Речник за онлајн безбедност

in облак чување, Онлајн безбедност, Менаџери за лозинки, Ресурси и алатки, VPN

Онлајн безбедносен речник на вообичаени термини што се користат во VPN, антивирус, менаџер на лозинки и складирање во облак 

Светот на ИТ содржи многу огромни технички термини, жаргони и кратенки. Еве речник што ги објаснува најкорисните термини што се користат во VPN, антивирус, Управувач со лозинки и складирање во облак и нивните дефиниции за почетници.

антивирус

Антивирус е еден вид програма која пребарува, спречува, открива и отстранува компјутерски вируси. Откако ќе се инсталира, на антивирус софтвер програмите работат во заднина за автоматски да го заштитат вашиот компјутер од вируси.

Овие програми се важни за вашиот компјутер бидејќи ги штитат неговите датотеки и хардвер од тројанци, црви и шпионски софтвер.

Терминот се однесува на антивирус.

Асиметрична енкрипција

Асиметричното шифрирање е тип на шифрирање што ги шифрира и дешифрира податоците користејќи два различни, но математички поврзани клучеви. Јавниот клуч ги шифрира податоците, додека приватниот ги дешифрира. Како резултат на тоа, се нарекува и шифрирање со јавен клуч, криптографија со јавен клуч и шифрирање со асиметричен клуч.

Терминот се однесува на VPN.

Автоматско пополнување

Автоматското пополнување е функција обезбедена од менаџери за лозинки и веб-прелистувачи за да се намали времето поминато за пополнување на полињата на екраните за најавување и онлајн формуларите. Кога првпат ќе ги внесете вашите ингеренции за најавување или ќе пополните формулар, оваа функција ќе ве поттикне да ги зачувате информациите или во кешот на прелистувачот или во сефот на менаџерот за лозинки, така што програмата ќе ве препознае следниот пат кога ќе ја посетите истата страница.

Овој термин се однесува на Лозинка менаџер.

Процес на позадина

Позадински процес е компјутерски процес кој работи без човечка интервенција и зад сцената, во заднина. Пријавувањето, следењето на системот, закажувањето и предупредувањето на корисниците се сите вообичаени активности за овие операции. 

Вообичаено, позадинскиот процес е дете процес произведен од контролен процес за обработка на компјутерска задача. Откако ќе се создаде, процесот на дете ќе работи сам, правејќи ја работата независно од контролниот процес, дозволувајќи му на контролниот процес да се фокусира на други работи.

Терминот се однесува на антивирус

Вируси на секторот за подигање

Вирус за подигање сектор е малициозен софтвер што го напаѓа сегментот за складирање на компјутерот што содржи папки за стартување. Секторот за подигање ги вклучува сите датотеки потребни за подигање на оперативниот систем и другите апликации што можат да се подигнат. Вирусите работат при подигнување, што им овозможува да вршат злонамерен код пред да се извршат повеќето заштитни слоеви, вклучително и антивирусни програми.

Терминот се однесува на антивирус.

Прелистувач

Веб-прелистувач, познат и како прелистувач, е апликативен софтвер кој се користи за пристап до World Wide Web. Кога корисникот бара веб-страница од одредена веб-локација, веб-прелистувачот ја презема потребната содржина од веб-серверот и ја прикажува на уредот на корисникот.

Неколку одлични примери на прелистувачи се Google Chrome, Safari, Firefox и некои други.

Терминот се однесува на VPN.

Екстензии на прелистувач

Екстензии на прелистувач се мали „програми во прелистувачот“ кои може да се инсталираат на тековните веб-прелистувачи како Google Chrome и Mozilla Firefox за подобрување на можностите на прелистувачот. 

Постојат екстензии за различни задачи, вклучувајќи брзо споделување врски, складирање фотографии од веб-страница, прилагодувања на корисничкиот интерфејс, блокирање реклами, управување со колачиња и многу повеќе,

Терминот се однесува на VPN.

