Топтал против Туринг (Каде треба да се обратите за врвен талент?)

Напишано од

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Toptal.com и Turing.com се одлични платформи за ангажирање таленти за хонорарци, но секој од нив има различни силни и слаби страни. Ако размислувате да користите еден од нив, тогаш од суштинско значење е да ги разберете нивните разлики за да го направите вистинскиот избор за вашиот бизнис. Па, кој е најдобар за вас? Топтал против Туринг? Ајде да се нурнеме директно во споредбата.

Главни преземања:

Топтал е поскап од Туринг. Ако сте со мал буџет, Туринг можеби е подобра опција.

Ако ви треба талент од широк спектар на индустрии, Toptal е подобар избор. Ако ви треба само специјализиран развој на веб и софтвер, Turing можеби е подобра опција.

Ако барате најдобар можен талент и широк спектар на услуги, Toptal е добар избор. Ако барате далечински програмери и пробен период без ризик, Тјуринг е добра опција.

Резиме: Што е подобро, Топтал против Туринг?

 • Топтал е подобра опција за компании кои бараат најдобар можен талент. Има ригорозен процес на проверка што гарантира дека само првите 3% од freelancers се прифаќаат. Топтал нуди и широк спектар на индустрии, така што бизнисите можат да го најдат талентот што им е потребен за секој проект.
 • Тјуринг е подобра опција за компании кои бараат далечински програмери и пробен период без ризик. Има голем базен на претходно проверени freelancerе од целиот свет, така што бизнисите можат да го најдат потребниот талент без да се грижат за локацијата. Туринг нуди и двонеделен пробен период без ризик, така што бизнисите можат да ги испробаат своите нови вработувања пред да се обврзат на долгорочен ангажман.
ТопталТјуринг
Одлични карактеристикиПроцес на вработување од 0-2 недели, без такса за регрутирање, без трошоци за раскинување, стапка на успех од 98% „проба до вработување, однапред проверени кандидати, гаранција за квалитет2-неделен бесплатен пробен период без ризик, без такса за регрутирање, без трошок за раскинување, совпаѓање со ВИ-кандидати, однапред проверени кандидати, гаранција за квалитет
ЦениОд 60 долари на час, флексибилни цени:
- На час
- Дневно
– По проект
– Фиксна такса
Од 30 долари на час, флексибилни цени:
- На час
- Дневно
– По проект
– Фиксна такса
Надоместоци за вработувањеБез однапред трошоци
Потребен е депозит од 500 долари (се враќа).
Без однапред трошоци
Кандидати10K+ проверени freelancerкои поминале низ целосен преглед на вештини, со ригорозен процес на проверка и практични тестови за сите freelancers2M+ проверени програмери кои поминале низ целосен преглед на вештини, со ригорозен процес на проверка и практични тестови за сите freelancers
поддршкаПосебен менаџер на сметки со телефон, е-пошта и поддршка за разговор за сите клиентиПерсонализирана поддршка за клиенти преку е-пошта и разговор за клиентите
Значајни клиентиGucci, Hewlett-Packard, USC, Shopify, KraftHeinz + повеќеPepsi, Dell, Disney+, Coinbase, Volvo, Red Bull + повеќе
Најдобро за?Големи и средни компании кои сакаат да ги регрутираат најдобрите, најквалификуваните таленти.Големи и средни компании бараат да вработат развивачи на веб и софтвер
Веб-страницаwww.toptal.comwww.turing.com

Што е Топтал и како работи? 

топтален

Топтал (кратенка за „врвен талент“) е a freelancer пазар кој работи само со „најдобрите 3%“ од freelancers.

Иако Toptal карактеристики freelancerкои претставуваат широк спектар на услуги, позадини и вештини, а некои од најчестите се дизајнери на игри, веб-развивачи, експерти за UX/UI, проект менаџери, експерти за финансии.

Прелистајте повеќе индустрии:

Топтал процес на вработување

Процесот на вработување за Топтал е ригорозен. Кандидатите мора да поминат технички скрининг тест, а потоа да бидат интервјуирани од регрутер на Топтал.

Топтал процес на вработување

Доколку бидат избрани (само 3% се), тие потоа ќе завршат практичен испит (на пр. предизвик за кодирање) и проценка на личноста.

 1. Направете краток проект: Ова е местото каде што ќе го опишете вашиот проект, вештините што ги барате и вашиот буџет.

Ако сте компанија или поединец кој бара да вработи А freelancer на Топтал, прво ќе треба да развиете проект или опис на работното место што јасно ги изразува вашите цели и очекувања за проектот.

