Топтал против Upwork споредба

in Продуктивноста

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Избор на вистинскиот пазар за таленти за вработување freelancerво 2024 година може да се чувствува како хераклеска задача, особено кога споредувате гиганти како Топтал и Upwork. Секоја платформа има свои уникатни предности и недостатоци, и од клучно значење е да ги разберете овие нијанси за да го направите вистинскиот избор за вашиот бизнис. Па, кој е најдобар? Топтал против Upwork? Ајде да се нурнеме директно во споредбата.

топтален
Топтал
upwork
Upwork
Цени-Дневно
-На час
-По проект
-Фиксна такса
-Дневно
-На час
-Фиксна такса
надоместоциПотребен е депозит од 500 долариНе е потребен надомест за општа употреба; 50 долари месечна претплата за бизнис пакетот
Избор на кандидатиЦелосен преглед на вештини и ригорозен процес на проверка за сите freelancersНема задолжителен процес на проверка (достапен изборен тест за вештини)
ПоддршкаПомогнете да најдете а freelancer од член на тимот на Топтал; менаџер на сметка за поголеми компании; поддршка за е-пошта и разговор за помалите компанииПоддршка за е-пошта доколку се појават проблеми; инаку, сам си.
Значајни клиентиDuolingo, Bridgestone, USC, Shopify, KraftHeinzMicrosoft, Airbnb, GoDaddy, Bissel, Nasdaq
Најдобро за?Големите и средните компании можат да платат за најдобрите, најквалификуваните freelancers.Помалите компании сакаат да ги проверат своите freelancerи брзо завршете ја работата.
Веб-страницаwww.toptal.comwww.upwork. Со

Главни преземања:

Топтал и Upwork се два популарни хонорарни пазари, секој со свои уникатни добрите и лошите страни. Toptal обезбедува ексклузивен фонд на високо проверени професионалци, обезбедува заштита од измами и нуди одлична поддршка за клиентите, но може да биде поскапо и одзема многу време за да се најде совпаѓање. Најдобро одговара за големи, специјализирани проекти.

Од друга страна, Upwork обезбедува брз пристап до огромен број на freelancerи со различни групи на вештини. Нуди функции како наддавање за да се добие најниската можна цена и десетдневен период за жалби за решавање на проблемот. Сепак, неговата голема freelancer базенот може да значи и средба со недоволно квалитетни или неквалитетни freelancerи нивната корисничка поддршка можеби не е толку ефикасна.

При изборот помеѓу двете, бизнисите треба да ја земат предвид големината на нивниот проект, буџетот и нивото на потребна експертиза. Топтал можеби е посоодветен за поголеми, специјализирани проекти со поголем буџет, додека Upwork би можел добро да служи за помали проекти со буџетски ограничувања.

Со експоненцијалното зголемување на бројот на луѓе кои работат од дома и порастот на онлајн страна метежот индустрија, никогаш немало подобро време да се најдат талентирани, квалитетни freelancerе на интернет.

Топтал Upwork се две од многуте freelancer пазари кои се појавија во последниве години за да ја искористат оваа растечка индустрија и да им го олеснат поврзувањето на клиентите со freelancers.

И иако и двете од овие платформи имаат иста функција, тие се различни на многу начини. Значи, која е најдобрата опција за вашата компанија?

Во оваа статија, ќе направам длабинско нурне во она што Топтал и Upwork имаат да понудат и да ви помогнат да одлучите кој е најдобро одговара за вашите потреби.

Резиме: Што е подобро за компаниите, Топтал наспроти Upwork?

 • Топтал е подобра опција севкупно за големи и средни компании кои бараат висококвалификувани freelancers.
 • Upwork е подобро одговара за помалите компании кои бараат да најдат freelancerе брзо и ефтино.

Како работи Toptal?

топтален

Топтал (кратенка за „врвен талент“) е a freelancer пазар кој може да се пофали дека работи со „само првите 3%“ од freelancers.

Иако Toptal карактеристики freelancerкои претставуваат широк спектар на услуги, позадини и вештини, а некои од најчестите се графички дизајнери, веб-развивачи, експерти за UX/UI, проект менаџери, експерти за финансии.

Ако сте компанија или поединец кој бара да вработи А freelancer на Топтал, прво ќе треба да развиете проект или опис на работното место што јасно ги изразува вашите цели и очекувања за проектот.

