница и користење на давател на веб-домаќин. 

Сè уште ќе имате голема контрола врз прилагодувањата на вашиот сервер, но нема да мора да инвестирате во физичкиот хардвер или софтвер потребни за поставување на локален сервер.

Една од големите придобивки на облак хостинг е тоа што вашата веб-страница нема да зависи од физички сервер.

Наместо тоа, ќе биде хостиран во облакот, што значи можете да му пристапите од каде било – нема потреба да се поврзувате со вашата мрежа.

Виртуелни домаќини

Ако сакате да ја хостирате вашата веб-страница локално, друга опција е да користете виртуелен домаќин.

Виртуелниот хостинг е начин да се хостираат повеќе, независни домени на еден сервер или поврзана група сервери.

Виртуелниот хостинг првенствено се користи од поединци или компании кои сакаат да користат еден сервер за поддршка на повеќе од еден домен.

Но исто така може да биде начин да се хостирате вашата сопствена веб-страница (или веб-страници) на еден компјутер без да користите веб-хостинг провајдер.

Постојат три главни начини на кои може да се конфигурира виртуелен домаќин:

  1. базирани на IP. Оваа е наједноставната, бидејќи користи различни IP адреси за испраќање директиви до секоја веб-локација хостирана на серверот.
  2. Врз основа на пристаниште. Ова функционира слично како виртуелниот хостинг базиран на IP, но виртуелните хостови се конфигурирани со помош на порти за да одговорат на повеќе веб-локации и да разликуваат кои веб-локации кои директиви треба да ги примаат.
  3. Врз основа на име. Ова е најчестиот тип на конфигурација на виртуелен домаќин денес. Таа користи една единствена IP адреса за сите веб-локации на серверот и ги разликува веб-страниците врз основа на нивните имиња на домени.

Сето ова е многу техничко, но ако сакате да ја завршите работата и да поставите виртуелен сервер, прво ќе треба да изберете која серверска апликација сакате да ја користите.

Apache-то е најпопуларниот, но има и други опции таму.

Како да хостирате веб-страница со хостинг провајдер

Ако локалното хостирање на вашата веб-страница изгледа огромно, не сте сами. Повеќето луѓе (особено почетниците за градење веб-страници) немаат време и ресурси да посветат на хостирање на сопствената страница.

За среќа, развиена е огромна индустрија на веб-хостинг провајдери за да го реши овој проблем и да ви го олесни животот.

Обезбедувачите на веб-хостинг се грижат за техничката страна на хостирање веб-локација, ослободувајќи ве да се фокусирате на другите аспекти на водење веб-страница.

1. Изберете веб-хостинг провајдер

Има еден тон одлични веб-хостинг провајдери на пазарот денес, а повеќето од нив нудат различни типови на веб-хостинг по различни нивоа на цени. 

Изборот на вистинскиот тип на хостинг за вас може да биде малку збунувачки, па за да ги разјасните работите, ајде да ги разложиме различните типови на веб-хостинг понудени од повеќето веб-хостинг провајдери.

Муабет со хостинг

дели хостинг

Повеќето провајдери на веб-хостинг ќе понудат заеднички хостинг како нивна најекономична опција. 

Заеднички хостинг значи дека вашата веб-страница ќе споделува сервер со други веб-локации. Ова чува повеќе пари во вашиот џеб и е одлична опција за веб-локации кои штотуку почнуваат и не очекуваат веднаш голема количина на сообраќај.

Еден од најпопуларните заеднички веб-хостинг провајдери е SiteGround, кој гарантира голема безбедност, брзина и перформанси по многу разумна цена.

Сепак, споделување ресурси со други сајтови не значи дека ќе има помалку доделени на вашата веб-страница. 

Ако навистина очекувате голема количина на сообраќај (или едноставно не ви се допаѓа идејата за споделување), тогаш посветен хостинг може да биде подобра опција за вас.

посветен хостинг

Со посветен хостинг, вашата веб-страница добива своја посветен сервер и не споделува ресурси со други сајтови.

Разбирливо, ова е поскапа опција бидејќи во суштина изнајмувате цел сервер. Како таква, генерално е најдобро за веб-локации со средна до голема големина со голем товар на сообраќај.

Може да видите што нудат веб-хостинг провајдери управуван посветен хостинг. Што значи ова е дека тие ќе се грижат за управувањето и одржувањето на серверот (наспроти тоа што е ваша одговорност).

VPS хостинг

Виртуелниот приватен сервер (VPS) хостинг е уште една опција понудена од многу провајдери на веб-хостинг.

VPS хостинг користи виртуелизација за да му овозможи на вашиот сајт пристап до посветени ресурси, иако сè уште технички споделувате сервер со други веб-локации.

На овој начин, тоа е еден вид средина помеѓу споделениот и посветен веб-хостинг.

Го добивате најдоброто од двата света, обично за малку повисока цена од споделениот хостинг и малку пониска цена од посветениот хостинг.

Облак VPS хостинг

облак vps хостинг

Друга опција за хостирање е да користете веб-хостинг услуга базирана на облак.

