Најчесто WordPress Ранливост (и како да ги поправите)

in WordPress

WordPress првично беше лансирана како платформа за блогирање која многу подоцна стана целосно веб-решение што е денес за продавници за е-трговија, блогови, сајтови за вести и апликации на ниво на претпријатие. Оваа еволуција на WordPress донесе многу промени во неговото јадро и го направи постабилен и посигурен од претходните верзии. Во овој пост, ќе покриеме најчести WordPress безбедносни слабости, заедно со чекорите што можете да ги преземете за да го обезбедите и заштитите вашиот WordPress сајт.

Главни преземања:

Разбирање и справување со најчестите пропусти во WordPress е од клучно значење за сопствениците на сајтови да ги заштитат своите веб-страници од потенцијални закани.

Написот нагласува шест заеднички WordPress ранливости: напади со брутална сила, инјекции на SQL, малициозен софтвер, скриптирање меѓу страници, DDoS напади и застарени WordPress/PHP верзии.

WordPress безбедноста е тековен процес. Редовно ажурирање WordPress јадрото, темите и приклучоците се од суштинско значење за да се осигура дека безбедносните закрпи се применуваат навремено.

wordpress Слабости

Затоа што WordPress е платформа со отворен код што значи дека секој може да придонесе за нејзините основни функционалности. Оваа флексибилност беше од корист и на програмери кои развиле теми и приклучоците и крајниот корисник кој ги користи за да додаде функционалност на нивните WordPress сајтови.

Оваа отвореност, сепак, покренува некои сериозни прашања во врска со безбедноста на платформата кои не можат да се игнорираат.

Ова не е недостаток на самиот систем, туку структурата на која е изградена и со оглед на тоа колку е важно, WordPress безбедносниот тим работи дење и ноќе за да ја одржува платформата обезбедена за своите крајни корисници.

Имајќи предвид дека како краен корисник, не можеме едноставно да се потпреме на неговиот стандарден безбедносен механизам бидејќи правиме многу промени со инсталирање различни приклучоци и теми на нашите WordPress сајт кои можат да создадат дупки за да бидат искористени од хакери.

Во оваа статија, ќе истражиме различни WordPress безбедносни слабости и ќе научи како да ги избегне и поправи за да остане безбеден!

Обезбедете го вашиот WordPress Сајт со Sucuri денес

Чувајте ја вашата веб-страница безбедна и безбедна со моќните алатки и посветениот тим за поддршка на Sucuri. Со постојано следење, дневни ажурирања и гарантирано отстранување на малициозен софтвер, можете да верувате дека вашата страница е во добри раце.

WordPress Ранливости и безбедносни прашања

WordPress безбедноста е витална грижа за сопствениците на сајтови и сопствениците на веб-страниците. Разбирање и обраќање WordPress безбедносните прашања и ранливости е од клучно значење за одржување на безбедно присуство на интернет. Како сопственик на страницата, важно е да бидете свесни за потенцијалните безбедносни проблеми и да преземете соодветни безбедносни мерки за да ја заштитите вашата веб-страница.

Едно од заедничките безбедносни прашања се врти околу најавите страница, што може да биде цел на злонамерни актери кои се обидуваат да неовластен пристап користејќи детали за најавување добиени преку различни средства. Спроведување безбедносни карактеристики како што се две-фактор за проверка спроведување силни комбинации на лозинки може значително да ја подобри безбедноста на веб-страницата.

Редовно ажурирање на WordPress јадро, приклучоци и теми исто така е од суштинско значење за да се осигура дека безбедносните закрпи се применуваат навремено. Дополнително, сопствениците на сајтови треба да размислат за спроведување безбедносни приклучоци и конфигурирање на WordPress конфигурациска датотека за дополнително зајакнување на безбедносните мерки.

Со усвојување на овие најдобри практики и искористување на вградените безбедносни карактеристики на WordPress, сопствениците на сајтови можат да ги зајакнат своите веб-локации против потенцијалните безбедносни пропусти и да обезбедат цврста безбедносна рамка за веб-локација.

Ќе го видиме секое прашање и неговото решение едно по едно.

  1. Брута сила напад
  2. SQL Injection
  3. малициозен софтвер
  4. Скриптирање преку-страница
  5. ДДОС напад
  6. CMS со отворен код
  7. Стариот WordPress и PHP верзии

1. Напад со брутална сила

Во лаички термини, Брута сила напад вклучува повеќекратна Пристап „пробај и грешка“ користејќи стотици комбинации да го погодите вистинското корисничко име или лозинка. Ова се прави со помош на моќни алгоритми и речници кои ја погодуваат лозинката користејќи некој вид контекст.

