Речник на популарни интернет сленг и кратенки што се користат во текстуални пораки и социјални медиуми

Напишано од

„Што побогу зборуваат тие луѓе на Интернет? Ова е прашање што многу родители им го поставиле на своите тинејџери, од кои повеќето ќе превртат очи како одговор. 

Сепак, дури и младите луѓе кои пораснале со интернет често имаат проблем да бидат во тек со постојано менувачкиот резим на кратенки, акроними и сленг.

Што е Интернет сленг?

Мериам Вебстер интернет сленг

Работите се менуваат неверојатно брзо на интернет, а јазикот исто така секогаш се развива. Нови термини и акроними се развиени на интернет за да се однесуваат на одредени интернет феномени или само да го олеснат животот кога пишувате долги пораки. 

Овие зборови потоа често се влеваат во секојдневни разговори и ситуации. Секој месец англискиот речник Мериам-Вебстер додава нови зборови во својот обемен рекорд на англискиот јазик, а во последниве години, многу од овие нови дополнувања се сленг термини кои потекнуваат од Интернет.

На пример, во октомври 2021 година, Мериам-Вебстер додаде 455 нови зборови и термини, вклучително и „amirite“ (кратенка за „дали сум во право“), „FTW“ (за победа), „deplatform“ и „дигитален номад“, од кои сите се директно поврзани со онлајн културите.

Тие го додадоа и терминот „тато бод“, кој го дефинираат како „физика која се смета за типична за просечен татко; особено оној што е малку со прекумерна тежина и не е екстремно мускулест“. Ова можеби не е директно термин за интернет сленг, но сепак е многу смешен.

За да ви помогнам да останете во чекор, составив речник со популарни термини и акроними за интернет сленг. Ова секако не е сеопфатна листа, но вклучува некои од најчесто користените (и најчесто збунети) термини.

АФК: "Подалеку од тастатурата." Овој акроним потекнува од раната култура на собата за разговор од 1990-тите. Денес, најчесто се користи во работните поставки за да им објасните на соработниците или клиентите дека нема да можете да одговарате на пораки одреден временски период.

DW: „Не грижете се“. Акронимот DW е еден од најстарите на мојата листа, а Urban Dictionary првпат ја забележа неговата употреба во 2003 година.

FOMO: „Страв од пропуштање“. Жаргонски термин што го опишува чувството на љубомора или непријатност што произлегува од мислите дека сте пропуштиле забавен настан или важна пресвртница.

КОЗИ: „Најдоброто на сите времиња“. Овој термин потекнува од спортисти кои се нарекувале себеси како „најдобрите на сите времиња“ во нивниот даден спорт. Сепак, тој се разграни и може да се користи за да се однесува на секој кој е најдобар во било што. Многу луѓе сметаат дека е арогантно или непристојно, но не може да се негира дека неговата употреба станува сè почеста.

HMU: „Удри ме“. Сленг термин што значи „јави ми се“ или „испиши ми“ (нема врска со тоа што всушност удираш некого).

HYD: "Како си?" Слично на „што има? но често се користи на шега или флертувачки начин. Како во, „Еј слатко, ХАЈД?

IG: "Претпоставувам"; или почесто, „Инстаграм“. Во зависност од контекстот, акронимот „IG може да се однесува на фразата „Претпоставувам“ или на страницата за социјални медиуми Instagram. Како во: „Изгледате одлично на вашата слика; треба да го објавите на IG“.

СЕМСКА: „Добро, да, добро, добро или добро“. IGHT е скратена форма на почестата фраза AIGHT. IGHT и AIGHT се двата збора што имаат исто „позитивно“ значење. И двете се кратенки на иста фраза.

ИЛИ: "Те сакам." Ова е прилично само-објаснувачки.

IMY: "Ми недостигаш." Вклучувањето на овој акроним во текстуална порака до пријател, член на семејството или романтичен партнер е симпатичен, необичен начин да им дадете до знаење дека мислите на нив.

ISTG: „Се колнам во Бога“. Се користи за да се изрази искреност или сериозност за некоја тема. Како и во, „ISTG го видов Крис Рок како вежба во мојата теретана ова утро“. Ова не е многу вообичаен акроним, па ако го видите во текст или на социјалните мрежи, проверете дали го разбирате контекстот, бидејќи може да значи нешто друго.

IYKYK: „Ако знаеш, знаеш“. Акроним што потекнува од социјалните мрежи, IYKYK имплицира дека само одредени специфични луѓе или групи ќе ја разберат шегата. На пример, некој може да објави мем што ќе има смисла само за компјутерските кодери, со натпис „IYKYK“.

ЛМАО: „Се смеам од задникот“. Слично на LOL (гласно се смее), LMAO се користи за да се изрази дека сте нашле нешто смешно или иронично. Може да се користи и на саркастичен или непријателски начин, во зависност од контекстот. Како во, "LMAO што не е во ред со тебе?"

ЛМК: "Извести ме." Со други зборови, информирајте ме или дајте ми релевантни информации кога знаете.

МБН: „Мора да е убаво“. MBN може да има две значења. Најчесто, се користи за изразување љубомора или завист. Како во: „Леле, тој купи Тесла на 19 години, MBN“. Поретко, MBN може да биде искрен потсетник дека некој треба да биде добар.

NGL: „Нема да лажам“. Акроним за жаргонски термин што се користи за да се изрази искреност или сериозност. Како во: „Нема да лажам, го мразев новиот филм за Спајдермен“.

