Што е е-пошта маркетинг и како функционира?

Напишано од

Е-мејл маркетинг е најстариот, но сепак најефикасен канал за дигитален маркетинг таму. Трошите еден долар и добивате повеќе од 40 долари за возврат! Не е ни чудо што речиси сите маркетери се рангирани е-пошта маркетинг како број 1 со најдобри перформанси за дигитален маркетинг канал.

е-пошта маркетинг roi

(Извор: StarDust Digital)

Најдоброто нешто во врска со тоа е што можете да стигнете до сите.

Кој нема адреса за е-пошта, нели?

оценки од страна на маркетерите за ефективноста на каналот за дигитални медиуми

(Извор: SmartInsights)

Затоа е критично сега повеќе од кога било да се изгради ефикасна стратегија за е-пошта маркетинг.

Овој пост ќе ви каже сè што треба да знаете за е-пошта маркетингот и како да креирате ефикасна маркетинг кампања за е-пошта од нула.

Што е е-пошта маркетинг?

Маркетинг преку е-пошта е вид на дигитален маркетинг кој вклучува испраќање е-пошта до водечките лица и клиентите. Билтените, промотивните кампањи и известувањата за настани се добри примери за маркетинг пораки базирани на е-пошта.

Модерниот маркетинг преку е-пошта се оддалечи од масовното испраќање што одговара на сите во корист на согласност, сегментација и персонализација.

персонализираните е-пошта може да го подобрат CTR за дури 14%

Затоа, важно е да сфатите дека сте гостин во сандачето на водечките лица. Иако мислите дека вашата е-пошта е единствена. За примачот, тоа е еден во милион - и не на позитивен начин.

Повеќето луѓе се преплавени од илјадници е-пошта секој ден.

И затоа е од суштинско значење да бидете љубезни кога испраќате е-пошта на вашите потенцијални клиенти и клиенти и да најдете начин да бидете уникатни и да се истакнете.

Примери за маркетинг е-пошта

Постојат три основни типа на маркетинг е-пошта:

 • Трансакциски е-пошта
 • Промотивни е-пошта
 • Е-пошта за ангажман

Сега ќе разговараме за овие е-пораки малку подетално и ќе погледнеме неколку примери за да можете брзо да ги идентификувате.

Трансакциски е-пошта

Бизнисите испраќаат трансакциски е-пошта до клиентите за да обезбедат услуга или производ. Овие пораки се првенствено реактивни, испратени како одговор на нешто што клиентот го направил. 

трансакциски е-пошта

(Извор: Создавање искуство)

Кога посетителите комуницираат со веб-локацијата или апликацијата на компанијата, како додавање производ во количка за купување преку Интернет или барање ресетирање на лозинката, овие е-пораки се активираат. Еве пример за трансакциска е-пошта од American Giant.

пример за трансакциска е-пошта

(Извор: Навистина добри е-пошта)

Оваа е-пошта беше активирана автоматски бидејќи клиентот ја напуштил количката. Ефективноста на таквите пораки? 

69% повеќе нарачки, што доведе до масовно зголемување на профитабилноста на бизнисот.

моќта на е-поштата на напуштената количка

(Извор: Кампања монитор)

Трансакциските е-пошта обично ги информираат корисниците за статусот на нивната сметка или нарачка. Еве неколку примери на трансакциски е-пошта.

 • Потврда за сметки и нарачка
 • Потврди за испорака
 • Двојни пораки за пријавување
 • Е-пошта за ресетирање на лозинката
 • Потсетници за напуштање на количката

Иако трансакциските е-пошта може да изгледаат едноставни, тие се одлична можност да се подигне свеста за брендот и да се изгради доверба од читателите. Можеби мислите дека е-пораките за потврда не се толку важни.

Сепак, тие се една од најотворените и најбараните пораки од клиентите.

