Apa Plagiarisme? (Kanthi Tuladha + Kuis Online Gratis)

in Sumber & Piranti

Charles Caleb Colton nate ujar, "Imitasi minangka bentuk pujian sing tulus". Sanajan sentimen iki mesthi bener, tiruan yaiku adoh saka piranti alus nalika arep niron karya wong liya. Sinau apa plagiarisme lan bedane jinis plagiarisme (kanthi conto) ⇣

Kanthi nggunakake tembung-tembung lan ide wong liya, apa tulisan kasebut, konten video, musik, utawa gambar, lan ndalang yen sampeyan dhewe, nyolong. Pancen ora ana sing bisa disalin utawa plagiarize, gaweyane wong liya.

Sepira sampeyan ngerti plagiarisme? Coba pitakon pitakon 8 kanggo nggoleki iki!

apa plagiarism (flowchart)

Lan durung, ing sinau sing ditindakake dening Pusat Institut Etika Josephson Institute, siji saka saben telung siswa SMA ditliti ngaku nggunakake internet kanggo plagiarize tugas. Lan ing tingkat universitas uga ora ana sing luwih apik.

Ing sinau sing ditindakake dening Donald McCabe, ditemokake yen:

  • 36% saka sarjana sarujuk kanggo "Parafrase / nyalin sawetara ukara saka sumber Internet tanpa cathetan ing ngisor iki."
  • 7% dilaporake nyalin karya "Meh tembung lan tembung saka sumber tinulis tanpa kutipan."
  • 3% siswa diakoni kanggo njupuk makalah saka pabrik kertas istilah.

Kaget ya?

Nggunakake tembung, gagasan, informasi, utawa karya kreatif wong liya (kayata seni, musik, utawa fotografi) diijini, nanging mung yen sampeyan ngakoni penulis asli lan menehi kredit sing kudu dibayar. Yen ora, sampeyan plagiarizing karyane.

Sayange, akeh wong sing ora ngerti serius babagan niru karya wong liya.

Pramila ing dinten punika kita badhe nliti kanthi cetha apa plagiarism, beda jinis plagiarism, Lan akibate sampeyan ngadhepi yen sampeyan nglakoni plagiarisme.

Apa plagiarisme? – definisi lan conto

Miturut Kamus Merriam Webster, kanggo plagiarize tegese kanggo:

  • Nyolong lan pass off (gagasan utawa tembung liyane) minangka dhewe
  • Gunakake (produksi liya) tanpa menehi kredit sumber
  • Nglakoni nyolong literatur
  • Saiki minangka ide utawa produk anyar sing asale saka sumber sing ana

Sing jarene, plagiarisme minangka konsep komplèks sing ngluwihi mung njupuk karya wong liya lan nganggep minangka karya sampeyan.

Sanajan beda, istilah plagiarisme, pelanggaran hak cipta, lan pelanggaran merek asring digunakake ijol. Nanging, saben duwe makna lan aplikasi sing beda:

Plagiarisme

apa plagiarism

Plagiarisme yaiku nggunakake karya utawa gagasan wong liya tanpa menehi kredit sing tepat lan nampilake karya utawa gagasan kasebut minangka karya sampeyan. Iku dianggep pelanggaran akademik, sanajan ora ilegal ing babagan pidana utawa sipil. Nalika ana wong sing duwe plagiarisme, tumindak kasebut nglawan penulis karya kasebut.

Sawetara conto plagiarism yaiku:

  • Nggawe kutipan palsu kanggo 'kredit' gagasan sing dudu sampeyan dhewe
  • Menehi tembung saka wong tanpa ngakoni
  • Nyalin utawa tuku kertas riset / istilah lan dadi dhewe
  • Nggunakake tembung sing tepat saka wong liya ing karya sampeyan dhewe tanpa nyebutake sumber utawa menehi kridit penulis
  • Parafrase utawa restrukturisasi gagasan nalika gumantung banget marang karya asline pengarang
apa hak cipta

Pelanggaran hak cipta kedadeyan nalika ana wong sing nggunakake karya hak cipta lan ngasilake, nyebarake, nindakake, utawa nuduhake publik kanthi karya tanpa idin saka hak cipta.

