Преглед на Bitwarden Password Manager

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Битварден е лесен за користење бесплатен управувач со лозинки кој е компатибилен со широк опсег на веб-прелистувачи, мобилни апликации и мрежни локации. Ако сакате максимална безбедност на лозинка без да ја оптоварувате вашата меморија (или вашиот паричник), тогаш овој бесплатен менаџер за лозинки е вистинската алатка за вас. Во оваа преглед на Bitwarden, ќе ги разгледаме подетално безбедноста и приватноста на овој управник со лозинки.

Од 1 долари месечно

Бесплатен и отворен код. Платени планови од 1 $/месечно

Резиме на преглед на Bitwarden (TL;DR)
Рејтинг
Номинален 4.2 од 5
(14)
Цена
Од 1 долари месечно
Бесплатни план
Да (но ограничено споделување датотеки и 2FA)
Енкрипција
Шифрирање AES-256 битна
Биометриски најава
Face ID, Touch ID на iOS и macOS, читачи на отпечатоци од прсти на Android
2fa/mfa
Да
Пополнување на формулари
Да
Темно следење на веб
Да
Поддржани платформи
Windows macOS, Android, iOS, Linux
Ревизија на лозинка
Да
Клучни карактеристики
100% бесплатен менаџер за лозинки со неограничено складирање на неограничени најавувања. Платените планови нудат 2FA, TOTP, приоритетна поддршка и 1 GB шифрирана меморија за датотеки
Тековен договор
Бесплатен и отворен код. Платени планови од 1 $/месечно

Дали имате проблем да запомните лозинки? Па, не сте сами. Безбедноста на лозинките бара од нас да правиме лозинки што не можат да се пробијат, а кога ќе ги заборавиме овие лозинки, ние сме во голема неволја. 

Некои луѓе користат GoogleУправувач со лозинки, но сфатив дека тоа е прилично небезбедно бидејќи секој што има пристап до мојот веб-прелистувач може да добие пристап за да ги види моите лозинки.

Потоа се префрлив на Bitwarden за да ги чувам моите лозинки и многу уживам во нивната услуга. Тој е најдобриот бесплатен менаџер за лозинки поради одличните карактеристики што ги има за луѓе кои бараат најстрога безбедност на нивните апликации и најавувања. 

Сепак, има и некои недостатоци. Во ова Битварден преглед, ќе зборувам за сето тоа – за доброто и за лошото.

Добрите и лошите страни

Bitwarden Добрите

 • 100% бесплатен менаџер за лозинки со неограничено складирање на неограничени најавувања 
 • Увезете лозинки од други менаџери со лозинки
 • Многу лесен за користење поради тоа што е со отворен код
 • Обезбедува МНР заедно со безбедноста на лозинката
 • Максимална безбедност е дадена на шифрирана складирање на датотеки
 • Многу дополнителни функции се достапни по ниска цена

Конс на Bitwarden

 • Корисничкиот интерфејс не е доволно интуитивен 
 • Безбедносните карактеристики се вклучени само во платените планови
 • Не е добро со поддршката за корисници во живо
 • Трезорот не дозволува приспособени ставки освен вградените 
 • Десктоп апликацијата нема премногу функции на бесплатната верзија
ДЕЛ

Бесплатен и отворен код. Платени планови од 1 $/месечно

Од 1 долари месечно

Клучни карактеристики 

Ова е премиум менаџер со лозинки со отворен код кој се истакнува преку различните карактеристики што ги има. Во овој дел, навлегуваме во деталите за споменатите карактеристики за да разбереме како точно тие ќе ви го олеснат животот.

битварден карактеристики

Леснотија на користење

Многу апликации со отворен код се генерално покомплицирани. Тие имаат поцврста крива на учење од апликациите со затворени извори. Сепак, Bitwarden се издвојува меѓу другите такви десктоп апликации со отворен код преку употребливоста и насоките што им ги обезбедува на корисниците. 

Главна лозинка

Ќе ви биде побарано да направите главна лозинка кога ќе започнете со Bitwarden. Оваа лозинка треба да биде единствена за да е тешко да се погоди дури и со навестувањето за лозинка што ќе и го доделите. 

Не се осмелувајте да користите слаби или компромитирани лозинки како главна лозинка овде, бидејќи тоа би создало безбедносна закана од најголеми степени.  

Главната лозинка е единствената што треба да ја запомните за да ги отворите сите апликации и веб-локации што ги додавате во вашиот свод за лозинки Bitwarden, така што таа е централната лозинка, а тоа едноставно нема да го заборавите! 

Можете да ја промените лозинката откако ќе ја направите. Само одете во Web Vault на апликацијата Bitwarden. Погледнете ја лентата за навигација на дното, а потоа изберете Поставки > Скролувајте надолу до Сметка > Промена на главната лозинка. 

Внимание: За да ја смените главната лозинка, треба да ја вметнете старата лозинка во системот. Ако ја заборавите/изгубите старата лозинка, тогаш, за жал, таа не може да се оживее. 

Мора да ја избришете вашата сметка на Bitwarden и да започнете нова од нула. Ќе бидете упатени до упатствата за бришење сметка директно преку апликацијата.   

