Статистика и трендови за веб хостинг [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања, Веб хостинг

Веб хостинг останува една од суштинските услуги на 21 век. Поради зголемениот ангажман во користењето на интернет на глобално ниво, истражувачите очекуваат дека побарувачката за веб-хостинг услуги и ресурси ќе продолжи да расте уште повеќе во следните неколку години. Овој пост ги опфаќа најсовремените статистики за веб-хостинг, трендови и факти за 2024 година.

Еве резиме на неколку витални статистики и факти за веб хостинг за 2024 година: 

 • По пандемијата COVID-19, имаше зголемена побарувачка за веб-хостинг, и поради тоа, сложена годишна стапка на раст на индустријата за веб хостинг (CAGR) ќе се зголеми за 18% во периодот од 2020 до 2027 година (Глобални аналитичари на индустријата; PRNewswire
 • Во моментов ги има повеќе од 1,13 милијарди веб-страници ширум светот (Siteefy)
 • Засега ги има повеќе од 330,000 веб-хостинг провајдери (Веб Трибунал)
 • Има 349,9 милиони регистрирани имиња на домени, сите низ домени кои се сметаат за највисоко ниво (Verisign
 • на Соединетите Американски Држави продолжува да биде земја со најголем број регистрирани домени - 130,265,115. По САД следат:
 • Трите најпопуларни регистратори на домени се:
  • GoDaddy, со удел од 12,26% и 79,926,849 регистрирани домени,
  • NameCheap, со удел од 2,85% и 18,568,856 регистрирани домени, 
  • Tucows домени со удел од 1,75% и 11,436,566 регистрирани домени (Статистички податоци за име на домен
 • Секоја недела, приближно Регистрирани се 900,000 нови домени на глобално ниво (Подредувач на домаќини
 • Најпопуларната платформа за повеќенаменски решенија за хостирање веб-страници е Wix, проследена со Shopify, Squarespace и Weebly (Изграден со

Веб-страниците на интернет не можат да постојат без нејзината инфраструктура, или поточно - без веб хостинг индустрија. Веб хостинг е, буквално, на јадрото на интернетот

Накратко, веб хостинг е услуга за грижа и одржување на веб-страници за сопствениците на веб-страници. Им помага на веб-локациите да останат достапни за посетителите и корисниците на услугите и ги одржува ажурирани. 

Како што веројатно може да претпоставите, индустријата за веб хостинг рапидно расте и постојано се менува. Откако глобалната пандемија го погоди целиот свет, Интернетот - а со тоа и давателите на хостинг - станаа суштински за многу поголем процент на луѓе на глобално ниво. 

... дали знаевте дека: 

Во моментов, во светот има над 1.13 милијарди веб-страници. 18% од овие веб-локации се активни, а 82% се неактивни.

Извор: Siteefy ^

Фактот дека има над 1.13 милијарди веб-страници во светот што го нагласува огромниот раст на интернетот и зголемената важност на онлајн присуството за бизниси, организации и поединци. Тоа укажува и на високото ниво на конкуренција во онлајн просторот.

Генерално, овој факт нагласува потребата од редовно ажурирање и одржување на веб-страниците да бидат релевантни и привлечни за посетителите. Исто така, ја нагласува важноста на ефективно дизајнирање на веб-страници, содржина и маркетинг стратегии за привлекување и задржување на сообраќајот во високо конкурентниот онлајн простор.

Статистика за веб-хостинг од 2024 година и факти што треба да ги знаете

Еве список на најновите, ажурирани статистики за веб хостинг и интересни факти и трендови за оваа индустрија вредна милијарди долари. Да почнеме!

Колку веб-хостинг провајдери има?

Во светот има над 330,000 веб-хостинг провајдери.

Извор: ВебТрибунал ^

Денес, бројот на провајдери на веб-хостинг е прилично висок, така што никој не може да ги следи точен број на провајдери

Имајќи предвид дека бројот на веб-локации и апликации постојано расте, повеќе од веројатно е дека ќе расте и бројот на услуги за хостирање. Тоа значи дека ќе има доста конкуренција меѓу овие бизниси.

