Колку луѓе користат VPN? (Статистика за користење за 2023 година)

Напишано од

Кога за прв пат беа измислени во доцните 1990-ти, VPN-овите (виртуелни приватни мрежи) беа вид на ниша алатка за која знаеја само некои бизниси (и вашиот луд, компјутерџија пријател).

Сепак, тоа сè почна да се менува во средината на 2010-тите кога кражбата на податоци и безбедноста станаа вистински проблем, а популарноста на VPN почна да расте. Брзо напред до 2023 година, и како изгледа пејзажот VPN сега? Ајде да погледнеме.

Денес, бројот на луѓе кои користат VPN ширум светот вртоглаво расте, а трендот не покажува знаци на забавување.

Бројот на луѓе кои користат VPN беше полесно да се измери кога на теренот доминираа само мал број компании, но тоа веќе не е случај.

Сега има тони различни VPN провајдери, што го прави многу потешко да се каже точно колку луѓе ширум светот ќе користат VPN во 2023 година.

Но, тоа не значи дека не можеме добро да претпоставиме. Прво, ајде да погледнеме што знаеме за VPN, кој ги користи и за какви цели.

Резиме: Колку луѓе користат VPN?

Употребата на VPN беше рапидно се зголемува низ целиот свет, иако ова зголемување е подрастично во некои земји и региони од други.

Благодарение на разновидноста и огромната големина на пазарот на даватели на VPN, тешко е да се добие точна бројка за бројот на луѓе кои користат VPN на глобално ниво. Сепак, се проценува дека надвор од 5.07 милијарди интернет корисници во светот, околу третина од нив користат VPN од 2023 година.

Податоците не лажат: јасно е дека VPN-овите станаа од ниша алатка што ја користат само мал број компјутерски ентузијасти и бизниси во алатка која е од витално значење за онлајн заштита и безбедност.

Во 2020 година, корисници од 85 земји преземале VPN преку 277 милиони пати. До 2021 година тој број се искачи на 785 милиони преземања, а до 2022 година, корисниците преземале VPN апликации скоро 430 милиони пати.

Извор: Atlas VPN ^

И нагорниот тренд не покажува знаци на запирање. Пазарот за VPN може да се подели во две општи категории: потрошувачки VPN што ги користат поединци и деловни VPN што ги користат компаниите.

Во моментов, пазарот на потрошувачки и деловни VPN се проценува дека вреди најмалку 44.6 милијарди долари ширум светот.

Извор: Surfshark ^

И овој тренд на раст веројатно брзо ќе се забрза. Доколку не се случи нешто непредвидено, се проценува дека вкупната вредност на потрошувачките и деловните VPN пазари заедно ќе биде неверојатна 75.59 милијарди долари до 2027 година.

И покрај огромната вредност на пазарот на VPN, речиси 50% од личните корисници на VPN сè уште користат бесплатни провајдери.

Извор: Security.org ^

Ова би можело да се промени многу кратко, иако, како два од тројца бесплатни VPN корисници пријавуваат проблеми со перформансите и изразуваат загриженост за тоа колку навистина се безбедни нивните податоци.

Кој користи VPN?

Статистика за употреба на VPN во САД 2023 година

Во 2021 година, Кина го отвори својот VPN сектор за странски инвестиции и се предвидува дека ќе има најголем раст во 2023 година (17.4%), а потоа следат Канада (12.8%) и Јапонија (12%).

Извор: VPNPro ^

Сепак, САД сè уште доминираат со уделот на пазарот и отпаѓаат над една третина од целата употреба на VPN на глобално ниво. Иако ниту една земја нема да ги собори САД од првото место, Европа исто така ќе забележи значителен раст, особено Германија ќе го зголеми својот удел за 12.1%.

Еден начин да се измери растот на популарноста на VPN е метрика позната како стапка на посвојување, процент што одразува колку поединечни преземања на VPN се случиле во една земја во дадена година, приспособено според големината на населението.

Во 2022 година, земја со највисока стапка на усвојување на VPN беа Обединетите Арапски Емирати (25.72%), потоа Катар (24.03%) и Русија (23.94%).

Извор: AtlasVPN ^

Интересно, пет од топ 10 земји со највисоки стапки на посвојување во 2022 година беа земјите од Блискиот Исток.

Усвојување на користење на vpn по земја

Од друга страна, трите земји со најниска стапка на посвојување се Нигерија (1.84%), Тајланд (1.29%) и Јапонија (0.79%).

САД се на 14-то место со стапка на посвојување од 7.13%.

Топ 3 најголеми пазари за VPN компании од 2023 година се Индија, Кина и Индонезија. Ова најверојатно се должи на големата популација на сите три земји, како и на политичките фактори како што е цензурата на владата.

Извор: Surfshark ^

Но, кои се точно овие индивидуални корисници? Може ли да бидеме малку поконкретни?

Низ сите земји, Global Web Index откри дека 74% од корисниците на VPN се млади (на возраст меѓу 16 и 24 години), додека оние на возраст од 55+ најмалку користат VPN (28%).

