25+ статистики и трендови за маркетинг по е-пошта [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања

Е-мејл маркетинг е еден од најефикасните канали за дистрибуција на содржина. Студиите велат дека до 2024 година, повеќе од половина од светското население ќе користи е-пошта. Еве што треба да знаете за најновото статистика за е-пошта маркетинг за 2024 година ⇣.

Резиме на некои од најинтересните статистики за е-пошта маркетинг и трендови:

 • Скоро 92% од возрасните корисници на Интернет ги читаат нивните мејлови.
 • 58% на поединци прочитајте ги нивните е-пошта пред да ги проверите социјалните медиуми и вестите.
 • Неверојатни 42.3% ќе ги избришат своите е-пошта ако е-поштата не е оптимизирана за нивните мобилни телефони.
 • Бизнисите известуваат дека е-мејл маркетингот има просек ROI од 44 УСД за секој потрошен 1 долар.
 • Осум од десет B2B маркетинг менаџери го наведуваат маркетингот преку е-пошта како нивен најуспешен канал за дистрибуција на содржина.
 • приближно 42% од Американците се претплатат на билтени за е-пошта за да добиете попусти и понуди за продажба.
 • Истражувањата укажуваат на тоа 99% од корисниците на е-пошта ги проверуваат своите е-пошта секој ден.
 • Повеќе од 60% од клиентите се вратиле на купување производ откако ќе добиете е-пошта за ретаргетирање од компанијата.
 • Според истражувањето на Campaign Monitor, непрофитните организации постигнуваат највисока стапка на отворена е-пошта.
 • Е-пошта кои користат персонализирани линии на тема во предметот добиваат а 26% повисоки стапки за отворање на е-пошта.

И покрај растот на Google Барај социјални медиуми, маркетинг кампањите за е-пошта сè уште го добиваат највисок поврат на инвестицијата меѓу каналите за дигитален маркетинг.

Маркетингот по е-пошта е подготвен да напредува уште многу години бидејќи бројот на активните корисници на е-пошта се зголемуваат секоја година.

Статистика и трендови за маркетинг по е-пошта за 2024 година

Еве збирка од најсовремените статистики за е-пошта маркетинг за да ви ја дадеме моменталната состојба на она што се случува во 2024 година и понатаму.

ROI на ефективна маркетинг кампања за е-пошта е 4400% - враќа 44 долари за секој 1 долар потрошен на маркетинг.

Извор: Campaign Monitor ^

Кога се користи ефикасно, е-мејл маркетинг може да даде исклучителни резултати.

Според студијата на Campaign Monitor, е-пошта маркетингот е крал на онлајн маркетинг каналите со а 4400% рентабилност и враќање од 44 долари за секој потрошен 1 долар.

Маркетингот по е-пошта е еден од најсигурните канали за дистрибуција на содржина во 2021 година.

Извор: Кинста ^

Скоро 87% од бизнис-бизнис 79% од маркетерите од бизнис до потрошувачи користете е-пошта како примарен метод за дистрибуција на содржина. Наместо да ја користат нивната веб-страница или блог, повеќето организации сè уште претпочитаат е-пошта да дистрибуираат B2B содржина.

Истражувањата, исто така, укажуваат дека маркетингот преку е-пошта е ефикасен бидејќи може да ги негува и конвертирате води кон продажба подобро од другите методи. Е-поштата, исто така, се истакнува како еден од најефективните канали за продажна инка B2C.

На глобално ниво има повеќе од 4 милијарди активни корисници на е-пошта.

Извор: статистика ^

Е-поштата продолжува да игра интегрална улога во нашите животи. До 2025 година, речиси половина од светското население ќе користи електронска пошта. Најновите истражувања покажуваат дека има приближно 4.15 милијарди корисници на е-пошта на глобално ниво. Оваа бројка веројатно ќе порасне на 4.6 милијарди во 2025 година.

Повеќе од 306 милијарди мејлови беа испратени и примени во 2021 година. Бројката ќе се зголеми на 376 милијарди во следните четири години. Зголемен е и уделот на мејлови испратени преку мобилни телефони.

Просечната стапка на отворање на е-пошта е 18%, а просечната стапка на кликање е 2.6%.

Извор: Campaign Monitor ^

Бизнисите можат да добијат одличен поврат на инвестицијата преку е-пошта маркетинг.

