Како вашиот избор за веб хостинг влијае на оптимизацијата

in Веб хостинг

Опсегот на внимание денес стана пократок од кога било. Просечниот корисник на интернет има просечен распон на внимание од 8.25 секунди – толку време имате за да го привлечете интересот на посетителите на вашата страница. 

Не е ни чудо што брзината на веб-страницата стана критичен фактор за одредување на успехот или неуспехот на страницата. Страниците со бавно вчитување може да ги избркаат потенцијалните клиенти пред да имаат шанса да ги истражат вашите понуди. 

За жал, многу сопственици на веб-страници ја занемаруваат клучната улога што ја игра веб-хостингот во оваа игра со високи влогови на брзина и перформанси.

GoogleЏон Мулер вели за да бидете сигурни дека веб-страниците се вчитуваат за помалку од 2-3 секунди.

Страниците со бавно вчитување може да ги фрустрираат посетителите и да ги испратат во пакет, директно влијаејќи на вашата стапка на отскокнување и рангирањето на пребарувачите. Иако оптимизирањето на сликите, минимизирањето на кодот и искористувањето на техниките за кеширање се клучни, еден често занемарен фактор кој значително влијае на брзината на страницата е вашиот давател на веб-хостинг.

на право решение за веб хостинг може да ги турбополни перформансите на вашата страница, преведувајќи во подобро корисничко искуство и подобрени резултати од SEO.

  1. SiteGround е познат по своите решенија за веб-хостинг со високи перформанси, со функции како вграден кеширање, интеграција CDN и дискови со цврста состојба (SSD) кои можат значително да ја подобрат брзината на страницата. Тие исто така нудат специфични планови за хостирање оптимизирани за брзина WordPress веб-сајтови. Дознај повеќе за SiteGround овде.
  2. WP Engine е управувано WordPress хостинг провајдер кој се фокусира на обезбедување исклучителни перформанси и брзина. Тие користат напредни механизми за кеширање, мрежи за испорака на содржина (CDN) и оптимизирани конфигурации на серверот за да обезбедат брзо време на вчитување, дури и за голем сообраќај WordPress сајтови. Дознај повеќе за WP Engine овде.
  3. A2 Хостинг е препознатлив по неговите достапни, но брзи планови за хостирање. Тие користат напредна технологија како веб-сервери LiteSpeed, NVMe-дискови со цврста состојба и претходно конфигуриран систем за кеширање за да ги засилат перформансите на страницата. Комбинацијата на LiteSpeed ​​и NVMe SSD обезбедува значителна предност за брзина во однос на традиционалните поставувања за хостирање. А2 хостинг е добра опција за оние кои бараат рамнотежа на брзина и економичност. Дознајте повеќе за А2 хостинг овде.

Подолу, ќе ја разгледаме врската помеѓу веб-хостингот и перформансите на SEO и ќе ги откриеме скриените фактори кои можат да го направат или да го нарушат вашиот онлајн успех. 

Разбирање на брзината на страницата и оптимизација

Брзината на страницата е еден од критичните фактори за рангирање на пребарувачите, и покрај тоа што е донекаде засенет од Орган на домен (DA) и рангирање на домени (DR). Пребарувачите ги наградуваат веб-локациите кои даваат приоритет на брзината и ги казнуваат оние што заостануваат.

Но, зошто брзината на страницата е толку важна? 

Одговорот лежи во сложената интеракција помеѓу корисничкото искуство и оптимизацијата на пребарувачите. Пребарувачите се во немилосрдна потрага да им дадат на корисниците најрелевантни и задоволувачки резултати.

Веб-страниците со бавно вчитување не само што ги фрустрираат корисниците, туку придонесуваат и за повисоки стапки на отскокнување, бидејќи нестрпливите посетители ги напуштаат страниците што не успеваат да се вчитаат во очекуваната временска рамка. 

Истражувањата покажуваат дека дури и една секунда доцнење во времето на вчитување на страницата може значително да ги намали конверзиите, приходите и задоволството на корисниците. Бавните веб-локации не само што ги оддалечуваат корисниците, туку и ги обесхрабруваат да ги посетуваат повторно, што на крајот ја нарушува вашата онлајн репутација.

Брзите времиња на вчитување, од друга страна, ја одразуваат ефикасноста и доверливоста на вашата веб-страница. Според тоа, пребарувачите гледаат сајтови со брзо вчитување како попријателски за корисниците и позаслужни за повисок ранг. 

Иако брзината на страницата е клучен фактор во SEO, важно е да се забележи дека тоа е само еден аспект од сеопфатна стратегија за оптимизација. Брзата локација не е добра ако содржината не ги натера посетителите да останат и да ја искусат брзината на прво место, нели? 

