Што се автентикација со два фактори (2FA) и повеќе фактори (MFA)?

in облак чување, Онлајн безбедност, Менаџери за лозинки, VPN

Усвојувањето на паметни телефони, паметни уреди и IoT (Интернет на нештата) ја направи безбедноста на интернет поважна од кога било. Современите хакери се високо квалификувани професионалци кои користат софистицирани техники за да ги компромитираат вашите податоци и да го украдат вашиот идентитет. Со зголемената софистицираност во хакерските методи, не е доволно да имате силни лозинки или робустен заштитен ѕид на сите ваши системи. За среќа, сега имаме 2FA и MFA за да обезбедиме построга безбедност на вашите сметки.

Кратко резиме: Што значат 2FA и MFA? 2FA („автентикација со два фактори“) е начин за додавање дополнителна безбедност на вашите онлајн сметки со барање два различни типа на информации за да се докаже дека сте тоа што велите дека сте. MFA („мулти-факторска автентикација.“) е како 2FA, но наместо само два фактори, треба да обезбедите три или повеќе различни типови на информации за да го докажете вашиот идентитет.

2FA и MFA се важни бидејќи помагаат да ги заштитите вашите сметки од хакери или други луѓе кои би можеле да се обидат да ги украдат вашите информации. Со додавање на дополнителен слој на безбедност, на некој му е многу потешко да пристапи до вашите сметки без ваша дозвола.

Во оваа статија, ќе ги истражиме разлики помеѓу Двофакторна и Мулти-факторска автентикација, и како тие помагаат да се додаде подобра безбедност на вашите онлајн податоци.

2fa vs mfa

Се чини дека доаѓањето до лозинка за нашите онлајн канали не е доволно. 

Ова е за разлика од она што го доживеавме пред пет години, а овој нов развој е малку борба за сите нас.

Порано имав долг список на лозинки за мојот онлајн канали и често ги менував за да се осигурам дека никој не може да пристапи до информациите и акредитивите на мојата сметка.

Тоа многу помогна со чувањето на моите кориснички сметки и апликацијата безбедно. Но, денес, да имате долг список на лозинки и често да ги менувате не е доволно. 

Со доаѓањето на технологијата и иновациите, нашата лозинка сама по себе не е доволна за безбедноста да ги чува акредитациите и информациите на нашата сметка и апликации.

Се повеќе и повеќе крајни корисници истражуваат различни опции за обезбедување и зајакнување на нивните онлајн канали, како што е решение за автентикација со два фактори (2FA)   мулти-факторско решение за автентикација (MFA).

Го додадов овој дополнителен слој на заштита за да се осигурам дека никој не може да пристапи до моите сметки и апликација. И искрено, различните фактори за автентикација се решенија што требаше да ги применам порано.

Тоа е целосно доказ начин за крајните корисници да ги избегнат онлајн измамниците и фишерите од пристап до моите податоци.

МНР: Безбедност за автентикација со повеќе фактори

Пример за автентикација со повеќе фактори

Повеќефакторска автентикација (MFA) е безбедносна мерка која бара повеќе фактори за автентикација за да се потврди идентитетот на корисникот.

Факторите за автентикација вклучуваат нешто што корисникот го знае, како што се корисничко име и лозинка, нешто што корисникот го има, како што е хардверски токен и нешто што е корисникот, како што е препознавање глас.

MFA додава дополнителен слој на безбедност на корисничките сметки, бидејќи бара да се обезбедат најмалку два или повеќе фактори за автентикација пред да се дозволи пристап.

Некои вообичаени фактори за автентикација вклучуваат фактор на поседување, како што е хардверски токен и фактор на знаење, како што се корисничко име и лозинка.

Дополнително, MFA може да вклучува и биометриски фактори за автентикација, како што се препознавање глас и безбедносни прашања.

СМС кодовите може да се користат и како фактор за автентикација, каде што од корисникот се бара да внесе еднократна шифра испратена до неговиот мобилен уред.

