Од што ве крие VPN? (И од што не ве крие!)

in VPN

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Виртуелни приватни мрежи (VPN) се насекаде, и се чини дека сите користат еден, но зошто? Па, VPN е корисен од многу причини и е идеално решение за заеднички проблеми можете да искусите додека прелистувате онлајн. Значи, од што точно ве крие VPN? Ајде да дознаеме.

TL; ДР: VPN ја крие вашата IP адреса, географска локација, историја на прелистување и онлајн податоци и активност. Ова ги задржува вашите информации приватни и подалеку од вашиот интернет провајдер, други веб-локации, хакери и сајбер-криминалци.

reddit е одлично место за да дознаете повеќе за VPN. Еве неколку објави на Редит кои мислам дека ќе ви бидат интересни. Проверете ги и придружете се на дискусијата!

На пример, VPN ви овозможува да пристапите до блокираните сајтови и гео-ограничената содржина. И додека гледањето на содржината на Netflix на друга земја е одлично, тоа не е единствената причина зошто постојат VPN.

VPN-овите имаат широк спектар на заштитни алатки кои ве чуваат безбедни додека прелистувате онлајн. И, иако тие не ве чуваат безбедни од малициозен софтвер (за тоа ќе ви треба антивирусен софтвер), тие прават одлична работа во спречувањето на други видови напади.

Што прави VPN?

што крие vpn

VPN работи за да ја заштити вашата приватност на интернет, така што хакерите, крадците на идентитет и другите злобни типови не можат да ве таргетираат или да пристапат до вашите податоци. VPN исто така ја крие вашата локација, поради што можете да пристапите до блокирана, гео-ограничена и цензурирана содржина.

За да разберете како функционира ова, размислете кога одите по висока улица. Патувате по тротоарот и застанувате во разни продавници за да купувате. Додека го правите ова, секој може да види и да гледа што правите. 

Уште полошо, некој би можел да ве следи дома и да дознае каде живеете.

Ова е малку слично како е прелистувањето на интернет без VPN. Yнашата онлајн активност е видлива за секој што сака да погледне. И тоа е она што ве остава ранливи на напади.

Сега да се преправаме дека можете да патувате низ вашата локална улица преку таен тунел. Можете да влезете и да излезете од која било продавница што ја сакате преку тајни влезови. Никој не знае каде си, и никој не знае што правиш.

Ова е што прави VPN. тоа отвора таен тунел (виртуелната приватна мрежа) во кој е ваш исклучиво патување. Тоа значи дека можете да посетите која било веб-страница без да ве следи, следи или снима.

Уредно а?

VPN го прави тоа со маскирање на вашата IP адреса и шифрирање на вашата врска. Исто така, ја испраќа вашата онлајн активност преку оддалечен сервер, па ако некој се обиде да пристапи до него, информациите се толку измешани што е речиси невозможно да се направи тоа.

Сега кога знаеме што прави VPN, ајде се разбере што штити и те крие од.

Маскирање на IP адреса

маскирање на ip адреса

IP адресата е единствен код доделен на уредот што го користите за прелистување онлајн. Исто како што лична карта ќе ве идентификува, IP-адресата е клучен дел од податоци што може да му ја каже некому вашата локација, давателот на интернет услуги (ISP) и целата историја на прелистување и пребарување на веб.

Во суштина, IP адресите содржат многу чувствителни податоци за тоа кој сте и што правите. Оние кои се грижат да погледнат можат да дознаат многу за вас само со познавање на вашата IP адреса. 

Оваа информација вклучува:

  • Вашиот интернет провајдер и поврзаните податоци, како што се вашето полно име, телефонски број, домашна адреса и сите броеви на кредитни или дебитни картички што ги користите за да платите за услугата.
  • Вашата физичка локација, вклучувајќи ја вашата земја на живеење, адреса и поштенски број.
  • Целата ваша интернет историја, веб-локациите што сте ги посетиле, деталите за вашето најавување, ставките што сте ги купиле и сите други информации што сте ги внеле онлајн.

