Како да снимате екран на iPhone, Mac, Windows и Android

in Продуктивноста

Снимањето на вашиот екран се користи за да се преземе софтвер од трета страна. Но, сега, повеќето модерни уреди доаѓаат со вградена функционалност за снимање на екранот. Без разлика дали сакате да снимите на екранот туторијал за YouTube или да покажете нешто на вашите соработници, снимањето на вашиот екран е лесно како кликнување на неколку копчиња.

Во овој водич, ќе ви покажам како да снимате екран на iPhone, Mac, Windows 10 и Android уреди.

Како да снимате екран на iPhone

Иако најновите верзии на Apple iPhone iOS направете го снимањето на екранот навистина лесно и едноставно, можеби ќе треба прво да го овозможите од поставките.

За да овозможите снимање на екранот, отворете ја апликацијата Поставки на вашиот iPhone. Сега, скролувајте надолу за да најдете подменито Контролен центар и отворете го:

како да снимите екран на iPhone

Менито Контролен центар ви овозможува да го приспособите редоследот и видливоста на поставките за брз пристап што ги гледате во контролниот центар.

Ако веќе можете да најдете Снимање на екранот во делот Вклучи од ова мени, тогаш можете да го прескокнете овој чекор:

како да снимате екран на iPhone

Но, ако не можете да го најдете во делот Вклучи, скролувајте надолу додека не видите Снимање на екранот во делот Повеќе контроли.

Откако ќе го најдете, кликнете на зеленото копче Додај веднаш до него за да го додадете во делот Вклучени контроли:

Сега кога Снимањето на екранот е овозможено, можете да започнете со снимање на вашиот екран со отворање на Центарот за команди со лизгање надолу од горниот дел на екранот и допирање на копчето Снимање екран:

Кога ќе го допрете копчето Screen Record, ќе видите екран кој ве прашува која апликација сакате да ја снимите:

Исто така, ќе видите опција за снимање на вашиот микрофон на дното на екранот. Изберете ја апликацијата што сакате да ја снимите и кликнете на копчето Start Recording за да го снимите вашиот екран.

Вашиот телефон ќе ви даде а 3 секунди чекање пред да започне со снимање на вашиот екран. Можете да го затворите овој екран и вашиот телефон ќе снима каква било содржина што сакате да ја снима.

Откако ќе завршите со снимањето, кликнете на црвеното копче во горниот лев агол на екранот за да престанете да снимате:

Како да снимате екран на Mac

Јаболко MacOS го прави навистина лесно снимањето на вашиот екран. Не треба ни да го поставувате како Windows и iPhone.

Само една команда на тастатурата отвора брза лента со алатки што ви овозможува да го снимате вашиот екран и да снимате слики од екранот.

Секогаш кога сте подготвени да го снимите екранот, притиснете Cmd + Shift + 5 за да ја отворите вградената алатка за слики од екранот на MacOS.

Се појавува на дното на екранот како лента со алатки со некои практични опции:

Како да снимате екран на Mac

Во лентата со алатки, ќе видите две опции за снимање на вашиот екран:

  1. Снимете го целиот екран: Првата опција ви овозможува да го снимате целиот екран. Оваа опција е одлична за упатства/видеа кои бараат од вас да менувате помеѓу многу апликации. Ако имате повеќе екрани, можете да го изберете екранот што сакате да го снимите.
  2. Снимете го избраниот дел од екранот: Оваа опција е корисна ако само сакате да снимите дел од вашиот екран. Ова е корисно за снимање на упатство/видео што бара само снимање на мал дел од вашиот екран. Оваа опција прикажува поле на вашиот екран што можете да го влечете наоколу и да ја промените големината врз основа на вашите барања. Ќе се сними само делот од вашиот екран во ова поле.

Откако ќе изберете што сакате да снимате, можете да кликнете на копчето за снимање за да започнете со снимање:

Како да снимате екран на Mac

Откако ќе завршите со снимањето, кликнете на копчето за стоп во горниот десен агол на екранот за да престанете:

Можете исто така да промените други опции пред да започнете со снимање од менито со опции во лентата со алатки:

  • Зачувај во ви овозможува да изберете каде ќе одат вашите снимки и слики од екранот.
  • Ако го овозможите Тајмер, MacOS ќе почека додека не истече тајмерот пред да започне со снимање.
  • Микрофон ви овозможува да одлучите каков микрофон да користите ако имате поврзани повеќе микрофони. Исто така, ви овозможува да го исклучите звукот на вашиот микрофон со избирање Никој.

Како да снимате екран на Windows 10

Мајкрософт Windows 10 Доаѓа со функција наречена Xbox Gamebar која ви овозможува да снимате најважни моменти во видео игрите. Но, тоа не е сè што прави. Може да се користи и за снимање на вашиот екран дури и ако не играте видео игра.

