Како да инсталирате и конфигурирате WP Rocket (со препорачани поставки)

in WordPress

Зарем не е фрустрирачки кога ќе кликнете на веб-локација, ќе чекате и чекате да изгледа како еони, и ќе кликнете на копчето за назад од фрустрација? Вистината е дека има многу малку што ги нервира посетителите на страницата повеќе од а веб-локација со бавно вчитување и ете каде WP ракета влегува внатре

Студијата на Forrester Consulting го наведува тоа „47% од потрошувачите очекуваат веб-страницата да се вчита за две секунди или помалку“.

Тажната работа е што многу сопственици на веб-страници не сфаќаат дека веб-локацијата со бавно вчитување не само што ги фрустрира луѓето, туку може и негативно да влијае на вашата Google рангирање и имаат влијание врз приходите во крајна линија!

Добрата работа е што постојат начини да се забрза времето на вчитување на веб-локацијата, особено ако веб-локацијата е напојувана од WordPress. Затоа што овде ќе ви кажам како да започнете WP ракета (и да тоа е приклучок што го користам да ја забрзам мојата веб-страница).

Еве што ќе научите во овој пост:

Што е WP Rocket?

WP ракета е премија WordPress приклучок за кеширање кој е исклучително ефикасен во забрзувањето на времето на вчитување на вашата веб-страница.

WP Rocket Caching Plugin

Планови и цени на WP Rocket:

 • $ 49 / година – 1 година поддршка и ажурирања за Веб-страница на 1.
 • $ 99 / година – 1 година поддршка и ажурирања за веб-сајтови 3.
 • $ 249 / година – 1 година поддршка и ажурирања за неограничени веб-страници.


За разлика од повеќето други WordPress кеширање приклучоци кои се познати по тоа што се преполни со збунувачки опции и поставки. Дознајте повеќе за WP Rocket и дознајте некои од нив најдобри бесплатни алтернативи на WP Rocket.

1. Преземете и инсталирајте WP Rocket

Прво, преминете кон Веб-страница на WP Rocket и купете го WordPress приклучок.

Изберете го планот што најдобро функционира за вас и завршете ги потребните чекори за да ја поставите вашата нарачка.

Следно, ќе ви биде испратена е-пошта со информации за најавување на вашата сметка на wp-rocket.me. Одете и најавете се и влезете "мојот акаунт" ќе ја најдете врската за преземање. Преземете и зачувајте ја zip-датотеката на вашиот компјутер.

преземете wp ракета

Следно, најавете се на вашиот WordPress сајт и упатете се кон Приклучоци –> Додај ново –> Приклучи за прикачување.

Едноставно поставете ја и инсталирајте ја зип-датотеката верзија на WP Rocket.

инсталирај wp ракета

Конечно, одете и активирајте WP Rocket и приклучокот сега е инсталиран. Јеее!

Сега е време да го конфигурирате WP Rocket според препорачаните поставки.

Прво, одете во Поставки -> WP Rocket и ќе бидете префрлени на страницата за поставки на приклучокот. Има 10 јазичиња или секции што ќе треба да ги конфигурирате и да ги измените поставките за:

 1. Профил (стандардно јазиче)
 2. Поставки за кеш меморија
 3. Поставки за оптимизација на датотеки CSS и JS
 4. Поставки за медиуми
 5. Поставки однапред вчитај
 6. Поставки за Напредни правила
 7. Поставки на базата
 8. Поставки за CDN
 9. Додатоци (Cloudflare)
 10. алатки

Сега да продолжиме со конфигурирање на препорачаните поставки за WP Rocket, за секој од 10-те секции.

Контролна табла на WP Rocket

wp ракетна табла

Контролната табла ви дава информации за вашата лиценца и кога истекува. Можете исто така да се пријавите да бидете а Тестер за ракети (програма за бета тестирање) и Ракетна аналитика (дозволете WP Rocket да собира податоци анонимно). Овде ќе најдете и врски за поддршка и често поставувани прашања за WP Rocket.

