Постојан контакт наспроти Mailchimp

in Споредби,

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

MailChimp има милиони корисници ширум светот и нуди лесна за употреба алатка за маркетинг преку е-пошта со одлични карактеристики. Постојана Контакт е уште еден одличен избор ако барате лесна за употреба алатка, солидни карактеристики и поддршка за корисници. Постојан контакт наспроти Mailchimp ⇣.

Оваа Споредба на постојан контакт наспроти Mailchimp прегледува две од најдобрите алатки за е-пошта маркетинг сè-во-едно таму во моментов.

КарактеристикиПостојана КонтактMailChimp
постојан контактлогото на mailchimp
РезимеПостојана Контакт обезбедува софтвер за е-пошта маркетинг од 1995 година. MailChimp има милиони корисници ширум светот и нуди лесен за употреба уредувач на е-пошта и одлични карактеристики. Mailchimp е јасен победник поради неговата леснотија на користење, напредни функции, шаблони и интеграции. Тој нуди дури и бесплатен план. Но, ако ви треба телефонска поддршка и посеопфатна корисничка поддршка, Constant Contact е подобар избор.
Веб-страницаwww.constantcontact.comwww.mailchimp.com
ЦенаПланот за е-пошта започнува од 20 долари месечно (500 контакти и неограничени е-пошта)Планот за Essentials започнува од 9.99 УСД/месечно (500 контакти и 50,000 е-пошта)
Бесплатни планНе, 30-дневен бесплатен пробен период0 $ засекогаш бесплатен план (2,000 контакти и 10,000 е-пошта месечно)
Леснотија на користење⭐⭐⭐⭐⭐ 🥇⭐⭐⭐⭐
Мејл шаблони⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ 🥇
Форми и целни страници⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ 🥇
Автоматизација и Автоматски одговори⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ 🥇
Испорака на е-пошта⭐⭐⭐⭐⭐ 🥇⭐⭐⭐⭐⭐ 🥇
Апликации и интеграции⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ 🥇
Вредност за пари⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ 🥇
Посетете постојан контактПосетете Mailchimp

Толку многу еволуираше од првата е-пошта во светот, но овој метод на комуникација останува најдобар кога се поврзувате со вашите клиенти. Секако, има социјални медиуми, блогови, Google реклами и сето тоа, но ниту една од нив не може да го понуди истиот директен, високо персонализирана предност позната само за е-пошта.

Освен тоа, како можете да воспоставите личен однос со клиент преку реклами или дури и објава на блог?

Всушност, велат статистиките дека околу 293.6 милијарди е-пошта биле примани секој ден само во 2019 година, а овој број дури се очекува да достигне повеќе од 347.3 милијарди во следните две години.

Тоа, рече, е-пораките се несомнено неопходни во смисла на допирање за добивање на потенцијални клиенти, поттикнување конверзии и негување контакти. Прашањето е која алатка за маркетинг преку е-пошта е најефикасна и веројатно ќе ви даде најдобри резултати меѓу останатите?

Да разгледаме две од најголемите имиња во условите за е-пошта маркетинг, Постојан контакт и Mailchimp .

Што се Constant Contact и Mailchimp?

MailChimp

MailChimp е технички најголемиот систем за е-пошта маркетинг што постои. Не само што имаат робусна програма; нудат и бесплатен план. Само треба да креирате сметка и можете да започнете да испраќате е-пошта со нивниот бесплатен план.

Тие исто така имаат долга листа на напредни функции, а да не зборуваме за елегантен интерфејс и интересен опсег на шаблони за избор. Да не ја спомнуваме нивната аналитика и некои прилично прекрасни апликации кои ни се корисни за прилагодување на дизајнот на е-пошта и спецификациите за испраќање.

Без сомнение, Mailchimp е премиерно решение за е-пошта што ви помага да ги дизајнирате, испраќате и анализирате вашите кампањи за е-пошта. Тие исто така можат да се пофалат со импресивен опсег на интеграции од трети страни за да ги максимизирате вашите придобивки од користењето на алатката.

