20 + Google Статистика и трендови за реклами [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања

Ако сте налетале на ова, можно е веќе да имате лаичко разбирање за рекламирањето со плаќање по клик (PPC) и нејзината примарна рекламна платформа. Google Реклами.

ППЦ рекламирањето продолжува да биде алатка број 1 за маркетерите на глобално ниво, без оглед на нивниот буџет, поради неговата економичност и точното таргетирање, во споредба со другите маркетинг патишта.

Ако не сте сигурни за тоа дали Google Реклами (порано Google AdWords) платформата е добра инвестиција за вашиот бизнис во 2024 година и пошироко, еве неколку моменти кои ги сочинуваат најкритичните Google Статистика за реклами опфатена во овој напис за да можете да работите преку:

  • Во Q3 2023 година, Google генерирал над 57% од својот приход од Google Реклами.
  • 80% од бизниси ширум светот платена доверба Google Реклами за нивните PPC кампањи.
  • Издавачите заработуваат 68% од приходите кога користите AdSense за содржина.
  • 92% од анкетираните огласувачи имаат барем една активна, одговорна реклама за пребарување во нивната Google Кампања за пребарување реклами.
  • Просечниот бизнис троши од 9000 до над 30,000 долари месечно за Google Реклами во 2023 година.

Нашиот преглед на 20 + Google Статистика за реклами и трендовите може да ви помогнат да добиете идеја за тоа што да очекувате штом ќе започнете прво Google Реклами PPC кампања:

Во Q3 2023 година, Google генерирал над 57% од своите приходи од Google Реклами.

Извор: Оберло ^

За само три месеци (јули-септември 2002 г.), Google генерираше неверојатни 69.1 милијарди долари.

39.5 милијарди долари од таа сума беа благодарение на Google Рекламни пребарувања, додека остатокот доаѓа од Google Мрежни и YouTube реклами. Вкупно, 78.9% од приходите биле само од реклами.

Повеќе од 80% од глобалните бизниси веруваат Google Реклами за PPC кампањи.

Извор: WebFX ^

И покрај другите алтернативи, 80% од бизнисите ширум светот платиле доверба Google Реклами за нивните PPC кампањи.

Во 2021, Google собори 5.6 милиони сметки на огласувачи и 3 милијарди реклами.

Извор: CNET ^

Google продолжува активно да се бори со навредливите рекламни сметки кои ги прекршуваат неговите услови.

Откако ги зајакна своите стратегии за спроведување, компанијата сега применува правило за „три удари“ околу измамничките и погрешните практики. Третиот штрајк за повторените прекршители води до суспензија на сметката.

85.3% од сите Google Кликнете на рекламите се генерирани од Google Купување.

Извор: SmartInsights ^

Луѓето сакаат да купуваат и GoogleРекламите за шопинг се покажаа како особено ефективни.

Толку многу што 85.3% од сите негови кликови доаѓаат од платени Google Купување или Google Рекламни кампањи.

Мета и Google ќе учествуваат со 50.5% од трошоците за дигитални реклами во 2023 година.

Извор: Insider Intelligence ^

Иако нема сомнеж дека А 50.5% удел на пазарот е колосален, двата дигитални гиганти мора да останат на нивните прсти.

Двете Google и Facebook почнуваат да губат бидејќи другите платформи како TikTok, Snapchat, Spotify и Yelp добиваат на сила.

Издавачите добиваат 68% од приходот ако нивните реклами се појавуваат на Google Реклами.

извор: Google ^

Издавачите заработуваат 68% од приходите при користење AdSense за содржина и 51% од парите Дека Google препознава за барањата на AdSense за пребарување. 

GoogleМатичната компанија на „Алфабет“ оствари приход од 191 милијарда долари преку Google Реклами во 2022 година

Извор: статистика ^

Оваа колосална сума беше зголемена од 147 милијарди долари во 2020 година и 172 милијарди долари во 2021 година. Од него дојдоа 162 милијарди долари Google Барај реклами, додека преостанатиот износ е собран од рекламите на YouTube.

Речиси 92% од анкетираните огласувачи имаат барем една активна одговорна реклама за пребарување.

Извор: Optmyzr ^

Одговорните реклами за пребарување им овозможуваат на корисниците лесно креирајте ефективни текстуални реклами, поради кое што GoogleСосема новите одговорни реклами за пребарување набргу станаа солидна стратегија за рекламирање.

Од 13,671 избрани по случаен избор Google Сметки за реклами, 91% имале барем една активно активирана одговорна реклама за пребарување со Google. Само 7.7% никогаш не користеле одговорни реклами за пребарување, и тоа малку 0.4% целосно престанале да ги користат.

Просечниот Google CTR на реклами во сите индустрии е 2%.

Извор: Вордстрим ^

Индустријата со највисок CTR е Запознавање и Лични (6.05%), потоа следат патувања и угостителство (4.68%) и застапување (4.41%).