Кеш

Кешот е резервирана локација за складирање која акумулира привремени податоци за да помогне во вчитување на веб-страници, веб-прелистувач и апликации. Кеш може да се најде на компјутер, лаптоп или телефон, како и веб-прелистувач или апликација.

Кешот го олеснува брзото добивање податоци, што им помага на уредите да работат побрзо. Функционира како мемориска банка, што ви овозможува локално пристап до податоците наместо да ги преземате секој пат кога отворате веб-локација или отворате апликација.

Терминот се однесува на антивирус.

Шифра

Шифра е алгоритам за шифрирање и дешифрирање податоци. Шифрата конвертира обичен текст, лесно читлив текст, во шифриран текст, необјаснива низа знаци, користејќи збир на стандардни правила наречени алгоритам. 

Шифрите може да се конфигурираат да шифрираат или дешифрираат битови во поток (шифри за проследување) или да обработуваат шифриран текст во хомогени блокови од дефинирани битови (блок-шифри).

Терминот се однесува на VPN

Cloud computing

Cloud computing е испорака на различни услуги преку Интернет. Алатки и апликации како веб хостинг, складирање податоци, сервери, бази на податоци, вмрежување и софтвер се примери за овие ресурси.

Наместо да складирате датотеки на сопствен хард диск или локален уред за складирање, складирање базиран на облак им овозможува да се зачуваат на оддалечен сервер. Сè додека уредот има пристап до интернет, тој има пристап до податоците и софтверските програми потребни за негово извршување.

Терминот се однесува на облак чување.

облак чување

Складирањето во облак е модел на услуга во кој податоците се пренесуваат и депонираат на далечински системи за складирање, каде што би се одржувале, управуваат, се прават резервни копии, како и достапни за корисниците преку мрежа, најчесто на интернет. Складирањето на податоци во облак обично се наплаќа на месечна основа по потрошувачка.

Податоците префрлени на облакот се управувани и одржувани од давателите на облак услуги. Во облакот, услугите за складирање се обезбедуваат на барање, а капацитетот се зголемува и намалува по потреба. облак складирање ја елиминира потребата бизнисите да купуваат, управуваат и одржуваат внатрешна инфраструктура за складирање. Складирањето во облак значително ги намали трошоците за складирање по гигабајт, но провајдери за складирање облак додадоа оперативни трошоци што може да ја направат технологијата значително поскапа, во зависност од тоа како се користи.

Терминот се однесува на облак чување.

Куки

Колаче е податок што веб-локацијата ги зачувува на вашиот хард диск за да може подоцна да запомни нешто за вас. Вообичаено, колачето ги зачувува вашите параметри кога посетувате одредена веб-локација. Секое барање за веб-страница е независно од сите други барања кога се користи протоколот за пренос на хипертекст на Интернет (HTTP). Како резултат на тоа, серверот на веб-страницата нема меморија за тоа кои страници претходно ги испратил до корисникот или нешто за вашите претходни посети.

Колачињата често се користат за ротирање на рекламите што ги испраќа страницата за да не ја гледате истата реклама додека се движите низ страниците што сте ги побарале. Тие исто така може да се користат за персонализирање страници за вас во зависност од вашите информации за најавување или други информации што сте ги дале на веб-локацијата. Веб-корисниците треба да се согласат да дозволат да се складираат колачиња за нив, но генерално, тоа им овозможува на веб-локациите подобро да им служат на посетителите.

Терминот се однесува на VPN антивирус.

Темно Веб

на темна мрежа е подмножество на она што е познато како длабока мрежа. Длабоката мрежа е составена од веб-локации кои не биле индексирани од пребарувачите како Google, Бинг или DuckDuckGo. Овој дел од интернетот е претежно составен од веб-локации на кои им е потребен пристапен код. Очигледно, овие веб-страници содржат чувствителни информации кои не треба да бидат достапни за пошироката јавност. 

