Споредба на HostGator наспроти DreamHost

in Веб хостинг

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Навигацијата во сложениот свет на веб хостинг може да биде незгодно. Во оваа статија, ние нурнуваме во длабинска споредба на два титани на теренот: HostGator DreamHost. Опремувајќи ве со увиди од долгогодишното професионално искуство, ќе ги расчлениме силните и слабите страни на двете платформи, за да ви помогнеме да донесете добро информирана одлука. Ајде да истражуваме во 'HostGator vs DreamHost' битка, истакнувајќи ги клучните аспекти вклучувајќи ги перформансите, цените и поддршката за клиентите. Подгответе се за пресметка на веб хостинг како ниедна друга.

Преглед

Во оваа директна споредба, ќе мериме HostGator DreamHost, две водечки веб-хостинг услуги. Ќе ги испитаме нивните карактеристики, цени и перформанси, помагајќи ви да ја изберете вистинската платформа за вашето онлајн присуство. Без жаргон или пената, само јасен, стручен совет.

Ајде да продолжиме напред и да ги испитаме добрите и лошите страни на овие две веб-хостинг услуги.

HostGator

HostGator

Цена: Од 2.75 долари месечно

Поддршка: 24/7 техничка поддршка

Официјална веб-страница: www.hostgator.com

Идеалниот клиент на HostGator е сопственик на мал до среден бизнис или поединец кој бара доверливи, достапни и прифатливи услуги за веб-хостинг.

Дознајте повеќе за HostGator

DreamHost

DreamHost

Цена: Од 2.59 долари месечно

Поддршка: 24/7 техничка поддршка

Официјална веб-страница: www.dreamhost.com

DreamHost е совршен за поединци и мали бизниси на кои им треба прифатлива, доверлива веб-хостинг и услуги за име на домен.

Дознајте повеќе за DreamHost

Поддршката за корисници на HostGator е исклучителна! Тие ми помогнаа да го префрлам мојот домен и да ги поставам моите сметки за е-пошта без никаква мака. Одлично искуство досега! - Џејмс

ѕвездаѕвездаѕвездаѕвездаѕвезда

Поддршката за корисници на DreamHost е врвна! Тие ми помогнаа да решам сложен проблем со мојот WordPress страницата и брзо го реши. Ви благодариме, DreamHost! - Кристин

ѕвездаѕвездаѕвездаѕвездаѕвезда

Нивните VPS хостинг планови нудат голема флексибилност и приспособливост. Плус, нивната техничка поддршка е секогаш достапна за да помогне во какви било проблеми. Препорачано! - Kevin

ѕвездаѕвездаѕвездаѕвезда

Ми се допаѓа колку е еколошки DreamHost! Нивната посветеност на одржливост е инспиративна. О, и нивните услуги за хостирање се исто така одлични. Силно се препорачува! – Samantha

ѕвездаѕвездаѕвездаѕвезда

Ценам колку е лесно да се користи контролната табла на HostGator. Управувањето со моите веб-локации го прави лесно. Добра работа, момци! - Карен

ѕвездаѕвездаѕвездаѕвезда

Плановите за хостирање VPS на DreamHost нудат фантастични перформанси и флексибилност. Нивниот контролен панел е лесен за користење и нивната техничка поддршка е секогаш достапна. Одличен избор за веб програмери! - Ryan

ѕвездаѕвездаѕвездаѕвезда

Карактеристики за поддршка

Овој дел ги истражува силните и слабите страни на корисничката поддршка обезбедена од HostGator и DreamHost.

Победник е:

HostGator сјае со 24/7/365 поддршка преку телефон, разговор во живо и е-пошта, плус детална база на знаење. DreamHost нуди слични канали, но нема поддршка од телефонот, што може да биде недостаток за непосредни проблеми. Сепак, и двете нудат сигурна техничка поддршка HostGatorВремето на одговор честопати е побрзо. И покрај DreamHostодличен квалитет на поддршка, HostGatorДеноноќната телефонска поддршка и побрзите одговори го прават севкупниот победник во однос на корисничката поддршка.