 1. Прегледајте ги предлозите: Топтал ќе ви испрати предлози од 3-5 најдобро оценети freelancerкои се погодни за вашиот проект.

Откако ќе го направите ова, член на тимот на Toptal ќе ја провери вашата апликација. Така е - исто како и нивните freelancerи нивните клиенти Исто така треба да ги исполнат нивните стандарди пред да им биде дозволено да ја користат платформата.

 1. Интервјуирајте ги кандидатите: Можете да ги интервјуирате кандидатите за подобро да ги запознаете и да видите дали тие се погодни за вашиот тим.
 1. Донесете одлука: Откако ќе ги интервјуирате кандидатите, можете да донесете одлука за тоа кого да вработите.

Конечно, откако вашата работа или предлог проект ќе биде прифатена, можете или да прегледате freelancer профили и контактирајте со нив лично или работете со регрутер на Toptal за да го пронајдете најдоброто freelancer за вашите специфични потреби.

Топтал нуди 30-дневна гаранција за задоволство. Ако не сте задоволни со вашите freelancer, можете да го откажете договорот и да добиете целосна рефундација.

Топтален процес на проверка

Поради ригорозниот процес на проверка и скрининг на Toptal, може да потрае до три недели (но обично се денови) за да се додели (или да се најде) freelancer и направи договор.

Процесот на проверка на Топтал

Ова е јасна негативна страна ако вработувате набрзина, но релативно бавното темпо на нивниот процес на усогласување е намерно дизајнирано да обезбеди најдобри резултати и за вашата компанија и за нивната freelancers.

Ако сакате да дознаете повеќе, проверете го мојот целосен преглед на Toptal.

Топтални такси и цени

Постои без такса за регрутирање и без трошок за раскинување за користење на Toptal.com.

За да го вработите вашиот прв freelancer на Топтал, треба да направите еднократна, повратен депозит од $500. Ако одлучите да не вработувате во која било фаза од процесот, ќе добиете рефундирање.

Ако одлучите да продолжите со кандидатот, 500 долари ќе бидат додадени како кредит на вашата сметка и ќе се користат за плаќање на freelancer. Овој депозит кажува Топтал дека сте сериозни во врска со вработувањето а freelancer.

Колку чини Топтал?

Топтал freelancerТие поставуваат сопствени стапки врз основа на нивното ниво на искуство, вештини и локација. Во просек, на таксите се движат помеѓу 60 и 250 американски долари на час.

Топтал не обезбедува фиксна јавна табела за цени. Платформата се гордее со поврзувањето на клиентите со елитата freelancerи како таква, цената често зависи од специфичниот сет на вештини, нивото на искуство и побарувачката за одреден професионалец.

За да добиете прецизни и ажурирани стапки за одредени работни места, ќе треба директно да контактирате со Toptal или да започнете со процесот на вработување на нивната платформа.

Работа НасловПроценета часовна стапка *
Развивач на софтвер60 - 250 долари +
Податоци научник80 - 200 долари +
UI / UX дизајнер70 - 150 долари +
Машинско учење инженер100 - 250 долари +
Проект менаџер90 - 180 долари +
Експерт за финансии100 - 250 долари +
Менаџер на производот100 - 200 долари +
*Овие бројки се проценки.

Што е Тјуринг и како функционира?

почетната страница на туринг

Процес на вработување на Туринг

Тјуринг процесот на вработување е ригорозен, но тој е дизајниран да го пронајде најдобриот можен талент за секоја улога. Ако сте развивач на софтвер кој бара работа од далечина, Туринг е одлична опција.

туринг процес на вработување

Процесот на вработување осигурува дека се прифатени само најквалификуваните програмери. И со двонеделен пробен период без ризик, компаниите можат да го пробаат Туринг без ризик.

Процесот на вработување е процес од четири чекори:

 1. Пријавете се и креирајте профил: Ова е местото каде што компанијата ќе обезбеди информации за нивната компанија, улогата што тие бараат да ја пополнат и вештините и искуството што ги бараат кај кандидатот.
 2. Дефинирајте ја улогата: Првиот чекор е да се дефинира улогата што треба да се исполни. Ова вклучува идентификување на вештините, искуството и квалификациите што ќе ги има идеалниот кандидат.
 3. Изворни кандидати: Откако ќе се дефинира улогата, следниот чекор е да се издадат кандидати. Ова може да се направи преку различни канали, како што се онлајн табли за работа, социјални медиуми или упатувања на вработени.
 4. Кандидати за екран: Следниот чекор е проверка на кандидатите. Ова може да се направи со прегледување резимеа, спроведување телефонски интервјуа или барање од кандидатите да завршат онлајн проценка.
 5. Интервјуирајте ги кандидатите: Следниот чекор е да се интервјуираат кандидатите. Ова може да се направи лично или виртуелно. Процесот на интервју треба да биде дизајниран да ги процени вештините, искуството и соодветноста на кандидатот за улогата.
 6. Направи понуда: Откако ќе се идентификува најдобриот кандидат, следниот чекор е да се направи понуда. Понудата треба да биде конкурентна и да биде прилагодена на вештините и искуството на кандидатот.
 7. На новото вработено место: Последниот чекор е да се приклучи на нововработеното. Ова вклучува обезбедување обука, ресурси и поддршка на нововработениот.

Процесот на вработување на Тјуринг може да потрае од неколку дена до неколку недели, во зависност од улогата и бројот на апликанти.

Процес на скрининг на Туринг

Процесот на скрининг на Туринг е дизајниран да го пронајде најдобриот можен талент за секоја улога. Тоа е ригорозен процес, но тој е дизајниран да гарантира дека ќе бидат прифатени само најквалификуваните програмери.

процес на туринг скрининг

Процесот на скрининг на Тјуринг е процес од четири чекори:

 1. Преглед на профилот: Туринг ќе го прегледа вашиот профил и ќе ги процени вашите вештини и искуство.
 2. Техничка проценка: Ќе ви биде дадена техничка проценка за да го тестирате вашето знаење за програмски јазици, алгоритми и структури на податоци.
 3. Телефонско интервју: Ќе имате телефонско интервју со регрутер на Тјуринг.
 4. Предизвик за кодирање во живо: Ќе ви биде даден предизвик за кодирање во живо за да ја тестирате вашата способност да решите проблем со кодирање во реалниот свет.

Процесот на скрининг на Тјуринг може да потрае од неколку дена до неколку недели, во зависност од улогата и бројот на апликанти.

Процесот на скрининг на Туринг е дизајниран да биде предизвик, но исто така е дизајниран да биде фер. Процесот на скрининг е дизајниран да го осигура тоа се прифаќаат само најквалификуваните програмери.

Такси и цени на Туринг

Тјуринг freelancerТие поставуваат сопствени стапки и се плаќаат во целост, без никакви одбитоци или провизии. Тјуринг им наплаќа на компаниите мала премија за користење на нејзината платформа и услуги. Оваа премија ги покрива трошоците за регрутирање, вклучување и поддршка на програмери.

Туринг исто така нуди а двонеделен пробен период без ризик. Ова значи дека можете да го испробате развивачот на Туринг без никаков ризик. Ако не сте задоволни со инвеститорот, можете да го откажете договорот и да добиете целосна наплата.

Колку чини Тјуринг?

Тјуринг freelancerТие поставуваат сопствени стапки врз основа на нивното ниво на искуство, вештини и локација. Во просек, на таксите се движат помеѓу 30 и 200 американски долари на час.

Тјуринг не обезбедува фиксна јавна табела за цени, а подолу е само проценка, а реалната цена може да варира во зависност од вештините и искуството на развивачот.

Работа НасловПроценета часовна стапка *
Софтверски инженер40 - 100 долари +
Инвеститорот од предната страна30 - 80 долари +
Програмер за заден крај40 - 100 долари +
Машинско учење инженер100 - 200 долари +
Програмер со цел магацин40 - 100 долари +
Инженер на DevOps50 - 120 долари +
Инженер за квалификација30 - 80 долари +
UI / UX дизајнер40 - 100 долари +
*Овие бројки се проценки.

Топтал против Туринг: клучни разлики

Значи, кои се најсуштинските разлики помеѓу Топтал и Туринг? Се сведува на две работи: цена и freelancerобласта на експертиза на.

Трошоците и областа на експертиза се две од клучните разлики помеѓу Топтал и Туринг. Бидејќи:

 • Топтал е генерално поскап од Тјуринг. Ова е затоа што Toptal ги прифаќа само првите 3% од хонорарни програмери, за да можат да имаат повисоки стапки. Туринг, од друга страна, прифаќа поширок опсег на програмери, што значи дека нивните стапки се пониски.
 • Топтал нуди поширок опсег на услуги од Туринг. Топтал има експерти во многу индустрии, вклучувајќи развој на софтвер, дизајн, финансии, маркетинг и многу повеќе. Туринг се фокусира само на софтверски и развојни услуги.