важноста на е-поштата за потврда на нарачката

(Извор: Шамаилеон)

Промотивни е-пошта

Следно, имаме промотивни е-пошта или продажни е-пошта - тип на е-пошта што веројатно прво ви паѓа на ум кога ќе ги слушнете зборовите „маркетинг преку е-пошта“.

Најефективните промотивни пораки ги убедуваат читателите да платат за услуга или да купат производ. 

Пример за промотивна е-пошта

Сепак, тоа не е сè што прават. Кога ќе се направат правилно, овие е-пораки исто така може да го зголемат ангажманот и задржувањето на клиентите. На пример, тие можат да и дадат на вашата публика вреден попуст што може да ви помогне да ги претворите несигурните потенцијални клиенти во лојални клиенти. 

промотивен попуст за е-пошта

(Извор: Shopify)

Во примерот погоре, Ен Тејлор апелира до клиентот давајќи 25 долари попуст за купување по целосна цена од 75 долари или повеќе.

Еве неколку други примери на промотивни е-пошта:

 • Промоции чувствителни на времето
 • Барања за преглед/сведоштво
 • Е-пошта за ажурирање на производот
 • Е-пораки за празнична продажба
 • Филијали маркетинг или ко-маркетинг пораки

Е-пошта за ангажман

Е-поштата за ангажман ги зајакнува односите со клиентите и водечките води користејќи раскажување приказни, едукација на клиентите и зајакнување на вредностите на брендот. 

Овие е-пораки ги задржуваат претплатниците ангажирани дури и кога не се натерани да купат ништо. 

Пример за е-пошта за ангажман

(Извор: OptinMonster)

Потоа, кога ќе бидат подготвени да купат или кога ќе имате нешто посебно да понудите, тие ќе бидат желни да купат, дури и ако купуваат првпат. Е-поштата за ангажман обично започнуваат со „мејлови за добредојде“ - првите претплатници на е-пошта ги добиваат кога се регистрираат на вашата листа на е-пошта.

Пример за е-пошта за добредојде

(Извор: Фликр)

Серијата е-пошта за добредојде е важна бидејќи на луѓето им го дава првиот впечаток за вашиот бизнис. На пример, е-поштата за добредојде погоре од Product Hunt ја одржува пријателска и едноставна, од темата до тонот за разговор во телото на е-поштата.

Тоа е исто така една од најотворените и најбараните е-пораки од потенцијални клиенти кои се определуваат за вашата листа на е-пошта.

добредојде приходи од е-пошта по е-пошта

(Извор: WordStream)

Постојат многу други видови на е-пошта за ангажман како што се:

 • Неделни/месечни билтени
 • Совети и упатства
 • Кориснички приказни
 • Е-пошта за повторно ангажирање
 • Водете негувачки пораки

Како функционира маркетингот по е-пошта?

Маркетингот преку е-пошта е една од најефикасните стратегии, делумно благодарение на неговата автоматизација. Затоа 86% од пазарот сметајте дека е-поштата е „важна“ или „многу важна“.

важноста на маркетингот преку е-пошта

Извор: (Backlinko)

Во својата најосновна форма, ефективна маркетинг кампања за е-пошта има две клучни компоненти:

 • Поштенска листа
 • Давател на услуги за е-пошта

# 1: Поштенска листа

Не можете да испраќате маркетинг кампањи за е-пошта ако немате кому да ги испратите. 

Запомнете дека маркетингот преку е-пошта нема да работи освен ако ја имате вистинската целна публика заинтересирана да прима маркетинг комуникации од вашиот бизнис. 

Иако постојат многу начини да се изгради листа за пошта, најлесно е да се направи создадете оловен магнет

пример за олово магнет

(Извор: Дигитални продажби)

Можете да ги замислите оловните магнети како мамка за да добиете води до вашата листа на е-пошта. Тие се супер ефективни затоа што вашите читатели добиваат нешто веднаш за да го стават на вашата листа на е-пошта.

Еве неколку примери на одлични оловни магнети.

 • Книги
 • Листи за проверка
 • Студии на случај
 • Шаблони
 • Повлечете датотеки

Накратко, колку е поголема вредноста на вашиот магнет, толку повеќе пријавувања ќе добивате.