Овој вид на напад е тешко да се изврши, но сепак е еден од популарните напади на кои се извршува WordPress сајтови. Стандардно, WordPress не го блокира корисникот да испроба повеќе неуспешни обиди што дозволуваат човек или бот да проба илјадници комбинации во секунда.

Како да се спречат и поправат нападите со брутална сила

Избегнувањето на брутална сила е прилично едноставно. Сè што треба да направите е да креирате силна лозинка која вклучува големи букви, мали букви, бројки и специјални знаци бидејќи секој знак има различни ASCII вредности и би било тешко да се погоди долга и сложена лозинка. Избегнувајте користење на лозинка како johnny123 or whatsmypassword.

Исто така, интегрирајте ја автентикацијата со два фактори за да ги автентицирате корисниците што се најавуваат на вашата страница двапати. Две фактори за автентикација е одличен приклучок за употреба.

Можете исто така да вложите дополнителни напори за да ја задржите вашата веб-страница зад заштитен ѕид на веб-апликации (WAF). Можете да ги користите индустриските лидери како Sucuri да ја поставите целосната заштита на заштитен ѕид на вашата веб-страница.

2. SQL Injection

Еден од најстарите хакови во книгата за веб хакирање е инјектирање на SQL прашања да влијае или целосно да ја уништи базата на податоци користејќи која било веб-форма или поле за внесување.

По успешен упад, хакер може да манипулира со базата на податоци MySQL и сосема веројатно да добие пристап до вашите WordPress администратор или едноставно сменете ги неговите ингеренции за дополнителна штета.

Овој напад обично го извршуваат аматерски до просечни хакери кои најчесто ги тестираат нивните хакерски способности.

Како да се спречи и поправи SQL Injection

Со користење на приклучок можете да идентификувате дали вашата страница била жртва на SQL Injection или не. Можете да користите WPScan or Проверете ја страницата Сукури да го провери тоа.

Исто така, ажурирајте го вашиот WordPress како и која било тема или приклучок за кој мислите дека може да предизвика проблеми. Проверете ја нивната документација и посетете ги нивните форуми за поддршка за да пријавите такви проблеми за да можат да развијат лепенка.

3. Малициозен софтвер

Злонамерен код се инјектира во WordPress преку заразена тема, застарен приклучок или скрипта. Овој код може да извлече податоци од вашата страница, како и да вметнува злонамерна содржина што може да остане незабележана поради неговата дискретна природа.

Злонамерниот софтвер може да предизвика блага до сериозна штета доколку не се ракува навреме. Понекогаш целото WordPress страницата треба повторно да се инсталира бидејќи влијаела на јадрото. Ова исто така може да додаде трошок за вашиот трошок за хостирање бидејќи голема количина на податоци се пренесува или се хостира со користење на вашата страница.

Како да спречите и поправите малициозен софтвер

Обично, малициозниот софтвер се пробива низ инфицирани приклучоци и нула теми. Препорачливо е да преземате теми само од доверливи ресурси кои се ослободени од злонамерна содржина.

Безбедносни приклучоци како Сукури или WordFence може да се користи за целосно скенирање и поправка на малициозен софтвер. Во најлошото сценарио консултирајте се со a WordPress експерт.

4. Скриптирање меѓу страници

Дел од најчести напади is Скриптирање меѓу страници познато и како напад на XSS. Во овој тип на напад, напаѓачот вчитува злонамерен JavaScript код кој кога ќе се вчита на клиентската страна започнува да собира податоци и евентуално да ги пренасочува на други малициозни сајтови кои влијаат на корисничкото искуство.

Како да се спречи и поправи XSS скриптирање меѓу страници

За да се избегне овој тип на напад користи соодветна валидација на податоци низ WordPress сајт. Користете санација на излезот за да се осигурате дека се вметнуваат вистинскиот тип на податоци. Приклучоци како што се Спречете ја ранливоста на XSS исто така, може да се користи.

5. Систем за управување со содржина со отворен код

Како CMS, WordPress им овозможува на сопствениците на сајтови лесно да објавуваат, организираат и менуваат содржина, што го прави атрактивен избор за сопствениците на веб-локации во различни индустрии. Сепак, важно е да се биде свесен за потенцијалните пропусти што може да се појават при користење WordPress.

