Подемот на темите на мета: клучни статистики и трендови [Ажурирање за 2024 година]

in истражувања


Meta's Threads, лансиран од Марк Закерберг на 6 јули 2023 година, е апликација за социјални медиуми базирана на текст, која често се смета за директен конкурент на Twitter. Апликацијата е дизајнирана за споделување текстуални ажурирања и поттикнување јавни разговори. Во оваа статија, ќе разговараме за некои од најнови статистики, факти и трендови на Threads.

Threads on Meta е нова апликација за социјално вмрежување која ги зафати социјалните медиуми. За само три дена откако беше достапна, апликацијата беше преземена над 150 милиони пати и имаше над 100 милиони активни корисници. Ова ја прави Threads една од најбрзо растечките апликации за социјални медиуми во историјата.

Што е тоа во Threads што го направи толку популарно? Постојат неколку клучни фактори:

  • Прво, апликацијата е многу лесна за употреба. Корисниците можат брзо да креираат и споделуваат објави со само неколку допири.
  • Второ, Threads е многу фокусиран на содржина базирана на текст. Ова им се допаѓа на корисниците кои бараат поинтимен и личен начин да се поврзат со своите пријатели и следбеници.
  • Трето, Threads е интегриран со Instagram, што му дава вградена публика од преку 1 милијарда корисници.

Facebook Threads е особено популарен кај корисниците на генерацијата Z, кои имаат поголема веројатност да користат комуникација базирана на текст отколку постарите генерации. Сепак, Threads не е само за млади луѓе. Всушност, базата на корисници на апликацијата е прилично рамномерно распоредена меѓу возрасните групи.

Threads се уште е во рана фаза, но има потенцијал да биде главен играч во пејзажот на социјалните медиуми. Ако Meta може да продолжи да додава нови функции и да го подобрува корисничкото искуство, Threads би можел да стане погодна апликација за луѓе кои сакаат да се поврзат со своите пријатели и семејството на поличен начин.

Еве еден поглед на некои од најсовремените Теми на статистиката на Мета.

Threads е најбрзо растечката апликација за социјални медиуми во историјата.

Извор: Time.com ^

Во првите 24 часа од неговото лансирање, Threads беше преземен над 30 милиони пати. До крајот на првата недела, Threads имаше над 70 милиони корисници. За само пет дена, Threads ја надмина границата од 100 милиони корисници, што ја прави најбрзо растечката апликација за социјални медиуми во историјата.

Мета си постави цел да достигне преку 1 милијарда корисници со Threads. Со оглед на брзиот раст на Threads, веројатно е дека Meta ќе ја постигне оваа цел порано отколку подоцна.

Темите моментално доминираат машки корисници, при што се проценува дека 68% од корисниците се мажи.

Извор: Search Logistics ^

Инстаграм сметките на Threads се силно искривени кон машките корисници, со проценета 68% од сметките им припаѓаат на мажи, а само 32% припаѓаат на жени. Оваа родова разлика е забележлива и сугерира дека Threads не е толку популарна кај женските корисници како што е кај машките корисници.

Темите се најпопуларни во Индија.

Извор: Insider Intelligence ^

Врз основа на податоците од јули 2023 година, Индија е најголемиот пазар за теми, со околу 33.5% од корисниците кои доаѓаат од земјата. Потоа, тука е Бразил со околу 22.5% од корисниците кои доаѓаат од земјата, следен од САД (16.1%), Мексико (7.6%) и Јапонија (4.5%).

Твитер се закани дека ќе ја тужи Мета за прекршување на авторските права преку апликацијата Threads.

Извор: Семафор ^

Твитер ја обвини Мета дека копирал голем број негови функции за Threads, вклучувајќи ја и можноста за објавување ажурирања само за текст, можност за создавање блиски групи и можност за споделување објави на други платформи за социјални медиуми. Твитер, исто така, ја обвини Мета за ловокрадство на своите вработени, кои можеби имале пристап до доверливи информации за производите на Твитер.

Threads собира кориснички податоци за 25 различни категории.

Извор: Дексерто ^

Threads собира кориснички податоци за 25 различни категории, што е повеќе од 17-те категории на Twitter. Ова сугерира дека Threads собира повеќе лични информации за своите корисници отколку Twitter.

Threads собира податоци за широк спектар на теми, вклучувајќи:

  • Корисничка активност: Threads следи што прават корисниците во апликацијата, како што се објавите што ги гледаат, луѓето со кои комуницираат и групите на кои им се придружуваат.
  • Информации за уредот: Threads собира информации за уредот што го користат корисниците, како што се типот на уредот, оперативниот систем и единствениот идентификатор на уредот.
  • Податоци за локација: Threads собира информации за локацијата на корисниците, како што е нивниот моментален град и нивната приближна локација.
  • Контакт информации: Threads собира информации за контактите на корисниците, како што се нивните имиња, телефонски броеви и адреси на е-пошта.
  • Финансиски информации: Threads собира информации за финансиските трансакции на корисниците, како што се нивната историја на купување и нивните начини на плаќање.