Пријавување на Bitwarden

Пријавувањето на Bitwarden е лесно. Ова е почетната точка на вашето патување со овој менаџер за лозинки. Треба само да следите збир на едноставни упатства.

битварден пријавете се

Постојат три начини на кои можете да одите. најави се опцијата е за корисници кои веќе имаат сметка, на се регистрирате опцијата е за сосема нови корисници. 

И пријавување на претпријатието опцијата е вработените да работат заедно во организацијата - во овој случај, не треба да креирате лозинка, туку мора да ја добиете лозинката од вашите колеги за да добиете пристап до свод на претпријатието. 

Bitwarden ќе побара од вас да креирате единствена лозинка (наречена главната лозинка). Не можете да се најавите преку која било друга сметка. 

Bitwarden има самостоен влез, кој ја чува вашата сметка и гарантира дека можете целосно да се потпрете на оваа лозинка за да се најавите на сите други сајтови, прелистувачи и апликации што ги додавате во вашиот Bitwarden Vault.

Регистрирањето со вашиот телефон е најлесниот начин за работа со овој управувач со лозинки. Откако ќе се регистрирате со вашата адреса за е-пошта и ќе поставите главна лозинка за да го креирате вашиот Bitwarden, преземањето на апликацијата од телефонот на работната површина станува едноставно.

Сè што треба да направите е да отидете во сандачето поврзано со поврзаната е-адреса и да кликнете на пораката што ја добивте од Bitwarden. Оттука, следете ги упатствата за да ја преземете апликацијата на вашата работна површина без дополнителни проблеми. Во суштина сте само неколку клика далеку. 

Ова е е-поштата што ќе ја добиете, само кликнете на синото поле за најавување и ќе го имате активен менаџерот за лозинки на вашата работна површина. 

За полесно корисничко искуство, одете во продавницата за апликации, побарајте ја екстензијата Bitwarden и потоа додајте ја во вашиот прелистувач. Со екстензијата, можете многу полесно да добиете пристап до управувачот со лозинки. 

Во десктоп апликацијата ќе ви бидат обезбедени неколку форми кои ве запознаваат со начините на апликацијата. Ќе има информации во врска со врските помеѓу лозинките и URL-адресите/домени, итн. 

Bitwarden има филтер за одредени имиња на домени кои се појавуваат во сенка. За да избегнете фишинг, Bitwarden ви дозволува да изберете домени што треба да ги избегнува за да ги зачува вашите лозинки и засводени сметки безбедни.  

Фраза со отпечаток од прст

Ако одите во Поставки, ќе видите фраза за отпечаток од прст. Кликнете на неа и ќе ви бидат дадени 5 случајни зборови кои се испишани со цртичка. Овие 5 зборови се трајно доделени на вашата сметка и секогаш ќе се појавуваат по еден специфичен редослед.   

Фразата за отпечаток од прст изгледа вака: маса-лав-министер-шише-виолетова 

Управувачот со лозинки користи такви фрази за да ја засили вашата безбедност. Воспоставува единствен идентитет за вашата сметка. Можеби ќе треба да го користите за да ја потврдите вашата сметка додека се во тек операции кои потенцијално ја загрозуваат безбедноста. Оваа дополнителна мерка ја маскира вашата сметка од закани на средина за време на активности како што е споделувањето.    

Доволно е безбедно да ја споделите фразата со отпечаток од прст кога ќе биде побарано. Всушност, конкретно ќе ви биде побарана фразата за отпечаток од прст кога додавате корисник на сметка на компанијата Bitwarden. Ако се совпаѓа со крајниот корисник, тогаш ќе ви биде дозволено да се придружите.  

Фразата за отпечатоци од прст става построг сензор за шифрирање од крај до крај да се случи без да се манипулира во патеката.  

Широк опсег за компатибилност

Ќе го добиете Bitwarden во три верзии - верзија на апликација, десктоп и прелистувач.  

Меѓу нив, најлесната и најзгодната за употреба е верзијата на веб-апликацијата. Има флексибилност и далекусежна пристапност. 

Не треба да ја инсталирате апликацијата на вашиот десктоп за да ја користите веб-верзијата, но сепак ќе имате пристап до сите нејзини функции, вклучително и 2FA, организациски алатки, извештаи итн. 

Од друга страна, тука се верзијата за десктоп и верзијата на прелистувачот. И двете имаат клучни карактеристики како генерирање лозинка и овозможено додавање лозинка.  

Bitwarden работи совршено со Windows, macOS, Android и Linux оператори. Работи и со прелистувачи како Opera, Chrome, ChromeOS, Firefox, Safari, Edge, Internet Explorer и Firefox. 

Управување со лозинка

Управувањето со лозинки е клучната карактеристика на Bitwarden. Така бесплатните и премиум корисниците можат да ги искористат неговите целосни придобивки. Еве како го правите тоа. 

Додавање/увоз на лозинки

Можете да додавате нови ставки (сметки и лозинки) во вашиот сеф со користење на веб-верзијата и верзијата на мобилната апликација на овој управувач со лозинки. На горниот десен агол на интерфејсот, ќе видите a. Кликнете на тоа и ќе видите вака форма. Пополнете го со релевантни информации, а потоа зачувајте го вашиот влез. 