Во контролната табла можете Отстранете ги сите кеширани датотеки (се препорачува да се направи кога ќе завршите со конфигурирање на поставките за WP Rocket), Започнете со превчитување на кешот (генерира кеш за вашата почетна страница и сите внатрешни врски на почетната страница) и Чиста OPcache Содржина (го чисти OPcahce што спречува проблеми кога го ажурирате приклучокот WP Rocket).

Поставки за кешот на WP Rocket

Поставки за кешот на ракетата wp

1. Овозможете кеширање за мобилни уреди треба да се активира бидејќи овозможува кеширање за мобилни уреди и ја прави вашата веб-страница попријатна за мобилни телефони.

Исто така изберете Одделни датотеки за кеш за мобилни уреди. Бидејќи мобилното кеширање на WP Rocket работи најбезбедно со овозможени двете опции. Кога се двоумите, чувајте ги и двете.

2. Овозможете кеширање за најавени WordPress корисници, ова се препорачува да се активира само кога имате страница за членство или слично кога корисниците мора да се логираат за да ја видат содржината.

3. Животен век на кешот автоматски се поставува на 10 часа и тоа значи дека кешираните датотеки автоматски се отстрануваат по 10 часа пред повторно да се создадат. Ако ретко го ажурирате вашиот сајт или имаат многу статични содржина, можете да ја зголемите оваа.

Зачувајте и тестирајте, темелно! Деактивирајте ги поставките ако забележите нешто скршено на вашата веб-локација.

Поставки за оптимизација на датотеки на WP Rocket CSS и JS

Поставки за оптимизација на датотеки WP Rocket CSS и JS

Минимизирање датотеки намалување на големината на датотеките и може да го подобри времето на вчитување. Minification отстранува празни места и коментари од статични датотеки, им овозможува на прелистувачите и пребарувачите побрзо да ги обработуваат HTML, CSS и JavaScript датотеките.

Комбинирање датотеки ќе ги спојува датотеките во помали групи со цел да се обезбеди компатибилност на темата/приклучокот и подобри перформанси. Сепак, не се препорачува принудно поврзување во само 1 датотека, бидејќи прелистувачите побрзо преземаат до 6 помали датотеки паралелно од 1-2 големи датотеки.

Комбинирањето на CSS и JS во помалку датотеки се смета за најдобра практика според HTTP/1, тоа не мора да биде случај со HTTP/2. Ако вашиот сајт работи на HTTP/2, еве што треба да размислите кога конфигурирање на WP Rocket за HTTP/2.

1. Минификувајте HTML-датотеки ќе ги отстрани празнините и коментарите за да ја намали големината на веб-страниците на вашата страница.

2. Комбинирајте Google Датотеки со фонтови ќе го намали бројот на барања за HTTP (особено ако користите повеќе фонтови).

3. Отстранете ги низите за барање од статични ресурси може да ја подобри оценката за перформанси на GT Metrix. Оваа поставка ја отстранува низата за барање верзија од статичните датотеки (на пр. style.css?ver=1.0) и наместо тоа ја кодира во името на датотеката (на пр. style-1-0.css).

4. Минификувајте CSS-датотеки ќе ги отстрани празнините и коментарите за да ја намали големината на датотеката со листи со стилови.

5. Комбинирајте CSS-датотеки ги спојува сите ваши датотеки во само една датотека, што ќе го намали бројот на барања за HTTP. Не се препорачува ако вашиот сајт користи HTTP/2.

Важно: Ова може да ги скрши работите! Ако забележите какви било грешки на вашата веб-локација откако сте ја активирале оваа поставка, само деактивирајте ја повторно и вашата страница ќе се врати во нормала.

6. Оптимизирајте ја испораката на CSS го елиминира CSS блокирањето на рендерирање на вашата веб-страница за побрзо согледано време на вчитување. Ова значи дека вашата страница ќе почне да се вчитува без CSS стилови и ова е нешто Google PageSpeed ​​Insights ги зема предвид при „оценувањето“ на брзината на страницата.

Критична патека CSS значи дека вашата страница ќе почне да се вчитува без сите нејзини CSS стилови. Тоа значи дека може да изгледа малку чудно неколку моменти додека се вчитува.

