Протече Моторола преклоплив со два проширливи екрани

in истражувања

Минатата година се претстави технолошкиот гигант Моторола концептот на својот прв паметен телефон што може да се тркала во MWC на ​​Lenovo. Уредот со еден дисплеј, наречен Motorola Moto Rizr, може да ја прошири големината на екранот од 5-инчи на 6.5-инчи.

Денес, благодарение на нашата соработка со Дејвид од @xleaks7, го забележавме патент и има информации за уште еден возбудлив концепт на кој работи Моторола - смартфон што се преклопува со два дисплеа што може да се прошират.

Врз основа на информациите од изворот на Дејвид, новиот концепт смартфон би можел да се нарече Motorola Rizr Dual.

Motorola Rizr Dual со два тркалачки дисплеи
Motorola Rizr Dual со два тркалачки дисплеи | Слика: Websiteating.com
Концептот на Motorolla кој се преклопува со два екрани кои се тркалаат
Концептот на Моторола што се преклопува со два екрани што се тркалаат | Слика: Websiteating.com


Проблемот што Motorola се обидува да го реши

Традиционалните паметни телефони често се соочуваат со дилема - рамнотежа помеѓу компактноста и недвижноста на екранот. Додека дизајните на бонбони, школки или лизгачи нудат различни фактори на форма, тие можат да бидат ограничувачки.

Овој патент се справува со предизвикот со воведување на уред кој се расплетува за драматично да ја зголеми својата површина на прикажување, обезбедувајќи им на корисниците поизвонредно и пообемно визуелно искуство.

Кога ќе се прошири, неговата површина за прикажување е речиси четири пати поголем отколку во компактен, преклопена положба.

Цртежи базирани на патенти на смартфонот на Моторола што се преклопува
Цртежи базирани на патент на смартфонот на Моторола што се преклопува | Слика: Websiteating.com


Јадрото на патентот:

Во срцето на овој патент се наоѓа нов склоп на куќиште со двоен уред опремен со склопови на преводни сечила со флексибилни дисплеи.

Уредот доаѓа со контролер кој интелигентно ја следи позицијата на уредот, користејќи сензори за откривање кога е одвиткан. Активирани од настан за позиционирање на екранот, механизмите за преведување се активираат за да се прошират два склопови на сечилото.

Овие сечила можат да излезат или од спротивните страни на шарката или од соседните страни, динамично зголемувајќи ја областа на екранот.

Четири пати поголема недвижност на екранот кога е во расклопена и издолжена положба
Четири пати поголема недвижност на екранот кога е во расклопена и издолжена положба | Слика: Websiteating.com


Главни карактеристики:

  1. Двојни преклопливи куќишта: Уредот има уникатен дизајн со двојни преклопливи куќишта, што му овозможува да одржува компактна форма во затворена положба и значително да се шири кога ќе се расклопи.
  2. Интелигентен контролер: Паметниот контролер е мозокот кој стои зад операцијата, кој ја чувствува позицијата на уредот и реагира на активаторите што го иницираат проширувањето на флексибилните дисплеи.
  3. Механизми за преведување: Патентот воведува механизми за превод кои работат во дует за да ги прошират склоповите на сечилата. Овие склопови, опремени со флексибилни дисплеи, придонесуваат за значително зголемување на големината на екранот на уредот.
  4. Променлива екстензија на сечилото: Корисниците имаат флексибилност да ги прошируваат склоповите на сечилата или од спротивните страни на шарката или од соседните страни, обезбедувајќи опции за различни сценарија за употреба.


Датум на издавање

Претставувањето на концептот за смартфон за ролање Motorola Rizr се одржа во февруари 2023 година. Надоврзувајќи се на овој тренд, има шпекулации дека концептот Motorola Rizr Dual може да го има своето деби на MWC оваа година.

Иако смартфоните што се тркалаат допрва треба да бидат широко лансирани, неколку технолошки гиганти се активно вклучени во развојот на такви иновативни уреди.

Неодамнешните ажурирања сугерираат дека Samsung би можел да ја претстави својата прва генерација смартфон што може да се тркала веднаш во 2025 година, со проекциите кои укажуваат дека најраната достапност на тркалачки со два дисплеја што може да се прошират би можела да биде во 2026 година.


ЗАБЕЛЕШКА ДО УРЕДНИЦИТЕ: Текстот и визуелните слики на овој напис се интелектуална сопственост на websiterating.com. Ако сакате да ја споделите содржината, ве молиме дајте соодветен кредит што може да се кликне. Фала на разбирањето.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...