Додајте ги сите ваши сметки во сефот. Можете исто така да додадете други ставки овде со кликнување на паѓачкото мени под „Каков вид на артикал е ова?" и додадете го она што ви треба. Вашите други опции се - картички, идентитет и безбедни белешки.  

Генерирање лозинки

Предвидливите, слабите и повторно употребените лозинки се одговорност со висок ризик. Но, со помош на Bitwarden, не морате да поминувате низ огромниот напор за да дојдете до незаборавна главна лозинка. Потребен е нула напор за користење на безбедниот генератор на лозинки за да се дојде до строги лозинки кои се сосема случајни. 

За да добиете пристап до генератор на лозинка, внесете Bitwarden преку вашата мобилна апликација или екстензија на прелистувачот. Кликнете на Генератор да креирате нови лозинки кои се целосно непробивани поради нивната случајност. 

Приспособливите опции се исти со платениот менаџер за лозинки и неговата бесплатна верзија. Искористете ги предностите - променете ја стандардната должина на лозинката, користете ги прекинувачите за да овозможите/оневозможите одредени знаци, правете што сакате. 

И не грижете се да ја запомните оваа луда лозинка што ја создадовте затоа што Bitwarden ќе ја зачува во Валт за вас.  

битварден генератор на лозинка

Пополнување на формулари

Со Bitwarden, вие не само што автоматски ги пополнувате лозинките, туку можете и да пополните формулари! 

Но, прво да споменеме дека иако пополнувањето на формуларот е бесплатна функција, тоа не е достапно на сите верзии на Bitwarden. Можете да користите пополнувања на формулари само преку наставката на прелистувачот на оваа апликација. 

Среќната вест е дека пополнувањето на формуларот ќе додаде уште поголема удобност во вашиот живот поради тоа колку беспрекорно функционира. Направете ги вашите онлајн зделки многу полесни со користење на Bitwarden за најавување информации од вашите картички и идентитети кога креирате нови сметки на нови платформи, правите трансакции итн. 

Автоматско пополнување лозинки

Овозможете го автоматското пополнување со одење во поставките на телефонот. Откако ќе се овозможи, Bitwarden ќе ви ги пополни зачуваните лозинки. Не е потребно пишување се додека автоматското пополнување е овозможено на екстензии на прелистувачот.

Ја сакаме оваа функција бидејќи ги прави нашите најавувања без напор. Испробај го! Тоа е една од клучните карактеристики на овој одличен менаџер за лозинки.

На вашиот телефон, одете до Поставки > Лозинки > Автоматско пополнување лозинки. Проверете дали е овозможено Автоматско пополнување лозинки. Потоа кликнете на Bitwarden за да овозможите автоматско пополнување на Bitwarden да ви помогне. Ќе добиете скокачки прозорец како овој: 

Безбедноста и приватноста

Повеќето менаџери со лозинки го користат истото шифрирање за податоци и лозинки. Но, Bitwarden менаџерот за лозинки е различен.

Архитектура со нула знаење

Во апликациите за криптографија, нула-знаењето е еден од најсофистицираните системи за безбедност. Се користи во фасцинантен опсег во областите на нуклеарната наука за заштита на трансакции преку блокчејн мрежи. 

Тоа е метод за шифрирање кој во основа осигурува дека ниту еден од вашите даватели на услуги не знае кои податоци се складираат или пренесуваат преку серверите на Bitwarden. Ова создава безбеден канал за сите ваши чувствителни информации, со што им оневозможува на хакерите да добијат контрола над вашите сметки. 

Сепак, овој менаџер за лозинки со нула знаење има еден недостаток - ако сметате дека е така. 

Бидејќи не дозволува складирање на вашите податоци на средно ниво, ако еднаш ја изгубите или заборавите вашата единствена лозинка, нема начин да ја вратите. Не можете да добиете пристап до вашиот сеф на кој било начин без лозинката. Во случај да ја заборавите оваа лозинка, ќе бидете заклучени надвор од вашата сметка и ќе треба да ја избришете. 

Хаширање на лозинка

Секоја порака што ја испраќате и примате има единствен код. Хеширањето лозинка или код значи нивно мешање за да стане сосема случајно и нечитливо. 

Bitwarden ја користи својата технологија за шифрирање за да го измеша кодот за секоја порака/податок, така што тој се претвора во збир од случајни цифри и букви пред да биде испратен на серверите. Не постои практичен начин за превртување на измешаните податоци без главната лозинка.  

Многу луѓе велат дека пребарувањето со брутална сила може да открие можни комбинации на кодот и на тој начин да помогне да се откријат податоците. Сепак, ова не е можно со Bitwarden поради робусната AES-CBC и PBKDF2 SHA-256 шифрирање што ги чува неговите порти. 

ENEE AES-CBC 256-битна шифрирање

AES-CBC се смета за нераскинлив дури и за претреси со брутална сила. Bitwarden ја користи својата технологија за заштита на информациите во Vault. Ова е стандарден криптографски систем кој се користи на владини нивоа за да се обезбедат најзагрозените податоци. 

Должината на клучот за AES е 256 бита. 14 рунди на трансформација на 256 бита создаваат голем опсег на практично невозможни шифрирани текстови за погодување. Така, тој станува отпорен и на брутална сила. 