VPN ја маскира вашата IP адреса, така што ниедна од овие информации не може да се најде или следи. Тоа го прави со испраќање на вашата онлајн активност преку еден од неговите оддалечени сервери. На пример, ако сте во САД и се поврзете на VPN сервер со седиште во Литванија, ќе изгледа како да сте со седиште таму.

Затоа, целата онлајн активност изгледа како да доаѓа од далечинскиот сервер наместо вашата вистинска локација и не може да се пристапи до поврзаните информации.

Маскирање на географска локација

Се чини дека секоја апликација и веб-локација сака да ја знае вашата географска локација, а причината зошто не е особено пријатна. Тие ги користат информациите за вашата локација за да ве шпионираат и да го следат секое ваше движење онлајн и физички. 

Веб-страниците потоа или ги користат овие информации за да крадат вашите податоци, продавајте ги на маркетинг компании или самите ги користат за насочено рекламирање.

Добрата вест е дека VPN го спречува сето ова да се случи. Ако го исклучите GPS-следењето и го користите вашиот VPN, никој нема да може да ви каже каде сте или да има можност да ве следи – дури и ако користите отворени или јавни Wi-Fi мрежи.

Ги чува вашите податоци скриени и заштитени

Ги чува вашите податоци скриени и заштитени

Повеќето луѓе имаат тенденција да претпоставуваат дека хакерите и сајбер криминалците се дружат во темни подруми опкружени со екрани и компјутери. Ова за жал не е така.

Поголема е веројатноста да се сретнете со овие криминалци во вашиот локален Старбакс или каде било на друго место што нуди бесплатен јавен Wi-Fi, Народни библиотеки, кафулиња, Мекдоналдс, аеродроми итн.

Овие невини места се жариште на криминални активности бидејќи нивните Wi-Fi мрежи се лесно достапни, и вашите податоци може брзо да бидат украдени ако се поврзете без VPN.

Вообичаени видови на кражба на податоци и идентитет преку јавните мрежи се:

  • Информации за најава и лозинка
  • Лични информации како име, адреса, датум на раѓање итн
  • Детали за кредитна или дебитна картичка
  • Детали за банкарска сметка

За да избегнете да станете жртва на сајбер криминалци, никогаш не користете отворени или јавни Wi-Fi мрежи освен ако прво не сте се поврзале на вашиот VPN. 

Замислете дека ги имате сите ваши чувствителни податоци запишани на хартија. Потоа ја ставате целата оваа хартија преку машина за дробење. Откако ќе се распарчи, сето тоа го мешате одново и одново.

Секој што сака да ги состави парчињата хартија за да се обиде да разбере сето тоа, ќе го смета за речиси невозможна задача.

Ова е она што VPN го прави со вашите податоци додека го напушта вашиот уред. Се меша и се меша, така што е невозможно да се дешифрира и само изгледа како глупост. Ова се нарекува енкрипција.

Кога податоците ќе стигнат до својата наменета локација, тие се откриваат, па стануваат читливи уште еднаш. Сепак, секој што се обидува да го пресретне на патот нема да биде успешен.

Ја крие вашата онлајн активност на веб-прелистување

VPN ја крие вашата онлајн активност на веб-прелистување

Ако живеете во САД, веројатно ќе сте доживеале помалку од пожелна активност позната како „задушување“. Ова е кога вашиот интернет провајдер ја успорува вашата интернет конекција додека ја користите.

Зошто го правите ова, можеби ќе прашате? Па, интернет провајдерите добиваат мито од одредени бизниси во замена за да ви го отежнат пристапот до веб-страниците на конкурентите. Накратко, тоа е сомнителна активност што ја вршат интернет провајдерите со цел да заработат профит од вашата фрустрација.

Понекогаш има валидна причина за гаснењето. Често се користи и за регулирање на мрежниот сообраќај и олеснување на метежот. Може да го доживеете и ако достигнете го лимитот за податоци од вашата претплата на интернет провајдерот.