NSFW: „Не е безбедно за работа“. Се користи за етикетирање видеа, фотографии или други објави кои содржат насилство, секс или која било друга содржина што можеби не е соодветна за малолетни гледачи. Терминот најверојатно потекнува од онлајн заедницата Snopes.com кон крајот на 1990-тите и достигна максимална употреба во 2015 година. Како општо правило, ако наидете на врска или видео означено како NSFW, направете не отворете го пред вашиот шеф или деца!

OFC: "Секако." Ова е уште еден релативно стар интернет акроним, кој се користи како едноставен начин да се изрази согласност со три мали букви.

OP: „Оригинален постер“ или „оригинална објава“. Се користи за давање признание на личноста, веб-локацијата или страницата што првпат создала или споделила објава, обично на социјалните мрежи. „Оригиналниот постер“ е личноста која прв пат објавила за некоја тема или споделила содржина. „Оригиналниот пост“, од друга страна, е самата содржина. Ако отворите нишка за пораки или нишка на Твитер, оригиналната објава ќе биде првото нешто што ќе го видите на врвот.

ОТП: „Еден вистински пар“. Овој термин потекнува од онлајн фандомската култура, во која фановите ги замислуваат измислените ликови како „еден вистински пар“ еден за друг романтично. Иако ова обично се однесува на измислени ликови, вистинските познати луѓе можат да бидат и ОТП за нивните обожаватели. На пример, „Видов OTP на Ема Вотсон и Џозеф Гордон-Левит. Зарем не мислите дека тие би биле симпатична двојка?“

SMH: „Тресејќи ја главата“. Се користи за изразување на разочарување од некого или нешто.

STG: „Заколни се во Бога“. Слично на ISTG („Се колнам во Бога“). Не е јасно од каде потекнува овој акроним, но се користи за изразување сериозност и искреност за некоја тема или изјава.

SUS: "Сомнителен." Може да се користи како акроним или едноставно скратување на зборот, како во „sus“. Што значи дека мислите дека нешто е малку веројатно или сомнително. Како и во, „Тој стримуваше на Twitch цел ден, но вели дека ја завршил домашната задача? Тоа е сус.”

TBD: „Да се ​​утврди“. Се користи за објаснување дека повеќе информации ќе бидат достапни подоцна или дека нешто сè уште не е решено.

ТБХ: „Да бидам искрен“, или наизменично, „да бидам слушнат“. Слично на NGL („нема да лаже“), TBH се користи за да се изрази сериозност или искреност за нешто. Како и во, „Навистина не ми се допаѓа Тејлор Свифт ТБХ“.

Tmi: "Премногу информации." Обично се вели како одговор на информација што не сакавте да ја знаете или за која сметате дека е несоодветна или „премногу“. На пример, „Мојата пријателка сакаше да ми го каже секој детал од нејзиниот датум, но јас и реков дека тоа е TMI“.

ќе зборуваме подоцна: „Разговарај со тебе подоцна“ е вообичаена кратенка што се користи на интернет, на социјалните мрежи и во игрите. Обично се користи кога некој завршува разговор.

Wtv: "Како и да е." Се користи за да се изрази дека не ви е грижа за нешто или дека се чувствувате амбивалентно во врска со тоа. Овој акроним потекнува од популарната апликација за споделување фотографии Snapchat.

WYA: "Каде си?" Или, со други зборови, „Каде си?“ Не е јасно од каде потекнува оваа кратенка, но секако го прави пократко и полесно да ги прашате пријателите каде се.

WYD: "Што правиш?" Слично на WYA, WYD зазема подолго прашање и го претвора во пригодна форма со големина на залак за пораки и социјални медиуми.

WYM: "Што мислиш?" Друга кратенка за подолго прашање, WYM овозможува брзо и лесно барање за појаснување.

Yolo: "Еднаш се живее." Претворен во познат слоган од Дрејк во неговата песна „The Motto“, овој израз често се користи пред да се направи нешто непромислено или импулсивно. Како во, „Ајде да одиме на банџи скокање! #ЈОЛО."

Интернет сленг: добар или лош?

Кратенките и жаргонот што се користат на интернет - особено сленгскиот правопис на вообичаени зборови како „wut“ наместо „што“ - често се обвинуваат за намалувањето на вештините за читање и пишување на учениците во Соединетите Држави и во странство.

И покрај тоа што не е докажана директна врска помеѓу интернет сленгот и намалувањето на познавање на англискиот јазик, лесно е да се види зошто многу луѓе се сомневаат дека постои врска. Како што се повеќе и повеќе животи и социјални интеракции на младите луѓе се одвиваат на нивните телефони и уреди, тие се повеќе користат интернет сленг во реалниот живот.

Како резултат на тоа, наставниците често се жалат дека учениците користат мали букви, неправилен правопис и фрагментирани реченици во нивното академско пишување.

Во исто време, ефектите на технологијата врз јазичните вештини не се сите лоши. За студентите, технологијата може да ја поттикне креативноста, да ја подобри соработката, да заштеди време и да обезбеди бесплатни ресурси за учење.

Кога станува збор за пишување, има тони онлајн ресурси за подобрување на пишувањето, од веб-страници за часови и речник до технолошки алатки како проверка на правопис на Word и Grammarly.

Заврши

Генерално, акронимите и интернет сленгот ја прават онлајн комуникацијата попогодна за сите нас. Природно е јазиците да се менуваат и да се развиваат (замислете како сите ние би зборувале ако англискиот јазик не се променил од времето на Шекспир!), а подемот на интернет сленг може едноставно да биде нова ера на лингвистички промени. Најдобро од сè, тоа е прилично забавно.

Референци

https://www.kaspersky.com/resource-center/preemptive-safety/internet-slang-words

https://www.ruf.rice.edu/~kemmer/Words04/usage/slang_internet.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_slang

Почетна » Интернет сленг и кратенки

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...