За да се промени големата трансформација на шифрениот текст и да се направи текстот читлив за крајниот корисник, потребна е единствена лозинка. Ова е начинот на кој оваа шифрирање од крај до крај ги штити податоците за време на транзитот. Додека мируваат, податоците остануваат шифрирани додека не се стави лозинка за да се отвори заклучувањето за текстот да се открие. 

PBKDF2 – Дешифрира шифрирана порака со користење на вашата главна лозинка

Bitwarden користи еднонасочни хаш функции за да ја обезбеди шифрираната порака по втор пат пред да ја зачува во базата на податоци. Потоа, PBKDF2 користи повторувања од крајот на приемникот и ги поврзува со повторувањата на Bitwarden серверите со цел да ја открие пораката преку единствен организациски клуч што се споделува преку RSA 2048. 

И поради хаш-функцијата со еден крај на пораката, тие не можат да бидат превртени или пробиени со софтвер од трета страна. Нема друг начин да се дешифрира пораката преку PBKDF2 освен со користење на единствена лозинка. 

МНР/2ФА

2FA или двофакторна автентикација е метод за враќање што ја осигурува безбедноста на вашата сметка дури и ако вашата единствена лозинка протече на некој начин. 

Bitwarden ви дава пет избори во 2FA. Две од овие опции се достапни во бесплатното ниво на Bitwarden - апликација за автентикатор и верификација на е-пошта. Останатите три се достапни само за премиум корисници. 

Значи, премиум опциите за 2FA се безбедносен клуч Yubikey OTP, Duo и FIDO2 WebAuthn. За да ги најдете овие опции, одете во веб-верзијата на Bitwarden. Оттаму одете во Поставки > Најава во два чекора и следете ги упатствата. 

Ви препорачуваме да го вклучите 2FA бидејќи тоа ќе ги заостри вашите безбедносни параметри.  

Усогласеност со безбедноста

Главната функција на Bitwarden е да ги заштити вашите податоци и приватност. За Bitwarden да добие дозвола за барање и складирање на вашите податоци, мораше да биде во согласност со некои стандардни правила поставени од индустријата.

Усогласеност на БДПР

Усогласеноста со GDPR е една од најважните дозволи што треба да ја добијат сите менаџери со лозинки пред да започнат со работа. Тоа е збир на правни структури кои поставуваат насоки за чинот на собирање и обработка на такви деликатни податоци од луѓето во ЕУ. 

Bitwarden, исто така, има усогласеност со SCC на ЕУ, што гарантира дека вашите податоци ќе бидат заштитени дури и кога ќе ја напуштат ЕЕА и од јурисдикцијата на GDPR. Значи, во основа, ова значи дека тие ќе ги заштитат вашите податоци во ЕУ и земјите кои не се членки на ЕУ истовремено. 

Заедно со усогласеноста со GDPR, Bitwarden има и усогласеност со HIPAA, Privacy Shield со рамки на ЕУ-САД и Швајцарско-САД и CCPA. 

Неколку корисници од трети страни ја ревидираат нивната мрежа со отворен код на Bitwarden во тестовите за безбедност и пенетрација, а имало и неколку безбедносни ревизии и криптографски анализи. 

Сите наоди ја покажаа безбедноста на Bitwarden како управувач со лозинки, така што можете да се потпрете на неговата употреба за да ги пренесете сите ваши деликатни информации.

Споделување и соработка

За безбедно споделување и безбедна соработка со вашите тимови и други поединци, користете Bitwarden Send. Оваа функција е достапна во бесплатните верзии на апликацијата, но платените верзии ќе ви овозможат да ги споделувате лозинките со поголема публика. 

Можете да споделувате датотеки заштитени со лозинка, информации за наплата и деловни документи без да го загрозите нивното шифрирање. Друга голема предност на Bitwarden Send е тоа што можете да ги приспособите неговите карактеристики за да вклучат надворешни параметри. 

Покрај тоа, можете да контролирате дали сакате споделените датотеки да бидат избришани, истечени или оневозможени по одреден временски период. Можете исто така да изберете број на луѓе кои ќе имаат пристап до датотеките што сте ги споделиле. 

Дополнително, можете да ставите сосема нова привремена лозинка на избраните датотеки за да не станат достапни за секој член на тимот.    

Ако сте клиент на Bitwarden, тогаш можете да го користите Bitwarden Send за да ги искористите сите негови предности. Достапно е на екстензии на прелистувач, веб-сеф, како и преку CLI.

Бесплатен наспроти премиум план

Постојат две основни категории во типот на сметката. Еден е лична, а другото е професионална. Во рамките на личната категорија, постојат два вида – индивидуална и семејна (заедничка) сметка. Во категоријата бизнис, постојат три типа на сметки – индивидуални, тимови и претпријатија. 

Може да добиете пробни работи на повеќето видови сметки на Bitwarden, но не на сите. За да дознаете подетално, прочитајте подолу.

Битварден Личен

Бесплатен Bitwarden

Клучните карактеристики на алатката се достапни за бесплатни корисници. Ќе добиете максимална безбедност, тоа е сигурно. Некои други бесплатни функции се неограничени најавувања, неограничено складирање лозинки, неограничено складирање на идентитети, картички, белешки, пристап до Bitwarden преку други уреди и многу корисна алатка за генерирање лозинки. 

