30 + Google Статистика и трендови на пребарувачот [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања

Кога ви треба одговор на прашање, каде одите? До Google, секако! Неговата апсолутна доминација го направи најголемиот пребарувач, кој одговара на милијарди прашања секој ден. Еве што треба да знаете за најновото Google Статистика на пребарувачот за 2024 година ⇣.

Да започнеме со резиме на некои од најинтересните Google статистика и трендови на пребарувачот:

  • Google контроли над 91.6% на глобалниот пазар на пребарувачи.
  • Googleприходот на бил 76.3 милијарди долари (од К3 2023 година).
  • Google процеси завршени 3.5 милијарди пребарува секој ден.
  • Врвниот резултат од пребарувањето е вклучен Google добива 39.8% стапка на кликнување.
  • Скоро девет од десет корисници низ целиот свет Google да пребарувате на Интернет.
  • Во 2023, 59.21% of Google до корисниците Google преку мобилен телефон.
  • Огласувачите прават просек од 2 $ приход за секој потрошен 1 $ on Google реклами.
  • Клиенти се 2.7 пати поголема е веројатноста да го сметате вашиот бизнис за пореномиран ако имате комплетен Google Мојот деловен профил. 
  • 20% од највисоко рангираните веб-страници сè уште не се во формат погоден за мобилни телефони, и Google нема да им даде приоритет во резултатите од пребарувањето

Од GoogleСо лансирањето во 1998 година, пребарувачот доминираше во својата индустрија како ретко кој друг во модерната историја. Речиси девет од десет Интернет корисници ширум светот се потпираат на Google за пристап до важни информации.

Импресивниот подвиг е поддржан од напредна технологија. Секое корисничко барање користи 1000 компјутери за 0.2 секунди, а барањето за податоци поминува приближно 1,500 милји за да му претстави корисни информации на корисникот.

2024 Google Статистика и трендови на пребарувачот

Еве колекција од најсовремените Google статистика на пребарувачот за да ви ја даде моменталната состојба на она што се случува во 2024 година и понатаму.

Од Q3 2023 година, GoogleПриходите на компанијата беа 76.3 милијарди американски долари.

Извор: Азбука ^

Од третиот квартал на 2023 година, Googleприходот на бил 76.3 милијарди американски долари, што е зголемено за 6% на годишно ниво.

Во 2022 година, нејзиниот целогодишен годишен приход беше 279.8 милијарди американски долари, што беше неговата најголема вредност до сега, при што најголемиот дел од неговата заработка беше овозможена од рекламирање преку Google сајтови и нејзината мрежа.

Google обработува 3.5 милијарди пребарувања дневно.

Извор: Интернет во живо статистика ^

Google процеси завршени 3.5 милијарди пребарувања секој ден. Ако ја срушите оваа неверојатна статистика, тоа значи Google процеси, во просек, завршени 40,000 пребарувања секоја секунда или 1.2 трилиони пребарувања годишно.

За споредба, уште во 1998 година, кога Google лансиран, обработуваше над 10,000 барања за пребарување дневно. За нешто повеќе од 20 години, Google од едвај познат стана составен дел од секојдневниот живот на трагачите ширум светот.

Од 2024 јануари, Google зазема 91.6% удел на глобалниот пазар на пребарувачи.

Извор: Statcounter ^

Девет од десет корисници светска употреба Google како нивен пребарувач за пребарување на Интернет. Нејзините три најблиски конкуренти, Bing, Yahoo и Yandex, претставуваат околу 8.4% од вкупниот пејзаж на пребарувачот, џуџе од Googleе колосално 91.6% удел на пазарот.

Сепак, GoogleДоминацијата на „Мајкрософт“ слабее ChatGPT до Bing.

Врвниот резултат од пребарувањето е вклучен Google добива стапка на кликање од 39.8%.

Извор: FirstPageSage ^

Освојување на првото место на Google вреди да се вложи труд бидејќи привлекува а 39.8% стапка на кликање. Позицијата за пребарување два ужива а 18.7% стапка на кликање, додека деветтото место е само 2.4%. 

Ако успеете да го добиете избраниот фрагмент (пасус за одговор со задебелен текст што се појавува во резултатите од пребарувањето), стапката на кликнување се зголемува на 42.9% за првото место и 27.4% за второто место.

Семруш спроведе истражување со нула клик и откри дека 25.6% од сите Google пребарувањата не резултираа со кликање.

