Од што ве заштитува VPN (и од што не може да ве заштити)

Напишано од
in VPN

Безбедноста на интернет треба да биде една од главните грижи секогаш кога вашиот компјутер, телефон или друг уред е поврзан на интернет. Сепак, со постојано зголемување на бројот и опсегот на измами, закани и други напади на малициозен софтвер, може да биде тешко да се знае од што ве штити VPN.

VPN, или виртуелна приватна мрежа, е неверојатна алатка со широк опсег на апликации. Истражувањата покажаа дека најмалку 1.2 милијарди луѓе ширум светот користете VPN, а нејзината популарност рапидно расте.

Иако не може да ги реши сите ваши безбедносни проблеми (за сеопфатен пристап кон безбедноста, ќе ви треба силно антивирусно софтверско решение), VPN може да го заштити вашиот интернет сообраќај и идентитет од широк спектар на закани.

Прочитајте за да дознаете какви напади може да спречи VPN, како функционира и кои се неговите ограничувања.

Клучни точки: Како и од што ве заштитува VPN?

  • Иако VPN не е магичен штит против сите потенцијални опасности, користејќи VPN може да ве скрие и заштити од импресивен опсег на онлајн закани.
  • Тие вклучуваат многу видови на хакирање, напади од човек во средината и DDoS, лажни жаришта за WiFi и многу повеќе.
  • Дури и ако го заштитувате вашиот уред и вашата приватност со VPN, важно е да останете внимателни и внимателни кога прелистувате онлајн – VPN не може да ве заштити од вашата сопствена грешка.

Што спречува VPN?

Иако VPN не може да ве заштити од секој потенцијална закана, може да спречи импресивен широк опсег на малициозни напади – особено оние кои користат WiFi или други техники поврзани со интернет конекција за да ги задржат вашите приватни информации.

од што ве штитат VPN на интернет

Значи, од што точно може да ви помогне VPN да ве заштити?

Некои видови на хакирање

Пред сè, важно е да се забележи дека VPN не може да ве заштити од секој вид на хакирање. Со тоа, VPN може да ве заштити од прилично импресивен опсег на закани за хакирање.

Прво, со прикривање на вашата IP адреса, VPN го прави ефективно невозможно за злонамерните актери да ја следат локацијата на вашиот компјутер.

Еден од најчестите, испробани и вистински методи за далечинско хакирање вклучува добивање пристап до системот на вашиот компјутер преку неговата IP адреса.

Имајќи предвид дека речиси секоја веб-локација што ја посетувате ја следи IP адресата на вашиот уред (да, тоа вклучува и телефони и таблети), ако некоја од тие веб-локации била инфилтрирана од хакер, им е премногу лесно да ја добијат вашата IP адреса и да ја користат за да влезат во вашиот компјутерски систем.

Така, со маскирање на вистинската IP адреса на вашиот уред, VPN може да го заштити вашиот уред од овој премногу вообичаен тип на хакирање.

Човек-во-средински напади

Човек-во-средински напади

Нападот човек во средината е токму онака како што звучи: хакер го пресретнува вашиот интернет сообраќај „во средината“, кога вашиот уред комуницира со веб-локација или веб-сервер.

Нападите од човек во средината се особено опасни затоа што лесно може да се користат за кражба на вашите приватни информации, вклучувајќи лозинки, датотеки, онлајн банкарство и информации за кредитни картички и многу повеќе.

Иако нападите „човек во средината“ не се невозможни кога користите приватна WiFi конекција (како што е WiFi во вашиот дом), тие се особено веројатни кога користите отворена, јавна WiFi конекција, како оние што се наоѓаат во кафулиња, ресторани, библиотеки, универзитети или други јавни простори.

Тоа е затоа што е поволно за хакерите да ги таргетираат јавните WiFi конекции на кои се поврзуваат голем број луѓе секој ден. Дополнително, повеќето WiFi – и јавни и приватни – користат стандард за шифрирање наречен WPA2, кој, за жал, е еден од најниските безбедносни стандарди.