Темната мрежа е подмножество на длабоката мрежа; се состои од веб-локации за кои е потребен специфичен софтвер за прелистувач, како што е прелистувачот Tor. Темната мрежа е позната по изобилството на измами и нелегални веб-страници. Добри примери вклучуваат црни пазари, размена на криптовалути и забранети содржини.

Терминот се однесува на VPN антивирус.

Длабока веб

Длабоката мрежа е дел од светската мрежа до која не пристапуваат традиционалните пребарувачи и затоа не може да се најде преку пребарување. Ова значи дека податоците се скриени од секакви причини. Е-пошта и приватни Видеа на YouTube се примери на скриени страници - работи што никогаш не би сакале да бидат широко достапни преку a Google пребарување. 

Сепак, не му требаат никакви вештини за пристап (освен за делот Dark Web), и секој што ја знае URL-то (и лозинката, доколку е применливо) може да го посети.

Терминот се однесува на VPN.

Протекување на DNS (протекување на системот за име на домен)

Секогаш кога некој користи VPN, тие се обидуваат да останат доверливи. Тие го постигнуваат ова само со поврзување со VPN сервери. Секогаш кога корисник на VPN прегледува веб-локации директно преку серверот DNS, ова е познато како истекување на DNS. Како резултат на тоа, вашата одредена IP адреса може да се поврзе со веб-локациите што ги гледате.

Терминот се однесува на VPN.

Енкрипција

Шифрирањето е процес на претворање на информации во таен код кој го крие вистинското значење на информацијата. Нешифрираните податоци се нарекуваат обичен текст во компјутерите, додека шифрираните податоци се нарекуваат шифриран текст. 

Алгоритмите за шифрирање, познати и како шифри, се формули кои се користат за шифрирање или дешифрирање пораки, но исто така и во криптовалути и NFT.

Терминот се однесува на антивирус VPN.

Шифрирање од крај до крај (E2EE)

Шифрирањето од крај до крај (E2EE) е безбеден метод за испраќање пораки што ги спречува трети страни да пристапат до информации додека тие одат од еден крај до друг уред или мрежа. Се користи од iMessage и WhatsApp.

Во E2EE, информациите се шифрираат на уредот на испраќачот и може да се дешифрираат само од примачот. Пораката не може да се чита или менува додека патува до нејзината дестинација од интернет провајдер, добавувач на апликации, хакер или кој било друг поединец или услуга.

Терминот се однесува на VPN антивирус.

Лажно позитивен

Ова се случува кога антивирусната програма погрешно тврди дека безбедна датотека или вистинска програма е заразена со вирус. Можно е бидејќи примероците на код од малициозен софтвер се релативно чести во ненавредливите програми.

Терминот се однесува на антивирус.

Firewall

A заштитен ѕид е алатка за безбедност на мрежата да го следи мрежниот сообраќај и избира или да го блокира или дозволи сообраќајот врз основа на дефиниран сет на безбедносни правила.

In cybersecurity, заштитните ѕидови се првиот слој на заштита. Тие дејствуваат како бариера помеѓу безбедни и регулирани приватни системи кои би можеле да бидат прифатени и недоверливи надворешни мрежи како Интернет. Заштитниот ѕид може да биде или хардверски или софтвер.

Терминот се однесува на антивирус.

Складирање во облак HIPAA

Закон за преносливост и отчетност на здравственото осигурување од 1996 година, или HIPAA, е серија федерални регулаторни стандарди кои ја прикажуваат законската употреба и откривање на заштитените здравствени информации во Соединетите Држави. Облак складирање во согласност со HIPAA ги чува здравствените информации (ПЗЗ) безбедни и приватни и ги штити вработените во здравствената заштита, подизведувачите, клиентите и пациентите.

Терминот се однесува на облак чување.

HTTP (Протокол за пренос на хипертекст)

HTTP е средство за дистрибуција на датотеки преку интернет, вклучувајќи текст, слики, аудио, снимки и други типови датотеки. HTTP се користи индиректно штом некое лице го отвори својот интернет прелистувач.