HostGator

HostGator

 • 24/7 поддршка: Hostinger нуди 24/7 поддршка преку разговор во живо, е-пошта и телефон.
  • Систем за билети: Можете исто така да поднесете билет до тимот за поддршка на Hostinger ако ви треба помош за покомплексен проблем.
  • Приоритетна поддршка: Ако ви треба помош за критично прашање, можете да купите приоритетна поддршка, што ќе ви даде побрз одговор од тимот за поддршка на Hostinger.
  • Разговор во живо: Hostinger нуди поддршка за разговор во живо, што е најбрзиот начин да добиете помош од претставник за поддршка.
  • Поддршка за е-пошта: Можете исто така да контактирате со тимот за поддршка на Hostinger преку е-пошта.
  • Телефонска поддршка: Hostinger нуди телефонска поддршка во ограничен број земји.
 • База на знаење: Hostinger има сеопфатна база на знаење која покрива широк опсег на теми, вклучително и како да ја поставите вашата хостинг сметка, како да управувате со вашата веб-страница и како да ги решите вообичаените проблеми.
 • Туторијали: Hostinger нуди голем број на упатства кои ве учат како да правите работи како инсталирање WordPress, поставете е-пошта и креирајте веб-локација.
 • Форум во заедницата: Hostinger има форум на заедницата каде што можете да поставувате прашања и да добивате помош од други корисници на Hostinger.
 • Социјални медиуми: Hostinger е активен на социјалните медиуми и можете да ги контактирате преку нивните страници на Facebook, Twitter и LinkedIn.
DreamHost

DreamHost

 • 24/7 поддршка: DreamHost нуди 24/7 поддршка преку разговор во живо, е-пошта и телефон. Ова значи дека можете да добиете помош за сите проблеми што ги имате, без разлика во кое време од денот е.
 • База на знаење: DreamHost има сеопфатна база на знаење која вклучува статии и упатства за различни теми. Ова може да биде одличен ресурс ако имате проблеми со нешто и не сакате да чекате да ви одговори агентот за поддршка.
 • Систем за билети: Ако ви треба повеќе помош од она што е достапно во базата на знаење, можете да поднесете билет до тимот за поддршка на DreamHost. Тие обично ќе одговорат на билетите во рок од неколку часа.
 • Форум во заедницата: DreamHost исто така има форум на заедницата каде што можете да поставувате прашања и да добивате помош од други корисници на DreamHost. Ова може да биде одличен ресурс ако барате помош за специфичен проблем што не е опфатен во базата на знаење.

Технолошки карактеристики

Овој дел ги споредува технолошките карактеристики на HostGator наспроти DreamHost во однос на инфраструктурата на веб-серверот, SSD, CDN, кеширањето и многу повеќе.

Победник е:

HostGator DreamHost и двете обезбедуваат робусни инфраструктури на веб-сервери, со HostGator искористување на cPanel и DreamHost нудејќи сопствен панел. И двата поддржуваат складирање на SSD, обезбедувајќи брз пристап до податоците. Сепак, HostGator напредува со својот интегриран систем за кеширање, што ја подобрува брзината на локацијата. DreamHost се потпира на CDN на Cloudflare, додека HostGator не обезбедува CDN. Со својот посеопфатен сет на функции, би дал HostGator севкупната победа за неговата избалансирана понуда, иако DreamHost сè уште нуди силна конкуренција.