Премиум Битварден

Премиум корисниците, од друга страна, добиваат многу повеќе. Постојат два типа на премиум кориснички сметки - едната е Premium Individual, а другата е за семејства. 

Двете премиум сметки ќе ги имаат истите карактеристики, но единствениот посебен аспект за сметката на Семејството е тоа што ви овозможува да ги споделите вашите податоци со уште 5 членови. Во однос на функциите, ќе добиете се што ќе добијат бесплатните корисници, плус повеќе. Дополнителни придобивки што ќе ги добиете се безбедноста на 2FA, TOTP, итен пристап и прилози за датотеки во шифрирана меморија. 

И двата типа на премиум корисници на Bitwarden ќе треба да плаќаат годишно.

Битварден Бизнис

Bitwarden Business е особено направен за професионалци да го користат. 

Постојат три типа на Битварден деловни сметки - бесплатни, тимови и претпријатија. 

Бесплатен Битварден Бизнис

На овој тип на сметка, ќе ги добиете истите придобивки што ги добиваат бесплатните лични сметки на Bitwarden. Но, за да може да функционира за вашата организација, додадена е дополнителна функција за да можете да ги споделувате вашите податоци со уште едно лице од вашата организација. 

Битварден тимови

Сметките на тимот не се бесплатни. Ова е премиум сметка и не е изненадувачки, ќе ги има сите карактеристики што ги има премиум сметката. Единствената разлика е во тоа што дозволува неограничен број корисници на Bitwarden во една сметка каде што секој корисник се наплаќа посебно. 

Исто така, бидејќи е деловна сметка, има специјални додатоци како API за управување со настани и евиденција на настани со цел да помогне во управувањето со тимот. 

Битварден Ентерпрајз

Овој тип на сметка е потполно ист како сметката на Bitwarden Teams. Има некои дополнителни функции за соработка со претпријатија, како што се автентикација на ДЗС, спроведување на политики, опција за само-хостинг итн. 

Забелешка: На премиум деловните сметки на Bitwarden, сметката може да се плаќа месечно или годишно.

Бенефиции

Биометриски најави

Една одлична работа во врска со внесувањето на ингеренциите за најавување на Bitwarden е тоа што тој автоматски ги наследува претходно овозможените биометриски најавувања на вашиот уред. 

На пример, да претпоставиме дека вашиот телефон има препознавање лице. Во тој случај, Bitwarden автоматски ќе sync наведете ја со вашата главна лозинка за да не морате да ја пишувате главната лозинка следниот пат кога ќе го внесете вашиот Bitwarden Vault. 

Препознавање лице/препознавање отпечаток што има synced со вашата главна лозинка лесно ќе ја отвори апликацијата за вас.  

Здравствени извештаи на трезорот

Ова е многу корисна карактеристика на Bitwarden која го проверува статусот на вашата безбедност. Сепак, тоа не е за бесплатната верзија; достапно е само на платената верзија.

За да го добиете здравствениот извештај на трезорот, одете во Сеф > Алатки > Извештаи. 

Овде ќе добиете неколку видови извештаи. Ајде да разговараме за нив во детали. 

Извештај за откриените лозинки

Ова ќе ви каже дали вашата лозинка е продадена на темната мрежа или е откриена при какво било прекршување на податоците. 

Извештај за повторно употребени лозинки

Користењето на иста лозинка за повеќе платформи може да ја загрози безбедноста на вашите сметки. Значи, овој извештај ќе ги провери вашите лозинки и ќе ви каже дали некоја лозинка е користена повеќе пати или не. 

Предупредување за слаби лозинки

Сите ваши лозинки ќе бидат проверени. Ќе бидете известени доколку имате компромитирани лозинки во вашиот трезор. Ако го направите тоа, ќе ви биде побарано да генерирате лозинки од нула и да ги замените слабите лозинки.

Извештај за необезбедени веб-страници

Ова ќе ве извести дали посетувате, се регистрирате или се најавувате на која било непроверена веб-локација. 

Извештај 2FA

Овој извештај ќе ве извести дали 2FA што сте го поставиле работи правилно. 

Извештај за прекршување на податоци

Ова е севкупна проверка и ќе ве извести дали некој од вашите податоци (лозинки, датотеки, идентитети, итн.) е прекршен.

Планови и цени

Можете да го користите Bitwarden Free за неограничено време. Ако сте задоволни со ограничените достапни функции, тогаш го правите тоа. Сепак, можете да го надградите во секое време. 

Пред да се надградите на платените верзии, всушност можете да одите на пробна работа на сите премиум сметки, освен со премиум индивидуалната сметка. Значи, пробниот период е достапен за премиум семејства, премиум тимови и премиум претпријатија во времетраење од вкупно 7 дена.