Протоколот HTTP се користи за размена на ресурси меѓу корисничките уреди и сервери преку веб. Клиентските уреди поднесуваат барања до серверите за ресурсите потребни за пристап до веб-локација; серверите одговараат на клиентот со реакции кои го задоволуваат барањето на корисникот. Пребарувањата и реакциите споделуваат поддокументи, како што се информации за слики, текст, формати на текст итн.

Терминот се однесува на VPN.

Инфраструктура

Инфраструктурата е структура или база што интегрира платформа или организација. Во компјутерите, ИТ инфраструктурата е составена од физички и дигитални ресурси кои овозможуваат информациите да течат, да се складираат, обработуваат и анализираат. Инфраструктурата може да биде центрирана во центар за податоци или фрагментирана и дистрибуирана низ неколку центри за податоци што ги следи институцијата или странски ентитет, како што е објект на центарот за податоци или услуга во облак.

Терминот се однесува на облак чување.

Инфраструктура како услуга (IaaS)

IaaS е облак компјутерска услуга во која бизнисите изнајмуваат или изнајмуваат сервери во облакот за пресметување и складирање. Корисниците можат да работат на кој било оперативен систем или апликација на изнајмените центри за податоци без да направат трошоци за сервисирање или работење. Друга придобивка на Iaas е тоа што им овозможува на клиентите пристап до сервери во географски региони блиски до нивните корисници. 

Терминот се однесува на облак чување.

Интернет протокол (IP)

Методот или протоколот со кој информациите се испраќаат од еден компјутер на друг на интернет е познат како Интернет протокол (IP). Секој компјутер на интернет, познат како домаќин, има барем една IP адреса која уникатно го идентификува од сите други компјутери ширум светот.

Терминот се однесува на VPN антивирус.

Адреса на Интернет протокол (IP адреса)

IP адресата е класификација на броеви поврзана со компјутерски систем кој комуницира со помош на Интернет протоколот. IP адресата обезбедува две основни функции: идентификување на хост или мрежен интерфејс и адресирање на одредена локација.

IP адресата е 32-битен број што го идентификува секој испраќач или примач на информации испратени во мала количина на податоци преку Интернет е најшироко инсталираното ниво на IP денес.

Терминот се однесува на VPN антивирус.

Клучни

Клучот е променлива вредност во шифрирањето што се доставува до низа или блок од јасна содржина користејќи алгоритам за генерирање шифриран текст или за дешифрирање на шифриран текст. Кога се одредува колку би било предизвик да се дешифрира текстот во одредена порака, должината на клучот е фактор.

Терминот се однесува на VPN.

малициозен софтвер

Злонамерен софтвер, познат и како злонамерен софтвер, е секоја програма или датотека што може да предизвика оштетување на корисникот на уредот. Злонамерниот софтвер може да има форма на компјутерски вируси, црви, тројанци и шпионски софтвер. Овие малициозни програми се способни да крадат, шифрираат или бришат доверливи информации, како и да ги менуваат или саботираат основните пресметковни процеси и да ги следат дејствата на уредите на корисниците.

Злонамерниот софтвер користи широк опсег на физички и виртуелни методи за напад на уреди и системи. Злонамерниот софтвер, на пример, може да се доставува до уред преку USB-уред или да се пренесе преку Интернет преку преземања, што автоматски презема малициозен софтвер на уреди без согласност или знаење на корисникот.

Терминот се однесува на антивирус.

Главна лозинка

Главната лозинка е главната задача за пристап до сите ваши складирани ингеренции, вклучувајќи ги и лозинките, во вашиот на менаџерот за лозинки свод. Бидејќи таа е буквално единствената лозинка што некогаш ќе ви треба, таа не само што мора да биде силна, туку и да остане скриена од развивачот на менаџерот за лозинки. Тоа е затоа што обидот за враќање на главната лозинка ако ја изгубите е речиси невозможно и секогаш води до создавање нова главна лозинка.

Терминот се однесува на Лозинка менаџер.