Генерално, MFA помага да се спречи неовластен пристап до кориснички сметки и обезбедува дополнителен слој на безбедност од безбедносни закани.

За денешната дискусија, ќе зборуваме за тоа како крајните корисници можат да ги зајакнат своите онлајн канали. Да почнеме со мулти-факторска автентикација (MFA).

Повеќефакторска автентикација (MFA) е нов начин на обезбедување на крајните корисници безбедност и контрола врз нивните канали. Само внесувањето на вашето корисничко име и лозинка не е доволно.

Наместо тоа, преку МНР, корисникот сега треба да обезбеди дополнителни информации за да го докаже својот идентитет. 

Ова е еден од најдобрите методи за автентикација таму, со оглед на тоа како никој (кој не го познава добро корисникот) не може да пристапи до нивната сметка.

Ако не сте вистинскиот корисник на сметката, ќе ви биде тешко да го докажете идентитетот на сопственикот на сметката.

Користење на Фејсбук како пример

Ајде да користиме класична илустрација на МНР со најавување на мојот Фејсбук профил. Тоа е нешто со кое сите можеме да се поврземе.

Чекор 1: Најавете се на вашата сметка

Првиот чекор не е ништо ново за сите нас. Тоа го правиме со години, дури и пред каков било систем за автентикација.

Едноставно внесете го вашето корисничко име и лозинка и притиснете го копчето Enter. Овој чекор е во суштина ист за сите канали на социјалните медиуми.

Чекор 2: Повеќефакторска автентикација (MFA) и безбедносни клучеви

Претходно, штом ќе го притиснам копчето за внесување, ме упатуваат на почетната страница на мојата сметка на Фејсбук. Но, работите се многу различни со тоа како го користам мојот Фејсбук.

Со воспоставен систем за автентикација со повеќе фактори (MFA), од мене се бара да го потврдам мојот идентитет преку фактори за автентикација. Ова обично се прави преку моето корисничко име и лозинка заедно со едно од следново:

 • Двофакторна автентикација;
 • Безбедносни клучеви
 • СМС код за потврда; или
 • Дозволување/потврдување на најавувањето на друг зачуван прелистувач.

Овој чекор е клучниот дел бидејќи ако немате пристап до ниту еден од нив, нема да можете да пристапите до вашата сметка. Па, барем не ако ја ресетирате лозинката.

Сега, имајте предвид: многу корисници сè уште немаат поставено MFA. Некои се држат до традиционалниот начин на пријавување, што ги прави многу подложни на хакирање и фишинг. 

Корисникот може рачно овозможете ги сите нивни социјални канали да имаат воспоставен систем за автентикација ако нивниот сè уште нема.

Чекор 3: Потврдете ја вашата корисничка сметка

И штом ќе го докажете вашиот идентитет, веднаш ќе бидете упатени на вашата корисничка сметка. Лесно нели?

Можеби ќе бидат потребни дополнителни чекори за да се овозможи автентикација со повеќе фактори (MFA). Но, за дополнителна безбедност и заштита, мислам дека вреди за секој корисник.

Важноста на онлајн безбедноста за корисникот: зошто на корисниците им е потребна мулти-факторска автентикација (MFA)

Како да не беше доволно очигледно, повеќефакторската автентикација (MFA) е клучна од безбедносни причини, без оглед на корисникот!

Во реалниот свет, сите ние имаме право да бидеме обезбедени во нашите личности, куќи и многу повеќе. На крајот на краиштата, не сакаме никакви непотребни упади во нашиот живот.

МНР го штити вашето онлајн присуство

Сметајте дека вашето онлајн присуство е исто. Сигурно, корисниците не сакаат некој да краде и да навлегува во какви било информации што ги споделуваат во онлајн светот.