Токму сега, ова се 13 најевтини и најпопуларни веб-хостинг провајдери ширум светот: 

Hostinger е литвански веб-хостинг провајдер кој го нуди најприфатливи планови за цени на пазарот за веб хостинг. 

Тоа е совршено решение за мали и средни бизниси, сопственици на соло веб-локации и стартапи кои немаат висок процент на органски сообраќај на веб-локации дневно. Повеќе од 1.3% од веб-страниците од целиот свет користат Hostinger како нивно решение за веб хостинг.

Кој е најскапиот домен во 2024 година?

Најскапото име на домен некогаш продадено излезе на виделина - 872 милиони долари.

Извор: GoDaddy ^

Дали некогаш сте се запрашале кој е најскапиот домен? Тоа е Cars.com, кои чинат неверојатна сума од $ 872 милиони

Бизнисот што го поседува овој домен исто така има а многу висока вредност - 2.5 милијарди долари.

По Cars.com, ова се четирите други домени чија вредност е исклучително висока (но сепак пониска од Cars.com): 

 • Insurance.com - 35.6 милиони долари
 • VacationRentals.com - 35 милиони долари
 • PrivateJet.com - 30.18 милиони долари
 • Voice.com - 30 милиони долари

Кој е најпопуларниот TLD во 2024 година?

52.8 проценти од глобалните веб-локации користат домен од највисоко ниво .com.

Извор: статистика ^

Па, ова е прилично очекувано - .com останува најчесто користен домен на глобално ниво

Досега приближно 52.8% од домените користат .com како нивен префериран домен на највисоко ниво (TLD). 

Бидејќи стана толку популарен и го користат толку многу легитимни бизниси, додава одредена вредност на кредибилитет на веб-локацијата.

Вториот најчесто користен TLD е .org - околу 4.4% од домените го користат. Други популарни TLD се:

 • .edu — веб-страници за едукативни цели
 • .gov — владини веб-страници 
 • .org — веб-страница на непрофитни организации и граѓански здруженија

Кој е најголемиот регистратор на домени во 2024 година?

GoDaddy е најголемиот и доверлив регистратор на домени во светот кој им овозможува на луѓето како вас со креативни идеи да успеат онлајн.

Извор: GoDaddy, Статистика за име на домен ^

GoDaddy не е познат само по тоа што е еден од најдобрите даватели на веб-хостинг; тој е исто така доста познат по тоа што е најчесто користен регистратор на домени. 

со повеќе 84 милиони регистрирани домени и 21 милион клиенти на глобално ниво, GoDaddy е водечки регистратор на домени. 

Во моментов, најголемиот конкурент на GoDaddy е NameCheap, со над 18 милиони регистрирани домени и 2.86% удел на глобалниот пазар.

Кој е лидер во облак решенијата во 2024 година?

GoDaddy е јасно лидер во областа на веб хостинг и пазарот на домени. Но, токму Amazon AWS е лидер во обезбедувањето облак решенија.

Извор: Enterprise Apps Today ^

Иако GoDaddy може да биде водечки давател на веб-хостинг и регистратор на домени, Амазон AWS е - без сомнение - најчесто користениот обезбедувач на облак решенија. 

Досега има приближно а 64% удел на облак решенија и континуиран годишен раст од околу 40% во изминатите девет години. 

Amazon AWS е најпосакувана опција од веб-локациите во над 190 земји. Нетфликс, една од најпопуларните платформи за стриминг преку Интернет, се напојува со Amazon AWS, што опфаќа приближно една третина од вкупниот светски интернет сообраќај во високи периоди на користење. 

Уште повеќе, GoDaddy поседува дополнителни хостинг провајдери: Media Temple со седиште во Лос Анџелес и Host Europe Group со седиште во Лондон.

Колку чини да се купи и да се одржи име на домен?

Во просек, чини околу 10-15 долари годишно за купување и одржување име на домен.

Извор: Domain.com ^

Тоа чини приближно $10 до $15 за купување домен или обновување постоечко име на домен. Иако можеби звучи како купувањето домен воопшто не е скапо, постојат скриени такси за што повеќето купувачи на домени не се ни свесни.