Додека отворените стапки, стапките на кликнување и стапките за отпишување варираат во зависност од индустријата. Просечните репери за е-пошта за сите индустрии се:

 • Просечна отворена стапка: 18.0%
 • Просечна стапка на кликнување: 2.6%
 • Просечна стапка на кликнување за отворање: 14.1%
 • Просечна стапка на отпишување: 0.1%
репери за е-пошта по индустрија
Извор: https://www.campaignmonitor.com/resources/guides/email-marketing-benchmarks/

Приближно 35% од примателите на е-пошта ги отвораат своите е-пошта врз основа на темата.

Извор: HubSpot ^

Маркетарите треба да користат атрактивни наслови и привлечни наслови за да го привлечат вниманието на корисниците на е-пошта.

Тоа е важно затоа што речиси 58% од корисниците веднаш ги проверуваат своите е-пошта откако ќе се разбудат, и 35% од нив ги отвораат своите мејлови врз основа на темата.

Атрактивната тема, исто така, има смисла затоа што еден од пет корисници на е-пошта ги проверува своите е-пошта пет пати на ден.

Добриот наслов веројатно ќе ја зголеми отворената стапка. Истражувањето исто така покажува дека е-поштата што го вклучуваат името на примачот имаат поголема стапка на кликнување.

Персонализираните пораки ја подобруваат стапката на отворање на е-пошта за 50%.

Извор: Marketing Dive ^

Е-поштата што имаат персонализирана тема за е-пошта се обврзани да бидат забележани. Сеопфатна студија на издавачката компанија, Marketing Dive, укажува на тоа персонализираните е-пошта нудат отворени стапки од 21%. во споредба со 14% отворени стапки на неперсонализирани е-пошта.

Е-пошта кои нудат а личниот допир води до 58% повисоки стапки на клик-за-отворање. Персонализираната тема, исто така, драматично ќе ги зголеми KPI-ите на кампањата.

Е-пошта испратени еден час по напуштањето на количката се претвораат во 6.33%.

Извор: Беклинко ^

Ретаргетирањето на потрошувачите, кои оставаат колички за купување преку Интернет, може да им помогне на веб-локациите да ги вратат изгубените клиенти. Имајќи предвид дека отворената стапка за напуштање на количката е неверојатни 40.14%, можете да очекувате 6.33% од купувачите да го купат производот.

Е-пораките испратени еден час по напуштањето на количката нудат подобро враќање. Испраќањето на три е-пошта за напуштање на количката дава 67% подобри резултати отколку една е-пошта за напуштање на количката.

Ретаргетирањето на потенцијалните клиенти има смисла бидејќи повеќе од 50% од потрошувачите ќе купат нешто по маркетинг е-пошта најмалку еднаш месечно.

Една третина од продавачите на е-пошта користат или планираат да користат интерактивни е-пошта.

Извор: Hubspot ^

Интерактивните е-пошта добиваат популарност бидејќи нудат позитивно искуство во е-пораката.

Скоро 23% од брендовите користат интерактивни е-пошта како дел од нивните маркетинг кампањи. Скоро 32% од продавачите на е-пошта исто така планираат да користат интерактивни е-пошта во идните кампањи за е-пошта.

Интерактивната е-пошта може значително да се разликува. Тоа може да вклучува мали интерактивни елементи како што се ефектите на лебдење или порационализирано искуство како што е дозволување на претплатниците на е-пошта да додаваат производи во виртуелната количка за купување.

63% од компаниите користат алатки од трети страни за да ги анализираат резултатите од маркетингот преку е-пошта.

Извор: Лакмус ^

Сè поголем број маркетиншки е-пошта користат напредни алатки за да ги анализираат резултатите од нивните маркетинг кампањи.

Само 37% од компаниите ја користат обезбедената контролна табла од нивниот давател на услуги за е-пошта. Останатите компании интегрираат алатки од трети страни за да добијат повеќе информации за перформансите на нивните е-пошта.

Додавањето видео на вашата е-пошта може да ја зголеми стапката на кликнување на е-пошта за 300%.

Извор: AB Tasty ^

Експертите користат видеа во нивните е-пошта кампањи за да ги зголемат стапките на конверзија. Ти можеш зголемете ја стапката на отвореност на вашите е-пошта на 80% со вклучување на зборот „видео“ во е-поштата. Резултатите сугерираат дека видеата во е-поштата исто така можат намалете ја стапката на отпишување за 75%.

