25+ статистики и трендови на социјалните медиуми [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања

социјалните медиуми ги промени животите и го трансформираше начинот на кој комуницираме со нашите пријатели, семејство, заедница и бизниси. Исто така, воведени се побрзи, поефикасни начини за конзумирање вести и други видови информации. Еве што треба да знаете за најновото статистика на социјалните мрежи за 2024 година ⇣.

Еве резиме на некои од најинтересните факти за социјалните медиуми:

  • Приближно има 4.74 милијарди активни корисници на социјалните медиуми на глобално ниво.
  • Скоро 59.3% од светската популација користи барем една платформа за социјални медиуми.
  • Социјалните медиуми добија 190 милиони нови корисници во последната година.
  • Просечниот човек троши 2 часа и 27 минути секојдневно на социјалните мрежи.
  • Facebook е најкористениот социјален канал што се користи, со 2.96 милијарди активни корисници.
  • 52 милиони луѓето користат LinkedIn за барање работа.
  • 47% глобалните интернет корисници велат дека останувањето во контакт со семејството и пријателите е главната причина зошто луѓето ги користат социјалните медиуми.
  • Се очекува големината на пазарот на влијателни маркетинг да порасне на $ 17.4 милијарди во 2023.
  • 46% од корисниците на социјалните мрежи се женски, додека 54% се машки.
  • Теми од Мета беше најбрзо растечката апликација за социјални медиуми во 2023 година (100 милиони корисници за само 5 дена).

Социјалните медиуми ги менуваат животите и го трансформираат начинот на кој комуницираме со нашето семејство, пријателите, заедницата и бизнисите

Влијанието е видливо со фактот дека повеќе од 59% од светската популација користи социјални медиуми. If Facebook, Twitter, YouTube и Whatsapp беа земји, секоја од нив ќе има повеќе луѓе од Кина, моменталната најнаселена земја во светот (1.4 милијарди луѓе).

Не е само младиот народ. Постарите генерации се фаќаат, исто така, и оние на возраст од 50+ се најбрзо растечките корисници на Твитер. 

Од вршење услуги на клиентите и закажување виртуелни состаноци со лекари до отворање банкарска сметка и одговор на природни катастрофи, социјалните медиуми ги трансформираат нашите животи.

Еве еден преглед на променливиот пејзаж и како нашите заедници го чувствуваат влијанието на социјалните медиуми.

Статистика и трендови на социјалните медиуми од 2024 година

Еве збирка од најсовремените факти за статистиката на медиумите и социјалните медиуми за да ви ја дадат моменталната состојба на што се случува во 2024 година и пошироко.

Во светот има околу 4.74 милијарди активни корисници на социјалните медиуми.

Извор: Извештај за податоци ^

Неодамнешните податоци покажуваат дека речиси 59.3% од светската популација користи барем една платформа за социјални медиуми.

Социјалните медиуми добија 190 милиони нови корисници во последната година, што е еднакво на ан годишна стапка на раст од 4.2%

Експертите го припишуваат порастот на популарноста на социјалните медиуми на широката употреба на мобилни телефони бидејќи речиси 4.08 милијарди корисници користат мобилни телефони за пристап до нивните омилени платформи за социјални медиуми.

Типичниот интернет корисник дневно троши 147 минути на социјалните мрежи. Тоа е зголемување за две минути во однос на претходната година.

Извор: статистика ^

Секоја година поминуваме повеќе време на социјалните мрежи. Во 2015 година, просечниот корисник помина 1 час и 51 минута на социјалните платформи. Времетраењето има се зголеми за 50.33% на 2 часа и 27 минути во 2023 година.

Времето поминато од корисниците во различни земји значително варира, а трендот е повидлив во земјите во развој. На пример, Просечен корисник во Нигерија поминува четири часа и седум минути на каналите на социјалните мрежи. 

Ова е најдолгото просечно време дневно од сите земји. Спротивно на тоа, Просечниот јапонски корисник дневно троши само 51 минута на социјалните мрежи.

Фејсбук е најкористениот социјален канал, со 2.96 милијарди активни корисници. Извор: Статиста ^

Facebook, YouTube и WhatsApp се првите три најкористени платформи за социјални медиуми во светот. YouTube има 2.5 милијарди корисници, и WhatsApp има речиси 2 милијарди корисници. WeChat е најпопуларниот бренд кој не е со седиште во САД 1.29 милијарди активни корисници.

TikTok, Douyln, Kuaishou и Sina Weibo се други брендови кои не се со седиште во САД кои ја сочинуваат топ 10 листата. Не секоја компанија ги открива своите бројки. Затоа, експертите се потпираат на активна корисничка база и адресибилна рекламна публика за да добијат мерлива статистика.