Нивите на Мета не се достапни во Европската унија (ЕУ).

Извор: CNBC ^

Нишките не се достапни во Европската унија (ЕУ) поради регулаторната несигурност околу апликацијата.

ЕУ има строги закони за приватност кои регулираат како компаниите можат да собираат и користат кориснички податоци. Threads собира многу кориснички податоци и не е јасно дали апликацијата е во согласност со законите за приватност на ЕУ. Оваа неизвесност го натера Мета да одлучи да не лансира Threads во ЕУ во овој момент.

Threads беше рангирана во ТОП 5 на Apple App Store во Кина само 1 ден по нејзиното лансирање.

Извор: SCMP ^

Threads се рангираше на петтото место во категоријата за социјално вмрежување на Apple App Store во Кина само еден ден по нејзиното лансирање. Ова е и покрај тоа што апликацијата е блокирана во Кина од Големиот заштитен ѕид.

Големиот заштитен ѕид е систем за цензура на интернет што го користи кинеската влада за да го контролира протокот на информации онлајн. Темите се блокирани од Големиот заштитен ѕид бидејќи се гледа како закана за контролата на кинеската влада над интернетот.

Дневните активни корисници (DAU) на Threads достигнаа 49 милиони 2 дена по лансирањето, но до 9.6 август достигнаа само 1 милиони.

Извор: Gizmodo ^

Threads изгуби над 76% од дневните активни корисници за нешто повеќе од еден месец, од 49 милиони на 8 јули на 9.6 милиони на 1 август 2023 година. Ова е значителен пад и покренува прашања за долгорочната одржливост на апликацијата.

Постојат голем број можни објаснувања за падот на Threads во DAU. Една од можностите е дека апликацијата едноставно не била толку популарна како што се надеваше Мета. Друга можност е апликацијата да претрпела технички проблеми што ја отежнале употребата. Исто така, можно е корисниците едноставно да не биле заинтересирани за уникатниот предлог за продажба (USP) на апликацијата.

Threads може да генерира приход од 8 милијарди долари до 2025 година.

Извор: Ројтерс ^

An аналитичар од Evercore ISI проектира дека Threads може да генерира приход од 8 милијарди долари до 2025 година. Ова се заснова на претпоставката дека Threads може да привлече голема база на корисници и дека Meta може успешно да ја монетизира апликацијата.

Сепак, важно е да се напомене дека ова е само проекција на аналитичарот. Не е гарантирано дека Threads всушност ќе генерира приходи од 8 милијарди долари до 2025 година. Постојат голем број фактори кои би можеле да влијаат на приходите на Threads, вклучувајќи ја популарноста на апликацијата, конкуренцијата од другите платформи за социјални медиуми и способноста на Мета да го монетизира апликација.

Ким Кардашијан е меѓу најследените корисници на Threads. Таа има над 10 милиони следбеници на апликацијата.

Извор: SportsKeeda ^

Ким Кардашијан, една од најпопуларните американски ѕвезди на социјалните мрежи, е меѓу најследените корисници на Threads.

Ким Кардашијан има над 309 милиони следбеници на Инстаграм, што ја прави една од најследените луѓе на платформата. Таа е и успешна деловна жена, со сопствена линија на облека, линија за мириси и продукциска компанија.

Кардашијан се приклучи на Threads во јули 2023 година и брзо стана еден од најпопуларните корисници на апликацијата. Таа има над 10 милиони следбеници на Threads, а нејзините објави често се споделуваат нашироко. Присуството на Кардашијан на Threads помогна да се привлечат нови корисници во апликацијата, а исто така помогна и да се легитимира апликацијата во очите на другите познати личности.

Корисниците можат да објавуваат текст до 500 знаци и видеа во должина до 5 минути.

Извор: Мета ^

Корисниците можат да објавуваат текстуални ажурирања до 500 знаци и видеа во должина до 5 минути. Ова е релативно кратка должина, но доволно е да споделите брза мисла или идеја. Корисниците исто така можат да објавуваат видеа во должина до 5 минути. Ова е подолга, но доволно е да споделите подетална порака или приказна.

Ограничувањата за должината на ажурирањата на текстот и видеата се на сила за да не се преполни платформата. Доколку на корисниците им беше дозволено да објавуваат подолги текстуални ажурирања и видеа, платформата ќе стане премногу тешка за навигација и употреба. Сегашните ограничувања за должина им овозможуваат на корисниците да ги споделат своите мисли и идеи без да ја преоптоварат платформата.