Извор: SEMrush ^

Високо рангирана листа на резултати од пребарување на Google може да не гарантира клик. GoogleРезултатите од пребарувањето на се повеќе покажуваат се повеќе инстант одговори, истакнати фрагменти, полиња со знаење итн.

Како резултат на тоа, ¼ од сите пребарувања направени на Google на десктоп компјутерите завршија без клик на кој било веб-својство во резултатите од пребарувањето. За мобилните корисници оваа бројка изнесува 17.3%.

Благодарение на GoogleАжурирањето на унифициран модел за повеќе задачи (MUM), приковувањето на намерите на корисникот беше клучен фокус Google Експерти за оптимизација.

Извор: SearchEngineJournal ^

Google го ажурираше својот алгоритам за вештачка интелигенција за да им помогне на своите системи за рангирање подобро да го разберат јазикот. Како резултат, добивањето на намерите на корисникот правилно стана од витално значење за рангирање на веб-страниците.

Ова значи дека мора размислете што корисниците сметаат дека е корисно кога гледаат содржина и земете холистички пристап за да ја креирате. Во однос на маркетингот, треба да го земете предвид специфичното фаза на потрошувачи за време на патувањето на купувачот.

Сликата е 12 пати поголема веројатноста да се појави на a Google мобилно пребарување.

Извор: SEMrush ^

Направете веб-локација погодна за мобилни телефони ако сакате вашиот производ или сликата да се појавуваат на Google страница со резултати од пребарувачот. Во споредба со десктоп корисниците, Сликата е 12.5 пати поголема веројатноста да се појави пред корисникот што користи мобилен телефон. Слично на тоа, а видеото ќе се појавува 3 пати почесто на мобилен.

Спротивно на тоа, добивањето подобри резултати за видеа на работна површина може да биде поисплатливо. Се појавуваат видеа 2.5 пати почесто вклучено Google резултати од десктоп отколку мобилни пребарувања. 

Пребарувањето на работната површина е исто така подобро при користење на истакнати фрагменти, кои веројатно ќе се појавуваат двојно почесто на работната површина.

Во 2023 година, 59.21% од Google до корисниците Google преку мобилен телефон.

Извор: Similarweb ^

Во 2023, 59.4% од целиот веб сообраќај доаѓа од мобилни уреди, 59.21% од тие лица користат Chrome за да прелистуваат онлајн. Safari е вториот најпопуларен прелистувач со 33.78%.

Во 2013 година, мобилниот телефон придонесе само 16.2% од сообраќајот, постепено зголемувајќи се на 59.4% во 2023 година - неверојатни Зголемување од 75.84%.

За рекламирање чини 38% помалку Google пребарувач отколку Google мрежа за прикажување.

Извор: WordStream ^

Просечната цена по конверзија на Google мрежата за пребарување е 56.11 долари. Стапката на конверзија е многу подобра од Google мрежа за прикажување, која ги чини огласувачите 90.80 долари по конверзија. Автомобилската и туристичката индустрија конвертираат со многу пониска стапка од 26.17 долари и 27.04 долари, соодветно.

Истражувањата сугерираат дека Google мрежата за пребарување нуди многу подобри стапки во сите сектори освен во слободното време и финансиите. Огласувачите во рекреативната и финансиската индустрија често добиваат подобри резултати преку мрежата за прикажување Googe.

Просечната стапка на конверзија низ Google Рекламите се 4.40% на мрежата за пребарување и 0.57% на мрежата за прикажување.

Извор: WordStream ^

Просечната цена по конверзија на Google мрежа за пребарување е $ 56.11. Стапката на конверзија е многу подобра од Google мрежа за прикажување, што ги чини огласувачите $90.80 по конверзија.

Понатаму, стапките на конверзија се многу подобри за Google Пребарување мрежа на 4.40%. Ова се споредува со 0.57% за Google Мрежа за прикажување.

Истражувањата сугерираат дека Google мрежата за пребарување нуди многу подобри стапки во сите сектори освен во слободното време и финансиите. Огласувачите во рекреативната и финансиската индустрија често добиваат подобри резултати преку мрежата за прикажување Googe.

Огласувачите остваруваат во просек 2 долари приход за секој потрошен 1 долар Google реклами.

извор: Google Економско влијание ^

GoogleГлавниот економист на 's, Хал Варијан, вели дека ако кликовите од пребарувањето донесат исто толку бизнис колку и кликовите на реклами, тоа ќе генерира 11 долари за секој потрошен 1 долар Google Огласи отколку на Приход од 2 долари добиен од кликови на реклами.

Во теорија, ова го прави скликовите на earch 70% повредни од кликовите на реклами.

