Статистика и трендови за работа од далечина од дома [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања

Далечинска работа го зафати глобалниот корпоративен сектор со бура, принудувајќи се повеќе и повеќе работодавци да скокаат на „далечинскиот“ банда. Во оваа историска промена на работа од било каде трендови, канцелариските работници се ослободуваат од корпоративните окови, додека големите централизирани канцеларии се чини дека се нешто од минатото.

Според една неодамнешна Извештај на Галуп, 7 од 10 вработени во САД продолжуваат да работат од далечина.

Дали сте вработен кој се бори да се прилагоди на промената на парадигмата или сопственик на бизнис кој ги разгледува доминантните трендови за работа дома и статистиката за далечинско вработување за да ги подобри стандардните практики?

Без оглед на тоа во која категорија се вклопувате, еве неколку најважни моменти кои ги сочинуваат најкритичните статистики за далечинско работење опфатени во овој напис за да можете да работите:

  • Работењето од далечина е зголемено за 159% од 2009
  • 99% од луѓето веројатно би сакале да работат од далечина цел живот
  • 88% од организациите ја направија задолжителна работа на далечина
  • Американските компании ќе штедат $ 500 Б со работа на далечина на долг рок
  • 65% од работниците на далечина согласност за намалување на платата од 5% за да продолжи да работи од далечина
  • Заработката на работниците од далечина ја надминува заработката на работниците на лице место $100,000

Еве го нашиот преглед на 19 интересни трендови и статистики за работа од далечина од дома, кои претставуваат увид во состојбата на хибридните работни модели – комбинирање на канцелариска и далечинска работа – и што е следно:

Работењето на далечина е зголемено за 159% од 2009 година.

Извор: Глобална анализа на работното место ^

Работодавците и работата од дома имаат свои причини за тоа. Ако мислите дека ова е само поради пандемијата, таа дури покажа огромно зголемување од 2009 година.

Иако глобалната пандемија COVID-19 предизвика повеќе компании и бизниси да ги натераат своите вработени да работат од дома, работата од далечина не е нова работа. Всушност, многу работници, па дури и сопственици на бизниси сè уште планираат да работат на далечина дури и по СОВИД-19.

Според Global Workplace Analytics, две главни причини се технолошкиот напредок што им овозможува на луѓето да извршуваат задачи насекаде и зголемената љубов на луѓето да одржуваат рамнотежа и флексибилност помеѓу работата и животот.

99% од луѓето веројатно би сакале да работат на далечина цел живот.

Извор: Тампон ^

Ова е една од најинтересните статистики во денешната далечинска работна арена. Луѓето имаат тенденција да ја сакаат флексибилноста, слободата и рамнотежата помеѓу работата и животот со текот на годините. Само ако имаат можност да работа од дома до крајот на животот, дури и со скратено работно време, сигурно ќе одат на тоа. Ова докажува дека работата на далечина не е само мода, туку неверојатна можност за секого.

Има многу други бенефиции што далечинската работа може да им ги даде на работниците и на работодавците. За некои, овие дури и претставуваат предизвици. Сепак, предизвиците или недостатоците се многу ограничени во споредба со придобивките што може да ги понуди работата од дома.

Повеќето работници на далечина припаѓаат на првите 3 индустрии: 15% од здравството, 10% од технологијата и 9% од финансиските услуги.

Извор: Owl Labs ^

Овие индустрии ја користат моќта на технологијата и таквите аспекти на дигитален маркетинг како што се веб дизајн, создавање содржина и развој на веб. Здравството овде доминира во другите индустрии. 

Заклучокот е дека можностите засновани во домот не се ограничени само на врвните индустрии споменати овде. Компаниите секогаш бараат начини да управуваат со нивните бизниси од далечина за да заштедат пари, па дури и енергија.

Се очекува 73% од сите одделенија да имаат вработени од дома или независни изведувачи до 2028 година.

извор: Upwork ^

Како што беше предвидено, сите тимови се очекува да имаат 73% работници на далечина до 2028 година. Овој огромен пораст за само неколку години од сега во голема мера ќе значи пофлексибилни можности за работа. Ова, исто така, имплицира дека далечинското работење станува се попопуларно дури и во различни индустрии ширум светот.

Градовите со високи нивоа на приходи имаат повеќе далечни можности за работа.

Извор: Прагати ^

Луѓето кои живеат во градовите со повисоки оценки за трендови на приходи можат лесно да си го дозволат потребниот софтвер и хардвер неопходни за да се заврши работата. Тие веројатно ги претпочитаат луѓето кои имаат работни места на маса што нудат лесен пристап до работни позиции од далечина.

65% од работниците во САД се подготвени да ги намалат платите за 5% за да останат целосно оддалечени.

Извор: Бриз ^

Според истражувањето на 1,000 американски работници спроведено од Бриз, мнозинството учесници се согласиле на намалување на платата во замена за целосно оддалечена позиција на долг рок.

Работниците трошат 30 минути помалку зборувајќи за неработни теми.

Извор: Airtasker ^

Истражувањето на Airtasker од 2020 година покажа дека вработените кои работат од дома трошат до 30 минути помалку разговарајќи за неработни теми. Тие изјавија дека се соочуваат со помалку одвлекување на вниманието од нивните колеги поради далечинската работа.

Истражувањето на Deloitte покажа дека „одржувањето култура“ е главната грижа за менаџерите во оддалечените работни услови.