Ова се нарекува FOUC (блиц на нестилизирана содржина). За да го избегнете ова, мора да го користите она што се нарекува CSS Critical Path. Ова значи дека CSS за содржината на врвот на вашата страница мора да биде поставена директно во HTML за да се избегне FOUC додека страницата се вчитува.

За да ја генерирате критичната патека CSS што можете да ја користите оваа алатка за CSS Generator за критична патека.

7. Минификувајте JavaScript датотеки отстрани празни места и коментари за да се намали големината на JS-датотеките.

8. Комбинирајте JavaScript датотеки комбинирајте помалку датотеки со информации за JavaScripts на вашиот сајт, намалувајќи ги барањата за HTTP. Не се препорачува ако вашиот сајт користи HTTP/2.

Важно: Ова може да ги скрши работите! Ако забележите какви било грешки на вашата веб-локација откако сте ја активирале оваа поставка, само деактивирајте ја повторно и вашата страница ќе се врати во нормала.

9. Вчитај JavaScript е одложено го елиминира JS блокирањето на рендери на вашата страница и може да го подобри времето на вчитување. Ова е нешто Google PageSpeed ​​Insights ги зема предвид при „оценувањето“ на брзината на страницата.

10. Безбеден режим за JQuery обезбедува поддршка за инлајн референци на jQuery од теми и приклучоци со вчитување на jQuery на врвот на документот како скрипта за блокирање рендер.

Зачувајте и тестирајте, темелно! Деактивирајте ги поставките ако забележите нешто скршено на вашата веб-локација.

WP Rocket Media Settings

Поставки за медиумот за ракета wp

1. Мрзливо оптоварување слики значи дека сликите ќе се вчитаат само кога ќе влезат (или ќе влезат) во приказот, односно се вчитуваат само кога корисникот ќе ја скролува страницата. Мрзливото вчитување го намалува бројот на барања за HTTP што може да го подобри времето на вчитување.

(Понекогаш го оневозможувам мрзливото вчитување на слики, само затоа што кога е овозможено мрзливо вчитување, закотвување линкови покажувајќи на позиција под мрзливо вчитана слика се лизга до погрешна позиција на веб-страницата)

2. Мрзливо вчитајте iframes и видеа значи дека iframes и видеата ќе се вчитуваат само кога ќе влезат (или ќе влезат) во приказот, т.е. се вчитуваат само кога корисникот ќе ја скролува страницата. Мрзливото вчитување го намалува бројот на барања за HTTP што може да го подобри времето на вчитување.

3. Заменете го YouTube iframe со слика за преглед може значително да го подобри вашето време за вчитување ако имате многу видеа на YouTube на страницата.

Lazyload може да се исклучи на поединечни страници/објави (оваа поставка ја наоѓате во страничната лента за објави/страница)

4. Оневозможи емотикони треба да биде оневозможено затоа што треба да се користи стандардното емотикони на прелистувачот на посетителите наместо да се вчитуваат емотикони од WordPress.org. Оневозможувањето на кеширањето на емотиконите го намалува бројот на барања за HTTP што може да го подобри времето на вчитување.

6. WordPress вградува треба да биде оневозможено бидејќи ги спречува другите да вградуваат содржина од вашата страница, исто така ве спречува да вметнувате содржина од други сајтови и ги отстранува барањата за JavaScript поврзани со WordPress Вградува.

Зачувајте и тестирајте, темелно! Деактивирајте ги поставките ако забележите нешто скршено на вашата веб-локација.

Поставки за претходно вчитување на WP Rocket

Поставки за претходно вчитување на ракетата wp

1. Превчитување на картата на сајтот ги користи сите URL-адреси во вашата мапа на сајтот XML за претходно вчитување кога ќе истече животниот век на кешот и ќе се исчисти целиот кеш.

2. Yoast оптимизација XML мапа на сајтот. WP Rocket автоматски ќе открие XML карти на сајтови генерирани од Yoast оптимизација за приклучок. Можете да ја проверите опцијата за претходно вчитување.

3. Однапред вчитај бот треба да се активира и користи само на сервери со добра работа. Откако ќе се активира, тој автоматски се активира откако ќе додадете или ажурирате содржина на вашата веб-локација. Променете во Рачно ако ова предизвикува висока Користење на процесорот или проблеми со перформансите.