Hak cipta menehi wong cara sing gampang kanggo ngandhani masyarakat yen karya kasebut duweke lan entuk pangenalan sing tepat nalika digunakake.

Karya sing duwe hak cipta biasane duwe kabar hak cipta, sanajan ora dibutuhake. Tanggung jawab wong liya kanggo nliti karya sing digunakake kanggo mesthekake yen ora ana hak cipta sing ana.

Ing ngisor iki jinis jinis karya sing paling umum:

  • Sastra
  • music
  • Audio-visual
  • Rekaman swara
  • Art
  • Rencana lan gambar arsitektur

Salah sawijining conto pelanggaran hak cipta sing paling jelas yaiku nggunakake musik ing konten video sing sampeyan ora duwe ijin kanggo nggunakake. Yen sampeyan kasengsem maca babagan kasus pelanggaran hak cipta sing misuwur, priksa kasus Napster nglawan macem-macem perusahaan rekaman.

Pelanggaran merek dagang

apa iku merek dagang

Beda karo hak cipta, sing nglindhungi utamane karya sastra lan seni, merek dagang nglindhungi karya kayata jeneng, simbol, warna, lan swara barang lan jasa. Dheweke menehi perusahaan cara kanggo nglindhungi barang sing mbantu "merek bisnis" lan nggawe pangenalan ing antarane para pelanggan.

Contone, Acme Publishing Company sing populer bakal nggawe buku hak cipta lan film sing digawe nanging merek dagang jeneng lan logo perusahaan.

Karya liya sing dilindhungi dening merek dagang kalebu:

  • Irah-irahan, slogan, lan taglines
  • Tata cara lan metode
  • Dhaptar bahan
  • Simbol sing wis dingerteni, kayata tandha "Ora Udud"

Siji gampang dingerteni conto pelanggaran merek dagang melu Apple Corps (perusahaan musik sing diwiwiti dening Beatles) lan Apple Inc.perusahaan teknologi sing didegake dening Steve Jobs).

Jinis plagiarisme umum (10 conto plagiarisme)

Ing upaya kanggo njlentrehake plagiarisme kanggo para pendidik lan siswa, Turnitin nganakake survey ing saindenging jagad udakara udakara 900 instruktur pendhidhikan sekunder lan luwih dhuwur kanggo ngenali jinis plagiarisme sing paling umum lan nyelehake ing Plectarism Spectrum.

jinis plagiarisme kanthi tuladha

Ing kene kita bakal nliti Spektrum Plagiarisme lan menehi conto kanggo kajelasan nggunakake wacana prasaja babagan gajah, ditemokake ing Ensiklopedia Columbia, edisi 6.

  1. Klone plagiarisme
  2. Plugar CTRL + C
  3. Plagiarism Remix
  4. Temokake lan ngganti plagiarisme
  5. Plagiarisme Daur-ulang
  6. Plugar Hybrid
  7. 404 kesalahan plagiarism
  8. Plagiarisme aggregator
  9. Plagiarisme Mashup
  10. Plagiarism maneh

1. Klone plagiarisme

klone plagiarism

Klone plagiarism minangka tumindak njupuk karya wong liya, tembung-kanggo-tembung, lan ngirim minangka dhewe. Iki asring katon ing karya sekolah sing dikirim dening siswa utawa ing situs web sing ngikis konten saka situs web sing biso dipercoyo lan nempel ing situs kasebut dhewe minangka tulisane dhewe.

Conto plagiarisme klone:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik.Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik.

Penulis wis njupuk wacana saka pakaryan asline, ngethok lan nempel dadi tembung-kanggo-tembung, lan nggawe kaya-kaya dhewe.

2. Plagiar CTRL + C

ctrl + c plagiarism

CTRL + C plagiarism kaya clone plagiarism, sanajan ana sawetara owah-owahan cilik ing konten kasebut. Umume saka pakaryan kasebut, yaiku Cut lan pasted lan katon dadi pakaryan panulis.

Tuladha plagiar CTRL + C:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik.Gajah nelusuri kewan feed kasebut ing woh-wohan, godhong, pucuk, lan dhuwur suket. padha ngombe panganan tikel nganti atusan panganan lan ngombe nganti 50 gal. Gajah duwe ora ana papan sing tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan. padha dipimpin lanang nom-noman lan kuwat. Kajaba iku, bantheng enom (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi minangka bagean saka klompok kasebut. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik.

