25+ Shopify статистики и факти за 2023 година

Напишано од

Shopify е една од најголемите платформи за е-трговија наоколу, и ако сте размислувале да започнете онлајн продавница на интернет, сте слушнале за тоа. Еве што треба да знаете за најновото Shopify статистика за 2023 година ⇣.

Продажбата на е-трговија само во САД се искачи на $ 794.50 милијарди во 2020 година, сочинуваат скоро 15 проценти од целата продажба на мало (извор: eMarketer).

Што го поттикнува овој раст? Освен пандемиско заклучување и општа културна промена кон купување преку Интернет, платформи за е-трговија како Shopify во голема мера е за благодарност.

Резиме на некои од најинтересните статистики и трендови на Shopify:

  • Повеќе од 44 милиони луѓето купиле предмети од продавница на Shopify во 2020 година.
  • Приходите на Shopify за 2020 година беа $ 2.86 милијарди.
  • До денес, продажбата на Shopify е на врвот $ 100 милијарди.
  • На црниот петок, врвната продажба на Shopify ја надмина $ 1.5 милиони секоја минута.
  • Shopify продавници беа посетени 58 милиони пати во 2020 година.
  • 79 проценти од целиот сообраќај на Shopify доаѓа од мобилни уреди.
  • Shopify има 3,200+ апликации и е достапна низ целиот свет во 175 земји.

Најнова статистика на Shopify за 2023 година

Со акцент на правење не само остварливо, туку и лесно за секој да создаде и одржува онлајн продавница, статистиката на Shopify е на врвот во 2023 година.

Приходите на Shopify за 2020 година беа 2.86 милијарди американски долари.

Извор: Shopify ^

Покрај тоа што привлече илјадници нови продавачи во 2020 година и стана една од водечките платформи за е-трговија, Shopify, исто така, забележа годишен приход од 2,929.5 милиони долари, зголемување од 86% во споредба со 2019 година.

Бруто добивката на Shopify порасна за 78% на 1,541.5 милиони долари во 2020 година, во споредба со 865.6 милиони долари за 2019 година.

Тековните прогнози покажуваат дека Shopify значително ја надминува оваа ознака во 2021 година и ја завршува годината со нагоре од 3.6 милијарди долари приходи.

Повеќе од 44 милиони луѓе купиле артикли од продавницата на Shopify во 2020 година.

Извор: Shopify & You ^

Според неодамнешните податоци на Shopify, пазарот за е-трговија брмчеше со активност во 2020 година.

Всушност, до средината на годината, повеќе од 44 милиони луѓе го посетил трговскиот сајт на Shopify. Иако е импресивна, оваа бројка се очекува значително да скокне кога ќе се објават податоците за крајот на годината.

Shopify успеа да собере 131 милиони долари во ИПО.

Извор: Shopify ^

Откако Shopify стана достапен за јавноста на Њујоршката берза во мај, почна да продава акции за само 26 долари. Неговите инвеститори не знаеја дека тој брзо ќе прерасне во гигант каков што е денес. Shopify сега продава акции по 332.67 долари по парче.

Њујорк, Лос Анџелес и Лондон се најпродаваните градови.

Извор: Shopify ^

Врз основа на податоците на Shopify, Њујорк, Лос Анџелес и Лондон го преземаат водството најпродавани градови. Од друга страна, земјите со најмногу забележани продажби се САД, Велика Британија и Канада.

Азија го доби највисокото рангирање на регионалните пазари за е-трговија.

Извор: статистика ^

Азија е на врвот на рангирањето со 831.7 милијарди долари. Други на листата се Северна Америка (552.6 милијарди долари), Европа (346.50 милијарди долари), Австралија (18.6 милијарди долари), Африка и Блискиот Исток (18.6 милијарди долари) и Јужна Америка (17.7 милијарди долари).

Shopify беше посетен 58.84 милиони пати во 2020 година.