Многу организации користат видео е-пошта за да развијат доверба кај својата публика. Компании за е-пошта за маркетинг исто така претпочитаат видеа во нивната е-пошта затоа што го зголемува оптимизацијата и споделувањето на социјалните медиуми.

Речиси 42% од корисниците отвораат е-пошта на своите мобилни телефони.

Извор: EmailMonday ^

Мобилниот телефон е најкористената средина за проверка на е-пошта. Повеќе од 80% од корисниците на паметни телефони редовно ги проверуваат своите е-пошта.

Додека паметните телефони се најчесто користениот медиум, зрелата публика исто така претпочита да користи таблети. Во споредба со мажите, жените поминуваат повеќе време во интеракција со е-пошта на нивните мобилни телефони.

Користењето емотикони во насловот на е-поштата ќе го зголеми CTR за 93%.

Извор: Outreach & Swiftpage ^

Емотиконите можат позитивно да влијаат на кампањата за е-пошта. Студијата на Swiftpage покажа дека користењето емотикони може да ги зголеми уникатните отворени стапки за 29%.

Слично на тоа, истражувањето на Experian заклучи дека користењето емотикони со авион или чадор во темата на е-пошта ќе ја зголеми стапката на отвореност за речиси 56%. Маркетарите треба да користат и други методи за подобрување на квалитетот на содржината.

Кога користат правилно таргетирање и сегментација на клиентите, маркетерите можат да генерираат 3 пати повеќе приходи во споредба со емитуваните е-пошта.

Извор: Беклинко ^

Насочувањето на клиентите преку сегментација на е-пошта може да донесе позитивни резултати. Сегментираната е-пошта заработува 100.95% повисоки стапки на кликање во споредба со несегментираните е-пошта.

Истражувањето исто така открива дека персонализацијата на е-пошта нуди шест пати повисоки приходи и стапки на трансакции. Користејќи насочени е-пошта, можете исто така да ги зголемите приходите до 760%.

Речиси 34% од претплатниците на е-пошта кликнуваат на нивните е-пошта во рок од еден час од нивното примање.

Извор: GetResponse ^

Претплатниците на е-пошта секогаш чекаат нови понуди и флеш-продажби. Ако користите понуда чувствителна на време, од суштинско значење е да знаете дека првиот час од испраќањето на е-поштата е критичен бидејќи една третина од корисниците веројатно ќе ја отворат е-поштата во рок од еден час. Како што поминува времето, стапката на отворање е-пошта постепено опаѓа.

По шест часа од испраќањето на е-поштата, речиси половина од вашите клиенти би ги отвориле своите е-пошта. Затоа, веројатно ќе добиете многу подобар одговор со ретаргетирање на вашите клиенти по неколку часа од испраќањето на првичната е-пошта.

Apple iPhone и Gmail се двата најпопуларни клиенти за е-пошта.

Извор: Litmus Analytics ^

Apple iPhone има 37% пазарен удел на клиентот за е-пошта. Gmail, од друга страна, е на 34%. Пресметките се засноваат на 1.2 милијарди отвори следени од Litmus Email Analytics во август 2021 година.

74% од Baby Boomers мислат дека е-поштата е најличен канал за примање комуникации од брендови, по што следат 72% од Gen X, 64% од Millennials и 60% од Gen Z.

Извор: Bluecore, 2021 година ^

Според истражувањето, е-поштата е сè уште најпосакуваниот и најличен начин за потрошувачите од сите демографија да се вклучат во нивните омилени брендови. Ова дополнително имплицира дека иако е познато дека Millennials го поминуваат поголемиот дел од своето време на социјалните медиуми, тоа не значи дека тие се најдобрите канали за брендовите да ја поттикнат продажбата.

Во просек, највисоката стапка на кликнување на е-пошта оди во индустријата за консултантски услуги со 25%.

Извор: Константен контакт ^

Со оглед на тоа што индустријата за консултантски услуги е на врвот на листата според стапката на кликнување на е-пошта, услугите за административна и деловна поддршка го добија второто рангирање со 20%. Услугите за дом и зграда следат тесно на третото место со 19%.

Ова сугерира дека при испраќање е-пошта до сегментирана листа, вашите е-пошта да бидат кратки со јасен повик за акција. Ова ќе ги задржи отпишувањата надолу, истовремено зголемувајќи ги стапките на кликнување.

99% од корисниците на е-пошта го проверуваат своето сандаче секој ден, а некои проверуваат 20 пати на ден. Од тие луѓе, 58% од потрошувачите ја проверуваат нивната е-пошта првата работа наутро.