мрежа

Мрежата е група од компјутери, сервери, мејнфрејмови, мрежна опрема, периферни уреди или други уреди кои се поврзани заедно за да споделуваат информации. Светската мрежа, која поврзува милиони луѓе ширум светот, е пример за мрежа.

Терминот се однесува на VPN.

Еднократна лозинка (OTP)

Еднократна лозинка (OTP) е лозинка креирана од компјутерски алгоритам која важи само за една сесија за најавување и за ограничен временски период. На овој начин, хакерите не можат да пристапат до вашата сметка или сметки ако ви се украдени деталите за најавување. Еднократните лозинки може да се користат и како дел од автентикација во два чекора или автентикација со два фактори, или едноставно за додавање уред на безбедната листа на уреди на услугата.

Терминот се однесува на Лозинка менаџер.

Генератор на лозинка

Генератор на лозинки е програма која им овозможува на корисниците да генерираат големи и комплицирани лозинки за неколку секунди. Додека користите генератор на лозинка, можете да одредите колку долга треба да биде лозинката и дали треба да содржи големи букви, бројки или двосмислени знаци. 

Некои генератори на лозинки можат да генерираат сложени лозинки кои не се само серија од различни броеви и може да се читаат, разберат и меморираат. Генераторите на лозинки се вградени менаџери за лозинки, но исто така има и широк спектар на онлајн генератори на лозинки.

Терминот се однесува на Менаџер за лозинки.

Peer to peer (P2P)

Услугата P2P е децентрализирана платформа во која две лица директно комуницираат едни со други без користење на посредник од трета страна. Наместо тоа, купувачот и продавачот комуницираат едни со други директно преку услугата P2P. Пребарување, скрининг, рејтинг, обработка на плаќања и зачувување се некои од услугите што може да ги понуди платформата P2P.

Терминот се однесува на VPN антивирус.

Phishing

Измамата е вид на измама каде што агресорот тврди дека е легитимна личност на различни начини на комуникација, како што е е-пошта. Фишинг-мејловите често се користат од напаѓачите за пренос на злонамерна содржина или датотеки што можат да извршат низа задачи. Некои од датотеките ќе добијат информации за најавување или информации за сметката на жртвата.

Хакерите претпочитаат фишинг бидејќи е значително полесно да се убеди некого да кликне на опасна врска во очигледно легитимна е-пошта за фишинг, отколку да навлезе во заштитата на компјутерот.

Терминот се однесува на антивирус.

Платформа

Платформа е секој софтвер или хардвер што се користи за поддршка на апликација или услуга во ИТ светот. Апликациската платформа, на пример, е составена од уреди, оперативен систем и придружни апликации кои користат одреден процесор или комплет инструкции од микропроцесор. Во оваа ситуација, платформата ги поставува темелите за успешно завршување на кодирањето.

Терминот се однесува на облак чување VPN.

Платформа како услуга (PaaS)

PaaS е облак-компјутерска услуга во која провајдер од трета страна им обезбедува на корисниците хардверски и софтверски алатки преку интернет. Овие алатки обично се потребни за развој на апликации. Хардверот и софтверот се хостирани на сопствената инфраструктура на давателот на PaaS. Како резултат на тоа, PaaS ги ослободува програмерите од потребата да инсталираат хардвер и софтвер во просториите за да создадат или стартуваат нова апликација.

Терминот се однесува на облак чување.

Приватен Облак

Приватен облак е екосистем со еден станар, што значи дека компанијата што го користи не споделува ресурси со други корисници. Овие ресурси може да се контролираат и работат на неколку различни начини. Приватниот облак може да биде изграден на ресурси и инфраструктура кои се веќе присутни во облак серверот во просториите на компанијата, или може да биде изграден на нова, карактеристична инфраструктура обезбедена од трета организација. 

Во одредени случаи, околината за еден станар се постигнува исклучиво преку употреба на софтвер за виртуелизација. Во секој случај, приватниот облак и неговите податоци се достапни само за еден корисник.