Децентрализираните социјални мрежи ќе бидат жешки во 2023 година, при што потрошувачите ќе ја преземат контролата наместо големите бизниси.

Извор: Извештај за трендовите на социјалните медиуми Talkwalker 2023 година ^

Предвидени трендови за 2023 година види а оддалечување од огромните социјални мрежи и помали, самостојно управуваат мрежи кои добиваат на популарност. 

Исто така, се предвидува дека и покрај неговиот карпест почеток, Метаверс добива на сила и е поставено да стане следната голема работа. Експертите идентификуваа а потенцијален пазар од 800 милијарди долари чекаат да бидат откриени во рамките на Метаверс.

Дополнително, се очекува искуството на клиентите да стане уште посоцијално. 75% од потрошувачите велат дека пандемијата COVID-19 поттикнала долгорочни промени во однесувањето, од кои еден фактор е итноста.

Во 2023 година, се очекува брендовите да создадат посветени мрежи за поддршка на социјалните медиуми во каналот, обезбедувајќи ултра брзи одговори без разлика како потрошувачите стапуваат во контакт.

47% од глобалните интернет корисници велат дека останувањето во контакт со семејството и пријателите е главната причина зошто луѓето ги користат социјалните медиуми.

Извор: DataReportal ^

Според Data Reportal, истражувањето спроведено за глобалните интернет корисници на возраст од 16 до 64 години покажува дека главната причина зошто луѓето ги користат социјалните мрежи е да останат во контакт со семејството и пријателите. Ова е одговорно за 47% од глобалните интернет корисници.

Други главни причини вклучуваат пополнување на слободното време (35.4%), читање вести (34.6%), наоѓање содржина (30%), гледајќи за што се зборува (28.7%), и наоѓање инспирација (27%).

52 милиони луѓе користат LinkedIn за барање работа, бидејќи ова е најдоверливата социјална мрежа во САД.

Извор: The Social Shepherd ^

Според The ​​Social Shepherd и врз основа на вестите на LinkedIn, 52 милиони луѓе користат LinkedIn за барање работа неделно, Со 101 апликација за работа се поднесуваат на платформата секоја секунда а секоја минута се вработуваат осум лица.

Вестите на LinkedIn понатаму известуваат дека дневно се поднесуваат над осум милиони апликации за работа. Податоците сугерираат дека користењето на рамката за фотографии #OpenToWork ја зголемува веројатноста за примање пораки за регрутирање за над 2X.

Инстаграм нуди највисока стапка на ангажираност за огласувачите (81%); ова е највисоката стапка на вкупен ангажман, особено во споредба со 8% на Facebook.

Извор: Sprout Social ^

Брендовите се повеќе ги користат каналите на социјалните медиуми за да ја ангажираат својата публика и да комуницираат со клиентите. Истражувањата сугерираат дека Instagram може да им понуди на огласувачите повеќе можности да ги ангажираат своите клиенти.

Наместо да ја лајкува објавата и да споделува содржина, платформата на Инстаграм брзо дава привлечна порака, што резултира со ефективна комуникација. Понатаму, 44% од корисниците на Инстаграм купуваат производи неделно, а 28% од тие активности за купување се однапред планирани.

93% од американските маркетери планираат да го користат Инстаграм за инфлуенсер маркетинг, 68% ќе користат TikTok и Facebook, а само 26% ќе користат Snapchat.

Големината на пазарот за маркетинг на инфлуенсери се очекува да порасне на 17.4 милијарди долари во 2023 година. Ова е зголемување од 14.47% од 2022 година.

Извор: Collabstr ^

Се очекува раст на пазарот на инфлуенсер маркетинг 14.47% во 2023 година, можеме да очекуваме да видиме многу активност од големите инфлуенсери и микро-инфлуенсери (оние со помалку од 50,000 следбеници).

Се очекува TikTok да доминира во сферата на инфлуенсерите, со над 45% од платените соработки кои се одвиваат на платформата. На второ место е Instagram со 39%. Лимовите на YouTube траат со само 2%. Во просек, брендовите ќе потрошат 257 долари за работа со инфлуенсер.

Најдобрите пет земји за добивање зделки за брендови на инфлуенсер се САД. Канада, Велика Британија, Австралија и Германија. Лос Анџелес е град со најголем број на инфлуенсери.

Заклучно со јули, Pinterest имаше вкупно 433 милиони месечни активни корисници на глобално ниво. Ова е пад од 4.7% од минатогодишната бројка од 454 милиони.

Извор: Datareportal ^

Според Datareportal, и покрај падот од 454 милиони месечни активни корисници во јули 2021 година на 433 милиони во јули 2022 година, Pinterest сè уште го користат 5.4% од сите луѓе на глобално ниво.