Кога пишувате или ажурирате нова објава или страница, WP Rocket автоматски го брише кешот за таа специфична содржина и која било друга содржина поврзана со неа. Ботот однапред ќе ги индексира овие URL-адреси за веднаш да го регенерира кешот.

4. Преземете ги барањата за DNS однапред овозможува резолуцијата на името на доменот да се случува паралелно со (наместо сериски со) преземањето на вистинската содржина на страницата.

Можете да наведете надворешни хостови (како //фонтови.googleapis.com & //maxcdn.bootstrapcdn.com) што треба да се превземат бидејќи претходно преземањето DNS може да направи надворешните датотеки да се вчитуваат побрзо, особено на мобилните мрежи.

Најчестите URL-адреси за претходно преземање се:

 • //maxcdn.bootstrapcdn.com
 • //platform.twitter.com
 • //s3.amazonaws.com
 • //ајакс.googleapis.com
 • //cdnjs.cloudflare.com
 • //netdna.bootstrapcdn.com
 • //фонтови.googleapis.com
 • //connect.facebook.net
 • //www.google-analytics.com
 • //www.googletagmanager.com
 • //карти.google. Со

Зачувајте и тестирајте, темелно! Деактивирајте ги поставките ако забележите нешто скршено на вашата веб-локација.

Поставки за напредни правила на WP Rocket

Поставки за статични датотеки на WP Rocket

Овие поставки се за напредно управување со кешот, обично за исклучување на страниците за количка и наплата на страниците за е-трговија.

1. Никогаш не кеширајте URL(а) ви овозможува да наведете URL-адреси на страници или објави кои никогаш не треба да се кешираат.

2. Никогаш не кеширајте колачиња ви овозможува да ги наведете ID-ите на колачињата кои, кога се поставени во прелистувачот на посетителот, треба да спречат кеширање на страницата.

3. Никогаш не кеширајте кориснички агенти ви овозможува да наведете низи на кориснички агенти кои никогаш не треба да ги гледаат кешираните страници.

4. Секогаш исчистете ги URL-адресите ви овозможува да одредите URL-адреси што секогаш сакате да се исчистат од кешот секогаш кога ажурирате која било објава или страница.

5. Низи за барање за кеширање ви овозможува да наведете низи за пребарување за кеширање.

Зачувајте и тестирајте, темелно! Деактивирајте ги поставките ако забележите нешто скршено на вашата веб-локација.

Поставки за базата на податоци на WP Rocket

Поставки за базата на податоци на WP Rocket

Овој дел доаѓа со низа поставки за чистење и оптимизирање WordPress.

1. По расчистување ги брише ревизиите, автоматските нацрти и ѓубрето објави и страници. Избришете ги освен ако немате стари верзии на објави (или избришани објави).

2. Чистење на коментарите брише спам и коментари за отпадоци.

3. Расчистување на транзиенти ги брише зачуваните податоци на кои им се допаѓа социјалното броење, но понекогаш кога транзиентите ќе истечат, тие остануваат во базата на податоци и можат безбедно да се избришат.

4. Чистење на базата на податоци ги оптимизира табелите во вашиот WordPress база на податоци.

5. Автоматско чистење. Јас обично правам чистење на ад хок основа, но исто така можете да закажете WP Rocket да извршува автоматско чистење на вашата база на податоци.

Идеално, треба да направите резервна копија на вашата база на податоци пред да извршите чистење, бидејќи откако ќе се изврши оптимизацијата на базата на податоци, нема начин да се вратите.

Поставки за CDN на WP Rocket

Поставки за CDN на WP Rocket

Користењето мрежа за испорака на содржина (CDN) значи дека сите URL-адреси на статични датотеки (CSS, JS, слики) ќе бидат препишани на CNAME(ите) што ги давате.

