Најдобрите услуги за заштита и следење од кражба на идентитет од 2024 година

in Онлајн безбедност

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Дали некогаш сте се погледнале на интернет? И не мислам само на гуглање на вашето име, иако само тоа може да им даде на луѓето смешни информации за вас - каде работите, каде живеете, детали за вашето семејство, па дури и во кои продавници редовно купувате.

Затоа што секој пат кога некому му давате какви било информации за себе, дека податоците за вас се снимени и зачувани во базата на податоци некаде — база на податоци до која е достапна ништо повеќе од интернет конекција и вистинските алатки.

Брзо резиме:

 1. IdentityForce – најдобра целокупна заштита од кражба на лични карти во 2024 година ⇣
 2. Чувар на идентитетот – најдобра заштита со непосредни предупредувања ⇣
 3. LifeLock– најдобра заштита од измама ⇣

Она што измамниците го прават откако ќе ги добијат овие приватни информации варира, но тоа обично вклучува предизвикување финансиска и репутациона штета од која на жртвата може да и требаат години да се опорави. Со измама на идентитет и кражба на идентитет станува се позастапена благодарение на алармантниот скок на големите прекршувања на податоците, да се прави сè што можете за да ги заштитите вашите лични информации од злонамерни актери е поважно од кога било.  

Услугите за заштита од кражба на идентитет се вашата прва линија на одбрана против некој што се обидува да го преземе вашиот идентитет. Но, со толку многу опции таму, може да биде тешко да се открие кои од нив вреди да се користат. Значи, која е најдобрата услуга за заштита од кражба на идентитет? Овој водич е тука за да ви помогне да ги споредите најдобрите услуги за осигурување од кражба на идентитет и да ја изберете најдобрата услуга за заштита на идентитет за вас.

Врвна заштита од кражба на лични карти за 2024 година

Услугите за заштита од кражба на идентитет помагаат да се спречи кражба на лична карта и да помогне да се врати вашиот идентитет доколку станете жртва на истата. Еве ги подолу најдобрите услуги за заштита од кражба на идентитет во 2024 година:

1. Sontiq IdentityForce (Најдобра севкупна заштита)

Sontiq IdentityForce

Бесплатна проба: 14-дневен бесплатен пробен период

цена: Од 17.95 долари месечно

Покривка за осигурување: До 1 милион долари

Мобилен стан: Да, iOS и Android

Мониторинг на главното кредитно биро: Само со премиум планот

Рејтинг на доверлив пилот: 4.5 ѕвезди

Веб-страница: www.identityforce.com

Во сопственост на компанијата за сајбер безбедност Sontiq, IdentityForce е број еден оценет сервис за заштита на идентитетот според потрошувачите.

Главните карактеристики на IdentityForce вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Мониторинг на барање за кредитен извештај
 • Известувања за промена на адресата
 • Скенирање на судските записи
 • Мониторинг на темна веб -страница
 • Мобилна заштита од хакирање
 • Известувања за сексуални престапници
 • Следење на социјалните медиуми
 • Известувања за заем за денот на исплата
 • Месечни кредитни резултати
 • Тракер и симулатор за кредитни резултати
 • Следење на сметките на инвестиции, банка и кредитни картички
 • Следење на бројот за социјално осигурување (SSN).
 • Предупредувања за компромитирани податоци
 • Осигурување од кражба на идентитет
 • Управувано со враќање на идентитетот

Но, она што ги прави наш избор број еден кога станува збор за услугите за заштита од кражба на идентитет е нивниот % Стапка на успех 100 во враќањето на украдените идентитети на нивните клиенти и стапка на задржување на клиентите од 98%, заедно со импресивен опсег на придобивки и карактеристики.

Иако на нивната апликација за iOS ѝ треба малку работа и за регистрирање за семеен план бара вистински телефонски повик, мислам дека тие недостатоци не ги намалуваат огромните позитивни страни со оваа услуга.