Откако ќе го направите ова, член на тимот на Toptal ќе ја провери вашата апликација. Така е - исто како и нивните freelancerи нивните клиенти Исто така треба да ги исполнат нивните стандарди пред да им биде дозволено да ја користат платформата.

Конечно, откако вашата работа или предлог проект ќе биде прифатена, можете или да прегледате freelancer профили и контактирајте со нив лично или работете со регрутер на Toptal за да го пронајдете најдоброто freelancer за вашите специфични потреби.

Поради ригорозниот процес на проверка и преглед на Топтал, може да потрае до три недели за да се додели (или да се најде) freelancer и направи договор. 

Ова е јасна негативна страна ако вработувате набрзина, но релативно бавното темпо на нивниот процес на усогласување е намерно дизајнирано да обезбеди најдобри резултати и за вашата компанија и за нивната freelancers.

Ако сакате да дознаете повеќе, проверете го мојот целосен преглед на Toptal.

Како Upwork Работа?

upwork

Како Топтал, Upwork е онлајн платформа за поврзување freelancerе со луѓе и компании на кои им се потребни нивните вештини.

Да ги користат Upwork, прво треба да направите профил на платформата. Ова е бесплатно, и можете да се регистрирате или како клиент, a freelancer, или двете.

Откако ќе го направите профилот на вашиот клиент, можете да пребарувате freelancers по категорија. Некои популарни категории вклучуваат Развој и ИТ, Дизајн и креативност, Продажба и маркетинг и Пишување и превод.

Кога ќе најдете а freelancer кој мислите дека може да одговара на потребите на вашата компанија, можете директно да контактирате со нив. Или, алтернативно, можете да го објавите описот на вашата работа во Upwork's Talent Marketplace и нека ти дојде талентот.

Ако не знаете од каде да започнете, можете исто така да се одлучите работа со еден од UpworkРегрутатори на извидници на таленти и нека ви помогнат да го пронајдете вистинскиот хонорарен партнер за вашиот проект.

За големи компании кои бараат да вработат повеќе freelancerе наместо нормален персонал, Upwork исто така нуди малку поинаква платформа, Upwork Претпријатие.

Сепак, оваа опција е непотребна за повеќето помали компании и/или компании кои сакаат да вработат поединец за одредена работа или проект.

Дефект на клучните карактеристики

Како што можете да видите, Топтал и Upwork се слични на многу начини. Сепак, има многу клучни разлики помеѓу овие две freelancer пазари тоа може да направи клучна разлика кога се обидувате да изберете кој е вистинскиот за вас.

Како таква, ајде да разгледаме подетално неколку важни аспекти на овие платформи и да видиме како тие се споредуваат една со друга.

Freelancer Споредба на таленти

топтал vs upwork freelancer споредба

За секој кој сака да вработи А freelancer, квалитетот на работата што ќе ја произведат е една од најважните грижи. Па, како Топтал и Upwork надополнување кога станува збор за талент?

Ајде прво да го погледнеме Топтал. За да го продадете својот труд на Топтал, прво треба да поминете ригорозен процес на преглед на вештини што може да потрае и до пет недели.

Овој процес вклучува неколку чекори каде што се оценуваат различни фактори, вклучувајќи скрининг на јазичните способности и личноста, сеопфатен преглед на вештини, интервју во живо, тест проект, и многу повеќе.

Со други зборови, Топтал гарантира дека сите негови freelancers се всушност толку добри како што тврдат дека се. Ова ниво на внимателна проверка е единствено за Топтал и не е нешто Upwork нуди.

со Upwork, пријавување како а freelancer е бесплатен и релативно инстант. Едноставно се регистрирате, креирате сметка и сте подготвени да одите - не е потребна проверка. 

Тоа не значи дека нема тони талентирани, квалификувани поединци кои ги нудат своите услуги Upwork.

Всушност, UpworkРелативно полесниот процес на пријавување и апликација значи дека има повеќе freelancerе на Upwork во секое дадено време, што резултира со поголем фонд на таленти од кои можете да изберете.

Upwork нуди изборно тестирање на вештини за freelancers, кои потоа можат да ги додадат резултатите од овие тестови на нивните профили за да ги зголемат нивните шанси за наоѓање клиенти.

Сè на сè, бидејќи Upwork не прави проверка за вас (освен ако не користите Upwork Претпријатие), зависи од вас (клиентот) да го проверите потенцијалот freelancerсе сами и одреди дали се квалификувани и погодни за вашиот проект.

