Како да се ослободите iCloud Складирање на вашиот iPhone

Напишано од

Apple ви дава 5 GB слободен простор во неговиот мајчин производ за складирање облак, iCloud. Но, тоа брзо ќе се наполни! Што правите кога сето тоа место е пополнето? Еве јас ти покажувам како да се ослободите iCloud Складирање на вашиот iPhone.

Ако имате iPhone, големи се шансите дека сте наишле на многу се плаши“iCloud Складирањето е полно“ известување.

Ова може да биде особено збунувачки за корисниците кои не ни знаеле дека користеле нешто што се нарекува iCloud Складирање, а камоли да го пополните!

icloud почетен екран на iPhone

Apple им дава на сите свои клиенти 5 GB слободен простор во својот мајчин производ за складирање облак, iCloud. Но, што правите кога целиот тој простор е исполнет?

Добрата вест е дека постојат неколку различни начини да се реши овој проблем.

reddit е одлично место за да дознаете повеќе iCloud проблеми со складирањето. Еве неколку објави на Редит кои мислам дека ќе ви бидат интересни. Проверете ги и придружете се на дискусијата!

Но, пред да навлеземе во тоа како можете да се ослободите од овие досадни известувања и да спречите враќање на проблемот, ајде да погледнеме што точно iCloud Складирање е и зошто ве известуваат дека е полна.

Резиме: Како можеш да се ослободиш iCloud складирање на вашиот iPhone?

 • Ако продолжите да го добивате "iCloud Складирањето е полно“ известување, тоа е предупредување дека треба да го расчистите просторот iCloud.
 • Постојат три главни начини да го направите ова: можете да бришете датотеки од iCloud, избришете ги старите резервни копии или плаќајте повеќе простор.
 • Можете исто така да го игнорирате известувањето со затворање, но очигледно, ова не го решава самиот проблем.

Што е iCloud и како функционира?

Apple можеби ја револуционизираше индустријата кога станува збор за интуитивни, кориснички технолошки производи, но се чини дека компанијата сака да ги прави работите непотребно комплицирани кога станува збор за разновидноста на производите. 

Само на вашиот iPhone, веројатно го имате следново: iCloud Складирање, iCloud Резервна копија, iCloud Вози, iCloud Фото библиотека и Мој фото поток. 

Значи, кој од овие точно е полн и зошто?

Ако сето ова ве натера да сакате да се откажете и да го фрлите вашиот iPhone низ прозорецот, не сте сами. Ајде да го разложиме и да ги направиме работите малку поедноставни.

iCloud Складирање

Во денешното дигитално доба, облак услугите станаа суштински дел од нашиот секојдневен живот.

Без разлика дали тоа е складирање на нашите фотографии на Google Фотографии или користење Google Возете за споделување документи и соработка, облак услугите ни го олеснија животот.

Со зголемената побарувачка за веб хостинг, стана поважно од кога било да се има пристап до сигурни и достапни решенија за хостирање.

Дополнително, управувањето со прилозите за е-пошта и конфигурирањето на поставките на системот станаа составен дел од нашите онлајн активности.

Со ефективно користење на овие алатки и услуги, можеме да се погрижиме да го искористиме максимумот од потенцијалот на интернетот и да го насочиме нашиот дигитален живот.

Сите iPhone-и доаѓаат со 5 GB бесплатни iCloud складирање. Ова е родното место на Apple решение за складирање на облак.

Зошто имате систем за складирање облак на вашиот телефон? Па, погледнете го вака: колку пати речиси сте го испуштиле телефонот во тоалетот? Или сте го избркале додека фотографирате под непријатен агол?

Оштетувањето или уништувањето на вашиот уред ќе ги уништи и сите датотеки или податоци што се складирани локално на уредот.

Меѓутоа, ако сте направиле резервна копија на сите ваши важни датотеки на облакот, тогаш можете да бидете спокојни знаејќи дека е безбедно без разлика колку сте несмасни или склони кон несреќи.

iCloud Резерва

За многу корисници на паметни телефони, текстуалните пораки, фото библиотеките и видео клиповите се некои од најважните и лични податоци складирани на нивните уреди.

Текстуалните пораки може да содржат важни информации и сентиментални разговори, додека фото библиотеките и видео клиповите доловуваат спомени кои се незаменливи.

Важно е редовно да правите резервна копија на овие податоци за да се осигурате дека нема да се изгубат во случај на дефект на уредот, случајно бришење или друг проблем.