Извор: OptinMonster ^

Резултатите го покажуваат тоа е-поштата останува одличен начин да допрете до вашата публика. Ова не зависи од ниту една возрасна група. Достапноста и пристапноста на е-поштата од мобилни уреди дури ја прави е-поштата попопуларна за луѓето од различни индустрии.

40% од потрошувачите велат дека имаат најмалку 50 непрочитани е-пошта во нивното сандаче.

Извор: Синч ^

Истражувањето на Синч покажува дека иако потрошувачите веројатно нема да остават непрочитани мобилни пораки, 40% од потрошувачите велат дека имаат најмалку 50 непрочитани пораки. Понатаму, речиси 1 од 10 признале дека имаат повеќе од 1000 непрочитани е-пошта.

Заштедата на време е најголемата придобивка од маркетинг автоматизацијата, со 30%.

Извор: Amazon AWS ^

Според извештајот, иако заштедата на време е најголемата придобивка од маркетинг автоматизацијата, има многу други придобивки кои доаѓаат на ред. Потоа следи производството на олово со 22%. Следуваат повисоки приходи од 17%.

Задржувањето на клиентите достигнува 11%. Други придобивки вклучуваат следење на маркетинг кампањите со 8% и скратување на циклусот на продажба за 2%.

Најдоброто време за испраќање маркетинг е-пошта е помеѓу 6 и 2 часот.

Извор: Кинста ^

Е-пошта маркетинг кампањите добиваат највисока стапка на отворена е-пошта наутро и за време на канцелариското работно време.

Сеопфатна студија од GetResponse тоа го сугерира повеќето корисници ги проверуваат своите е-пошта помеѓу 6 и 2 часот. Во текот на овие осум часа, стапката на отворена е-пошта останува конзистентна.

По 2 часот, стапката на отворена е-пошта почнува да опаѓа со стабилно темпо. Оваа статистика сугерира дека продавачите на е-пошта треба да ги испраќаат своите е-пошта наутро за да добијат подобра стапка на одговор.

18% од пораките се испраќаат во четврток, 17% во вторник, 16% во среда.

Извор: Кинста ^

Од 14 студии, сите ги добија истите резултати дека најдобриот ден во неделата за испраќање е-пошта со највисока отворена стапка е четврток со 18%. Ако праќате е-пошта двапати неделно, вториот најдобар ден е вторник со 17%. Следна доаѓа среда. Додека саботата е уште еден омилен ден, испраќањето на е-пошта маркетинг кампањи во сабота нема да има исто влијание како она на првите три споменати дена.

61% од претплатниците/клиентите би сакале да добиваат промотивни е-пошта секоја недела, 38% - почесто.

Извор: Кинста ^

Луѓето се претплатуваат на вашата листа на е-пошта затоа што сакаат да добиваат промотивни понуди од вашата компанија, без разлика дали на неделна или дури и дневна основа. Во САД, 91% од Американците сакаат да добиваат промотивни е-пошта од компании со кои соработуваат.

Предметните линии за е-пошта кои имаат шест или седум зборови добиваат максимални кликнувања.

Извор: Маркето ^

Предметните линии за е-пошта се клучни за успехот на маркетинг кампањата за е-пошта. Истражувањата сугерираат дека маркетинг тимовите треба да се фокусираат на создавање атрактивно заглавие кое се состои од шест или седум зборови.

Стапката на клик-за-отворање за овие типови на е-пошта е речиси 40% подобро од е-пошта што користат осум или повеќе од осум зборови во темата. Просечниот број на знаци за најуспешниот тип на кампања е приближно 40 зборови.

Копчето за повик за акција на крајот од темата на е-поштата води до 28% поголема стапка на кликнување.

Извор: Campaign Monitor ^

Повеќето луѓе ги скенираат нивните е-пошта наместо да ги читаат. Затоа, користењето копче на крајот од темата на е-поштата е одличен начин да привлечете внимание.

Копчињата имаат уникатни атрибути што ги издвојуваат од текстот. Можете да ја промените големината, бојата и дизајнот на копчето за да одговараат на вашата кампања за е-пошта. Некои експерти пријавија зголемување од над 100% во CTR кога се користи копче во заглавието на е-поштата.

Извори:

Исто така, треба да проверите или да објавите овде со сите најнова статистика за веб хостинг.

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...