И ова не е само каква било информација, бидејќи денес, многу корисници споделуваат дури и доверливи податоци за себе како:

 • Банкарска картичка
 • Домашна адреса
 • E-mail адреса
 • Број за контакт
 • Информации акредитиви
 • Банкарски картички

МНР ве штити од хакери за онлајн шопинг!

Несвесно, секој корисник ги споделил сите тие информации на овој или оној начин. Како тоа време кога сте купиле нешто онлајн!

Мораше да ги внесете информациите за вашата картичка, адресата и многу повеќе. Сега само замислете дали некој има пристап до сите тие податоци. Тие можат да ги користат податоците за себе. Дај!

Ова е причината зошто е важно да се има повеќефакторска автентикација (MFA)! И како корисник, не сакате да ја научите оваа лекција на потешкиот начин.

МНР им отежнува на хакерите да ги украдат вашите податоци

Не сакате да чекате додека не се украдат сите ваши податоци пред да ја зајакнете вашата сметка/и. 

МНР е важен систем за сите корисници. Подлец, сите видови фактори за автентикација се од витално значење за корисникот.

Без разлика дали сте индивидуален корисник кој се обидува да ги заштити вашите онлајн податоци или ентитет што има пристап до личните информации на корисниците, MFA ги обезбедува вашите мисли и ја олеснува вашата вознемиреност од можно протекување доверливи информации.

Ентитетот кој има систем за автентикација со засилен фактор е голем плус. 

Корисниците и клиентите ќе се чувствуваат поудобно и ќе имаат поголема доверба во компанија која има засилен (MFA) безбедносен систем за автентикација со повеќе фактори.

Различни (MFA) мулти-факторски решенија за автентикација за заштита на вашата сметка

Веб-прелистувачот е суштинска алатка за пристап и интеракција со веб-базирани апликации и услуги.

Обезбедува кориснички интерфејс за прелистување и интеракција со веб-содржини и од клучно значење е да се ажурира за да се обезбеди безбедност и стабилност.

Застарените веб-прелистувачи можат да бидат ранливи на безбедносни закани, како што се малициозен софтвер, фишинг и други видови сајбер напади, кои можат да ги загрозат податоците на корисниците и интегритетот на системот.

Затоа, важно е редовно да го ажурирате вашиот веб-прелистувач до најновата верзија и да се осигурате дека е конфигуриран со соодветни безбедносни поставки.

Дополнително, корисниците треба да бидат внимателни кога прелистуваат на интернет и да избегнуваат кликнување на сомнителни врски или преземање непознати датотеки за да го намалат ризикот од нарушувања на безбедноста.

Севкупно, одржувањето на безбеден и ажуриран веб-прелистувач е од клучно значење за заштита на корисничките податоци и обезбедување безбедно искуство во прелистувањето.

Постојат различни решенија за МНР за заштита на вашата сметка. Благодарение на технологијата и иновациите, имате еден тон избори за избор.

Ќе разговарам за некои од најчестите решенија за МНР денес за да ви дадам кратка идеја за тоа како тие функционираат.

Инхерентност

Инхерентност користи одредена физичка особина/карактеристика на личноста. На пример, ова може да биде мојот отпечаток од прст, препознавање глас или лице или скенирање на мрежницата.

Едно од најчестите МНР што корисникот го користи денес е преку скенирање на отпечатоци од прст. Толку е вообичаено што поголемиот дел од мобилните уреди веќе имаат поставено скенирање на отпечатоци или препознавање лице!

Никој друг нема да може да пристапи до вашата корисничка сметка освен вие самите. За случаи како повлекување од банкомат, на пример, инхерентноста е еден од најдобрите фактори за автентикација.

Фактор на знаење

Методите за автентикација на знаење ги користат личните информации или одговорите на прашањата што ги дал корисникот.

Она што го прави ова одличен фактор за автентикација со повеќе фактори е што можете да бидете специфични и креативни со лозинките што ги правите.

