Колку чини веб-страницата за мал бизнис?

in Градежни веб-страници

За малите бизниси, мора да се има висококвалитетна веб-страница за да се привлечат нови клиенти и клиенти. Деновиве, повеќето луѓе прво одат на Интернет кога бараат стоки или услуги и имаат поголема веројатност да им веруваат на бизнисите кои имаат добро дизајнирани веб-страници со модерен изглед.

Со други зборови, градењето и одржувањето на веб-локација е неопходна деловна потрошувачка.

Но, колку треба да буџетирате за веб-страницата на вашиот бизнис?

Одредувањето на цените на вашата веб-страница може да биде тешка задача за секого, особено ако штотуку почнувате.

Трошоците ќе се разликуваат врз основа на многу фактори, вклучувајќи го типот на веб-локација што ја сакате и како ќе изберете изградете и хостирајте ја вашата веб-страница

Земајќи го сето ова предвид, просекот на креирање и одржување на веб-локација за мал бизнис може да биде од 200 до 10,000 долари.

Резиме: Колку чини да се изгради веб-страница за мал бизнис?

  • Ако поставувате веб-локација за вашиот мал бизнис, вашите трошоци ќе варираат во зависност од тоа каква веб-локација сакате, како ќе изберете да ја изградите и каков вид на одржување бара.
  • Ако самите изградите едноставна веб-страница за вашиот бизнис, вкупните трошоци би можеле да бидат ниски од неколку стотици долари или помалку.
  • Ако одлучите да ангажирате професионалец и/или да изградите поголема веб-локација со покомплексна функционалност, вашите трошоци ќе се зголемат и може да барате до 10,000 долари.

Фактори кои влијаат на трошоците за веб дизајн на вашиот мал бизнис

Постои широк спектар на фактори кои ќе влијаат на трошоците за дизајнирање и градење на вашата веб-страница. Тие вклучуваат:

  • Каков вид на веб-локација и карактеристики сакате.
  • Без разлика дали користите градител на веб-страници DIY или ангажирате професионалец за да ја изградите вашата веб-страница.
  • Колку оригинална содржина произведувате (и дали треба да ангажирате копирајтер за тоа).

Ајде детално да ги разгледаме овие различни фактори и да разложиме колку може да очекувате да платите за секој.

Трошоци за градење на веб-страници

wix креирајте веб-локација

Не сите веб-локации се креирани еднакви, и најголемиот одлучувачки фактор кога станува збор за тоа колку ќе чини вашата веб-страница е каква веб-локација сакате.

Како така?

Да речеме дека водите мал бизнис со фотографија. Сакате да поставите веб-локација, но не ви треба ништо фенси: само целна страница со вашите информации за контакт и портфолио за прикажување на вашата работа.

Едноставна веб-локација како оваа е лесно да се изгради со a Градител на веб-страници DIY како што е Wix, кој нуди професионални планови за сајтови со почеток од 22 $/месец и планови за бизнис/е-трговија со почеток од 27 $/месец. 

Не само што вашите месечни трошоци за претплата ќе бидат ниски, туку со градење и управување со вашата веб-страница сами, ќе заштедите многу на трошоците за работна сила.

Овој вид веб-локација е навистина повеќе како онлајн визит-карта, рекламирајќи го вашиот производ или услуги на широка публика.

Сепак, на повеќето мали бизниси им треба повеќе од едноставно портфолио или основна страница за е-трговија.

Понапредните функции, како што се способноста за закажување резервации, прифаќање плаќања, управување со голем залиха на производи и хостирање на големи количини на содржина, сето тоа ќе ги зголеми трошоците за изградба и одржување на вашата веб-страница.

Трошоци за „направи сам“ наспроти професионален веб дизајн

Значи, за колку пари точно зборуваме овде?

Ајде да ги расчлениме трошоците за изградба на веб-локација за вашиот мал бизнис со користење на градител на веб-локации DIY наспроти ангажирање професионален веб-дизајнер за изградба на вашиот сајт.

Ако сакате сами да ја изградите веб-страницата на вашиот бизнис, има многу одлични создавачи на веб-страници DIY од кои можете да изберете.

Повеќето ви дозволуваат да изберете од широка библиотека на теми и доаѓаат со едноставни, кориснички алатки за уредување со влечење и спуштање што го олеснуваат прилагодувањето на вашата веб-страница.