HostGator

HostGator

 • Неограничено складирање: HostGator нуди неограничено складирање на сите негови заеднички планови за хостирање. Ова значи дека можете да складирате онолку содржина колку што ви треба на вашата веб-локација, без да се грижите дека ќе останете без простор.
 • Неизмерен пропусен опсег: HostGator исто така нуди неизмерен пропусен опсег на сите негови заеднички планови за хостирање. Ова значи дека можете да имате онолку сообраќај колку што сакате кон вашата веб-страница, без да се грижите дали вашиот хостинг план ќе биде пригушен.
 • Бесплатен SSL сертификат: HostGator вклучува бесплатен SSL сертификат со сите негови заеднички планови за хостирање. Ова значи дека вашата веб-страница ќе биде безбедна и шифрирана, што е важно за заштита на податоците на вашите посетители.
 • Лесно WordPress инсталација: HostGator го олеснува инсталирањето WordPress на вашата веб-страница. Можете да го направите тоа со само неколку кликања, а HostGator дури вклучува и бесплатно име на домен со вашата прва година WordPress хостинг
 • 24/7 поддршка на клиенти: HostGator нуди 24/7 корисничка поддршка, за да можете да добиете помош за сите проблеми што ги имате со вашата веб-страница, без разлика во кое време од денот е.
 • Бесплатна миграција на веб-страница: HostGator нуди бесплатна услуга за миграција на веб-страница. Ова значи дека ако се префрлите од друг хостинг провајдер на HostGator, тие ќе ја преместат вашата веб-страница за вас бесплатно.
 • Регистрација на домен: HostGator може да регистрира име на домен за вас, или можете да пренесете постоечко име на домен на HostGator.
 • Е-пошта хостинг: HostGator нуди хостирање за е-пошта со сите негови заеднички планови за хостирање. Ова значи дека можете да креирате адреси за е-пошта за вашата веб-страница, а вашите посетители можат да ве контактираат директно преку вашата веб-страница.
 • Градител на страница: HostGator нуди бесплатен градител на страници со сите негови заеднички планови за хостирање. Ова го олеснува креирањето веб-локација без никакво искуство со кодирање.
 • Маркетинг алатки: HostGator нуди голем број маркетинг алатки, како на пр Google Кредити на AdWords и бесплатен CDN. Овие алатки можат да ви помогнат да ја промовирате вашата веб-страница и да привлечете повеќе посетители.
DreamHost

DreamHost

 • Прилагодена контролна табла: Контролниот панел на DreamHost е лесен за користење и обезбедува централна локација за управување со сите аспекти на вашата сметка за хостирање.
 • Наградувана поддршка: DreamHost има тим од искусен персонал за поддршка кои се достапни 24/7 за да ви помогнат со какви било технички проблеми.
 • 1-Кликнете на инсталатер: Инсталаторот со 1-клик на DreamHost го олеснува инсталирањето на популарни софтверски апликации, како на пр WordPress, Џумла и Друпал.
 • 100% гаранција за време на работа: DreamHost гарантира дека вашата веб-страница ќе работи и работи 99.9% од времето.
 • SSD дискови: DreamHost користи дискови со цврста состојба (SSD) за складирање на датотеките на вашата веб-страница, што обезбедува побрзи перформанси.
 • Бесплатен SSL сертификат: DreamHost нуди бесплатен SSL сертификат за секој домен што го регистрирате кај нив.
 • Слободен домен: DreamHost нуди бесплатен домен за првата година кога ќе се регистрирате за хостинг план.
 • Преинсталиран WordPress: DreamHost нуди претходно инсталиран WordPress хостинг план што го олеснува започнувањето WordPress.
 • DreamPress: DreamPress е управуван WordPress хостинг услуга која нуди уште повеќе функции и перформанси од редовните заеднички планови за хостирање на DreamHost.
 • Неограничен пропусен опсег: DreamHost нуди неограничен пропусен опсег на сите нивни планови за хостирање, така што не мора да се грижите дека ќе останете без пропусен опсег.
 • Неограничени сметки за е-пошта: DreamHost исто така нуди неограничени сметки за е-пошта на сите нивни планови за хостирање, за да можете да креирате онолку сметки за е-пошта колку што ви треба.
 • Бесплатна миграција на веб-страница: Ако се префрлате на DreamHost од друг хостинг провајдер, тие ќе ви помогнат бесплатно да ја мигрирате вашата веб-страница.
 • 97-дневна гаранција за враќање на парите. Ако не сте задоволни со услугите на DreamHost, можете да ја откажете вашата сметка во рок од 97 дена и да добиете целосна рефундација.