Добрите

 • Сеопфатен мониторинг, вклучувајќи приспособливи предупредувања за сметки во банка и кредитна картичка, како и измама со медицински лични карти
 • Алатки за заштита на компјутер кои вклучуваат софтвер против фишинг и анти-логирање на тастатурата
 • Двофакторска автентикација

Конс

 • Просечна апликација за iOS
 • Основниот план не вклучува кредитен мониторинг
 • Може да се смета за скапа опција во споредба со некои други услуги за заштита на идентитетот

Планови за цени

Има 14-дневен бесплатен пробен период за основниот план UltraSecure. Сепак, нема гаранција за враќање на парите ако ја откажете претплатата. Додека се достапни семејните планови, мора да се јавите за информации за нив. Добивате два месеци бесплатно на годишните планови.

ПланМесечна таксаГодишна такса
UltraSecure$17.95$179.50
UltraSecure+Credit$23.95$239.50

Посетете го IdentityForce за да дознаете повеќе за карактеристиките и цените на нивните различни планови.

2. Aura Identity Guard (најдобро за брзи предупредувања)

Стража за идентитет на аура

Бесплатна проба: Повремено нудете бесплатни проби

цена: Од 8.95 долари месечно

Покривка за осигурување: До 1 милион долари

Мобилен стан: Да, iOS и Android

Мониторинг на главното кредитно биро: Нуди само годишни кредитни извештаи

Рејтинг на доверлив пилот: 4.2 ѕвезди

Веб-страница: www.identityguard.com

Identity Guard е реномирана услуга која го следи вашиот кредит и го скенира интернетот за закани за кражба на идентитет. Дефинитивно спаѓа во првите 10 услуги за заштита од кражба на идентитет таму.

Главните карактеристики на Identity Guard вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Кредитен мониторинг
 • Финансиски мониторинг
 • Мониторинг на темна веб -страница
 • Следење на регистарот на криминални и сексуални престапници
 • Известувања за промена на адресата
 • Следење на насловот на домот
 • Извештај за управување со ризик
 • Екстензија на прелистувачот
 • Мобилна апликација против фишинг
 • Извештај за социјален увид на Фејсбук

Она што го прави Identity Guard единствен меѓу услугите за кражба на идентитет е нивното партнерство со Вотсон, Напојувана со вештачка интелигенција на IBM суперкомпјутер. Оваа вештачка интелигенција постојано ја скенира мрежата и може да ве предупреди за потенцијално сомнителни активности поврзани со вашите сметки или идентитет.

Тие ја преземаат оваа услуга чекор подалеку со тоа што всушност помагаат во процесот на обновување ако сте жртва на кражба на идентитет. Ова вклучува откажување на вашите картички, поднесување полициски извештај и поправка на штетата предизвикана од измама.

Добрите

 • Динамична заштита на идентитетот напојувана со вештачка интелигенција врз основа на вашите лични навики и ажурирано следење на заканите
 • Детални известувања и предупредувања
 • Сеопфатен мониторинг на кредити со опција за замрзнување на кредити

Конс

 • Може да се смета за скапо
 • Следењето на социјалните мрежи е ограничено
 • Може да добивате кредитни извештаи само еднаш годишно

Планови за цени

Чувар на идентитетот повремено нуди бесплатни проби, што може да се најде само преку страницата „Услови за користење“ на нивната веб-локација.

Сепак, тие нудат а 30-дневно пари гаранција за враќање на на нивните годишни планови и намалени стапки преку партнери. Годишните планови доаѓаат и со два месеци бесплатна услуга.

ПланНадоместок за индивидуален планНадоместок за семеен план
Вредност8.99 УСД (89.99 XNUMX УСД / година)14.99 УСД (149.99 XNUMX УСД / година)
Вкупно19.99 УСД (199.99 XNUMX УСД / година)29.99 УСД (299.99 XNUMX УСД / година)
Ултра29.99 УСД (299.99 XNUMX УСД / година)39.99 УСД (399.99 XNUMX УСД / година)

Посетете го чуварот на идентитетот за да дознаете повеќе за карактеристиките и цените на нивните различни планови за заштита од кражба на идентитет.