Ова е понова опција која ја хостира вашата веб-страница во облакот, овозможувајќи ви да пристапите од каде било во светот – нема потреба да бидете физички блиску до вашиот сервер.

Претходно накратко го спомнав хостирањето во облак како метод за хостирање на вашата веб-страница. Разликата овде е во тоа што облак хостинг обезбеден од веб-домаќин се управува надворешно.

Тие го поставија за вас, се справуваат со сите конфигурации и се таму за да помогнат ако нешто тргне наопаку или ако сакате да направите какви било промени. 

Ако одберете да одите со управуван облак хостинг, важно е да го направите истражувањето и да изберете провајдер кој нуди херметички безбедносни карактеристики.

За среќа, постојат неколку одлични даватели на хостинг облак на пазарот денес

Едно од овие е Скала Хостинг, која нуди управуван облак VPS хостинг (хибрид помеѓу облак и VPS хостинг) со силна безбедност и перформанси по неверојатно ниска цена.

2. Регистрирајте домен

bluehost регистрација на домен

Откако ќе изберете веб-хостинг провајдер, треба да го регистрирајте име на домен за вашата веб-страница.

Многу од плановите што ги нудат давателите на веб хостинг вклучуваат бесплатна регистрација на домен, што го прави едноставно и лесно да го поставите името на вашиот домен.

Меѓутоа, ако вашиот веб-хостинг план не доаѓа со бесплатна регистрација на домен, ќе треба да го регистрирате кај сигурен, доверлив регистратор на домен.

Сите домени се управувани од Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN), така што кога барате регистратор на домен, ќе сакате да бидете сигурни дека ќе изберете оној што е акредитиран од ICANN.

Еден од најпопуларните регистратори на домени е GoDaddy, но има и многу доверливи алтернативни регистратори на домени, како што се Bluehost и Namecheap.

Откако ќе најдете акредитиран регистратор на домени, можете користете алатка за проверка на домен за да видите дали вашето име на домен е веќе земено или не. Ако е достапно, тогаш е време да го купите!

Погрижете се внимателно да ги следите упатствата за купување дадени од вашиот регистратор на домен и да не дозволите да истечат месечните плаќања, или може да го изгубите името на вашиот домен на некој друг!

3. Започнете да ја градите вашата веб-страница

градител на веб-страници wix

Пуф! Сега кога ја завршивте работата и сфативте каде и како да ја хостирате вашата веб-страница, време е да започнете со изградба на вистинската локација.

Добрата вест е дека некои веб-домаќини доаѓаат со вградени градители на веб-страници. SiteGround, на пример, ја вклучува извонредната алатка за градење локација за влечење и спуштање Weebly со сите нејзини планови.

SiteGround и многу други веб-домаќини исто така нудат WordPress хостинг за да можете да ја изградите вашата веб-страница користејќи WordPress.

Сепак, ако веб-домаќинот што сте го избрале не вклучува градител на веб-страници со своите планови (или ако одлучивте да ја хостирате вашата веб-страница локално), тогаш ќе треба изберете градител на веб-страници.

На крајот на краиштата, градителот на веб-локацијата што е соодветен за вас ќе зависи од тоа каква веб-локација се обидувате да направите.

Можеби ќе сакате попрактичен пристап, но ако леснотијата и брзината се вашите приоритети, тогаш градител на веб-страници без код може да биде вистинската опција за вас.

Резиме

На крајот на краиштата, само вие можете да одлучите дали е подобро за вас да имате веб-локација или да користите веб-хостинг.

Генерално, локалното хостирање на вашата страница ви дава поголема контрола врз безбедноста, прилагодувањата и надградбите на вашата веб-локација.

Сепак, тоа бара прилично напредно познавање на компјутерските конфигурации, а да не зборуваме за значителна инвестиција во време и пари.

Со провајдер на веб-хостинг, се откажувате од слободата и независноста од почеток до крај што ја обезбедува локалниот хостинг.

Сепак, она што го добивате за возврат е леснотијата да дозволите некој друг да ја работи работата за хостирање на вашата страница. 

И дури и ако не го добиете истото ниво на контрола, давателите на хостирање на веб-страници do нудат импресивен опсег на опции кога станува збор за тоа како и каде ќе биде хостирана вашата веб-страница.

Особено ако вашиот буџет не ве загрижува, може да добиете тон флексибилност и големи придобивки од користењето на професионален веб-домаќин.

Референци:

https://www.freecodecamp.org/news/how-to-find-and-edit-a-windows-hosts-file/

https://deliciousbrains.com/xampp-mamp-local-dev/

Список на услуги за веб хостинг што ги тестиравме и прегледавме:

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Почетна » Веб хостинг » Како да хостирате сопствена веб-страница? (Локално или со веб-домаќин)

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Оваа зделка не бара рачно да внесувате купонски код, тој ќе се активира веднаш.
0
дена
0
часа
0
минути
0
секунди
Оваа зделка не бара рачно да внесувате купонски код, тој ќе се активира веднаш.
0
дена
0
часа
0
минути
0
секунди
Споделете на...