Водич за почетници за повторно таргетирање + Примери и студии на случај

in Онлајн маркетинг

Ако некој ја напушти вашата веб-страница без да купи ништо, вие губите пари. Дури и ако возите сообраќај кон вашиот блог преку бесплатен сообраќај за оптимизација, го губите времето и ресурсите што сте ги потрошиле обидувајќи се да го добиете тој бесплатен сообраќај. Но, тоа не мора да биде вака.

Бидејќи постои начин да се притисне повеќе ROI од секој човек што ја посетува вашата веб-страница.

Овој речиси магичен метод за постигнување повисок рентабилност се нарекува Retargeting.

Што е ретаргетирање?

Кога некое лице ќе ја посети вашата веб-страница и ќе замине без претплата на вашата листа на е-пошта или ако купите нешто, големи се шансите таа личност никогаш да не се врати на вашата веб-страница.

Ако 1,000 луѓе ја напуштаат вашата веб-страница секој месец без да преземете никакви дејствија, губите најмалку 1,000 долари ако ве чини 1 долар по посетител да ги стекнете тие посетители.

Ретаргетирањето постои многу долго време, но повеќето бизниси не го користат. Може да ви помогне да ја удвоите вашата база на претплатници, да остварите повеќе продажби и да продавате повеќе работи на вашите постоечки клиенти.

Тоа е најдобриот начин за истиснете најмногу рентабилност од вашите посетители. Тоа ви овозможува повторно и повторно да го ставите вашиот бренд пред вашите потенцијални клиенти и клиенти.

Оваа графика од Ретаргер го објаснува најдобро:

што е ретаргетирање

Иако графиката зборува само за претворање на потенцијални клиенти во клиенти, можете да користите ретаргетирање за многу работи:

 • Надпродавајте или вкрстено продавајте клиент.
 • Претворете ги еднократните клиенти во повторливи купувачи.
 • Дојдете до клиенти кои не одговараат на е-пошта.
 • Погрижете се вашиот бренд да остане на врвот на мислите на вашите клиенти со промовирање на вашата содржина.
 • Допрете до клиенти на други уреди што ги поседуваат.

Целта на вашата кампања за ретаргетирање може да варира. Може да водите многу различни кампањи за ретаргетирање во исто време со различни цели. Но главна цел секогаш ќе биде да се зголеми рентабилноста го добивате секој долар што ќе го потрошите за стекнување посетител.

Ремаркетинг наспроти ретаргетирање?

Сега можеби сте го слушнале терминот ремаркетинг порано, па што е тоа разлика помеѓу ремаркетинг и ретаргетирање?

ремаркетинг vs ретаргетирање

Двата термина често се користат наизменично, но ремаркетингот е стратегија насочена кон повторно ангажирање клиенти преку е-мејл маркетинг, социјалните медиуми и офлајн активности.

Ретаргетирањето е „тактика“ на ремаркетинг и обично е фокусирано на платен текст и реклами за прикажување.

Кратко резиме: Која е разликата помеѓу ретаргетирање наспроти ремаркетинг?
Ретаргетирањето е чин на прикажување реклами на луѓе кои претходно имале интеракција со вашиот бренд, додека ремаркетингот вклучува користење на различни маркетинг канали за да се вклучите со потенцијални клиенти кои веќе покажале интерес за вашиот бренд или производи.

Како работи ретаргетирањето

Кампањите за ретаргетирање се многу ефикасен начин да се допре до луѓе кои веќе покажале интерес за вашиот бренд со посета на вашата веб-страница.

Со користење на ретаргетирање базирано на пиксели, можете да создадете прилагодена публика од посетители на страницата и да ги насочите со реклами кои се многу релевантни за нивните интереси.

Овој пристап за ретаргетирање функционира со поставување пиксел на вашата веб-страница што ги следи посетите на одредени страници.

Пикселот потоа активира реклами кои треба да им се прикажуваат на луѓето кои ги посетиле тие страници кога подоцна ќе посетуваат други локации во мрежата на платформата за ретаргетирање.