Извор: СличниWeb ^

Пазарот на Shopify доби речиси 59 милиони посети во 2020 година, со речиси 40 проценти од посетителите кои доаѓаат од САД.

Канада е на второ место по 6.10 проценти, а Велика Британија и Австралија следат составувајќи 5.46 и 4.12 проценти на посетителите на Shopify соодветно.

Просечниот посетител на Shopify останува 3 ½ минути.

Извор: СличниWeb ^

Во 2021 година, посетителите на продавницата Shopify трошат во просек 3.5 минути по посета. Од овие посети, Директно доаѓаат 43.8 отсто, Додека 26.53 проценти доаѓаат од пребарувања 24.3 отсто од упати.

Од друга страна, сообраќајот на социјалните медиуми е само сметка за 2.67 отсто од сообраќајот до продавниците на Shopify. Од ова, Facebook предничи со зачудувачки 32.80 проценти.

Shopify има 93.95% органски сообраќај.

Извор: СличниWeb ^

Како што пренесува SimilarWeb, процентот го покажува тоа Сообраќајот на Shopify е речиси целосно органски. Еве ги првите пет органски клучни зборови за кои треба да знаете: Shopify (14.8%), Shopify најавување (6.97%), генератор на деловни имиња (0.70%), теми за Shopify (0.64%) и апликации Shopify (0.62%).

Shopify има само 6.05% платен сообраќај.

Извор: СличниWeb ^

Освен што ги знаете органските клучни зборови на Shopify, треба да знаете и за платени клучни зборови во Shopify. Тоа се Shopify (5.06%), Dropshipping (0.19%), Etsy (0.24%), Shopify Pricing (0.08%) и Web Store (0.06%).

79 проценти од целиот сообраќај на Shopify доаѓа од мобилни уреди.

Извор: Shopify & You ^

Ова е можеби најоткривачката статистика на Shopify од сите. Според податоците на Shopify, најголемиот дел од сообраќајот до продавниците на Shopify доаѓа од мобилни уреди.

Бидејќи огромно мнозинство од потрошувачите донесуваат одлуки за купување преку нивниот мобилен уред, ова е одлична вест за сопствениците на продавниците на Shopify.

Просечната стапка на конверзија на продавницата Shopify во 2020 година беше 1.6 проценти.

Извор: Мали податоци ^

Од сите продавници на Shopify, најлоши 20 проценти имаше стапка на конверзија од 0.4 проценти.

Во меѓувреме, на врвни 20 проценти имаше стапка на конверзија од најмалку 3.6 проценти и врвни 10 проценти претворена во повеќе од 5.1 отсто.

Shopify е едно од првите три најпопуларни решенија за е-трговија.

Извор: BuiltWith.com ^

WooCommerce води на оваа листа 4.4 милиони веб-страници придвижуван од платформата и приближен удел на пазарот на 30 проценти.

Shopify не заостанува многу на второто место со ан 18 проценти удел на пазарот, а Магенто ги заокружува првите три со 10 проценти.

Над еден милион луѓе користат Shopify за да ги напојуваат своите онлајн бизниси.

Извор: Style Factory ^

Кога градите онлајн продавница, важно е да одите со платформа на која можете да и верувате. Добар знак за доверба во платформата е бројот на луѓе кои ја користат.

Shopify сега заврши еден милион корисници, што го прави веројатно најсигурното решение за е-трговија достапно денес.

Над 50 проценти од продавачите на Shopify се претприемачи за прв пат.

Извор: Wall Street Journal ^

Од повеќе од еден милион продавачи кои користат Shopify, над 50 проценти се првпат сопственици на бизниси и претприемачи. Ова делумно се должи на општиот пораст на претприемништвото предизвикан од пандемијата на коронавирус.

Сепак, тоа е и резултат на постепеното зголемување на претприемништвото преку Интернет во текот на претходните години, бидејќи решенијата за е-трговија како Shopify го направија водењето успешен онлајн бизнис полесно од кога било досега.