Wigati kepiye mayoritas wacana panulis minangka salinan tembung-kanggo-tembung saka sumber asli, kanthi owah-owahan transisi cilik.

3. Plagiarism Remix

plagiarisme remix

Plagiarism Remix minangka tumindak ngempalaken informasi saka macem-macem sumber, gabungke dadi siji karya dening parafrase, lan banjur nuntut minangka karya sampeyan dhewe. Iki dianggep plagiarisme yen ora ana kutipan sing nyatakake sumber informasi.

Tuladha plagiarisme remix:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik. (sumber)

 

Mamalia tanah paling gedhe ing bumi, gajah Afrika abot nganti wolung ton. Gajah dibedakake karo awak sing gedhe, kuping gedhe lan batang dawa, sing akeh nggunakake macem-macem saka nggunakake minangka tangan kanggo njupuk obyek, minangka sungu kanggo trompet trompet, lengen sing diangkat kanthi salam menyang hos kanggo ngombe banyu utawa adus. (sumber)

Gajah Afrika, mamalia tanah paling gedhe ing bumi, nganti wolung ton. Gajah duwe awak gedhe, kuping gedhe, lan batang dawa. Siji alesan gajah dadi gedhe wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Gajah ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin lanang enom. Gajah pria biyen biasane urip dhewe utawa saklompok cilik.

Kanthi plagiarisme remix, ana campuran plagiarisme klon lan plagiarisme CTRL + C. Sawetara frase disalin tembung-kanggo-tembung nalika liyane parafrase lan duwe transisi kanggo nggawe aliran teks. Tombol ing kene, nanging ora ana kutipan sumber siji.

4. Temokake lan ngganti plagiarisme

nemokake lan ngganti plagiarisme

Temokake lan ngganti plagiarisme ngganti tembung kunci lan frasa konten asli, nanging tetep bagean utama sumber asli ora utuh. Plagiarisme jinis iki caket banget karo plagiarisme CTRL + C.

Conto nemokake lan ngganti plagiarisme:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik.Gajah yaiku ora pegawe kewan, mangan woh, godhong, pucuk, lan suket dhuwur. Dheweke mangan atusan panganan panganan sedina lan ngombe nganti 50 galon banyu. Dheweke aja manggon ing sak panggonan, nanging lelungan nganti pirang-pirang kewan nganti 100 kewan, dipimpin dening nom-noman sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedhus), lan anak sapi. Wong lanang umume umume piyambak utawa manggon ing kelompok cilik.

Ing kene, panulis ngganti sawetara tembung kunci lan frasa, tanpa ngganti konten utama. Maneh, ora ana sumber kanggo nganggit ngendi informasi kasebut asale.

5. Plagiarisme Daur-ulang

plagiarisme daur ulang

Uga kasebut dhiri-dhiri, daur ulang plagiarisme yaiku nyilih saka karya sadurunge dhewe tanpa nyebut sumber kanthi bener. Iku ora biasane disengojo, sanadyan ana sawetara kedadean ngendi iku.

Contone, nggunakake kertas istilah sing padha kanggo rong kelas sing beda dianggep plagiarisme. Sanajan kertas pisanan sing diuripake asli (ora plagiarized), menit sampeyan ngowahi kertas sing padha ing kaloro, dianggep plagiarisme amarga pakaryan kasebut ora dianggep asli.

Tuladha (s) plagiarisme daur ulang:

  • Nguripake ing kertas sing sadurunge sampeyan mlebu menyang kelas liyane
  • Nggunakake data sing padha saka sinau sadurunge kanggo sing anyar
  • Kirimake potongan kanggo publikasi ngerti ngerti ana karya sing wis dituduhake utawa diterbitake
  • Nggunakake kertas lawas ing sing anyar tanpa nyebutake dhewe

Iki dudu jinis plagiarisme paling serius sing bisa ditindakake. Nanging, akeh universiti sing nyinaoni kerja maneh lan bisa ngasilake kelas, penundaan, utawa malah diasingake. Yen wis tekan menyang internet, nerbitake duplikat konten ing pirang-pirang situs web ora mung plagiarisme dhewe; ngrusak upaya SEO sakabehe lan bisa nyebabake peringkat telusuran sing luwih murah.