Ова е моќен начин да го задржите вашиот бренд на врвот на умот за луѓето кои веќе покажале интерес за она што го нудите.

Напорите за ретаргетирање може да се организираат во список за ретаргетирање, што е сегментирана публика врз основа на нивното однесување на вашата веб-страница.

Ретаргетирањето на е-поштата е исто така ефикасен начин да се допре до оваа публика, бидејќи можете да испраќате високо насочени е-пораки врз основа на минатото однесување на корисникот на вашата веб-страница.

Генерално, добро испланирана кампања за ретаргетирање со користење на платформа за ретаргетирање може да ви помогне да го максимизирате влијанието на вашите маркетинг напори и да поттикнете конверзии од посетителите на вашата страница.

Ретаргетирањето може да звучи како навистина сложен процес ако сте нови во него. Но, тоа не е ништо да се грижите. Не бара буџет од милион долари или сложен софтвер и алатки. И нема да ви требаат години за да научите како да користите ретаргетирање за да добиете поголема продажба.

Тоа е едноставен процес на прикажување платени реклами на луѓе кои веќе ја посетиле вашата веб-страница или претходно купиле нешто од вас.

Постојат два начина за повторно таргетирање на луѓето:

1. Соберете податоци со пиксел за ретаргетирање

Секоја рекламна платформа која доаѓа со можност за ретаргетирање на корисниците нуди начин за собирање податоци користејќи едноставна технологија наречена пиксел за ретаргетирање.

Пикселот за ретаргетирање е едноставно код од JavaScript од една или две линии што го ставате на страниците на вашата веб-локација, што и помага на рекламната платформа да препознае корисник. Откако корисникот ќе биде препознаен од платформата, тој ги складира своите податоци во списокот за ретаргетирање на вашата сметка.

Звучи збунувачки?

пиксел на Фејсбук

Еве еден пример како Фејсбук пиксели работи:

Ставате мал JavaScript код на страниците на вашата веб-страница. Оваа скрипта се вчитува секогаш кога некој ќе ја посети вашата веб-страница. Оваа скрипта, тогаш, се поврзува со серверите на Facebook. Серверите се обидуваат да го препознаат корисникот преку IP адреса и колачиња.

Ако лицето кое ја посетило вашата веб-страница има сметка на Facebook и е најавено на Facebook во тоа време, тогаш Facebook ќе го додаде тој корисник во вашата листа за ретаргетирање. Подоцна можете да го ретаргетирате овој корисник преку рекламната платформа на Facebook. Колку повеќе луѓе посетуваат, толку е поголема вашата листа за ретаргетирање.

Овие посетители ги вклучуваат луѓето кои ја посетуваат вашата веб-страница и од други платформи за рекламирање. Ова ви овозможува повторно да ги таргетирате корисниците кои ги виделе или кликнале вашите реклами преку други платформи за реклами.

Ако веќе немате инсталирано пиксел за ретаргетирање на вашата веб-локација, инсталирајте го веднаш.

2. Насочете ги вашите клиенти на платформата со вашата листа на клиенти

Ако веќе имате листа на клиенти, можете поставете листа на нивните е-пошта на Фејсбук. Откако ќе го направите тоа, Facebook ќе се обиде да ги поврзе сметките на Facebook со тие е-мејл адреси да ги најдете вашите клиенти кои се на Фејсбук.

Фејсбук прилагодена публика

Ова е одличен начин за зголемување или вкрстено продавање на вашите клиенти. Не само тоа, создавањето на листа за ретаргетирање на луѓе кои веќе купиле од вас ви помага да продавате повеќе производи и услуги на истите тие луѓе.

Секогаш е полесно да се продаде повеќе работи на истите луѓе отколку да се најдат повеќе потенцијални клиенти и да се претворат во клиенти.

Со ретаргетирање реклами, можете да промовирате повеќе од вашите производи на вашите постоечки клиенти.