постојан контакт

Постојана Контакт е уште една застрашувачка сила во светот на решенијата за е-пошта, иако не е толку популарна како Mailchimp, која дојде многу напред. Сепак, Constant Contact е еден од гигантите кога станува збор за алатките за е-пошта маркетинг, и исто толку лесно можете да креирате бесплатна сметка.

Има свој арсенал на шаблони за е-пошта, интересни методи за увоз на контакти и автоматизирана маркетинг функција која ви овозможува да ги закажете вашите активности за е-пошта.

И покрај тоа што има помалку корисници од Mailchimp, Constant Contact е подеднакво реномиран како главно име за бизнисите кои бараат сигурен систем за имплементација на нивната високо насочена и целно водена кампања за е-пошта маркетинг.

Леснотија на користење

Постојана Контакт има основна, лесна за употреба, контролна табла и алатки за влечење и пуштање, плус функција за лесно пребарување за интеграции, заедно со шаблони за дизајн удобно распоредени според функционалноста. Исто така, има целокупен систем кој е доволно едноставен дури и за секој со нула искуство со решение за е-пошта.

MailChimp е исто така познат по својата едноставна, корисничка контролна табла, како и алатките за влечење и спуштање за креирање е-пошта, прилагодување и прикачување на слики, но интеграциите се потешко да се бараат бидејќи се распоредени само по азбучен ред.

🏆 Победник е: Постојан контакт

Двете платформи за софтвер за маркетинг на е-пошта се лесни за употреба, дури и за апсолутни почетници, но Постојаниот контакт има јасни предности со неговите лесно пребарливи опции за интеграција и дизајн шаблон. Plus Constant Contact нуди телефонска поддршка, додека Mailchimp нуди само поддршка за разговор во живо.

Шаблони за е-пошта

Шаблон за е-пошта е HTML-датотека што можете да ја користите одново и одново за да испраќате повеќе пораки одеднаш. Како продавач на е-пошта, користењето шаблон е поволно од неколку причини, но најмногу поради конзистентност, персонализација, контрола на грешки и чиста погодност.

шаблони за постојан контакт

Постојана Контакт нуди повеќе шаблони за е-пошта, вклучително и цела галерија на залихи слики, но може да обезбеди само 2 GB простор за складирање.

шаблони за mailchimp

Mailchimp има повеќе опции за прилагодување, вклучувајќи флексибилност за распоред и позиционирање на слики, но не толку многу шаблони како Constant Contact; но неговиот капацитет за складирање е неограничен.

🏆 Победник е: Mailchimp

Додека Constant Contact има помалку опции за персонализација, тој нуди слики од целата галерија што исто така може да се користат за приспособување на е-пошта. Генерално, корисниците уживаат поголема флексибилност во дизајнот со Mailchimp, додека Constant Contact е малку рестриктивен со распоредот. Плус, Неограниченото складирање на Mailchimp е тешко да се победи.

Формулари за регистрација и целни страници

Формуларите за пријавување на вашата веб-страница се одлични за проценка на нивото на интерес на луѓето за вашите производи или услуги. Но, испраќањето е-пошта без следење на вистинските протоколи за валидација на адресата може да го стави вашиот бизнис во лошо светло. Тоа значи дека вашата претплатничка листа зависи многу од формуларот за регистрација, па затоа треба да бидете сигурни дека е правилно поставен.

Постојана Контакт нуди повеќе опции, од приспособени полиња до функции за влечење и пуштање и слично, го користи кодот за боја HEX и дава голема слобода во пишувањето пораки за пријавување. MailChimp обезбедува поголем простор за прилагодување на позадините и фонтовите за е-пошта, обезбедува стандардни полиња за штиклирање и опција за поврзување на формуларот во QR-код.

🏆 Победник е: Mailchimp

Овој дел е бесмислен: Правила на Mailchimp едноставно затоа што има многу повеќе опции за персонализација на е-пошта.