најголемата статистика на vpn пазарите во 2023 година

Бидејќи употребата на VPN е главно анонимна, тешко е да се соберат податоци за тоа кој е маж, а кој е женски. Но, Global Web Index проценува дека најмалку 34% се мажи, а 25% се жени.

Извор: Глобален веб-индекс ^

Зошто луѓето користат VPN?

VPN-овите имаат широк опсег на намени и функции, па затоа е разумно луѓето да ги користат од различни причини. Дополнително, причините најверојатно ќе се променат во зависност од политичките околности на земјата каде што престојува одреден корисник.

59% од личните корисници на VPN во САД го имаат за општа приватност, додека 57% користат VPN од безбедносни причини. Главната причина за деловна употреба на VPN е политиката на компанијата со 70% и безбеден пристап до корпоративните мрежи (62%).

Извор: Security.org ^

Во САД, безбедноста и приватноста се главната грижа за личните корисници на VPN, додека само 44% сакаат да ја задржат својата онлајн активност скриена од интернет провајдерите и пребарувачите.

Заштитата на јавната Wifi е најмалку важната причина (28%), а 37% сакаат да ја користат својата VPN за неограничен пристап до содржината.

Употреба на vpn низ целиот свет 2023 година

Од друга страна, деловната употреба на VPN во голема мера се сведува на услов/обврска и овозможување безбеден пристап до корпоративните мрежи.

Овде, јавната Wi-Fi исто така не е клучна причина за користење VPN, а само 11% од деловните корисници велат дека затоа имаат таков.

На глобално ниво, главната мотивација за користење на VPN е пристапот до подобра забава и содржина (51%), проследено со можноста за пристап до социјалните мрежи, вести и услуги кои се ограничени во земјата на корисникот.

Извор: Глобален веб-индекс ^

Останатите причини што ги наведоа луѓето се вклучени останување анонимно при прелистување (34%), пристап до сајтови и датотеки на работа (30%), торентирање и преземање други ограничени датотеки (30%), комуникација со пријателите и семејството во странство (27%), криење на интернет активноста од владата (20%) и пристап до прелистувач tor (19%).

Во земјите каде што вестите и социјалните медиуми често се блокирани, цензурирани или надгледувани, користењето VPN е лесен и популарен начин за надминување на владините ограничувања додека го чувате вашиот идентитет анонимен.

Колку луѓе користат VPN во 2023 година?

Слободно може да се каже дека а многу луѓе сега користат VPN.

Популарниот провајдер на VPN Surfshark проценува дека околу 1.2 милијарди луѓе ќе користат VPN во 2023 година.

За да ви дадеме идеја колку е огромен тој број, размислете за тоа на овој начин: има околу 8 милијарди луѓе на земјата. Од тие 8 милијарди, нешто повеќе од 5 милијарди се корисници на интернет.

Ако 1.2 милијарди луѓе користат VPN, тоа значи дека околу една третина (или 33%) од сите интернет корисници користат VPN.

Извор: Surfshark ^

Сепак, оваа проценка е веројатно малку помала од реалниот број на корисници на VPN, бидејќи статистиката ги вклучува само корисниците во земјите со пенетрација на пазарот (мерење за тоа колку или колку често услугата се користи во однос на нејзиниот проценет пазар) од 10 % или повеќе.

Што е со конкретно во САД?

68% од сите Американци во моментов користат VPN или за лична или за деловна употреба.

Извор: Earthweb ^

Тоа значи дека (теоретски) околу 142 милиони Американци се запознаени со технологијата. 96% од овие корисници велат дека нивната услуга е донекаде или многу ефикасна.

Резиме – Статистика за користење на VPN за 2023 година

Сите овие статистики за користење на VPN даваат јасна слика: пазарот на VPN е во подем и не покажува знаци на забавување. Иако САД сè уште имаат најголем удел на пазарот, земјите од Блискиот Исток имаат најбрза стапка на усвојување.

Луѓето ширум светот користат VPN од различни причини, од пристап до забава и заобиколување на досадната владина цензура и гео-блокирање до заштита на нивната приватност и анонимност на интернет.

Иако VPN-овите некогаш примарно ги користеле бизнисите, т.епоединечната побарувачка на потрошувачите расте уште побрзо. И како што оваа побарувачка продолжува да се зголемува, така се зголемува и бројот на даватели на VPN.

Овој раст на понудата е поттикнат од зголемената побарувачка за заобиколување на гео-ограничените содржини, payидови на плати, и избегнувајте цензура од владата додека ги заштитува мобилните, десктоп уредите и уредите за Интернет на нештата (IoT).

Комбинирајте го ова со попристапни цени и јасно е дека VPN-ите брзо стануваат исто толку суштински како софтверот за заштита од малициозен софтвер.

Ако сте на пазарот за VPN, мора внимателно да ги разгледате вашите опции и изберете безбеден, доверлив VPN провајдер.

Референци

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.