Еве одличен пример за ретаргетирање на реклама на Фејсбук врз основа на списокот на клиенти:

Пример за ретаргетирање на Фејсбук

Горенаведеното е реклама за ретаргетирање од DigitalMarketer. Тие се насочени кон луѓе кои присуствуваа на Самитот за сообраќај и конверзија. Нивните пораки јасно бараат од нивните постоечки клиенти кои присуствувале на конференцијата во минатото повторно да присуствуваат на конференцијата.

DigitalMarketer ги ретаргетира своите стари присутни секоја година.

Најдобрите платформи за ретаргетирање

Еден од најдобрите начини да се искористи повторното таргетирање е преку употреба на прилагодена публика на платформи за социјални медиуми како Фејсбук.

Со инсталирање на пиксел на Facebook на вашата веб-локација, можете да ги следите посетителите и да создадете приспособена публика за повторно да се таргетирате со реклами на Facebook.

Ова ви овозможува да креирате високо насочени рекламни кампањи кои се со поголема веројатност да се претворат. Покрај Facebook, други платформи за социјални медиуми нудат слични опции за повторно таргетирање, вклучувајќи ги Twitter и LinkedIn.

Друга ефикасна стратегија е да се користат банер реклами на Google Мрежа за прикажување, која ви овозможува да допрете до потенцијални клиенти преку широк опсег на веб-локации и апликации кои се дел од Googleрекламна мрежа на.

Со комбинирање на прилагодената публика на платформите на социјалните медиуми со банери на Google Мрежа за прикажување, можете да го проширите досегот и да ја зголемите ефективноста на вашите кампањи за ретаргетирање.

Еве преглед на трите најпопуларни ретаргетирање платформи на пазарот: Google AdWords, AdRoll и Facebook.

Google Ретаргетирање на AdWords

Google секојдневно опслужува милијарди страници со резултати од пребарување. Можете да ги прикажувате вашите реклами на врвот на овие резултати од пребарувањето. Но, дали знаете дека AdWords, исто така, ви овозможува да прикажувате реклами на милиони веб-локации на трети страни кои се дел од нивната мрежа?

google ремаркетинг на AdWords

со Google AdWords, можете повторно да ги таргетирате вашите посетители, потенцијални клиенти и постоечки клиенти низ мрежата. Повеќето веб-локации кои привлекуваат милиони посетители се дел од Googleрекламна мрежа на. Можете да таргетирате луѓе кои ги посетуваат сите овие милиони веб-локации.

Дури и ако вашата цел пазарот е премногу хип или премногу стар за да користите Фејсбук, можете да ги насочите низ интернет на веб-локациите што ги читаат или посетуваат редовно.

Не само тоа, туку можете и да ги пренасочите клиентите кои ги бараат вашите конкуренти откако ќе ја посетат вашата веб-страница како Брево прави:

google Пример за ретаргетирање на AdWords

Google Рекламната мрежа, наводно, има способност да достигне над 90% на интернет корисници ширум светот. Тоа е речиси секој што користи Интернет.

Обидете се Google Рекламна мрежа ако сакате да можете повторно да ги таргетирате посетителите и клиентите на вашата веб-локација низ мрежата, а не само на една платформа како Facebook.

Ретаргетирање на AdRoll

AdRoll ви овозможува подобро да ги насочите потенцијалните клиенти со употреба на вештачка интелигенција. Тие ви дозволуваат да ја прикажете вистинската порака до вистинската личност во вистинско време со употреба на вештачка интелигенција. Нивната вештачка интелигенција помага да се оптимизира маркетингот на повеќе канали, вклучително и Facebook, Instagram, Gmail и многу други платформи.

Ако барате еднократно решение за креирање реклами што работат без премногу обиди и грешки, AdRoll е вистинскиот начин.

Оваа графика од нивната веб-страница најдобро објаснува како навистина функционира нивната платформа:

адрол

Наместо да ве ограничуваат на Пребарување или Прикажување, тие ви дозволуваат прикажете го вашиот Google реклами на вашите потенцијални клиенти каде и да одат на Интернет.