КарактеристикиЛично бесплатноПремиум синглПремиум семејства
Број на корисници1 макс1 макс6 макс
Безбедно складирање за најавувања, идентитети, картички, белешки неограничен неограничен неограничен 
Генератор на лозинка ДаДаДа
Шифриран извоз ДаДаДа
2FAПреку апликации/мејлови Преку апликации/мејлови, Yubikey, FIDO2, Duo  Преку апликации/мејлови, Yubikey, FIDO2, Duo
Дуо за организации 
Прилози за шифрирани датотеки 1 GB 1 GB за секој корисник + 1 GB за споделување 
Споделување податоци неограничен 
ТОТП-ДаДа
Дневници за настани -
Пристап до API ---
Најава за ДЗС --
Политики на претпријатијата 
Ресетирање на административна лозинка 
Самохостинг 
Годишна цена 10 $/корисник 40 $/корисник 
Месечна цена
КарактеристикиБизнис бесплатноПремиум бизнис (тимови)Премиум бизнис (претпријатие)
Број на корисници2 макс1 - неограничено 1 - неограничено 
Безбедно складирање за најавувања, идентитети, картички, белешки неограничен неограничен неограничен 
Генератор на лозинка ДаДаДа
Шифриран извоз ДаДаДа
2FAПреку апликации/мејлови, Yubikey, FIDO2Преку апликации/мејлови, Yubikey, FIDO2Преку апликации/мејлови, Yubikey, FIDO2
Дуо за организации ДаДа 
Прилози за шифрирани датотеки 1 GB за секој корисник + 1 GB за споделување 1 GB за секој корисник + 1 GB за споделување 
Споделување податоци неограничен неограничен неограничен 
ТОТПДаДа
Дневници за настани -Да Да
Пристап до API -ДаДа
Најава за ДЗС --Да 
Политики на претпријатијата Да 
Ресетирање на административна лозинка Да 
Самохостинг 
Годишна цена3 долари / корисник / месец 5 долари / корисник / месец
Месечна цена -4 долари / корисник / месец6 долари / корисник / месец

Прашања и Одговори

Дали Bitwarden ќе ме извести во случај на прекршување на податоците?

Не, нема да ве известат. Но, можете сами да го дознаете ова со одење во Сеф > Алатки > Извештај за прекршување на податоци за да проверите.

Дали софтверските системи со отворен код се подобри од затворениот софтвер?

Да, софтверот со отворен код како Bitwarden е често под лупа и прегледи; на тој начин тие завршуваат со засилено обезбедување. Исто така, тие можат да понудат поголема флексибилност за поевтини цени. Види го мојот Споредба на Bitwarden наспроти LastPass

Кои апликации за автентикатори ги користи Bitwarden за своето MFA?

Bitwarden користи FreeOTP, Authy и Google Автентикатор.

Колку лозинки можам да зачувам во Bitwarden Free?

Можете да складирате неограничени лозинки на неограничени уреди. Единственото нешто е што поддржува само 1 корисник.

Која верзија на Bitwarden работи побеспрекорно за автоматско полнење?

Мобилната апликација Bitwarden може да открие и sync лозинки полесно од неговата веб-верзија и екстензијата на прелистувачот.

Дали Bitwarden free ја има функцијата за итен пристап?

Не, не можете да ја користите функцијата за итни случаи ако имате бесплатна сметка. Сепак, некој со премиум сметка сѐ уште може да ве додаде како контакт за итни случаи. Не треба да сте платен корисник за да бидете контакт за итни случаи.

Нашата пресуда ⭐

Битварден е најдобриот менаџер за лозинки во градот и за бесплатни и за платени нивоа. Можете да генерирате нови лозинки и многу безбедно да ги шифрирате вашите стари лозинки. Достапноста на повеќе платформи на оваа апликација ја прави неверојатно достапна за корисниците од целиот свет.

Битварден менаџер за лозинки

Битварден им олеснува на бизнисите и на поединците безбедно да генерираат, складираат и споделуваат лозинки од која било локација, прелистувач или уред.

 • Автоматски генерира силни и уникатни лозинки.
 • Софтвер со отворен код со воено шифрирање.
 • Извештаи за слаби и повторно користени лозинки и извештаи за откриени/пробиени лозинки.
 • Бесплатен план; платените планови започнуваат од 10 долари годишно.

Платената верзија на апликацијата ви дава многу повеќе од заштита со лозинка, но ниту бесплатниот план на Bitwarden не е премногу лош. Сите основни карактеристики на Bitwarden се достапни во бесплатното ниво за да можете да ги добиете целосните придобивки од неговата врвна безбедност. 

Користи два различни методи за шифрирање за да ја шифрира вашата лозинка и податоци поединечно за да ја максимизира безбедноста на сите ваши чувствителни информации. 

Со системите за споделување лозинки и соработка на Bitwarden, можете лесно да поставите привремени лозинки за важни датотеки и да ги испраќате. Вашите постојани лозинки нема да бидат загрозени на овој начин, но споделувањето и ограничувањето на лозинката сепак ќе биде можно.

Без разлика дали треба да бидете побезбедни на индивидуално или на професионално ниво, Bitwarden ќе ви даде соодветна поддршка. Затоа, пробајте ја апликацијата и долгорочно ослободете се од сите ваши стресови на интернет.