Лично, внимавам моите лозинки да не се состојат само од вообичаената комбинација на роденденски цифри. Наместо тоа, направи комбинација од големи и мали букви, симболи и интерпункциски знаци. 

Направете ја вашата лозинка колку што е можно поцврста. Веројатноста некој да го погоди е близу 0.

Покрај вашата лозинка, знаењето може да има и форма на поставување прашања. Можете сами да ги поставите прашањата и да поставувате работи како што се:

 • Каква марка на кошула носев кога ја креирав мојата лозинка?
 • Која е бојата на очите на моето милениче заморче?
 • Каков вид на тестенини уживам?

Со прашањата можете да бидете креативни колку што сакате. Само не заборавајте да ги запомните одговорите секако!

Го имав овој проблем и порано каде што ќе ми дојде до чудни прашања, само за да ги заборавам одговорите што ги зачував. И, се разбира, не можев да пристапам до мојата корисничка сметка.

Врз основа на локација

Друга одлична форма на автентикација на фактори е заснована на локација. Ја гледа вашата географска локација, адреса, меѓу другото.

Мразам да ви го скршам, но многу од вашите онлајн канали веројатно имаат и собираат информации за вашата локација. Ова е особено точно ако имате овозможена локација на вашите уреди, цело време.

Гледате, со вклучена вашата локација, онлајн платформите можат да развијат модел за тоа кој сте вие. Но, ако вие користете VPN, одржувањето точна локација може да биде предизвик.

Само пред некој ден, се обидов да се најавам на мојата сметка на Фејсбук користејќи друг уред и во друг град.

Уште пред да можам да се логирам, добив известување на мојот мобилен уред, во кое ми кажа дека имало обид за автентикација од некој од тоа конкретно место.

Се разбира, ја овозможив трансакцијата бидејќи јас се обидував да пристапам до мојата сметка. Но, да не бев јас, барем знам дека некој од тоа место се обидуваше да пристапи и да ми го украде идентитетот.

Фактор на поседување

Друг одличен фактор за автентикација за потврдување на вашиот идентитет е преку факторот на поседување. За корисниците на кредитни картички, најдобриот пример за поседување што можам да го дадам е OTP.

Поседувањето се одвива во форма на еднократна лозинка (ОТП), безбедносен клуч, пин, меѓу другото.

На пример, секој пат кога се најавувам на мојот Фејсбук на нов уред, OTP или пин се испраќа до мојот мобилен уред. Мојот прелистувач потоа ќе ме упати на страница каде што треба да го внесам OTP или пинот пред да можам да се логирам.

Тоа е паметен начин за потврдување на вашиот идентитет и сигурен фактор за автентикација што вреди да се користи бидејќи OTP се испраќа САМО на регистрираниот мобилен број.

Да се ​​сумира сè за мулти-факторска автентикација (MFA)

Постојат различни повеќефакторски автентикации/MFA кои треба да се истражуваат таму, и сигурен сум дека ќе најдете нешто што е поудобно и попристапно за вас.

Со различни решенија за МНР достапни, Силно препорачувам да користите MFA за чувствителни податоци како вашата банкарска сметка, купувања со кредитна картичка и чувствителни најавувања на веб-локации како PayPal, Transferwise, Payoneer итн.

Понатаму, лесно е да се постави MFA на вашиот мобилен уред.

На пример, повеќето банкарски веб-локации имаат дел каде што можете да додадете MFA како дел од вашата безбедност. Можете исто така да отидете во вашата банка и да побарате МНР на вашата сметка.

2FA: Безбедност за автентикација со два фактори

Пример за автентикација со два фактори

Сега на нашата следна дискусија: Двофакторна автентикација (2FA). Двофакторна автентикација/2FA и автентикација со повеќе фактори/MFA не се далеку една од друга.

Всушност, 2FA е еден вид МНР!

Двофакторната автентикација направи значителен напредок во однос на зајакнувањето на нашите онлајн податоци. Без разлика дали се работи за лична сметка или голема организација, 2FA добро ја врши работата.