Тие ви дозволуваат да таргетирате клиенти користејќи ги двете Статични и динамички реклами. Ако водете страница за е-трговија или продавате повеќе од неколку производи, ќе ви се допаднат Динамичките реклами. Тие ви дозволуваат да прикажувате реклами кои се поврзани со производот што вашиот клиент штотуку го видел или за кој можеби е заинтересиран.

На пример, ако некој корисник на вашата веб-страница ги гледа часовниците што ги продавате, има смисла да му прикажувате реклами што ги промовираат тие часовници, а не чевли или накит. Со динамични реклами, можете да го покажете точниот производ за кој вашиот клиент е заинтересиран.

AdRoll известува дека нивните клиенти заработуваат над 240 милијарди долари секоја година. Тие ги припишуваат резултатите на нивните клиенти на способноста на платформата автоматски да ги оптимизира и прилагодува рекламите што се служат врз основа на она за што корисникот би можел да биде заинтересиран врз основа на претходното однесување.

Со AdRoll, можете автоматски да го таргетирате секој што ја посетува вашата веб-локација преку Интернет со вистинските пораки на кој било уред што го користат, било да е тоа нивниот лаптоп, таблет или паметен телефон.

Ретаргетирање на Фејсбук

Facebook е најголемиот социјални медиуми платформа со корисници вклучувајќи тинејџери до 80-годишни. Ако сакате повторно да ги таргетирате вашите клиенти на Facebook, прво ќе треба да го инсталирате нивниот Retargeting Pixel на вашата веб-страница. Алтернативно, можете исто така да испратите листа на вашите клиенти што сакате да ги насочите.

Фејсбук ќе ги усогласи е-поштата на вашите клиенти со сметките на Facebook. Секој од вашите клиенти кои имаат Фејсбук ќе бидат додадени на вашата листа за ретаргетирање. Откако ќе се додадат на вашата листа за ретаргетирање, не сте ограничени само да ги ретаргетирате на Facebook. Можете да ги ретаргетирате на сите веб-локации и платформи кои се дел од рекламната мрежа на Facebook, вклучително и Инстаграм, Инстант написи и голем број веб-локации.

Пример за реклами на Фејсбук

Фејсбук ви овозможува повторно да ги таргетирате вашите посетители на сите нивни платформи. Така, најпрво би можеле да го ретаргетирате клиентот преку рекламата за вести на Фејсбук, а потоа да прикажете дополнителна реклама на нивниот извор на Инстаграм. Достапните платформи вклучуваат Messenger, Instagram, па дури и WhatsApp.

Најдобриот дел од рекламирањето на Фејсбук е тоа што имате навидум неограничен број на изгледи до кои можете да дојдете. Со над 1.3 милијарди активни корисници, Facebook може да ви помогне да допрете до сите ваши клиенти ширум светот.

Некои одлични студии на случај за ретаргетирање кои ни покажуваат како да го направиме тоа правилно

Кога станува збор за ретаргетирање на кампањи, од суштинско значење е да се насочи кон вистинската публика, вклучувајќи ги постојните клиенти и потенцијалните клиенти кои покажале интерес за вашите производи или услуги.

Платформите за социјални медиуми како Facebook и Instagram станаа сè попопуларни за повторно таргетирање кампањи, благодарение на нивните напредни опции за таргетирање на публиката.

Користејќи алатки како што е Менаџерот за публика на Facebook, бизнисите можат да креираат приспособена публика заснована на демографија, интереси, однесувања и друго, овозможувајќи им да испорачуваат персонализирани и релевантни реклами до нивната целна публика.

Ова ниво на таргетирање публика може значително да ја подобри ефективноста на напорите за повторно таргетирање и да им помогне на бизнисите да дојдат до вистинските луѓе во вистинско време.