Автоматизација и Автоматски одговори

За да го извлечете максимумот од вашиот е-пошта маркетинг, потребно ви е решение кое ви дава што е можно поголема контрола во управувањето со вашата кампања. Накратко, маркетинг автоматизација – всушност, тоа е високо ниво за да можете да дизајнирате и испраќате е-пошта според критериумите што самите ги дефинирате и внесувате во системот.

Постојана Контакт нуди целосна персонализација на е-пошта, како и функции за автоматско одговарање, иако опциите се помалку во споредба со MailChimp, кој има многу повеќе способности, како што се испраќање препораки за производи приспособени на клиентите и следење и поставување предизвикувачи за завршени купувања, напуштени колички, кликнувања на линкови и други значајни активности.

🏆 Победник е: Mailchimp

MailChimp се чини дека има повеќе функции за контрола на корисникот, вклучувајќи ја и способноста да се дефинираат предизвикувачи за различни онлајн дејства. Како корисник, тоа значи дека можете да ги прилагодите вашите е-пошта врз основа на однесувањето на вашите клиенти.

Анализа, известување и A/B тестирање

Кампањата за маркетинг преку е-пошта може да биде успешна само како квалитетот на нејзиниот систем за аналитика и известување, што ќе ви овозможи да одредите кои техники се ефективни, а не. Тестирањето е уште една исклучително корисна карактеристика, каде што ќе можете да правите A/B тестирање помеѓу различни верзии на вашата е-пошта за да знаете која работи најдобро.

Различни делови од вашата е-пошта всушност може да се користат за A/B тестирање, од темата до вашиот повик за акција, па дури и времето на испраќање на е-поштата. Сè на сè, овие ви кажуваат, продавачот, кои специфични области од вашата тековна кампања треба да се подобрат за подобри резултати.

Постојана Контакт користи аналитика за да обезбеди витални информации што може да се користат за подобрување на маркетинг кампањата за е-пошта, како што се отворени стапки, кликови на линкови, проследување е-пошта итн., па дури и доаѓа со картичка за активности. Сепак, во однос на тестирањето, корисникот ќе избира помеѓу испраќање само една верзија или рачно поставување на неколку верзии на една е-пошта за да тестира која работи најдобро.

MailChimp исто така обезбедува извештаи за аналитика на е-пошта како со Constant Contact, но со додавање на интерактивни графикони кои ги прикажуваат перформансите на кампањата. Исто така, нуди увид за тоа што бараат претплатниците и доаѓа со мапа со кликнување што е корисна кога одлучувате каде да поставите врски. И за време на тестирањето, до три варијации на една е-пошта се дозволени во бесплатната сметка.

🏆 Победник е: Mailchimp

Достапни се функциите за известување со Mailchimp се понапредни од оние што се наоѓаат во Constant Contact. Ова вклучува мапа за кликнување на е-пошта што ви помага да ги одредите вистинските места за додавање врски.

Достапност

Доставноста се однесува на шансите на е-поштата навистина да стигне до дојдовното сандаче на својата дестинација. Многу фактори се вклучени во него, како што се репутацијата на испраќачот, репутацијата на врските пронајдени во содржината и метриката за ангажирање на е-пошта (на пример, стапки на отскокнување) на испраќачот, доменот и серверот.

Постојана Контакт користи технологија за проверка на спам што ги спречува навредливите практики на е-пошта и го предупредува корисникот за пречки во дистрибуцијата и има минимална стапка на испорака од 98%. MailChimp има и технологија за скрининг на содржина која спречува дистрибуција на навредлива содржина и општи неетички практики за е-пошта, со минимална стапка на доставување од 96%.

🏆 Победник е: ВРАВИ

Двете се еднакви кога станува збор испорака на е-пошта, бидејќи секој од нив има свои технологии против злоупотреба. И двете имаат импресивни стапки за испорака.

интеграции

Интеграциите се, се разбира, многу важни бидејќи помагаат да се зголеми вашиот успех маркетинг кампања за е-пошта. Овие решенија за е-трговија ви дозволуваат да ги искористите податоците на клиентите за да ја групирате вашата целна публика за вашите кампањи, вклучувајќи барања за препораки, предупредувања за претплата, па дури и потсетници за лични пригоди како родендени, годишнини итн.