6. Plagiarisme hibrida

platoarisme Sato

Plengkar hibrida yaiku a gabungan karya sing wis dikandhani kanthi bener ing sandhalan sing disalin saka sumber asli sing ora dikutip. Pakaryan jinis iki menehi inti sing ora plagiari, thanks kanggo sawetara kutipan, nanging isih ana plagiarisme klon.

Conto plagiarisme hibrida:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik.Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau mangan atusan kilogram panganan sedina lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). "Akibate, mamalia gedhe iki nuntut panjaluk lingkungan lan asring dadi konflik karo wong-wong sing saingan kanggo sumber daya. ¹ Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik.
¹ Dana "Margasatwa" Donya. WWF. 11 Sep. 2019.

Kaya sing sampeyan ngerteni, ana siji kedadeyane penulis nyerat sumber informasi. Nanging, sing ora diweruhi karo sing maca, sisa wacan kasebut dikepung ing plagiarisme.

7. 404 kesalahan plagiarism

404 kesalahan plagiarism

404 kesalahan plagiarisme ditrapake kanggo sumber informasi lan sumber fisik sing ditemokake ing internet. Yen sampeyan nglakoni 404 kesalahan plagiarismu, sampeyan ngutip sumber sing ora ana utawa menehi sumber sing ora akurat informasi. Iki asring ditindakake kanggo nambah bukti ing kertas akademik tanpa duwe informasi sumber nyata kanggo nggawe serep. Iku menehi pretense palsu yen informasi sing sampeyan nyedhiyani iku nyata lan bener.

Tuladha 404 plagiarisme kesalahan:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik."Gajah browsing kewan, mangan woh-wohan, godhong, tunas, lan suket sing dhuwur; padha mangan atusan pon panganan saben dina lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). ” ¹ Beda karo apa sing dipercaya masarakat, gajah ora mangan daging. Sanajan ukurane, dheweke pancen tetep tundhuk kajaba nesu lan seneng mangan tanduran lan woh kanthi tentrem. "Amarga gajah gedhe banget, mula bisa ngrusak mobil utawa omah cilik." ² "Asile, mamalia gedhe kasebut nuntut panjaluk lingkungan lan asring dadi konflik karo wong-wong sing bersaing golek sumber daya." ³
¹ Ensiklopedia "Gajah". Encyclopedia Kolombia, 6th edhisi 11 Sep. 2019.
² Kasunyatan Gajah Keren "Gajah ing alam liar". Situs web Gajah Kula. 11, Sep. 2019.
³ Dana "Margasatwa" Donya. WWF. 11 Sep. 2019.

Ing ngisor iki, tuladhane nuduhake yen maca kudu ngeklik sumber sing diwenehake sing ora ana, mula entuk Kesalahan 404 ing layar. Kajaba iku bisa ditindakake kanthi nggunakake publikasi palsu.

8. Plagiarisme aggregator

plagiarisme agregator

Plagiarisme aggregator melu sumber sing bener. Sing nyekel wis ana karya asli sing sithik banget, tegese panulis mung ngethok lan nempel kabeh bagean saka sumber, dikutip, lan nguripake utawa nerbitake karya kasebut miturut jenenge dhewe.

Conto plagiarism agregator:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik."Gajah browsing kewan, mangan woh-wohan, godhong, tunas, lan suket sing dhuwur; padha mangan atusan pon panganan saben dina lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). ” ¹ "Akibate, mamalia gedhe iki nuntut lingkungan banget lan asring dadi konflik karo wong-wong sing bersaing golek sumber daya." ²
¹ Ensiklopedia "Gajah". Ensiklopedia Columbia, 6th edhisi 11 Sep. 2019.
² Dana "Margasatwa" Donya. WWF. 11 Sep. 2019.

Ing conto plagiarisme iki, ora ana transisi, ora ana pikiran sing asline, lan ora ana informasi anyar saka panulis. Ana mung fakta sing disalin lan dikirim menyang dokumen.