Безбедносни карактеристики

Овој дел ги разгледува безбедносните карактеристики на HostGator и DreamHost во однос на заштитен ѕид, DDoS, малициозен софтвер и заштита од спам.

Победник е:

Двете HostGator DreamHost нудат силни безбедносни карактеристики. HostGator обезбедува сопствен заштитен ѕид, DDoS заштита и Spam Assassin за заштита на е-пошта. DreamHost, од друга страна, нуди сопствен заштитен ѕид, заштита од DDoS и сопствена алатка против спам. Сепак, DreamHost рабови надвор HostGator бидејќи вклучува бесплатен SSL сертификат, давајќи дополнителен слој на безбедност на вашата веб-страница. Затоа, за сеопфатна заштита, DreamHost е моја препорака.

HostGator

HostGator

 • Бесплатен SSL сертификат: Сите заеднички планови за хостирање на HostGator вклучуваат бесплатен SSL сертификат. Ова ги шифрира податоците што се разменуваат помеѓу вашата веб-локација и вашите посетители, што помага да се заштити нивната приватност.
 • SiteLock: HostGator нуди SiteLock, безбедносна услуга на веб-локација која ја скенира вашата веб-страница за малициозен софтвер и други безбедносни закани. SiteLock исто така нуди функции како што се следење на црната листа и скенирање на апликации на веб-локации.
 • ModSecurity: HostGator користи ModSecurity, заштитен ѕид за веб-апликации со отворен код (WAF) кој помага да се заштити вашата веб-страница од напади. ModSecurity го блокира злонамерниот сообраќај и барања пред да стигнат до вашата веб-страница.
 • DDoS заштита: HostGator нуди DDoS заштита, што помага да се заштити вашата веб-страница од дистрибуирани напади на одбивање на услуга (DDoS). DDoS нападите се обиди да ја преоптоварат вашата веб-страница со сообраќај, што може да ја направи недостапна за вашите посетители.
 • Безбедни центри за податоци: Центрите за податоци на HostGator се наоѓаат во високо безбедни објекти со ограничен пристап. Ова помага да се заштити вашата веб-страница од физички напади.
 • Одржување на вашиот софтвер ажуриран: Одржувањето на вашиот софтвер ажуриран е важно за безбедноста. Софтверските ажурирања често вклучуваат безбедносни закрпи кои можат да помогнат да се заштити вашата веб-страница од пропусти.
 • Користење на силни лозинки: Користењето силни лозинки е важно за безбедноста. Силните лозинки треба да бидат долги најмалку 12 знаци и треба да вклучуваат мешавина од големи и мали букви, бројки и симболи.
 • Правење резервна копија на вашата веб-страница: Поддршката на вашата веб-страница е важна за безбедноста. Ако вашата веб-страница е нападната, можете да ја вратите од резервна копија.
DreamHost

DreamHost

 • Сертификати за Secure Socket Layer (SSL): DreamHost нуди бесплатни SSL сертификати за сите нивни планови за хостирање. SSL сертификатите ги шифрираат податоците што се пренесуваат помеѓу вашата веб-страница и прелистувачите на вашите посетители, што помага да се заштитат нивните лични информации.
 • Заштитен ѕид на веб апликации (WAF): WAF на DreamHost помага да се заштити вашата веб-страница од вообичаени веб-напади, како што се скриптирање меѓу страници (XSS) и инјектирање SQL.
 • Блокирање на IP: DreamHost ви овозможува да блокирате одредени IP адреси од пристап до вашата веб-страница. Ова може да биде корисно ако искусувате напад на одбивање на услуга (DoS).
 • Скенирање на малициозен софтвер: Услугата за скенирање на малициозен софтвер на DreamHost редовно ја скенира вашата веб-страница за злонамерен код. Ако се открие некој малициозен софтвер, DreamHost ќе го отстрани за вас.
 • Резервни копии: DreamHost автоматски прави резервна копија на вашата веб-страница на редовна основа. Ова значи дека ако вашата веб-страница некогаш е хакирана или оштетена, можете да ја вратите од резервна копија.
 • 2-факторска автентикација (2FA): DreamHost ви овозможува да овозможите 2FA за вашата сметка. Ова додава дополнителен слој на безбедност со тоа што бара од вас да внесете код од телефонот покрај лозинката кога ќе се најавите.