1. Овозможете CDN. Овозможете го ова ако користите мрежа за испорака на содржина. WP Rocket е компатибилен со повеќето CDN како Amazon Cloudfront, MaxCDN, KeyCDN (кој го користам) и други. Дознајте повеќе за тоа како да користете WP Rocket со CDN

2. CDN CNAME(и). Копирајте го CNAME (доменот) што ви е даден од вашиот CDN провајдер и внесете го во CDN CNAME. Ова ќе ги препише сите URL-адреси за вашите средства (статични датотеки).

3. Исклучете датотеки ви овозможува да наведете URL-адреси на датотеки што не треба да се сервираат преку CDN.

Зачувајте и тестирајте, темелно! Деактивирајте ги поставките ако забележите нешто скршено на вашата веб-локација.

Додатоци за WP Rocket (Cloudflare)

Додатоци за WP Rocket (Cloudflare)

WP Rocket ви овозможува да ја интегрирате вашата сметка на Cloudflare со неговата дополнителна функција.

1. Глобален API клуч. Ќе го најдете клучот API во горниот десен агол на вашата сметка на Cloudflare. Едноставно одете на вашиот профил и скролувајте надолу и ќе го видите вашиот глобален API клуч. Само треба да го копирате и залепите ова во WP Rocket.

2. Е-пошта на сметката. Ова е адресата на е-пошта што ја користите за вашата сметка на Cloudflare.

3. Домен. Ова е вашето име на домен, на пр. websitehostingrating.com.

4. Режим на развој. Привремено активирајте го режимот за развој на вашата веб-страница. Оваа поставка автоматски ќе се исклучи по 3 часа. Ова е добро за кога правите многу промени на вашата страница.

5. Оптимални поставки. Автоматски ја подобрува вашата конфигурација на Cloudflare за брзина, степен на изведба и компатибилност. Оваа опција ги активира оптималните поставки на Cloudflare.

6. Релативен протокол. Треба да се користи само со флексибилната SSL функција на Cloudflare. URL-адресите на статичните датотеки (CSS, JS, слики) ќе бидат препишани за да се користат // наместо http:// или https://.

WP Rocket Tools

WP Rocket Tools

1. Извезете поставки ви овозможува да ги извезете вашите поставки за WP Rocket за да ги користите на друга локација.

2. Увезете поставки ви овозможува да ги увезете вашите претходно конфигурирани поставки за WP Rocket.

3. Враќање назад ви овозможува да се вратите на претходната верзија ако новата верзија на WP Rocket ви предизвика какви било проблеми.

Конфигурирање на WP Rocket за HTTP/2

HTTP / 2 е надградба на HTTP која постои од 1999 година за да управува со комуникацијата помеѓу веб-серверите и прелистувачите. HTTP/2 го отвора патот за побрзо вчитување на страниците преку подобра компресија на податоци, мултиплексирање на барањата и други подобрувања на брзината.

Многу сервери и прелистувачи имаат поддршка за HTTP/2, а повеќето веб-домаќини, како SiteGround, сега поддржува HTTP/2. Ова Проверка на HTTP/2 ви кажува дали вашата страница е способна да користи HTTP/2.

Ако вашиот сајт е способен да користи HTTP/2, еве како можете да го конфигурирате WP Rocket за него.

Спојување (комбинирање) на сите CSS и JS датотеки во што е можно помалку датотеки не е најдобрата практика за HTTP/2 и WP Rocket ви препорачува да не активирајте поврзување на датотеки во табот за оптимизација на датотеки.

Конфигурирање на WP Rocket за HTTP/2

WP Rocket ви препорачува оставете ги овие две полиња неозначени. За повеќе информации, видете оваа статија за WP Rocket.

Како да користите WP Rocket со KeyCDN

Поставувањето WP Rocket со KeyCDN е прилично едноставно. (ФЈИ KeyCDN е мрежата за испорака на содржини што ја користам и препорачувам)

Прво креирајте зона за повлекување KeyCDN. Потоа одете на табот CDN и проверете го Овозможете мрежа за испорака на содржина опција.

како да поставите wp ракета со keycdn

Сега ажурирајте го Заменете го името на домаќинот на страницата со: поле со URL-то што го добивате од контролната табла на KeyCDN (под Зони > УРЛ на зона за зоната за повлекување што сте ја создале. URL-то ќе изгледа слично на нешто како: lorem-1c6b.kxcdn.com)

Алтернативно, и препорачаната опција, користете CNAME на вашата URL на избор (на пример https://static.websitehostingrating.com)

Кои веб-домаќини работат со WP Rocket?