9. Plagiarisme Mashup

plombongan mashup

Plagiarisme Mashup minangka tumindak nyampur informasi sing disalin saka pirang-pirang sumber kanggo nggawe apa sing sampeyan rasakake yaiku karya anyar lan asli, sanajan ora ana pikirane sing asli. Ana uga ora kasebut kutipan, sing ndadekake plagiarisme serius.

Contone mashup plagiarism:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik. (sumber)

 

Mamalia tanah paling gedhe ing bumi, gajah Afrika abot nganti wolung ton. Gajah dibedakake karo awak sing gedhe, kuping gedhe lan batang dawa, sing akeh nggunakake macem-macem saka nggunakake minangka tangan kanggo njupuk obyek, minangka sungu kanggo trompet trompet, lengen sing diangkat kanthi salam menyang hos kanggo ngombe banyu utawa adus. (sumber)

Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket. Mamalia tanah paling gedhe ing bumi, gajah Afrika abot nganti wolung ton. Dheweke nggunakake panganan atusan kilogram, lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Gajah dibedakake karo awak sing gedhe, kuping gedhe lan batang dawa, sing akeh nggunakake macem-macem saka nggunakake minangka tangan kanggo njupuk obyek, minangka sungu kanggo trompet trompet, lengen sing diangkat kanthi salam menyang hos kanggo ngombe banyu utawa adus.

Yen sampeyan maca rong sumber asli, banjur karya penulis, sampeyan bakal bisa ndeleng bagean salin lan tempel saben karya asli 'mashed' kanggo nggawe sing katon kaya karya anyar. Nanging, ora ana kutipan sumber utawa pamikiran asli sing nggawe dokumen iki minangka karya penulis dhewe.

10. Plagiarisme re-tweet

ulang plagiarism

Plagiarisme Re-Tweet kalebu kutipan sing tepat nanging gumantung banget marang karya asli nalika nerangake struktur lan tembung, lan kurang pikirane, ide, utawa argumen asli.

Contone tweet ulang plagiarism:

Sumber AsliKarya Penulis
Gajah nelusuri kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket; wong-wong mau ngombe panganan tikel atusan kilogram lan ngombe banyu nganti 50 gal (190 liter). Dheweke ora duwe papan tetep, nanging lelungan nganti 100 kewan, dipimpin dening wong lanang sing enom lan kuwat lan kalebu sapi lanang (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik.Gajah dikenal dadi browsing kewan, dipakani woh, godhong, pucuk, lan suket sing dhuwur. Dheweke mangan atusan panganan panganan sedina lan ngombe nganti 50 galon banyu uga. Gajah ora duwe papan tetep tetep, nanging lelungan ing kelompok udakara 100 kewan. Padha dipimpin lanang enom, kuat lan klompok kalebu bantheng enom (lanang), sapi (wedok), lan anak sapi. Warga tuwa biyen umume sepi utawa urip ing kelompok cilik. ¹
¹ Ensiklopedia "Gajah". Ensiklopedia Columbia, 6th edhisi 11 Sep. 2019.

Ing kene, panulis ngutip sumber, sing apik. Nanging tinimbang nyalin wacana tembung-kanggo-tembung lan kutipan panulis asli, panulis ndadekake kaya-kaya mung sawetara pikirane saka sumber lan liyane iku asline.

Sepisanan bisa uga katon manawa akeh bentuk plagiarisme sing umum iki padha. Nanging yen dideleng kanthi tliti, yaiku rincian cilik kayata nyebut tanpa dipikirake asli, mung nggunakake tembung transisi, utawa mung nglereni lan nempel kabeh perangan sing mbedakake saben jinis plagiarisme.