Ако одлучите сами да ја изградите вашата веб-страница со градител на веб-страници DIY, можете да очекувате да платите помеѓу 25-200 долари месечно.

Има поевтини и поскапи исклучоци, се разбира: Градител на веб-страници на Хостингер, на пример, нуди план овозможен за е-трговија за само 2.99 долари месечно. 

Но, во принцип, безбедно е да се каже дека треба да буџетирате околу 50 долари месечно за претплата за креирање веб-страници сам.

Ако сакате да се изгради својата веб-страница и се подготвени да вложат малку повеќе напор, можете да користите систем за управување со содржина (CMS) како на пр WordPress да ја изградите вашата веб-страница.

WordPress е најпопуларниот CMS ширум светот, бидејќи нуди идеална рамнотежа на пријателство за корисникот и приспособливост.

WordPress е софтвер со отворен код, што значи дека е бесплатно да се преземе.

Сепак, сепак ќе треба да платите за претплата, како и потенцијално тема за вашата веб-страница (некои се бесплатни, други се во просек 5-20 долари месечно) и приклучоци за да овозможите различни функции (општо 0-50 долари месечно).

Како што можете да видите, постојат многу различни алатки што можете да ги користите за да изградите елегантна, функционална веб-страница за вашиот бизнис. Сепак, градењето сопствена веб-страница не е секогаш најдобрата опција. 

Ако сакате да ангажирате професионалец за дизајнирање на веб-страницата на вашиот бизнис, вашите трошоци ќе бидат повисоки.

Некои професионални/хонорарни веб дизајнери наплаќаат рамна такса за нивните услуги, додека други наплаќаат по час.

И исто како и со градител на веб-страници DIY, сложеноста на веб-локацијата што ја сакате исто така ќе влијае на цената.

Сите овие различни фактори значат дека трошоците за ангажирање веб-дизајнер може да варираат прилично широко.

Сепак, треба да планирате да платите најмалку 200 долари за едноставна веб-локација во стил на портфолио и до 2,000 долари за посложени веб-локации овозможени за е-трговија.

Ангажирање на веб-агенција да се изгради веб-страница на вашиот бизнис е друга опција, но ова е далеку поскапо и лесно може да добие до 10,000 долари.

Без разлика дали ќе изберете да користите градител на веб-страници сам или да ангажирате професионалец, треба да внимавате на фактот дека дизајнирањето и изградбата на вашата веб-страница е само врвот на ледениот брег кога станува збор за вкупните вкупни трошоци за поседување веб-страница за вашиот бизнис.

Ајде да погледнеме во некои други фактори кои влијаат колку ќе чини вашата веб-страница.

Слики и пишување (трошоци за содржина)

fiverr хонорарен веб развивач

Веб-страницата е добра само како нејзината содржина.

Секоја добра, професионална веб-локација ќе има привлечна визуелна и текстуална содржина насочена кон својата конкретна публика, и трошоците за производство на оваа содржина ќе се разликуваат врз основа на тоа како ќе одберете да го направите тоа.

Ако самите ги креирате сите слики и ги напишете сите написи и друга текстуална содржина за вашиот бизнис, тогаш вашите трошоци за работна сила ќе бидат релативно ниски.

Сепак, можеби ќе треба да платите за авторските права на одредени типови визуелни содржини, како и да платите авторски автор за да произведува пишана содржина за вашата страница.

Наоѓање писатели е лесно на хонорарните сајтови како Fiverr Upwork, а цените ќе се разликуваат врз основа на нивото на искуство на писателот.

Што се однесува до сликите заштитени со авторски права или друга визуелна содржина, може да изберете да платите повеќе врз основа на тоа колку сметате дека вашата веб-страница навистина треба да ја има таа конкретна содржина, или можеби ќе изберете да одите со поевтина опција.

Услуги за маркетинг преку е-пошта

getresponse е-мејл маркетинг

Професионалните услуги за е-пошта исто така ќе додадат дополнителни трошоци на веб-страницата на вашиот бизнис, но тие се суштински дел од ангажирањето и градењето на вашата публика.

Со професионален хостинг за е-пошта, можете да креирате сопствена адреса за е-пошта и да дизајнирате уникатни маркетинг кампањи за е-пошта.