Неодамнешни подобрувања и ажурирања

Bitwarden е посветен на подобрување на вашиот дигитален живот со континуирани надградби и најсовремени функции и обезбедување исклучително управување со лозинка и безбедност на корисниците. Еве некои од најновите ажурирања (од февруари 2024 година):

 • Претпријатие само-хостинг за менаџер на тајни: Bitwarden сега нуди само-хостинг за претпријатијата, овозможувајќи поголема контрола врз околината и податоците за управување со нивните тајни.
 • Менаџер со шифрирани тајни од крај до крај: Управникот за тајни на Bitwarden, погоден за ИТ, DevOps и тимови за развој, сега е општо достапен, што овозможува безбедно складирање, управување и споделување на тајни на големо.
 • Подобрени безбедносни основи и мултифакторско шифрирање: Bitwarden ја нагласува важноста на безбедноста на трезорот со повеќе слоеви на шифрирање, како во облакот така и на уредите.
 • Интеграција на алијас по е-пошта: Bitwarden се интегрира со SimpleLogin, Anonaddy и Firefox Relay, овозможувајќи им на корисниците да користат различни псевдоними за е-пошта за секое најавување за подобрена приватност и безбедност.
 • Е-пошта генерација на алијас со Fastmail: Интеграцијата со Fastmail им овозможува на корисниците да креираат нови маскирани мејлови директно од генераторот на корисничко име Bitwarden.
 • Поддршка за безбедносен клуч FIDO2 за мобилен телефон: FIDO2 како форма на најавување во два чекора сега е овозможено за мобилните клиенти на Bitwarden.
 • Технологии за автентикација без лозинка: Bitwarden напредува кон автентикација без лозинка, развивајќи нови технологии за целосно искуство без лозинка.
 • УРЛ-адреси на ставки во свод што може да се поврзат: Корисниците сега можат директно да се поврзат со ставка во веб-сефот преку URL, поедноставувајќи го водење евиденција и споделување.

Како ги тестираме менаџерите со лозинки: нашата методологија

Кога ги тестираме менаџерите за лозинки, започнуваме од самиот почеток, исто како и секој корисник.

Првиот чекор е купување на план. Овој процес е од клучно значење бидејќи ни дава прв поглед на опциите за плаќање, леснотијата на трансакцијата и какви било скриени трошоци или неочекувани продажби што може да демнат.

Следно, го преземаме менаџерот за лозинки. Овде, обрнуваме внимание на практични детали како што се големината на датотеката за преземање и просторот за складирање што го бара на нашите системи. Овие аспекти можат да бидат прилично значајни за ефикасноста на софтверот и корисникот.

Следува фазата на инсталација и поставување. Го инсталираме менаџерот за лозинки на различни системи и прелистувачи за темелно да ја процениме неговата компатибилност и леснотија на користење. Критичен дел од овој процес е оценувањето на креирањето на главната лозинка - тоа е од суштинско значење за безбедноста на податоците на корисникот.

Безбедноста и шифрирањето се во срцето на нашата методологија за тестирање. Ги испитуваме стандардите за шифрирање што ги користи менаџерот за лозинки, неговите протоколи за шифрирање, архитектурата со нула знаење и робусноста на неговите опции за автентикација со два или повеќе фактори. Исто така, ја проценуваме достапноста и ефективноста на опциите за враќање на сметката.

Ние ригорозно тестирајте ги основните карактеристики како складирање лозинка, можности за автоматско пополнување и автоматско зачувување, генерирање лозинка и функција за споделувањес. Овие се фундаментални за секојдневната употреба на менаџерот за лозинки и треба да работат беспрекорно.

Дополнителни функции се исто така ставени на тест. Гледаме работи како темна веб-мониторинг, безбедносни ревизии, шифрирано складирање датотеки, автоматски менувачи на лозинки и интегрирани VPN. Нашата цел е да утврдиме дали овие карактеристики навистина додаваат вредност и ја подобруваат безбедноста или продуктивноста.

Цените се клучен фактор во нашите прегледи. Ги анализираме трошоците за секој пакет, мерејќи ги со понудените карактеристики и споредувајќи ги со конкурентите. Ги разгледуваме и сите достапни попусти или специјални зделки.

Конечно, ги оценуваме политиките за поддршка на клиентите и враќање на средствата. Го тестираме секој достапен канал за поддршка и бараме рефундирање за да видиме колку компаниите реагираат и помагаат. Ова ни дава увид во целокупната доверливост и квалитетот на услугите на клиентите на менаџерот за лозинки.

Преку овој сеопфатен пристап, имаме за цел да обезбедиме јасна и темелна евалуација на секој управувач со лозинки, нудејќи сознанија кои им помагаат на корисниците како вас да донесат информирана одлука.

За повеќе информации за нашиот процес на преглед, Кликни тука.

ДЕЛ

Бесплатен и отворен код. Платени планови од 1 $/месечно

Од 1 долари месечно

Што

Битварден

Клиентите размислуваат

Најдобриот бесплатен менаџер за лозинка!

Номинален 5.0 од 5
Јануари 4, 2024

Bitwarden е олицетворение на она што треба да биде менаџерот за лозинки управуван од заедницата. Нејзината природа со отворен код и континуираните ажурирања, како што е само-хостирањето на претпријатието и управувањето со шифрирани тајни од крај до крај, демонстрираат посветеност на транспарентноста и зајакнувањето на корисниците. Способноста за лесно креирање сопствени полиња и неговите силни карактеристики 2FA го покажуваат разбирањето на Bitwarden за потребите на корисниците. Тоа е совршен спој на едноставност, безбедност и флексибилност, што го прави идеален избор и за поединечни корисници и за организации кои бараат сигурно решение за управување со лозинка.