Можете да видите уште еден одличен пример за одличен магнет за олово од 5 планови за бесплатни оброци. Тоа е совршено решение за зафатени мајки кој се бори да најде време да планира вечера секоја вечер.

пример за олово магнет

(Извор: 5 планови за бесплатни оброци)

Или овој лист за измамници создаден за блогери подолу.

пример за олово магнет

(Извор: Паметни Блогер)

Се разбира, блогерите ги сакаат своите блог постови да стане вирусна

Значи, ова е одличен олово магнет за нив - нема повеќе гребење глави за тоа како да направите објавите на блогот да станат вирални кога го имате овој лист за измамници!

#2. Давател на услуги за е-пошта

Давател на услуги за е-пошта (ESP) ви обезбедува инфраструктура за испраќање преноси и масовни деловни е-пораки.

Ако испраќате масовни е-пораки без ESP, тие ќе бидат означени како спам, а вашите претплатници нема да ги добиваат. Тоа значи дека нема да можете да испраќате е-пошта на вашите потенцијални клиенти толку често колку што треба за да постигнете највисока можна стапка на конверзија.

фреквенција на испраќање е-пошта

(Извор: Наука за задржување)

За среќа, ESP се справуваат со сите формалности и скапи технички работи. Сè што треба да направите е да се регистрирате и да ја користите нивната услуга.

Еве ги првите пет даватели на услуги за е-пошта што ги препорачуваме. 

Забелешка: „Најдобрата“ опција зависи од вашите маркетиншки цели, големината на списокот и карактеристиките што се од суштинско значење за вас. Значи, ако барате софтвер за е-пошта маркетинг, овие прегледи треба да ви помогнат да изберете што најмногу ви одговара.

SendinBlue

почетната страница на sendinblue

SendinBlue е комплетна платформа за маркетинг преку е-пошта за бизниси која нуди и СМС маркетинг. Тоа им помага на клиентите да испраќаат над 30 милиони автоматски е-пошта и текстуални пораки вкупно дневно. 

„SendinBlue“ нуди и алатка за форми што доловува свежи потенцијални клиенти, кои потоа можете да ги сегментирате во одредени списоци и да ги вклучите во кампањите за негување на е-пошта.

Сакате да ги подобрите напорите за маркетинг преку е-пошта, но не знаете како? Нема проблем. Работните текови на SendinBlue ви овозможуваат пристап до различни однапред направени автоматизирани кампањи прилагодени на вашите индивидуални цели.

Таа има пет главни планови, но платените опции започнуваат од 25 долари месечно, со СМС достапна за дополнителен надомест врз основа на вашите потреби за испраќање пораки.

MailChimp

почетната страница на mailchimp

MailChimp има милиони клиенти во над 175 земји и тие ги користат податоците што ги собираат за да ви дадат значајни увиди за тоа како да ја зајакнете вашата кампања за е-пошта.

Можете да го користите MailChimp за да испраќате едноставни билтени. Тоа може да биде и цела платформа за автоматизација на маркетингот што користи пораки засновани на однесување и е-пошта за напуштање на количката.

Со други зборови, софтверот е доволно ефикасен за голема корпорација, но доволен ако штотуку почнувате. MailChimp има четири планови, кои се движат по цена од бесплатни до 299 долари месечно. Освен бесплатниот план, вашата месечна наплата се зголемува со бројот на контакти што ги имате. 

Може да биде малку скапо во споредба со другите алатки, па ако сте со мал буџет, треба да погледнете некои попристапни Алтернативи на MailChimp

Постојана Контакт

постојан контакт

Постојана Контакт е една од најголемите и најдобрите светски платформи за е-пошта маркетинг. Со шаблони и алатки за уредување влечење и спуштање, можете да управувате со вашите претплатници и да креирате професионални дизајни за е-пошта без напор.