Кампањите за ремаркетинг се суштински дел од секоја стратегија за дигитален маркетинг, бидејќи тие ви овозможуваат повторно да се поврзете со луѓе кои веќе се ангажирале со вашиот бренд.

Со користење на насочени реклами и персонализирани пораки, кампањите за ремаркетинг може да ви помогнат повторно да ги вклучите потенцијалните клиенти кои можеби паднале во процесот на конверзија.

Напорите за ремаркетинг може да имаат многу форми, како што се испраќање персонализирани е-пошта до луѓе кои ја напуштиле количката за купување или повторно таргетирање реклами на луѓе кои ја посетиле вашата страница, но не извршиле купување.

Кампањите за ремаркетинг се особено ефикасни за зголемување на свеста за брендот и поттикнување конверзии, бидејќи ви овозможуваат да го задржите вашиот бренд на врвот на умот за луѓето кои веќе покажале интерес за она што го нудите.

Со вистинската стратегија за ремаркетинг, можете ефективно да ја достигнете целната публика и да ја претворите во лојални клиенти.

Ако сте возбудени за започнување на вашата прва кампања за ретаргетирање, како што треба да бидете, прво треба да добиете малку инспирација од луѓе кои веќе вршат одлична работа во ретаргетирањето.

Следниве студии на случај ќе ви дадат идеја за тоа што можете да направите во вашата индустрија, во вашата ситуација.

Продавницата Bebê доби 98% зголемени конверзии

 • Индустрија: Бебешки производи
 • Платформа: Google AdWords
 • Резултат: 98% зголемување на стапката на конверзија

Bebê Store успеа да постигне а 98% зголемување на стапката на конверзија користејќи алатка на AdWords наречена Оптимизатор на конверзија. Оваа алатка е дел од платформата AdWords што можете да ја користите бесплатно откако ќе почнете да прикажувате реклами.

Bebê Store, како што сугерира името, продава производи за бебиња, вклучувајќи колички, играчки и, се разбира, пелени.

Тие користат динамичко ретаргетирање за да прикажат рингишпил од производи кои се поврзани со производи што нивните посетители можеби веќе ги провериле:

bebe студија на случај

Conversion Optimizer го проучува однесувањето на вашите клиенти и им прикажува реклами кога тие се подготвени да купат.

Американскиот патриот ги намали трошоците за купување за 33%

 • Индустрија: Изнајмување кабини
 • Платформа: AdRoll
 • Резултат: Намалување на трошоците по купување за 33%

Американскиот патриот успеа да ги намали трошоците по купување за неверојатни 33%. префрлување од Google Реклами на AdRoll.

Иако добиваа впечатоци со Google Реклами, тие не добиваа никакви конверзии како портпарол од American Patriot споменат во студијата на случај AdRoll:

„Пред AdRoll користевме Google ретаргетирање, и иако дефинитивно добивме впечатоци, не добивме многу конверзии“.

Префрлувањето на AdRoll ги намали нивните трошоци за стекнување на само 10 долари по клиент, што претходно беше 15 долари по клиент. AdRoll користи вештачка интелигенција за насочување и прикажување на вистинската порака до вистинскиот клиент на сите нивни уреди.

Watchfinder ја зголеми просечната вредност на нарачката за 13%

 • Индустрија: Претходна сопственост на луксузни часовници
 • Платформа: Google AdWords
 • Резултат: Намалете ги трошоците по купување за 34%

Watchfinder успеа да постигне 1,300% ROI на нивното трошење за реклами и намалување на нивниот трошок по купување за 34% со ретаргетирање на луѓе во 20 различни групи кои покажале „намера за купување“.

Watchfinder студија на случај

Наместо да ги таргетира сите, Watchfinder го удвои таргетирањето само на луѓето кои веќе ја посетиле нивната веб-страница и покажале интерес да купат некој од нивните производи.

Нивниот успех се должи на фактот дека е многу лесно да се продаде повеќе работи на постоечки клиент отколку да се продаде на некој кој не е запознаен со вашиот бренд.