Споредба на хонорарни пазари/платформи

И Топтал и Upwork доаѓаат со прилично интуитивни, прифатливи платформи кои го прават едноставно и едноставно да се најде a freelancer.

Кога креирате сметка со Toptal, ќе можете да управувате со сите ваши тековни проекти преку елегантна контролна табла со полиран изглед. Топтал користи софистициран алгоритам плус неговиот тим од експерти за да ви одговара со вистинскиот freelancers.

Распоредот на пазарот на платформата е организиран и директен, а благодарение на врвната корисничка поддршка и едноставниот дизајн на Toptal, лесно е да се најде вистинскиот талент кој одговара на вашите потреби.

Upwork Доаѓа и со прилично јасна контролна табла, прифатлива за корисниците, за управување со вашите проекти и барања.

Навигацијата на страницата е генерално прилично лесно, но поради огромниот број на freelancerи, на почетокот може да биде огромно да се средат и управуваат барањата за работа.

Сите во сите, кога станува збор за дизајн на пазарот и корисничко искуство, Toptal и Upwork се повеќе или помалку споредливи, иако практичниот пристап на Toptal за поддршка на клиентите не тргнете многу од работата од вашата чинија.

Споредба на трошоци и цени

како да се вработи freelancers

Една од најзабележливите разлики помеѓу Upwork а Топтал е нивната цена.

Ајде прво да го погледнеме Топтал. Топтал бара депозит од 500 долари, без разлика која ќе биде крајната цена на вашиот проект. Овој депозит ќе ви биде вратен ако не завршите да работите со некој од нив freelancers, така што е релативно без ризик.

Toptal им овозможува на клиентите да преговараат за договори за плаќање на час, дневна стапка, фиксна такса или такса заснована на проект.

на саатници кои freelancers на Топтал полнењето се релативно повисоки отколку на Upwork, Со Топтал freelancerсе наплаќа некаде од 40 до 120 долари на час во просек.

Откако ќе се одлучите за а freelancer да се работи со, ќе добиете понуда за единечна цена која ги вклучува трошоците за услугата на Toptal (не земаат провизија од нивните freelancers, така што овој трошок излегува од страната на клиентот).

Сè на сè, апсолутно треба да очекувате да платите повеќе со Топтал отколку со Upwork.

Upwork е сосема поевтина опција, со некои freelancerНудат тарифи за час до 10 долари. Upwork ја зема својата провизија од freelancerна страната на клиентот, не на клиентот, така што не треба да има неочекувани трошоци.

upwork вработување талент

Клиенти и freelancerМоже да се согласи со час, фиксна такса или да плати по проект.

Upwork исто така нуди посоодветна опција за поголеми бизниси, Upwork Претпријатие, кој доаѓа со менаџер на сметка, услуги за извори на таленти, Работен дневник за следење на часовите што се наплатуваат и опција за користење Upwork Платен список. 

Неизненадувачки, Upwork Претпријатието не е бесплатно. За да се регистрирате, ќе треба да контактирате со компанијата и да добиете понуда за прилагодена цена.

Кога ќе дојде време за плаќање, Upwork е посветена да ги заштити и клиентот и freelancer. Откако ќе го платите договорениот износ, вашите пари одат на замрзната сметка на која freelancer може да види, но не веднаш да пристапи. 

Ако не сте задоволни со квалитетот на работата или сметате дека на некој начин ги прекршува условите од вашиот договор, имате десет дена да поднесете жалба до Upworkтим за поддршка на клиентите и да се решат вашите грижи пред вашите пари исчезнуваат.

Поддршка споредба

upwork помош и подршка

Како и повеќето хонорарни платформи на пазарот, и двете Upwork и Toptal нудат корисничка поддршка. Сепак, тука завршува сличноста: кога станува збор за услугите на клиентите, Toptal несомнено го има главниот збор.

Топтал нуди практичен пристап од самиот почеток, помагајќи ти да го најдеш вистинскиот freelancer за вашиот проект и обезбедување на добар натпревар. Ако имате какви било прашања или грижи на патот, поддршката за корисници е достапна преку е-пошта и разговор во живо.

Upwork нуди поддршка за е-пошта и разговор во живо, и неговата веб-страница има корисен форум со совети за решавање проблеми и одговори на многу најчесто поставувани прашања. Клиентите на претпријатијата имаат телефонска поддршка, но оваа опција не е достапна за редовните клиенти.