46% од корисниците на Google пребарувачите бараат локални информации.

Извор: SocialMediaToday ^

Речиси половина од Google корисниците бараат локални информации на Интернет. Уште поважно, речиси 30% од Google мобилните корисници ги започнуваат своите барања за пребарување барајќи производ во близина на нивните домови. Две третини од потрошувачите кои бараат локални бизниси завршуваат со посета на продавници на пет милји од нивните домови.

За локалните бизниси, од суштинско значење е да се споделат нивните локации бидејќи 86% од луѓето користат Google Мапи за лоцирање на деловна адреса. Речиси 76% од луѓето ќе ја посетат продавницата во рок од еден ден, а 28% ќе го купат посакуваниот производ.

Подобрување на онлајн Google Оценувањето со ѕвезди од 3 до 5 ѕвезди ќе генерира 25% повеќе кликови.

Извор: Bright Local ^

Осврти на потрошувачи и Google рејтинг со ѕвезди игра клучна улога во успехот на бизнисот. Најновите трендови укажуваат на тоа ќе добиете приближно 13,000 повеќе потенцијали со зголемување на рејтингот со ѕвезди за 1.5.

Оценката со ѕвезди е вклучена Google е исто така критично бидејќи само 53% од Google корисниците размислуваат да користат бизнис со помалку од 4 ѕвезди. Само 5% од компаниите на Google имаат оцена помала од 3 ѕвезди.

15% од сите пребарувања на Google се уникатни (никогаш не се барани порано).

Извор: BroadBandSearch ^

Секој ден, Google процеси 15% уникатни, никогаш не барани пред клучни зборови. Во просек, корисникот ќе врши четири до пет пребарувања дневно. Google Сликата сочинува 20% од сите барања за пребарување, што покажува дека луѓето се повеќе се едуцираат за користењето на пребарувачите.

За огласувачите, зголемувањето на Google Пребарувањето слики значи дека тие можат да создаваат содржина наоколу слики и визуелни податоци да се здобијат со врвен пласман на Google.

УРЛ-адресите што содржат клучен збор добиваат 45% повисока стапка на кликање Google.

Извор: Беклинко ^

Според неодамнешното истражување кое опфаќа повеќе од 5 милиони прашања за пребарување и 874,929 страници на Google, клучен збор во насловот ќе ги поттикне корисниците да кликнат на страница. Високата стапка на CTR се заснова на целото барање за пребарување. Тоа значи дека сопствениците на веб-страниците треба да се обидат да го вклучат целиот клучен збор во URL-то.

Google Алгоритмот на пребарувачот смета дека високиот CTR е одраз на квалитетот на веб-страницата. Користењето на клучен збор во насловот најверојатно ќе генерира поголем сообраќај и ќе помогне веб-локацијата да се рангира повисоко.

Врските се меѓу најкритичните фактори за рангирање за да се добие висока позиција на Google пребарувач.

Извор: Ahrefs ^

Експерти од Google откри дека линковите се меѓу трите најважни фактори за постигнување повисок ранг. Затоа, ако сакате да стекнете максимална видливост и да добиете повисока позиција во Google, обидете се да вклучите што е можно повеќе висококвалитетни линкови.

Општо земено, колку повеќе линкови има страницата, толку повеќе органски сообраќај добива Google. Сопствениците на веб-страниците исто така треба да сторат линк зграда бидејќи им овозможува на веб-локациите да добиваат сообраќај од други веб-локации со висок ранг.

Најпопуларните клучни зборови (погодни за семејството) во 2023 година беа „Фејсбук“, со просечни 213 милиони пребарувања месечно.

Извор: SiegeMedia ^

И покрај тоа што имаат ултра едноставни URL-адреси, луѓето сè уште прифаќаат Google кога сакаат да ги најдат своите омилени веб-страници. „Фејсбук“ е најпребаруваниот термин на Google, со 213 милиони месечни пребарувања. 

„YouTube“ е следен на листата (143.8 милиони месечни пребарувања), потоа „Амазон“ (119.7 милиони месечни пребарувања). Наредби за „Време“. 95.3 милиони месечни пребарувања, а Волмарт го зазема петтото место со 74.4 милиони.