3. Norton LifeLock (Најдобра онлајн заштита од измама)

Нортон Лајфлок

Бесплатна проба: 30-дневен бесплатен пробен период

цена: Од 9.99 долари месечно

Покривка за осигурување: од 25,000 до 1 милион долари

Мобилен стан: Да, iOS и Android

Мониторинг на главното кредитно биро: Известување од три биро со премиум план

Рејтинг на доверлив пилот: 3.6 ѕвезди

Веб-страница: www.lifelock.com

LifeLock следи за кражба на идентитет и закани. Пријавете се со еден од најдоверливите даватели на заштита од кражба на идентитет за да помогнете во заштитата на вашите кредитни, идентитети и банкарски сметки од кражба на идентитет.

Главните карактеристики на LifeLock вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Предупредувања за промена на адресата
 • Известувања во регистарот на криминал
 • Скенирање на судски записи
 • Регистри на сексуални престапници
 • Мониторинг на темна веб -страница
 • Известувања за прекршување на податоци
 • Заштита од украден паричник
 • Мониторинг за проверка на лична карта
 • Монитор за приватност
 • Способност за заклучување на кредити
 • Помош за обновување на идентитетот

Основана во 2005 година, LifeLock е во сопственост на Нортон од 2017 година. Секој план на LifeLock вклучува претплата за антивирус и антималвер Norton360 — што ја прави најдобрата услуга за заштита од кражба на идентитет за оние кои поминуваат многу време прелистувајќи понекогаш сомнителни агли на Интернет.

Друга карактеристика што го прави ова извонредна понуда е можноста да ги замрзнете вашите сметки и да блокирате прашања со трите водечки кредитни бироа во Америка.

Добрите

 • Заштита на компјутер и уред со антивирус Norton360
 • Рационализирана функција за заклучување на кредити
 • Дарежлив бесплатен пробен период

Конс

 • Покриеноста за осигурување од кражба на идентитет е ограничена според тоа на кој план сте
 • Има голем скок на цените од претплатата за првата до втората година
 • Некои функции работат само со компјутер

Планови за цени

LifeLock нуди 30-дневен бесплатен пробен период, како и импресивна 60-дневна гаранција за враќање на парите на годишните планови.

Тие, исто така, ги открија семејните планови со целосни услуги што покриваат до пет деца во октомври 2020 година. Вашата претплата драстично ќе се зголеми од вашата втора година на услуга.

ПланИндивидуални месечни надоместоциИндивидуални годишни надоместоциСемејни месечни надоместоциСемејни годишни надоместоци
изберете9.99 $ (се обновува на 14.99 $/м)99.48 долари (се обновува на 149.99 долари/год.)23.99 $ (се обновува на 38.99 $)251.88 долари (се обновува на 389.99 долари/год.)
Предност19.99 $ (се обновува на 24.99 $/м)191.88 долари (се обновува на 249.99 долари/год.)36.99 $ (се обновува на 59.99 $/м)371.88 долари (се обновува на 599.99 долари/год.)
Ultimate Plus29.99 $ (се обновува на 34.99 $/м)299.88 долари (се обновува на 349.99 долари/год.)48.99 $ (се обновува на 81.99 $/м)491.88 $ (се обновува на 819.99 $)

Посетете го LifeLock веб-страница за да дознаете повеќе за карактеристиките и цените на нивните различни планови.

4. IdentityIQ (Најдобро за следење на социјалното осигурување)

IdentityIQ

Бесплатна проба: 7-дневен пробен период за $1

цена: Од 8.99 долари месечно

Покривка за осигурување: До 1 милион долари

Мобилен стан: Не

Мониторинг на главното кредитно биро: Мониторинг од едно до три бироа во зависност од вашиот план

Рејтинг на доверлив пилот: 3.8 ѕвезди

Веб-страница: www.identityiq.com

Најпознат по своите прифатливи планови за заштита, IdentityIQ е основан во 2009 година и е предводен од експерт со повеќе од една деценија искуство во услугите за заштита од кражба на идентитет.

Главните карактеристики на IdentityIQ вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Следење на кредитен извештај
 • Темна веб-надзор
 • Покриеност за адвокати и експерти за реставрација
 • Известувања за социјално осигурување
 • Синтетичка заштита од кражба на лична карта
 • Известувања за промена на адресата
 • Следење на мрежата за споделување датотеки
 • Помош за изгубен паричник
 • Услуга за откажување од несакана пошта
 • Следење на кривичен регистар
 • Кредитен мониторинг од три биро

Додека нивниот план со најниско ниво не нуди мониторинг на кредитен рејтинг или кредитни извештаи, тој нуди дневен мониторинг на едно од трите најголеми американски кредитни бироа. И токму оваа карактеристика, како и нејзината достапност, ја прават оваа една од најдобрите услуги за оние кои имаат буџет, но сепак сакаат да се заштитат од кражба на идентитет.