Во моментов, платформата е рангирана на 15-то место меѓу најактивните платформи за социјални медиуми во светот. Во 2021 година, платформата беше рангирана на 14-то место најактивна. Рекламните алатки за самопослужување укажуваат на тоа маркетерите би можеле да достигнат 251.8 милиони корисници, или 5% од корисниците на интернет, во 2022 година.

САД имаат најмногу корисници на Pinterest (88.6 милиони), проследено со Бразил (32.1 милиони), Мексико (20.6 милиони), Германија (15.1 милиони), и Франција (10.4 милиони)

Се предвидува дека корисниците на социјалните мрежи ќе пораснат на 6 милијарди во 2027 година.

Извор: статистика ^

Според Statista, бројката се заснова на резултатот од 2020 година од над 3.6 милијарди корисници на социјалните медиуми ширум светот. Се предвидува дека ќе порасне на речиси 6 милијарди активни корисници на социјалните мрежи во 2027 година.

Ова исчекување се заснова на достапност на евтини мобилни уреди и развој на инфраструктура. Зголемената употреба на мобилни уреди позитивно влијае на глобалниот раст на социјалните медиуми.

Педесет милиони луѓе ширум светот се сметаат себеси за „креатори“.

Извор: SignalFire ^

Се случува поместување. Над 50 милиони луѓе на глобално ниво се сметаат себеси за креатори на содржина, а потрошувачите се оддалечувајќи се од огромните мега инфлуенсери во корист на помалите и поавтентични заедници.

Поголемите брендови го забележаа овој тренд и стратешки соработуваат со овој тип на креатори и пазарот сега изнесува околу 100 милијарди долари. Целиот пазар на инфлуенсери е стар помалку од една деценија, така што ова е импресивна бројка за толку краток временски период.

Лошото време на одговор е водечка причина за откажување од следење на бренд на социјалните мрежи.

Извор: Social Bakers & Eptica Digital Customer Experience Study ^

Речиси 56% од потрошувачите на социјалните медиуми сугерираат дека нема да го следат брендот ако не добијат добра услуга за клиентите. На пример, просечното време на одговор на Facebook е речиси два часа, што е неприфатливо.

Продолженото време на одговор на социјалните мрежи не е практично бидејќи повеќето корисници очекуваат брендовите да одговорат во рок од 30 минути. За споредба, времето на одговор на Твитер е само 33 минути, поблиску до очекувањата на потрошувачите.

Приближно 57% од клиентите претпочитаат да користат платформа за социјални медиуми за да контактираат со службата за корисници.

Извор: Амејо ^

Важноста на одговарање на барањата на клиентите преку социјалните медиуми станува сè поважна. Само 23% од клиентите претпочитаат интеракции лице-в-лице кога барате комплицирани прашања за услуги на клиентите.

Затоа, напредните технологии можат да помогнат во справувањето со 67% од прашањата за социјалните медиуми без користење на други канали за услуги на клиентите. Веб-страницата погодна за мобилни телефони може да помогне бидејќи речиси една третина од потрошувачите ги користат своите мобилни телефони за да ги решат проблемите.

Помладите луѓе имаат значително поголема веројатност да ги користат социјалните мрежи за истражување на брендот.

Извор: Hootsuite ^

Младите ги користат социјалните мрежи за да купуваат. 50% од луѓето на возраст од 24 или помлади користат социјални медиуми за да спроведат истражување на брендот, споредете ги цените и одлучете каде да ги потрошите парите. Ова е споредено со 46% што користете пребарувачи. Оние на возраст од 25 и нагоре сè уште претпочитаат да користат пребарувачи наместо социјалните медиуми, но јазот брзо се затвора. 

Севкупно, сепак, пребарувачите сочинуваат 32% од целокупното истражување на брендот спроведено од страна на потрошувачите. ТВ рекламите учествуваат со 31%, а усно на уста/препораки е 28%. Рекламите на социјалните мрежи исто така доаѓаат со 28%.

46% од корисниците на социјалните мрежи се жени, додека 54% се мажи.

Извор: статистика ^

Генерално, мажите се повеќе на социјалните мрежи отколку жените и го сочинуваат мнозинството за секоја платформа освен за Snapchat, каде жените сочинуваат 53.8% од корисниците. Жените веројатно најмалку ќе го користат LinkedIn и само за сметка на тоа 42.8% од корисници. Корисниците на Инстаграм се речиси поделени 50 / 50.

Во САД, мажите веројатно помалку ги користат социјалните мрежи, надоместувајќи за тоа 45.3% од сите корисници, со 54.7% жени.