Популарните алатки за е-пошта маркетинг вклучуваат Mailchimp, Sendinblue, и GetResponse, од кои сите нудат месечни планови кои се движат од 0 до 100 долари.

Трошоци за одржување

Покрај трошоците за изградба на вашата веб-страница, исто така ќе треба да ги вклучите трошоците за одржување во вашиот буџет.

Овие вклучуваат трошоците за веб хостинг, регистрација на домен, SSL сертификати и многу повеќе.

Ајде детално да погледнеме некои од овие фактори и да разложиме колку треба да очекувате да платите за секој.

Регистрација на домен

godaddy регистрација на домен

Вашето име на домен е исклучително важен аспект на вашата веб-страница.

Тоа е првото нешто што ќе го види вашата публика, а заради едноставност и брендирање, името на доменот на вашата веб-страница треба да биде исто (или многу слично) со името на вашиот бизнис.

Но, едноставното одлучување за име на домен не е доволно. Ќе мора да проверите дали вашиот избран домен е достапен (т.е. дека никој друг не го користи) и потоа плати за да го регистрираш кај овластен регистратор на домени.

Трошоците за регистрација на име на домен обично се околу 10-20 долари годишно, така што може безбедно да се каже дека нема да внесе преголема вдлабнатина во буџетот на вашиот бизнис.

Кога барате регистратор на домени, погрижете се да изберете оној што е акредитиран од ICANN (Меѓународната корпорација за доделени имиња и броеви).

Оваа непрофитна организација ги регулира повеќето DNS и IP услуги на интернет и ИКАНН акредитацијата е добар начин да знаете дека сте избрале реномиран регистратор на домени.

GoDaddy е еден од најпопуларните регистратори на домени, но има и други опции, како на пр Bluehost или Namecheap.

SSL сертификати

Сертификат SSL (слој за безбедни приклучоци) е протокол за шифрирање кој ги штити веб-прелистувачите и серверите со шифрирање на сите податоци испратени од посетителите на вашата веб-локација.

Може да откриете дали веб-локацијата има SSL сертификат врз основа на тоа дали има мал симбол за заклучување во лентата за пребарување лево од URL-то на веб-локацијата.

Имањето SSL сертификат е неопходно за да се воспостави безбедноста на вашата веб-страница и довербата на вашата публика, така што апсолутно вреди да се трошат.

Многу планови за градење веб-страници и/или хостинг ќе вклучуваат a бесплатен SSL сертификат со нивните планови, што ви заштедува од неволја да морате да се грижите за него (и да платите за тоа) посебно.

Меѓутоа, ако мора да добиете SSL сертификат одделно, цената ќе варира во зависност од тоа каков тип на SSL сертификат ви треба.

A SSL сертификат со еден домен, кој заштитува и шифрира само една веб-локација, може да биде евтин колку 5 XNUMX УСД годишно. 

SSL сертификати со џокер мулти-домени SSL сертификати, и двете се дизајнирани да заштитат повеќе домени и/или поддомени, ќе ве чини помеѓу 50-60 долари годишно.

Постојат и други видови на SSL сертификација, исто така, но за веб-локација за мал бизнис, можете да очекувате да платите помеѓу 5 и 50 долари за вашата SSL сертификација ако не е вклучена во планот за градење веб-страница или хостинг.

Веб хостинг сервис

siteground

Вашиот веб-домаќин е како местото каде што живее вашата веб-страница и изборот на вистинскиот веб-хостинг провајдер е од суштинско значење за креирање веб-локација која му помага на вашиот бизнис да расте.

Ако изберете да дизајнирате сопствена веб-локација со градител на веб-страници сам, тогаш можеби нема да треба да се грижите за хостирањето - многу производители на веб-страници се грижат за тоа наместо вас.

Меѓутоа, ако треба да изберете свој, тогаш на веб хостинг компанија и типот на хостинг што ќе го изберете во голема мера ќе зависи од големината и сложеноста на вашата веб-страница.

Ако вашиот бизнис штотуку започнува и не очекувате високо ниво на веб сообраќај веднаш, тогаш заедничкото хостирање е одлична, буџетска опција. Плановите за заеднички хостинг генерално се движат од 2 до 12 долари месечно, каде Bluehost SiteGround се двете најпопуларни опции.

