Дали треба да биде вашиот Cloud Storage pCloud? Преглед на безбедност, карактеристики, брзина и трошоци

in облак чување

Нашата содржина е поддржана од читателите. Ако кликнете на нашите врски, може да заработиме провизија. Како прегледуваме.

Со своето силно шифрирање и напредни безбедносни карактеристики, pCloud ја осигурува приватноста и безбедноста на вашите податоци, истовремено овозможувајќи ви лесен пристап и споделување датотеки од каде било. Во ова pCloud прегледајте, ќе ги разгледаме неговите карактеристики, цените и корисничкото искуство за да ви помогнеме да одлучите дали тоа е вистинското решение за складирање облак за вашите потреби.

pCloud Резиме на преглед (TL;DR)
Рејтинг
Цена од
Од 49.99 долари/год. (доживотни планови од 199 долари)
облак чување
10 GB - неограничено (10 GB бесплатен простор)
Јурисдикција
Швајцарија
Енкрипција
TLS/SSL. AES-256. Достапно е шифрирање од крај до крај. Двофакторна автентикација
е2ее
Да Шифрирање од крај до крај (E2EE)
поддршка на корисниците на
Телефонска поддршка и е-пошта
Поврат на средства
30-дневно пари гаранција за враќање на
Поддржани платформи
Windows, Mac, Linux, iOS, Android
Карактеристики
Евтини доживотни планови. Премотување/обновување на датотеката до 365 дена. Строги политики за приватност со седиште во Швајцарија. pCloud Додаток за шифрирање
Тековен договор
Добијте 65% ПОПУСТ од 2 TB доживотно складирање во облак

Главни преземања:

pCloud нуди одлична вредност за доживотните планови за складирање облак кои започнуваат од само 199 долари и обезбедува бесплатна сметка за складирање од 10 GB.

Со AES шифрирање и 30-дневна историја на датотеки преку pCloud Премотајте назад, корисниците можат да бидат сигурни дека нивните податоци се безбедни и лесно обновливи.

Иако pCloud нуди опција за складирање облак прифатлива за корисникот со инстант датотека syncхронизацијата и вградениот медиа плеер, дополнителните функции како шифрирање од страна на клиентот и едногодишната историја на датотеки бараат дополнителни трошоци, а бесплатниот план има ограничувања. Поддршката за разговор во живо исто така не е достапна.

reddit е одлично место за да дознаете повеќе pCloud. Еве неколку објави на Редит кои мислам дека ќе ви бидат интересни. Проверете ги и придружете се на дискусијата!

Добрите и лошите страни

pCloud Добрите

 • Обезбедувач за складирање облак со одлична вредност (доживотни планови од само 199 долари).
 • 10 GB бесплатно онлајн складирање (засекогаш бесплатна сметка).
 • AES клуч за шифрирање како стандард.
 • 30-дневна историја на датотеки - pCloud Премотајте назад за избришани датотеки и важни датотеки.
 • Опција за складирање во облак прифатлива за корисникот.
 • Инстант датотека syncхронизација (дури и за големи датотеки).
 • Вграден плеер за репродукција на медиумски датотеки.
 • pCloud резервната копија ви дава безбедна резервна копија во облак за компјутер и Mac.
 • Верзија на датотеки, враќање на избришани датотеки (датотека „премотување назад“ и споделување датотеки со споделени папки.

pCloud Конс

 • Шифрирањето од страна на клиентот (Crypto) и едногодишната историја на датотеки (Проширена историја на датотеки / EFH) чинат дополнително.
 • Бесплатниот план е ограничен.
 • Нема поддршка за разговор во живо.

Планови и цени

pCloud нуди годишно и доживотно складирање во облак планови за поединци. На семејствата им се нуди 2 ТБ животен план, додека на бизнисите им се дава можност за месечни или годишни претплати за неограничено складирање во облак.

Бесплатен план од 10 GB

 • пренос на податоци: 3 GB
 • Мебел за складирање: 10 GB
 • цена: БЕСПЛАТНО

Најдобро за: Корисници со минимални потреби за складирање и пренос на податоци, тестирање pCloudкарактеристики на.

Премиум план од 500 GB

 • пренос на податоци: 500 GB
 • Мебел за складирање: 500 GB
 • Цена годишно: $ 49.99
 • Доживотна цена: 199 долари (еднократно плаќање)

Најдобро за: Индивидуални корисници со умерени потреби за складирање.

План за Premium Plus 2TB

 • пренос на податоци: 2 TB (2,000 GB)
 • Мебел за складирање: 2 TB (2,000 GB)
 • Цена годишно: $ 99.99
 • Доживотна цена: 399 долари (еднократно плаќање)

Најдобро за: Корисници на кои им треба значителна количина на складирање и пренос на податоци.

Прилагоден план од 10 ТБ

 • пренос на податоци: 2 TB (2,000 GB)
 • Мебел за складирање: 10 TB (10,000 GB)
 • Доживотна цена: 1,190 долари (еднократно плаќање)

Најдобро за: Корисници или мали бизниси со големи барања за складирање, како што се видеа и фотографии.

Семеен план од 2 ТБ

 • пренос на податоци: 2 TB (2,000 GB)
 • Мебел за складирање: 2 TB (2,000 GB)
 • Корисници:-1 5
 • Доживотна цена: 595 долари (еднократно плаќање)

Најдобро за: Семејства, непрофитни организации или мали тимови.

Семеен план од 10 ТБ

 • пренос на податоци: 10 TB (10,000 GB)
 • Мебел за складирање: 10 TB (10,000 GB)
 • Корисници:-1 5
 • Доживотна цена: 1,499 долари (еднократно плаќање)

Најдобро за: Поголеми семејства или тимови на кои им треба големо складирање.

Бизнис План

 • пренос на податоци: Неограничено
 • Мебел за складирање: 1 ТБ по корисник
 • Корисници: 3 +
 • Цена месечно: 9.99 долари по корисник
 • Цена годишно: 7.99 долари по корисник
 • Вклучува pCloud шифрирање, 180 дена верзии на датотеки, контрола на пристап + повеќе

Најдобро за: Мали до средни бизниси имаат потреба од скалабилно складирање со дополнителни функции.