Добрите

 • Засилено следење на кредитите
 • Бесплатно покривање до 25,000 УСД за квалификувани членови на семејството
 • Поддршка за корисници со седиште во САД

Конс

 • Нема мониторинг на социјалните медиуми
 • Нема мобилна апликација
 • Споделува некои од податоците што ги собира со трети страни

Планови за цени

IdentityIQ нема бесплатен пробен период, иако тие нудат опција за тоа пробајте ги нивните услуги 7 дена за 1 долар. Можете да ја откажете претплатата во секое време, но тие не нудат рефундирање за делумен месец на услугата.

Додека нивните планови вклучуваат осигурување за кражба на идентитет за членовите на семејството, тие всушност немаат никакви семејни планови за нивните услуги.

ПланМесечни таксиГодишни такси
Обезбедување$8.99$91.99
Безбеден плус$11.99$122.99
Безбеден про$21.99$224.99
Обезбедете макс$32.99$336.99

Посетете го IdentityIQ за да дознаете повеќе за карактеристиките и цените на нивните различни планови.

5. IDShield (најдобро за големо семејство)

idshield

Бесплатна проба: 30-дена бесплатен пробен период

цена: Од 13.95 долари месечно

Покривка за осигурување: До 1 милион долари

Мобилен стан: Да, iOS и Android

Мониторинг на главното кредитно биро: Мониторинг од едно до три бироа во зависност од вашиот план

Рејтинг на доверлив пилот: 4.3 ѕвезди

Веб-страница: www.idshield.com

IDShield помага да се заштитите од кражба на идентитет со следење на вашата онлајн репутација, лозинки, кредитни картички, финансиски сметки и кредитен резултат.

Главните карактеристики на IDShield вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Следење на бројот на социјалното осигурување
 • Мониторинг на темна веб -страница
 • Скенирање на судските записи
 • Следење на социјалните медиуми
 • Неограничени консултации
 • 24/7 итна помош
 • Извештаи за медицински податоци
 • Изгубена поддршка за паричник
 • Следење и известување за кредитен резултат
 • Следење на јавната евиденција

Поделба на LegalShield, IDShield има над 1 милиони членови. Она што го издвојува од поголемиот дел од другите услуги за заштита од кражба на идентитет е неговата највисока поддршка за корисници.

Фактот дека дури и нивниот најнизок степен план вклучува следење на кредитниот извештај е уште еден огромен плус. Но, вистинската вредност на оваа услуга во споредба со другите компании за заштита од кражба на идентитет доаѓа од нејзините големи семејни планови.

Добрите

 • Семејните планови дозволуваат до 10 издржувани лица
 • Следење и бришење со брокер на податоци
 • Пристап до приватни истражители ако вашиот идентитет е украден

Конс

 • Нема следење на медицинска лична карта
 • Нема предупредувања за промена на адресата
 • Корисничкото искуство при пријавувањето е малку застарено

Планови за цени

IDShield нуди импресивен 30-дена бесплатен пробен период на нивните услуги и е главно без фини букви. Сепак, имајте предвид дека нивната корист за реставрација не ги покрива проблемите предизвикани од инцидент со кражба на идентитет пред да се регистрирате кај нив.

Плановите на 1 биро на IDShield нудат само TransUnion кредитен мониторинг и предупредувања за измами. Тие исто така немаат годишни планови.

ПланИндивидуални месечни надоместоциСемејни месечни надоместоци
1 План на Бирото$13.95$26.95
3 План на Бирото$17.95$32.95

Посетете го IDShield веб-страница за да дознаете повеќе за карактеристиките и цените на нивните различни планови.