Значи, како VPN ве штити од напади од човек во средината? Со создавање на шифриран тунел низ кој поминува вашиот интернет сообраќај, многу го отежнува вашиот интернет сообраќај да биде пресретнат и украден.

Како такво, секогаш е препорачливо да го извршувате вашиот интернет сообраќај преку VPN секогаш кога го поврзувате вашиот уред на јавна WiFi мрежа.

DDoS напади

DDoS напади

DDoS, или нападите со дистрибуирано одбивање на услугата, се друга форма на хакирање што VPN може успешно да го спречи.

Во DDoS напад, хакерите се обидуваат да го совладаат вашиот систем преплавувајќи го со барања и непоканет сообраќај. Ова предизвикува системот да падне, што може или да ве присили офлајн или да ви оневозможи пристап до одредена веб-локација.

DDoS нападите, за жал, стануваат се почести, бидејќи не се особено тешки за извршување дури и за хакери од почетно ниво. Сепак, користењето на VPN може да ве заштити од DDoS напади на ист начин како што ве штити од други форми на хакирање: со прикривање на вашата IP адреса.

За да може DDoS нападот да го таргетира вашиот уред, тој прво треба да ја знае вашата вистинска IP адреса. Сè додека постојано користите VPN кога се поврзувате на интернет, злонамерните актери нема да имаат начин да добијат пристап до вашата вистинска IP адреса.

Лажни жаришта за WiFi

Лажни жаришта за WiFi

Друг ризик што вашиот VPN може да помогне да се ублажи се лажните жаришта за WiFi. Исто така познат како „злобниот близнак“ жариште, лажна WiFi хотспот е создадена од хакер за внимателно да го имитира точниот изглед на легитимна WiFi хотспот, веднаш до идентификација на детали како SSID (идентификатор на сет на услуги или име на WiFi мрежата).

На пример, да речеме дека седите во кафуле наречено Main Street Café. Ја прашуваш баристата на која WiFi мрежа да се поврзе, а таа ти вели дека тоа е мрежа наречена mainstreetcafe123. Ако хакер поставил лажна WiFi хотспот за да го насочи сообраќајот што доаѓа од оваа локација, лажната точка може да Исто така да се нарече mainstreetcafe123.

Штом ќе го поврзете вашиот уред, хакерот ќе има лесен пристап до целиот ваш интернет сообраќај. Тоа значи дека тие можат да ви ги украдат лозинките, имињата на сметките и сите датотеки што ги преземате или поставувате додека сте поврзани на нивната мрежа.

Па, како може VPN да ве заштити од ова? На крајот на краиштата, не ќе несвесно изберете да се поврзете на лажната мрежа?

Клучот за заштита во оваа ситуација е фактот што VPN го шифрира целиот ваш интернет сообраќај и целата комуникација помеѓу вашиот уред и сите веб-сервери. Така, дури и ако случајно се поврзете на лажна WiFi мрежа, хакери уште нема да може да сними или види ништо што правите онлајн.

Како VPN ве заштитува од хакирање?

VPN работи на две основни нивоа: 

  1. со прикривање на вашата IP адреса (адресата што го идентификува и лоцира вашиот компјутер), И
  2. со создавање на шифриран тунел низ кој поминува вашиот интернет сообраќај.

Некои провајдери на VPN нудат уште дополнителни нивоа на заштита, но ова е општата идеја. Бидејќи стекнувањето пристап до IP адресата на вашиот уред е еден од најчестите методи за хакирање, прикривањето од хакерите е одличен начин да се заштитите.

Понатаму, канализирањето на целиот ваш интернет сообраќај преку шифриран тунел помага да ги зачувате вашите информации безбедни дури и ако вашиот систем е компромитиран.

Што друго заштитува VPN?

Интернетот е огромна и сложена мрежа, и иако ни обезбедува безброј бенефиции, нè изложува и на различни ризици и закани.