Myfix Cycles постигнаа над 1,500% ROI на нивните трошоци за реклами

 • Индустрија: Велосипеди
 • Платформа: Фејсбук
 • Резултат: 6.38% CTR и 1,500% ROAS

Myfix Cycles е продавач на велосипеди со седиште во Торонто. Тие користеа ретаргетирање на реклами на Фејсбук за да продаваат велосипеди кои чинат во просек над 300 долари. Не е лесно да се продаде производ кој е над 100 долари. Циклусот на продажба станува се поголем и има потреба од повеќе интеракции како што се зголемува цената на производот.

Почнаа повторно да ги таргетираат луѓето кои додале велосипед во количката, но никогаш не го завршиле процесот на наплата. Тие беа во можност да постигнат импресивен  6.38% просечна стапка на кликање за нивните реклами и заработиле 15 долари за секој потрошен долар. Тие заработија 3,043 долари во продажба со трошење само 199 долари на реклами на Facebook. Тоа е 1,500% поврат на потрошените реклами:

myfix cycles студија на случај

Оваа студија на случај докажува дека можете да имате корист од повторното таргетирање дури и ако имате буџет помал од 200 долари.

WordStream постигна 300% зголемување на просечното времетраење на посетата

 • Индустрија: Онлајн маркетинг услуги
 • Платформа: Google AdWords
 • Резултат: Зголемете ги повратните посетители за 65%

WordStream можеше зголемување на повратните посетители за 65% и просечно времетраење на посетата за 300%.

Според студијата на случај, WordStream примаше илјадници посетители секој месец, но никој од тие посетители не знаеше што прави или продава. Иако добиваа стотици илјади посетители бесплатно од Прелистувачи, тие не добиваа никаква продажба од нивната содржина.

Тоа беше се додека не почнаа да ги ретаргетираат посетителите на нивните веб-локации со реклами на Фејсбук. Тие таргетираа 3 различни сегменти на посетители на веб-локации, вклучувајќи луѓе кои ја посетиле нивната почетна страница, луѓе кои ја користеле нивната бесплатна алатка и луѓе кои го читале нивниот блог. Тие можеа да ја зголемат својата стапка на конверзија за 51% користејќи реклами за ретаргетирање.

Често поставувани прашања

Резиме - Што е ретаргетирање?

Ако не ги ретаргетирате вашите клиенти, губите пари од рака.

Со ретаргетирање на луѓето кои веќе купиле нешто од вас, можете да ја зголемите вредноста на вашиот животен век на клиентите со продажба на повеќе производи на вашите постоечки купувачи.

Можете исто така да имате корист од ретаргетирање на луѓето кои ја посетуваат вашата веб-страница. Ако некој ја посети вашата веб-страница и покаже интерес за некој производ со посета на страницата на производот, можете повторно да го таргетирате тоа лице врз основа на тоа однесување и да му покажете реклама за производот за кој биле заинтересирани.

Ретаргетирањето може да ви помогне зголемете ја вашата продажба заработете повеќе пари од секој посетител кој ја посетува вашата веб-страница и секој човек што купува од вас.

Ако никогаш порано не сте се обиделе да ги ретаргетирате рекламите, треба започнете со рекламирање на Фејсбук. Нивната платформа е најлесно за учење и работи дури и ако имате а мал буџет да се работи со.

Од друга страна, ако ви е преку глава од рачно насочување на клиентите на платформите за рекламирање, треба да се регистрирате AdRoll. Тие оптимизирајте ги и приспособете ги вашите реклами за вас да допрете до вашите целни клиенти со вистинските пораки што помагаат да се затвори продажбата.

Ако немате идеи од каде да започнете, погледнете ги студиите на случај погоре за да најдете инспирација за тоа од каде да започнете и како да ги пренасочите луѓето за максимална рентабилност.

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Почетна » Онлајн маркетинг » Водич за почетници за повторно таргетирање + Примери и студии на случај

Споделете на...