Постојат различни алатки што можете да ги користите за тестирање и мерење на брзината на страницата. Три од најпопуларните бесплатни алатки се Google Увид PageSpeed, Pingdom   GTmetrix.

Како google.com работи во однос на брзината на страницата на PageSpeed ​​Insights.

Фактори за хостирање кои влијаат на брзината на страницата

Хостинг, спротивно на популарното верување, не е единствен фактор. Најдобро би било да се смета за амалгам од неколку клучни фактори кои можат да направат или да ја нарушат веб-локацијата. Иако дури и ситните детали можат да имаат влијание, владее следново: 

Време на одговор на серверот

Сржта на перформансите на секоја веб-локација е серверот способност за брз одговор на барањата на корисниците. Хардверските ресурси достапни за вашата околина за хостирање силно влијаат на ова време на одговор на серверот.

Факторите како моќноста на процесорот, капацитетот на RAM меморијата и брзината на дискот се клучни во одредувањето колку брзо вашиот сервер може да ги обработи и испорача бараните податоци.

Цврстиот процесор може побрзо да се справи со повеќе истовремени задачи за обработка, поголема RAM меморија овозможува побрз пристап до зачуваните информации, а поголемите брзини на дискот овозможуваат брзо читање и пишување податоци. Овие хардверски компоненти работат заедно за да ги минимизираат одложувањата и да обезбедат беспрекорно корисничко искуство.

Конфигурирање на софтверот на вашиот веб-сервер (на пр. Apache-то, Nginx) со оптимални поставки може значително да ги подобри перформансите на серверот. Ова вклучува фактори за прилагодување како што се работните процеси, механизмите за кеширање и нивоата на компресија.

Ако вашата веб-страница се потпира на база на податоци, правилно индексирање, оптимизација на барањата и стратегии за кеширање исто така може драматично да ги намали трошоците за базата на податоци и да го подобри времето на одговор на серверот.

што е cdn

Мрежи за испорака на содржина (CDN)

Интегрирањето на сигурен и со високи перформанси CDN во инфраструктурата на вашата веб-страница е моќен начин за оптимизирање на брзината на страницата и зајакнување на вашите напори за оптимизација.

ЦДН се мрежи на сервери стратешки позиционирани на различни географски локации, дизајнирани да хостираат и доставуваат копии од статичната содржина на вашата страница (како слики, JavaScript и CSS-датотеки) до корисниците од најблискиот сервер.

Оваа географска близина значително го намалува патувањето на податоците од растојанието, што резултира со побрза испорака на содржина и забележително зголемување на брзината на страницата.

Придобивките од користењето на CDN се прошируваат подалеку од само побрзо време на вчитување. Со обезбедување дека содржината на вашата веб-локација е лесно и брзо достапна од каде било во светот, CDN-овите играат клучна улога во подобрувањето на корисничкото искуство и намалувањето на стапките на отскокнување.

Оваа подобрена изведба помага да се задржи вашата публика ангажирана и да се подобри оптимизацијата на вашата страница. 

Дополнително, CDN-овите можат да помогнат во управувањето со скоковите во сообраќајот и да го намалат оптоварувањето на вашиот примарен сервер, обезбедувајќи стабилна и конзистентна изведба на страницата дури и за време на шпицовите периоди.

Многу врвни производители на веб-локации вклучуваат CDN услуги во нивните понуди, што им олеснува на сопствениците на веб-страниците да ја имплементираат оваа функција без потреба од сложени конфигурации. 

Сепак, важно е да се забележи дека високите перформанси не секогаш се еднакви на високата цена. Дури и некои од најевтините создавачи на веб-страници може да ви помогне да добиете веб-локација погодна за оптимизација која има добри резултати (под услов да имате малку техничко знаење и да сте спремни да ставите малку маснотии за лактите).

Географска локација на серверите за хостирање

Географската локација на серверите што ја хостираат вашата веб-страница значително влијае на времето на вчитување на страницата, особено за посетителите дисперзирани низ различни региони.

Колку е подалеку посетителот од серверот што ја хостира вашата веб-страница, толку подолго е потребно за податоците да патуваат помеѓу двете точки, зголемувајќи ја латентноста и забавувајќи го времето на вчитување на страницата.

Неоптималните патеки за рутирање или посредни скокови, исто така, може да воведат дополнителна латентност, дури и кога физичкото растојание помеѓу серверот и посетителот е релативно кратко.

