Како да направите слика од екранот на компјутер, Windows, Mac, iPhone и Android?

in Продуктивноста

Правењето скриншот на вашиот лаптоп, десктоп или паметен телефон е едноставна лесно процес. Овде ќе споделам чекор-по-чекор водич за лесни кратенки и комбинација на копчиња како да направите слика од екранот на Windows, Mac, Android и iOS (iPhone и iPad).

Снимките од екранот, кои понекогаш се нарекуваат и снимки на екранот или слики од екранот, се слика што ја доловува содржината прикажана на вашиот екран. Тоа ви помага да го споделите токму она што го гледате со другите. 

Снимањето, споделувањето и зачувувањето слики од екранот се многу корисни. Тие дејствуваат како артефакт на новата ера што може да се користи како а упатување или дури и служи како доказ да им покажете на другите дека навистина го гледате она што сте. 

Ви помагаат и сликите од екранот архивира минатото и ќе ви овозможи да снимате работи што не сакате да ги заборавите, како што е снимање на порака на WhatsApp пред да исчезне или да се избрише. 

Овие слики не се само практични, туку се револуционерни во подобрувањето на работните перформанси побрзо и вредат илјада зборови!

Windows, Mac, Android и iOS имаат по еден или повеќе методи за правење слика од екранот. Мојот едноставен и јасен водич опфаќа како да направите слики од екранот на сите четири уреди. 

Како да направите слика од екранот на Windows / PC

Снимањето на екранот или снимката од екранот е едноставен начин да зачувате слика од екранот на вашиот компјутер.

Без разлика дали сакате да снимите одреден прозорец или целиот екран, постојат неколку лесни начини да го направите тоа.

Еден вообичаен метод е да користите кратенки на тастатурата како притискање и задржување на копчето Windows и Print Screen на компјутер со Windows или Command + Shift + 3 на Mac.

Можете исто така да го користите копчето за фотографирање во некои уредувачи на слики или други софтверски програми за брзо да направите слика од екранот.

Без оглед на методот што ќе го изберете, снимањето на скриншот е ефикасен и удобен начин за зачувување на важни информации или слики што сакате да ги повикате подоцна.

Сликите од екранот на Windows бараат само неколку притискања на копчињата за да го снимат приказот на вашиот екран. Ќе споделам седум лесни начини да ви помогнам. 

Без разлика дали сте се надградиле на Windows 11 или сè уште сте со Windows 10, ќе можете да правите слики од екранот на дел од вашиот екран или на целиот екран. 

Windows 10 и Windows 11 ги имаат истите вградени функции и многу кратенки на тастатурата што ќе ви помогнат да направите слика од екранот за неколку секунди.  

Снип и скица

исечете и скицирајте прозорци

на Функција Snip & Sketch е полесен за пристап и споделување слики од екранот од претходната алатка Snipping. Тоа дури ви овозможува да снимите скриншот од прозорец на вашата работна површина. 

Најлесен начин да ја активирате функцијата Snip & Sketch е преку кратенката на тастатурата Копче за Windows + Shift + S.

Можете исто така да пристапите до оваа функција под азбучниот список на апликации од почеток копче или дури и во лентата за известувања каде што се нарекува Исечок од екранот

Ако не се сеќавате на кратенката на тастатурата, секогаш можете само да ја пребарувате апликацијата и потоа да ја закачите на лентата со задачи.

Кратенката на тастатурата или копчето за известување ќе се појават на екранот и ќе отворат мало мени на горниот дел од екранот.

Ова мени ви овозможува да изберете каков тип на слика од екранот сакате да направите - правоаголна, слободна форма, цел екран или прозорец. 

Откако ќе ја направите вашата слика од екранот, таа ќе биде зачувана во вашата таблата со исечоци и ќе се прикаже како известување во долниот десен агол на екранот.

Кликнете на ова известување за да ја отворите вашата слика од екранот во апликацијата Snip & Sketch. Овде можете да ја споделите или зачувате вашата слика од екранот. 

Ако сте ја отвориле апликацијата Snip & Sketch од почеток мени или ја побаравте, а потоа апликацијата ќе отвори мал прозорец на горниот дел од екранот.

Потоа треба да кликнете на Нови копче во горниот лев агол за да ја снимите вашата слика од екранот и да го отворите малиот панел. 

Овој процес е малку подолг од оној погоре, но ви овозможува да ја одложите или задржите сликата од екранот.