Пред да можете да ја користите оваа функција, треба да ја овозможите во поставките. За да го овозможите, од менито за почеток, отворете го Прилагодена апликација. Сега, изберете го Мени за игри од лево:

Како да снимате екран на Windows 10

Сега, изберете го подменито Captures:

Како да снимате екран на Windows 10

Сега, овозможете ја опцијата Сними што се случи:

Во ова мени, можете да промените и други поставки како што се стапката на слики и квалитетот на видеото што ќе се снима.

Исто така, ќе сакате да го овозможите копчето за кратенка на лентата за игри Xbox од подменито Xbox Game Bar под менито Gaming:

Сега, можете да го снимите вашиот екран со притискање Win + G на вашата тастатура. (Win е копчето за Windows веднаш до копчето Alt.) Ова ќе го прикаже преклопот на лентата за игри на Xbox:

На горниот лев агол на екранот, ќе го видите додатокот Снимање што ви овозможува да започнете и да престанете да го снимате екранот. Кликнете на копчето за снимање за да започнете со снимање:

Можете да го оневозможите снимањето на вашиот микрофон со овозможување на четвртата опција. Можете исто така да ги видите сите снимени видеа со кликнување на копчето Прикажи ги сите снимања на дното на овој додаток.

За некои корисници на Windows 10, Game Bar не го снима екранот кога нема отворена игра. Имате две опции ако се соочувате со овој проблем.

Можете да започнете игра, потоа да започнете со снимање, а потоа да ја минимизирате играта за да го снимате вашиот екран. Или можете да користите софтвер за снимање екран од трета страна за Windows.

Ако одлучите да користите софтвер од трета страна, еве неколку добри опции:

  • Camtasia: Еден од најпопуларните софтвери за снимање екран за Windows на пазарот. Една од најлесните опции за снимање на вашиот екран. Нуди бесплатен пробен период, но е многу скап.
  • Бандикам: Друг популарен избор. Тој нуди бесплатна, ограничена верзија за тестирање на водите.
  • OBS: OBS е потполно бесплатен и со отворен код. Можете да го користите за многу повеќе од само снимање на вашиот екран. Можете дури и да го користите за да се емитувате во живо на YouTube и други услуги за стриминг. Но, тоа е малку тешко да се научи.

Како да снимате екран на Андроид

Без разлика дали е твое Google Андроид телефон поддржува снимање на екранот зависи од тоа која верзија на Андроид работи. Ако е најновата верзија, можете да го снимате вашиот екран без да ви треба софтвер од трета страна.

За да проверите дали вашиот телефон поддржува снимање на екран, повлечете надолу од врвот на телефонот за да го отворите паѓачкото мени за известувања и потоа повлечете повторно за да го видите делот за брзи дејства:

Како да снимате екран на Андроид

Сега, побарајте Снимач на екран. Можеби ќе треба малку да скролувате за да го најдете:

Како да снимате екран на Андроид

Ако не можете да ја најдете функцијата Снимач на екран, обидете се да ја побарате во опцијата Уреди што ги крие неискористените брзи дејства:

Ако можете да го најдете брзото дејство на Снимачот на екран во менито Уреди, повлечете го на врвот за да го направите достапно во менито Брз пристап.

Ако веќе сте ја пронашле функцијата Снимач на екран, можете да започнете со снимање на вашиот екран со допирање на копчето Снимач на екран:

Ќе видите мала икона за камера во лентата за известувања кога ќе почнете да снимате:

Ќе видите и пловечко копче за стопирање кое ви кажува колку долго сте снимале. Кликнете на копчето за стоп секогаш кога ќе завршите со снимање на екранот за да престанете.

Ако вашиот Андроид телефон не нуди вградени функции за снимање на екран. Можете да го користите Снимач на екранот АЗ стан:

Ап апликација за снимање екран

Бесплатно е и можете преземете го од Playstore. Можеби ќе треба да му дозволите некои напредни дозволи пред да може да го снима вашиот екран.

Резиме

Најновите верзии на Windows, iPhone и Mac нудат вградени начини за снимање на вашиот екран. Ако сте корисник на Windows, некои корисници нема да можат да го снимаат својот екран со помош на Xbox Game Bar поради ретка грешка. Ако е така, користете некој од софтверите од трети страни наведени во делот Windows.

Кога станува збор за Android, ако вашиот паметен телефон доаѓа со најновата верзија на Android, тогаш ќе можете да го снимате вашиот екран само со неколку допири. Ако не, тогаш можете да користите апликација од трета страна од Playstore.

Често поставувани прашања

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Мохит Ганград

Мохит е Управен уредник во Website Rating, каде што ја користи својата експертиза во дигиталните платформи и алтернативните работни начини на живот. Неговата работа првенствено се врти околу теми како што се градители на веб-страници, WordPress, и дигиталниот номадски начин на живот, обезбедувајќи им на читателите проникливи и практични насоки во овие области.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...