Потрошувачите велат дека најголемата бариера за купување преку социјалните медиуми е довербата.

Извор: Accenture ^

Бавното усвојување на социјалната трговија во голема мера се припишува на недостаток на доверба. Според истражувањето спроведено од Accenture, првите три грижи се дека купувањата нема да бидат вратени или заштитени доколку се неисправни (48%), лоша политика за враќање и рефундирање (37%), и чекаат долго време за да стигнат нарачките (32%). Потрошувачите се грижат и за автентичноста на производот и неговиот квалитет.

За да се подобри во областа, Accenture вели дека брендовите мора да имаат лесни процеси за враќање и враќање на средствата (41%) заедно со јасни описи и слики (29%). Награди за лојалност (25%) и коментарите на клиентите (21%) исто така високо рангирана. 

Според новото истражување спроведено од Pew Research, YouTube е на врвот на тинејџерскиот онлајн пејзаж меѓу платформите и го користат 95% од тинејџерите.

Извор: Пју истражување ^

Уште еден интересен факт за социјалните мрежи е тоа YouTube е платформата за социјални медиуми за 95% од луѓето на возраст од 13 до 17 години. ТикТок доаѓа на второ место по 67%, а Instagram е трет со 62%. Фејсбук се користи само од 32% на тинејџерите во споредба со високото ниво од 71% во 2015 година.

Кога станува збор за употреба, 55% од тинејџерите во САД тврдат дека го поминуваат вистинското време на социјалните мрежи, додека 36% велат дека трошат премногу долго на платформите. Само 8% од тинејџерите велат дека не ги користат доволно.

Фејсбук се појави како омилена платформа која маркетерите ја сметаат за најефикасна за постигнување на нивните деловни цели.

Извор: Hootsuite ^

Врз основа на бројките од 2021 година, Facebook сè уште е победник кога станува збор за ефективноста на маркетингот. 62% од маркетерите веруваат дека платформата е најдобра за постигнување деловни цели. Инстаграм го следи ова на 49%, и LinkedIn на 40%. 

Сепак, сè не е розово. Бројките на Facebook се намалија од 78% во 2020 година. Инстаграм испадна од 70%, и LinkedIn испадна од 42%. Од друга страна, TikTok тргна од 3% во 2020 година до огромни 24% во 2021 година.

Социјалните медиуми сè уште чинат значително помалку од традиционалните канали за да стигнат до нови клиенти.

Извор: Peppercontent ^

Рекламирањето на социјалните мрежи сè уште е најефективниот начин да се допре до нова публика. Кога се гледаат традиционалните методи, чини да се достигне 2,000 луѓе $150 за радио пренос, $500 за статија во списание, и $900 за кампања за директна пошта.

Сепак, маркетингот на социјалните мрежи чини само 75 долари за да стигне до ист број луѓе. Тоа е 50% помалку од најевтиниот традиционален метод.

Просечната цена на клик на рекламата на социјалните мрежи може да се движи од $ 0.38 до $ 5.26. Просечната цена на LinkedIn по клик е најскапа $ 5.26, додека Твитер е само најевтината цена 38 центи. Фејсбук е наоколу 97 центи, а Инстаграм е $ 3.56.

Се очекува TikTok да ја надмине корисничката база на Facebook до 2026 година.

Извор: Извештај за податоци^

TikTok постои само седум години и не покажува никакви знаци на забавување. Напротив. Ако платформата продолжи да расте со сегашната стапка, ќе ја надмине базата на корисници на Facebook до 2026 година.

Види повеќе Статистика на TikTok за 2024 година овде.

Заврши

Според најновите факти и статистики за социјалните медиуми, употребата на платформи за социјални медиуми продолжува да расте со брзо темпо. Во моментов се завршени 4.74 милијарди луѓе користат социјални медиуми ширум светот, при што повеќето корисници секојдневно пристапуваат до нивните сметки.

Најпопуларните платформи за социјални медиуми се Facebook, со над 2.7 милијарди месечни активни корисници, а потоа YouTube со 2 милијарди месечни активни корисници и Instagram со 1 милијарда месечни активни корисници.

Во однос на ангажманот, Инстаграм има најголема стапка на интеракција со своите корисници, со 50% од Instagram корисници кои известуваат дека ја проверуваат платформата повеќе пати на ден.

Дополнително, социјалните медиуми станаа важна маркетинг алатка за бизнисите, при што над 80% од компаниите ги користат социјалните медиуми за да допрат и да се вклучат со нивните клиенти.

Ако сте заинтересирани за повеќе статистики, проверете ја нашата Страница за статистика на Интернет овде.

Извори:

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Споделете на...