Системите за управување со односи со клиенти (CRM), особено, ви дозволуваат да креирате програма базирана на е-пошта за негување на потенцијални клиенти, зголемување на продажбата и слично. И, се разбира, социјалните медиуми ќе ви помогнат да ја проширите вашата публика, а потоа можете да испраќате целни е-пошта користејќи различни канали.

Но, немојте да мислите дека се работи за тоа колку интеграции или колку нови води може да добиете. Во суштина, се работи за тоа што тие интеграции можат да ви дадат и како можете да имате корист од нив.

постојани контактни интеграции

Постојана Контакт има околу 450 интеграции, вклучувајќи Shopify, Facebook, HootSuite, WordPress, Итн

интеграции на mailchimp

MailChimp има над 700 интеграции, вклучувајќи Shopify, Facebook, Instagram, Twitter, WordPress, И многу повеќе.

🏆 Победник е: Mailchimp

Mailchimp има многу повеќе интеграции во споредба со Constant Contact, но ова може да биде проблем бидејќи можете да ги пребарувате само по азбучен ред. Тоа значи, ако сè уште не го правите она што го сакате, тоа ќе биде голем проблем. Дознајте што е најдобри алтернативи за постојан контакт се.

Спротивно на тоа, Constant Contact има помалку интеграции, но тие се добро организирани и може да се пребаруваат според позначајни категории, како што се главните карактеристики, индустријата, корисничките цели и останатото. Тоа значи дека можете полесно да ја барате вистинската интеграција или интеграции според вашите потреби.

Планови и цени

Прво, да ги погледнеме цените за постојан контакт. Цените за основниот план за е-пошта со постојан контакт започнуваат од 20 долари секој месец, првиот месец е бесплатен и доаѓа со неограничени е-пораки, известување, управување со списокот со контакти, поддршка и простор од 1 GB.

Постојана Контакт цените за неговиот план за е-пошта започнуваат од 20 долари месечно, а првиот месец е исто така бесплатен и ги има сите карактеристики на Планот за е-пошта, плус можности за автоматизација на е-пошта, онлајн донации, купони, анкети, анкети и капацитет за складирање од 2 GB.

на основниот план за е-пошта започнува од 20 долари/месечно за 500 контакти, а Email Plus започнува од 45 $/месец. Constant Contact може да се проба бесплатно 60 дена (не е потребна кредитна картичка) и Constant Contact нуди 30-дневна гаранција за враќање на парите.

MailChimp нуди бесплатен план, што дозволува до 2,000 претплатници и 12,000 е-пошта месечно. Исто така, нуди бесплатни извештаи, формулари за регистрација, шаблони, автоматизација и водичи, плус бесплатна поддршка за е-пошта во првите 30 дена.

Неговиот план за раст започнува од 10 долари месечно и нуди неограничени опции за претплата и е-пошта, заедно со извештаи и алатки кои се корисни за ангажирање, напредна сегментација и испорака на е-пошта.

Mailchimp Pro Plan е неговото најсеопфатно решение за маркетинг и автоматизација, кое започнува од 199 долари месечно, вклучува неограничени функции и опции за е-пошта, заедно со пристап до API, интеграција на социјалните медиуми, извештаи, тестирање и поддршка за испораки на е-пошта со голем обем.

Constant Contact нуди 30-дневна гаранција за враќање на парите, доколку клиентите не се задоволни и ја затворат својата сметка во рок од 30 дена од регистрацијата, Constant Contact ќе обезбеди целосна наплата. MailChimp не нуди гаранција за враќање на парите.

🏆 Најдобра вредност за парите е: Mailchimp

Mailchimp победува затоа што Mailchimp чини помалку (има и бесплатен план) и има пофлексибилни опции за плаќање, особено за бизниси со ограничени финансии, додека Контакт Контакт е одличен за компании со посложени потреби и поголем буџет за справување со повисоката цена.