WP Rocket е компатибилен со речиси сите веб-домаќини. Сепак, некои, особено управуван WordPress Силите, можеби нема да работи со WP Rocket. Ако вашиот хостинг провајдер не е наведен овде подолу, тоа не значи дека не е компатибилен со WP Rocket. Најдобар начин да бидете 100% сигурни е да го контактирате вашиот веб-домаќин и да прашате.

 • Kinsta: Kinsta поддржува само WP Rocket верзија 3.0 и понова. Кеширањето на страницата на WP Rocket автоматски се оневозможува за да се спречи конфликт со вграденото кеширање на Kinsta. Кинста е официјален партнер на WP Rocket.
 • WP Engine: WP Rocket е единствениот приклучок за кеширање што е дозволен WP Engine. WP Engine е официјален партнер на WP Rocket.
 • SiteGround: WP Rocket е компатибилен со SiteGroundСтатично, динамично и мемкеширано кеширање. SiteGround е официјален партнер на WP Rocket.
 • A2 Хостинг: WP Rocket е целосно компатибилен со А2 хостинг. Но, мора да инсталирате WordPress на вашиот сајт пред да можете да го инсталирате приклучокот WP Rocket. A2 Hosting е официјален партнер на WP Rocket.
 • WebHostFace: WebHostFace поддржува (и е официјален партнер на) WP Rocket.
 • Саввии: Savvii поддржува (и е официјален партнер на) WP Rocket.
 • FastComet: Нуди специјално оптимизиран пакет за WordPress и WP Rocket. FastComet е официјален партнер на WP Rocket.
 • Bluehost Успеа WordPress планови: Bluehost Успеа WordPress планови Конфигурацијата на лак го нарушува минимизирањето на WP Rocket, па мора или да го исклучите BluehostЛак на, или исклучете го минимизирањето на WP Rocket.
 • Облаци WordPress хостинг: Кога користите минификација на WP Rocket со Cloudways' Varnish, мора да креирате правило за исклучување за Varnish во поставките на апликацијата Cloudways.
 • замаец: Мора да ја контактирате поддршката на Flywheel и да побарате од нив да го активираат WP Rocket.
 • Управуван со HostGator WordPress планови: WP Rocket не е дозволено да се вклучи Управуван со HostGator WordPress хостинг.
 • Синтезис: W3 Total Cache е претходно инсталиран на Synthesis, но може да се избрише и да се замени со WP Rocket.
 • WebSavers.ca: WebSavers.ca е официјален партнер на WP Rocket.

Прочитајте повеќе за компатибилен веб-домаќин со вклучен WP Rocket https://docs.wp-rocket.me/article/670-hosting-compatibility.

Преземете ја мојата конфигурациска датотека WP Rocket

Направив многу лесно да ја додадам истата конфигурација на WP Rocket што ја користам овде на мојата страница. Едноставно преземете ја оваа конфигурациска датотека WP Rocket а потоа увезете го во делот Алатки на администраторот на WP Rocket.

бесплатно симнување на датотеката за конфигурација на ракетата wp

Купете копија од WP ракета а потоа оди и преземете ја мојата конфигурациска датотека WP Rocket и увезете ги точните поставки што ги препорачувам и користам на оваа страница.

3. WP Rocket Help и официјална документација

Ако поради една или друга причина наидете на проблеми со WP Rocket, достапни се многу корисни информации Веб-страницата на WP Rocket. Запомнете дека добивате и 1 година поддршка при купувањето.

wp ракета помош

Еве список на упатства за WP Rocket за кои сметав дека се најкорисни:

Какво е вашето искуство со користење на Приклучок за кеширање WP Rocket за WordPress? Дали изоставив некои клучни информации? Би сакал да слушнам сè за тоа во коментарите подолу!

Ако ви беше корисно ова упатство за поставување WP Rocket, споделувањето на социјалните мрежи секогаш се цени.

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...