Професионален бизнис план

 • пренос на податоци: Неограничено
 • Мебел за складирање: Неограничено
 • Корисници: 3 +
 • Цена месечно: 19.98 долари по корисник
 • Цена годишно: 15.98 долари по корисник
 • Вклучува приоритетна поддршка, pCloud шифрирање, 180 дена верзии на датотеки, контрола на пристап + повеќе

Најдобро за: Поголеми компании или оние на кои им е потребна неограничена карактеристика за складирање и премиум.

За да ја тестираме водата, го имаме Основното pCloud сметка; овој план е потполно бесплатно за цел живот.

Постојат два вида на лични платени планови за избор; Премиум и Премиум Плус.

pcloud цените

Личен премиум план од 500 GB чини 49.99 долари. А Доживотен план од 500 GB чини одлични 199 долари трае 99 години или додека сопственикот на сметката не ја удри корпата, кое и да е прво.

Претплатата на Premium Plus ќе ви врати 99.99 долари. Цената на а Доживотен план од 2 ТБ е 399 УСД.

Доживотните претплати се одлична вредност во однос на годишната претплата ако идејата е да се искористи pCloud долгорочни. Доживотна сметка чини помалку од купување на годишен план во тек на четири години; цената е еднаква на приближно 44 месеци. 

pcloud планови за живот

Со нудење доживотен план, pCloud стана силен конкурент на пазарот за виртуелно складирање. Многу малку провајдери го нудат ова рентабилно, трајно решение. 

Меѓутоа, прашањето е дали ќе биде доволен животен простор од 2 ТБ? Големините на датотеките стануваат се поголеми поради повисоката резолуција и другите технологии за подобрување на сликата.

Ова ме тера да мислам дека можеби ќе треба да го зголемиме капацитетот за складирање во иднина. Но, реално, јас сум прилично сигурен дека повеќето корисници ќе го искористат својот еквивалент на четиригодишна употреба пред да се случи ова.

Сметките Premium, Premium Plus и Lifetime доаѓаат со a 14-дневно пари гаранција за враќање на. pCloud исто така прифаќа плаќања со BitCoin, но тие не се враќаат.

Семејниот план обезбедува 2 ТБ за целото семејство, но доаѓа само како доживотен план по цена од 595 долари. На некои можеби оваа понуда е примамлива, но недостатокот на месечна и годишна претплата може да ги одложи другите. Не секој може да си дозволи да откупува паушални суми.

pcloud цените на плановите за семеен животен век

на pCloud Бизнис план издвојува 1 ТБ складирање на облак за секој корисник по цена од 9.99 УСД/месечно. Годишниот план чини приближно 7.99 УСД за секој корисник месечно. Има и едномесечен бесплатен пробен период за најмногу пет корисници, за да можете да видите како се вклопува во вашиот бизнис.

Кој е најдобриот план за почеток?

 • За новите корисници, на Бесплатен план од 10 GB е идеален за разбирање pCloudуслуга.
 • на Премиум план од 500 GB разумно ги балансира трошоците и капацитетот ако ви треба поголем капацитет за складирање.

Кој е планот со најдобра вредност за парите?

 • Животните планови нудат одлична вредност бидејќи се еднократни плаќања за времетраењето на животниот век на услугата. Во текот на многу години, ова може да резултира со значителни заштеди во споредба со годишните или месечните планови.
 • Колку подолго ја користите услугата, толку поисплатливи стануваат овие планови.

Зошто животниот план е паметен избор?

 • Долгорочни заштеди: Нема повторливи плаќања; колку подолго ја користите услугата, толку таа станува поекономична.
 • Цена заклучување: Заштитува од потенцијални идни зголемувања на цените.
 • Погодност: Го поедноставува буџетирањето со еднократна исплата.

Важно е да се забележи дека „животниот век“ се однесува на животниот век на услугата; pCloud го дефинира како 99 години.

Клучни карактеристики

Карактеристики на соработка:

 • Споделете врски и барања за датотеки
 • Поканете ги корисниците во споделени папки
 • Добијте детална статистика за вашите врски
 • Брендирајте ги вашите споделени врски

Безбедносни карактеристики:

 • Заштита на каналот TLS/SSL
 • 256-битна AES шифрирање за сите датотеки (индустриски стандард 4096-битна RSA за приватни клучеви и 256-битна AES за клучеви по датотека и по папка)
 • 5 копии од датотеки на различни сервери
 • Приватност со нула знаење (клучевите за шифрирање не се поставуваат или складираат на нивните сервери)
 • Заштита на лозинка
 • Опција за дополнителен слој на шифрирање (pCloud Крипто додаток)

Пристап и Syncкарактеристики на хронизација:

 • Автоматско поставување на вашата ролна камера
 • Продолжување на HDD преку pCloud Диск (виртуелен хард диск)
 • Селективен офлајн пристап
 • Автоматски sync низ повеќе уреди

Медиуми и карактеристики на употребливост:

 • Вграден видео плеер
 • Видео стриминг
 • Вграден аудио плеер со плејлисти
 • Неограничена големина и брзина на датотеката

Бекап на податоци од:

 • Dropbox
 • Facebook
 • OneDrive
 • Google Вози
 • Google слики

Карактеристики за управување со датотеки:

 • Било кој формат на датотека; Документи, слики, аудио, видео и архиви
 • Вертификација на датотеки
 • Враќање податоци (За бесплатни планови овој период е 15 дена. Корисниците на Premium/Premium Plus/Lifetime добиваат 30 дена)
 • Далечинско поставување
 • Преглед на онлајн документ
 • Премотајте ја сметката (pCloud Rewind ви помага да се вратите назад во времето и да ги видите сите претходни верзии на вашата дигитална колекција од 15 дена (бесплатно) до 30 дена (Premium/Premium Plus/Lifetime)
 • Додаток за продолжена историја на датотеки (до 365 дена и лесно враќање на податоците во рок од една година од бришењето или уредувањето)

Леснотија на користење

Има огромно количество услуги за виртуелно складирање таму, а повеќето од нас само бараат нешто едноставно за користење.

Пријавување до pCloud е исклучително јасна, и нема досадни формулари за пополнување - само ја внесов мојата адреса за е-пошта и создадов лозинка.

Веднаш ми испратија е-пошта за да ја потврдам сметката. Алтернативно, можете да се регистрирате преку Фејсбук, Google, или сметка на Apple. 

pcloud преглед

Откако ќе се регистрирате, pCloud ве поттикнува да преземете pCloud Вози на вашиот десктоп. Без разлика дали користите лаптоп, десктоп, телефон или таблет, pCloud Диск ви дава пристап до вашите датотеки насекаде, благодарение на инстант датотека syncхронизација.