Карактеристики на изведба

Овој дел ги разгледува карактеристиките на перформансите, брзината и времето на работа на DreamHost и HostGator во однос на кеширање, складирање на SSD, CDN и многу повеќе.

Победник е:

HostGator може да се пофали со импресивна брзина и користи модерна технологија, но повремено паѓа во доверливост. DreamHost, од друга страна, постојано обезбедува умерена брзина, одлични перформанси и сигурно време на работа. Тоа е тесен натпревар, но за спој на брзина, перформанси и непоколеблива сигурност, DreamHost излегува како победник. Неговата конзистентност го прави претпочитан избор за повеќето корисници, крунисувајќи го како севкупен победник во ова соочување.

HostGator

HostGator

 • Брзина: Серверите на HostGator се наоѓаат во центри за податоци низ целиот свет, што помага да се осигура дека вашата веб-локација брзо се вчитува за посетители од целиот свет.
  • Веб-сервер LiteSpeed: HostGator го користи веб-серверот LiteSpeed, кој е еден од најбрзите достапни веб-сервери.
 • Приспособливост: Серверите на HostGator се скалабилни, што значи дека тие можат лесно да се надградуваат како што расте вашата веб-страница.
 • Безбедност: Серверите на HostGator се безбедни, што помага да се заштити вашата веб-страница од напади.
 • Перформанси: HostGator користи различни технологии за да ги подобри перформансите на вашата веб-страница, како што се кеширање и мрежи за испорака на содржина (CDN).
 • Гаранција за време на работа: HostGator гарантира време на работа од 99.9%. Ова значи дека ако вашата веб-локација не работи повеќе од 0.1% од времето, ќе добиете кредит на вашата сметка.
 • Кеширање: HostGator користи кеширање за складирање на често достапни страници во меморијата, што може да помогне да се подобри брзината на вашата веб-страница.
 • Мрежа за испорака на содржина (CDN): HostGator нуди бесплатен CDN со сите негови заеднички планови за хостирање. ЦДН помага да се испорача содржината на вашата веб-локација од сервери што се наоѓаат поблиску до вашите посетители, што може да ја подобри брзината на вашата веб-локација.
 • Поддршка: HostGator нуди 24/7 корисничка поддршка, која може да ви помогне да ги решите проблемите што може да ги имате со брзината, перформансите или времето на работа на вашата веб-локација.
DreamHost

DreamHost

 • Брзина: DreamHost користи дискови со цврста состојба (SSD) за складирање на датотеките на вашата веб-страница, што обезбедува побрзи перформанси. Тие имаат и глобална мрежа на центри за податоци, што значи дека вашата веб-страница ќе биде опслужена од најблискиот центар за податоци до вашите посетители, што исто така може да ги подобри перформансите.
 • Време на работа: DreamHost гарантира 100% uptime. Ова значи дека вашата веб-страница треба да работи и работи 99.9% од времето. Ако вашата веб-локација навистина падне, DreamHost ќе ви обезбеди кредит за прекинот.
 • Перформанси: DreamHost нуди голем број функции кои можат да помогнат да се подобрат перформансите на вашата веб-страница, како што се:
  • Кеширање: Кеширањето складира копии од датотеките на вашата веб-локација на серверот, што може да помогне да се подобрат перформансите со намалување на бројот на пати кога серверот треба да пристапува до оригиналните датотеки.
  • Gzip компресија: Компресирањето Gzip ги компресира датотеките на вашата веб-локација, што може да помогне да се намали количината на податоци што треба да се префрлат помеѓу серверот и прелистувачите на вашите посетители, што може да ги подобри перформансите.
  • ЦДН: CDN (мрежа за испорака на содржина) е мрежа од сервери кои се дистрибуираат низ целиот свет. Кога користите CDN, датотеките на вашата веб-локација се зачувуваат на серверите во мрежата, што може да помогне да се подобрат перформансите со сервирање на датотеките на вашата веб-локација од најблискиот сервер до вашите посетители.