Постојаниот контакт е главно насочен кон пазарот за е-трговија. Тоа, рече, некои непрофитни организации, блогери и услужни бизниси исто така го користат.

Тој нуди два планови кои се движат од 20 до 45 долари, во зависност од карактеристиките што ви се потребни. Разликата во цената е поврзана со бројот на контакти што ги имате. 

(Не сум сигурен дали да одам со Постојан контакт или MailChimp? Проверете го нашиот водич за споредба и изберете го вистинското решение токму сега!)

ConvertKit

Почетна страница конвертирај

она што ја прави ConvertKit уникатно е тоа што е насочено кон професионални блогери, говорници и автори. Значи, ако сте онлајн креатор, не можете да погрешите со ConvertKit. 

ConvertKit е најдобро ако штотуку почнувате, но знаете дека ќе ви требаат некои напредни функции во иднина, како сложени автоодговори.

Платени планови за најмногу 1,000 претплатници почнуваат од 29 долари месечно и оттаму постојано се зголемуваат. Тие имаат и 14-дневен бесплатен пробен период.

AWeber

aweber почетната страница

AWeber е крал на едноставноста – затоа е најдобро за малите бизниси и претприемачите.

Ако сакате сигурен и јасен софтвер за испраќање билтени и е-пошта за автоматско одговарање, AWeber е вашиот избор. Тие имаат некои алатки за маркетинг автоматизација. Но, тоа е прилично основно во споредба со повеќето ESP-и.

Клиентите ја пофалија нивната испорака - тимот за испорака на AWeber ги следи нивните сервери 24/7 за да се осигура дека вашите е-пошта постојано стигнуваат до сандачињата на вашите примачи.

Платени планови започнете од 19 долари месечно. Сè додека вашата листа има помалку од 25 илјади претплатници, можете да пробате кој било план бесплатно 30 дена.

Споредба на заеднички даватели на услуги за е-пошта

Еве споредба на цените, нивоата на поддршка и карактеристиките на популарните софтверски решенија за маркетинг преку е-пошта за кои зборувавме погоре.

софтверКлучни карактеристикиподдршкаАлатка за целна страницаЦени
SendinBlueСМС маркетинг. Шаблони и дизајнери за е-пошта.Е-пошта. ПОРАКА. Фејсбук. Разговор во живо. CRM.ДаОд 25 долари/месечно
MailChimpБесплатен план. Дизајни за е-пошта.База на знаење. Е-пошта (премиум). Разговор во живо (премиум). Телефон (премиум).ДаОд 14.99 долари/месечно
Постојана КонтактИнтеграција на е-трговија. Дизајн на е-пошта.База на знаење. Твитер. Фејсбук. Разговор во живо. Телефон.НеОд 20 долари/месечно
ConvertKitОзначување и автоматизација.База на знаење. Е-пошта. Твитер. Фејсбук. Разговор во живо.ДаОд 29 долари/месечно
AWeberЛеснотија на користење. Испорака.База на знаење. Е-пошта. Разговор во живо. Твитер. Телефон.НеОд 19 долари/месечно

Можете исто така да ги погледнете нашите длабински споредба на сите популарни даватели на услуги за е-пошта. Таму навлегувам во многу повеќе детали.

Тоа е задолжително читање за секој сериозен бизнисмен почнувајќи од маркетинг преку е-пошта.

Како да го автоматизирате вашиот е-пошта маркетинг

Додека процесот на автоматизација се разликува од еден ESP до друг, постојат неколку универзални чекори за автоматизирање на вашата стратегија за маркетинг преку е-пошта.

Сепак, автоматизацијата, како и секоја алатка, е за тоа како ја користите.

Кога се користи правилно, може да ви помогне да ги добиете вашите е-пошта пред вистинските луѓе во вистинско време. Што е многу подобро од испраќање на истата порака до сите на вашата листа.

Автоматизирајте ги кампањите за е-пошта со дефинирање на вашиот сегмент

Сегментацијата ги групира вашите претплатници врз основа на податоците што ги имате за нив, што ви овозможува да креирате повеќе персонализирани кампањи.