Изборот на оптимална локација на серверот треба да биде стратешка одлука заснована на географската дистрибуција на вашата целна публика. Користете аналитички алатки за да добиете увид во географската дистрибуција на посетителите на вашата веб-локација, а потоа изберете ја најсоодветната локација на серверот врз основа на овие информации.

Друг фактор што треба да се земе предвид е дека ако вашата веб-страница цели на одредени региони или јазици, хостирањето на вашата содржина на сервери поблиску до тие области може значително да го подобри корисничкото искуство за вашата целна публика.

За глобалните веб-локации со разновидна публика, користењето мрежа на сервери распространети на различни локации или користењето CDN може да понуди слична придобивка. 

Заеднички хостинг наспроти VPS наспроти посветени сервери

Изборот помеѓу заеднички хостинг, виртуелни приватни сервери (VPS) и посветени сервери може значително да влијае на брзината на вашата страница и, следствено, на перформансите на оптимизација.

Заедничкиот хостинг често е главен избор за нови или мали веб-локации што бараат услуги за ефтин хостинг. Во ова поставување, повеќе веб-локации се наоѓаат на еден сервер, споделувајќи ресурси како процесорот, RAM меморијата и просторот на дискот. 

Иако е исплатлив, споделениот хостинг може да доведе до побавни брзини на страницата за време на шпицот на сообраќајот, бидејќи ресурсите се поделени меѓу сите локации на серверот. Ова потенцијално може да им наштети на перформансите на SEO.

VPS хостинг постигнува средина помеѓу заедничкиот хостинг и посветените сервери. Иако повеќе веб-локации споделуваат физички сервер, секоја локација работи во својот виртуелен простор со доделени ресурси.

Ова поставување нуди подобри перформанси и доверливост од споделениот хостинг, бидејќи вашата страница е помала веројатно да биде засегната од туѓите шеми на сообраќај и користење.

Посветените сервери обезбедуваат врв на перформанси и контрола, посветувајќи ги ресурсите на целиот сервер на една веб-локација. Оваа опција е идеална за локации со голема посетеност или за оние кои бараат широко прилагодување и безбедносни мерки.

Посветените сервери го нудат најдоброто во брзината и доверливоста на страницата, со што значително имаат корист перформансите на SEO.

Следење и прилагодување на ресурсите за хостирање како што расте вашата страница

Како што вашата веб-страница привлекува повеќе сообраќај и се развива, потребите за хостирање ќе се променат. Редовното следење на перформансите на вашата страница и користењето на ресурсите ви овозможува да ги идентификувате тесните грла и областите за подобрување. 

Вие не сте ограничени во однос на изборот - додека добро познатите решенија за веб хостинг може да бидат пред и центар на очите на јавноста, одлучување за алтернатива AWS за помалку познат, но поспецијализиран провајдер може да има мноштво поволности, без разлика дали се во форма на цена, интеграции или дополнителни функции.

Можеби е неопходно да се надгради вашиот хостинг план, да се приспособат распределбите на ресурсите или да се имплементираат дополнителни оптимизации за да се приспособи растот и да се одржат оптималните перформанси.

На овој начин, вашата страница може да продолжи да ги исполнува очекувањата на корисниците и критериумите на пребарувачот за брзина и сигурност.

Завршувајќи

Без разлика дали вашата веб-страница е вашиот главен бизнис или иновативна странична гужва, јасно е дека успехот на вашата стратегија за оптимизација зависи од повеќе од содржината и клучните зборови.

Занемарувањето на улогата на вашето опкружување за хостирање во вашата севкупна стратегија за оптимизација е рецепт за пропуштени можности и недоволна онлајн видливост.

Од типот на хостинг и хардверските ресурси до стратешкото распоредување на ЦДН, секој елемент во вашата средина за хостирање влијае на брзината и одговорноста на вашата страница, што пак влијае на рангирањето на вашето пребарување.

Со оптимизирање на конфигурациите на серверот, имплементирање на техники за кеширање и компресија и избирање на сервери лоцирани во близина на вашата публика, можете да го отклучите брзото време на вчитување на страницата и да испорачате исклучителни кориснички искуства што ги бараат пребарувачите.

За авторот

Ендрју Гинсберг

Ендрју Гинсберг

Ендрју Гинсберг е писател на копии со искуство во напредна обука за продажба, каде што се фокусираше на развивање програми за обука и мотивирање на продажните тимови да ги надминат своите цели. Пред да се сврти кон пишување со полно работно време, Ендру акумулираше повеќе од една деценија искуство во индустријата, работејќи со компании како што се Hubspot, Oracle CX Marketing и Adobe Marketo Engage.

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Почетна » Веб хостинг » Како вашиот избор за веб хостинг влијае на оптимизацијата

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...