Една таква ранливост вклучува изворниот код и PHP-кодот што се користи за изградба WordPress веб-сајтови. Злонамерните актери може да се обидат да ги искористат пропустите во кодот за да добијат неовластен пристап до веб-локации или до чувствителни информации. За да се ублажат овие ризици, од клучно значење е да се спроведат силни безбедносни мерки, како што е користењето безбедни акредитиви за најавување и силни комбинации на лозинки.

Покрај тоа, заштитата од инјекции на SQL е од суштинско значење. Овие напади се насочени кон полињата за внесување на корисникот, обидувајќи се да манипулираат со барањата на базата на податоци и да добијат неовластен пристап до чувствителни податоци. Редовно ажурирање и поправање WordPress јадро, приклучоци и теми е уште еден клучен чекор во одржувањето на безбедно WordPress животната средина. Безбедносни приклучоци може да обезбеди дополнителен слој на заштита преку активно следење и блокирање на потенцијалните закани.

Сопствениците на страниците исто така треба обрнете внимание на конфигурациската датотека, осигурувајќи дека се поставени соодветни безбедносни поставки. Со преземање на овие мерки на претпазливост и претпазливост, сопствениците на сајтовите можат да ги заштитат корисничките сметки, медиумските датотеки и целокупната безбедност на нивните WordPress CMS.

6. DDoS напад

Секој кој ја прелистувал мрежата или управува со веб-локација можеби наишол на злогласниот DDoS напад.

Дистрибуирано одбивање на услуга (DDoS) е подобрена верзија на Denial of Service (DoS) во која се упатуваат голем обем на барања до веб-сервер што го прави бавен и на крајот паѓа.

DDoS се извршува со користење на еден извор, додека DDoS е организиран напад извршен преку повеќе машини низ целиот свет. Секоја година милиони долари се трошат поради овој озлогласен веб безбедносен напад.

Како да се спречат и поправат DDoS нападите

DDoS нападите тешко се спречуваат со користење на конвенционални техники. Веб-домаќините играат важна улога во заштитата на вашата WordPress сајт од такви напади.

На пример, провајдерот за хостирање на облак управуван од Cloudways управува со безбедноста на серверот и означува се што е сомнително пред тоа да предизвика каква било штета на веб-локацијата на клиентот.

7. Застарено WordPress & PHP верзии

застарен WordPress верзии се повеќе склони да бидат погодени од безбедносна закана. Со текот на времето, хакерите го наоѓаат својот начин да го искористат неговото јадро и на крајот да го извршат нападот на сајтовите кои сè уште користат застарени верзии.

Од истата причина, на WordPress тимот објавува закрпи и понови верзии со ажурирани безбедносни механизми. Трчање постари верзии на PHP може да предизвика проблеми со некомпатибилноста. Како WordPress работи на PHP, потребна е ажурирана верзија за да работи правилно.

Како на пример WordPressофицијална статистика, 42.6% на корисниците сè уште користат различни постари верзии на WordPress.

wordpress статистика за верзијата

Додека само 2.3% of WordPress сајтовите работат на најновата верзија на PHP.

php статистика за верзијата

Како да се спречи и поправи Застарено WordPress & PHP верзии

Овој е лесен. Секогаш треба да го ажурирате вашиот WordPress инсталација до најновата верзија.

Погрижете се секогаш да ја користите најновата верзија (не заборавајте секогаш да правите резервна копија пред да ја надградите). Што се однесува до надградбата на PHP, откако ќе го тестирате вашиот WordPress сајт за компатибилност, можете да ја промените верзијата на PHP.

Пред-совет: Користење на безбедносен приклучок како Sucuri може да ги спречи ранливостите споменати погоре. Топло го препорачувам.

Често поставувани прашања

Последни мисли

Се запознавме со различни WordPress ранливости и нивни можни решенија. Вреди да се забележи дека ажурирањето игра суштинска улога во одржувањето на WordPress безбедност недопрена

И кога ќе забележите каква било невообичаена активност, качете се на прстите и почнете да копате додека не го најдете проблемот бидејќи овие безбедносни ризици можат да предизвикаат штета од илјадници долари.

За авторот

Ибад Реман

Ибад е писател во Website Rating кој е специјализиран во областа на веб хостинг и претходно работел во Cloudways и Convesio. Неговите написи се фокусираат на едукација на читателите за WordPress хостинг и VPS, нудејќи длабински увид и анализи во овие технички области. Неговата работа е насочена кон насочување на корисниците низ комплексноста на решенијата за веб хостинг.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...