Многу клиенти се пожалија на тоа UpworkУслугата за клиенти е бавна и често не реагира, и иако се чини дека компанијата направи напори за подобрување во оваа област, сепак може безбедно да се каже дека Toptal е подобра опција кога станува збор за поддршка на клиентите.

Клучни разлики помеѓу Upwork и Топтал

Значи, кои се најсуштинските разлики помеѓу Upwork и Топтал? Се сведува на два фактори: проверка и цена.

Upwork зазема пристап понедостаток, што значи дека вие (клиентот) ќе мора да ги извршите сите проверки и вработувања. 

Топтал, од друга страна, е токму спротивното: платформата зазема целосно практичен пристап, го прави целото проверување, интервјуирање и вработување за вас. Toptal може да се пофали со неколку карактеристични карактеристики кои го разликуваат од Upwork, обезбедувајќи исклучителен квалитет на работа и задоволство на клиентите.

Топтал вработување

Една значајна карактеристика се значките за таленти на Топтал, кои ги истакнуваат freelancerекспертизата и достигнувањата на клиентите, обезбедувајќи им на клиентите вредни сознанија за нивните способности.

Дополнително, ригорозниот процес на проверка на Топтал и сеопфатниот скрининг, вклучувајќи технички проценки и интервјуа, гарантираат висок стандард на квалитет на работата. Понатаму, Топтал нуди тест на личноста за freelancers, овозможувајќи им на клиентите да ја проценат не само техничката компетентност, туку и културната прилагоденост за нивните проекти.

Вреди да се спомене дека ко-основачот на Топтал, Бренден Бенешот, ја носи својата експертиза и визија на платформата, дополнително ја зајакнува нејзината посветеност за извонредност.

Поради оваа причина, има прилично извонредна разлика во цената.

Додека Upwork нуди поширок базен на freelancerс, ТФокусот на оптал на врвни таленти, значки за таленти, ригорозни прегледи, и визијата на нејзиниот соосновач колективно придонесуваат за нејзината репутација за обезбедување исклучителен квалитет на работа и услуга.

Наоѓање Upwork freelancers е разбирливо поевтино, но е повеќе хит-и-промаши. Toptal го презема речиси целиот ризик од равенката, но леснотијата и мирот доаѓаат со многу повисока цена.

Добрите и лошите страни на Toptal

Топтални добрите лошите страни

Позитивни:

 • сите freelancers на платформата се внимателно проверени и проверени, што резултира со ексклузивен фонд на високо рангирани професионалци.
 • Контролната табла на клиентите е релативно прифатлива за корисниците и го олеснува наоѓањето и ангажирањето таленти.
 • Член на тимот на Топтал ќе ви помогне да го пронајдете вистинскиот freelancer и дејствува како врска.
 • Благодарение на внимателното испитување на Топтал, и клиентите и freelancers се заштитени од измамници.
 • Одлична опција за компании или поединци на кои им треба голем, високо специјализиран проект завршен од квалификуван професионалец.
 • Клиентите на Toptal вклучуваат водечки брендови како што се; Priceline, Motorola, Hewlett-Packard, KraftHeinz, Udemy, Gucci и многу други.

Конс:

 • Може да потрае прилично време (до три недели) за да се усогласи со a freelancer.
 • Го добивате она за што плаќате, а Топтал е неспорно многу поскап од Upwork.
 • Не е најдобро одговара за мали проекти (или мали компании кои работат со мал буџет.)

Upwork Добрите и лошите страни

upwork добрите лошите страни

Позитивни:

 • Како еден од најпопуларните хонорарни пазари, Upwork може да се пофали со навистина огромен број активни freelancer сметки на нејзината платформа (околу 12 милиони).
 • тоа е брзо и лесно да се регистрирате и да најдете а freelancer.
 • Вештините може да се бараат или нашироко или тесно.
 • UpworkФункцијата за наддавање ви помага да ја добиете најниската можна цена.
 • Ако има проблем, имате десет дена да поднесете жалба Upwork пред клиентот да ги добие вашите пари.

Конс:

 • Upworkе огромен број на активни freelancers може да биде про, но може да биде и против. Ова е затоа што Upwork не го проверува внимателно freelancers, што значи дека ќе мора да поминете низ прилично голем број неискусни, неквалификувани или едноставно неквалитетни freelancers.
 • Поради (повторно) нивниот лабав процес на проверка, платформата се занимаваше со измами во минатото.
 • Не е одлично кога станува збор за корисничка поддршка

Прашања и Одговори

Нашата пресуда ⭐

Топтал и Upwork се различни на многу начини, и двете платформи имаат добрите и лошите страни.