За среќа, достапни се неколку опции за правење резервна копија на текстуални пораки, фото библиотеки и видео клипови, вклучително и користење на услуги базирани на облак, префрлање датотеки на компјутер или користење резервна апликација дизајнирана специјално за оваа намена.

Одвојувајќи време за да направите резервна копија на вашите податоци, можете да бидете сигурни дека вашите важни спомени и разговори се безбедни и сигурни.

iCloud Резервната копија е функцијата што ја имаат сите iPhone и iPad и која автоматски прави резервна копија на вашиот уред iCloud Складирање.

iCloud Резервната копија е одлична карактеристика (од претходно споменатите причини за паѓање на тоалетот), но за жал, резервни копии do заземаат многу простор во вашиот iCloud Складирање.

iCloud Вози

iCloud Drive е понов додаток на семејството производи на Apple. Може да се користи на сите уреди на Apple, вклучувајќи ги и лаптопите за Mac, и се користи sync слики во iCloud.

Едноставно кажано, тоа е матичната, интегрирана верзија на Apple Google Возење. Документи и датотеки складирани во iCloud Возењето исто така зафаќа простор iCloud Складирање.

iCloud Фото библиотека

Како што сугерира неговото име, iCloud Фото библиотека прави резервна копија од сите ваши фотографии и видеа iCloud и ви овозможува да пристапите до нив од кој било од вашите уреди на Apple.

Бидејќи датотеките со фотографии и видео обично се прилично големи, резервните копии од iCloud Библиотеката со фотографии зазема многу простор во вашата iCloud Складирање.

Еден од најголемите недостатоци со целокупната iCloud екосистемот е вишок: ако користите iCloud Бекап и iCloud Библиотека на фотографии, правите резервна копија на вашите фотографии двапати. 

Photos Library прави резервна копија од вашите фотографии, а Backups прави резервна копија на целиот телефон. Не можете да пристапите до вашите индивидуални датотеки со фотографии или видео во Бекап (бидејќи резервните копии се чуваат како една голема датотека со податоци), но тие се таму, зафаќаат простор за складирање.

Тек на мои фотографии

My Photos Stream е уште една алатка за складирање облак на Apple. Работи слично на iCloud Фото библиотека со тоа што прави резервна копија од сите ваши фотографии и видеа и ги прави достапни на сите ваши уреди на Apple. 

Сепак, има една клучна разлика: Моите фотографии тек не заземаат простор во iCloud Складирање.

Како можам да го исчистам просторот во iCloud Складирање?

Ако сте корисник на iPhone, iPad или iPod Touch, можеби сте доживеале фрустрација да ви снема iCloud Простор за складирање.

За среќа, постојат неколку начини да се ослободите iCloud простор и управувајте со вашиот iCloud поефикасно складирање.

Една опција е да ги избришете фотографиите и другите медиумски датотеки од вашиот iCloud Фото библиотека или iCloud Возење.

Можете исто така да ги избришете резервните копии на уредот и неодамна избришаните датотеки и да управувате со ограничувањето за складирање со надградба на вашиот iCloud складирање сметка. Важно е да се напомене дека бришењето датотеки од iCloud ќе ги избрише и од сите ваши уреди поврзани со вашиот Apple ID.

Со преземање на овие чекори, можете да се ослободите iCloud простор и чувајте ги резервните копии на вашиот уред и другите важни податоци безбедни и безбедни.

Кога размислувате за сите различни податоци на кои се прави резервна копија iCloud, не е ни чудо што бесплатните 5 GB iCloud Местото за складирање се пополнува толку брзо. 

Значи, што можете да направите за да го решите проблемот?

1. Затворете го Известувањето

icloud складирањето е целосно известување

Ова всушност не е начин да се поправи проблемот – тоа е повеќе начин да се избегне. Ако "iCloud Известувањето за Storage Is Full“ доаѓа во лошо време, секогаш можете едноставно да го отфрлите. Сепак, не постои постојан начин да се оневозможи известувањето. 

Колку и да е примамливо едноставно да го игнорирате, но известувањето постои за да ве информира дека имате проблем со складирањето.

Порано или подоцна, ќе мора да престанете да притискате „блиску“ и всушност да најдете решение.

2. Избришете стари датотеки и фотографии

Првиот и најочигледен начин да го решите проблемот е да избришете некои од датотеките што ве зафаќаат iCloud простор.

почетен екран

Лесно е да се пристапи до вашиот iCloud Складирање од вашиот iPhone. Едноставно:

 1. Одете во Поставки
 2. Кликнете на вашето име
 3. Изберете "iCloud"
 4. Потоа изберете „Управување со просторот“.