Извор: Делоит ^

A Анкета на Делоит од 275 директори, одржувањето на организациската култура се појави како најголема грижа. Загриженоста беше фактор во развојот на нивните далечински/хибридни канцелариски стратегии.

83% работници мислат за хибриден работен модел како оптимален во иднина.

Извор: Accenture ^

Во истражувањето за иднината на работата, 83% од 9,000 работници сметаше дека хибридниот модел на работа е клучен. Извештајот сугерира дека долгите дневни патувања и подолгите часови на работа се причина за распространето расположение.

77% работници на далечина тврдат дека ја зголемуваат продуктивноста кога работат од дома.

Извор: CoSo Cloud ^

Нешто што се смета за смешно пред СОВИД, брзо стана блескава реалност - зголемување на продуктивноста кои произлегуваат од работа од дома.

CoSo Cloud's Анкета за далечинско соработка на работниците ова откритие го припишува на помалку стрес, подобро здравје и повисоки нивоа на мотивација.

Работниците на далечина заработуваат 100,000 долари годишно повеќе од работниците на терен.

Извор: Owl Labs ^

Лабораторијата за бувови Извештај за работа со состојба на далечина откри дека работниците од далечина заработуваат и до 100,000 долари повеќе од нивните колеги на лице место, што е повеќе од два пати.

20% од вработените кои работат на далечина, ја пријавуваат осаменоста како најголем предизвик.

Извор: Тампон ^

Работата на далечина има свои недостатоци, а недостатокот на комуникација лично е еден од нив. Баферовата состојба на алатки за далечинска работа извештајот открива дека вработените се чувствуваат незадоволни поради мали или никакви лични интеракции.

54% од ИТ професионалците веруваат дека работниците од далечина претставуваат поголем безбедносен ризик од вработените на лице место.

Извор: OpenVPN ^

Бидејќи организациите одржуваат помала контрола врз вработените кои работат надвор од локацијата, безбедносната инфраструктура станува ранлива. Таков беше наодот на OpenVPN Истражување за сајбер безбедноста на далечинската работна сила, при што ИТ професионалците покажаа загриженост за безбедносните предизвици кои произлегуваат од далечински поврзани вработени.

68% од менаџерите за вработување велат дека работата на далечина функционира подобро за нив.

извор: Upwork ^

Според извештајот за растот на далечинските тимови од Upwork – хонорарскиот гигант на пазарот, менаџерите за вработување пријавуваат помалку несуштински состаноци и зголемена флексибилност на распоредот како причини за успехот на работа на далечина.    

Според истражувањето на 669 извршни директори, 78 отсто биле на став дека соработката од далечина треба да се смета за долгорочна деловна стратегија.

Извор: Flexjobs ^

Ако се гледа од долгорочна перспектива, работата на далечина е многу изводлива бидејќи помага да се намалат трошоците. Исто така, им овозможува на бизнисите да распоредат голема работна сила без да одвојуваат средства за канцелариски простор, давајќи увид зошто повеќето извршни директори го гледаат позитивно.

88 проценти од организациите го направија задолжително или ги охрабрија своите вработени да работат од дома по COVID-19.

Извор: Гартнер ^

Според истражувањето на Гартнер, 88 отсто од компаниите ширум светот ги задолжиле или ги охрабриле своите вработени да работат од дома откако вирусот почнал да се шири. Дополнително, 97 проценти од организациите веднаш ги прекинаа сите патувања поврзани со работата.

72% од вработените сакаат да продолжат да работат од дома дури и ако можат да се вратат во канцеларија.

Извор: Apollotechnical.com ^

72% од анкетираните вработени и претприемачи рекле дека сакаат да работат од дома најмалку два дена во неделата, дури и кога работните места безбедно ќе се отворат и би можеле да се вратат во канцеларија со полно работно време.

Американските компании може да очекуваат да заштедат над 500 милијарди долари годишно со работа на далечина.

Извор: Staffingindustry ^

И покрај почетните капитални расходи (CapEx) кои произлегуваат од промената на работа на далечина, американските компании ќе имаат финансиска корист. Сепак, тоа ќе бара успешна имплементација на хибриден модел на работа, според Global Workplace Analytics. 

Работата од далечина ќе го намали патувањето милји за 70 до 140 милијарди.

Извор: КПМГ ^

Според извештајот од истражувањето на сметководствената фирма КПМГ, со околу 13 до 27 милиони луѓе кои работат од своите домови, милјите кои патуваат може да се намалат за 70 до 140 милијарди годишно до 2025 година.

Заврши

Статистиката за работа од дома покажува дека работата на далечина донесе невидени резултати и се покажа дека има голем потенцијал. Како што е очигледно од горенаведените статистики за далечинско работење, автономијата, независноста и поголемата вклученост на жените и работната сила со посебни потреби укажуваат на иднината каде хибридните работни места ќе бидат секојдневие.

Ахсан е писател во Website Rating кој опфаќа широк спектар на теми од модерната технологија. Неговите написи истражуваат во SaaS, дигитален маркетинг, оптимизација, сајбер безбедност и новите технологии, нудејќи им на читателите сеопфатни увиди и ажурирања за овие полиња кои брзо се развиваат.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Почетна » истражувања » Статистика и трендови за работа од далечина од дома [Ажурирање за 2024 година]

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...