Сè што треба да направите за да се случи магијата е да ја инсталирате pCloud Возење. Потоа најавете се со истите детали за најавување на сите ваши уреди.

pCloud апликации

Има три pCloud достапни апликации; веб, мобилен и десктоп.

веб

pCloud за мрежата е достапен преку кој било прелистувач на кој било оперативен систем. Со веб-интерфејсот, можете да прегледувате, прикачувате и преземате датотеки. 

Споделувањето датотеки се врши со кликнување на копче. Можете да прелистувате папки и датотеки или да ги влечете и пуштите во Управувач со прикачување за пренос. Можете исто така да ги влечете датотеките од pCloud на вашиот десктоп за преземање.

веб-апликација

Мобилни

на pCloud апликацијата е достапна за Android и iOS. Ви дава можност да споделувате, прикачувате, прегледувате и преземате датотеки додека сте во движење. Мобилната апликација има функција за автоматско поставување што прави резервна копија на фотографии веднаш штом ќе фотографирате.

UI на мобилната апликација не е особено привлечен, но е едноставен за користење. Сите ваши папки се прикажуваат на екранот веднаш штом ќе ги отворите pCloud Мобилен. Допрете го менито за ќебапи на страната на датотеката што сакате да ја префрлите. Од списокот со опции, изберете што сакате да правите со датотеката.

pcloud апликацијата

Десктоп

pCloud Диск е достапен на Windows, macOS и Linux. Тоа е десктоп апликација која ви овозможува да правите промени во вашите поставки и сметка.

За да уредувате папки или документи, отворете ги во истражувачот на датотеки. pCloud Диск работи точно на ист начин како HDD, но тоа не зазема простор на вашиот компјутер.

pcloud вози

Лесно пребарување на датотеки

pCloud е исклучително лесен за навигација, а преземањето датотеки е брзо. Едноставно внесете го името на датотеката во полето за пребарување на горниот дел од прозорецот на апликацијата. 

Можам и да го филтрирам моето пребарување по формат на датотека, веднаш да го стеснам со кликнување на соодветна икона, како што се слики, аудио или видео.

табла

Управување со лозинка

Лозинките се првата безбедносна мерка што ја преземате кога сакате да блокирате неовластен пристап до вашата сметка. pCloud нуди неколку начини на кои можете да управувате и да ја зајакнете заштитата на вашата лозинка.

Всушност, тие лансираа свои именуван менаџер за лозинки pCloud Помине.

Двофакторска автентикација

Изборот на силна лозинка е првиот чекор за обезбедување на вашата сметка. pCloud ја зголемува вашата безбедност со тоа што ви дава опција за активирање Автентикација од 2 фактори. Ова го спречува пристапот до вашата сметка на сите недоверливи уреди.

Овој екстра pCloud безбедносниот слој бара шестцифрен код за да го потврди мојот идентитет при обиди за најавување. Овој код може да го испратите преку текстуални и системски известувања или google автентикатор. Кога ќе ја поставите оваа автентикација, ќе ви биде даден код за потврда за да го завршите поставувањето. Ќе добиете и кодови за враќање во случај да го изгубите вашиот уред.

Промена на вашата лозинка

Промената на лозинката е јасен процес. Прво, кликнете на аватарот на вашата сметка, потоа на поставките и безбедноста и пополнете ги старите и новите лозинки. 

Автоматско пополнување

Кога ќе се најавите, имате опција да дозволите pCloud за автоматско пополнување на вашите податоци. Активирањето автоматско пополнување создава брз и лесен пристап следниот пат кога ќе се најавите на личен уред.

Заклучување на лозинката

Заклучувањето со лозинка е дополнителна безбедносна карактеристика што можете да ја додадете во вашата мобилна апликација. Со овозможување Заклучување со лозинка, активирате дополнителен чекор за пристап до вашата сметка. Можете или да поставите безбедносен код што ќе треба да го внесувате секогаш кога ќе се најавувате или да додавате отпечаток од прст/идентификатор на лице.

заклучување со лозинка

Безбедност

Сите датотеки зачувани на pCloud се обезбеден со 256-битен Напреден систем за шифрирање (AES). AES е најшироко користен алгоритам за шифрирање за заштита на податоците; тоа е безбедно и брзо, шифрирајќи податоци за време и по преносот

Дополнително, откако ќе се пренесе, pCloud се однесува за заштита на каналот TLS/SSL. Тоа значи дека датотеките не само што се заштитени од потенцијални хакери, туку се заштитени и од хардверски дефекти. Пет копии од поставените податоци се зачувани на најмалку три различни сервери и се следат 24/7.

Ако ова не е доволна заштита, pCloud нуди и шифрирање од страна на клиентот со доплата. Ќе разговараме за Crypto подетално подоцна, во Extras.

pCloud Ви овозможува да изберете кои датотеки ќе ги шифрирате и кои датотеки ќе ги оставите такви какви што се. Можеби изгледа чудно да се нудат шифрирани и нешифрирани папки во истата сметка. Зошто едноставно не криптирате сè? Зарем ова не би било побезбедно? 

Па, проблемот со шифрирањето на сите датотеки е што ја ограничува помошта на серверот. На пример, серверите нема да можат да генерираат преглед на сликички за шифрирани слики или да конвертираат датотеки со шифриран медиа плеер.

Како дополнителна мерка на претпазливост, може да ја прегледате неодамнешната активност на вашата сметка со пристап до вашите безбедносни поставки во вашиот pCloud. Ова ви овозможува да проверите кога сте најавени и со кои уреди. Ако забележите какви било сомнителни уреди, можете веднаш да ја прекинете врската од вашата сметка.

Заштита на податоци

Кога ќе се регистрирате на pCloud, Можете да изберете каде се чуваат вашите податоци; САД или Европа.

Како швајцарска компанија, pCloud е во согласност со Швајцарските закони за приватност, кои се исклучително строги во однос на личните податоци.