Исто така, постојат некои други клучни разлики помеѓу Топтал и Туринг:

 • Процес на вработување: Процесот на вработување за Топтал е поригорозен од Туринг. Топтал има процес од повеќе чекори кој вклучува тест за технички преглед, интервју со регрутер на Топтал и предизвик за кодирање во живо. Процесот на вработување на Тјуринг е помалку ригорозен и вклучува само технички тест за проверка и интервју со регрутер Тјуринг.
 • Гаранција: Топтал нуди 30-дневна гаранција за задоволство. Ова значи дека можете да го откажете договорот со Toptal во рок од 30 дена од датумот на започнување и да добиете целосна рефундација. Туринг не нуди гаранција за задоволство. Но, тој нуди бесплатен 14-дневен пробен период без ризик.
 • Поддршка: Toptal нуди посветени менаџери на сметки кои ќе ви помогнат во процесот на вработување и во текот на вашиот ангажман со вашите freelancer. Туринг не нуди посветени менаџери на сметки.

На крајот, најдобрата платформа за вашите околности ќе зависи од вашите специфични потреби и буџет. Ако барате најдобар можен талент и широк спектар на услуги, Toptal е добар избор. Ако барате далечински програмери по пониска цена, Тјуринг е добра опција.

Подготвени за вработување Топ 3% Freelancers? Пробајте го Топтал

Изградете го вашиот следен проект со врвните 3% од светските freelancerе на Топтал. Искусете таленти од највисоко ниво и процес на вработување практично без ризик.

Топтал против Туринг: добрите и лошите страни

Топтал Добро и Лошо

Топтални добрите лошите страни

Добрите:

 • Посветени менаџери на сметки: Toptal обезбедува посветени менаџери на сметки кои ќе ви помогнат во процесот на вработување и во текот на вашиот ангажман со вашите freelancer.
 • 30-дневна гаранција за задоволство: Ако не сте задоволни со вашите freelancer, можете да го откажете договорот и да добиете целосна рефундација.
 • Широк спектар на услуги: Топтал нуди широк спектар на услуги, за да можете да го најдете талентот што ви треба за секој проект.
 • сите freelancers на платформата се внимателно проверени и проверени, што резултира со ексклузивен фонд на високо рангирани професионалци.
 • Одлично вклучување: Член на тимот на Топтал ќе ви помогне да го пронајдете вистинскиот freelancer и дејствува како врска.

Конс:

 • Може да потрае прилично време (до три недели) за да се усогласи со a freelancer.
 • Не е најдобро одговара за мали проекти (или мали компании кои работат со мал буџет.)

Туринг Добро и Лошо

туринг добрите лошите страни

Добрите:

 • Двонеделен пробен период без ризик: Туринг нуди двонеделен пробен период без ризик, за да можете да го испробате вашиот freelancer пред да се посветите на долгорочен ангажман.
 • Флексибилни цени врз основа на искуство и локација: Цените на Туринг се засноваат на freelancerискуството и локацијата на, за да можете да најдете некој што одговара на вашиот буџет.
 • Глобален фонд на таленти: Туринг има голем број на претходно проверени развивачи на софтвер од целиот свет, за да можете да го најдете талентот што ви треба без да се грижите за локацијата. Ова може да биде голема предност за бизнисите кои сакаат да го прошират својот досег или да користат специфичен базен на таленти.
 • Лесен за користење: Платформата на Тјуринг е лесна за употреба, дури и за бизниси кои се нови во вработувањето на далечински програмери. Платформата обезбедува јасен и концизен процес за наоѓање и ангажирање програмери, како и управување со вашите ангажмани.
 • Флексибилни модели на ангажман: Туринг нуди различни модели на ангажман, па можете да го изберете оној кој најмногу одговара на вашите потреби. Можете да ангажирате програмери со полно работно време, со скратено работно време или на час.
 • 24/7 поддршка: Туринг нуди поддршка 24/7, за да можете да добиете помош секогаш кога ви е потребна. Ова може да биде корисно ако имате какви било прашања или проблеми за време на процесот на вработување или вашиот ангажман.

Конс:

 • Не толку многу услуги како Топтал: Туринг можеби нема да нуди толку многу услуги како Toptal, па можеби ќе треба да барате на друго место за одредени видови проекти.
 • Програмерите можеби не се толку искусни како Toptal: програмерите на Туринг можеби нема да бидат толку искусни како програмерите на Топтал, во зависност од вашите потреби.
 • Процесот на вработување може да биде бавен: Процесот на вработување за Тјуринг може да биде бавен, бидејќи е потребно време за проверка и избор на најдобрите кандидати.