Без оглед на причината, тоа е досадно, но може да се спречи со користење на вашиот VPN, како што е тоа ја крие вашата активност од вашиот интернет провајдер, така што тие не знаат што правите или на кои страници пристапувате.

Ја крие вашата земја на живеење

Ако користите страници за стриминг на содржина, вашата локација одредува до која содржина имате пристап. Исто така, вашиот владата може да ограничи и цензурира одредени веб-локации во твојата земја (големиот заштитен ѕид на Кина е совршен пример за ова).

Но, бидејќи можете да направите да изгледа како да сте со седиште каде било во светот, можете да ги измамите заштитните ѕидови и страниците за стриминг содржина и да пристапите до гео-ограничена и цензурирана содржина без никаков проблем.

Сакам гледајте телевизија во Велика Британија во Австралија? Гледајте Britbox од каде било? Без грижи. Сакате да користите Facebook додека сте во Кина? Можете исто така да го направите тоа.

Го крие вашето однесување со торент

Интернет провајдерите не се обожаватели на нивните клиенти кои користат torrent сајтови за споделување датотеки и податоци. Јас секако не ја застапувам практиката на споделување пиратски или нелегално преземени содржини; има многу легитимни причини за користење торенти.

Сепак, Интернет провајдерите ќе седнат и ќе забележат ако користите торент сајтови и брзо ќе ја пригушат вашата услуга ако те фатат додека го правиш тоа. 

И, ако навистина сте некој кому му е удобно да споделувате пиратски содржини, подобро е да внимавате ако не користите VPN. Веднаш штом вашиот интернет провајдер ќе дознае, можете да се обложите со долниот долар дека ќе бидете пријавени кај властите.

Се разбира, VPN ќе ве заштити од сето ова. Бидејќи ја маскира вашата историја на прелистување, yнашиот интернет провајдер нема да има поим дали користите или не торент сајтови легитимно или на друг начин.

Ја крие сопствената активност

Не е изненадувачки, стриминг-страниците како Netflix, HBO и Disney+ не сакаат да пристапите до содржината што не е достапна во вашата земја. Затоа, тие вложи многу пари обидувајќи се да го спречи тоа да се случи.

Ќе го забележите ова ако се обидете да користите една од многуте бесплатни VPN, бидејќи тие едноставно не се доволно добри за да ги заобиколат детекторите на страницата за стриминг.

Сепак, висококвалитетните платени VPN се секогаш еден чекор понапред. И тие го избегнуваат гневот на стриминг гигантите криејќи ја сопствената активност.

Така користите VPN за да се скриете што правиш на интернет и додека го правиш тоа, VPN е зафатен со криење на сопствената активност. Тоа е како двоен слој на заштита и речиси секогаш е невозможно да се откријат другите сајтови.

Што не крие VPN?

што не го крие vpn

Во ред, затоа опфативме обемна листа на она што VPN го прави за да ве скрие и заштити додека прелистувате онлајн. Сепак, не е отпорен на куршуми и има некои работи на кои треба да внимавате.

Постојни колачиња

Колачињата се делови од податоци што се наоѓаат на вашиот уред и ја следат или снимаат вашата активност на прелистување. VPN може да ги спречи да се населат на вашиот уред, но не може да открие или отстрани што е веќе таму. 

Ако сте го користеле вашиот уред без вашиот VPN во кој било момент, веројатно ќе имате куп колачиња што седат таму. За да се ослободите од нив, мора да влезете во историјата на прелистување и да ги избришете податоците.

Вируси и малициозен софтвер

Клучно е да се направи разлика помеѓу VPN и антивирусна заштита затоа што и двајцата ве штитат, но на многу различни начини.

Иако VPN ќе ги заштити вашите податоци и идентитет, тој не може да открие и задржи вируси и други видови на малициозен софтвер. Во исто време, антивирусниот софтвер може да се ослободи од малициозен софтвер, но не може да ги заштити вашите податоци.