6. IDX Identity & IDX Privacy (порано MyIDCare – Најдобро за детални извештаи за прекршување на податоци)

idx MyIDCare

Бесплатна проба: 30-дена бесплатен пробен период

цена: Од 9.95 долари месечно

Покривка за осигурување: До 1 милион долари

Мобилен стан: Да, iOS и Android

Мониторинг на главното кредитно биро: Мониторинг од едно до три бироа во зависност од вашиот план

Рејтинг на доверлив пилот: 4 ѕвезди

Веб-страница: www.idx.us/idx-identity

MyIDCare (сега IDX) обезбедува заштита од кражба на идентитет и услуги за следење изградени за дигиталната ера.

Главните карактеристики на IDX Identity вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Мотор за надзор CyberScan
 • Мониторинг на кредити од единечно или тројно биро
 • Услуги за наплата со 100% гаранција за наплата
 • Инстант предупредувања
 • Годишни кредитни извештаи
 • Изгубеното покривање на паричникот
 • Следење на измами во социјалното осигурување
 • Мониторинг на апликација за заем од денот на исплата
 • Известувања за промена на адресата
 • Следење на судската евиденција
 • Месечни прегледи на сметката
 • Детектив за лозинка
 • Известувања за измама и совети за заштита

IDX е во сопственост и управувана од ID Experts, компанија која е во индустријата за заштита од кражба на лични карти веќе 15 години.

Тие заработија толку голема репутација за заштита на податоците што има бројни големи бизниси и владини организации кои му веруваат на IDX да ги чува нивните најчувствителни податоци безбедни.

Со Оценка А + БББ, комбинираните услуги IDX Identity и IDX Privacy ве штитат од девет типа на кражба на идентитет, вклучувајќи медицинска, криминална, вработување, осигурување и многу повеќе.

Добрите

 • Совршен рекорд за реставрација на лична карта
 • Заштита од синтетички измами поврзани со лична карта
 • Вклучува VPN

Конс

 • Набљудувањето на социјалните мрежи дава многу лажни позитиви
 • Непријатно корисничко искуство
 • Целосната заштита бара две различни услуги

Планови за цени

Постои 30-дена бесплатен пробен период за IDX Privacy, иако се чини дека IDX Identity не нуди бесплатен пробен период во моментов. Новите клиенти добиваат намалена стапка кога ќе се регистрираат, а вашата претплата може да се откаже во секое време.

ПланИндивидуални месечни надоместоциСемејни месечни надоместоциИндивидуални годишни надоместоциСемејни месечни надоместоци
Приватност на IDX$12.95 $99.95 
Суштински елементи на идентитетот$9.95$19.95$107.46$215.46
Премиер на идентитетот$19.95$39.95$215.46$431.46

Посетете ја веб-локацијата IDX за да дознаете повеќе за карактеристиките и цените на нивните различни планови.

7. Equifax ID Watchdog (Најдобро за поддршка за резолуција за кражба на лична карта)

ид чувар

Бесплатна проба: Не

цена: Од 14.95 долари месечно

Покривка за осигурување: До 1 милион долари

Мобилен стан: Да, iOS и Android

Мониторинг на главното кредитно биро: Мониторинг од едно до три бироа во зависност од вашиот план

Рејтинг на доверлив пилот: 4 ѕвезди

Веб-страница: www.idwatchdog.com

ID Watchdog е уште една ТОП оценета услуга за заштита од кражба на идентитет која обезбедува заштита од кражба на идентитет и услуги за решавање и на поединци и на компании.

Главните карактеристики на ID Watchdog вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Мониторинг на темна веб -страница
 • Мониторинг на субприми заеми
 • Следење на јавната евиденција
 • USPS предупредувања за промена на адресата
 • Приспособливи предупредувања
 • Помош за замрзнување на кредити
 • Следење на трансакциите со висок ризик
 • Следење на социјалните медиуми
 • Следење на регистарот на сексуални престапници
 • 24 / 7 поддршка на корисниците

Сопственост на кредитното биро Equifax и со седиште во Денвер, ID Watchdog е една од ретките компании за заштита од кражба на идентитет кои ги нудат своите услуги како придобивка за вработените.

Една од другите, поневообичаени услуги што ги нудат е Заклучување на кредити со повеќе биро со еден допир. Друго е отстранување на вашите лични информации од базите на податоци што ги чести спамерите за да ви испраќаат непотребна пошта и други несакани понуди.