Повеќето од овие скриени такси се детално објаснети во „Услови за Користење” договори што сите регистратори на домени им ги даваат на своите клиенти. 

Како што веќе споменавме, одредени имиња на домени имаат исклучително висока вредност што можат да си ја дозволат само мултимилионерските компании. Некои може да чинат илјадници долари, а некои дури и повеќе - до стотици милиони.

Што е со „зелениот хостинг“?

Зеленото хостирање постепено станува неопходност.

Извор: Daily Host News ^

Зелениот хостинг полека, но сигурно стана еден од најпопуларните типови на веб-хостинг услуги ширум светот. Бидејќи се напојува со енергија која е 100% обновлива и доаѓа од различни одржливи извори, овој тип на хостинг е целосно еколошки

Зелениот хостинг помага да се намали јаглеродниот отпечаток и процентот на емисиите на стакленички гасови, кои се зголемија во последните неколку години поради новите дигитални технологии. 

Најеколошката и најодржлива веб-хостинг компанија е GreenGeeks, кој започна пред 15 години. GreenGeeks купува кредити за обновлива енергија (енергија на ветер) по цена од 300% од она што го користат. Во моментов, тие имаат над 55,000 клиенти и 600,000 хостирани веб-страници. 

Друг популарен еколошки веб-хостинг провајдер е A2 Хостинг — соработуваа Карбонфонд и почнаа да го рециклираат својот стар хардвер. Поради нивните напори, тие неутрализираа висок процент на стакленички гасови - над 2 милиони фунти.

Колку е голема Google Облак?

Во четвртиот квартал од 2022 година, Google Облакот донесе приход од 7.32 милијарди американски долари.

Извор: статистика ^

Според најновите статистички податоци за уделот на пазарот на давателите на хостинг веб-страници, Google Облакот држи приближно 8.09% од уделот на пазарот. Со 21 центар за податоци ширум светот, Google Хостингот на Cloud е избор на над 10 милиони корисници. 

Речиси 39 милиони веб-страници го користат Google Облак платформа. Некои од овие веб-страници се во сопственост на мултинационални компании, како што се Snapchat, Coca-Cola и Spotify.

Is WordPress уште популарен?

WordPress го користат 63.4% од сите веб-локации чиј систем за управување со содржина го знаеме.

Извор: W3Techs ^

WordPress е најчесто користениот систем за управување со содржини на глобално ниво. Во 2024 година, околу 63.4% од веб-локациите користат WordPress како нивна претпочитана онлајн платформа за управување со веб-страници. 

Да ги користат WordPress, треба да имате единствен домен и провајдер за веб-хостинг. Некои од најпопуларните веб-локации што користат WordPress се следниве: 

 • Sony 
 • Мода
 • The New York Times
 • Форбс
 • Yelp 
 • eBay 
 • Ен-Ен
 • Ројтерс 
 • Samsung  
 • IBM,

Shopify е уште еден популарен систем за управување со содржина со 6.6% удел на пазарот, проследен со:

 • Wix — 2.8% удел на пазарот
 • Squarespace — 2.7% удел на пазарот
 • Joomla — 2.6% удел на пазарот

Каде се наоѓаат повеќето веб хостинг компании?

Со речиси 5000 активни компании за веб-домаќини, Северна Америка е домаќин на поголемиот дел од давателите на веб-домаќини.

Извор: Digital Information World ^

Приближно 5000 веб хостинг компании се со седиште во Северна Америка, а потоа следат Германија и Обединетото Кралство.

Пазарниот удел на Северна Америка е приближно 51.40%, Германија 11.71%, а Обединетото Кралство 4.11%.

Прашања и Одговори

Веб хостинг останува една од основните услуги на 21 век. Поради зголемениот ангажман во користењето на интернет на глобално ниво, Истражувачите очекуваат дека побарувачката за веб хостинг услуги и ресурси ќе продолжи да расте уште повеќе во следните неколку години. 

Ако сакате да дознаете повеќе за веб хостинг, не заборавајте да ги проверите нашите најнови написи за: 

Извори

Ако сте заинтересирани за повеќе статистики, проверете ја нашата Страница за статистика на Интернет за 2024 година овде.

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...