Од сајбер криминалци до огласувачи, многу трети страни можат да ги следат вашите онлајн активности, да го следат вашиот интернет сообраќај и да ги собираат вашите лични податоци, вклучувајќи ја вашата историја на прелистување, историја на пребарување, па дури и отпечаток од прст на вашиот прелистувач.

За среќа, постојат различни безбедносни мерки што можете да ги преземете за да се заштитите себеси и вашите чувствителни информации.

На пример, можете да користите софтвер за безбедност на интернет и антивирусни програми за да ги заштитите вашите уреди од малициозен софтвер и компјутерски вируси.

Можете исто така да користите VPN за да го шифрирате вашиот интернет сообраќај и да ја скриете вашата IP адреса, што им отежнува на другите да ги следат вашите онлајн активности.

Дополнително, прекинувачот за убивање може да ви помогне автоматски да се исклучите од интернет ако вашата VPN врска падне, осигурувајќи дека вашите податоци остануваат безбедни и приватни.

Со преземање на овие мерки и претпазливост за прекршување на податоци и други потенцијални закани, можете да уживате во побезбедно и побезбедно онлајн искуство.

Покрај заштитата од хакери, VPN е исто така непроценлива алатка за заштита на вашата приватност кога сурфате на интернет. 

Со шифрирање на вашиот сообраќај, VPN помага вашите пребарувања, преземања и други активности да бидат скриени од љубопитните очи. Има огромен пазар за сите наши приватни податоци, а повеќето веб-локации собираат информации за тоа кој им пристапил и што правел.

Кога користите VPN, вашата активност на интернет нема да биде видлива за повеќето веб-локации што ги следат вашите пребарувања и однесување за купување за да ве таргетираат за рекламирање

Ова значи дека нема повеќе досадни реклами што се појавуваат на страната на вашиот веб-прелистувач во моментот кога пребарувате производ или поврзан клучен збор.

Како VPN ја заштитува вашата приватност?

Да резимираме, VPN ја заштитува вашата приватност првенствено со прикривање на вашата IP адреса и создавање безбеден, шифриран премин низ кој ќе патува вашиот интернет сообраќај. 

Ако хакерите и другите малициозни програми не можат да видат што правите на интернет, тие не можат да го украдат. Слично на тоа, ако рекламите и веб-локациите што ги следат активностите на посетителите не можат да видат што правите, тие не можат да ве таргетираат за рекламирање.

Приватноста станува се потешко и потешко да се зачува кога сте онлајн, но користењето VPN е едноставен, релативно ефтин начин да ги заштитите вашите онлајн активности од љубопитните очи.

Од што нема да ве заштити VPN?

Кога ќе се поврзете на интернет, вашиот давател на интернет услуги (ISP) му доделува на вашиот уред единствена IP адреса, која се користи за идентификување и следење на вашите онлајн активности.

Ова е точно без разлика дали користите јавна Wi-Fi мрежа или домашна мрежа.

Кога користите јавни Wi-Fi мрежи, имате поголем ризик да ви биде загрозен пристапот до мрежата, што им олеснува на трети страни да го следат вашиот интернет сообраќај и да крадат чувствителни информации, како што се вашите ингеренции за најавување за услугите за стриминг.

За да се заштитите, важно е да користите VPN, кој може да ви помогне да ја скриете вашата IP адреса и да ја шифрирате вашата интернет конекција, што го отежнува секој да ги следи вашите онлајн активности.

Дополнително, секогаш треба да ги ажурирате оперативниот систем и апликациите за да го минимизирате ризикот од безбедносни пропусти. Со преземање на овие мерки на претпазливост и свесни за потенцијалните ризици, можете да уживате во побезбедно и побезбедно проследување содржини додека користите интернет.

Сето ова звучи неверојатно, но да не се занесуваме премногу: VPN не може да ве заштити од секој вид на закана, и важно е да се биде реален за тоа што може и што не може да направи.

Човечка грешка

За жал, VPN не може да ве заштити од себе. Индексот за сајбер безбедност на IBM објави дека огромни 95% од сите прекршувања на сајбер безбедноста се предизвикани од човечка грешка.