Во мај 2018 година, Европската унија ја воведе Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR). pCloud центрите за податоци поднесуваат ригорозни проценки на ризик и ги преземаат потребните чекори за да осигурај се дека е БДП во согласност. Ова значи дека:

 • Веднаш ќе бидете известени за какви било прекршувања на податоците.
 • Имате право да потврдите како се обработуваат вашите информации, каде и за што.
 • Имате право да ги избришете сите лични податоци од услугата и да го спречите циркулирањето на вашите податоци. 

Автоматско поставување

Автоматско поставување е посебна карактеристика во рамките на мобилната апликација. Таа веднаш ги прикачува сите фотографии или видеа направени на вашиот телефон на вашиот pCloud складирање

Проверете како да ја користите оваа одлична функција во ова брзо видео.

Кога ќе го вклучите Автоматското поставување, тоа ви дава опција да прикачувате сè од ролетот на камерата или од тој ден наваму. Ако сакате вашите фотографии да се прикачуваат, но не ви пречат видеата, можете да ги филтрирате вашите параметри. 

Кога ќе заврши поставувањето, можете да дозволите pCloud за бришење фотографии и видеа од ролетот на камерата за да се ослободи простор на мобилниот уред. 

Откако ќе се подигне на pCloud, сите ваши слики и видеа се достапни од кој било уред во секое време или место. Тие се автоматски добро организирани, а прегледот е ист како и гледањето на сликата на вашиот паметен телефон.

pCloud Зачувај

pCloud Зачувај е екстензија на прелистувачот што ви овозможува зачувувајте слики, текстуална содржина и други датотеки директно од веб на вашиот pCloud.

Достапно е на Opera, Firefox и Chrome. Сепак, оваа функција не работи ако имате автентикација со 2 фактори или а Google автентикатор е активиран на вашата сметка.

pCloud Sync

Тоа е карактеристика на pCloud Возење што ви дозволува поврзувајте ги датотеките и папките што се складирани локално на вашиот компјутер на pCloud Возење. Лесно е sync датотека; се што треба да направите е да изберете Sync до pCloud, изберете локација и потврдете.

Кога ги уредувате или бришете податоците syncЕд со pCloud на вашиот компјутер, овие промени ќе се реплицираат pCloud Возење.

pcloud sync

Придобивките од Sync дали се тоа можете да работите со вашите документи офлајн.

Нема потреба да се грижите за прекини на електрична енергија или сервери кои се прекинуваат; штом вашата врска е обновена, pCloud Drive ќе ажурира сè.

Има и мир на умот што секогаш ја користите најновата верзија на вашата датотека.

бекап

pCloudФункцијата за резервна копија ви овозможува автоматски зачувува папки и датотеки од вашиот компјутер до вашиот pCloud. Сè што правите во Backup е syncед во реално време, безбедно и сигурно.

Кога ќе избришете датотека или папка од Бекап, тие ќе исчезнат од сите ваши уреди и ќе слетаат pCloudпапката Ѓубре на. 

pcloud резерви

Ако планирате да се префрлите од вашата тековна услуга за складирање, можете да направите резервна копија на податоците од Dropbox, Мајкрософт OneDriveили Google Вози. Можете исто така да поврзете го вашиот Google сметка за фотографии и сметки на социјалните медиуми како што се Фејсбук и Инстаграм.

Поврзувањето услуги е лесно откако ќе кликнете на картичката Резервна копија во менито, изберете која услуга сакате sync, кликнете на „Поврзување“ и најавете се на вашата сметка. Откако сметките ќе се поврзат, pCloud прави копии од сите ваши датотеки, папки и фотографии и ги складира во папка означена како „Резервни копии“. 

Јасно означената папка го олеснува пристапот до нив. Иако, може да завршите со многу случајни датотеки во една папка ако не ги организирате редовно вашите резервни копии. 

бекап

pCloud Плеер

pcloud медиа плеер

Со pCloud Плеер, можам да пристапам до мојата музика во движење користејќи го pCloud апликација за паметен телефон. Достапно е и преку pCloudвеб-интерфејс на. Можам да измешам содржина или да ги вртам моите плејлисти и албуми. Можам и јас преземете музика за офлајн репродукција со еден клик на копче, што е музика за моите уши. 

Додека ја користам апликацијата за паметни телефони, штом кликнав на Play, Можам да го префрлам Player во режим на позадина, намалувајќи ја употребата на батеријата. За време на репродукцијата во заднина, сè уште имам целосна контрола врз мојата музика. Можам да паузирам, прескокнувам и пуштам песни користејќи Bluetooth слушалки или кој било друг поврзан уред без да се вратам на главниот екран. 

pCloud Премотајте назад

Rewind ви овозможува да погледнете ја вашата сметка од одредена временска точка. Користењето на премотување е едноставно, кликнете на табулаторот за премотување во менито, изберете датум од паѓачкиот календар и време, а потоа кликнете на премотување назад. 

pcloud премотајте назад
pcloud премотајте назад

Оваа функција е ограничена на изминатите 15 дена со основната сметка. Сметките Premium и Premium Plus се помалку ограничени, што ви дава можност да гледате до 30 дена во минатото. Rewind ви овозможува да ги вратите или преземате избришаните датотеки сè додека тие сè уште се во папката за отпадоци. Тоа исто така ви овозможува да вратете и преземете корумпирани датотеки и претходно споделени датотеки со дозволи сега ограничени.

Кога обновувате датотеки, автоматски се креира папка со име Rewind. Ако обновувате значителен број датотеки, ова би можело да се покаже предизвик за реорганизација бидејќи тие се собираат во една папка. 

Ако сметате дека 30 дена едноставно не се доволни, можете да купите екстензија за Rewind за годишна исплата од 39 долари. Овој изборен додаток ги отклучува сите функции на Rewind на сите ваши уреди и овозможува пристап до историја на датотеки вредна една година.

Споделување и соработка

pCloud има неколку опции за споделување датотеки:

Генерирање на врска – Обезбедувањето врска за преземање на примателите им дава моментален преглед на споделената содржина дури и ако немаат pCloud сметка. Сопственикот на премиум сметка може да додаде лозинки или датуми на истекување на споделените врски. 

Барања за датотеки – Оваа функција им овозможува на луѓето да поставуваат датотеки на вашата сметка без да им даваат пристап до вашите податоци.

Јавната папка – Оваа папка е вклучена во сметките Premium и Premium plus. Можете да го користите за вградување слики, хостирање HTML веб-страници и генерирање директни врски. Сопствениците на основни сметки можат да ја пробаат Јавната папка бесплатно седум дена или да се претплатат за 3.99 УСД/месечно.