Добрите и лошите страни

Ајде да ги погледнеме добрите и лошите страни на Mailchimp и Constant Contact.

Добрите страни на Mailchimp:

 1. Напредно известување: Нуди импресивни карактеристики за известување, вклучувајќи гео-следење и Google Интеграција на аналитика.
 2. Дарежлив бесплатен план: Обезбедува до 1,000 месечни е-пошта за 500 претплатници.
 3. Напредна автоматизација: Можност за испраќање на следење на купувањето и персонализирани препораки за производи.

Добрите страни на постојан контакт:

 1. Одлична поддршка на корисниците: Забележана по силната поддршка на клиентите.
 2. Леснотија на користење: Кориснички и брзо поставување за кампањи.
 3. Дарежлив пробен период: Нуди бесплатен пробен период од 60 дена.
 4. Богата библиотека со шаблони: Обезбедува широк спектар на шаблони за е-пошта.

Недостатоци на Mailchimp:

 1. Ограничени напредни функции: Одредени функции како тестирање со повеќе варијации се достапни само во скапи планови.
 2. поддршка на корисниците на: Некои корисници изразија незадоволство од квалитетот на корисничката поддршка.

Недостатоци на постојан контакт:

 1. Ограничена автоматизација и известување: Нуди минимална автоматизација, A/B тестирање и функции за известување.
 2. цена: Релативно скапо во споредба со понудените функции и броеви за контакт.
 • Кориснички интерфејс: Mailchimp е познат и сакан по својот интуитивен и модерен кориснички интерфејс, додека интерфејсот на Constant Contact изгледа малку застарен.
 • Дизајн на шаблон за е-пошта: Constant Contact нуди повеќе шаблони, но шаблоните на Mailchimp се сметаат за полесни за приспособување.
 • Автоматизација: Mailchimp се истакнува во автоматизацијата со понапредни функции, иако тие може да бидат огромно за корисниците без знаење на програмерите. Constant Contact нуди основни, но корисни функции за автоматизација.
 • А / Б тестирање: Mailchimp обезбедува понапредни способности за A/B тестирање. Постојаниот контакт е ограничен на тестирање на темата.
 • Достапност: Constant Contact има предност во доставувањето, со помалку е-пораки кои слетуваат во папките со спам во споредба со Mailchimp.
 • Формулари за регистрација: Двете платформи нудат приспособливи формулари за регистрација, но Mailchimp овозможува повеќе прилагодување во смисла на додавање и уредување полиња.

TL; ДР: Mailchimp се издвојува по своите напредни функции, можности за автоматизација и модерен интерфејс, што го прави погоден за оние на кои им треба робусно решение за маркетинг преку е-пошта. Constant Contact, од друга страна, е попријателски за корисниците со супериорна поддршка за корисници и е идеален за оние кои имаат приоритет на леснотијата на користење и сигурната испорака наспроти напредните функции.

Нашата пресуда ⭐

Што е MailChimp и постојан контакт?

Mailchimp и Constant Contact се двете најважни опции за започнување и одржување на вашите маркетинг кампањи за е-пошта. Но, треба да изберете само еден, што значи дека треба да се спуштиме на гнидавичното, каде што навистина лежат сите одговори.

Кој е подобар MailChimp или Константен контакт?

На крајот на денот, можеби нема да има најдобра или втора најдобра опција помеѓу Mailchimp и Constant Contact како решенија за е-пошта. Секој од нив има свои силни и слаби страни, и на вас, корисникот, треба да одлучите помеѓу Mailchimp наспроти постојан контакт и кој е подобро погоден за вашите потреби.

На пример, ако сте мал бизнис на кој му е потребна максимална ефикасност во справувањето со вашите финансии, треба да одите со Mailchimp, што е генерално подостапно. Но, ако сте поголем бизнис со покомплексни потреби и поголема употреба, Constant Contact е веројатно посовршен избор, иако е поскап во целина.

Ако имате големи барања за хостирање и известување, треба да отидете со Mailchimp. Ако ова не важи за вас, но ви треба темелна корисничка поддршка, Постојаниот контакт е поодржлива опција.