Меѓутоа, ако сте do предвидете многу сообраќај, или ако вашата веб-страница ќе вклучува големи количини на содржина, тогаш облак VPS хостинг или посветен хостинг можеби подобро одговара.

Плановите за хостирање VPS чинат помеѓу 10 и 150 долари месечно, а посветеното хостирање започнува од околу 80 долари и може да оди до 1700 долари месечно.

Има и други опции, како што се облак хостинг и управуван WordPress хостинг, и ќе треба да го направите вашето истражување и да откриете што е најдобро за веб-страницата на вашиот бизнис. 

Ако сте ангажирале професионален веб-дизајнер или агенција за да го изгради вашиот сајт, можете исто така да побарате од нив нивна препорака (всушност, повеќето веб-агенции веќе ќе имаат хостинг компании со кои работат).

Функционалност за е-трговија

wix e-commerce

Без разлика дали сами ја креирате вашата веб-страница користејќи градител на веб-страници DIY или ангажирате професионалец, додавањето на функционалноста за е-трговија на вашата веб-страница ќе ги зголеми вашите трошоци.

Ако сте ангажирале професионалец да ја изгради вашата веб-страница од нула, тогаш трошоците за додавање функции за е-трговија ќе зависат од стапката што ја наплаќа одреден веб-дизајнер.

Меѓутоа, ако одите на почестата рута на користење на градител на веб-локации DIY што нуди шаблони за веб-страници за е-трговија, вашиот прв и главен трошок ќе биде вашиот месечен (или годишен) план за плаќање.

Проценката на вкупните трошоци за функционалноста на е-трговија на вашата веб-локација е малку незгодна бидејќи различните планови за е-трговија ќе имаат различни цени и дополнителни трошоци за водење бизнис, како на пр. трансакциски такси.

Просечната цена на планот за градење веб-страници овозможен за е-трговија е помеѓу 13-100 долари месечно. Популарни опции овде што треба да се разгледаат се Wix Shopify.

Кога користите градител на веб-страници за е-трговија, како на пр Squarespace, компанијата исто така ќе земе процент од сите продажби што се спроведуваат на вашата веб-страница.

Ова варира во зависност од компанијата и планот што сте го избрале, но генерално е околу 2.9% + 0.30 долари по трансакција.

Ако вашиот план не вклучува веб хостинг, tкокошката, исто така, ќе треба да ги земете предвид месечните плаќања помеѓу 29-250 долари.

Сè на сè, ако сакате веб-локација овозможена за е-трговија за вашиот бизнис, најверојатно ќе барате некаде помеѓу 30-300 долари месечно, не вклучувајќи ги надоместоците за трансакции.

Одржување на веб-страница

Исто како и секој друг вид на машина, на вашата веб-страница ќе му треба редовно одржување за да работи непречено. 

Одржувањето на веб-локацијата вклучува работи како што се редовни ажурирања и резервни копии на софтверот, како и безбедносни проверки и смена на проблеми што ќе се појават.

Повеќето веб-хостинг компании и создавачи на веб-страници ќе вклучуваат редовни бекап и ажурирања на софтвер со нивната услуга и ќе понуди бесплатна услуга за клиенти доколку се појават некакви проблеми.

Како таков, ако сте се одлучиле да ја изградите вашата веб-страница користејќи градител на веб-страници, веројатно нема да мора да се грижите дали ќе платите дополнително за одржување на веб-страницата.

Меѓутоа, ако сте ангажирале веб-дизајнер, трошоците за редовно одржување на веб-страниците може да се движат од 500 до 1,000 долари годишно.

FAQ’s

Резиме

Заклучокот е дека трошоците за изградба на веб-страница за вашиот бизнис целосно ќе зависат од тоа како го правите тоа и каква веб-локација бара вашиот бизнис.

За среќа на малите бизниси, навистина не треба да ја скршите банката за да создадете функционална, елегантна веб-страница.

Има тони одлични создавачи на веб-локации што сами си го прават тоа што овозможуваат лесно и без потреба да се ангажира професионалец, да се градат уште покомплексни веб-локации овозможени за е-трговија.

Ако го направите истражувањето и вложите време, најверојатно ќе можете да ги задржите трошоците за поставување на вашата веб-страница под 1,000 долари.

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...