Терминот се однесува на облак чување.

Протокол

Протоколот е збир на дефинирани правила кои дефинираат како информациите се форматираат, пренесуваат и добиваат така што мрежните уреди кои се движат од сервери и рутери до крајни точки би можеле да комуницираат и покрај разликите во нивната конструкција, стилови или барања.

Без протоколи, компјутерите и другите уреди не би можеле да комуницираат еден со друг. Како последица на тоа, неколку мрежи би функционирале, со исклучок на одредени изградени околу одредена архитектура, а интернетот каков што го знаеме не би постоел. За комуникација, скоро сите крајни корисници на мрежата зависат од протоколите.

Терминот се однесува на VPN.

Безбедносен предизвик

Оценувачот на лозинки, познат и како безбедносен предизвик, е интегрирана функција на менаџери за лозинки што ја анализира јачината на секоја од вашите лозинки и ги наведува оние што се сметаат за лесно дешифрирани. Оценувачот најчесто ја покажува јачината на лозинката со боја (која се движи од црвена и портокалова до жолта и зелена) или процент, а ако се открие дека лозинката е слаба, автоматски ве поттикнува да ја прилагодите на посилна.

Терминот се однесува на Лозинка менаџер.

Симбол за безбедност

Безбедносен токен е реална или виртуелна ставка што му овозможува на лицето да го потврди својот идентитет во корисничко најавување користејќи двофакторна автентикација (2FA). Обично се користи како вид на автентикација за физички пристап или како начин да се добие пристап до компјутерски систем. Токенот може да биде предмет или картичка што прикажува или вклучува информации за автентикација за некоја личност.

Стандардните лозинки би можеле да се заменат со безбедносни токени или да се користат како додаток на нив. Тие најчесто се користат за да се добие пристап до компјутерски мрежи, но може да се користат за заштита на физичкиот пристап до објектите и да служат како дигитални потписи.

Терминот се однесува на Лозинка менаџер.

сервер

Сервер е програма или хардвер што обезбедува функција на друга програма и нејзиниот корисник, вообичаено идентификуван како клиент. Хардверот на кој се извршува серверската програма обично се нарекува сервер во центарот за податоци. Тој уред може да биде посветен сервер или може да се користи за нешто друго

Серверската програма во моделот за програмирање корисник/сервер ги предвидува и задоволува нарачките од програмите на клиентите, кои можат да работат на исти или различни уреди. Компјутерската апликација може да дејствува и како корисник и како сервер, примајќи нарачки за услуги од други апликации.

Терминот се однесува на VPN облак чување.

софтвер

Збир на правила, информации или програми што се користат за работа со компјутери и извршување на специфични процеси се нарекува софтвер. Софтверот е изразен поим за апликации, датотеки и програми што работат на уред. Тоа е аналогно на променливиот дел од уредот.

Терминот се однесува на VPN облак чување.

Софтвер како сервис (SaaS)

SaaS (Софтвер како услуга) е метод на дистрибуција на софтвер каде што давателот на облак ги хостира апликациите и ги прави достапни за крајните корисници преку интернет. Независен провајдер на софтвер може да склучи договор со трета страна давател на облак услуги за хостирање на апликациите на овој метод. Во случај на поголеми корпорации, како на пр Мајкрософт, провајдерот на облак може да биде и провајдер на софтвер.

SaaS е еден од трите главни типови на cloud computing, заедно со IaaS и PaaS. Производите на SaaS, за разлика од IaaS и PaaS, се широко пласирани на B2B и B2C клиенти.

Терминот се однесува на облак чување.

Тројанци

Тројански коњ е програма која се презема и инсталира на компјутер кој се чини дека е безопасен, но всушност е злонамерен. Потенцијалните промени во поставките на компјутерот и сомнителните активности, дури и додека компјутерот се претпоставува дека не работи, се јасни знаци дека постои тројанец.