За крајна заштита, треба да користите VPN антивирус софтвер во исто време.

Кои се најдобрите достапни VPN?

Има еден тон VPN што треба да ги пробате, но сите не се создадени еднакви. Иако е примамливо да си набавите бесплатен VPN, треба да бидете претпазливи. 

Бесплатните VPN често ги следат и собираат вашите податоци. Така, иако не чинат пари, ве чинат губење на приватноста, што е навистина иронично, со оглед на тоа што VPN треба да ве заштити токму од тоа.

Платените VPN нудат далеку супериорно ниво на заштита, а многумина доаѓаат со гаранција за нулта следење што значи дека тие не собираат ниту еден од вашите податоци за прелистување.

И, додека вие плаќате за услугата, тие секогаш се исклучително прифатлива.

Еве ги моите најдобри три најдобрите VPN во моментов.

1. NordVPN

почетната страница на nordvpn

NordVPN е еден од најдобрите и најпознатите провајдери на пазарот.

Тие нудат сеопфатни планови кои ви обезбедуваат мрежна мрежа, приватен DNS, шифрирање со двојно податоци, темен веб-монитор, прекинувач за убивање, строга политика за не-логирање, шифрирање на мобилни телефони и многу повеќе.

Плановите започнуваат од 3.99 УСД/месечно, и често има специјални зделки што треба да се направат. Можете исто така да ги искористите предностите на а 30-дневна гаранција за враќање на парите.

За целосен и детален преглед, проверете го мојот Статија за преглед на NordVPN.

2. Surfshark

почетната страница на surfshark

Surfshark е популарен давател на услуги за виртуелна приватна мрежа (VPN) кој им овозможува на корисниците да воспостават шифрирани врски со интернет, осигурувајќи се дека нивните онлајн активности остануваат приватни и безбедни.

Карактеристиките на Surfshark вклучуваат пристап до гео-ограничена содржина, двојно рутирање на VPN, блокирање на реклами и малициозен софтвер и политика за без дневници. Овозможува неограничени поврзувања со уреди и им помага на корисниците да ги заобиколат регионалните ограничувања за содржината.

Плановите започнуваат од 2.49 долари/месечно, и можете да ослободите дополнителни месеци и а 30-дневна гаранција за враќање на парите.

За детален преглед, проверете го мојот Преглед на Surfshark овде.

3. ExpressVPN

expressvpn

ExpressVPN е уште еден голем играч и може да се пофали со сервери во 94 земји, така што имате широк избор кога ја избирате вашата „локација“. 

Додајте супериорно маскирање на IP, целосен гео-ограничен пристап до содржината, анонимно прелистување и поддршка за повеќе уреди и ќе имате навистина одличен VPN.

Плановите започнуваат од 6.67 УСД/месечно, плус можете да добиете три месеци бесплатно и да уживате во a 30-дневна гаранција за враќање на парите.

За целосниот преглед на ExpressVPN, проверете го мојот неодамнешен преглед на ExpressVPN.

Најчесто поставувани прашања

Резиме – Што крие VPN (и не крие)

Нема сомнеж за тоа, VPN се моќни и супер корисни парчиња софтвер. Хакерите и сајбер-криминалците стануваат сè пософистицирани, па затоа yтреба да останете понапред од играта со тоа што ќе се заштитите себеси и ќе ја скриете вашата онлајн активност.

Не знам за вас, но повеќе би сакал да платам мала месечна претплата за тоа уверување што дава VPN. И ако тоа значи дека моите податоци и приватност остануваат безбедни, добро, тоа за мене е бесценето.

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Нејтан Хаус

Нејтан има извонредни 25 години во индустријата за сајбер безбедност и придонесува со своето огромно знаење за Website Rating како стручен писател кој придонесува. Неговиот фокус опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи сајбер безбедност, VPN, менаџери со лозинки и решенија за антивируси и антималвер, нудејќи им на читателите стручни увиди во овие суштински области на дигиталната безбедност.

категории VPN
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...