Покани – Функцијата за споделување „Покани во папка“ е одлична алатка за соработки. Тоа ми овозможува да го контролирам нивото на ограничување на папката со поставување на „view“ или „edit“ пред да ги поканам членовите на тимот да соработуваат.

споделување и соработка

„Преглед“ им дава на членовите пристап „само за читање“ до мојата папка. Пристапот за гледање е одличен ако, како мене, имате политики или договори што треба да ги прочита вашиот тим, но не сакате случајни уредувања. 

„Уреди“ им дава целосен пристап на членовите на мојот тим да работат на мојата споделена папка. Покрај читањето, пристапот за уредување им овозможува на соработниците:

 • Креирајте и прикачете дополнителна содржина.
 • Изменете ја содржината со уредување, копирање или преместување датотеки или папки.
 • Избришете ги податоците од споделената папка.

Оваа одлика вклучува „Fair Share“, што значи дека споделената папка зафаќа простор само на сметката на домаќинот.

За да ја користите оваа функција, мора да бидат сите членови што ги поканувате во вашата папка pCloud корисници. Вие исто така не можете да поканите pCloud членови од други податочни региони.

Уште еден одличен pCloud функцијата за споделување е способноста за производство на брендирани врски. Брендирањето ви овозможува да персонализирајте линкови за преземање, давајќи ви можност да оставите одличен прв впечаток кај вашата публика. Тоа исто така ви овозможува да се изразите во вашата работа.

Кога ќе го вклучите Брендирањето, се појавува приспособлива страница што ви овозможува да додадете слика, наслов и опис на вашата врска.

брендирани врски со бела ознака

Можете да креирате единствена брендирана врска ако сте на основен план. Ако имате премиум или деловна сметка, можете да создадете повеќе брендирани врски.

Брзини на прикачување и преземање

брзина на преземање

Проблем што го најдов со одредено складирање во облак е ограничувањето на датотеките и брзината на прикачувањата и преземањата. pCloud Ви овозможува да прикачете секаков тип на датотека без разлика на големината сè додека е во рамките на вашата квота за складирање - така што поставувањето на 4K промотивното видео на компанијата веќе не е проблем.

Без разлика дали сте бесплатен или премиум корисник, датотеката Брзините на преземање и испраќање се неограничени и зависи само од вашата интернет конекција. При користење pCloud Вози, syncбрзината на хронизација може да биде ограничена ако сакате да ги ограничите. Sync брзините се автоматски поставени на неограничени стандардно, но нивното ограничување помага кога сакате да преместите многу датотеки наоколу. 

Услуги на клиентите

pCloud има обемна онлајн Центар за помош да ве води низ се што треба да знаете. Тој е полн со често поставувани прашања под соодветни поднаслови, што го олеснува навигацијата.

услуги на клиентите

Ако не ги најдете одговорите што ги барате, имате можност да контактирате pCloud преку е-пошта. Постои и онлајн форма за контакт што можете да ја пополните, и pCloud ќе ви одговори преку е-пошта. Сепак, нема индикации за време на одговор на овие методи на контакт. 

За жал, за разлика од многу други даватели на складирање облак, pCloud нема опција за онлајн разговор. pCloud е, исто така, Компанија со седиште во Швајцарија со швајцарски телефонски број. Имајќи ги предвид различните временски зони и местото каде што се наоѓате, може да биде предизвик да стапите во контакт доколку ви треба моментален одговор.

pCloud планови

Основни

на Основни pCloud сметката нуди простор за складирање од 10 GB. Сепак, ова е поставено на 2 GB за почеток, а остатокот треба да се отклучи. Ова може да изгледа како трик, но чекорите за добивање на дополнителни гигабајти се прилично јасни. 

Чекорот што е можеби најпредизвикувачкиот е поканувањето пријатели бидејќи зависи од успешноста на поканата. Успешните покани заработуваат дополнителен простор од 1 GB. pCloud ви овозможува да заработите до 20 GB простор пред да ја максимизирате основната сметка

Ако ви треба повеќе од 20 GB простор, ќе треба да се надградите на платен план.

планови

Премиум

Напредокот од основната сметка е планот Premium. Премиум сметката обезбедува 500 GB простор за складирање, 500 GB сообраќај за споделени врски, и сите pCloud карактеристики за кои разговаравме. Со исклучок на дополнителни услуги како што е Crypto Folder и една година продолжена историја на датотеки.  

Премиум Плус

Сметката Premium Plus нуди 2TB простор за складирање и споделен сообраќај на врски. Исто така, ги обезбедува истите карактеристики како Premium.

pcloud премиум планови

Семејство

Ако барате сметка за складирање за целото семејство, pCloud го има само решението. Семејниот план ви дава 2 ТБ простор за складирање за споделување помеѓу пет лица. Сите членови на семејството ќе добијат а приватен простор со свои кориснички имиња. Сопственикот на планот може да управува со тоа колку простор добива секој член и може да ја контролира пристапноста.

Бизнис

pCloud за бизнис дава секој член на тимот НЕОГРАНИЧЕН простор и сообраќај на споделени врски/месец. Дополнителните нивоа на организација и пристап ви овозможуваат да ги организирате вашите вработени во тимови и да поставите групни или индивидуални дозволи за пристап. 

Можете да ја следите активноста на сметката, а тоа доаѓа со a 180-дневна историја на датотеки со Rewind. Тоа е заштитени со шифрирање на крајот на клиентот како стандард. Затоа искористете ја можноста да коментирате за датотеките без да се грижите дали информациите се несигурни. 

Бенефиции

pCloud Енкрипција

pcloud крипто нула знаење од крај до крај шифрирање

Crypto Folder ви овозможува да ги заштитите чувствителните информации, вклучувајќи видеа, слики и документи, користејќи шифрирање од страна на клиентот.

Ова значи дека вашиот датотеките се шифрираат на вашиот уред пред да ги префрлите, создавајќи безбедна папка во a средина со нула знаење. Дури и луѓето во pCloud никогаш нема да знае што е зачувано во вашата сметка.

Датотеките може да се шифрираат и дешифрираат со вашиот Crypto Pass. Crypto Pass е уникатен сет на букви и бројки што ги создавате за да го контролирате пристапот до содржината на вашата крипто папка. 