Добрите

 • Способност да се заклучи кредитниот извештај Equifax на вашето дете
 • 24 / 7 поддршка на корисниците
 • Способност да спречите одредени видови на заеми да се отворат на ваше име

Конс

 • Нема компјутерски безбедносни алатки како антивирус софтвер
 • Кредитното биро кое го поседува ID Watchdog беше жртва на голем број неодамнешни прекршувања на податоците
 • Не нуди поврат на осигурување со нивните планови

Планови за цени

ID Watchdog не нуди никакви бесплатни проби и гаранција за враќање на парите. Семејните планови, исто така, поддржуваат само најмногу четири деца.

ПланИндивидуални месечни надоместоциСемејни месечни надоместоциИндивидуални годишни надоместоциСемејни годишни надоместоци
ID Watchdog Plus$14.95$25.95$164$287
ID Watchdog платина$19.95$34.95$219$383

Посетете го ID Watchdog за да дознаете повеќе за карактеристиките и цените на нивните различни планови.

Кои се услугите за заштита од кражба на идентитет и зошто ми се потребни?

Кражба на идентитет е кога криминалецот ги користи вашите лични податоци - како вашето име, број за социјално осигурување или број на кредитна картичка - без ваша дозвола, за да изврши измама или други кривични дела.

Кражбата на идентитет и измамата е се поголем проблем.

Според Информативниот институт за осигурување, во 2020 г 1.4 милиони поплаки за кражба на идентитет во САД отпаѓаат 29 отсто од сите поплаки примени од ФТЦ, што е за 20 отсто повеќе во споредба со 2019 година.

поплаки за кражба на лична карта

Објаснувањето што се услугите за заштита од кражба на идентитет може да стане сложено, имајќи ги предвид милијардите различни точки на податоци што ги следат највисоко оценетите компании за заштита на идентитетот. 

Но, наједноставното објаснување е дека тие ги следат онлајн базите на податоци и веб-страниците за секое спомнување на вашите лични податоци, вклучувајќи ја вашата возачка дозвола, медицинска лична карта, банкарска сметка и броеви за социјално осигурување.

Постојат десетици различни услуги за заштита на лична карта со мноштво карактеристики и придобивки. И можеби е малку огромно да се избере најдобрата услуга за заштита на лични карти. Но, основните карактеристики што ги нудат најдобрите вклучуваат:

 • Следење на промена на адресата
 • SSN мониторинг
 • Мониторинг на темна веб -страница
 • Основно и напредно следење на кражба на лични карти
 • Следење на кражба на идентитет на дете
 • Полиса за осигурување за наплата

Кои се различните видови на кражба на идентитет?

Можеби мислите дека кражбата на идентитет е нешто што го гледате само на телевизија кога некој убиец ќе ги преземе животите на нивната жртва и ќе се преправа дека е таа со пријателите, семејството и колегите.

Но, онлајн кражбата на идентитет е многу посуптилна од ова. Крадците на идентитет може да го претпостават вашиот идентитет на неколку начини - обично, оние кои не вклучуваат физичко потврдување дека сте тоа што велите дека сте.

Кражба на финансиски идентитет

Ова е најчестиот облик на кражба на идентитет. Тоа вклучува некој да се преправа дека сте вие ​​кога комуницирате со финансиски институции и разни продавници. Ова може да значи земање заеми, аплицирање за хипотека или купување стоки преку Интернет.

Според Студија за измама на идентитетот Javelin 2020 година, најбрзо растечкиот тип на кражба на финансиски лични карти е измама со преземање сметка и е зголемен за 72% од претходната година.

Кражба на детски идентитет

Овој тип на кражба на идентитет често го врши член на семејството и обично се открива само кога детето ќе остари доволно за да почне да аплицира за заеми и да отвора свои сметки.

Кражба на идентитет за социјално осигурување

Ова е најопасната форма на кражба на лични карти бидејќи информациите може да се искористат за извршување на кој било број на измамнички дејствија. Ова вклучува работи како барање бенефиции од поднесување даночни пријави или други средства, отворање сметки, аплицирање за кредит или возачки дозволи и многу повеќе. Сето тоа додека се маскираат како тебе.