Тројанскиот коњ обично е маскиран во безопасен прилог на е-пошта или бесплатно преземање. Ако корисникот кликне на прилог на е-пошта или преземе бесплатна програма, малициозниот софтвер содржан во него се проследува до уредот на корисникот. Штом е таму, малициозен софтвер може да ја изврши секоја задача за која хакерот го програмирал.

Терминот се однесува на антивирус.

Двофакторна автентикација (2FA)

Двофакторна автентикација е безбедносна процедура во која корисникот треба да прикаже два различни фактори за автентикација за да биде автентициран.

Две фактори за автентикација додава дополнително ниво на заштита од методите за автентикација со еден фактор, каде што корисникот треба да прикаже еден фактор кој обично е лозинка. Моделите за автентикација со два фактори зависат од тоа што корисникот ќе внесе лозинка како прв фактор и втор, посебен фактор кој обично е безбедносен токен или биометриски фактор.

Терминот се однесува на Лозинка менаџер.

URL (униформен локатор на ресурси)

УРЛ е единствен идентификатор што може да се користи за да се најде ресурс на Интернет. Познат е и како веб-адреса. URL-адресите се составени од неколку делови, како што се протокол и име на домен, кои му кажуваат на прелистувачот како и каде да најде ресурс.

Првиот дел од URL-то го одредува протоколот што ќе се користи како примарен опсег за пристап. Вториот дел ја одредува IP адресата или доменот и евентуално поддоменот на ресурсот.

Терминот се однесува на антивирус VPN.

вирус

Компјутерскиот вирус е злонамерен код кој се рекреира со дуплирање на друга програма, сектор за подигање на компјутерот или датотека и го менува начинот на кој работи компјутерот. И по мала форма на човечко вклучување, вирус се шири меѓу системите. Вирусите се шират правејќи свои документи на заразен уред, додавајќи се во легитимна програма, напаѓајќи го подигнувањето на уредот или контаминирајќи ги датотеките на корисникот.

Вирусот може да се пренесе секогаш кога корисникот ќе пристапи до прилог на е-пошта, ќе изврши извршна датотека, ќе посети веб-локација на Интернет или ќе прегледа реклама за контаминирана веб-локација. Може да се пренесе и преку контаминирани отстранливи уреди за складирање, како што се USB-дискови.

Терминот се однесува на антивирус.

VPN (виртуелна приватна мрежа)

A виртуелна приватна мрежа (VPN) е услуга која воспоставува безбедна, кодирана онлајн врска. Корисниците на Интернет можат да користат VPN за да ги зголемат своите онлајн приватност и анонимност, како и да се заобиколат ограничувањата и цензурата базирани на географска основа. VPN, во суштина, ја продолжуваат приватната мрежа преку јавна мрежа, овозможувајќи им на корисниците безбедно да разменуваат информации преку веб.

VPN може да се користат за прикривање на историјата на прелистувачот, IP-адресата и локацијата, интернет активноста или уредите што ги користат на некоја личност. Никој на истата мрежа не може да види што прави корисник на VPN. Како резултат на тоа, VPN-овите станаа задолжителна алатка за приватност на интернет.

Терминот се однесува на VPN.

Црви

Црвот е злонамерен софтвер кој работи како самостојна апликација и може да се движи и реплицира од уред до уред. 

Црвите се разликуваат од другите видови на малициозен софтвер по нивната способност да работат автономно, без употреба на датотека домаќин на компјутерот домаќин.

Терминот се однесува на антивирус.

Напади од нула ден

Слабоста од нула дена е слабост во софтверот, хардверот или фирмверот што е непозната за страната или страните одговорни за поправање или на друг начин исправање на дефектот. 

Концептот нулти-ден може да се однесува на самата слабост или на напад кој има нула дена помеѓу моментот кога ќе се открие слабоста и првиот напад. Штом нулта дневна слабост ќе биде откриена во јавноста, таа се нарекува n-ден или еднодневна слабост.

Терминот се однесува на антивирус.

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...