Повторно, на долг рок, одлучувањето кое решение за е-пошта маркетинг да се користи е повеќе чин за балансирање помеѓу природата и големината на вашите деловни потреби. Најдете време да ги наведете овие потреби и внимателно проучете ја секоја опција пред да направите избор.

Според едно неодамнешно истражување, повеќе од половина од маркетерите велат е-мејл маркетинг им даде значителен ROI, додека најмалку 30% веруваат дека нивните кампањи ќе им го дадат истиот резултат на крајот.

Иако има толку многу работи што треба да ги земете предвид при изборот помеѓу Софтвер за маркетинг на е-пошта Mailchimp против Константен контакт, трите најважни се интеграцијата, опциите за читање и гледање и управување со одговорот.

Не е важно колку е голем или мал, или едноставен или комплициран вашиот бизнис. Во денешно време, маркетингот преку е-пошта е задолжителен што не треба да се осмелувате да го прескокнете како дел од обемна и ефикасна маркетинг кампања.

Како ги разгледуваме алатките за е-пошта маркетинг: нашата методологија

Изборот на вистинската услуга за маркетинг преку е-пошта е повеќе од само избор на алатка за испраќање е-пошта. Станува збор за изнаоѓање решение кое ќе ја подобри вашата маркетинг стратегија, ќе ја рационализира комуникацијата и ќе го поттикне ангажманот. Еве како ги оценуваме и прегледуваме алатките за маркетинг преку е-пошта за да се осигураме дека ги добивате само најдобрите информации пред да донесете одлука:

 1. Интерфејс лесен за корисници: Им даваме приоритет на алатките кои нудат уредувач за влечење и спуштање. Оваа функција е од клучно значење за создавање уникатни шаблони за е-пошта без напор, елиминирајќи ја потребата од големо знаење за кодирање.
 2. Разновидност во типовите на кампањи: Клучна е можноста за поддршка на различни формати на е-пошта. Без разлика дали се работи за стандардни билтени, способности за тестирање A/B или поставување автоодговори, разновидноста е значаен фактор во нашата евалуација.
 3. Напредна маркетинг автоматизација: Од основните автоодговори до посложени функции како насочени кампањи и означување на контакти, проценуваме колку добро алатката може да ги автоматизира и прилагоди вашите напори за маркетинг на е-пошта.
 4. Ефикасна интеграција на формуларот за регистрација: Алатката за маркетинг на е-пошта од највисоко ниво треба да овозможи лесна интеграција на формуларите за пријавување на вашата веб-локација или посветените целни страници, поедноставувајќи го процесот на зголемување на вашата листа на претплатници.
 5. Автономија во управувањето со претплати: Бараме алатки кои ги овластуваат корисниците со самоуправувани процеси за вклучување и откажување, намалувајќи ја потребата за рачен надзор и подобрувајќи го корисничкото искуство.
 6. Беспрекорни интеграции: Способноста за беспрекорно поврзување со други основни платформи – како што се вашиот блог, страницата за е-трговија, CRM или алатките за аналитика – е критичен аспект што го испитуваме.
 7. Испорака на е-пошта: Одлична алатка е онаа што гарантира дека вашите е-пошта навистина допираат до вашата публика. Ја проценуваме ефективноста на секоја алатка во заобиколувањето на филтрите за спам и обезбедувањето високи стапки на испорака.
 8. Сеопфатни опции за поддршка: Ние веруваме во алатки кои нудат силна поддршка преку различни канали, било да е тоа детална база на знаење, е-пошта, разговор во живо или телефонска поддршка, за да ви помогнат секогаш кога е потребно.
 9. Длабоко известување: Разбирањето на влијанието на вашите кампањи за е-пошта е од витално значење. Навлегуваме во видот на податоци и аналитика што ги обезбедува секоја алатка, фокусирајќи се на длабочината и корисноста на понудените увиди.

Дознај повеќе за нашето методологија на преглед.

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...