Индустријата со најнизок CTR е технологија (2.08%).

Луѓето имаат четири пати поголема веројатност да кликнат на реклами Google (63%) отколку на која било друга рекламна мрежа.

Извор: Спојка ^

Просечно, 63% од корисниците имаат поголема веројатност да кликнат на платена реклама за пребарување Google. Ова се споредува со другите клучни огласувачи, Amazon (15%), YouTube (9%) и Bing (6%).

Правната индустрија има далеку најскапата „Цена за клик“. Google Реклами.

Извор: PPCHero ^

Адвокатите се спремни дебело да платат за нивните реклами. Ова е затоа што еден клиент може да оствари голем поврат на инвестицијата.

Адвокат за каснувања од куче ќе плати наоколу 50 долари за клик, додека рекламите засновани на локација (Адвокатот од Лос Анџелес, на пример) можат чини до 400 долари за еден клик.

Вкупниот удел на приходите од дигитални реклами на Амазон се очекува да се зголеми на 7.1% во 2023 година, додека Googleсе предвидува да биде 28.6%.

Извор: статистика ^

Се известува дека иако Google ќе остане доминантен играч на пазарот во неодамнешната иднина, неговиот удел опаѓа бидејќи почнуваат повеќе пребарувања на производи на Амазон.

Facebook е уште еден силен конкурент, со удел од 28.6%.

Google Рекламите имаат просечен 8:1 ROI (Поврат на инвестицијата).

извор: Google Економско влијание ^

Google Издавачите на реклами добиваат до 8:1 поврат на инвестицијата. Со други зборови, огласувач добива 8 долари за секој потрошен долар.

Потрошувачите имаат двојно поголема веројатност да посетат физичка продавница ако видат гео-лоцирана реклама.

Извор: LinchpinSEO ^

Потрошувачите сакаат реклами приспособени на нивната локација. 80% од потрошувачите сакаат реклами засновани на локација од бизнисите и се двојно поголеми шанси да ве посетат ако видат гео-лоцирана реклама.

63% од корисниците на интернет се ангажирани со а Google реклама пред.

Извор: HubSpot ^

Ова го покажува тоа Google Рекламите се ефективни за бизниси, со речиси две третини од интернет корисниците кликнуваат на реклама во одреден момент.

И кога луѓето купуваат одреден производ или услуга, 65% ќе кликнат на релевантно Google реклама.

Околу 50% од интернет корисниците не успеваат да ја забележат разликата помеѓу платените и органските резултати од пребарувањето.

Извор: WebFX ^

Лесно е да се помисли дека никој не клика Google Реклами, но статистиката вели поинаку.

И додека можеби ќе можете да забележите платена реклама од една милја далеку, околу половина од сите луѓе на интернет не ја забележуваат разликата.

Ова е добра вест за огласувачите и поттик да направат вашата реклама да се појави како органски резултат од пребарувањето.

Просечниот бизнис ќе троши од 9000 до над 30,000 XNUMX долари месечно за Google Реклами во 2023 година.

Извор: WebFX ^

Со просечна цена на клик од $1 – $2, тоа се многу реклами по бизнис.

Меѓутоа, бидејќи просечната стапка на поврат е 8:1, бизнис кој троши 9,000 долари може да има поврат од 72,000 долари, додека една организација прска надвор 30 $ може да има враќање од 240,000 $.

Првите три платени реклами на а Google страницата со резултати од пребарување добива 46% од кликовите.

Извор: WebFX ^

Оптимизацијата е исто толку важна за платените реклами како и за органските резултати од веб-пребарување.

Ова значи важно е да се осигурате дека вашите платени реклами се со висок квалитет so Google ќе ги рангира повисоко на страниците со резултати.

Ако вашите реклами не се до нула, тогаш google ќе ги турка до дното на страницата.

33% од огласувачите користат платено рекламирање за да ја зголемат свесноста за брендот.

Извор: HubSpot ^

Google Рекламите се клучна компонента при градењето на свеста за брендот.

компанијата Пурпурен душек добил А. 34.6% зголемување на свесноста за брендот по инвестирањето во Google Реклами. Природни на Шмит добил А. 48% засилување, Вилијамс Сонома уживаше во масовно 70% зголемување на продажбата на мобилни телефони по употребата Google Реклами.

Ако сте почетник, Google препорачува дневниот Google Буџетот за рекламна кампања е ограничен на 50 долари.

извор: Google ^

Google препорачува 10-50 долари како дневен буџет за а Google Рекламна кампања; за неискусни почетници или бизниси кои сакаат да инвестираат Google Реклами за прв пат.

Ако сакате да истражувате Google Рекламите понатаму, неговиот стартен водич може да понуди перспектива на гигантот за пребарување за тоа како да продолжи со него. Оваа статистика може да ви помогне да измерите Google Реклами за вашиот бизнис, но како и со другите платформи, нема да ја знаете нејзината вистинска ефективност додека не почнете да ја користите.

Извори

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...