Штом сте таму, би требало да можете да видите график кој расчленува кои типови датотеки заземаат најмногу простор во вашиот iCloud Складирање.

Под ова, исто така, ќе можете да видите на кои апликации се поставени да прават резервни копии iCloud. Ако сакате да заштедите простор во иднина, можете да ги прилагодите така што ќе се прави резервна копија само на одредени апликации iCloud.

Сепак, ако го направите ова нема да го решите вашиот моментален проблем со целосно складирање. За тоа, можете да се обидете да ги избришете датотеките и папките за кои сте направиле резервна копија на друго место или во кои не сакате да се чуваат iCloud Складирање.

За да избришете фотографии и видеа:

 1. Отворете ја апликацијата Фотографии
 2. Кликнете на „Фотографии“
 3. Кликнете на „Избери“, потоа изберете ги фотографиите и видеата што сакате да ги избришете
 4. Кликнете на „Избриши“ (иконата за ѓубре), потоа притиснете „Избриши фотографија“ за да потврдите.

Едноставно и лесно! 

3. Зачувајте фотографии во тек на Мои фотографии

icloud фото поток

Во моментов веројатно размислувате, издржете, ако ги избришам моите фотографии и видеа од iCloud Складирање или исклучување резервни копии од библиотека на фотографии, ќе ги изгубам сите мои фотографии ако нешто се случи со мојот телефон!

За среќа, постои лесен начин околу оваа загатка. 

Само отворете го My Photo Stream на вашиот Mac или PC и вашиот iPhone ќе ги прикачува сите ваши фотографии на My Photo Stream секој пат кога тоа syncs (Забелешка: вашиот телефон треба да биде поврзан на WiFi за Мој фото поток sync).

Се сеќавам, Мојот фото поток не зафаќа простор iCloud Складирање. Така, сите фотографии на кои е направена резервна копија на My Photo Stream ќе бидат безбедни и здрави во облакот без да се смета на вашиот простор за складирање од 5 GB.

Датотеките со фотографии и видео заземаат лудо простор, па затоа ќе ги отстраните овие два вида датотеки од вашиот iCloud многу е веројатно дека ќе го реши проблемот со целосното складирање.

За да пристапите до My Photo Stream на вашиот Mac, одете до Photos > Albums > My Photo Stream.

За да му пристапите од вашиот iPhone, само направете го истото: Фотографии > Албуми > Мој фото тек (Забелешка: Мојот фото тек е достапен само на iOS 8 или понова верзија).

4. Избришете ги старите резервни копии

Како што споменав претходно, друга работа што зазема еден тон простор во iCloud is бекап. Ако сакате брзо да го исчистите просторот за складирање, можете да се обидете да ги избришете старите резервни копии од iCloud Складирање.

За да избришете стари резервни копии:

 1. Одете во Поставки
 2. Кликнете на вашето име, а потоа изберете „iCloud"
 3. Кликнете на „Управување со простор“, потоа „Резервни копии“
 4. Кликнете на резервната копија на стариот уред, а потоа изберете „Избриши резервна копија“
 5. Кликнете на „Избриши резервна копија“ повторно за да потврдите.

И тоа е тоа! Бидејќи вашиот уред прави редовни резервни копии, има мал ризик од бришење на старите.

5. Плати за повеќе простор

icloud+ цена

Ако ништо друго не функционира, секогаш можете да платите за повеќе простор за складирање. iCloud нуди три планови Плус: 50 GB за 0.99 долари / месец, 200 GB за 2.99 долари / месец и 2 ТБ за 9.99 долари / месец.

iCloud е солиден провајдер за складирање облак, но тој е далеку од совршен, и за среќа, тоа не е вашата единствена опција. 

Постојат некои страшни iCloud алтернативи на пазарот кои се компатибилни со уредите на Apple (вклучувајќи го и вашиот iPhone) и нудат поконкурентни цени и подобри безбедносни карактеристики.

Повеќето од најдобрите провајдери за складирање облак, како што се pCloud, Sync.com, и Ицедрив, имаат апликации што се компатибилни со iPhone и може лесно да се преземат и инсталираат од продавницата за апликации.

(П.С и двете pCloud и Icedrive нудат многу дарежливи и достапни Доживотни зделки за складирање облак во моментов)

Што можам да направам ако моите iCloud просторот за складирање е полн и треба да ослободам простор на мојот iPhone, iPad или iPod touch?