Ringkesan plagiarism umum (lan infographic)

Mangkene ringkesan ringkes babagan jinis plagiarisme sing paling umum:

  1. Plonearisme Klone: Nyalin wacana sing tepat (utawa kabeh karya) lan ngliwati kaya ingsun dhewe. Ora ana omongan.
  2. CTRL + C plagiarism: Nyalin wacana sing tepat (utawa kabeh karya) lan nggawe owah-owahan cilik kanggo konten kanggo nggawe transisi lancar lan nggawe koyone konten ora disalin. Ora ana omongan.
  3. Plagiarism Remix: Kombinasi paraphrasing lan nyalin perangan sing ora diwenehi kutipan. Ana owah-owahan cilik kanggo konten kanggo nggawe transisi lancar.
  4. Temokake lan Ganti plagiarisme: Nyalin perangan sing pas (utawa kabeh karya) lan ngganti tembung kunci ing saindhenging potongan tanpa ngganti bagean utama konten. Ora ana omongan.
  5. Plagiarism Daur ulang: Uga dikenal minangka plagiarisme dhewe. Kalebu nggunakake karya dhewe utawa gagal kanggo ngutip dhewe ing karya sabanjure sing ngubungake asli. Ora ana omongan.
  6. Plugar Hybrid: Kombinasi sumber sing dicithak kanthi sampurna lan nyalin perangan sing ora diwenehi kutipan.
  7. 404 Kesalahan plagiarisme: Nyebut sumber sing ora akurat utawa ora ana kanggo ndhukung tuntutan sampeyan.
  8. Plagiarisme aggregator: Nanging, kanthi nyathet kabeh sumber ing pakaryan, bisa uga menehi pamikiran, ide, utawa argumen sing asline.
  9. Plagiarisme Mashup: Nyalin bagean saka pirang-pirang sumber lan nyampur karo karya anyar. Ora ana omongan.
  10. Plagiarisme Re-Tweet: Bener kasebut kabeh sumber ing karya, nanging gumantung banget ing tembung lan struktur karya asli.

lan iki minangka infographic sampeyan bebas nggunakake:

10 jinis plagiarisme - infographic

Akibate plagiarisme (conto nyata-nyata)

Sanajan plagiarisme apa wae, ora dianggep ilegal, sampeyan ngadhepi akibat yen plagiarizing karya liyane. Keruwetan saka akibat kasebut bakal gumantung saka kaseriusan jinis plagiarisme sing sampeyan lakoni.

Mangkene sawetara conto nyata babagan carane plagiarisme bisa mengaruhi urip sampeyan:

  • Mantan Wakil Presiden Amerika Serikat, Joe Biden, gagal kursus ing sekolah hukum nggunakake "limang kaca saka artikel review hukum sing diterbitake tanpa kutipan utawa atribusi" ing artikel sing ditulis kanggo Tinjauan Hukum Fordham. Nanging sing paling penting, Biden kudu mundur saka lomba presiden ing taun 1988 amarga plagiat pidato sing digawe dening Kennedys, Hubert Humphrey, lan Neil Kinnock saka Inggris.
  • Harold Courlander nuduh Alex Haley, sing misuwur kanthi bukunipun Wit (sing dadi salah sijining kondhang lan ngasilake Hadiah Pulitzer kanggo Haley), nggunakake bagean ing bukunipun Afrika. Courlander nyerang Haley lan Haley ngakoni plagiarisme, sing nate reputasi lan nggayuh apa sing dianggep dadi atusan ewu dolar ing pemukiman sing durung ditemtokake.
  • Kaavya Viswanathan, panulis munggah saka Universitas Harvard, ngrusak karier dhewe sadurunge bisa menehi potensial nalika ana plagiarized saka novel pisanan Kepiye Opal Mehta Duwe Kiss, Wis Wild lan Urip. Sasampunipun tembung kasebut ujar manawa dheweke nindakake plagiarisme, dheweke nerbitake nate ngeculake novel nomer loro.
  • Allison Routman Universitas Ohio dicekel plagiarizing Wikipedia ing esai sing diajukake kasempatan kanggo melu ing Semester ing Segara. Minangka aturan saka universitas, dheweke diusir saka sekolah kasebut. Sisih paling ala amarga dheweke wis tekan segara (ing Yunani) nalika dheweke diusir lan kudu golek cara dhewe ing omah.

Iki mung sawetara conto plagiarisme ing donya nyata, lan carane iku ora mung mengaruhi siswa, nanging kreator kabeh jinis. Pungkasane, plagiarisme serius lan paling apik kanggo nyegah kabeh biaya. Cukup, mung sebutake sumber lan tutup dhasar.