Аватар за С Ларсон
С Ларсон

Најдобар менаџер за лозинки

Номинален 4.0 од 5
Може 17, 2022

Ова е еден од најдобрите менаџери за лозинки на пазарот. Но, имав некои проблеми каде што некако лозинките од страната на мојот клиент престануваат да се дешифрираат. Првиот пат кога тоа се случи, моето срце прескокна и побрзав да проверам дали моите лозинки се искривени или нешто слично... Но, за среќа, ова е само грешка што се случува на страната на клиентот ако вашиот компјутер се сруши додека користите Bitwarden. И може да се поправи само со одјавување и повторно влегување. Освен тоа, немам ништо лошо да кажам за овој менаџер за лозинки.

Аватар за Сарнаи
Сарнаи

Бесплатно и добро

Номинален 5.0 од 5
Април 14, 2022

Bitwarden е бесплатен и со отворен код. Тој е многу побезбеден од другите менаџери за лозинки што ги користев во минатото. Најдобриот дел за Bitwarden е тоа што ги нуди сите негови најдобри карактеристики бесплатно. Ова е еден од најдобрите менаџери за лозинки на пазарот. Но, имав некои проблеми каде што некако лозинките од страната на мојот клиент престануваат да се дешифрираат. Првиот пат кога тоа се случи, моето срце прескокна и побрзав да проверам дали моите лозинки се искривени или нешто слично... Но, за среќа, ова е само грешка што се случува на страната на клиентот ако вашиот компјутер се сруши додека користите Bitwarden. И може да се поправи само со одјавување и повторно влегување. Освен тоа, немам ништо лошо да кажам за овој менаџер за лозинки.ed за да ги внесете информациите за вашата кредитна картичка за пробна верзија. Можете да ги тестирате сите функции бесплатно и нема ограничување на бројот на уреди што можете sync бесплатно. Јас сум платен корисник во последните 7-8 месеци. Искрено е најдобриот менаџер за лозинки на пазарот. Силно го препорачувам овој автоматски менаџер за лозинки.

Аватар за Ираклиј
Хераклиј

Складирање на моите лозинки

Номинален 5.0 од 5
Март 2, 2022

Како веб-развивач, знам колку се важни силните лозинки. Се префрлив на Bitwarden минатата година по 2 години користење на LastPass. Бев на премиум план LastPass и секогаш наидов на проблеми со автоматско пополнување. Со Bitwarden, не сум видел грешки за автоматско пополнување сето ова време. Исто така е многу брз и безбеден. Ги шифрира сите ваши лозинки со главната лозинка. Најдобриот дел е што е потполно бесплатен и бара само платен план за некои премиум функции кои не им се потребни на повеќето луѓе. Бесплатниот план на Bitwarden се покажа како подобар од LastPass.

Аватар за Алис Донел
Алис Донел

Само балансирање на работите

Номинален 3.0 од 5
Октомври 2, 2021

Моето искуство со Bitwarden ме тера да напишам преглед овде. Како прво, тоа е многу прифатливо. Има и бесплатен план. Потоа, има многу карактеристики што вреди да се разгледаат. Мојата единствена грижа овде е што безбедносните карактеристики не се вклучени во бесплатен план. Понатаму, бесплатниот план е само за еден корисник. Тоа е поддршка на клиентите е друго прашање.

Аватар за Шејн Блејк
Шејн Блејк

Добрите лошите страни

Номинален 3.0 од 5
Септември 30, 2021

Bitwarden е прилично неутрален со оглед на добрите и лошите страни. Од добрите работи во Bitwarden, доаѓа лошата поддршка на клиентите и безбедносните карактеристики се вклучени само во неговите платени планови. Друга работа е што губењето на главната лозинка го отежнува пристапот до сводот Bitwarden.

Аватар за Ксавиер Р
Ксавиер Р

достават преглед

Референци

 1. Дашлејн – Планови https://www.dashlane.com/plans
 2. Дашлејн – Не можам да се логирам на мојот профил https://support.dashlane.com/hc/en-us/articles/202698981-I-can-t-log-in-to-my-Dashlane-account-I-may-have-forgotten-my-Master-Password
 3. Вовед во функцијата за итни случаи https://support.dashlane.com/hc/en-us/articles/360008918919-Introduction-to-the-Emergency-feature
 4. Dashlane – ЧПП за следење на Dark Web https://support.dashlane.com/hc/en-us/articles/360000230240-Dark-Web-Monitoring-FAQ
 5. Dashlane – Карактеристики https://www.dashlane.com/features

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Шимон Братвејт

Шимон е искусен професионалец за сајбер-безбедност и објавен автор на „Закон за сајбер безбедност: Заштитете се себеси и вашите клиенти“, и писател на Website Rating, првенствено се фокусира на теми поврзани со складирање во облак и решенија за резервни копии. Дополнително, неговата експертиза се протега на области како што се VPN и менаџери со лозинки, каде што нуди вредни сознанија и темелно истражување за да ги води читателите низ овие важни алатки за сајбер безбедност.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...