Сето ова звучи одлично! Сепак, за разлика од некои компании кои обезбедуваат складирање облак, како на пр Sync, кои обезбедуваат шифрирање со нула знаење како стандард, pCloud Енкрипцијата (Крипто) доаѓа со дополнителна цена. Можете да пробајте го 14 дена бесплатно, но месечната претплата на Crypto чини 49.99 долари годишно. За доживотна Crypto сметка, ќе ве чини 150 долари.

pCloud е многу уверен во Crypto, толку многу што тие предизвикани хакери од 613 организации за да добијат пристап. Ниту еден од 2860 учесници не успеа.

Споредба pCloud Натпреварувачи

Изборот на вистинската услуга за складирање облак може да биде огромно со толку многу опции. За да ви помогнеме да го намалите, еве ние споредуваме pCloud против Dropbox, Google Вози, Sync.com  Ицедрив преку клучните карактеристики и потребите на корисниците:

функцијаpCloudSync.comDropboxGoogle ВозиИцедрив
Мебел за складирање10 GB бесплатно, 500 GB - 2 ТБ се плаќа5 GB бесплатно, 500 GB - 10 ТБ се плаќа2 GB бесплатно, 2 ТБ – 32 ТБ се плаќа15 GB бесплатно, 100 GB - 2 ТБ се плаќа10 GB бесплатно, 150 GB - 5 ТБ се плаќа
БезбедностШифрирање AES-256, опционално шифрирање со нула знаењеШифрирање со нула знаење, усогласеност со GDPRШифрирање AES-256, опционално шифрирање со нула знаењеШифрирање AES-256Шифрирање од страна на клиентот, усогласеност со GDPR
Заштита на податоциОграничено собирање податоци (за корисници кои не се членки на ЕУ), без рекламиБез следење податоци, без рекламиОграничено следење на податоци, насочени рекламиШироко следење податоци, персонализирани рекламиБез следење податоци, без реклами
Sync & СподелувањеСелективна датотека sync, прегледи на датотеки, безбедно споделување со истекување на врскатаДатотека во реално време sync, прегледи на датотеки, безбедно споделување со истекување на врскатаСелективна датотека sync, прегледи на датотеки, соработка на документиДатотека во реално време sync, прегледи на датотеки, соработка на документиСелективна датотека sync, прегледи на датотеки, безбедно споделување со заштита со лозинка
Карактеристики и интеграцииВграден медиа плеер, верзија на датотеки, интеграција на надворешен дискКонтрола на верзијата, заштита од откуп, обновување на датотекиСоздавање документи од хартија, интеграции на апликации од трети страниДокументи, листови, слајдови, интеграции на апликации од трети страниОрганизатор на фотографии, музички плеер, интеграции на апликации од трети страни

Која услуга е најдобра за вас?

 • pCloud:
  • Доживотни планови: Обезбедете го вашето дигитално наследство со еднократни надоместоци за трајно складирање.
  • Медиумска моќност: Вградениот медиа плеер и стриминг ви овозможуваат да ги испуштите дополнителните апликации.
  • Интеграција на диск: Монтирајте го вашиот облак како локален погон за лесен пристап.
 • Sync.com:
  • Шампион за приватност: Без следење податоци и шифрирање со нула знаење, ги чуваат вашите датотеки под клуч.
  • Разновидност на споделување: Врски кои истекуваат, заштита со лозинка и грануларни контроли за пристап за врвна безбедност.
  • Карактеристичен пријател: Нуди контрола на верзијата, заштита од откупнина и обновување на датотеки за мир на умот.
 • Dropbox:
  • Крал на соработка: Во реално време syncИНГ и уредувањето на документите ја прават тимската работа полесна.
  • Познато лице: Корисничкиот интерфејс и интуитивниот дизајн ја олеснуваат кривата на учење.
  • Игралиште од трети лица: Многу интеграции го поврзуваат вашиот облак со вашите омилени апликации.
 • Google Возење:
  • Слободен како птица: 15 GB бесплатно складирање ви овозможува да ги натопите прстите без да ја кршите банката.
  • Документи, листови, слајдови: Беспрекорна интеграција со Googleпакет за продуктивност за работни текови во движење.
  • Предност на екосистемот: Цврсто вткаени во Google универзум за поврзано искуство.
 • Iceddrive:
  • Буџет-пријателски: Конкурентните цени нудат голема вредност за карактеристиките.
  • Безбедносен штит: Шифрирањето од страна на клиентот и усогласеноста со GDPR ги чуваат вашите податоци заштитени.
  • Дизајн фокусиран на корисникот: Едноставен интерфејс и интуитивни карактеристики го прават складирањето ветре.

Победникот на оваа споредба навистина зависи од вашите приоритети:

 • Безбедност и приватност: Sync.com владее со енкрипција со нула знаење и без следење на податоците.
 • Карактеристики и функционалност: pCloud победува со доживотни планови, медиумски функции и интеграција на погоните.
 • Соработка и продуктивност: Dropbox доминира со беспрекорните алатки за тимска работа и уредување документи.
 • Бесплатно складирање и Google интеграција: Google Drive ја зема тортата за случајни корисници и Google фанатици.
 • Вредност и леснотија на користење: Icedrive блеска со буџетски опции и кориснички интерфејс.

Табела за брза споредба:

функцијаНајдобро за..Најлошо за..
БезбедностSync.com, pCloudDropbox, Google Вози
Заштита на податоциSync.com, pCloud, АјсдрајвDropbox, Google Вози
КарактеристикиpCloud, DropboxGoogle Вози
ЦенаGoogle Возење (слободен степен), pCloud (доживотни планови)Dropbox
Леснотија на користењеDropbox, АјсдрајвSync.com

Прашања и Одговори

Нашата пресуда ⭐

pCloud нуди бесплатен план за верзија и претплати со разумни цени со добра количина на простор. Неговиот кориснички интерфејс е лесен за навигација и достапен на сите уреди.

pCloud облак чување
Од 49.99 $/год. (доживотни планови од 199 $) (бесплатен план од 10 GB)

pCloud е една од најдобрите услуги за складирање облак поради ниските цени, одличните безбедносни карактеристики како што се шифрирање од страна на клиентот и приватноста со нула знаење и МНОГУ прифатливи доживотни планови.