Ова обично доаѓа во форма на малициозен софтвер што луѓето ненамерно го инсталирале на своите уреди or шеми за фишинг, каде што луѓето се измамени да ги предадат своите лозинки на злонамерните актери.

Со други зборови, огромното мнозинство на напади се случајно овозможени од луѓе кои не сфаќаат што прават. За жал, VPN не може да ве спречи да правите нешто што сте доброволно избрале да го направите, па затоа од клучно значење е да останете будни и скептични секогаш кога сте онлајн. 

Доброто правило е дека ако нешто ви изгледа како риболов, треба да му верувате на вашите црева и да се држите настрана од тоа.

Недоверливи VPN

Другиот нешто што е VPN не може да ве заштити од тоа е самото. Ако сте избрале недоверлив VPN провајдер, безбедноста на вашиот уред многу веројатно ќе биде загрозена. 

Затоа е исклучително важно да се направи истражување и да се избере доверлив, високо безбеден VPN провајдер.

Ова генерално значи да се биде подготвен да плати за квалитет. Има еден тон бесплатни VPN на пазарот, но како што вели старата поговорка, навистина не постои такво нешто како бесплатен ручек: овие „бесплатни“ VPN некако заработуваат пари, а тоа е обично со продавање на податоците на нивните корисници на трети лица. .

Ако барате VPN и не сте сигурни каде да започнете да барате, можете да ја проверите мојата листа на најдобрите VPN провајдери на пазарот денес.

Најчесто поставувани прашања

Што е VPN?

VPN (Виртуелна приватна мрежа) е суштинска алатка која може да помогне во заштитата на вашата онлајн приватност и безбедност.

Кога користите VPN, вашиот интернет сообраќај е шифриран и насочуван преку приватна мрежа на сервери, што го прави практично невозможно некој да ги пресретнува или прислушува вашите онлајн активности.

VPN-технологијата обезбедува безбедна и приватна врска помеѓу вашиот уред и интернетот, овозможувајќи ви мирно да прелистувате на интернет, да проследувате содржини и да пристапувате до онлајн услугите.

VPN-овите доаѓаат во многу различни форми, од самостојни апликации до вградени функции во оперативните системи и може да се користат на десктоп компјутери, лаптопи, мобилни уреди, па дури и рутери.

Значи, без разлика дали сте чест патник, личност која е свесна за приватноста или сопственик на бизнис кој сака да ги заштити вашите чувствителни податоци, користењето VPN услуга со робусни VPN протоколи и локации на серверот може да ја обезбеди потребната заштита.

Од што ве заштитува VPN на јавна WiFi?

Постојат голем број закани за кои треба да знаете кога користите јавна WiFi, а VPN може да ве заштити од повеќето од нив.

Човек-во-среди напади, каде што хакер има поставено можност за пресретнување на интернет сообраќајот „во средината“ (кога вашиот уред комуницира со локација или веб-сервер), се особено чести на јавните WiFi мрежи. 

Постои и ризик од лажни жаришта за WiFi што хакерите го создаваат за да имитираат вистинска јавна WiFi конекција.

Користењето на VPN може да спречи вашите информации да бидат украдени при кој било од овие типови напади со шифрирање на вашиот интернет сообраќај за да не може да се гледа.

Што е заштита на VPN?

Заштитата на VPN се однесува на безбедносните мерки што ги обезбедуваат виртуелните приватни мрежи (VPN) за заштита на онлајн врските и податоците што се пренесуваат преку Интернет. Кога користите VPN, интернет сообраќајот на корисникот е шифриран и насочуван преку безбеден сервер, што им отежнува на хакерите или другите злонамерни субјекти да пресретнат или да пристапат до чувствителни информации.

Дали VPN ве заштитува од вируси?

VPN може да ве заштити од некои видови вируси, но не од сите. Ако вирусот бара пристап до вашата IP адреса за да се инфилтрира во вашиот уред, тогаш VPN може ефективно да го спречи тоа со маскирање на вашата вистинска IP адреса. 