Се чувствувам посигурно знаејќи дека имам дополнителен слој на заштита и план за автентикација за моите онлајн канали.

Како автентикацијата 2FA игра витална улога во автентикацијата на корисникот

И покрај присуството на многу инциденти на сајбер хакирање и фишинг, се уште има неколку корисници кои се убедени дека 2FA и MFA не се потребни.

За жал, со тоа што сајберхакирањето станува сè пораширено, добивањето нечии лични информации не е тешко предизвик овие денови.

И сигурен сум дека не ви е непознато сајбер хакирањето. Вие, или некој што го познавате, можеби веќе сте биле жртва на овие непријатни инциденти. Дај!

Убавината на 2FA е дека постои надворешен механизам за да го потврдите вашиот идентитет. Некои примери на 2FA вклучуваат:

 • OTP испратен преку мобилен број или е-пошта
 • Притисни известување
 • Систем за верификација на идентитетот; скенирање на отпечатоци од прст
 • Апликација за автентикатор

Дали е ова важно? Зошто, да секако! Наместо да може да пристапите до вашите информации во прв случај, постои друга форма на автентикација низ која треба да помине потенцијалниот хакер.

За хакерите е предизвик да ја држат вашата сметка сигурно.

Ризици и закани што ги елиминира автентикацијата со два фактори

Не можам доволно да нагласам како 2FA може да направи значителен напредок во заштитата на вашата сметка.

Без разлика дали сте мала организација, поединец или од владата, од витално значење е да имате дополнителен слој на безбедност.

Ако не сте убедени дека 2FA е неопходен, дозволете ми да ве убедам.

Утврдив некои од вообичаените ризици и закани со кои се соочуваат корисниците со кои автентикацијата со два фактори може да ги елиминира.

Напад со брутална сила

Дури и без хакерот да знае која е вашата лозинка, тие можат да погодат. Напад со брутална сила е сè само не едноставно, правејќи мноштво обиди да ги погодите вашите лозинки.

Нападот со брутална сила генерира бесконечен број обиди и грешки за да се погоди вашата лозинка. И не правете грешка мислејќи дека ова ќе трае со денови или недели.

Со доаѓањето на технологијата и иновациите, Нападите со брутална сила може да се случат за неколку минути. Ако имате слаба лозинка, Нападите со брутална сила лесно можат да го пробијат вашиот систем.

На пример, користењето лични податоци како што е вашиот роденден е вообичаена претпоставка што повеќето хакери веднаш ќе ја направат.

Вклучување со притискање на тастатурата

Постојат различни програми и малициозен софтвер што ги користат најавување на тастатурата. И како функционира ова е дека го доловува она што го пишувате на тастатурата.

Штом малициозен софтвер ќе влезе во вашиот компјутер, може да ги забележи лозинките што сте ги внесувале на вашите канали. Дај!

Изгубени или заборавени лозинки

Додуша, имам прилично лоша меморија. И искрено, една од најголемите проблеми со кои се соочувам е обидот да се сетам на различните лозинки што ги имам за моите различни канали.

Замислете, имам над пет канали за социјални медиуми, и секој од нив се состои од различни алфа бројки.

И за да ја запамтам мојата лозинка, честопати ги зачувував на белешките на мојот уред. Уште полошо, некои од нив ги пишувам на лист хартија.

Секако, секој што има пристап до белешките на мојот уред или парчето хартија би знаел која е мојата лозинка. И од таму, јас сум осуден на пропаст.

Тие можат да се пријават на мојот профил исто така. Без никаква борба или дополнителен слој на заштита.

Но, со воспоставена автентикација со два фактори, нема шанси само некој да пристапи до мојата сметка. Ќе треба да го потврдат најавувањето преку втор уред или преку известување само до кој имам пристап.

Phishing

За жал, хакерите се исто толку чести како и вашиот стандарден разбојник на улиците. Едвај можете да препознаете кои се хакерите, од каде се и како можат да ги добијат вашите информации.