Веднаш до Нови копче, кликнете на копчето со стрелка надолу за да го одложите исечокот за 3 до 10 секунди. 

Алатка за сечење

прозори од алат за сечење

на Алатка за сечење постои од 2007 година. Иако е отстранета од листата на апликации под почеток копче, можете лесно да му пристапите преку лентата за пребарување. 

За да го започнете процесот на слика од екранот, кликнете на Нови копче. Правоаголниот отсек е стандардниот тип на отсек, но исто така можете да изберете помеѓу бесплатната форма, прозорците и исечоците на цел екран. 

Негативната страна е што оваа апликација автоматски не ги зачувува вашите слики од екранот.

Треба да ги зачувате рачно во апликацијата пред да излезете. Сепак, алатката Snipping автоматски ги копира вашите слики од екранот на таблата со исечоци. 

печатење на прозорци

Кликнете на Print Screen (понекогаш PrtSc) копче за снимање на цел екран. Вашата слика од екранот нема да се зачува како датотека, но сликата од екранот ќе се копира на таблата со исечоци. 

Ќе треба да отворите алатка за уредување слики како Microsoft Paint, залепете ја сликата од екранот во уредникот и потоа зачувајте ја датотеката. 

на PrtSc копчето може да се користи и како кратенка за отворање на Снајп и скица алатка.

Можете да го поставите со одење до Поставки> Леснотија на пристап> Тастатура.

Активирајте ја кратенката со користење на PrtSc копче за отворање на отсекување на екранот под Кратенка за печатење на екранот. 

Копче за Windows + Екран за печатење

Овој метод го снима вашиот цел екран и автоматски ја зачувува вашата слика од екранот. 

За да започнете, кликнете на Копче Windows + копче Print Screen.

Екранот ќе се затемни кратко време за да покаже дека сте направиле слика од екранот. Можете да ја најдете вашата слика од екранот зачувана во Слики> Слики од екранот папка. 

Екран за екран + Alt +

Ако сакате да направите брза слика од екранот на вашиот активен прозорец, користете ја кратенката на тастатурата Alt + PrtSc.

Овој метод го снима вашиот моментален активен прозорец и ја копира сликата од екранот на вашата таблата со исечоци. 

За да ја зачувате вашата слика од екранот, ќе мора да ја отворите во уредувач на слики и потоа да ја зачувате датотеката. 

Лента за игри

прозорци на играчки барови

на Лента за игри може да сними слика од екранот без разлика дали играте игра или не. 

Прво треба да ја овозможите лентата за игра од страницата за поставки.

Проверете дали сте вклучиле Снимајте клипови од игра, слики од екранот и емитувајте користење на Game Bar. 

За да ја активирате лентата за игри, кликнете на Копче Windows + копче G.

Потоа, можете или да кликнете на копчето за слика од екранот во лентата за игри или да користите стандардна кратенка на тастатурата Копче за Windows + Alt + PrtSc да снимите од екранот на цел екран. 

Можете да поставите сопствена кратенка на тастатурата од екранот на лентата за игри со одење до Поставки> Игри> Игра Лента. 

Лого на Windows + Јачина на звук надолу

Овој метод вклучува користење на физичките копчиња на вашиот уред за да направите слика од екранот на целиот екран - слично како сликање од екранот на телефон или таблет. 

За да направите скриншот, задржете го копчето за допир на Windows Logo на дното на вашиот површински екран и притиснете го физичкиот копче за намалување на јачината на звукот на страната на вашиот уред. 

Екранот накратко ќе се затемни, а вашата слика од екранот автоматски ќе се зачува во Слики> Слики од екранот папка. 

Екстензии за Chrome / Firefox - Додатоци

Ако претпочитате да користите а Google Екстензија за Chrome или додаток за Firefox, тогаш еве ги најдобрите опции.

Прекрасно екранот најдобрата екстензија или додаток за снимање екран е достапен и за двете Google Chrome и Mozilla Firefox. Не е важно дали сакате да снимите дел од вашата веб-страница или целата веб-страница, можете да направите сè со помош на Прекрасен скриншот.

Преземете го тука за Хром or за Firefox

Светлина е алатка за снимање слики од екранот достапна и за двете Google Chrome и Mozilla Firefox. Ова е фантастична алатка за снимање екран што ви овозможува лесно да снимате сè на вашиот екран.

Преземете го тука за Хром or за Firefox

Како да направите слика од екранот на Mac

Можете да снимате цел екран, дел од вашиот екран или прозорец со Mac. Ќе споделам неколку различни начини за тоа како да сликате од екранот со Mac и каде да ги најдете вашите зачувани слики од екранот.