Сфатив дека има некои одлични карактеристики како на пр Премотување назад, pCloud Играч и безбедност со високи стандарди.

Сепак, некои карактеристики како што се продолжени Премотајте назад и pCloud Крипто дополнително чини, додавајќи ја конечната цена на производот.

Исто така, нема знаци на уредувач на документи, што значи дека секое уредување треба да се направи надвор од вашиот облак.

Неодамнешни подобрувања и ажурирања

pCloud постојано ги подобрува и ажурира своите услуги за складирање во облак и резервна копија, ги проширува своите функции и нуди поконкурентни цени и специјализирани услуги за своите корисници. Еве ги најновите ажурирања (од јуни 2024 година):

 • pCloud Андроид апликација:
  • Дизајниран за пристап во движење со интуитивен интерфејс и робусни функции.
  • Нуди сеопфатно искуство за складирање облак за корисниците на Android.
 • pCloud Подобрувања на апликации за iOS:
  • Безбедно и доверливо складирање: Напредни протоколи за криптирање обезбедуваат безбедност на податоците.
  • Крос-платформа SyncИНГ: Беспрекорно syncна iPhone, iPad и десктоп.
  • Офлајн пристап: Дозволува означување на датотеки или папки за офлајн употреба.
  • Лесно споделување датотеки: Поедноставено споделување на датотеки со контролиран пристап и дозволи.
  • Автоматско поставување на камерата: Автоматски прави резервни копии на фотографиите и видеата во облакот.
 • pCloud Поминете семеен план:
  • Нов план кој дозволува до 5 членови да споделат една сметка со поединец pCloud Поминете ги премиум сметките.
  • Нуди кориснички интерфејс и врвно шифрирање.
 • Нови функции за pCloud Помине:
  • pCloud Тагови: Им овозможува на корисниците ефективно да ги сортираат и организираат лозинките.
  • pCloud Помини Сподели: безбедно споделувајте лозинки со доверливи контакти.
 • pCloud Професионален бизнис план:
  • Прилагодени за бизниси од сите големини.
  • Нуди повеќе простор за складирање, безбедносни карактеристики и приоритетна поддршка.
  • Вклучува неограничени брзини на прикачување и преземање и различни опции за споделување.
  • Брендирани врски: им овозможува на професионалците да ја споделат работата со личен допир.
 • Стартување на pCloud Услуга за пропусници:
  • Комбинира силна безбедност со едноставен интерфејс.
  • Карактеристиките вклучуваат шифрирање од воено одделение, биометриско отклучување, генерирање лозинка и беспрекорно sync низ уредите.
  • Функција за автоматско пополнување за лесно најавување на веб-локации или апликации.
 • Нова опција за споделување: Линкови само за преглед:
  • Наменето за креаторите да споделуваат датотеки што можат да се видат само, но не и преземаат.
  • Ја подобрува заштитата за работи во тек или за содржини кои чекаат плаќање.

Разгледување pCloud: Нашата методологија

Изборот на вистинското складирање во облак не е само следење на трендовите; се работи за наоѓање на она што навистина функционира за вас. Еве ја нашата практична, без бесмислена методологија за прегледување на услугите за складирање облак:

Регистрирање сами

 • Искуство од прва рака: Ние создаваме свои сметки, поминувајќи низ истиот процес каков што би сакале да ги разберете поставувањето на секоја услуга и пријатноста за почетници.

Тестирање на перформанси: The Nitty-Gritty

 • Брзини на прикачување/симнување: Ги тестираме во различни услови за да ги оцениме перформансите во реалниот свет.
 • Брзини на споделување датотеки: Проценуваме колку брзо и ефикасно секоја услуга споделува датотеки меѓу корисниците, што често се занемарува, но клучен аспект.
 • Ракување со различни типови датотеки: Ние поставуваме и преземаме различни типови и големини на датотеки за да ја измериме разновидноста на услугата.

Поддршка на клиентите: Интеракција во реалниот свет

 • Одговор и ефективност на тестирањето: Ние се занимаваме со поддршка на клиентите, поставувајќи реални проблеми за да ги оцениме нивните способности за решавање проблеми и времето потребно за да добиеме одговор.

Безбедност: Навлегуваме подлабоко

 • Шифрирање и заштита на податоци: Ја испитуваме нивната употреба на шифрирање, фокусирајќи се на опциите на клиентската страна за подобрена безбедност.
 • Политики за приватност: Нашата анализа вклучува преглед на нивните практики за приватност, особено во врска со евиденцијата на податоците.
 • Опции за обновување податоци: Ние тестираме колку се ефективни нивните функции за обновување во случај на губење податоци.

Анализа на трошоци: вредност за парите

 • Структура на цени: Ги споредуваме трошоците со понудените функции, оценувајќи ги и месечните и годишните планови.
 • Доживотни зделки за складирање во облак: Ние конкретно ја бараме и проценуваме вредноста на опциите за доживотно складирање, значаен фактор за долгорочно планирање.
 • Оценување на бесплатното складирање: Ги истражуваме одржливоста и ограничувањата на понудите за бесплатно складирање, разбирајќи ја нивната улога во севкупната понуда за вредност.

Функција Deep-Dive: Откривање на додатоци

 • Единствени карактеристики: Бараме функции што ја издвојуваат секоја услуга, фокусирајќи се на функционалноста и корисничките придобивки.
 • Компатибилност и интеграција: Колку добро услугата се интегрира со различни платформи и екосистеми?
 • Истражување на опциите за бесплатно складирање: Ние го оценуваме квалитетот и ограничувањата на нивните понуди за бесплатно складирање.

Корисничко искуство: Практична употребливост

 • Интерфејс и навигација: Навлегуваме во тоа колку се интуитивни и кориснички нивните интерфејси.
 • Пристапност на уредот: Ние тестираме на различни уреди за да ја процениме пристапноста и функционалноста.

Дознај повеќе за нашето прегледајте ја методологијата овде.

Што

pCloud

Клиентите размислуваат

pCloud ми ја промени играта!

Јануари 8, 2024

Неговиот интуитивен интерфејс и силните безбедносни мерки нудат мир на умот. Способноста за лесно споделување датотеки со пријателите и колегите е фантастична. Плус, нивниот животен план е единствена карактеристика што ги издвојува. Дефинитивно врвен избор за лична и професионална употреба!