Хакерите не прават ниту еден голем потег. Наместо тоа, ова се мали пресметани потези што ги прават за да ги тестираат водите.

Јас самиот бев жртва на хакирање, благодарение на обидите за фишинг за кои тогаш не бев свесен.

Претходно, ги добивав овие пораки во мојата е-пошта што изгледаа легитимни. Доаѓаше од реномирани компании и немаше ништо необично во тоа.

Без никакви црвени знамиња, го отворив линкот на мејлот и од таму се тргна надолу.

Очигледно, врските содржат малициозен софтвер, безбедносни токени или вируси кои можат да ми ја украдат лозинката. Како? Па, да речеме само така напредуваат некои хакери.

И со знаење за тоа кои се моите лозинки, тие можат доста да се најават на мојата сметка. Но, повторно, автентикацијата на фактори го дава тој дополнителен слој на заштита за да им оневозможи на хакерите да ги добијат моите информации.

Различни решенија за автентикација со два фактори за заштита на вашата сметка

Како MFA, постојат неколку 2FA што можете да ги користите за да ја заштитите вашата сметка и да го потврдите вашиот идентитет.

Наведов некои од најчестите типови, кои уживав да ги користам. Ми дава ажурирања од реалниот живот, осигурувајќи се дека никој нема пристап до мојата сметка освен јас.

Push Authentication

Push автентикацијата 2FA работи исто како и како добивате известувања на вашиот уред. Тоа е дополнителен слој на заштита за вашата сметка и добивате ажурирање во живо ако се случува нешто сомнително.

Убавината на притисната автентикација е што добивате детална листа на информации за тоа кој се обидува да добие пристап до вашата сметка. Ова вклучува информации како што се:

 • Број на обиди за најавување
 • Време и локација
 • IP адреса
 • Употребен уред

И штом ќе добиете известување за сомнителното однесување, ќе можете да направите нешто во врска со тоа ВЕДНАШ.

Автентикација на СМС

СМС автентикацијата е еден од најчестите типови таму. Лично, тоа е она што го користам најчесто, со оглед на тоа како секогаш го имам мојот мобилен уред со мене.

Преку овој метод, добивам безбедносен код или OTP преку текст. Потоа го внесувам кодот на платформата, пред да можам да се пријавам.

Убавината на СМС автентикацијата е дека тие се лесни и едноставни за користење. Целиот процес трае толку брзо како секунди, тешко дека е мака!

Исто така, вреди да се спомене дека автентикацијата на СМС работи и со испраќање пораки до вас доколку има некоја сомнителна активност со вашата сметка.

Денес, SMS автентикацијата е еден од најчесто прифатените методи за автентикација со фактори. Толку е вообичаено што повеќето онлајн платформи го имаат ова на место.

Овозможувањето автентикација на СМС е стандардна практика, иако можете да изберете да не ја овозможите.

Да се ​​сумира сè за автентикацијата со два фактори (2FA)

2FA е еден од најчестите начини да ги одржувате вашите онлајн податоци безбедни и заштитени. Може да добивате ажурирања во живо или со СМС или со известување со притисок.

Лично, ажурирањата во живо што ги добивам од 2FA многу ми помагаат. Можам да ги решам сите проблеми веднаш!

Дво-факторна автентикација и мулти-факторска автентикација: Дали има разлика?

Корисничкото искуство е критично внимание за секоја апликација или систем, а обезбедувањето беспрекорно и пријатно искуство е важно за прифаќање и задоволство на корисниците.

Покрај тоа, идентитетите на корисниците мора да бидат заштитени за да се обезбеди безбедноста на системот и да се спречи неовластен пристап.

Процесите за верификација на идентитетот, како што е автентикацијата со два фактори, можат да помогнат да се осигури дека корисниците се оние што тврдат дека се и да спречат измамнички пристап.