Добрите лошите страни

Во овој дел, ќе го разгледаме подетално HostGator DreamHost, две добро познати хостинг услуги. Ќе ги разделиме добрите и лошите страни на секоја од нив, давајќи ви јасен преглед на она што тие го нудат. Значи, ајде да се нурнеме и да ги истражиме подемите и падовите на овие две опции за хостирање.

Победник е:

HostGator нуди пониска почетна цена, 24/7 корисничка поддршка и попријателски интерфејс, идеален за почетници. DreamHost, од друга страна, има посилна заштита на приватноста, неограничен пропусен опсег и обезбедува сигурен хостинг со 100% гаранција за време на работа. Сепак, му недостасува телефонска поддршка. Генерално, HostGatorРамнотежата на трошоците, леснотијата на користење и деноноќната поддршка малку се намалуваат DreamHost, што го прави победник во оваа споредба.

HostGator

HostGator

Позитивни:
 • Достапен: HostGator е еден од најприфатливите веб-хостинг провајдери на пазарот.
 • Лесен за користење: Платформата за хостирање на HostGator е лесна за употреба, дури и за почетници.
 • Широк спектар на карактеристики: HostGator нуди широк спектар на функции, вклучувајќи неограничено складирање, пропусен опсег и сметки за е-пошта.
 • Добро време на работа: HostGator има добра гаранција за време на работа од 99.9%.
 • Одлична поддршка на клиентите: HostGator нуди 24/7 корисничка поддршка, која е позната по тоа што е корисна и познавања.
Конс:
 • Некои проблеми со перформансите: Познато е дека HostGator има некои проблеми со перформансите, особено за време на шпицот на сообраќајот.
 • Продажби: HostGator е познат по зголемувањето на продажбата на дополнителни услуги, што може да биде досадно за некои корисници.
 • Не е најдобро за веб-локации со голем сообраќај: Заедничките планови за хостирање на HostGator не се најдобри за веб-локации со голем сообраќај. Ако имате веб-локација со голем сообраќај, можеби ќе треба да размислите за VPS или посветен план за хостирање.
DreamHost

DreamHost

Позитивни:
 • Достапен: DreamHost е еден од најприфатливите хостинг провајдери на пазарот.
 • Одлични карактеристики: DreamHost нуди широк спектар на функции, вклучувајќи неограничен пропусен опсег, неограничени сметки за е-пошта и бесплатно име на домен.
 • Одлично време на работа: DreamHost гарантира 100% uptime.
 • Добра поддршка за клиентите: DreamHost нуди 24/7 корисничка поддршка преку разговор во живо, е-пошта и телефон.
 • Лесен за користење: Контролниот панел на DreamHost е лесен за користење, дури и за почетници.
  • Препорачано од WordPress: DreamHost е препорачан од WordPress. Орг.
Конс:
 • Не најбрзо: Перформансите на DreamHost не се најдобри на пазарот.
 • Нема телефонска поддршка: DreamHost не нуди телефонска поддршка.
 • Некои функции се платени: Некои функции, како што се DreamShield и DreamPress, се платени.
 • Не толку многу функции како некои други провајдери: DreamHost не нуди толку многу функции како некои други хостинг провајдери, како што се пристап до cPanel и SSH.
HostGator наспроти DreamHost

Проверете како HostGator и DreamHost магацинот против други популарни веб хостинг компании.

Споделете на...