Google Патент: YouTube ја следи вашата моментална ментална состојба и влијанието на пријателите врз вас

in истражувања

Во нашата динамична дигитална ера, персонализираните препораки за содржина станаа составен дел од нашето онлајн патување. Не е изненадување што содржината што ја консумираме може да влијае на нашите реални животи. Минатата година, YouTube почна да ги ограничува потенцијалните штетни предлози за содржини за да го заштити менталното здравје на тинејџерите.

Во овој момент, благодарение на нашата соработка со Дејвид од @xleaks7, забележавме уште неколку детали во Googleнеодамна објавен патент.

Новата технологија ветува дека ќе го трансформира пејзажот на предлози за содржини, обезбедувајќи поприспособено и персонализирано искуство за корисниците кои се движат низ огромната област на дигиталните медиуми.

За релевантни препораки, YouTube не само што го одредува вашето моментално расположение, туку и го зема предвид влијанието на вашите пријатели врз вас со следење на содржините што тие неодамна ги гледале. Леле!

Повеќе за овие подолу.


Проблемот што патентот ќе го реши

Во доменот на онлајн содржините, препораките често се засноваат на нашите минати интеракции, занемарувајќи ги нијансите на нашите сегашни емоции и контекст.

YouTube веројатно забележал шеми според кои корисниците не консумираат содржина само врз основа на нивните интереси и минатите интеракции. Голема улога игра моменталното расположение и менталната состојба.

Патентот што го истражуваме се обидува да го премости овој јаз, воведувајќи пионерско решение кое влијае на моменталната ментална состојба и контекст на корисникот за време на медиумска сесија.

Јадрото на патентот:

Сржта на овој патент се софистицираните системи и методи дизајнирани да го редефинираат начинот на кој се занимаваме со дигиталните медиуми.

Клучен аспект е „состојната компонента“ која го проценува расположението и контекстот на корисникот за време на нивната постојана интеракција со медиумскиот систем.

Со анализа на обрасците за навигација, репродуцирани медиумски ставки и реакции на корисникот, оваа компонента ја мери менталната состојба на корисникот, осигурувајќи дека предлозите за содржината не се само релевантни, туку и усогласени со моменталната емоционална диспозиција на корисникот.


Клучни точки на патентот:

Анализа на расположението во реално време: Патентот користи напредни алгоритми за одредување на расположението на корисникот во реално време. Системот снима информации во реално време за навигацијата на корисникот, пристапот до содржината и интеракцијата со медиумскиот провајдер за време на сесија.

Одредување на цел на корисникот: Системот ја анализира тековната медиумска сесија на корисникот за да утврди дали е за забава, образование, работа или други цели.

Влијание на социјалниот круг на корисникот: Системот дури ја зема предвид содржината до која пристапуваат пријателите на корисникот за време на тековната сесија, што влијае на преференциите на корисникот.

Препорака за динамичка содржина: Системот динамично ги приспособува препораките за содржината во текот на сесијата на корисникот, обезбедувајќи релевантност за еволуирачката состојба на умот и контекстот.

На пример, медиумски содржини што се гледано, лајкувано, споделено, итн., од пријателите на корисникот кај провајдер на стриминг медиуми додека корисникот води тековна сесија со давателот на стриминг медиуми може да влијае на која содржина може да биде заинтересиран и корисникот за време на тековната сесија на корисникот.

Според овој пример, кога еден куп пријатели на корисникот водат сесии со провајдерот на стриминг медиуми во исто време со корисникот и гледаат одредено спортско видео во живо, може да се претпостави дека корисникот најверојатно би бил заинтересиран да ги гледа спортовите. видео исто така. Според тоа, спортското видео во живо може да му се препорача на корисникот за време на тековната сесија на корисникот.

Видео со бодови и трејлери за канали: Системот ги бодува и рангира трејлерите за видео и канали за релевантност и соодветност за време на сесијата на корисникот.

Насочено рекламирање: Компонентата за рекламирање го олеснува насоченото рекламирање врз основа на моменталната состојба на умот и контекстот на корисникот.


Што да очекуваме во иднина:

Бидејќи овој патент го отвора патот за поинтуитивно и персонализирано искуство со содржина, можеме да очекуваме иднина каде што нашите дигитални интеракции беспрекорно се прилагодуваат на нашите постојано променливи расположенија и преференции.

Очекувајте попрефинети предлози за содржина, подлабоко разбирање на корисничкиот контекст и севкупно подобрување на начинот на кој се занимаваме со дигиталните медиумски платформи.

Сепак, секогаш е изненадувачки колку им се допаѓаат на гигантите во технологијата на податоци Google користат за да ги задржат своите корисници ангажирани на платформата.


ЗАБЕЛЕШКА ДО УРЕДНИЦИТЕ: Текстот и визуелните слики на овој напис се интелектуална сопственост на websiterating.com. Ако сакате да ја споделите содржината, ве молиме дајте соодветен кредит што може да се кликне. Фала на разбирањето.

Почетна » истражувања » Google Патент: YouTube ја следи вашата моментална ментална состојба и влијанието на пријателите врз вас

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...