Ако вашиот iCloud складирањето е полно и треба да ослободите малку простор, има неколку начини да управувате со вашиот iCloud складирање и ослободување простор. Прво, можете да управувате со вашиот простор со одење во Поставки > [Вашето име] > iCloud > Управувајте со складирање. Оттаму, можете да видите што ви зафаќа простор iCloud сметка и избришете ги несаканите датотеки, како што се резервни копии или фотографии од iCloud.

Можете исто така да овозможите iCloud Фото библиотека и оптимизирајте го складирањето на вашиот уред за автоматско складирање на вашите оригинални фотографии и видеа во iCloud и чувајте помали верзии на вашиот уред. Дополнително, можете да избришете стари бекап или неискористени апликации или да ги надградите вашите iCloud план за складирање со одење во Поставки > [Вашето име] > iCloud > Управувајте со складирање > Променете го планот за складирање. Со управувањето со вашите iCloud простор, можете да ослободите простор и да се погрижите да не го достигнете ограничувањето за складирање на вашата сметка.

Како можам да избришам фотографии од мојата iCloud и да ослободи простор на мојот iPhone?

Ако сакате да ги избришете фотографиите од вашиот iCloud Фото библиотека и ослободување простор на вашиот iPhone, можете да го направите со отворање на апликацијата Фотографии и избирање на фотографиите или видео клиповите што сакате да ги избришете. Потоа, допрете ја иконата за ѓубре и потврдете дека сакате да ги избришете избраните ставки.

Откако ќе ги избришете ставките од вашиот уред, ќе бидат отстранети и од вашиот iCloud Фото библиотека и ослободете простор на вашата сметка. Може да отидете во папката Неодамна избришани во апликацијата Фотографии за трајно да ги избришете ставките што претходно сте ги избришале во последните 30 дена. Со редовно бришење на несаканите фотографии и медиумски датотеки од вашите iCloud Фото библиотека и папката ѓубре, можете да ослободите простор на вашиот iPhone и да се погрижите да имате доволно простор за вашите важни датотеки и податоци.

Како можам да се ослободам од iCloud складирањето е целосно известување?

Ако го примате iCloud складирањето е целосно известување, постојат неколку начини да се ослободи простор. Можете да започнете со прегледување на ставките зачувани во iCloud и бришење на непотребни датотеки. Можете исто така да преместите некои од вашите податоци на други облак услуги како Google Фотографии, Google Диск или услуги за веб хостинг.

Дополнително, можете да ослободите простор со отстранување на прилозите за е-пошта што повеќе не ви се потребни или со прилагодување на вашите системски параметри за оптимизирање на складирањето. Со преземање на овие едноставни чекори, можете да ослободите простор iCloud и избегнете го известувањето дека вашиот простор е полн.

Колку iCloud е потребно складирање за резервна копија?

Се зависи од тоа како ги користите и за што ги користите вашите уреди, но 5 GB обично се доволни за поддршка на iPhone и iPad на iCloud.

За да дознаам колку iCloud просторот што ќе го заземе вашата резервна датотека, одете до Поставки, допрете на вашиот Apple ID и потоа одете на iCloud > Управувајте со складирање на сметката > Бекап

секој iCloud сметката добива 5 GB бесплатно. Но, повеќето луѓе имаат над 5 GB податоци, датотеки, фотографии, видеа и слично на нивните телефони. Ова значи дека бесплатните 5 GB не се доволно простор за резервна копија и складирање на сите ваши податоци.

Колку iCloud складирањето е бесплатно?

Добивате простор од 5 GB бесплатно. Кога ќе се надградите на iCloud+, добивате уште повеќе простор за складирање облак заедно со подобри функции за приватност што ве штитат вас и вашите податоци.

Резиме

Како што можете да видите, нема потреба од паника кога „iCloud Се појавува известувањето за складирањето е полно.

Постојат повеќе начини на кои можете да го решите проблемот, па дури и можете да го гледате како можност да ја зајакнете безбедноста на вашите важни документи и датотеки на вашиот iPhone со тоа што ќе испробате друг провајдер за складирање облак како pCloud or Sync.com.

Референци

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен!
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Мојата компанија
Останете во тек! Придружете се на нашиот билтен
🙌 Вие сте (скоро) претплатени!
Упатете се до вашето сандаче за е-пошта и отворете ја е-поштата што ви ја испратив за да ја потврдите вашата адреса за е-пошта.
Мојата компанија
Вие сте претплатени!
Ви благодариме за вашата претплата. Секој понеделник испраќаме билтен со проникливи податоци.
Споделете на...