Приходите на Shopify пораснаа за 94 проценти годишно во Q4 2020 година.

Извор: Бизнис инсајдер ^

Поттикнати од пандемијата и напливот на онлајн купување од дома, приходите на Shopify порасна за 94 отсто на годишно ниво во четвртиот квартал од 2020 година, достигнувајќи $ 977.7 милиони.

Споредено со 767.4 милиони долари во продажба пријавени во текот на третиот квартал, овој раст е значителен.

Shopify Plus се користи од над 7,000 бизниси.

Извор: Shopify Plus ^

Shopify Plus е специјален план кој им нуди на трговците можност повеќе да ја приспособат својата онлајн продавница, да ја искористат предноста доколку е подобрена автоматизација и да ја зголемат ефективноста.

Во моментов, над 7,000 бизниси користат Shopify Plus, вклучувајќи неколку брендови од милијарди долари како Fashion Nova и LeSportSac.

25 проценти од повторливите приходи на Shopify доаѓаат од Shopify Plus.

Извор: Shopify ^

Shopify заработил а месечен повторлив приход од 74.4 милиони долари во третиот квартал минатата година.

Ова беше за неверојатни 47 проценти од 2019 година. 18.7 милиони долари дојдоа од Shopify Plus, што претставува 25 отсто од месечните повторливи приходи на платформата.

Shopify е третиот најголем онлајн продавач на мало во САД, веднаш до Amazon и eBay.

Извор: Shopify ^

Соединетите држави имаат над 1,132,470 продавници во живо на Shopify и сè уште се бројат. Ова само покажува дека американските трговци ја сакаат платформата Shopify за да ги извршуваат своите бизниси следејќи ги Amazon и eBay. Веднаш до Соединетите Држави, Велика Британија доаѓа на следното рангирање со над 65,167 продавници во живо кои користат Shopify. Австралија е на третото место со над 45 продавници во живо кои користат Shopify. Листата продолжува со Нов Зеланд на 403. ранг.

До Shopify може да се пристапи во 175 земји.

Извор: Подредувач на домаќини ^

Shopify е широко достапен за трговците и продавачите низ целиот свет.

Всушност, постојат само 20 земји низ целиот свет без пристап до платформата, и тоа во голема мера се должат на владините регулативи во врска со користењето на интернет.

Има над 3,200 Shopify апликации.

Извор: Shopify ^

Како Apple и Google, Shopify има App Store со бескрајни апликации дизајнирани да им помогнат на трговците да го подобрат секој аспект од нивниот онлајн бизнис.

Според статистиката на Shopify, продавницата моментално има над 3,200 апликации, со SEO Image Optimizer, Sales Pop и Privy се меѓу најпопуларните.

Просечната продажба на Shopify во 2020 година беше 72 УСД.

Извор: Мали податоци ^

Истражувањето на Little Data објави дека трговец на Shopify просечниот приход по продажба беше 72 долари во 2020.

Најдобрите 10 проценти од страниците на Shopify уживаа просечен приход од продажба од 226 долари, а долните 10 проценти имаа просечен приход од 33 долари.

Wokiee, Roxxe и Porto се најпопуларните теми за Shopify.

Извор: Платформи за е-трговија ^

Wookie е на врвот на листата бидејќи е целосно наполнет со сите потребни алатки, модули, апликации, распореди и стилови за супериорни прекрасни перформанси на вашата веб-страница. Оваа повеќенаменска тема има можност да создаде различни структури или дури и дополнителни графички контроли за функционалноста на вашата веб-локација. Доаѓа и со видео упатства и специјалистичка поддршка од тимот на Wookie.

Roxxe го следи водството со својата елеганција, современ талент и професионализам. Има повеќе од 50 претходно дизајнирани распореди и моќен модул за пребарување во областа за навигација, кој работи заедно со Shopify Visual Builder.