Upwork е насочена кон помали компании или стартапи кои сакаат да ја завршат работата брзо и евтино, и има тони задоволни критики од клиенти за да се поддржи овој деловен модел.

Топтал, од друга страна, е наменета за поголеми и средни компании кои сакаат да платат за најдобриот хонорарен талент наоколу. Има високо квалификувана работна сила и нуди помош и насоки од почеток до крај за да се осигура дека сте задоволни со квалитетот на работата и готовиот производ.

Подготвени за вработување Топ 3% Freelancers? Пробајте го Топтал

Изградете го вашиот следен проект со врвните 3% од светските freelancerе на Топтал. Искусете таленти од највисоко ниво и процес на вработување практично без ризик.

Накратко, ако е во рамките на вашиот буџет, тогаш Топтал е подобар пазар за таленти за компании кои бараат да вработат freelancers.

Како оценуваме Freelancer Пазари: нашата методологија

Ние ја разбираме критичката улога што freelancer пазарите за вработување играат во дигиталната и конфигурациската економија. За да се осигураме дека нашите прегледи се темелни, правични и корисни за нашите читатели, развивме методологија за оценување на овие платформи. Еве како го правиме тоа:

 • Процес на пријавување и кориснички интерфејс
  • Леснотија на регистрација: Проценуваме колку е лесен за користење процесот на пријавување. Дали е тоа брзо и јасно? Дали има непотребни пречки или верификации?
  • Навигација на платформа: Ние го оценуваме распоредот и дизајнот за интуитивност. Колку е лесно да се најдат основни карактеристики? Дали функционалноста за пребарување е ефикасна?
 • Разновидноста и квалитетот на Freelancerс/проекти
  • Freelancer Проценка: Го разгледуваме опсегот на достапни вештини и експертиза. Дали freelancerдали е проверен за квалитетот? Како платформата обезбедува разновидност на вештини?
  • Разновидност на проектот: Ние го анализираме опсегот на проекти. Дали има можности за freelancerна сите нивоа на вештини? Колку се разновидни категориите на проектот?
 • Цени и такси
  • Транспарентност: Испитуваме колку отворено платформата комуницира за нејзините такси. Дали има скриени обвиненија? Дали структурата на цените е лесна за разбирање?
  • Вредност за пари: Проценуваме дали надоместоците што се наплаќаат се разумни во споредба со понудените услуги. Дали клиентите и freelancerДали добивате добра вредност?
 • Поддршка и ресурси
  • Поддршка за корисници: Го тестираме системот за поддршка. Колку брзо реагираат? Дали дадените решенија се ефективни?
  • Ресурси за учење: Ја проверуваме достапноста и квалитетот на образовните ресурси. Дали има алатки или материјали за развој на вештини?
 • Безбедност и доверливост
  • Безбедност на плаќање: Ги испитуваме преземените мерки за да ги обезбедиме трансакциите. Дали начините на плаќање се сигурни и безбедни?
  • Решавање на спорови: Разгледуваме како платформата се справува со конфликтите. Дали постои фер и ефикасен процес за решавање спорови?
 • Заедница и вмрежување
  • Ангажман во заедницата: Го истражуваме присуството и квалитетот на форумите во заедницата или можностите за мрежно поврзување. Дали има активно учество?
  • Систем за повратни информации: Ние го проценуваме системот за преглед и повратни информации. Дали е тоа транспарентно и фер? Може freelancerС и клиентите веруваат во дадени повратни информации?
 • Специфични карактеристики на платформата
  • Уникатни понуди: Ги идентификуваме и истакнуваме уникатните карактеристики или услуги што ја разликуваат платформата. Што ја прави оваа платформа различна или подобра од другите?
 • Вистински кориснички препораки
  • Кориснички искуства: Ние собираме и анализираме препораки од вистинските корисници на платформата. Кои се вообичаените пофалби или поплаки? Како вистинските искуства се усогласуваат со ветувањата на платформата?
 • Континуирано следење и ажурирања
  • Редовна реевалуација: Се обврзуваме дека ќе ги преиспитаме нашите рецензии за да ги одржуваме актуелни и ажурирани. Како се развиле платформите? Воведивте нови функции? Дали се прават подобрувања или промени?

Дознај повеќе за нашето прегледајте ја методологијата овде.

Референци:

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...