Слично на тоа, VPN може да биде ефикасен против DDoS напади од истата причина.

Значи, дали VPN ве штити од вируси? Технички, да, но VPN не може да спречи вирус што доброволно (но ненамерно, се разбира) сте го инсталирале на вашиот сопствен компјутер во форма на заразена датотека или друг вид на малициозен софтвер.

Дали VPN ве штити од владата?

Низ целиот свет, луѓето користат VPN за да ги заобиколат владините ограничувања за информации. Покрај заобиколувањето на цензурата, VPN може да го отежне секој да ја следи вашата активност на Интернет, било да е тоа хакери, вашиот давател на интернет услуги или владата.

Многу тешко, но не невозможно. Ако некој – особено владата – навистина е решена да ја следи вашата активност на интернет, потребно е многу напор и внимателност за да ги избегнете. 

Поради таа причина, најдобро е да не дозволите VPN да ве намами во лажно чувство на сигурност.
 
Тоа не е магичен штит и ако поради која било причина сметате дека вашите активности (онлајн или офлајн) можат да привлечат негативен интерес од владата, веројатно ќе ви треба пософистициран пакет алатки и методи за да останете вистински анонимни.

Дали VPN ве штити од хакери?

Едноставно кажано, зависи од типот на хакирање за кој зборуваме. VPN може да заштити од некои од најчестите хакерски техники, како што се DDoS и нападите од човек во средината.

Тоа е затоа што VPN ја прикрива вистинската IP адреса на вашиот уред, што е „задната врата“ што многу хакери ја користат за да добијат пристап до вашиот систем.

Сепак, IP адресата не е единствениот начин за хакирање на уред. Хакирањето е поле кое постојано се развива и VPN не може да ве заштити од сè. Затоа е важно да останете внимателни секогаш кога сте онлајн и да инвестирате во други безбедносни решенија, како што е добар антивирусен софтвер.

Дали VPN ве заштитува од колачиња?

Накратко, не. Иако VPN може многу да ја заштити вашата анонимност на интернет, тој не може да ве спречи да ве следат колачиња.

Сепак, тоа, во извесна смисла, ги доведува во заблуда колачињата, бидејќи им дава лажни информации за локацијата и идентитетот на вашиот уред. Бидејќи VPN го насочува вашиот интернет преку странски сервери, некои (но не сите) информации што колачињата се дизајнирани да ги собираат ќе бидат лажни.

Дали VPN ве заштитува од вашиот работодавец?

Зависи на што мислиш. Не, VPN нема да ве заштити од вашиот шеф да гледа преку ваше рамо што и да правите за време на работното време. 

Сепак, VPN не заштитете ги вашите податоци од пристап или собирање од вашиот работодавец, дури и кога сте поврзани на WiFi мрежата на компанијата.

Дали VPN ве заштитува од Facebook?

Фејсбук е еден од најозлогласените собирачи на лични податоци. Компанијата за социјални медиуми сега позната како Мета доби шлаканица со повеќе тужби поврзани со приватноста и неправилно постапување со податоците на своите корисници и се реши за отштета од милиони долари.

Изгледа дека Мета одлучи да продолжи да плаќа порамнувања наместо да ги менува своите практики, а многу луѓе се фрустрирани од фактот дека користењето на Фејсбук се чини дека значи нужно прифаќање дека вашите податоци ќе се продаваат на трети страни.

Значи, дали користењето VPN може да го спречи Фејсбук да ве следи? За жал, одговорот е генерално не; VPN не го спречува Facebook да ги следи вашите активности на нивната страница.

Има неколку исклучоци: на пример, ако сте крајно внимателни да се одјавите од Facebook и користите прелистувач со овозможени поставки за приватност додека користите VPN, тогаш можете потенцијално заобиколат следењето на Фејсбук. 

Сепак, дури и ако сте толку внимателни, Фејсбук сепак има други начини за следење на вашите онлајн активности.

Сите во сите, ако не сакате Facebook да следи што правите онлајн, најдоброто нешто што можете да направите е да не го користите.