Кражба на идентитет на возачка дозвола

Ова обично вклучува вашиот физички паричник да биде украден, но може да се користи од страна на измамници за да се избегнат цитати кои потоа ќе завршат во вашето досие за возење.

Кражба на криминален идентитет

Ова е местото каде што криминалецот го користел вашето име и/или SSN кога е затворен за прекршок. Без оглед на криминалот што го направиле, тогаш завршува во вашата трајна евиденција и може да предизвика нераскажани проблеми во вашиот личен и работен живот.

Кражба на идентитет за вработување

Ова е кога некој го користи вашиот SSN на формуларот за апликација за работа, со што ќе имате право да плаќате даноци на нивните плати и повеќе.

Кражба на идентитет на осигурување

Ова е кога некој ги користи вашите лични податоци за да аплицира или да бара бенефиции за осигурување на ваше име. Ова може да значи дека не сте покриени во случај да претрпите болест или повреда, вашиот дом да биде оштетен во природна катастрофа или ако сте во сообраќајна несреќа.

Синтетички кражба на идентитет

Ова е најбрзо растечкиот тип на измама на идентитет според Федералната трговска комисија (FTC) и претставува 80-85% од измамите на идентитетот во моментот. Тоа е софистицирана операција која комбинира различни елементи од повеќе луѓе за да создаде сосема нов, лажен идентитет.

Кражба на медицински идентитет

Извештај од Истражувачки центар за кражба на идентитет покажува дека медицинската индустрија претрпе втор најголем број на прекршувања на податоците во 2019 година. Овие медицински информации ги користат злобните актери за да добијат медицински услуги до кои инаку не би имале пристап.

Видови заштита од кражба на лични карти

Услугите за заштита од кражба на идентитет придонесуваат за вашиот мир на умот преку следење на вашите лични и финансиски информации.

Услугите за заштита на идентитетот се дизајнирани да ги отфрлат проблемите. Тие ќе ве известат за сомнителна активност, ќе работат со вас за какви било проблеми што ќе се појават, па дури и ќе ги покријат финансиските загуби настанати со преземање сметка.

Еве ги најчестите видови услуги за заштита на идентитетот што се обезбедуваат за да ве заштитат од сите видови кражба на идентитет.

Мониторинг на кредити

Известувањата се издаваат од страна на услугата секогаш кога се покренува неовластено барање или се прават промени во вашите кредитни извештаи.

Замрзнување на кредити

Се става замрзнување на вашите кредитни записи, спречувајќи ги новите доверители кои бараат пристап до нив да добијат извештај додека не го одмрзнете замрзнувањето.

Следење на кредитен извештај

Вашиот кредитен извештај се следи со текот на времето за какви било промени што укажуваат на тоа дека некој пристапил или манипулирал со вашите записи без ваша дозвола.

Осигурување за кражба на идентитет

Оваа покриеност ќе ви ги надомести сите трошоци настанати како директен резултат на кражба на идентитет и ќе ви даде поддршка додека се помири со инцидентот.

Услуги за враќање на идентитетот

Овие услуги ви помагаат да ја вратите контролата врз вашиот идентитет и да ги вратите сите штети што можеби биле направени, како што се поправка на кредит или замена на документи како возачки дозволи или изводи од матичната книга на родените.

Мониторинг на Кредитното биро

Ова е проактивна услуга каде што промените на вашите лични податоци ги надгледува кредитното биро што ја обезбедува услугата за заштита.

Сигнали за е-пошта

Известувањата за какви било промени на вашите лични податоци ќе ви бидат испратени по е-пошта за да можете да преземете соодветни мерки доколку е потребно.

Безбедно управување со лозинки

Користење на лозинка менаџер вашите акредитации за најавување се зачувани за секоја веб-локација, така што само вие можете да пристапите до нив или да ги промените. Сите сомнителни активности предизвикуваат предупредување или ингеренциите се менуваат за вас.

Друго – Услугите за заштита на идентитетот може да вклучуваат и традиционални услуги како заштита на долгови и животно осигурување, како и онлајн алатки за да помогнат во заштитата на вашиот идентитет, како на пр. управување со лозинка системи.