Порто е една од најдобрите теми што можете да ги користите за вашата веб-страница. Користи Bootstrap 4 кој е високо оптимизиран за брзински перформанси. Со најдоброто искуство со UX и UI, заедно со други карактеристики за зголемување на продажбата, Porto е докажано дека има повеќе од 50 задоволни клиенти.

Shopify го користат 20 проценти од онлајн трговците.

Извор: статистика ^

Според Statista, Shopify се напојува 20 проценти од сите веб-страници за е-трговија во 2020 година. WooCommerce беше нејзиниот примарен конкурент, проследен со Wix, Squarespace и Magento.

Shopify е дом на такви познати брендови како Pepsi, Tesla Motors, Redbull, Unilever, WaterAid и Gymshark.

Извор: статистика ^

Да, добро разбравте! Shopify не е само за нови трговци или компании во развој. Shopify е најдобро прилагоден за речиси секаков вид бизнис без разлика дали е голем или мал или стар или нов. Ова е причината зошто познатите брендови како Pepsi, Tesla Motors, Redbull, Unilever, WaterAid и Gymshark, меѓу другите, ја користат платформата Shopify.

Просечниот купувач на црн петок/сајбер понеделник потрошил 83 долари.

Извор: Shopify и ти ^

Просечниот Американец потрошил 83 долари по трансакција на Shopify за време на црниот петок и сајбер понеделникот во 2020 година.

Канаѓаните потрошиле малку повеќе во $96, додека купувачите во ОК и Франција трошеле во просек од $67.

Речиси 70 проценти од сите продажби се направени на мобилни уреди.

Извор: Shopify и ти ^

Кога ја читате статистиката на Shopify за 2023 година, една работа станува јасна: Shopify и мобилниот одат рака под рака.

Со тоа што мобилната трговија е целосно прифатена од денешните потрошувачи, 69 отсто од трансакциите направени на веб-локации напојувани од Shopify во 2020 година се одржаа на мобилни уреди. Ова е значително од 50 проценти во 2014.

Често поставувани прашања

Како започна Shopify?

Првично, Shopify беше развиен за создавање на „Snowdevil“ - онлајн продавница за сноуборд замислена од трио пријатели љубители на пудра, Тобијас Лутке и Скот Лејк. Незадоволни од решенијата за е-трговија достапни во тоа време, тие го создадоа Shopify.

Денес, Shopify е се користи од над еден милион луѓе (Извор: Style Factory) и 20 проценти од онлајн трговците (Статиста).

Колку продавници се напојувани од Shopify во 2023 година?

Во моментов, Shopify се користи за напојување 800,000 продавници (Извор: Shopify и ти). Сепак, бројот на активни продавници постојано варира, така што не постои начин да се добие целосно точна слика за оваа бројка. Фактот дека еден трговец може да има две продавници по сметка и повеќе сметки, исто така, малку ги заматува водите.

Дали продавниците на Shopify конвертираат?

Многу продавници на Shopify имаат стапки на конверзија дури пет проценти, додека други конвертираат со еден процент. Постојат различни фактори кои влијаат на тоа колку добро продавницата на Shopify ги претвора посетителите во клиенти кои плаќаат, вклучувајќи го изворот и квалитетот на сообраќајот што се придвижува до неа.

Сообраќај на е-пошта конвертира најдобро со 4.21 отсто (Извор: Launchtip), проследено со директни посетители, пребарувачите, и социјалните медиуми.

Дали продавниците изградени на Shopify успешни?

Генерално, стапката на успех за продавниците на Shopify е прилично солидна. Иако Shopify не дава детални податоци и не постои начин да се дојде до точна статистика, само 2-5 проценти од продавниците на Shopify брзо се напуштаат (Извор: Shopify), што е изненадувачки ниско.

Водењето успешен онлајн бизнис бара многу повеќе од одлична платформа за е-трговија. Бизнис планот, нишата, добавувачите, темата, маркетинг стратегијата и целокупното искуство за купување исто така играат значајна улога.

Извори:

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.