Сепак, важно е да се балансираат безбедносните мерки со корисничкото искуство, бидејќи премногу незгодните или сложените процеси за автентикација можат да ги фрустрираат корисниците и да го попречат усвојувањето.

Севкупно, обезбедувањето позитивно корисничко искуство додека се одржуваат сигурни кориснички идентитети е од клучно значење за секој систем или апликација.

Едноставно кажано, да. Постојат некои разлики помеѓу (2FA) двофакторна автентикација и (MFA) автентикација со повеќе фактори.

Двофакторна автентикација/2FA, како што сугерира неговото име, користи два различни начини за идентификување на вашиот идентитет. Ова може да биде комбинација од вашата лозинка и известување СМС, на пример.

Повеќефакторска автентикација/MFA, од друга страна, значи употреба на два или три различни фактори за да се идентификува вашиот идентитет. Тоа може да биде комбинација од вашата лозинка, SMS известување и OTP.

На крајот на денот, поставувате како сакате да ја заштитите вашата сметка.

Двете се генерално заменливи бидејќи автентикацијата со два фактори (2FA) е само уште една форма на мултифакторска автентикација (MFA).

Што е подобро: MFA или 2FA?

За мене не е ништо ново поставувањето на прашањето кое помеѓу решението за повеќефакторска автентикација/MFA или решението за автентикација со два фактори/2FA функционира најдобро.

Го добивам тоа прашање постојано, и доволно чудно, многу корисници мислат дека има правилен и погрешен одговор на ова.

Имањето дополнителни два или повеќе слоеви на заштита и безбедност е голем плус. Но, дали е сигурен? Па, би сакал да го искористам сомнежот и да кажам да.

Значи, дали МНР е подобро од 2FA?

Со еден збор, да. МНР поставува стандарди за висока заштита на податоците особено за чувствителни информации како што се детали за кредитна картичка, сметководствени документи, финансиски извештаи итн.

Досега, автентикацијата на фактори не ми покажа дека грешам. Оттогаш не сум бил жртва на фишинг или сајбер-напади откако сум особено внимателен сега.

И ние сме сигурни дека тоа би го посакале и за себе.

Ако бидам искрен, безбедносните решенија 2FA и MFA имаат свои добрите и лошите страни, во зависност од корисникот.

Прашање е колку нивоа на заштита и безбедност сакате за себе. За мене е доволна двофакторна автентикација.

Но, ако се чувствувам екстра претпазлив, би избрал (MFA) повеќефакторска автентикација како безбедносна мерка. Подобро безбеден отколку жалење нели?

На крајот на краиштата, замислете колку би било тешко за хакер да хакира преку проверка на отпечатоци од прст.

Прашања и Одговори

Заврши

Чувањето на вашите онлајн податоци и информации е од витално значење, и не можам доволно да нагласам како автентикацијата факторите на вашата безбедност и безбедност. Тоа е од клучно значење за денешните корисници.

Без разлика дали сте поединец или мала деловна организација, се исплати знајте дека има дополнителен слој на безбедност можете да вработите за вашите онлајн сметки.

Пробајте ги овие фактори за автентикација денес. Најдоброто место за почеток е со вашата сметка на социјалните мрежи. Корисниците на Инстаграм дури веќе можат да интегрираат 2FA на нивната сметка!

Референци

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Шимон Братвејт

Шимон е искусен професионалец за сајбер-безбедност и објавен автор на „Закон за сајбер безбедност: Заштитете се себеси и вашите клиенти“, и писател на Website Rating, првенствено се фокусира на теми поврзани со складирање во облак и решенија за резервни копии. Дополнително, неговата експертиза се протега на области како што се VPN и менаџери со лозинки, каде што нуди вредни сознанија и темелно истражување за да ги води читателите низ овие важни алатки за сајбер безбедност.

Почетна » Менаџери за лозинки » Што се автентикација со два фактори (2FA) и повеќе фактори (MFA)?

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...