Како да пријавам кражба на идентитет?

Ако сте жртва на кражба на идентитет, поднесете пријава до вашата локална агенција за спроведување на законот. Следно, контактирајте со едно од трите главни кредитни бироа за да поставите предупредување за измама во вашата датотека.

Побарајте копија од вашиот кредитен извештај за да проверите за лажни сметки или активност на ваше име. Ако најдете лажни сметки или активност, поднесете извештај за кражба на идентитет до FTC на ftc.gov/idtheft или јавете се на телефонската линија за кражба на идентитет на FTC на 866-438-4338.

Можете исто така да поднесете сопствена жалба до FTC за да им помогнете на крадците на идентитет да одговараат за нивните постапки и да ги предупредите другите дека сте биле жртва на ова кривично дело. FTC нема да наплаќа од потрошувачите надомест за поднесување жалба за IdentityTheft.gov.

Табела за споредување

компанијатаПробенЦенаОпфат на осигурувањеМониторинг на големо кредитно бироРејтинг на Trustpilot
IdentityForce14 денаОд 17.95 $ / месечноДо $ 1 милиониСамо со премиум планот4.5 ѕвезди
Чувар на идентитетотповременоОд 8.99 $ / месечноДо $ 1 милиониНуди само годишни кредитни извештаи4.2 ѕвезди
LifeLock30 денаОд 9.99 $ / месечноОд 25,000 до 1 милиони долариИзвестување од три биро со премиум план3.6 ѕвезди
IdentityIQ7 дена за 1 долариОд 8.99 $ / месечноДо $ 1 милиониМониторинг од едно до три бироа во зависност од вашиот план3.8 ѕвезди
IDShield30 денаОд 13.95 $ / месечноДо $ 1 милиониМониторинг од едно до три бироа во зависност од вашиот план4.3 ѕвезди
IDX Identity (порано MyIDCare)30 денаОд 9.95 $ / месечноДо $ 1 милиониМониторинг од едно до три бироа во зависност од вашиот план4 ѕвезди
ID -чуварНеОд 14.95 $ / месечноДо $ 1 милиониМониторинг од едно до три бироа во зависност од вашиот план4 ѕвезди

Прашања и Одговори

Нашата пресуда ⭐

Кражбата на идентитет е сериозен проблем кој продолжува да расте, при што криминалците наоѓаат начини да ги хакираат базите на податоци и да украдат лични информации толку брзо колку што може да се создаде технологијата за нивно запирање. Всушност, ако сегашните трендови се судии, заштитата од кражба на лични карти само ќе стане посуштинска во иднина.

Сакаме сите наши посетители да останат безбедни и да ги имаат потребните алатки за заштита на нивниот идентитет. Ако сте со навистина мал буџет и не сте во можност да платите дури и за најприфатливата услуга за заштита од кражба на лични карти, посетете www.identitytheft.gov.

Ова е услуга за враќање на идентитетот понудена од американската влада која им помага на жртвите на кражба на идентитет да пријават и да се опорават од предизвиканата штета.

Како беа тестирани овие компании за заштита од кражба на идентитет?

Мојата анализа ги тестираше карактеристиките, плановите за цени, силните или слабите страни и вкупната вредност на користењето на секоја услуга. Сепак, овие прегледи не се длабински поради неможноста да се проценат апликациите за заштита од кражба на идентитет.

Бидејќи за тоа ќе бидат потребни месеци тестирање и намерно хакирање на личните сметки за да се види дали услугата функционира, ќе бара изложување на лични информации, правење повеќекратни проверки на кредити и ризикување да бидат откриени моите лични информации за идентификација.

Референци

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Шимон Братвејт

Шимон Братвејт

Шимон е искусен професионалец за сајбер-безбедност и објавен автор на „Закон за сајбер безбедност: Заштитете се себеси и вашите клиенти“, и писател на Website Rating, првенствено се фокусира на теми поврзани со складирање во облак и решенија за резервни копии. Дополнително, неговата експертиза се протега на области како што се VPN и менаџери со лозинки, каде што нуди вредни сознанија и темелно истражување за да ги води читателите низ овие важни алатки за сајбер безбедност.

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...