Аватар за Ники
Ники

Разочарувачка услуга за клиенти

Април 28, 2023

Имав лошо искуство со pCloudУслугата за клиенти кога наидов на проблем со мојата сметка. Беа потребни неколку обиди за да се добие одговор, а и тогаш претставникот не беше многу од помош во решавањето на проблемот. Дополнително, сфатив дека нивната веб-страница е збунувачка и тешка за навигација. Иако просторот за складирање и цените се пристојни, јас не би препорачал pCloud поради нивната лоша услуга за клиентите.

Аватар за Емили Нгуен
Емили Нгуен

Одлична услуга, но може да користи повеќе функции

Март 28, 2023

Сум бил со користење pCloud веќе неколку месеци и задоволен сум од услугата. Лесно е за користење и можам да пристапам до моите датотеки од кој било уред. Брзините на прикачување и преземање се големи и ја ценам способноста да споделувам датотеки со други. Сепак, посакувам да имаат повеќе функции, како што се вградени алатки за уредување документи и фотографии. Генерално, јас би препорачал pCloud како солидна опција за складирање облак.

Аватар за Мајк Смит
Мајк Смит

Одлично решение за складирање облак!

Февруари 28, 2023

Јас користам pCloud повеќе од една година и јас сум исклучително задоволен од нивната услуга. Нивниот интерфејс е многу лесен и интуитивен, а брзините на прикачување и преземање се многу брзи. Ги ценам и додадените безбедносни карактеристики како што се шифрирање од страна на клиентот и двофакторна автентикација. Можам да пристапам до моите датотеки од каде било, а нивната мобилна апликација го олеснува управувањето со моите датотеки во движење. Генерално, топло препорачувам pCloud како решение за складирање облак.

Аватар за Сара Томпсон
Сара Томпсон

Расипување на нашите пари

Август 10, 2022

Не купувајте Pcloud доживотен план затоа што не можете да прикачувате/преземате датотеки како нивната демо сметка или годишен/месечен план.

Купив откако проверив многу прегледи на Pcloud. Но, сега разбрав дека си ги потрошив парите.

Купував 500 GB годишно pcloud планирам и можам да испраќам датотеки (околу 260 GB) во рок од 12 часа. По овој резултат, купив доживотен план од 2 ТБ. Потоа се обидов да подигнам податоци од 90 GB на мојот облак. Потребното време за прикачување се прикажува повеќе од 20 дена.

Користам план за интернет 5G и брзината на прикачување во Луксембург (кога ја контактирав нивната поддршка, тие предложија да ја проверат брзината до локацијата на нивниот центар за податоци) е 135-150mbps и брзината на преземање 800-850mbps. Дури и нивното само-тестирање (тест на брзина во pcloud веб-страница) исто така добив 116mbps, но нема корист. Се обидов да ги подигнам истите датотеки од мојот облак сервер кој се наоѓа во Мајами (достапен е посветен интернет од 1Gbps). Добив брзина на прикачување е 224 kbps на мојот pcloud сметка.

Добив конечен одговор од pcloud поддршка што сега го проучуваат ова прашање за брзина.. Убава шега во секој случај 🙂

Кога ги проверив старите прегледи на pcloud, ги видов сличните проблеми што ги пријавија и многу други корисници и проклето сум сигурен дека нема да го решат овој проблем. Тие ќе продолжат вака и ќе мамат и други клиенти.

Ако некој планира да купи pcloud доживотен план со нивните бесплатни/месечни/годишни повратни информации за перформансите на планот. 100% сигурен сум дека после тоа ќе зажалите.

Проверив речиси облак складишта и забележав дека Мега е еден од најдобрите избори.

Ice drive – Треба да се подобри ефикасноста на десктоп апликациите (апликацијата на работната површина автоматски се затвора, подолга патека/освен англискиот име на датотека ќе добие грешка при поставувањето).

Sync – Треба да се подобри брзината на прикачување/симнување. потребен е и месечен план.

Аватар за Василиј Куријакосе
Василиј Куријакосе

Подобро од Dropbox

Може 25, 2022

Се префрлив на pCloud од Dropbox пред една година. Тоа е многу поевтино и работи добро. Нема да лажам, ми недостасуваат некои од прекрасните карактеристики Dropbox понуди. Но, ги заменив тие карактеристики за поевтини цени и задоволен сум со мојот избор. Го добив нивниот животен план од 2 ТБ. Значи, не можам баш да се пожалам таму. Тоа е најдобрата зделка во градот.

Аватар за Ноа
Ноа

достават преглед

Референци

За авторот

Мет Алгрен

Матијас Алгрен е извршен директор и основач на Website Rating, управувајќи со глобален тим уредници и писатели. Тој е магистер по информатички науки и менаџмент. Неговата кариера беше насочена кон оптимизација по раните искуства за развој на веб за време на универзитетот. Со повеќе од 15 години во SEO, дигитален маркетинг и веб-развивачи. Неговиот фокус ја вклучува и безбедноста на веб-страниците, потврдена со сертификат за сајбер безбедност. Оваа разновидна експертиза го поткрепува неговото лидерство во Website Rating.

Тимот на WSR

„Тимот WSR“ е колективна група на стручни уредници и писатели специјализирани за технологија, безбедност на интернет, дигитален маркетинг и развој на веб. Страсни за дигиталното царство, тие произведуваат добро истражена, прониклива и достапна содржина. Нивната посветеност на точноста и јасноста прави Website Rating доверлив извор за да останете информирани во динамичниот дигитален свет.

Шимон Братвејт

Шимон Братвејт

Шимон е искусен професионалец за сајбер-безбедност и објавен автор на „Закон за сајбер безбедност: Заштитете се себеси и вашите клиенти“, и писател на Website Rating, првенствено се фокусира на теми поврзани со складирање во облак и решенија за резервни копии. Дополнително, неговата експертиза се протега на области како што се VPN и менаџери со лозинки, каде што нуди вредни сознанија и темелно истражување за да ги води читателите низ овие важни алатки за сајбер безбедност.

Почетна » облак чување » Дали треба да биде вашиот Cloud Storage pCloud? Преглед на безбедност, карактеристики, брзина и трошоци

Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Останете информирани! Придружете се на нашиот билтен
Претплатете се сега и добијте бесплатен пристап до водичи, алатки и ресурси само за претплатници.
Можете да се откажете во секое време. Вашите податоци се безбедни.
Споделете на...