Како да направите слика од екранот на целиот екран

Притиснете само за да снимате дел од екранот заедно за да снимите слика од екранот, Shift+Command+3

Може да се појави минијатура во аголот на екранот. Можете да кликнете на него за да ја уредите вашата слика од екранот или да почекате вашата слика од екранот да се зачува на вашата работна површина. 

Како да направите слика од екранот на дел од вашиот екран

како да направите скриншот за Mac

Ако сакате да снимите само дел од вашиот екран, потоа притиснете и задржете ги следните копчиња заедно, Shift+Command+4

Потоа, повлечете ја вкрстената линија за да ја изберете областа на екранот што сакате да ја снимите. Притиснете и задржете го Вселенска лента додека влечете за да го преместите вашиот избор. 

Ако повеќе не сакате да ја правите вашата слика од екранот, притиснете го Esc (Escape) копче за откажување. 

За да го направите вашиот скриншот, отпуштете го копчето за глувчето или подлогата

Ако се појави минијатура на вашиот екран, кликнете на неа за да ја уредите вашата слика од екранот. Или можете да почекате додека вашата слика од екранот не биде зачувана на вашата работна површина. 

Како да направите слика од екранот на прозорец или мени

направете скриншот од прозорецот на менито Mac

Отворете го прозорецот или менито што сакате да го снимите. 

Потоа притиснете и задржете ги следните копчиња заедно, Shift + Command + 4 + Space bar.

Покажувачот ќе се смени во икона на камерата. Ако сакате да ја откажете сликата од екранот, притиснете го Esc клучот. 

За да ја снимите вашата слика од екранот, кликнете на менито или прозорецот. За да ја отстраните сенката на прозорецот од екранот, притиснете и задржете го опција клучете додека кликнете.  

Ако се појави сликичка во аголот на екранот, можете да кликнете на неа за да ја уредите сликата од екранот или да почекате додека сликата од екранот не се зачува на вашиот уред. 

Алтернативно, можете истовремено да притиснете CMD + Shift + 5 за да се појави најновата алатка за слики од екранот. 

Каде да ги најдете вашите зачувани слики од екранот

Вашите слики од екранот стандардно се зачувуваат на вашиот десктоп со име „Screen Shot [date] at [time].png“.

Во macOS Mojave или понови уреди, можете да ја прилагодите стандардната локација на зачуваните слики од екранот со одење до Опции мени во апликацијата Слики од екранот.

Можете исто така да влечете сликички во различни папки или документи. 

Како да направите слика од екранот на Андроид

како да направите скриншот на андроид

Ако имате Android 9 или 10, можете да земете две лесни кратенки за да направите слики од екранот на вашиот телефон. Исто така, ќе споделам две други алтернативи и ќе опфатам каде да ги најдете вашите зачувани слики од екранот. 

Копче за енергија

За да снимите слика од екранот, притиснете и задржете го вашиот копчето за вклучување

Ќе се појави прозорец на десната страна од екранот со избор на икони што ви дозволуваат да се исклучите, рестартирате, повикате број за итен случај или да направите слика од екранот. 

Откако ќе се направи вашата слика од екранот, таа брзо ќе се појави во помала верзија на вашиот екран, а потоа ќе исчезне. Ќе најдете врвно известување што ви овозможува да ја споделите, уредувате или бришете вашата слика од екранот. 

Моќност + гласност надолу

За да направите слика од екранот, само задржете и притиснете го вашиот копчиња за напојување и јачина на звук заедно. 

Ако ја направите вашата слика од екранот, вашиот екран ќе трепка и автоматски ќе ја зачува вашата слика од екранот. Ќе добиете известување во горниот панел. 

Алтернативи

Ако ниту еден од горенаведените методи не работи, можете да пробате гест со лизгање што е вообичаено кај телефоните Samsung. Може да се обидете поминете со дланката по површината на вашиот екран од лево кон десно. 

Ако ова не функционира, можете да го прашате вашиот Google Помошник за правење слика од екранот. 

Мала споредна забелешка: одредени телефони Samsung и Huawei ви дозволуваат да правите долги слики од екранот. Снимањето долги слики од екранот ќе ви овозможи да се движите надолу по екранот и да ја снимите целата страница.