Дали VPN ве заштитува од лажни жаришта?

Иако VPN не може да го спречи вашиот уред да се поврзе со лажни жаришта, тој ја шифрира вашата интернет конекција така што вашите активности се безбедни и невидливи за оној што ја создал лажната точка.

Со други зборови, сè додека постојано го користите VPN, вашите приватни информации треба да бидат заштитени ако сте поврзани со лажна точка на пристап.

Дали VPN ве заштитува при торентирање?

Бидејќи некои интернет провајдери блокираат популарни страници за торентирање, користењето на VPN е сигурен начин за заобиколување на овие ограничувања, а истовремено додавајќи многу неопходен слој на заштита за вашиот уред додека торентирате.

Сепак, не секој давател на VPN ви дозволува да торентувате додека ја користите нивната услуга, па затоа е важно да проверите дали торентирањето е поддржано кога купувате наоколу за провајдер на VPN.

Еден од најдобрите и најприфатливите VPN за торентирање е CyberGhost (можете да го проверите мојот целосен преглед на CyberGhost за повеќе информации). NordVPN и ExpressVPN се други одлични VPN на пазарот што треба да се земат предвид.

Како VPN ве заштитува?

Виртуелна приватна мрежа (VPN) е технологија која обезбедува безбедна и приватна врска помеѓу уредот на корисникот и Интернетот. Но, како всушност ве заштитува VPN?

Со шифрирање на податоците што се пренесуваат преку мрежата, VPN гарантира дека онлајн активностите на корисникот остануваат заштитени и анонимни.
Како VPN ве заштитува и што крие VPN? Го штити вашето онлајн присуство со создавање виртуелен тунел низ кој минува целиот ваш интернет сообраќај, што го отежнува секој да ги пресретне или следи вашите податоци. како vpn ве заштитува

Што е лажно чувство за безбедност на VPN?

VPN, или виртуелна приватна мрежа, може да им даде на корисниците лажно чувство на безбедност доколку не се свесни за нејзините ограничувања. VPN го шифрира вашиот сообраќај и го насочува преку сервер на друга локација, што може да помогне да се заштити вашата приватност и безбедност. Сепак, VPN не ве прави целосно анонимни онлајн. Вашиот интернет провајдер, давателот на VPN и веб-локациите што ги посетувате сè уште можат да ја видат вашата IP адреса.

Може ли VPN да се хакира?

И покрај неговите силни безбедносни мерки, прашањето „Дали може да се хакира VPN? останува тема на загриженост кај корисниците. Иако VPN се дизајнирани да нудат силна заштита, не е сосема невозможно тие да бидат хакирани. Во некои случаи, ранливостите може да настанат поради недостатоци во софтверот VPN или несоодветни безбедносни практики од страна на корисникот.

Дополнително, напредните хакери може да користат софистицирани техники за да ги нарушат VPN-врските. Сепак, угледните провајдери на VPN постојано го ажурираат својот софтвер и спроведуваат силни безбедносни мерки за да го намалат ризикот од хакирање. 

Резиме – Од што може и не може да ве заштити VPN?

Има тони придобивки што можете да ги искористите од користење на VPN, од значително зголемена безбедност и приватност кога сте онлајн на можност за прикривање на вашата локација и поврзување на интернет преку странски сервери.

Иако VPN-овите не се магични штитови кои можат да ве заштитат од сè, постојат тони секојдневни закани кои можат да се неутрализираат едноставно со користење на VPN. Тие вклучуваат вашите приватни информации се украдени со DDoS напади, напади од човек во средината и лажни жаришта за WiFi.

VPN исто така може да ви помогне избегнувајте да бидете следени на интернет (со некои ограничувања и исклучоци) и го прави лесно да се заобиколат ограничувањата на интернет провајдерите и гео-блокирањето

Сè на сè, во светот на постојано зголемување на безбедносните закани, инвестирањето во доверлив, висококвалитетен VPN е фантастичен и речиси без напор начин да останете заштитени додека сте онлајн.

Референци

категории VPN
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.