Темите моментално се достапни во над 100 земји и на 30 јазици.

Извор: CBS News ^

мета Достапноста на нишките во над 100 земји и на 30 јазици ја прави вистинска глобална платформа. Ова е важно за Мета, бидејќи сака да допре до широка публика со Threads. Глобалниот досег на апликацијата може да и помогне на Мета да привлече нови корисници и да го развие својот бизнис.

Достапноста на нишките во над 100 земји и на 30 јазици е позитивен знак за апликацијата. Тоа покажува дека Мета е посветена да ги направи Threads глобална платформа. Ова може да му помогне на Threads да привлече нови корисници и да го развие својот бизнис во иднина.

Ако сакате да ги избришете Threads, ќе мора да ја избришете и вашата сметка на Instagram.

Извор: Gizmodo ^

Threads е самостојна апликација која е поврзана со вашата сметка на Instagram. Ова значи дека ако сакате да ги избришете Threads, ќе мора да ја избришете и вашата сметка на Instagram.

Threads беше дизајнирана како придружна апликација на Instagram. Тоа им овозможува на корисниците да споделуваат повеќе лични и интимни содржини со нивните блиски пријатели и семејството. Сепак, Threads не е самостојна апликација. Тој е поврзан со вашата сметка на Инстаграм, што значи дека ако избришете теми, ќе ја избришете и вашата сметка на Инстаграм.

Threads има една петтина од неделната активна корисничка база на Twitter.

Извор: TechCrunch ^

Според податоците од TechCrunch, Threads имал 49 милиони дневни активни корисници (DAU) во јули 2023 година. што е една петтина од неделната база на активни корисници на Twitter (WAU) од 249 милиони во истиот месец.

Threads е најпопуларен кај корисниците на Gen Z.

Извор: Enterprise Apps Today ^

Според податоците на Мета, 68% од корисниците на Threads се Gen Z, што се дефинира како луѓе родени помеѓу 1997 и 2012 година. Ова е значително повисоко од процентот на корисници на Gen Z на други платформи за социјални медиуми, како што се Instagram (42%) и Snapchat (46%).

Threads е попопуларен на iPhone-ите отколку на уредите со Android.

Извор: Enterprise Apps Today ^

Според неодамнешните податоци, 75% од корисниците на Threads користат iPhone, додека само 25% користат уред со Android. Ова е значително повисоко од процентот на корисници на iPhone на други платформи за социјални медиуми, како што се Instagram (64%) и Snapchat (58%).

Meta Threads е бесплатен за користење.

Извор: Теми ^

Threads е бесплатна апликација за социјални медиуми која е дизајнирана за споделување повеќе лични содржини од она што вообичаено би се споделувало на Инстаграм. Им овозможува на корисниците да споделуваат фотографии, видеа и текстуални ажурирања со одредена група луѓе, наречени „Блиски пријатели“.

Сега има околу 124 милиони корисници на Threads.

Извор: Quiver Quantitative ^

Според Quiver Quantitative: Threads моментално има 124 милиони корисници. Овој број постојано се зголемува откако беше лансирана апликацијата. Threads е релативно нова апликација, па сè уште е рано да се каже дали ќе биде успешна на долг рок.

Threads има функција на содржина што исчезнува.

Извор: LinkedIn ^

Threads има функција на содржина што исчезнува. Ова значи дека фотографиите и видеата што ги споделуваат корисниците ќе бидат видливи за нивните следбеници само ограничено време. Ова може да биде добар начин да споделите повеќе лични содржини без да се грижите дали ќе бидат зачувани или споделени од други.

Threads има функција „Брзо споделување“.

Извор: Мета ^

Функцијата Брзо споделување им овозможува на корисниците да споделуваат содржина од други апликации директно во Threads. Функцијата Брзо споделување е одличен начин за споделување содржина од различни апликации, вклучително и Instagram, Facebook, Twitter, и Snapchat. Тоа е исто така одличен начин за споделување содржини што ги наоѓате на веб-локации или на други места онлајн.

Извори

Ако сте заинтересирани за повеќе статистики, проверете ја нашата Страница за статистика на Интернет за 2024 година овде.

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Линдзи Лидке

Линдзи Лидке

Линдзи е главен уредник во Website Rating, таа игра клучна улога во обликувањето на содржината на страницата. Таа води посветен тим од уредници и технички писатели, фокусирајќи се на области како што се продуктивност, онлајн учење и пишување со вештачка интелигенција. Нејзината експертиза обезбедува испорака на проникливи и авторитативни содржини во овие полиња кои се развиваат.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...