80+ ресурси и алатки за пристап до веб

in Ресурси и алатки

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Оваа колекција на 80 ресурси за веб-пристапност ⇣ е наменета за секој кој е заинтересиран да научи како да дизајнира, развива и тестира инклузивни и достапни веб-локации, апликации и онлајн документи. Бидејќи правењето пристапна мрежа обезбедува еднаков пристап до приближно 1 милијарда луѓе во светот со посебни потреби.

Оваа страница обезбедува листа на висококвалитетни и доверливи ресурси и алатки за пристапност на веб, насочени кон поддршка на пристапниот веб дизајн, развој и тестирање.

Овде можете прелистувајте ресурси за пристапност по категорија: стандарди и законодавство, упатства и листи за проверка, алатки за проверка и валидација на кодови, алатки за читање на екран и контраст на бои, алатки за pdf и word, курсеви, сертификати и застапници и компании.

Ресурси за пристапност: Заврши

Постојат различни ресурси за пристапност на веб достапни на интернет. Некои од врвните ресурси ја вклучуваат веб-страницата на Иницијативата за пристапност на Интернет (WAI), Упатствата за пристапност на веб-содржини на W3C (WCAG) и веб-страницата ADA на Министерството за правда на САД.

Овие ресурси обезбедуваат информации за тоа како да се направат веб-страниците достапни за лицата со попреченост. Тие, исто така, обезбедуваат упатства и стандарди што веб-програмерите можат да ги следат за да се осигураат дека нивните страници се достапни.

Да се ​​има пристапна веб-локација повеќе не е опција; тоа е задолжително. Затоа што е важно тоа интернет е достапна за секого со цел да се обезбеди еднаков пристап и можност на лицата со посебни потреби.

А пристапноста веќе не може да биде последователна мисла, или пријатна, затоа што…

Врховниот суд на САД им го отвори патот на лицата со посебни потреби ги тужи трговците на мало ако нивните веб-локации не се достапни. Ова има далекусежни импликации за сите бизниси затоа што ги известува дека не само што нивните физички локации мора да бидат усогласени со ADA, туку и нивните веб-локации и мобилни апликации мора да бидат достапни.

Ако претпочитате да пристапите до оваа листа на ресурси за пристапност на веб како Word документ (со поддршка за брајово писмо, читач на екран и лупа), тогаш еве го линкот.

Ако имате повратни информации, корекции или предлози, тогаш слободно контактирајте не овде.

Често поставувани прашања

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...