Според Accenture, 91 процент од потрошувачите велат дека имаат поголема веројатност да купуваат со брендови кои даваат релевантни понуди и препораки.

91% од потрошувачите имаат поголема веројатност да купуваат со брендови кои нудат релевантни понуди

(Извор: Accenture)

Дополнително, 72 отсто од потрошувачите велат дека комуницираат само со персонализирани пораки.

72% од потрошувачите се ангажираат само со персонализирани пораки

(Извор: SmarterHQ)

Накратко, ако не давате релевантни информации, губите пари. За среќа, со сегментацијата на е-пошта, имате неограничени опции за персонализирање на вашите маркетинг кампањи за е-пошта. 

сегментација на олово

(Извор: Marketing Insider Group)

На пример, можете да ги сегментирате вашите претплатници според нивната позиција во продажната инка. Е-пораките што ги испраќате до оние на врвот на инката треба да се разликуваат од оние на дното.

фази за продажба на инка

(Извор: WordStream)

Можете да испраќате повеќе генерализирани е-пораки до група сосема нови претплатници, обезбедувајќи низа производи што ги нудите.

Ако тие се регистрирани некое време и имаат интеракција со вашите е-пошта (како кликнување преку врска), можете да ги користите овие податоци за да знаете што точно ги интересира и да испраќате насочени е-пораки за тој производ.

Напуштањето на количката е добар показател дека некој е на дното на инката. Во вториот квартал од 2021 година, стапката на напуштање на количката за мобилни телефони беше 80.6 отсто. 

стапка на напуштање на количката преку Интернет во САД

(Извор: Statista)

Муштериите имале намера да купат, но нешто ги спречило да го направат тоа.

Ова отвора можност да им испратите дополнителна е-пошта со потсетување дека нивната кошничка е сè уште достапна или порака што ги прикажува производите што требаше да ги купат.

Еве пример од Руди за тоа како можете да продолжите:

Пример за следење на е-пошта на Руди

(Извор: Навистина добри е-пошта)

Други видови идеи за сегментација на е-пошта што можете да ги додадете во вашата кампања вклучуваат:

 • Демографија— ова може да бидат информации како што се пол, возраст, ниво на приход и позиција на компанијата.
 • Резултати од анкета или квиз— анкета ви дава вредни демографски податоци и увид во индивидуалните преференции и верувања.
 • Е-пошта ангажирање— главните метрики овде се отворени и стапки на кликање, кои ги следите во вашата услуга за маркетинг преку е-пошта.
 • Географска област— Сегментацијата на географската област е вредна алатка, особено за бизниси каде локацијата силно влијае на одлуките за купување.
 • Минати купувања—овде испраќате препораки за слични производи по е-пошта за да ги надополнат претходните купувања на вашите клиенти.
 • Потрошена сума— користете ја историјата на трошоците на клиентите за да процените кои клиенти имаат поголема веројатност да купат артикли со повисоки цени, а кои се повеќе заинтересирани за артикли со ниска цена.
 • Однесување на веб-страницата— на пример, можете да испраќате персонализирани е-пораки врз основа на специфичните страници што ги посетиле вашите претплатници.
 • Време од последното купување— можете да ги поделите вашите клиенти во две значајни групи: чести купувачи и еднократни клиенти.

Сега до тебе

Е-мејл маркетинг не е само за бизниси со напреден софтвер за маркетинг автоматизација. Со едноставна алатка за маркетинг преку е-пошта и малку креативност, можете да започнете да ја таргетирате вашата публика и да генерирате огромни приходи. 

Некои од идеите претставени во ова упатство можете да ги примените на вашиот бизнис, како автоматизирање на кампањите за е-пошта преку сегментација на е-пошта.

Сега е твој ред.

Кои стратегии за е-пошта маркетинг ви се допаднаа најмногу? Или заборавивме нешто важно? Во секој случај, кажете ни во делот за коментари токму сега.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...