Каде да најдете зачувани слики од екранот

  • За да ги најдете вашите претходни слики од екранот, одете во вашата галерија или апликацијата Фото. 
  • Кликнете на трите паралелни линии во горниот лев агол.
  • изберете Папки на уредот> Слики од екранот

Како да направите слика од екранот на iPhone и iPad

како да направите слика од екранот на iPhone iPad

Снимањето слика од екранот на iPhone е едноставно, брзо и лесно. Сè што треба да направите е да притиснете две копчиња.

Ќе споделам како да сликам слики од екранот на различни модели на iPhone. 

Како да направите слика од екранот на iPhone 13 и други модели со Face ID

Ајфоните со Face ID немаат а Почетна копче, така што треба да го користите Страна копче за да направите слика од екранот. Ајде да погледнеме како да го направиме тоа. 

Одете на вашиот екран или на апликацијата што сакате да ја сликате од екранот. Потоа притиснете и задржете го Страна копче кое се наоѓа на горната десна страна на вашиот iPhone. 

Додека го држите Страна копчето, брзо притиснете го Јачина на звук нагоре копчето и веднаш отпуштете ги двете копчиња. 

Сликичка слика од вашата слика од екранот ќе се појави во долниот лев агол на вашиот телефон. 

Можете да кликнете на сликичката за да ја направите поголема. Ќе ја отвори вашата слика од екранот во апликацијата Фотографии. 

Има алатки за уредување под сликата и икони во горниот десен агол што ви овозможува да ја избришете или споделите вашата слика од екранот. 

Откако ќе завршите, кликнете Признаена во горниот лев агол. 

Потоа можете да ја зачувате вашата слика од екранот на вашиот слики, Датотеки, или избришете ги. 

Како да направите слика од екранот на моделите на iPhone со Touch ID и странично копче

За да направите слика од екранот, истовремено притиснете го Почетна копче + Страна копче.

Потоа брзо ослободете ги двете копчиња.

Откако ќе ја направите вашата слика од екранот, малата слика брзо ќе се појави во долниот лев агол на екранот.

Ако сакате да ја уредите или споделите вашата слика од екранот, кликнете на сликичката за да ја отворите.

Во спротивно, можете да поминете налево за да го игнорирате. 

Како да направите слика од екранот на моделите на iPhone со Touch ID и копчето Top

За да го снимите вашиот екран, притиснете го Почетна копче + Врв копче заедно во исто време. 

Потоа брзо ослободете ги двете копчиња.

Откако ќе ја направите вашата слика од екранот, привремено ќе се појави минијатура во долниот лев агол на екранот. 

За да ја уредите или споделите вашата слика од екранот, кликнете на сликичката. 

Ако сакате да ја отфрлите сликичката, повлечете налево. 

Како да правите слики од екранот на iPhone 8 или порано

До екранот, одете на екранот што сакате да го снимите на вашиот iPhone. 

Потоа притиснете и задржете го Спиење / Разбуди копчето и Почетна копче. 

Бел блиц накратко ќе се појави на вашиот екран и ќе слушнете шум на кликање од камерата освен ако не е во режим на тивко. 

Ова значи дека вашата слика од екранот беше успешна. 

Можете да ја најдете вашата слика од екранот во папката со камерата.  

Често поставувани прашања

Резиме

Откако ќе направите слика од екранот, можеби ќе сакате да ја уредите сликата или да ја зачувате во друг формат на датотека, како што е PNG-датотека.

Многу уредувачи на слики, како што се Adobe Photoshop или GIMP, ви дозволуваат да ги отворате и уредувате вашите слики од екранот по ваш вкус.

Откако ќе ја уредите вашата слика од екранот, можете да ја зачувате во различен формат ако сакате.

Дополнително, важно е да знаете каде да ги најдете зачуваните слики од екранот на вашиот уред за да можете лесно да пристапите и да ги користите.

На компјутер со Windows, на пример, сликите од екранот обично се зачувуваат во папката „Слики“ во подпапката наречена „Слики од екранот“.

Знаејќи каде да ги најдете зачуваните слики од екранот може да ви заштеди време и мака кога ќе треба да ги повикувате во иднина.

Сликите од екранот се сметаат за една од најважните работи на Интернет затоа што ги доловуваат работите какви што се. Тие се визуелен пример за тоа што го гледате. 

Сликите од екранот можат да бидат корисни и при едноставно и ефикасно соработка со други. 

Се надевам дека мојот лесен и едноставен водич за тоа како да направите слика од екранот на Windows, Mac, Android и iOS беше корисен и одговори на сите прашања што можеби сте ги имале. 

Референци

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...