Според Ahrefs, ова се првите 10 пребарувања Google глобално:

Поим за пребарувањеБрој на пребарувања
1Крикбаз213,000,000
2Време189,000,000
3Facebook140,000,000
4Whatsapp веб123,000,000
5Преведете121,000,000
6Амазон120,000,000
7Клима100,000,000
8Резултат на Саркари90,000,000
9Walmart82,000,000
10Вордл75,000,000

Овие податоци се малку искривени бидејќи ова е верзија погодна за семејството. Постојат зборови оценети за возрасни кои имаат многу поголем обем на пребарување, но ние нема да ги откриеме овде.

Клиентите имаат 2.7 пати поголема веројатност да го сметаат вашиот бизнис за реномиран ако имате комплетен Google Мојот деловен профил.

Извор: Hootsuite ^

Имајќи комплетен Google Мојот деловен профил е од витално значење за да напредуваат локалните бизниси. Клиентите се 2.7 пати почесто да те земе предвид дали имаш се комплетно и ажурирано.

Исто така, 64% од потрошувачите користеле Google Мојот бизнис за да добиете податоци за контакт за бизнис и се 70% поголеми шанси да ја посетат вашата локација. Покрај тоа, вашиот Google Огласот на мојот бизнис може да добие до 35% повеќе кликови на вашата веб-страница.

Прикажување на вашата Google рејтингот со ѕвезди на страницата со резултати може да го подобри вашиот CTR до 35%.

Извор: Биднамиќ ^

Осврти на потрошувачи и Google рејтингот со ѕвезди игра клучна улога во успехот на бизнисот, бидејќи потрошувачите гледаат на оценките со ѕвезди како печат на квалитетот и доверливоста. За најдобри резултати, вашата оцена мора да биде 3.5 ѕвезди или повеќе.

79% од купувачите велат дека им веруваат на прегледите на интернет колку и личните препораки, па дефинитивно вреди да ги прашате вашите клиенти за нив.

Ознаките за наслови од 40 до 60 знаци имаат највисок CTR од 33.3%.

Извор: Беклинко ^

За да ја зголемите шансата некој да кликне на вашата веб-страница, треба да имате наслов на помеѓу 40-60 знаци. Ова е еднакво на а Стапка на CTR од 33.3% и 8.9% подобар просечен CTR од другите должини на наслови. 

Насловите со шест до девет зборови се исто така добро прифатени и имаат а CTR од 33.5%. Кратките наслови од три збора или помалку се најлошо, со a CTR од само 18.8%, додека насловите со над 80 знаци имаат и низок CTR од 21.9%.

Порано линковите беа најважниот фактор за рангирање Google пребарувања. Сега, квалитетната содржина владее и во просек, објавите со 1,890 зборови го добиваат првото место.

Извор: MonsterInsights ^

Линковите се уште се важни (вториот најважен фактор за рангирање). Сепак, интернет корисниците бараат висококвалитетна, релевантна и ажурирана содржина, Google сега го става ова како најважното нешто што треба да се исправи.

Просечната должина на објавата за статии со највисок ранг е 1,890 зборови и ќе бидат уредно организирани во наслови H1, H2, H3 итн. Ова се поврзува со трет најклучен елемент за рангирање - корисничка намера. Сепак, како што демонстриравме претходно во статијата, намерата на корисникот брзо се зголемува и станува уште поважна.

27% од корисниците на интернет користат гласовно пребарување за општи прашања за пребарување на нивните мобилни уреди.

Извор: BloggingWizard ^

Во моментов, 27% од глобалната онлајн популација користи гласовно пребарување на мобилни уреди. Во САД оваа бројка се зголемува на 41% од возрасните во САД и 55% од тинејџерите. 

И покрај овие бројки, користењето глас за пребарување во моментов е рангирана како шеста најкористена активност базирана на глас по упатување повик, испраќање пораки, добивање насоки, пуштање музика и поставување потсетник. Сепак, гласовното пребарување е втор најпопуларен метод за вршење на пребарувања по пребарувањето на прелистувачот.

20% од највисоко рангираните веб-локации сè уште не се во формат погоден за мобилни телефони, и Google нема да им даде приоритет во резултатите од пребарувањето.

Извор: ClearTech ^

70% од пребарувањата направени на мобилни телефони водат до онлајн ангажирање; сепак, 61% од корисниците нема да се вратат на веб-локација ако не е оптимизирана за мобилни телефони. Згора на тоа, Google ја препознава фрустрацијата што неоптимизираните веб-локации ја предизвикуваат своите корисници и им дава приоритет на веб-локациите погодни за мобилни телефони во резултатите од пребарувањето.

Ова е лоша вест за останатите 20% од највисоко рангираните веб-локации кои сè уште треба да ги оптимизираат своите сајтови за мобилно прелистување.

Извори:

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...