Често поставувани прашања

Што е Топтал?

toptal.com (основана од Тасо Ду Вал и Бреанден Бенешот) е платформа која ги поврзува бизнисите со врвни хонорарни развивачи на софтвер, дизајнери, проект менаџери и финансиски експерти.

Toptal обезбедува низа услуги како што се сопствен развој на софтвер, развој на веб, развој на мобилни апликации и многу повеќе.

Што е Тјуринг?

Turing.com (основана од Џонатан Сидарт и Виџеј Кришнан) е платформа која им овозможува на компаниите да ги аутсорсираат своите потреби за развој на софтвер на глобална мрежа на квалификувани инженери и програмери.

Туринг е специјализиран за проекти за развој на софтвер и нуди низа услуги како што се сопствени апликации, изработка на веб-страници и задачи за одржување.

Дали Топтал е подобар од Туринг или обратно?

И Toptal и Turing.com се реномирани платформи кои обезбедуваат пристап до талентирани хонорарни професионалци, вклучувајќи развивачи на софтвер, дизајнери и проект менаџери.

Дали Toptal или Turing.com е „подобар“ на крајот зависи од вашите специфични потреби, преференции и буџет. Ако имате приоритет на висококвалитетна работа и исклучителна услуга за клиенти, тогаш Toptal може да биде подобар избор. Меѓутоа, ако барате поекономично решение со поширок опсег на freelancers, тогаш Turing.com би можел да биде начин.

Кои се конкурентите на Тјуринг и Топтал?

Има многу алтернативи за Туринг и Топтал во просторот за стекнување таленти за хонорарци. Некои од главните алтернативи на Тјуринг и Топтал се:

Upwork: Upwork е една од најголемите хонорарни платформи, со широк спектар на вештини и категории достапни. Тој нуди сличен модел на Туринг и Топтал, каде што клиентите објавуваат работни места и freelancerпонуди за нив.

Пиштол.io: Gun.io е хонорарна платформа со седиште во САД која се фокусира на технолошки и инженерски проекти. Има сличен модел на Туринг и Топтал, каде што клиентите објавуваат работни места и freelancerпонуди за нив.

Екипажот: Crew е хонорарна платформа со седиште во САД која нуди широк спектар на вештини и категории. Има сличен модел на Upwork Freelancer, каде што клиентите објавуваат работни места и freelancerпонуди за нив.

Работиме од далечина: We Work Remotely е далечинска табла за работа која наведува широк спектар на можности за хонорарци, вклучувајќи програмирање, дизајн, пишување и многу повеќе. Има сличен модел на LinkedIn, каде што клиентите објавуваат работни места и freelancerаплицирајте директно.

Далечински.co: Remote.co е далечинска табла за работа која наведува широк спектар на можности за хонорарци, вклучувајќи програмирање, дизајн, пишување и многу повеќе. Има сличен модел на LinkedIn, каде што клиентите објавуваат работни места и freelancerаплицирајте директно.

Резиме: Споредба на Туринг и Топтал за 2023 година

Туринг и Топтал нудат слични услуги, но исто така се многу различни на многу начини, и двете платформи имаат свои добрите и лошите страни.

Turing.com е насочена кон средни и поголеми компании и стартапи кои бараат далечински програмери за да ја завршат работата брзо и ефикасно. Туринг можеби нема да покрива толку многу индустрии како Toptal, а неговите програмери можеби не се толку искусни, но двонеделниот пробен период без ризик им дозволува на бизнисите да ги испробаат своите нови вработувања пред да се посветат на долгорочен ангажман.

toptal.com, е наменета за поголеми и средни компании кои сакаат да платат за најдобрите хонорарни таленти наоколу. Топтал располага со многу квалификуван фонд на таленти и нуди тестирање без ризик со персонализирана поддршка и насоки од почеток до крај за да се осигура дека сте задоволни со квалитетот на работата и завршената испорака.

Накратко, ако е во рамките на вашиот буџет, Топтал е подобар пазар за таленти за компании кои сакаат да го вработат апсолутното најдобро freelancers.

Подготвени за вработување Топ 3% Freelancers? Пробајте го Топтал

Изградете го вашиот следен проект со врвните 3% од светските freelancerе на Топтал. Искусете таленти од највисоко ниво и процес на вработување практично без ризик.

Референци:

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...