Piranti deteksi plagiarisme online

Ana macem-macem alat sing migunani ing Internet sing bisa ditemokake yen intine, dokumen, lan kertas wis dijadwal. Ing ngisor iki sawetara sing paling apik:

  • plagiat minangka alat deteksi plagiarisme gratis dhasar sing kuat nanging sampeyan bisa ngunggah 5,000 karakter teks lan mbandhingake teks kasebut marang file liyane sing diunggah, kanggo nindakake cepet cepet utawa telusuran.
  • Grammarly minangka pamriksa plagiarisme premium sing gampang digunakake sing bisa ndeteksi plagiarisme saka pirang-pirang milyaran kaca web ing Internet uga mriksa nglawan database akademik ProQuest
  • Pemeriksa kaping pindho gratis lan gampang digunakake alat mriksa plagiarism. Sampeyan bisa nyalin lan nempel teks, utawa upload file saka komputer kanggo mriksa plagiarism. Dupli Checker ngidini sampeyan nggawe 50 mriksa gratis saben dina.
  • Plagiarisma liyane gratis lan prasaja nggunakake alat online sing uga kasedhiya minangka Firefox lan Google Ekstensi browser Chrome. Sampeyan bisa nyalin lan nempel teks, utawa upload file saka komputer kanggo mriksa plagiarism.

Cara nganggit sumber

sampeyan ngirim kudu tansah nyebut sumber informasi sing digunakake ing karya akademisi amarga iku sawijining syarat sopan lan iku ndadekake karya sampeyan biso dipercoyo, lan menehi informasi marang para pamaca ing ngendi sampeyan nemokake informasi kasebut.

Telung pandhuan gaya sing paling umum digunakake ing akademisi kanggo nganggit sumber yaiku Gaya APA, Gaya MLA, lan Gaya Chicago..

gaya nganggit paling umum

Pisanan, sampeyan kudu nemtokake gaya ngutip sing sampeyan gunakake. Ana macem-macem gaya kutipan sing beda ing macem-macem akademisi. Sampeyan kudu takon karo supervisor gaya sing digunakake kanggo karya sampeyan.

Gaya sing paling umum digunakake ing panulis akademik yaiku Asosiasi Bahasa Modern (MLA), Asosiasi Psikologis Amerika (APA), lan Chicago (A lan B).

Kuis Plagiat ⏳

Sepira sampeyan ngerti plagiarisme? Coba kuis plagiarisme 8-pitakonan kanthi cepet iki!

pikirane final

Dadi, mung cepet cepet-cepet:

Dipercaya kula, nyatakake sumber sampeyan lan menehi pangenalan marang wong liya lan gaweyane cukup rata.

Babagan Panganggit

Matt Ahgren

Mathias Ahlgren minangka CEO lan pangadeg Website Rating, kemudi tim editor lan panulis global. Dheweke duwe gelar master ing ilmu informasi lan manajemen. Karir dheweke dadi SEO sawise pengalaman pangembangan web awal nalika universitas. Kanthi luwih saka 15 taun ing SEO, pemasaran digital, lan pangembang web. Fokuse uga kalebu keamanan situs web, dibuktekake kanthi sertifikat Keamanan Siber. Keahlian macem-macem iki ndhukung kepemimpinane ing Website Rating.

Lindsay Liedke

Lindsay Liedke

Lindsay punika Kepala Editor ing Website Rating, dheweke nduweni peran penting kanggo mbentuk isi situs kasebut. Dheweke mimpin tim editor lan panulis teknis khusus, fokus ing bidang kayata produktivitas, sinau online, lan nulis AI. Keahlian dheweke njamin pangiriman konten sing wicaksana lan wibawa ing lapangan sing berkembang iki.

Tetep informed! Gabung karo buletin kita
Langganan saiki lan entuk akses gratis menyang pandhuan, alat, lan sumber daya mung pelanggan.
Sampeyan bisa unsubscribe kapan wae. Data sampeyan aman.
Tetep informed! Gabung karo buletin kita
Langganan saiki lan entuk akses gratis menyang pandhuan, alat, lan sumber daya mung pelanggan.
Sampeyan bisa unsubscribe kapan wae. Data sampeyan aman.
Nuduhake ...